Monday, December 31, 2012

kalau lah....

assalammualaikum wbt..

Dalam entri kali ni aku nak kongsi sikit info berkaitan perkataan 'KALAU' yang aku dapat dalam rancangan tanyalah ustaz minggu lepas..aku tak berapa ingat sangat pon apa ustaz tu cakap..tapi aku nak ulaskan la sikit dari yang aku paham tu untuk perkongsikan bersama...

Agak agak korang berapa banyak perkataan 'kalau' yang kita sebut sehari? hahaha..apa punya soalan la kan..ok abaikan..penat aku tanya cikgu google tentang maksud perkataan 'kalau' tapi tak jumpa apa yang aku nak..yang ada cuma contoh penggunaan ayat dan perkataan sama maksud je macam 'sekiranya' 'andai' dan 'jikalau'..

Sifat perkataan 'kalau' ni boleh ditafsirkan dengan dua maksud yang aku nampak..'Kalau' yang dah terjadi, dan 'kalau' yang belum terjadi..

Thursday, December 27, 2012

Cantik itu Objektif

assalammualaikum wbt....

Pendapat yang mengatakan cantik tu subjektif ada betulnya..tapi jujurnya bagi aku, kecantikan senang kira sebagai objektif jela..pendapat subjektif tu sebenarnya cuma pendapat minoriti yang mungkin dia memiliki cita rasa pelik dan pendapat dia tak boleh diterima untuk umum..

Sebelum tu, apa yang aku nak cakap ni tentang cantik yang berkaitan rupa paras je ye...toksah nak kaitankan dengan kecantikan dalaman la, cantik peribadi la, perangai la..tu soal lain..kita citer bab housing je ni..pasal processor tu next time..hahaha..

Cantik ni kalau bagi aku memang objektif je...contoh camni la..

Saturday, December 22, 2012

Sentap Blogger : Bloglist

assalammualaikum wbt..

Dah lama rasanya aku tak pernah tulis berkenaan blogging ni..So dalam entri ni aku terasa nak tulis berkenaan bloglist..sapa yang takda bloglist macam Encik H sila abaikan entri ni..hahaha..

Pertama sekali bagi aku bloglist ni memudahkan untuk aku blogwalking kat blog-blog yang aku suka atau blog kawan-kawan..tak semestinya jugak blog yang tersenarai dalam bloglist aku ni blog aku follow secara rasmi terutama yang bahagian tepi tu..kebanyakkan blog-blog yang dalam bloglist tu hanya sekadar blog untuk aku cuci-cuci mata dan bahan bacaan aku setiap hari dan kat sini biasanya aku hanya silent reader..

Encik H cakap dia seorang yang malas..tapi dalam berbelog ni aku rasa dia sangat rajin..buktinya dia takda bloglist..yela, bila nak blogwalking dia kena masuk dashboard dulu....rasanya aku lagi malas sebab aku tak penah bukak dashboard kalau nak blogwalking..mana yang ada kat bloglist tu je la aku utamakan dulu..so kalau aku terlepas letak blog korang yang rajin blogwalking kat sini, mohon request kat komen agar aku letak dalam bloglist...

Thursday, December 20, 2012

Berita Sentap : Rakyat Kelantan pertama dilantik menjadi perdana menteri Jepun.

assalammualaikum wbt.. 

Ramai yang tak menyedari seorang rakyat Kelantan telah lama mencipta nama di negara matahari terbit, Jepun dalam bidang politik..agak mendukacitakan, ramai dikalangan kita yang lebih mengenali nama nama seperti Maria Ozawa dan Saori Hara..hehe..

Beliau akan mula berkhidmat sebagai pendana menteri Jepun mulai 26 Disember 2012 yang akan mengantikan perdana menteri Yosihiko Noda selepas parti Liberal Demokratik (LDP) memperoleh 294 daripada 480 kerusi parlimen di Dewan Perwakilan baru baru ni..

Diharapkan beliau dapat menjalankan tanggungjawab kepada seluruh rakyat dan Negara Jepun dengan sebaik-baiknya..buktikan rakyat kelantan memang tersohor diseluruh dunia..'kalau demo nok make budu jange lupo oyak ko ambo, nanti ambo poh '..

Tuesday, December 18, 2012

Putus Cinta?..

assalammualaikum wbt..

Aku macam dah hilang punca je nak update blog yang menepati selera pembaca sekarang ni....tapi ada satu topik ni aku pasti jadi bacaan popular oleh sesapa je..mungkin penerimaan dan pencernaan tu je la berbeza setiap orang..yang pasti hal ni tak dapat dipisahkan dengan fitrah seorang manusia..

Jadi harini panggil aku Dr.love Bundle ok..eh, ingat aku huha-huha takda pengalaman bercinta ke..hahaha..apa yang aku nak story ni kisah yang dah lama sangat pon terjadi...nak citer kisah cinta aku dengan bini aku tu tak mungkin sama sekali la yer..hahaha.

Nak cakap pes love tu tak jugak.aku ni dah banyak kapel-kapel  time sekolah,cinta kambeng,cinta monyet semua dah rasa..maklum la pemes dan diminati ramai kan..hahaha..tapi kejadian yang aku nak citer ni agak memberi kesan la kat aku..kecantikan awek tu boleh la tahan..dia sexy dan tinggi mcam JNa rasanya..memang ramai la nak ejas awek aku ni termasuk kawan-kawan aku sendiri..

Masa tu pulak, aku ade seorang member baik, bukan mat jebon je kawan baik aku..kira dia ni kalau aku pergi detim pon dia ada la sekali..lagipon aku bukan jenis jiwang karat yang suka berkepit berdua je..bila hang out detim tu kuar lepak sekali dengan kawan kawan..lagi pon gf aku tu pon suka lepak ramai-ramai dengan kawan-kawan aku...

Monday, December 17, 2012

Blog Sampah Marathon

Assalammualaikum wbt..

Masuk tahun 2013 yang tak berapa lama lagi ni, bermakna hampir 4 tahun dah aku blogging..woww.. hahaha..walaupon aku bukan blogger full time, dah banyak jugak entri sampah sarap yang telah aku hasilkan selama ni..hahaha..tapi jangan la bandingkan total entri aku dengan korang yang update tiap-tiap hari tu pulak..aku utamakan kualiti dari kuantiti (macam la berkualiti sangat kan)puii..kehkehkeh..apapon thanks kat korang semua yang selalu sokong dan terpaksa baca entri-entri aku ni..tanpa korang,siapalah aku..cehh drama betul...kehkehkeh..

Now, entri ni aku nak review blog sendiri..hikhik...semua link-link yang kat bawah ni sebenarnya dah ada kat tab atas tu..nak ikut kategori atau nak tengok semua sekali pon ada..tapi aku nak promote lagi entri-entri lama tu kat sini..suka hati aku la kan,blog aku ye dak?..ni lah namanya entri syok sendiri kalau korang nak tau..kahkahkah..korang pon bukan rajin nak godek-godek sangat entri lama aku tu...takpa..harini aku belanja..pilih mana-mana berkenan dihati..just click and open new tab..hahahaa..

Friday, December 14, 2012

Sentap : Kepercayaan karut..

assalammualaikum wbt..

Kepercayaan karut orang melayu dan masyarakat islam kita harini sebenarnya terlalu banyak..aku pon dalam sedar tak sedar mungkin ada kepercayaan yang buat aku terpengaruh lagi..benda-benda remeh bangang je sebenarnya..mungkin kebetulan buat kepercayaan tu jadi kuat..sampai menyampai tah dari mana asalnya pon tak tau, tapi duk percaya...bangang kan..kahkahkah..hal ni sebenarnya boleh melibatkan akidah kata ustaz..jangan cakap aku, kau, dia, semua orang kita mesti sikit sebanyak mesti terkesan dengan kepercayaan karut marut ni..

Contoh bangang yang pernah dulu member aku sampaikan.."jangan letak jaket atas handle motor, nanti eksiden"..puii la...terkekeh aku gelak, memang tak percaya la..tapi sehari lepas aku dengar member aku cakap camtu, betul-betul aku eksiden kononnya sebab aku dah letak jaket atas handle motor...hahaha.aku masih lagi anggap benda tu kebetulan..tapi sebab aku dah dengar apa member aku cakap tu 'terjadi' dan tambah kejahilan lagi masa tu, mudah kan bisikin syaitan tu memanipulasi suruh aku percaya benda tu betul..tak percaya banyak pon, sikit sebanyak mind aku terproses pikir apa yang pernah jadi kat aku sebab tak dengar cakap member aku tu..jahanam betul..haha..

Wednesday, December 12, 2012

Kenangan..

asslammualaikum wbt...

Masa lunch tadi, aku ada la bersembang-sembang..lepas satu satu terkait-kait..tak sedar masa dah sejam lebih potpet-potpet..aku banyak diam je la pasal yang bercerita tu orang lama..citer pasal bola yang tahun 70'an 80an' punya..citer pasal politik zaman Datuk Harun Idris jadi menteri besar Selangor la..haha..Zaman bila tu? masa arwah atuk aku hidup lagi pon dah zaman Tan Sri Muhammad Taib..lost........hahaha...

Cerita-cerita camtu aku cuma dapat dengar dan menyelit serba sikit..tak kisah la..walaupon apa yang aku sembangkan tu takda kaitan dengan apa aku nak tulis ni, at least idea tajuk entri ni datang la jugak dari borak-borak kosong tu tadi..'kisah dulu-dulu'..hehehe..

Aku ni kurang nak ingat sangat kenangan masa kecil kecuali bila dah jumpa kawan sepermainan..bila dah berkumpul camtu baru la citer tu dapat refresh balik..cuma benda biasa masa aku membesar, aku biasa je macam budak-budak kampung biasa lain..permainan masa tu pon game kampung je la kan (banyak la kalau nak listkan)..untung la sekarang budak-budak sekarang macam-macam permainan dan hiburan ada..haha..

Friday, December 7, 2012

Kenapa tak semua orang boleh jadi boss..

assalammualaikum wbt..

Meeting petang tadi memang agak rilek sepoi-sepoi bahasa je tanpa ketegangan melanda..sambil menikmati cucur udang., kuih muih dah secawan kopi aku dah mula sangap nak hisap rokok..dalam kepalotak aku duk pikiaq "awat la lambat sangat nak habis meeting ni"..-_-'

Aku ni bukan la berjawatan hebak pon..masuk meeting cuma untuk tunjuk muka dengan makan je pon..haha..lagipon hujung-hujung tahun ni apa la sangat kerja yang ada..cuma isu yang best dalam meeting ni yang aku tunggu just pasal holidayyy...hahaha..

Geng-geng opis aku ni dah ugut bos nak peruntukan pergi bercuti..hahaha..kemungkinan destinasi cinta kali ni Bandung..proposal dah lulus cuma tarikh je la belum kompom..rancangannya insya'allah bulan dua tahun depan..tapi kalau pospone dua tiga bulan lepas tu maknanya aku tak leh ikut la jawabnya..maklum la mak buyung tu dah takleh terbang kan., nanti kapal terbang berat..ciss..hahaha..

Tuesday, December 4, 2012

Dairi : Tragedi tahun baru..

assalammualaikum wbt..

Dah masuk hujung tahun..cepat je masa berlalu..kalau dulu masa bujang-bujang asal hujung tahun je awal-awal dah planning nak sambut new year kat mana-mana..kalau zaman sekolah sampai umur lebih kurang 24 tahun camtu  aku biasanya keluar sambut dengan member-member sekitar KL je..maklum la darah muda time tu..hidup nak enjoy je..untuk pengetahuan korang semua, sekarang pon aku masih muda ok..hehe..

Citer pasal sambut new year ni..nak citer semua memang banyak sangat..tapi yang agak rare, aku ingat lagi masa tu 2003 kalau tak silap aku..huh dah 10 tahun yang lepas rupanya..haha..masa ni aku masih lagi mods(geng vespa)..upgrade dari skinhead yang dah beli vespa(tapi kepala tak botak dah)..hahaha..

Mods dengan Mat Rempit takda banyak beza pon sebenarnya...cuma yang jelas berbeza, motor dengan pakaian..aku London style, mat rempit tu kampung Segambut style..kahkakah...tapi biasa la, yang rempit kutuk mods, yang mods kutuk rempit..cuma aku sebagai bekas mods aku rasa best lagi jadi mods sebab style yang rare..style yang obersi (bajet duk UK).kehkehkeh..

Thursday, November 29, 2012

Trimester kedua dan panggilan diri..

assalammualaikum wbt..

amaran : entri berkaitan kebapaan..kalau malas baca, sila skip terus baca topik lain bawah gambar yang hujung sekali..

Tak salah kan kalau aku nak tulis entri bersifat kebapaan sikit kali ni..kehkehkeh..sikit je.. lagipon aku nak kongsikan jugak dengan topik lain..toksah risau pasal aku tak mungkin over sangat tunjuk yang aku nak jadi bapa ni mcam blogger pemes tu..kejutan budaya betul..kahkahkah..seriously kat FB pon aku masih tak mention apa-apa lagi pasal hal ni walaupon dah masuk trimester kedua..malu siak...hehe..

Pertama sekali aku memang noob nak jadi bapa kepada seorang anak yang bakal lahir nanti walaupon aku ni memang seorang yang penyayang..hahaha..due akhir bulan 5 atau bulan 6 nanti insya'allah..jangan lupa sediakan hadiah untuk ymbundle jr. tu nanti ok..sekarang pon aku masih dindong je lagi..yang aku ambil tahu pon cuma bab bini aku yang tengah mengandung ni..tau la serba sikit contohnya yang pasal trimester tu..hahahhaa..

Bila aku dah paham bab trimester ni baru la aku lega skit sebab dah masuk peringkat kedua iaitu dari bulan ke 4-6..peringkat ni orang kata dah kira selamat  la..mak buyung tu dah boleh lasak sikit..dan orang kata jugak, time ni roh dah masuk..maknanya baby dah boleh bergerak la dalam perut tu..dan yang paling best,bila dah boleh lasak tu..bermakna boleh la kan nak berganas-ganas balik..tuttttttttttttttttt....kehkehkeh...

Tuesday, November 27, 2012

Perbezaan pendapat : tak paham, salah paham atau ..?

assalammualaikum wbt..

Perbezaan pendapat perkara yang lumrah dalam hidup kita..sedangkan suami isteri pon banyak berbeza soal pendapat, inikan pula kawan blogger ye dak..hahaha..dalam islam pon perkara ni tak dapat dipisahkan maka lahirlah istilah Ijma dan Qiyas untuk menyelesaikan masalah jika masalah tersebut tiada nas yang boleh dijadikan rujukan..google la sendiri nak tau apa maknanya..hahaha..

Dalam konteks blogger ni, perbezaan pendapat ni la sebenarnya yang akan mencerahkan pemahaman sekiranya pembaca jenis senang menerima atau bersetuju dengan penulis supaya cuba tengok dari sudut yang berlainan..pro and kontra..kalau dah paham dari sudut yang lagi satu baru buat keputusan mana yang korang setuju..

Dari pengalaman aku sendiri, kadang-kadang aku nak tergelak jugak bila tengok orang yang jadi blur apabila pro and kontra ni diperdebatkan..pada mulanya dia sokong pro tanpa selidik..bila datang kontra bawak  hujah dan fakta dia pon rasa kontra tu betul...kahkahkah..So mana betulnya?

Sunday, November 25, 2012

Rezeki : kesenangan vs Kekayaan..

assalammualikum wbt..

Masa berkerja sebelum cuti weekend ni banyak je idea aku nak menulis..ni dah start cuti, terus hilang idea aku nak update..mungkin sebab masih guna internet pinjam kot..feel nak dapatkan idea menulis lambat sampai sebab menumpang je surf tenet kat rumah mak aku ni.haha..Sepanjang minggu ni aku agak bizi la jugak..ketiadaan Internet ni betul-betul meyusahkan aku..kalau dulu orang cakap takda elektrik senang lagi dari takda air..tapi sekarang takda elektrik dan air pon takpa kot..janji ade internet..camtu la aku boleh gambarkan pentingnya internet sekarang..hahaha..apa pon kalau guna internet setakat nak login FB dengn bertwitter baik tak payah..sia-sia je..hahaha..

Okay idea dah mai..hahahaha..lani aku nak cerita bab rezeki la sikit..nak cerita bab isu semasa takut timbulkan kontroversi pulak..tak gitu H (LINK)..hahahaa..pertama sekali kenyataan hidup nyata, ramai orang nak kaya..tapi bila aku dah bersembang dengan orang-orang yang lebih berpengalaman baru aku sedar tak sepatutnya kita ni mengejar kekayaan ni..Lebih elok kalau kekayaan tu di tukarkan kepada kesenangan..aku pon dah cuba tanamkan prinsip tu dalam hidup aku la ni..tak kisah la kalau aku tak mampu beli ferarri pon..contoh camni..apa maknanya kaya raya tapi sakit? kekayaan tak terhabis, hidup mewah tapi kesenangan takda..kesenangan nak beribadat, nak tunaikan haji, nak makan nak tido semua takda atas sebab sebab tertentu..

Friday, November 23, 2012

Malas : Galeri aku..

assalammualaikum wbt..

Mohon korang, geng blogger jangan la update blog laju laju sangat boleh tak?..aku tak sempat nak follow okey..nak kejar apa tah asik update je..kehkehkeh (aku jeles sebenarnya takda banyak masa macam korang)dulu internet 24jam sehari..sekarang tinggal 8jam je..demm..

Aku sebenarnya banyak citer ni nak update, tapi nak tulis pepanjang makan masa gak..kang kerja aku plak tak siap..haha..so entri ni sekadar melepaskan batok di tangga je la gamaknya..lagipon bukan senang kan aku nak update gambar banyak-banyak cenggini..hahaha..

ni serba sikit gambar dari arkib Nokia cap ayam aku...Happy Weekend all..

Tuesday, November 20, 2012

Tribute : Mat Jebon and Friends

assalammualaikum wbt...

Sejak entri terakhir Mat Jebon Part-6, aku dah lost langsung dengan dia..aku tak tau mana dah sekarang ni Mat Jebon tinggal..last aku terserempak dengan dia pon kat traffik light masa lepas hantar bini aku pergi kerja..kalau tak silap aku sebelum raya aidilfitri bulan 8 tu..pastu Mat hilang kemana aku tak tau..semoga dia tak check in balik la harapnya..

Serius aku dah rindu Mat Jebon sekarang..tapi entri ni aku bukan nak tulis pasal dia sangat..mungkin ada la terselit sikit, tapi lebih pada kawan kawan dia yang lain selain aku la..hehe..aku pon kenal-kenal jugak kawan Mat ni, tapi lebih kepada kenalan je..nak kawan lebih-lebih tak..cukup Mat sorang macam tu..hahaha..

Kalau nak banding Mat Jebon dengan kawan-kawan dia yang lain mungkin Mat ni agak baik la jugak..aku membesar sama-sama dia so memang aku tau sangat dia camne..yang pasti tak semestinya kawan aku kawan dia jugak dan kawan aku tak semestinya kawan dia..so dari situ la perubahan kita bila semakin banyak pergaulan..dan perubahan kita sangat mudah dipengaruhi member-member yang lebih dekat..

Friday, November 16, 2012

Tiga Serangkai Ilmu dan Kisah bos yang WTF

assalammualaikum wbt..

Salam tahun baru hijrah untuk semua pembaca..maaf la aku masih lagi tak cukup masa nak lawat blog korang semua..internet aku kat rumah masih out of servis..so bersemperna sambutan maal hijrah ni aku nak kongsikan sikit perkara yang berunsur ilmiah ni..info ni aku dapat dari usrah mingguan dan satu email yang aku terima, dan aku rasa perkara ni kurang kot orang tau..lagi pon ada kisah jugak la disebalik apa yang aku nak ceritakan ni..hehe..

Secara umumnya Rasullulah SAW sampaikan, umat manusia akan selamat dunia akhirat kalau ikut peninggalannya Al-quran dan Sunnah..tapi siapalah kita sampai mampu mentafsir Al quran dan sunnah tu ye dak..ustaz aku cakap kalau nak kaji hadis seumur hidup pon belum tentu habis..tu kata ustaz yang dah tau bahasa arab, dan maksud-maksud al quran..kita apatah lagi..haha..

Jadi sebab tu la kita wajiblah sentiasa belajar..bak kata ustak azhar dalam kemah keming, orang sekarang kalau belajar untuk dunia kemain lagi..berebut-rebut masuk Universiti..belajar tinggi tinggi tapi bila mak ayah meninggal, haram tak tau nak mandikan jenazah orang tua tu..bab akhirat buat tak kisah..ok, aku sentap walaupon aku tak belajar tinggi..hehe..

Friday, November 9, 2012

Info : Tahap evolusi aku berblogging..

assalammualaikum wbt..

Aku tertarik dengan entri PON tentang evolusi seorang blogger..agak mengimbau kenangan la jugak membacanya..kehkehkeh..teringat lagi masa mula-mula blogging kalau macam yang PON tulis kira level 1 la tu..time ni aku betul-betul KON (king of noob) la senang citer..tahun 2005 masa tu, terpengaruh buat akaun blog pon semata-mata aku dipaksa baca blog sorang awek ni..sebab reader blog tu dia private untuk user akaun je boleh baca terpaksa la aku buat register id untuk login..haha..

Level 1 aku ni memang cukup lama..nak buat camna ,dah masa tu aku pon bukan minat lagi nak menulis..nak buat apa pon tak reti..entri ofcoz yang personal dan langsung tak matang..untungnya orang lain yang start level 1 tapi berminat nak jadi blogger, insya'allah cepat naik ke level 2 dan seterusnya..berbeza aku, aku tak punya minat sama sekali sebelum ni..tak tau kenapa aku dah jadi blogger pulak sekarang..kehkehkeh...

Level 2 evolusi aku menjadi blogger terjadi apabila lahirnya blog yang ada sekarang ni..sebelum tu aku masih guna blog yang lama (Bundle Pages)...tahun 2009 baru aku explore sikit tentang dunia blogging..tu pon aku masih lagi banyak menulis personal dan tah apa-apa yang mengarut..kehkehkeh..walaupon macam tu, aku syukur aku tak terikut-ikut tren blogging level 2 yang macam PON cakap contohnya gila mencari follower, guna sistem follow n follow back..kehkehkeh..so sebab tu aku berani kutuk blogger yang gila follower ni memandangkan aku tak pernah buat (LINK)..kahkahkah..


Tuesday, November 6, 2012

Tips : Cara mengelak diri di MLMkan..

assalammualaikum wbt..

Pada yang dah lama follow entri-entri sampah aku ni mesti perasan aku agak anti dengan MLM..dah ada dua tiga entri jugak la tentang kutukan aku terhadap MLM ni..hehe..komen aku dalam entri encik H yang di balas oleh Makcik LiyaaMF telah memberikan aku seciput idea dan makanya terhasillah entri ni..hahaha...

Pertama sekali, entri ni takda kaitan dengan point komen aku dalam gambar kat bawah ni..pointnya dalam komen balas dari Liyaa..Liyaa cakap ada balak ajak jumpa, tapi rupanya nak promote MLM..kehkehkeh..Memang kesian..tapi ni realiti yang dah biasa terjadi..aku pon pernah terkena..


Monday, November 5, 2012

Melempiaskan nafsu

assalammualaikum wbt..

Serius shit masa untuk aku blogging sangat terhad sekarang ni..mood nak menulis pon hampir jahanam disebabkan internet dah hampir sebulan takda ni..bil tetap sampai untuk dibayar..grrr..tolong la TM selesaikan la cepat masalah aku ni..kang aku report kat tribunal tuntutan pengguna baru tau..haha..

Bukan sekadar aku perlukan internet untuk blogging, tapi disebabkan internet takda di rumah, 8 jam aku dipejabat terasa la sibuknya..bila nak sambung kerja di rumah pon dah jadi masalah sebab internet takda..so mintak maaf ye pada blog-blog yang aku tak sempat walking back tu..mana sempat aku cuba la singgah..

Sekarang ni ada isu apa ye yang panas?aku dah kurang peka la perkembangan..haha..eh , korang dah makan ayam KFC yang baru tu..sedak gila aku rasa..errr..apa yang aku dah merapu ni..hahahaa..apa pon pada aku nak ucapkan tahniah dan selamat pengantin baru pada yang bakal menamatkan zaman bujang pada blogger Aien , Syida. Wadi kureda dan Chuu Muqhlis..bagi kad yang betul-betul kat aku kay..aku tak layan kad digital..haha..

Friday, November 2, 2012

Info Sentap : Perkongsian yang tak sesuai di blog atau laman sosial..

assalammualaikum wbt..

Bak kata Fatin Liyana, dia akan update blog untuk citer-citer yang best je..happy-happy dan buat orang gembira baca blog dia..ahaks..aku sokong 110 % style FL blogging..walaupon blog dia cuma personal blog mengenai diri..tapi dengan style blogging dia tu jugak la reader dia semakin riban-riban..takda citer buat orang sedih atau perlu beri simpati kesian pada dia..

Memang tak salah pon kalau nak tulis apa sekalipon..tapi tah la..aku pon sependapat dengan dia..perkara sedih ni bagi aku terlalu peribadi nak dikongsikan..lagipon sikit sebanyak pasti mengundang simpati dan buat kawan-kawan yang rapat dengan kita merasai kesedihan kita tu jugak..so benda ni jadi macam guide aku jugak la dalam blogging supaya tak menulis entry yang tacing, menyedihkan yang buat kacau mood pembaca..

Aku tak suka la meminta simpati dan tengok orang sedih-sedih..dan kalau boleh aku malas nak baca kisah-kisah sedih ni kat blog..nanti korang buat aku sedih jugak tau..nak komen pon kadang-kadang jadi blur..walaupon citer kat blog sampah ni banyak dalam kategori membahan, troll, info info mengarut dan ada jugak yang cakap entri aku ada sense of humor..err..kelakar ke?..hahaha..tak bermakana hidup aku takda masalah, takda kesedihan walaupon cerita kat blog aku semua yang huha2 je..aku manusia biasa gak beb..

Thursday, November 1, 2012

Sentap : Tamak bodoh-macam hanjing dengan bayang-bayang

assalamualaikum wbt..

Sikap tamak haloba sukar nak dikikis dalam diri kalau hidup kita berpaksikan kakayaan semata-mata walhal bersederhana yang sebenarnya dituntut dalam Islam..perumpaan yang sesuai aku boleh gambarkan ialah ibarat anjing dengan bayang-bayang..woo..gila rare lah aku rasa peribahasa ni.kehkehkeh...

Kenapa la masih ramai yang mudah terjebak dengan skim skim yang menawarkan keuntungan cepat ni..senang sangat percaya dengan pelaburan-pelaburan yang tak dijamin dan berdaftar dengan kerajaan atau bank negara..bila syarikat tersebut kena ban..akaun kena sekat..bila dah rugi tau pulak menyalak..kalau untung tau pulak diam-diam..kahkahkah..

Nak cakap dari sudut ekonomi, aku tak la pandai sangat..Kelas ekonomi masa sekolah dulu pon aku selalu ponteng... haha..ahh..tu semua kapitalis je..

Wednesday, October 31, 2012

Cerita anak kecil dalam Jamban

assalammualikum wbt..

Aku bukan seorang yang puitis, jiwang apatah lagi romantik..walaupon aku penah masuk kelas sastera, jiwa sastera tak melekat sangat kat aku..sebab tu aku kenot brain kalau Encik H tulis entri guna bahasa sastera dia..terjimak minda aku nak baca apatah lagi nak memahami..hahaha...

Cuma dalam ramai-ramai pengkarya seni bahasa ni..aku tertarik dan masuk kepalotak dengan sorang je..hasil karya minah ni memang aku minat dari dulu..puisi-puisi dan gaya bahasa dia yang tak serabut, steady, gempak, straight forward buat aku suka dan mudah paham..lagipon dia seorang wanita..bonus kat situ sebab jantina pon memainkan faktor aku suka dia..hehe..

Entry ni takda apa pon isu sebenarnya, saja aku tetiba nak post pasal Fynn Jamal sebab pagi tadi aku terbaca kat wall fb keyataan dari Ainan Tasneem yang bagi pencerahan supaya fan Fynn tak marah lagi sebab Ainan dah gunakan lagu Fynn dalam Single terbaru dia..bla..bla..bla...

Monday, October 29, 2012

Info : Deja'vu dan Hyperthymesia

assalammualaikum wbt..

Akhir minggu Oktober yang membosankan ni aku dah mula berkerja semula..sakit operate gigi minggu lepas pon tak sembuh lagi..blog kawan-kawan pulak dah macam banyak aku terlepas..sori geng..internet kat rumah aku belum ada lagi...nak harap online kat opis pon, dah seminggu aku MC tak kerja..maaf sebab buat korang rindukan aku...kehkeh..

Sebenarnya banyak entri berlabel dairi yang aku nak tulis, tapi pasal dah dua entri aku yang lepas pon berlabel dairi buatkan aku malas nak teruskan niat aku tulis entri dairi personal ni..dah macam attention seeker  lak aku rasa asik nak cerita pasal diri walhal aku bukan la seorang retis..kehkehkeh..

Entri kali ni aku nak cakap pasal  Deja'Vu..rasanya dah ramai tau pasal dejavu ni kan..filem,lagu,drama, dan macam-macam ada pasal dejavu ni..harapnya korang pon dah tau la apa maksudnya perkataan tu..fenomena dejavu yang penuh misteri ni dah lama pon dikaji oleh pengkaji-pengkaji barat..macam-macam teori pon dah ada..cuma jawapan yang paling klise yang aku leh cakap, wallahualam..cuma Allah je yang tau apa yang sebenarnya kita lalui yang dinamakan dejavu tu..

Wednesday, October 24, 2012

Dairi : Kronologi maksilofasial surgery

assalammualikum wbt..

Pertama sekali aku nak ucapkan terima kasih bebanyak pada semua yang wish kat aku semoga cepat sembuh,yang bertanya pesal aku kena masuk wad dan lain-lain la..caring jugak korang kat aku kan..haha.. terima kasih banyak..aku terharu..yang terpenting thanks so much kat bini aku la pasal dia sorang je yang paling amik berat kat aku dan ada masa aku kat hospital..muaahh..sayang u ketat-ketat..hehe..

Alhamdulillah operation berjalan lancar 'agaknya'..cuma kesan operation ni aku masih terasa sakitnya..sebenarnya hal kecik je aku kena masuk dewan bedah dengan wad ni..cuma nak cabut gigi..haha..ok.nampak je macam  hal kecik, tapi melibatkan prosedur yang rumit dan pembedahan yang menyakitkan ok..kalau boleh aku pon taknak susah-susah masuk wad, masuk dewan bedah bagai..ni dah klinik gigi tak leh buat terpaksa la doktor pakar plak uruskan..hampeh..

Aku tak nak citer pasal gigi yang kena cabut tu..cuma nak citer sikit  pengalaman aku masuk dewan bedah dan kena tahan wad 3 hari 2 malam ni..huhu..lu ada?hahaha..

Thursday, October 18, 2012

Dairi : 48 jam sebelum ke dewan bedah..

assalammualaikum wbt..

Sedang aku menyantap hidangan tengahari tadi, pihak hospital telah menghubungi aku untuk memberitahu yang pembedahan ke atas aku boleh dijalankan sabtu ni..kalau aku setuju bermakna aku kena tinggal di wad sehari dulu sebab nak kena buat pemeriksaan kesihatan dan kena berjumpa pakar bius, bla..bla..bla...

Err..serius aku takut beb..hahaha..mulanya aku tolak pasal aku tak nak tinggal kat wad..aku mintak pembedahan tu dijalankan sehari je tanpa masuk wad, tapi kekosongan untuk permintaan aku masih belum ada..so terpaksa aku aku terima jugak sebab dah malas nak derita sakit lama-lama..nak tunggu lagi mungkin bulan 11 nanti pulak..

Sebenarnya dalam 3 minggu lepas aku dah beberapa kali pergi klinik dan akhirnya klinik suruh aku merujuk ke hospital..bosan ahh..aku dah la alergik dengan doktor,bau-bau ubat, hospital, darah(nasib doktor kat hospital selayang tu lawa-lawa)..lagi cun dari Fatin liyana pon banyak...hehe..

Wednesday, October 17, 2012

Tips : mengelakkan kata-kata makan diri..

assalammualaikum wbt..

Teringat ketika aku berumur 12 tahun iaitu sewaktu darjah 6, aku mempunyai ramai rakan-rakan sebaya yang nakal(termasuk aku pon nakal jugak)..member aku merangkap ketua kelas, bernama Ujang..dia ni bijak, nakal, aktif sukan, dan boleh la dianggap memiliki pakej cemerlang nak jadi ketua..bukan sekadar budak nerd..

Dalam kelas, Ujang ni terer maths..dengan dia jugak la tempat aku nak tiru soalan-soalan yang aku tak leh jawab..baik kan dia..hahaha..tapi apa yang buat aku kagum dengan Ujang ni..masa tu pon dia dah jadi seorang pemain snooker yang 'cun'..serius beb..dia jugak la yang memperkenalkan aku dengan kedai-kedai kuda dan snooker ni..haha.. 

amaran keras : berjudi haram disisi agama

Kalau sekarang judi dah update ikut peredaran masa..mesin yang besar gedabak dulu dah digantikan dengan desktop je..kalau yang advan sikit kita boleh online je kat rumah guna transasi akaun je..dulu kat pusat snooker ni jela tempat judi lumba kuda..baru aku tau rupanya Ujang banyak buat latihan kira-kira kat sini..kelas tambahan katanya..patutlah terer maths..hahaha..

Monday, October 15, 2012

Pakcik pencari V2

assalammualaikum wbt..

Kisah Uncle Seekers yang sebelum ni terlibat dalam pembongkaran bermacam-macam isu semua pon dah sedia maklum..isu mengenai Sultan Johor akhirnya mengheret beliau ke lokap dibawah akta rahsia rasmi tak silap aku..haha..kenapa bukan atas dakwaan fitnah atau hasutan?wallualam..hehe..

Kes polis tu aku malas ambil port sangat..adakah Uncle masih dalam perbicaraan atau dah 'diampunkan' sultan pon aku tak tau..yang pasti tak lama selepas Uncle dibebaskan, Uncle dah menulis lagi isu baru dalam blog beliau yang baru..Uncleseekers V2..

Pada peminat isu-isu pembongkaran, boleh la follow entri uncle ni..Isu utama Uncleseekers V2 kali ni pon tak kurang panasnya..membabitkan Keluarga Diraja jugak..hoho..lagi panas dan membuatkan korang terasa wow disebabkan penampilan khas pemberi maklumat Uncle yang Anak almarhum Sultan sendiri..hahaha.. 

Saturday, October 13, 2012

Autoshow Uptown Sri Gombak

assalammualaikum wbt..

Aku taknak tulis banyak pon kali ni..geram..internet kat rumah aku pulak jadi mangsa akibat mentaliti beruk penduduk perumahan aku ni..Kabel TM pon nak curi jugak..demm..sebabkan hal ni, aku dah jadi malas plak nak menulis lagi..rehat la kejap ye dak..haha..ni pon aku pinjam surf tenet kat rumah mak aku je..

Info ringkas yang aku nak sampaikan ni berkenaan satu event..rasanya ramai dah kenal Bro Khairul yang blog beliau bermotifkan modified kereta...Jangan lupa esok (Ahad 14/10/2012) beliau mai KL buat event Autoshow dan Battle of the Band kat UPTOWN SRI GOMBAK..Acara bermula 12pm -8pm..



So pada blogger-blogger yang berhampiran mai laa singgah-singgah cuci mata layan kereta dan berhibur dengan battle of the band ni dan artis jemputan..sambil-sambil tu dapat la jugak kita beramah beramas mesra kan..hahaks..kalau nampak aku kat situ,..tegur-tegur la beb..jumpa kat sana kay..hahaks....


p/s : kategori kapcai takda ke bro..haha..



Thursday, October 11, 2012

Butthurt detected : Tak boleh ditegur, salahkan orang pulak..

assalammualaikum wbt..

Pada satu garisan halus betul-betul buat aku teruja..mau taknya, boleh kata semua setuju dengan entri tu kecuali aku sorang je yang nak bangkang..hahaha..jangan marah H..aku paham sangat apa yang kau maksudkan sebenarnya dalam entri tu...untuk yang belum baca entri tu sila la terjah link aku bagi di atas..kalau malas, korang baca je la terus apa aku nak tulis ni..hahaha...

Isu ni berkaitan seseorang di anggap menjatuhkan hukuman bila dia menegur seseorang lain dalam konteks agama..perkara ni dah lama aku perasan..kat FB biasa sangat..ada yang golongan menegur, ada yang melenting lepas ditegur..untuk bagi senang korang paham, aku gunakan balik ayat yang H buat contoh ni.

"Kau tak tau tutup aurat, kau berdosa." ahli neraka'..ok..aku ambil satu ni je bagi korang senang nak paham...


Monday, October 8, 2012

Sentap : Awet muda vs perasan matured

assalammualaikum wbt..

Adalah dengan ini dimaklumkan, sebelum hujung bulan Oktober ni ulangtahun kelahiran aku ke-18 akan tiba..tarikh sebenar tak bleh la bagitau..kehkehkeh...so berkenaan isu umur ni, aku dengan sukanyew nak tulis entry ni..maklum la dah ramai yang tak percaya dengan umur aku..hehe..

Sesungguhnya aku amatlah syukur dengan apa yang tercipta kat diri aku ni...aku tetap asli sebagai orang nusantara ni..mak ayah aku berbangsa melayu banjar walaupon aku tak reti langsung nak cakap dialek banjar..kehkehkeh..walaupon muka aku ni tak boleh dijual untuk jadi model belacan mahupon nak jadi artis..maklum la pan asian je yang lebih laku..tapi aku berbangga sebab aku dikurniakan genetik lambat nampak tua..

Serius beb..aku tau ramai yang jeles..rilek, baca perabih dulu..hahaha..dalam entri aku tahun lepas, aku penah tulis pasal sorang awek promoter wimax kantoi menyangka usia aku masih bawah 20..eh, aku sentap okay..kebarangkalian sangkaan dia hampir kurang 10 tahun dari sepatutnya..so sebabkan dah biasa terjadi perkara ni kat aku, aku rasa ni satu anugerah..

Saturday, October 6, 2012

Sentap : mentaliti serupa beruk-part2

assalammualaikum wbt..

Sebelum ni aku ada buat entry mengenai mentaliti tahap beruk sesetengah orang yang tinggal di flat..kali ni up sikit dari mentaliti aku rasa..aku tak tau nak cakap diorang ni golongan apa dah..mental dah la tak betul, masalah yang ada-ada tak jugak settle, tambah plak kes yang aku nak tulis ni..haih..tertekan je aku..haha...

Disebabkan aku cuma tinggal di rumah flat ni..ruang untuk sidai baju yang dicuci korang sedia maklum la kan memang terhad..bila pakaian yang dicuci makin bertambah ampaian yang lama dah cukup..so aku beli la baru yang besar sikit..lagipon jiran-jiran aku cakap selamat je letak kat luar kalau semak sangat dalam rumah..tapi tak sangka plak aku, hari pertama gunakan ampaian baju tu, tak pasal-pasal je uniform bini aku hilang sepasang...kehkehkeh..

Aku tak tau camna diorang cakap selamat..hahaha..sebelum ni kasut aku dah hilang..tapi kali ni aku memang kenot brain..takkan la baju orang baru cuci pon nak rembat..adoii..sakit mental teruk sangat dah aku rasa penduduk sini..lagi buat aku tak sangka, biasanya budak-budak lelaki je yang buat kerja mencuri ni..macam kasut aku hilang tu, perkara biasa la kan..tapi pencuri baju bini aku tu, mesti la perempuan ye dak..takkan  laki dia tolong curikan untuk bini kot..kehkekeh..

Thursday, October 4, 2012

Pencerahan : Kenapa aku tak join segmen..

assalammualaikum wbt..

Untuk entri kali ni aku nak bagi pencerahan sikit pendapat aku mengenai segmen..apa pon maaf la kalau tak sempat singgah blog korang semua pasal minggu ni aku agak sibuk..drawing banyak tak siap..lol..Semalam aku kena tagged untuk join satu segmen oleh saudara pemilik blog everything's everythings ..huh, ayat skema..haha..sori bro tumpang tanya sikit, nama kau apa?..takda tulis pon kat blog..haha..anyway terima kasih la bebanyak..cuma aku nak mintak maap jugak pasal aku keberatan sikit la nak join segmen ni sebab.....

Okay aku flash back sikit dulu..sebelum ni aku dah pernah tulis entri berkenaan blogging ni dari pandangan aku dan style aku la semata-mata..entri tentang wordless wednesday,segmen,plagiat, komen,etika blogging, dan macam macam lagi la..aku nak bagi link pon dah tak ingat mana satu..haha..boleh cari sendiri kat tab atas tu kalau rajin..hehe..

Cuma kesimpulanya, apa yang aku tulis, tu la apa yang aku 'buat' atau 'tak buat'..contoh macam segmen ni..aku tak paham sebenarnya apa tujuan dia..adakah untuk menaikan ranking, trafik, tambah follower atau sekadar nak glamer?..kalau sebab-sebab ni serius aku kurang berminat..aku blogging bukan sebab tu dan bukan niat aku nak kondem sesapa..cuma aku nak buat pencerahan lagi pada yang terlepas entri-entri aku dulu kenapa aku tak join segmen..sebab utamanya aku tak berminat nak terikut-ikut style orang atau 'peraturan' berblogging jenis segmen ni..

Saturday, September 29, 2012

Info : Lelaki nakal lebih diminati..

assalammualaikum wbt..

Pertama sekali aku nak ucapkan terima kasih atas ucapan tahniah korang semua kat aku dengan berita gembira yang aku tulis entri lepas tu..alhamdulillah bini aku dah mengandung lebih kurang sebulan lebih rupanya lepas check semalam..haha...dan maaf untuk yang terasa hati..aku paham perasaan orang yang belum ada rezeki nak dapat anak ni..sabor je la..

Aku paham sangat sebab dah setahun lebih kawin baru ada rezeki nak dapat anak ni..adik aku yang lewat lagi dari aku berkawin pon dah dapat anak..lebih sadis, bulan lepas masa buat kenduri aqiqah untuk anak adik aku tu, bini aku terlibat sama la masa acara cukur jambul..sedih pulak tengok bini aku tiba-tiba mata dia masuk habuk..last-last dia lari pegi dapur..adehh..tu salah satu la dari kejadian mata masuk habuk..banyak lagi sebenarnya..nanti kalau korang dah kawin, andai kata lambat untuk dapat zuriat melainkan merancang, korang paham la apa aku cakap ni...

Macam apple cakap, lepas ni boleh la post entri yang ada ciri-ciri kebapaan..kehkehkeh..Sori la apple..aku langsung tak berminat nak tulis pasal hal-hal kebapaan atau lebih-lebih lagi tentang personal nak jadi bapa ni..haha.kalau nak tengok blog berciri kebapaan atau lebih tepat mr mama ni..korang leh tengok blog brader taf-taf je la..korang tau kan sapa..dah macam blog pompuan aku rasa..kehkehkeh...

Friday, September 28, 2012

Hiburan : Shila menggerunkan..

assalammualaikum wbt..

Sebenarnya aku tak berapa berkenan nak tulis entri berkaitan hiburan kat blog ni..tapi apa salahnya kan sekali skala sementara masih suam-suam lagi cerita tentang kemenangan Shila Amza di Asian Wave tempoh hari..huhu..Okay, sebelum tu aku harap takda la komen-komen kat entri ni yang berunsur dakwah ye..nak berdakwah pegi jumpa yang tuan punya badan..hahaha..

Aku yang tak berapa ambil tahu pasal dunia hiburan Malaysia ni, sedar-sedar Shila dah menang je..kehkehkeh..tak tau pon sejak bila dia pegi Shanghai tu, sejak bila di berhijab(cantik la plak tengok dia sekarang).haha..


Macam yang PON tulis kat Buasir Otak, kaca di negara sendiri, berlian di negara orang..aku setuju dengan ayat tu..kat Malaysia, dia masuk apa pon tak jugak juara..lani pegi Caina habis dia tapau semua..satu ayat je yang boleh aku ungkapkan untuk Shila..kau menggerunkan..haha..

Wednesday, September 26, 2012

Salam takziah dan alhamdulillah....

assalammualaikum wbt..

Takda banyak benda aku nak cakap entri kali ni..cuma ada dua perkara yang buat aku terkedu, terkejut dan tak tau nak cakap apa..

Pertama sekali, pagi tadi aku bukak blog aku dapat berita yang buat aku sedih..Ibu kepada sahabat blog aku, Lyd Sunshine telah kembali ke rahmahtullah..entri dia yang ringkas tak seperti biasa memang buat aku tersentap dan sedih..salam takziah dari aku Lyd..semoga tabah..sama-sama la kita sedekahkan al-fatihah untuk allahyarham..semoga rohnya aman di sana..

Perkara kedua pon tak kurang sentapnya buat aku terkedu..aku tak tau nak cakap apa..cuma alhamdulillah.. syukur kepada Allah swt kerana dah kabulkan doa kami suami isteri..

Monday, September 24, 2012

Tips : tukar kembali profile google plus+ kepada profile blogger

assalammualaikum wbt..

Kejadian Jumaat lepas (Link) yang berkaitan Google plus betul-betul menghantui aku..dalam 2 hari bercuti sabtu dan ahad, banyak masa aku dihabiskan depan pc je nak betulkan balik kekacauan yang dah jadi kat blog aku ni..ingat malas pedulikan, tapi rupanya sayang jugak aku dengan blog ni..buat jugak.kehkehkeh... alhamdulillah setakat ni 50% dah settle 20% belum siap, 30% tak dapat di selamatkan..malam tadi pon pukul 3 pagi baru aku dapat tido..(padahal layan astro pasal dapat channel pree)..hehe..

Selepas aku menyelongkar merata tong sampah, akhir jumpa balik soft copy untuk gambar-gambar ber sentimental value tinggi tu..tu pon dalam memory kad..macam yang aku cakap sebelum ni, aku tak suka simpan gambar dalam pc..nasib la aku belum delete lagi gambar tu..walaupon tak semua yang ada, janji gambar gambar penting ada lagi, okay la tu kan..kalau gambar berjimba-jimba tu aku tak heran pon..kehkehkeh..

 So untuk kali ni aku nak kongsikan la sikit cara nak tukar semula profile google+ kepada blogger sebab ada permintaan jugak dari sahabat blog ni dan untuk sapa-sapa la yang masih pening sebab tertukar ke google+..

Sunday, September 23, 2012

**Hacked**

assalammualaikum wbt

Baru pagi tadi aku post sikit pasal penggodam dalam intro entri aku.hehe.malam ni baru aku nak jalan-jalan cuci mata kat bloglist aku, dapat aku jumpa satu kes blog kena godam..hahaha..apalah nasib..macam text yang ditulis oleh hackers tu..blog tersebut mengandungi entri 100% copy paste..(Link)

Aku pon sedar dan setuju sebenarnya apa yang dicakap oleh hackers ni sebab dah lama aku jadi stalker blog tu..sumber dari blog ni banyak sama je dari entri blog lain..walaupon aku sebenarnya tak sokong blogger jadi blogger copy paste, tapi aku suka cari info dan maklumat dari blog-blog camni..diorang ni cepat..hahaha..

So harapnya pengodam yang berkhidmat bersebab untuk melindungi hak-hak blogger lain dari di ciplak ni teruskan la berkhidmat..hahaha..serius..ni bukan ayat sarcasm..aku pon masih berpegang etika aku blogging, "biar la entry sampah asalkan bukan plagiat"..kalau aku pandai hack pon aku hack jugak blog yang suka copy paste ni..haha..

Saturday, September 22, 2012

Tersentap dengan google plus+.. jahanam blog aku..

assalammualaikum wbt.

Satu benda yang aku risau tentang blogging ni ialah blog aku kena hack..tapi macam yang aku pernah tulis dalam entri dulu, hackers yang sampah je akan hack blog sampah..kehkehkeh..So kepada majlis hackers serantau, harap pantau kegiatan kegiatan penggodam baru naik yang baru nak mencuba ilmu mengodam supaya tak mencemarkan nama hackers dengan mengodam blog-blog cikai ni..

Apa pon sebagai keselamatan tambahan, korang semua jangan lupa guna password yang strong..blog sampah ke dak, bukan isunya..yang penting kita berjaga-jaga..lagi satu, jangan lupa backup blog korang tu..ok habis bab intro..

Kaitan antara blog kena godam dengan entri aku kali ni takda kaitan pon..haha..cuma ada sikit je la buat perasaan tu terkilan ibarat kena godam..demm..habis jahanam semua entri-entri aku yang lepas..nasib lagi cuma gambar-gambar je yang hilang...walaupon sekadar gambar, penting wooo..dah la aku jenis tak simpan gambar dalam pc..takda backup maa..

Thursday, September 20, 2012

Aku yang Slowpoke - video

assalammualaikum wbt..

Untuk bulan ni, aku rasa aku dah terlalu banyak sangat menaip..asik entri sentap, ilmiah, seram, info, tip, resepi, tutorial dan tah apa-apa lagi yang serius je..aku pon dah rasa naik boring..tak kelakar langsung..hahaha..apa pon terima kasih atas sokongan korang semua yang terpaksa komen sebab aku dah ugut nak baling bom petrol tu semalam..kehkehkeh..

Apa yang aku nak kongsikan kali ni agak slowpoke..tapi aku nak kongsi jugak sebab aku suka gila dengan hasil seni mamat bernama Faradyable ni..hahaha..aku dah terlambat hampir setahun dari video ni di upload..hampeh..Jadi untuk mengelakkan korang sesak nafas lagi akibat membaca entri aku..korang layan la plak video ni..yang dah tengok, buat buat je la macam belum tengok ..masa tengok video ni semalam, aku telah mengalami kekejangan otot rahang dan krem perut..hati-hati menonton..risiko tanggung sendiri..

Wednesday, September 19, 2012

Tips : Cara mengekalkan pembaca sedia ada..

assalammualaikum wbt..

Usaha aku berblogging sepanjang beberapa tahun ni aku kira dah berbaloi la walaupon belum berbayar..kehkehkeh..apa yang lagi berharga bagi aku ialah ada kawan-kawan yang selalu rajin support entri aku secara paksaan ni..kalau tak baca aku tikam..haha..pada korang yang baru lagi blogging tapi dah ada pembaca kira bagus dah tu ..harap jaga la baik-baik..seriusly bukan senang nak kekalkan..

Okay, sebenarnya kali ni aku nak buat  entri berkenaan satu masalah yang biasa dikalangan blogger..aku pon dah biasa sangat dapat masalahnya ni..(hilang pembaca secara tiba-tiba)..hahaha..kadang-kadang tu terkilan jugak, pasai apa la entri aku ni sunyi je..mana kawan-kawan tak mai lawat blog aku ni..sedihh..haha.

Aku tak nak cerita dah bab nak dapatkan kawan atau tarik pembaca ni tu camna..yang tu pandai-pandai la korang..haha..masalah yang ni dah kira masuk part2..bagaimana cara nak kekalkan pembaca yang sedia ada supaya diorang tak blah..nak menten lagi susah dari nak naik beb..tu baru target nak menten..silap haribulan down terus..nak blogging pon malas ibarat macam start dari awal balik..leceh la kan..haha..

Monday, September 17, 2012

Dairi + info : Gaya seorang Gay..ciri ke-5

assalamualikum wbt..

Minggu lepas ada keluar statement daripada Yayasan Guru Malaysia Bhd, Majlis Rundingan Persatuan Ibubapa dan Guru Putrajaya dan mendapat sokongan Kementerian Pelajaran mengenai garis panduan untuk mengenali simptom Gay dan Lesbian..huhu..

Aku tak terkejut pon dengan  laporan tu bahkan aku agak setuju sebenarnya..kehkehkeh..aku kurang paham tentang simptom untuk lesbian sebab aku bukan perempuan..tapi berkenaan simptom gay tu, aku rasa ada kebenarannya dan aku pon selalu membahan golongan-golongan fesyen yang demikan sebagai gay walaupon tak semuanya macam tu..kehkehkeh..

Seperti yang dinyatakan dalam garis panduan tu,golongan gay mempunyai simptom-simptom tersebut :-
  1. Mempunyai badan sasa dan suka menunjukkan aset di badan (pakai baju v-neck, sleeveless)
  2. Suka memakai baju yang ketat dan fit mengikut tubuh dengan warna yang terang
  3. Lebih cenderung minat kepada lelaki
  4. Suka berjalan-jalan dengan membawa beg yang besar seperti beg perempuan

Thursday, September 13, 2012

Tips busuk dalam rumahtangga..puii

assalammualaikum wbt..

Seseorang yang lebih usia atau yang lebih tepatnya berpengalaman selalunya diungkapkan dalam perumpamaan "lebih dulu makan garam" atau bermaksud lebih dulu la akan kena darah tinggi..okay tu aku merepek je..abaikan.. kehekehkeh..tak payah aku nak terangkan pasal tu pon rasanya..peribahasa perumpamaan tu dah jelas..bukan macam yang aku terangkan sebelum ni  LINK..

Cerita pasal pengalaman..sejak aku kawin tahun lepas, ada seorang brader ni suka sangat cerita pasal pengalaman dan berkongsi tips dia dalam berumahtangga ..maklum lah usia dia pon dah nak masuk 50an..mungkin dia ikhlas nak berkongsi atau sekadar nak eksyen sebab dah lama berkahwin aku pon tak pasti..masalahnya tips pengalaman yang dia kongsikan tu bagi aku annoying dan busuk..

Bukan aku tak respek orang-orang lama ni..tapi bukan semua  pendapat orang lama tu boleh digunakan..tak kira la dia makan garam ke, kunyit dulu ke..usia, pengalaman dan peribadi setiap orang berbeza..tak semestinya usia tua, luas pengalaman dan tak semestinya jugak muda tu kosong..nak pulak kita pon dah ada pengalaman tu sendiri..boleh compare sendiri kan..

Wednesday, September 12, 2012

Info : mentaliti sempit pemikiran..

assalammualaikum wbt..

Sebelum ni aku ada buat satu entri berkenaan mentaliti sesetengah orang kita yang menjengkelkan (LINK) ..kali ni entri aku berkenaan mentaliti jugak, tapi tak la benda yang buruk lagi..hal ni disebabkan kurang mengkaji dan cepat terpengaruh dengan pihak yang pandai mengambil kesempatan..Kali ni agak islamik sikit la ye..islamik yang berkaitan dengan mentaliti..aku tak nak sentuh bab-bab berat pon..cuma lepas aku banyak merujuk dari ustaz aku..boleh la aku kongsikan sikit untuk kita sama-sama pikirkan bersama..

Pertama sekali aku takda niat nak tujukan entri aku ni untuk peniaga yang menjual produk dengan nama islam tu ye..nak bincangkan hal tu panjang lebar lak nanti..hehe..terpulang la..tapi sebagai pembeli aku nak kongsikan kat korang jangan terlalu cepat terpengaruh dengan marketing sesuatu produk tu tanpa kajian..bisnes tu sunnah, tapi ramai yang bisnes main langgar je kan..hahaha..

Cakap pasal sunnah, ada satu perkara ni memang sunnah nabi..minum/makan madu lebah..dalam al-quran pon ada menceritakan pasal madu ni,(ustaz cakap) jujurnya aku tak tau dalam surah apa..hehe..apa pon yang penting korang semua patut tau lah yang madu ni memang banyak khasiatnya..

Monday, September 10, 2012

Resepi : Sos yong tau foo yang tersedak di alam semesta..

assalammualaikum wbt..

Selamat berjumpa lagi kita dalam entri pecah tekak terbaru chef bundle..lama jugak chef tak kongsikan resepi baru kan..u all semua dah cuba ke blom resepi-resepi yang chef dah kongsikan sebelum ni..rugi tau kalau tak cuba..penat je chef ajar..kehkehkeh..

Untuk resepi harini, aku nak ajar resepi kuah atau sos yong tau foo atau stimbot..bunyi tajuk nampak macam agak bongkak kan..tapi percaya la, aku takkan tulis tanpa sebab..ekeke..dalam seminggu ni akhirnya experimen aku untuk buat sos yong tau foo paling sedap berhasil..setelah 2 kali percubaan aku buat dari resepi-resepi yang aku google, semuanya tak menepati selera aku..tajuk resepi diorang pon boleh tahan nak gempak, tapi rasa wekkk...

Website resepi fofular kat Malaysia ni MYR kan..pada yang biasa cari resepi, mesti biasa masuk blog ni..tapi resepi untuk sos yong tau foo dari blog ni tak sedap pon..serius..rasa gula merah dengan cili je..apa daa..
okay tanpa berlengah lagi sediakan pen dan kertas..kalau ada printer, print je terus jangan pikir panjang lagi..resepi ni bukan lagi sekadar terbaik dari ladang..tapi terbaik di alam semesta..biasanya aien alien pon order dari aku kalau nak buat open house..kehkehkeh..  

Thursday, September 6, 2012

Ibarat melepaskan batok di tangga..

assalammualaikum wbt..

Peribahasa alang-alang seluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan, aku pasti ramai tau apa tu pekasam.. Pekasam jugak merupakan lauk yang aku suka untuk menambahkan selera makan..erkk...macam semalam tajuk entri aku pon merupakan peribahasa melayu jugak walaupon tak siap..hehe..aku saja tak nak penuhkan ayat tu sebab aku cuma nak tulis tentang perkara awal tu je..kalau penuh panjang plak ceritanya nanti..kehkehkeh..

Okay sebelum kelas bahasa harini diteruskan, harap murid-murid semua dah siapkan kerja rumah yang cekgu bundle bagi semalam..sila kumpulkan buku kat atas meja cekgu..nanti cekgu nak semak..kehkehkeh..sebelum aku merepek lagi banyak, harini sebenarnya aku nak kongsikan lagi satu peribahasa yang pernah kita dengar dan tau apa maksud tersirat..cuma maksud yang tersurat je ramai yang pasti tak tau..hehe..

Agak pelik kan bunyiknya?..yang dah terang tersurat tak tau..yang tersirat pulak paham..kehkehkeh..aku pon macam tu sebelum ni..takpa, aku tak salahkan korang..cikgu yang salah tak ajar dulu masa sekolah..hehe..Sebenarnya dah lama aku nak kongsikan ni..aku dapat info ni pon dah lama dari sorang member dan blogger yang suam-suam sejuk dah nak update blog sekarang..kredit penuh untuk kau Pn.zyi (TINTA TERCIPTA)...pinjam cerita kau untuk pembaca blog sampah ni pulak ye..haha..

Wednesday, September 5, 2012

Sudah gaharu cendana pula..

Assalammualaikum wbt..

Malam tadi secara tak sengaja aku tertengok satu rancangan tv..aku pon tak pasti rancangan apa pasal masa aku tengok tu dah habis pon..terus layan la kejap sebab aku memang minat kalau rancangan dokumentari ni(bergantung info apa jugak)..sebabnya malam tadi berkenaan benda yang aku tak berapa nak explore..so dapat pengetahuan sikit pon jadi la..padahal kalau rajin semua info di jari je ye dak..hehehe..

Tapi aku tak suka sangat google ni melainkan penting dan nak info cepat..korang pon jangan amalkan sangat sebab membuatkan korang jadi malas..serius..sebabnya bila semua dah google je nak tau sesuatu perkara tu korang cuma mengadap pc..life dah takda beb..pengetahuan banyak tapi life kosong..tu pon bila google korang takleh terus terima maklumat tu, kena cari banyak sumber dulu buat perbandingan..kan aku penah tulis dulu..pengalaman je orang tak boleh beli..So kalau boleh cari pengetahuan dari pengalaman selain google..kalau boleh..hehe..

Okay, berbalik pasal rancangan tu sebelum aku melalut kelaut..rancangan tu pasal pokok gaharu..ada orang sebut geharu..tak kisah la janji maksud dia sejenis pokok..macam ramai yang dah tau, bahagian dalam batang pokok tu merupakan bahan utama untuk pembuatan perfume..yang tu biasa dengar..tapi sebab kan aku noob pasal ni..aku tak tau pulak rupanya bahan tu atau dinamakan teras, rupanya tak banyak pon dalam sebatang pokok tu..alahai sikitnya la nak dapatkan teras tu..terpaksa tebang sebatang pokok besar nak dapatkan teras yang cuma beberapa ratus gram..haha..

Sunday, September 2, 2012

Paranormal aktiviti

assalammualaikum wbt..

Kejadian paranormal ialah perkara yang tak dapat di jelaskan tepat oleh akal..perkataan paranormal sendiri dah menunjukkan perkara yang diluar normal atau melampaui hal-hal normal..Secara definitif, paranormal adalah istilah yang digunakan untuk segala jenis fenomena psikologi, pengalaman atau kejadian yang dilihat mempunyai hubungan dengan jiwa (psike) atau fikiran (mind), dan yang tidak dapat diterangkan dengan prinsip-prinsip fizik.

Ada jugak pendapat mengatakan paranormal adalah suatu aktiviti yang melibatkan deria khusus dalam berkaitan dengan alam ghaib. Dalam menjalani kemampuannya seorang paranormal memerlukan penggunaan deria dengan deria khusus di luar panca inderanya atau sering disebut dengan sixth sense. Hal ini kerana objek yang ingin dihubungi bersifat ghaib yang tidak dapat diraih oleh manusia biasa, tidak dapat dilihat dengan mata kasar dan memerlukan deria khusus untuk berkomunikasi dengan mereka.

Sekian intro yang aku ambil dari berbagai sumber..kali ni aku nak kongsi lagi satu kejadian aneh yang baru berlaku pada aku awal malam semalam..sangat paranormal bagi aku..haha..kejadian ni berlaku sewaktu aku tengah solat magrib..adakah nyata apa yang aku lihat atau pikiran aku melayang kemana aku sendiri dah keliru..tapi aku sangat yakin dengan apa yang aku nampak..

Thursday, August 30, 2012

Happy Birthday To u..

assalammualaikum..

Ucapan ni aku tujukan untuk bini aku cikpuanwani semperna tarikh sambut kelahiran ke-25++ pada hari ni 30.08.2012..May GOD bless u sayang..alang-alang buat entri ni aku ucapakan terus selamat ulang tahun kelahiran jugak untuk bonda aku yang tersayang pada esok hari 31.8.2012...semoga mama sihat-sihat selalu dan bagi peluang anakmu ini pulak berjasa..love u so much..

Okey, Habis ucapan setakat tu..ni nak story plak..cakap pasal sambutan hari kelahiran ni, rasanya ramai yang suka buat majlis atau sambut biasa-biasa ye dak, asal ada kek atau aiskrim jadi la...aku pon pernah melalui pengalaman-pengalaman tu masa kecik dulu..standard la..tapi bila aku dah habis zaman sekolah, takda lagi sambutan..dah, toksah nak kesian kat aku..hahaha..

Sebenarnya aku sendiri harap aku lupa bila tarikh lahir aku..nak harap orang ingat lagi la tak..perasaan nak dapat ucapan tu takda..tapi kalau ada jugak orang ingat, terima kasih je la aku leh cakap..haha..apa yang aku nak bagitau ni bukan la nak cakap buat ucapan tu atau sambut besday ni tak bagus, cuma biar kita yang lebih ingat kat orang..jangan ingatkan orang bila besday kita..tak malunyeww..kehkehkeh...


Tuesday, August 28, 2012

Malware detected

assalamualaikum wbt..

Dalam entri lepas, dua orang makcik yang merupakan pembaca setia blog ni ada memberitahu blog sampah ni ada virus malware..pada mulanya chuu sorang je yang cakap..aku buat tak reti je lagi..lepas makcik mell pon cakap benda yang sama terus aku tak leh pandang ringan..makanya dengan pantas aku cari la cara nak buang virus lahanat ni..grrr..

Terus terang la aku cakap,aku tak tau virus malware ni sebenarnya serang blog atau desktop..so bila aku google, rupanya dah ramai blogger kena virus ni kat blog diorang..so maksudnya virus ni cuma ada bila online la ikut kefahaman aku..tu pasal blog aku terkena..

Macam-macam tutorial ada bila aku google..aku pon naik pening nak guna yang mana satu..dan kebanyakkannya tutorial sampah tak boleh pakai pon..tutorial yang sama sebijik dalam blog yang berbeza..kehkehkeh..tapi dalam satu blog tu ada penerangan yang agak jelas dan memang berguna la untuk remove malware tersebut..trimas tuan blog..

Saturday, August 25, 2012

Info+sentap : bicara tentang adat..

amaran : entri ni tak berniat menyinggung mana-mana pihak..pahamkan apa yang aku tulis betul-betul..sekadar pandangan dan apa yang aku paham..mohon pencerahan dan kongsi pendapat sesapa yang lebih arif ..

assalammualikum wbt..

Seorang kenalan aku di FB ada post status yang menyangkal dakwaan yang mengatakan wanita Negeri Sembilan akan bolot harta suami apabila sudah berkahwin..Dia juga menyatakan sekiranya bercerai, wanita Negeri sembilan takkan usik harta bekas suami sebab dah ada semua harta pusaka yang diwariskan kecuali nafkah untuk anak dan mendakwa 70% orang luar yang berkahwin dengan wanita Negeri Sembilan duk mengikis harta bini..erkk..

Okey, memandangkan aku malas nak reply banyak-banyak komen dekat wall dia, aku rasa baik aku tulis satu entri mengenai hal ni..kang orang ingat aku nak jadi keyboard warrior pulak kalau lebih-lebih kat laman sosial tu..kehkehkeh..So apa yang aku paham dari status tu, sebenarnya dia nak bercakap tentang Adat Pepatih atau Adat Negeri Sembilan tu ye dak..

Pertama sekali aku tak jelas siapa cakap kat dia yang wanita negeri sembilan ni pembolot harta suami..sangat kebudak-budakkan aku rasa statement tu..So aku rasa tak perlu kot nak cakap "sapa kata" tu sebab masih takda sumber sahih sapa yang mendakwa benda yang dia sangkalkan..lagipon agak pelik aku rasa ayat nak "bolot" harta suami sendiri tu..guna je la harta tu.harta lepas kawin tu harta bersama la bro..lu kawin nanti lu tau la macam mana..nak bolot bawak kemana tah.."sapa kata"kahkahkah..

Wednesday, August 22, 2012

Sentap : Bodoh piang di jalan raya-hazard light

assalammualaikum wbt..

Rasanya dah ramai pon mula bertugas semula selepas bercuti raya ni kan..aku pon dah selamat sampai ke KL walaupon lama lagi aku bercuti..hehe..so entri kali ni aku nak cerita lagi pasal raya..tapi ni bukan raya pasal kuih raya atau raya aidilfitri yang kita tengah sambut sekarang..tapi pasal jalan raya..

Sebelum ni aku pernah tulis satu entri berkenaan sikap pemandu di jalan raya ni jugak.."IKUT KIRI KECUALI MEMOTONG" tu salah satu bodoh piang yang pemandu kurang sedar..lani aku nak bagi pemandu-pemandu tak sepatutnya dapat lesen ni sedar lagi..Aku ni dalam ketegori cepat hangin bila drive..sebab tu aku lebih suka bawak motor je..Boleh elakkan jem dan kurangkan hangin aku..merempit lagi cepat sampai mana aku nak pergi..tapi bila keadaan memerlukan untuk memandu kereta macam aku nak balik kampung raya ni..so terpaksa la drive jugak..

Musim perayaan ni boleh kata lebuhraya memang banyak kenderaan..tambah pulak ada sesetengah kawasan hujan..lagi la buat perjalanan tu kurang lancar..alhamdulillah perjalanan semasa aku pergi tak la hujan cuma penglihatan tu terbatas jugak sebab aku drive malam..apapon keseluruhannya, takda yang buat aku hangin la walaupon ada sesetempat tu jem jugak..

Tuesday, August 21, 2012

Hari Raya part2 : K-pop raya

Jitra- Setelah sebulan umat islam berpuasa menahan lapar dan dahaga serta melawan godaan hawa nafsu, tibalah hari untuk meraikan kemenangan itu pada hari raya aildilfitri..harap di setiap ceruk dapat menyambut aidilfitri kali ni dengan meriah dan rasa bersyukur terhadap ilahi..

Penulis yang kini berada jauh dari ayahanda dan bonda di Kuala Lumpur,pulang ke kampung halaman isteri di Jitra Kedah untuk meyambut syawal di sini..bagi penulis yang belum pernah beraya jauh dari keluarga sendiri ni merupakan pengalaman baru walaupon sudah dua kali menyambut aidilfitri sebagai suami isteri.walau bagaimanapon keadaan tetap meriah dan penulis dapat la merasai sendiri pengalaman pulang beraya di kampung..

Ok..ada tak gaya baca artikel dalam surat khabar..kehkehkeh..masa aku tulis entri ni sebenarnya aku dah bersiap nak balik ke KL pon..saja dalam rilek-rilek tunggu bini aku balik dari beraya kat kodiang rumah sapa tah, aku capai la kejap lappy adik ipar aku..maka terhasil lah entri ni..hehehe..

Tuesday, August 14, 2012

Salam Aidilfitri minal aidin wal-faizin

Assalammualaikum wbt dan salam lebaran..


Terus terang aku katakan yang aku malas nak buat kad raya baru..so terima la semula kad raya aku tahun lepas ni ye..kehkehkeh..Ok jangan risau, aku tak nak burak banyak pon untuk entri ni cuma sekadar nak buat 200 atau 300 patah perkataan je untuk ucapan raya aku ni..kehkehkeh..


So di kesempatan ni, aku nak ucapakan selamat menyambut hari raya aidilfitri kepada semua pembaca-pembaca blog sampah dan kawan-kawan semua terutama chuu, thanks sent aku kad raya yang original..aku dalam proses nak balas balik..haha..tak lupa jugak geng-geng blogger yang sentiasa support blog aku ni..


Monday, August 13, 2012

Perbincangan : Perlu ke tak perlu baju raya ni?..

assalammualaikum wbt..

Apa kabar semua..seminggu lagi nak raya oii..haha..apa cer persiapan raya korang semua..bajet 5-6 ratus tu dah tentu paling sikit kan..ok-ok..entri aku kali ni nak cakap jugak pasal topik yang sama dalam "Johara pagi Era" pagi ni.."perlu atau tak perlu baju raya baru setiap tahun"..harap maklum ye, cuma baju atau pakaian je ok..persiapan yang lain tak kira..hehe..

Setakat yang aku sempat dengar tadi Johan tak sokong beli baju raya..yeahh, aku sokong Johan..tak perlu beraya dengan baju baru je setiap tahun..contoh aku ni, sangat tak perlu aku rasa untuk aku tukar baju melayu baru sedangkan baju melayu cuma aku pakai 2kali je setahun..haha..

Untuk yang perempuan pulak, kenapa bila nak raya je baru sibuk nak beli atau buat baju?..untuk korang tu, aku paham la selalu nak pakai baju kurung, tapi tak payah tunggu raya pon boleh kan..gaji setiap bulan tu boleh je beli..kumpul baju banyak-banyak..nanti raya, rotate je la pakai baju yang korang dah beli tu..so takda la timbul isu nak shopping raya lagi..

Friday, August 10, 2012

Phobia peti surat : dispilolettersboxphobia..

assalammualaikum wbt..

Aku tak ingat dah bila kali terakhir aku dapat kad raya sebelum ni..yang pasti aku terharu aku dapat kad raya tahun ni..hehe..dari member blogger pulak tu..hehe..terima kasih Chuu..nanti aku balas ye...

Masa belek-belek peti surat tu aku berharap jugak la mana tau chuu ada pos dua sampul termasuk duit raya atau kuih sarang semut sebekas dua..hahaha..walaupon takda, aku syukur gak la kau sudi lagi hantar kat aku kad raya ni chuu..hehe...

Tu cerita best..yang tak best plak..dalam aku berharap dapat duit raya atau duit jatuh dari langit..dalam peti surat aku tu rupanya menyimpan berbagai-bagai lagi bill yang aku kena langsaikan..adehhh...aku pindah belum sampai sebulan dah macam-macam bill sampai..gila apa..hahaha..

Wednesday, August 8, 2012

Sentap ringan+tips blogging

assalammualaikum wbt..

"ermm..hampir setengah jam aku mengadap new post yang kosong dan tak tau nak taip apa"..kehkehkeh...ok tu alasan bodoh je bagi aku..konon-konon bila dah lama tak menaip entri, dah susah la nak mulakan balik menulis tu..hilang skill katanya..kehkehkeh...kata-kata seorang blogger yang konon hebat biasanya cam gitu..

Sebenarnya kalau korang berada dalam situasi yang aku cakap atas ni,senang je..tak payah la terus buang masa lagi padahal takda idea nak tulis pon..hahaha..aku tak paham kenapa orang nak paksa diri menulis sedangkan takda idea..akhirnya entri merapu macam entri aku ni..kehkehkeh..

Situasi macam ni jarang berlaku kat aku sebab aku akan buka new post bila aku dah ada point apa yang nak ditulis je even benda tu isu kecil pon..aku bukan blogger hebak yang sentiasa ada idea menulis pon kan..macam Chuu penah troll dulu dalam entri tips dia yang takda tips pon..hahaha.."tips menulis tajuk artikel/entri blog"..haa..yang ni memang pasti masalah besar bagi aku..walaupon aku ada banyak point, cerita nak tulis, tang tajuk aku blur -_-'..

Wednesday, August 1, 2012

Info : nafsu yang ketegaq..

assalammualaikum wbt..
Salam 12 ramadan 1433 Hijriah..

Hampir separuh dah bulan ramdan berlalu..nampaknya ramai jugak yang sibuk bulan ramadan ni, ingatkan aku je bizi..hahaha..Liyaa Mf buat kuih raya..chuu jahit baju raya, H meniaga murtabak, Syida jual air tebu, aien jual kurma..boleh kata ramai dikalangan blogger yang aku kenal ni, tiba-tiba bertukar bidang di bulan puasa ni..maaf kalau tak sebut nama yang lain..

Selalunya dalam bulan puasa ni, Ofis aku mengadakan tadarus al-quran pada setiap minggu..Berbeza kalau bulan tak puasa, sekadar usrah je la..tapi memandangkan ustaz yang selalu bawak kami bertadarus tu pon dah selamat sampai ke mekah membawa jemaah umrah..so takda la tadarus kali ni, dan usrah la macam biasa..

Sebenarnya aku lega jugak tadarus ni takda..hehe..bukan apa beb..maklum la aku ni slow sikit nak baca quran..baca pulak depan ramai-ramai..segan la..hahaha...baca sendiri-sendiri takpa..ni kena buat macam tilawah al-quran peringkat kebangsaan plak dah rasa....haluihh je bunyi ngaji tu keluar dari mulut aku..hahaha..

Friday, July 27, 2012

Nota kematian

assalammualaikum wbt..

Dalam kesibukkan yang melampau akhir-akhir bulan ni..aku sempatkan jugak melayan satu Anime yang satu masa dulu manga@ katun ini pernah disiarkan dalam kreko..cerita ni betul-betul buat aku teruja dan membuatkan aku seperti ketagihan adranelin ingin lagi dan lagi melayan petarungan minda antara Kira dan L..cerita apa lagi kalau bukan death note kan..haha..

Kalau dulu lebih kurang setahun jugak aku rasa untuk habiskan baca siri death note tu dalam kreko..sabar je la.kehkehkeh..bila baca sekerat-sekerat serius rasa tak puas..nak tak nak terpaksa la jugak tunggu 2 minggu lagi lepas tu untuk keluaran terbaru..gigih aku follow cerita tu ok..haha..

Death note tetap cerita manga terbaik bagi aku..memang berat dan aku selalu terpikir macam mana la penulis tu boleh terpikir cerita yang begitu compicated dan bijak sekali...cuma sebuah komik je pon, tapi bagi aku cerita komik tu lebih berkualiti dari jalan cerita sebuah filem meleis terutamanya..hikhihik...

Wednesday, July 25, 2012

Dairi : Kisah air, FB dan Paparazi

assalammualaikum dan salam ramadan..

perhatian : entri personal dan sia-sia je untuk sesiapa yang baca..

Berjumpa lagi kita di 5 ramadan..hehe..amacam puasa korang setakat ni?..aku baru ada nafas sikit nak blogging balik ni..lama plak aku rasa tak menulis..mesti korang rindu aku kan..kehkehkehkeh...sebenarnya ada macam-macam cerita aku nak tulis ni...tapi takda apa-apa yang ilmiah pon aku nak hidangkan...

Sebenarnya sehari sebelum puasa tempoh hari, tiba-tiba je rumah aku terputus bekalan air..serius hampeh, dan baru semalam selepas 4 hari puasa baru bekalan air masuk balik ke paip rumah aku.. berkali-kali dah buat aduan..terima kasih SYABAS sebab berjaya jugak menyelesaikan masalah aku ni..ni la masalah air paling lama aku penah hadapi..biasanya tak penah pon seharian air terputus..ni sampai 4 hari beb..mati akal jadinya..

Alhamdulillah la aku ada tempat lain lagi nak tinggal..nasib rumah baru aku tu tak berapa jauh pon..so aku tinggal je la kat sana sementara walaupon belum siap sangat..apa leh buat..aku tak tau macam mana gaya jiran-jiran aku lain hadapi masalah tu..yela..4 hari takda air..boleh gila wei..sah diorang semua busuk kan tak mandi..kehkehkeh..

Friday, July 20, 2012

Ahlan wasahlan ramadan



Dikesempatan ini kami warga penulis blog sampah ingin mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa 1433 hijrah..err..sapa lagi selain aku?kehkehkeh..

Kurangkan menulis dan membaca gosip-gosip yang tak berfaedah sepanjang puasa nanti..banyakkan beramal ibadat..jangan blogging sangat, nanti pahala kurang..hahaha...

Ok la, tu je aku nak cakap..

maaf la, aku sibuk sikit kebelakangan ni..tak sempat nak lawat blog korang..
sorry bebanyak..nanti free, aku singgah blog korang k.. -_-'


nawaitu sawmarwodin...




Tuesday, July 17, 2012

Dairi dan Tips : Komen Mengimbau Kenangan..

assalammualaikum wbt..

Macam yang aku pernah cerita dulu, sebelum aku jadi blogger ni aku seorang chatters tegar..last aku aktif dalam chatting tak ingat dah bila..masa tu kecoh chatters Indon boot room-room chatting kat yahoo massenger Malaysia pasal isu maling..ekeke..so akibat bosan nak masuk room pon susah, ditambah kalau masuk pon takda orang, akhirnya aku terus hantar surat berhenti chatting kat ym tu..hahaha..

Tapi masa awal-awal aku blogging dulu, aku masih lagi seorang chatters..ada jugak dulu aku buat entri pasal gath kecik geng-geng chatting aku tu.. link sini dan sini..kadang-kadang rindu pon ada jugak kat diorang..cuma aku nak masuk room je rasa malas walaupon aku tau diorang semua ada lagi..ekeke..tapi alhamdulillah la,perhubungan tu tetap ada sampai sekarang..fb,twitter kan ada..kat wall aku pon penuh dengan status budak-budak chatting ni jugak..kehkehkeh..

Sunday, July 15, 2012

Etika menulis dan blogging

assalammualaikum wbt..

Sebelum rancangan tv bodoh kesukaan aku start pukul 10 malam tadi, aku main-main la dengan remote astro tu tukar-tukar siaran..terpasang pulak rancangan 'Awallagi'..talk show bersama Awal ashaari..sebelum aku nak tukar ke rancangan lain, keluar pulak sedutan pasal vlogger Mat lutfi, dan kisah artis dengan blogger untuk rancangan tu..terus aku stay dulu..hehe..

Dalam rancangan tu Hamzi blogger Rotikaya.com dijemput..nak tambah lagi dramatik, Wan shades yang kena fitnah dengan Rotikaya tempoh hari pon ada sama..kehkehkeh..kesimpulanya dalam rancangan tu blogger kena bantai la dengan artis pulak..padan muka..ni asik blogger je bantai artis dalam blog, tak fair la kan..haa, hamekaw..kehkehkeh..

So lepas tengok rancangan tak best tu aku teringin la cakap sikit pasal blogging ni..terutama untuk blogger yang bajet-bajet konon nak jadi wartawan hiburan ni..Rotikaya,dengan beautifulnara tu tak termasuk..diorang dah pemes..tapi tengok la,walaupon dah pemes, kena wat slack sekali, silap-silap makin senang kena saman..kehkehkeh...

Thursday, July 12, 2012

Info : Selera jin di bulan ramadan..

assalammualaikum wbt..

Ok ok..Sebabkan aku takda cerita apa yang menarik..entri ni aku nak merepek-repek je la yer..seminggu lebih lagi dah nak masuk bulan puasa..nak cerita pasal bulan puasa aku memang banyak..dan jujurnya bagi aku, aku lebih suka bulan puasa ni dari raya..Tapi apa yang merungsingkan aku sekarang, segala urusan aku belum selesai lagi sebelum puasa ni..adeh..dan masalah yang lebih besarnya poket aku dah semakin susut..harap cukup je la bila dah menyambut puasa ni nanti..hahahaa..

Macam yang korang semua dah memang sepatutnya tahu..bulan puasa ni mengajar kita mengawal nafsu..budak sekolah rendah pon dah tau kan..hahahaa.. tapi tahukah korang bila sampai bulan puasa je bajet untuk perbelanjaan dapur aku meningkat..secara zahirnya kita berpuasa, tapi belanja untuk makan makin banyak dari bulan-bulan biasa..pelik jugak...korang macam mana?

Bulan puasa ni patutnya kita makin boleh belajar berjimat ye dak..tapi bila aku tanya orang-orang lain kat opis aku, majoritinya cakap belanja bulan puasa meningkat jugak sama macam aku..padahal dah jimat duit minum pagi, makan tengahari, minum petang..lol..aku malas nak tanya lebih-lebih macam mana belanja diorang boleh meningkat..tapi aku dah nampak kenapa belanja aku meningkat..cekidautt...

Tuesday, July 10, 2012

Info : perkongsian widget..

assalammualaikum wbt..

Atas permintaan seorang blogger tegar ni, aku nak kongsi satu widget top comentator yang best..sebenarnya aku pon tak tau apa motif dia mintak kat aku lagi pasal dia sendiri pon dah pasang..kahkahkah..sengal la kau Mr Kopipes ..benda yang sama je aku tengok..hahaha..tapi tak kesah la, mungkin tak sama sikit coding dan mungkin ada lagi yang berminat nak pasang cuma tak tau mana nak dapatkan widget tu kan..so baca terus entri ni..hehe..

Sebenarnya widget ni takda la penting sangat pon untuk sesebuah blog..terpulang la pada sesapa yang teringin pasang..cuma bagi aku widget ni boleh jadi macam sikit penghargaan pada pembaca pembaca kita la..nak bagi penghargaan lebih dari tu belum tentu ye dak..so cukup sekadar kita viewkan profile dia pada blog kita pon ok la kan..nampak la sikit nama-nama yang dah bagi sokongan kat kita tu..dalam masa yang sama mungkin aku boleh bagi sikit tambahan trafik pada blog dia sebagai balasan sekiranya ada blogger lain yang masuk ke blog dia melalui widget tu..

Friday, July 6, 2012

Sentap : Mentaliti serupa beruk..

assalammualaikum wbt..

Dalam bulan Julai ni keadaan aku mungkin agak kelam kabut, sibuk dan kekurangan RM lagi..anniversary perkahwinan aku pon dah dekat ni..hihihi..nak buat persediaan puasa dan raya pulak lepas tu..haih..tambah serabut bila aku pikir masalah yang aku nak cerita kan kali ni..

So apa aku nak cakap sikit ni isu berkaitan mentaliti segelintir jenis masyarakat kita ni yang memang buat aku jelek..mental low setaraf orang sakit mental..bukan isu tak sekolah tinggi atau terlebih tinggi macam Mat jebon..aku nak cakap pon tak tau macam mana..tapi keadaan ni aku dah perhatikan sendiri..mentaliti tahap beruk..elok tinggal kat hutan..

Untuk pengetahuan korang semua..aku baru je beli rumah baru..hoyehh..lepas ni aku tak payah lagi tinggal kat rumah sewa..hihihi...pasal yang aku cakap kelam kabut tadi dan kekeringan RM, dah tentu sebab dalam bulan ni aku dah nak pindah dari rumah sewa aku sekarang..masalah duit pulak..rumah tu belum ok sepenuhnya..banyak nak kena buat lagi..adehh...dah la nak masuk ramadan lagi dua minggu..tak tau sempat ke tak aku nak uruskan semua ni..

Thursday, July 5, 2012

Mat Jebon-part 6..

assalammualaikum wbt..

Tak sangka selepas aku sebut nama Mat Jebon aku dalam entri lepas..semalam aku dapat satu panggilan telefon dari kawan aku sorang ni yang memaklumkan Mat Jebon dah keluar..hahahaha...tahniah Mat..akhirnya ko grad jugak sebelum puasa dan raya ni..boleh la beraya di kampung halaman nanti..

Walaupon aku tak pernah dengki tengok member-member aku dah pergi peringkat tinggi sekarang..aku harap Mat tak lah menyambung lagi buat "Master" pulak lepas ni..ok dah tu 'ijazah' yang kau ada sekarang..harap kau boleh la cari rezeki dengan senang lepas dah grad ni..

Dengar cerita kerajaan pon nak luluskan dah peringkat ijazah untuk dapat kerja kerani dalam sektor kerajaan..maklum la ramai graduan menganggur kan..kerani pon kerani la,janji ada kerja..tapi aku rasa kau susah sikit Mat nak dapat kerja ni, pasal 'ijazah' kau tinggi sangat tahapnya..hahaha..apapon kau jangan risau..rezeki Allah ade je untuk semua..yang penting usaha..

Tuesday, July 3, 2012

Info : Bagi hutang-Bayar hutang

assalammualaikum wbt..

Kali ni aku nak cakap isu hutang sikit..tak kisah la hutang apa pon,yang pasti bila berhutang kita kena la bayar kan..dah pandai pinjam toksah nak buat-buat lupa tak nak bayar pulak..serangkap pantun dari aku..

Pisang emas dibawa belayar,
Masak sebiji di atas peti,
Hutang emas boleh di bayar,
Hutang budi di bawa mati.

Pantun ni sebenarnya dicipta dah cukup bagus maknanya yang menerangkan budi dan harta..tapi apa yang selalu terjadi kat aku sebaliknya..untuk bagi korang jelas aku pusing sikit pantun ni mengikut situasi aku..

Saturday, June 30, 2012

Resepi : Kerabu suhun Bundle Al-Ramadani

assalammualaikum wbt..

Lama dah chef bundle tak kongsi resepi baru kan..semperna nak bulan puasa tak lama lagi ni..chef nak kongsi sikit resepi untuk set hidangan lengkap ym.bundle dalam kategori pembuka selera..resepi ni sesuai aku rasa untuk berbuka puasa nanti..

Resepi ni mudah je..tak perlu lulus SPM atau graduan U pon boleh buat asalkan kenal bahan-bahan yang diperlukan..tapi walaupon mudah, kosnya agak mahal la jugak..nak makan sedap mesti la mahal sikit..sesekali apa salahnya kan..orang yang paling kedekut sebenarnya adalah orang yang bakhil dengan diri sendiri walaupon mampu..hahaha...

Ok..tak payah cakap banyak..mula mula sekali korang sediakan bahan bahannya...
(hidangan untuk makan 4 atau 5 orang)


Friday, June 29, 2012

Mimaland..

assalammualaikum wbt..

Minggu lepas bini aku sibuk tanya aku pasal satu taman tema yang dahulunya pernah popular pada tahun 70an-90an dulu..sah lepas baca entri kat blog Oh tidak! la tu....hahaha..korang pernah pergi atau kenal tak dengan Taman Tema Mimaland ni? untuk yang bukan orang Selangor, kl atau yang lahir tahun 90 an, rasanya memang jarang nak tau pasal tempat ni..

Untuk pengetahuan korang yang belum tau,Mimaland ni terletak kat Jalan Gombak je..dekat je dengan UIA..Dan tak mustahil pon generasi sekarang ni walaupon orang gombak sendiri, tak tahu pon pasal kewujudan Mimaland ni..bila aku tanya member aku yang sebaya kat opis pon dia sendiri tak pernah dengar..mungkin sebab dia orang Negeri sembilan...hahahaha..tu yang lahir tahun 80an jugak..kalau yang 90an toksah cakap la..hahaha..

Tuesday, June 26, 2012

Secebis Penghargaan Untuk Semua..

assalammualaikum wbt...

Sebenarnya aku pon baru perasan satu benda kat blog aku ni yang semalam lepas Encik H tinggalkan komen beliau kat entri tu..entri bertarikh 21 Jun 2011 (link) aku ada buat satu entri pasal follower blog aku yang masa tu ada 43 orang selepas hampir dua tahun aku blogging..kahkahkah..untung la korang yang baru blogging pon dah ramai pengikut dan pembaca kan..hehehe..

So nampak tak korang betapa merangkaknya aku nak masuk dalam dunia blogging ni..aku tak nak delete entri-entri lama dulu walaupun agak memalukan sikit..biarlah jadi kenangan..entri yang agak kelakar bukan sebab aku buat entri lawak..tapi sebab penulisan aku yang sangat baby dan naif..kehkehkeh...

Now..setahun lagi dah berlalu..selepas aku dah banyak makan nestum..kini aku baru boleh berdiri..nak berjalan belum kuat lagi(kentut masih bau nestum)..43 orang follower masa tu dah bertambah yang sekarang 1686 orang..syukur alhamdulillah..apa pon nilai kepuasan aku berblogging ni sama sekali aku tak basekan mengikut jumlah tu..apa la sangat nombor yang ada pada jumlah tu kan..

Monday, June 25, 2012

Sentap : Elakkan menjadi pengkomen sinis ..

assalammualaikum wbt..

Aku pasti ramai kat sini yang dah biasa sembang dengan aku dan baca entri-entri aku akan pikir aku ni orang jenis bercakap lepas, suka bahan membahan dan bercakap sesuka hati..mungkin bila aku bersembang dalam shout box ni aku agak open sikit..tapi bila dengan kawan-kawan aku yang kat luar ni, aku agak berfikir dulu sebelum bercakap..aku tak nak ada orang terasa atau berkecil hati dengan aku...

Tahukah korang semua, aku sebenarnya seorang yang sensetif..kahkahkahkah.. aku mudah blur bila bercakap dengan sejenis spesis manusia yang suka berpikir dengan kepala lutut ni..aku tak pasti diorang ni baru keluar dari hutan atau memang tak reti jaga hubungan bila berkomunikasi ..demm..orang jenis macam ni memang tak boleh terima langsung pendapat orang..ada saja nak bangkang dan nak menang...

Macam aku cakap tadi..aku bukan la marah pon..cuma aku blur nak teruskan komunikasi dengan orang camni..tak boleh ke jaga sikit komunikasi tu bagi elok aman damai..nasib kawan-kawan aku yang macam ni tak ramai ada..kalau yang aku tau dia macam ni, aku memang malas nak ajak borak..stress beb..hahaha..

Saturday, June 23, 2012

Tips untuk spammer dan sentap blogger ..

assalammualaikum wbt..

Pagi ni aku bajet rajin la sikit nak blogwalking selain blog kawan-kawan yang dah biasa aku semakkan tu..hahahaa..tapi bila blogwalking je, mesti aku akan tertroll dengan blogger scammer yang hampeh ni...pelis la jujur sikit dalam berbelog ni..asik-asik aku terklik iklan churp-churp atau says jadah tu..

Aku nak sekat pon tak tau macam mana..setakat nak blok ip address, bukan sorang kan yang macam tu..beribu lagi ada..so blok ip bukan jalan penyelesaian pon..aku sama sekali tak sokong cara nak buat duit dengan menipu macam tu..kalau ye pon nak suruh orang support iklan hang tu, bagitau la elok-elok contohnya..


Anon : iklan churp2..boxer terpakai untuk dijual..(link)


Haa..kalau buat camni kan bagus..secara jujurnya aku sendiri rasa memang nak klik..ni tak, bila korang menipu kononnya singgah blogwalking je pastu ajak singgah blog dia pulak.promote kononnya ada entry gempak..skali klik rupanya iklan..tak ke hampeh tu..dari aku rasa nak singgah terus jadi marah..puihh..nampak tak beza bila korang jujur..dari orang tak minat nak klik iklan terus rasa nak klik (kalau kita berminat nak tau la benda tu)..paling koman orang tak marah..