Saturday, September 22, 2012

Tersentap dengan google plus+.. jahanam blog aku..

assalammualaikum wbt.

Satu benda yang aku risau tentang blogging ni ialah blog aku kena hack..tapi macam yang aku pernah tulis dalam entri dulu, hackers yang sampah je akan hack blog sampah..kehkehkeh..So kepada majlis hackers serantau, harap pantau kegiatan kegiatan penggodam baru naik yang baru nak mencuba ilmu mengodam supaya tak mencemarkan nama hackers dengan mengodam blog-blog cikai ni..

Apa pon sebagai keselamatan tambahan, korang semua jangan lupa guna password yang strong..blog sampah ke dak, bukan isunya..yang penting kita berjaga-jaga..lagi satu, jangan lupa backup blog korang tu..ok habis bab intro..

Kaitan antara blog kena godam dengan entri aku kali ni takda kaitan pon..haha..cuma ada sikit je la buat perasaan tu terkilan ibarat kena godam..demm..habis jahanam semua entri-entri aku yang lepas..nasib lagi cuma gambar-gambar je yang hilang...walaupon sekadar gambar, penting wooo..dah la aku jenis tak simpan gambar dalam pc..takda backup maa..

Gambar-gambar yang aku google pastu tampal kat entri tu aku tak kisah lagi..tapi yang jenis type DAIRI dan resepi-resepi aku tu yang aku sayang..gambar asli yang aku snap sendiri atau gambar peribadi la..habis semua..lagi sadis, gambar kawin, tunang, hanimun dan macam-macam lagi pon hilang..tu semua ada sentimental value beb..dalam setiap gambar ada lagu bak kata yuna..hehe..

g for grrrrrrrrrrrrrrr...

Semua ni jadi atas kebodohan aku jugak..nak menyesal pon tak guna..hahaha..masalah ni berpunca dari aku aktifkan penggunaan Google+..korang tau tak apa tu google+.?.kalau tak tau lagi..korang tengok yang kat sidebar aku tu..untuk profile aku, kalau klik terus pergi ke page google..bukan macam blogspot biasa..takda apa yang best pon bagi aku buat camtu..elok korang pakai standard je..

Bila korang dah aktifkan profile untuk google+ tu, semua gambar gambar yang ada dalam blog korang akan tersimpan dalam folder kat album google+..sebabkan gambar-gambar yang ada tu gambar yang semuanya dalam entry aku, tanpa sempat pikir banyak, aku terus delete beberapa folder yang semuanya gambar-gambar dalam blog aku ni.aku  pikir dalam blog semua ada gambar ni siap dengan cerita sekali..buat apa simpan gambar yang sama lagi...so cuma gambar profile dengan cover page je aku tinggalkan.. 

Kepelikkan yang fuuuuuu terjadi bila aku kembali ke blog aku..header aku hilang secara tiba-tiba..skoll lagi, gambar self potrait vector kat sidebar pon hilang..dan bila aku bukak entry lain-lain..habis semuanya hilang gambar..kahkahkah..bila dah jadi macam ni baru la aku sedar rupanya gambar yang aku delete tu semua dalam satu server yang sama..bila aku dah delete kat google plus+ bermakna kat blogspot pon hilang..semuanya dah terlambat..haha.


 Dalam semua entri aku, setiap gambar jadi camni je..kalau ada pon gambar yang boleh aku gantikan, rasa malas jugak nak buat..bukan sikit entri aku bhai..beratus-ratus  dah..haha..lantak lah..


Nasib aku ada tersimpan gambar header ni minggu lepas sebab kononnya nak upgred baru la kan..kalau tak, gonjeng je la blog aku ni sekarang..haha..gambar self potrait vector tu takde masalah nak dapat balik sebab boleh copy balik dari chuu pasal dia yang buat..yang lain babai je la..kehkehkeh..apa pon aku pikir positif..sebabnya album kat google plus+ tu tetap view kan gambar-gambar private jika tak Lock..sebelum aku delete tu aku ada la bukak, tak sangka plak aku gambar-gambar dalam entri yang aku tak publish dia view jugak kat album tu..

Dulu masa zaman zaman jahiliah memang aku view kan semua..takda sensor2 pon..tintong kat club, karoke, bini aku seksi tak tutup aurat semua ada kat situ..sebabkan aku perasan gambar-gambar tu ada lagi la aku terus delete..walaupon kat blogspot ada, orang tak boleh tengok sebab entri-entri lama aku tu aku dah save draf, bila masuk kat album google plus+ elok je untuk tontonan umum..wat the hell..

Jadi, untuk taknak jadi terlalu ralat, aku pikir takpa la gambar tu hilang, sekurang-kurangnya gambar lama yang mengaibkan tu dah takda..So pengajaran untuk harini, kalau korang buat google plus+ jangan suka-suka delete..taknak bagi orang view..boleh private..lock je untuk umum..silap aku terus delete..hahaha..




p/s update (24/9/2012) : sebahagian gambar yang hilang tu aku dah upload balik..!


38 comments:

  1. sorry,,, tak tau la nak bantu macam mana,, kalau ada history kan best,, recycle bin ke,, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala muja, tak kisah pon..sekadar nak kongsi supaya org lain tak buat camni..nyesal kang..haha

      Delete
  2. Replies
    1. tak bukan tersimpan kt album g+ tp yg sbetulnya smua pics akan tersimpan picasaweb...cuma g+ dberi access ke picasaweb di mana ko delete kt g+ maknanya ko delete kt picasaweb juga ...

      Delete
    2. tu la..sebab dalam server yang sama kan..habis semua la..hahaha..gelak je la..

      Delete
  3. bini ko seksi? ermmm... mana mana?? hukhukhuk...

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. haahaaaa....tak tahuuuuu..hihihi

    banyak juga blog yg KY jumpa, jadi macam tu, tak tahulah pulak cara nak kembalikan gambar tu..tak pandailah bab2 mcm ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya sebab yg sama la tu..terdelete kat googl+ atau picasa..memang tak dapat diselamatkan dah..haha

      Delete
  6. adehh.. memang bijak. tak dapat nak tolong la gitu.

    ReplyDelete
  7. broo aq baca entri ko kali ni, nak masuk 5kali dah aq cuba fhm kn.. hahaha...

    oke.. aq dah paham.. hehehehe...

    apelaaa slow sgt hotak aq ni kan?? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..apa yang susah sangat nak paham makcik oii..hahaha..slowpoke la ko ni..
      kalau tak paham gak aku terangkan lagi..hahaha..

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. takleh dah..dalam entry yang aku backup pon tak view gambar tu..

      Delete
  10. Kau gelak la camne pun Pakcik. Tapi apa yang aku paham, sentimental value sume tuuu. Even niat kau sebenarnya nak buang gamba2 yg mengaibkan drpd tontonan umum, tu mmg dah bagus laa. Tp sebenarnya still nak simpan lagik kan untuk simpanan peribadi? Hilang gamba2 tu sume, cam hilang kenangan jugak r. Huuu. Tp nasik da jadik bubur kan Pakcik? Aku harap ade r sesape pakar IT yg leh tolong masalah kau ni.

    Aku pun byk je gamba tyme remaja2 dulu hilang sbb terdelete everytyme nak format pc. Sampai skang aku rasa sayang. Leh je nak dpt balek drpd kekawan, tp rajen plakkk kannn? Haha! Tp feeling2 tgk gamba lama ni best taw! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...time kasih makcik atas sokongan moral ko dengan komen yg panjang ni..lama ko tak tulis panjang2..haha..aku redha je la.haha..dah nak hilang nak buat camne..memang takda cara dah..kalau ade pakar it kat google bleh la tolong kot..ekeke..

      #aku malas nak feeling2 dah gambar lama tu..biar je hilang..buekk..

      Delete
  11. Replies
    1. yup..beware la..jangan sampai kene cam aku..haha

      Delete
  12. haha nmpk sgt kerajinan ko alert dengan pic kt google n siap delete lg.last2 padan muka.muahaha gurau jer beb!

    apakan daya,dh delete tak bley buat apa2 la..harapkan bersabar..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku delete sebab semak je banyak2 gambar yang ade..lagipon gambar tu bukan ade caption apa2..baik tngok kat blog..tp silap..delete yang tu, kat blog pon hilang.hahaha..sabo je la..

      Delete
  13. sedih kesah ko ni pkcik. Aku paham perasaan ko.. Aku penah kehilangan pendrive. Gamba kawen, gamba bujang2 dulu semua kt situ. Kunon simpan kt pendrive. Kt phone ngn camera aku pdam r. Skali ilang. Ape leh wt. Pasrah jela..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasrah je la..aku gantikan la nanti dengan gambar lain..haha

      Delete
  14. aku malas nak amik tau pasal g+,huhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus la.takde apa yang best pon..haha

      Delete
  15. semalam aku dah komen panjang giler...guna hp. sekali tengok takde pula...grrrr.


    sabar bebanyak cekgu. pasal g+ ni dah ramai jadi mangsa. aku la salah sorang dari yang ramai-ramai. sekarang kau juga salah sorangnya sekali. hakhak.. takpolah anggap ni semua dugaan ye dak. dapat ko padam semua gambar sensor2 bagai tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..google jahat..demm u google...aku dah tukar balik profile blogger..hehe..

      Delete
  16. aku ade google+ tp blog still pki profile blogger. ade terfikir nk tuka tp ntah kenape asek tertangguh mgkin bile dgr cite ko ni aku x jd nk balih ke google+ utk profile blogger. and yes, dlm google+ ade kebanyakkn gmba yg aku upload kt blogger.

    selamat berblog!

    ReplyDelete
    Replies
    1. toksah la chuu..mengarut je..dalam tu bukan kebanyakkannya gambar blog ko..tapi memang semuanya..hahhaa..kalau ade gambar yg ko dah private kat blog, baik ko lock kat g+ tu..kalau tak sapa2 leh tgk..

      Delete
  17. Oo..serius jugak google plus ni eh. Aku pun ari tu ada terlintas di fikiran nak tukar. Tapi oleh sebab aku ni pe'rajin' nak mampus, so aku hold la dulu. Ni pun sebab tgk ramai org tukar, aku pun rasa mcm taknak ketinggalan. So, gmbr2 zaman jahiliyah ko dulu hilang begitu saje ke? Aiseh, tak sempat la aku nak tgk. MUehehe.

    *yang logo gmbr takde tu kalo ko tak letak mark 'contoh' tu pun aku rasa takde org nak curi. Hahaha. Bukan spesimen duit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. google plus ni gila..menyampah aku..haha..so biar je la guna blogger biase lyd..kalau blogger buat mmg kene join g+ takpe la..

      hahaha..tak sempat ko nk tngok gambar dulu2..takut ko tekejut je kalau tgk..haha..

      Delete
  18. owh.. saya baca post terbaru dan kembali ke post ni. paham dah hujung pangkal. tapi kenapalah mereka keluarkan g+ ni sebenarnya? hoho.

    saya tak abaikan perenggan2 atas, ianya memang menakutkan jika dihack oleh hackers2 yang kurang pro. hoho.. harap bukan blog kita yang tak mengkopypaste kerja orang. lol.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tah la..apa fungsi tah..kalau nak bandingkan g+ better lagi fb..
      kalau hackers low clas ni hack jugak blog aku, aku terima je la..blog low clas untuk hacker low clas gak..hahaha..

      Delete
  19. saya pun terkana eh..tak bole undo ke? kehkeh.. tak suka lorrr..

    ReplyDelete
  20. adoi.. goggle memang xpandai guna. nii tengah dalam usaha nak delete arr ni.. tu le tengah skodeng blog awk ni..tengok2 tipz yg boleh pakai. hehe :P

    ReplyDelete