Friday, July 27, 2012

Nota kematian

assalammualaikum wbt..

Dalam kesibukkan yang melampau akhir-akhir bulan ni..aku sempatkan jugak melayan satu Anime yang satu masa dulu manga@ katun ini pernah disiarkan dalam kreko..cerita ni betul-betul buat aku teruja dan membuatkan aku seperti ketagihan adranelin ingin lagi dan lagi melayan petarungan minda antara Kira dan L..cerita apa lagi kalau bukan death note kan..haha..

Kalau dulu lebih kurang setahun jugak aku rasa untuk habiskan baca siri death note tu dalam kreko..sabar je la.kehkehkeh..bila baca sekerat-sekerat serius rasa tak puas..nak tak nak terpaksa la jugak tunggu 2 minggu lagi lepas tu untuk keluaran terbaru..gigih aku follow cerita tu ok..haha..

Death note tetap cerita manga terbaik bagi aku..memang berat dan aku selalu terpikir macam mana la penulis tu boleh terpikir cerita yang begitu compicated dan bijak sekali...cuma sebuah komik je pon, tapi bagi aku cerita komik tu lebih berkualiti dari jalan cerita sebuah filem meleis terutamanya..hikhihik...

En.apple atau Ryuzaki L The Kid juga pernah mengulas mengenai Death note ni dulu LINK ..dan nampk jelas dia jugak merupakan peminat siri ni sebab nama Ryuzaki sendiri merupakan watak detektif dalam death note..haha..berbeza dari apple, aku meminati watak Kira..sila panggil aku Yagami Raito kun, hait!!..hahahaa..



Berbalik kepada Anime Death Note yang aku tengok tu..Untuk sesapa yang meminati siri manga ni..cuba la korang tengok pulak anime dia..memang terbaik..walaupon aku belum habis tonton 37 episod kesemuanya, tapi setakat ni, tengok anime dari membaca komik bagi aku sedikit kelainan dan kepuasan tersendiri..berbeza filem death note pulak..korang tak payah tengok pon takpa..haha..

Cuma sedikit yang aku nak ulas mengenai jalan cerita death note ni pada pendapat aku..bagi aku momentum cerita ni terus down selepas L mati..kenapa watak L dimatikan?kenapa nak gantikan dengan N atau Near si budak kecik tu?..keterujaan aku cuma nak tengok perlawanan Kira dengan L..bukan N..

Watak budak kecik yang genius mengalahkan kira pada akhirnya membuatkan watak kegemaran aku Kira seperti lemah sangat je sebab kalah dengan budak kecik..demm..Dan satu lagi aku rasa penulis macam terlalu tergesa-gesa je nak menghabiskan cerita ni..tu pasal budak kecik pon boleh memang..hahaha..apa pon, Death note tetap terbaik sepanjang zaman..rugi besar kalau ada lagi antara korang semua yang tak pernah tengok..


p/s : pasni aku nak jadi pengumpul anime plak..dvd dah murah sekarang..kat "Popular", Death note full episod tu baru 30ringgit je..hehe..



55 comments:

  1. Replies
    1. kalau tak minat komik bleh dimaafkan..tapi kalau peminat komik tak layan death note rugi besar la..hehe..

      Delete
    2. aku suka cita doremon ja..Hahaha.

      Delete
    3. patut aku tngok ko pon iras2 doremon dah sida..kehkehkeh..

      Delete
  2. aku kenal shinigami dalam Bleach je...kenapa ntah aku tak layan nota kematian ni. tapi amek tahu juga la...orang kata best. cekgu bundle pun cakap best. nak try tengok la nanti. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. harus la tengok aien..shinigami dalam bleach tu lain.nak kene lawan bagai..ni tulis nama je bleh bunuh orang..tp memang trill..

      Delete
  3. Replies
    1. takpa la mocik..minat tak sama ye dak...hahaha..

      Delete
  4. death note sy suka watak2 jer. mcm stylo jer. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka watak je..hahaha..cerita dia la yang terbaik leeza..

      Delete
  5. 37 episod ke? kalau camtu malam ni aku start tengok la..xpun petang esok..marathon terus..hahaha

    ReplyDelete
  6. 37 je kalau kat dvd.tpi ade 1 lagi special episode..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku dah abis tengok yg 37 episod..satgi baru nk cari yg special episod punya..thumbs up la..

      Delete
  7. weyhh try tgok slumdunk besttt kot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. pehh ko cikpa..layan jugak katun upenye..slamdunk dulu aku layan gak..tapi citer lama sgt dah tu..sezaman dragon ball kot..tak ingat dah aku camne citer dia..haha

      Delete
  8. aku dari dulu nk layan bende ni tak terlayan hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko takde jiwa komik chuu..tapi pelik gak sebab ko pon suka melukis.haha..

      Delete
    2. senanye aku ade gak layan sikit2., cuma x xtrem agknye haha..

      Delete
  9. chic na tak pernah baca manga atau tgk anmie tp ada tengok movie death note: the last name. suka lah watak L tu. light yagami. huhu.. nak layan dvd la pulak. ada 37 episod eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. movie death note tak best nak bandingkan dengan anime dia..pesal ramai yg suka watak L..yagami light pon gempak apa..hehe..

      ye chic na.. ade 37 episod dan satu special..

      Delete
    2. ye ek? tp rasa mcm best je movie tu. huhu.. kena tengok anime la camni. L tu walaupun psiko tp cool. haha.. light yagami pun ok gak. misa comel. :)

      Delete
  10. Owh dulu tengok movie ngan komik jep.. dvd la pulokkk.. aish tunggu bonus raya ke baru nak beli ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. icc..ko pon layan jugak keli..hehe..dvd full set episod dah murah je skg..tp cerita lama la..better dari kumpul buku pasal buku lagi mahal dari dvd..

      Delete
  11. muja tengok yang versi movie je kot hari tu,,, mmm,, best la jugak,, sedey tngk kira bunuh gf dye sendiri,, selfish gilow and psycho punye jantan! :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi aku pelik jugak sebenarnya pasal orang yang tak baca komik pon tgk movie..
      jenis baca komik cam aku ni memang teruja la death note keluar movie..tapi akhirnya kecewa filem tu tak menarik..hehe..

      Delete
    2. aku dah tengok anime sampai episod 10 tadi..pada aku, manga ada feel dia sendiri..anime ada feel dia sendiri..movie pun ada feel dia sendiri..hehe

      aku start tengok movie dulu..sebab dulu aku xdak duit nak beli kreko bulan2..then smlm baru start tengok anime..best gak..sbb banyak part yg lagi best berbanding movie..mungkin time restricted kot..banyak part yg kena skip and kena tukar..

      malam ni kalau free aku sambung setakat mana yg mampu..:D

      Delete
    3. ko tgk youtube ke?..BI terer bleh la..aku kene cari dvd ori yg ade subtitle melayu je baru senang paham..haha..

      Delete
    4. tgk kat animefreaks la..tgk yg dubbed BI x feel..original subbed BI jugak best..satu masalah yg aku nampak kalau translate melayu, dia akan translate direct..lari terus drpd maksud..

      sama macam tengok bola pastu Azlan Johar jadi pengulas la..sakit jiwa tengok..kahkahkah

      Delete
  12. eh, betol pya murah...salunya movie anime ja yg murah2. tak tau plak yg berepisod pon murah jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. anime yang dh lama murah je kak..macam dragon ball tu la..full episod pon baru 40 ringgit je kot..mcam naruto yang belum habis lagi tu mahal la..satu siri pon belas2 ringgit dah..

      Delete
  13. best eh..aku dulu banyak tertinggal citer dia.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe bro..skg bleh repeat balik..haha

      Delete
  14. cerita tu karot ahhh..tp shinigami tu kelakar kan..plus tak logik la sume pon mati sakit jantung..cam hampeh la cite tu..tp ak layan jugak..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. karot tu mmg la rifhan oii.tapi gempak kot..tu pasal ko layan kan..hahhaa

      Delete
  15. errr, sy xpenah layan citer ni, so rugi besar lah eh.. hohoho.. kalo naruto, ok laaaa.. best lagi kot dr citer ni.. haha.. skg tgh layan citer kaichou wa maid sama.. hehe.. citer jiwang2.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a emma..rugi woo ko tak layan..tp kalau tak minat cerita camtu memang tak masuk gak la sebab citer tu sgt complicated..bnyk sgt nak baca kene pahamkan..

      Delete
  16. tetibe aku rasa macam rugi sebab tak pernah tengok -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. rugi beb..kene tgk kalau ko peminat manga..

      Delete
  17. Suka postingan ini, Keren.
    salam -- http://www.mane-rasta.co.cc/

    ReplyDelete
  18. Owhhh noo.. aku termasuk salah seorang yg rugi sebab tak ikut pun manga ni. Lama tak update bundle. Tgh layan komik ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rugi beb..cerita menarik yg aku rekemenkan untuk semua..hehe..
      aku bizi pindah rumah la lyd..takda masa online..lagipon internet kat rumah baru aku tak dapat skg..cuti dulu la blogging..

      Delete
  19. Aku tak penah layan benda ni, so aku nak komen apa ni? Mmg serius takde idea langsung nak komen. Haha! Aku beli manga yg cite2 centa je Pakcik! Even laki aku salu layan anime pun, aku tak pernah join sekaki. So, maaf komen takde isi :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. cet..taktau nk komen apa abaikan je la makcik oi..toksah paksa diri ko..komen apa yg ko berminat je la..hahaha..

      p/s : takda isi pon panjang gak komen ko.wakaka..

      Delete
    2. Aku kena komen gak. Nanti H potong aku. Kahkah! *Tp kau jgn kata aku komen tak ikhlas lak :-w

      Delete
  20. aku mmg tak tahu mende pasal komik,anime,mangga nie semua..tp aku sokong statement filem melayu skang yg kebanyakannya entah apa2..buat cerita nak lepas batuk kt tangga.kuantiti byk tp kualiti hampeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko dah tua kutu..sebab tu tak layan katun..hehe..

      Delete
  21. death note memang terbaek. aku suka kira jugak tapi kalo nak compare n dengan l aku lebih suka n kut... mungkin sebab dia lebih bold dan sombong dari l. hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok gak alasan ko tu..n memang nampak lebih poyo dari l..haha..

      Delete
  22. Rasanya saya termiss post ni. haha.. terima kasih sbb mention post DN tu. Sy gak kejar siri ni dulu malahan ending tu mmg sakit jiwa gak bila Kira tewas dan mati. tapi dia menjadi Tuhan gak oleh kultus gelap.

    Saya ada soft copy novel terakhir dalam siri tu, Death Note Another Note: The Los Angeles BB Murder. Kes dimana L dengan Naomi Misora bekerjasama (Naomi mati dengan penuh rahsia - lenyap). Memandangkan ianya prequel, jadi ianya takde watak Kira. Hoho..

    ReplyDelete
    Replies
    1. taknak la baca kira takda.haha..tanpa kira sepatutnya novel tu bukan la death note kan..lagipon bila dah jadi novel aku payah baca la..minat pada komik je kan..haha..

      Delete
  23. hahah ak memang suka betul death note ni, antara manga yg bijak bgi ak byk trick2 dlm manga tu mmg hebar penulis cerita dia ^^
    Aku sukakan Kira lebih dari L hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh..sama la..tapi pasai apa ramai yang suka watak L haa..cam drug addict je aku tgk..haha..

      Delete