Thursday, July 12, 2012

Info : Selera jin di bulan ramadan..

assalammualaikum wbt..

Ok ok..Sebabkan aku takda cerita apa yang menarik..entri ni aku nak merepek-repek je la yer..seminggu lebih lagi dah nak masuk bulan puasa..nak cerita pasal bulan puasa aku memang banyak..dan jujurnya bagi aku, aku lebih suka bulan puasa ni dari raya..Tapi apa yang merungsingkan aku sekarang, segala urusan aku belum selesai lagi sebelum puasa ni..adeh..dan masalah yang lebih besarnya poket aku dah semakin susut..harap cukup je la bila dah menyambut puasa ni nanti..hahahaa..

Macam yang korang semua dah memang sepatutnya tahu..bulan puasa ni mengajar kita mengawal nafsu..budak sekolah rendah pon dah tau kan..hahahaa.. tapi tahukah korang bila sampai bulan puasa je bajet untuk perbelanjaan dapur aku meningkat..secara zahirnya kita berpuasa, tapi belanja untuk makan makin banyak dari bulan-bulan biasa..pelik jugak...korang macam mana?

Bulan puasa ni patutnya kita makin boleh belajar berjimat ye dak..tapi bila aku tanya orang-orang lain kat opis aku, majoritinya cakap belanja bulan puasa meningkat jugak sama macam aku..padahal dah jimat duit minum pagi, makan tengahari, minum petang..lol..aku malas nak tanya lebih-lebih macam mana belanja diorang boleh meningkat..tapi aku dah nampak kenapa belanja aku meningkat..cekidautt...

Kalau hari-hari biasa, aku memang tak makan sarapan kat rumah..biasanya aku beli je kuih, nasik lemak atau apa-apa je la..tengahari aku tak makan dah..kalau aku tak makan pagi, baru aku keluar lunch..so belanja aku cuma sekali je la sepanjang masa berkerja tu..lagipon opis aku selalu sediakan makanan percuma..jimat lagi..

Bila dah balik rumah baru la aku makan malam plak..bermakna aku cuma makan sehari dua kali..sama jugak bila bulan puasa kan..berbuka dan bersahur..tapi apa yang buat berbeza sikit bila bulan puasa ni..makan mula la demand sikit..nak sedap tekak je..maklum la masa puasa tu teringin nak makan itu ini bila berbuka kan..hehehe..

Masalahnya kalau sehari je nafsu tu macam tu takpa lagi..ni sebulan puasa setiap hari ada je teringin makan best-best.hahaha..so ni sebab utama bagi aku..mesti korang ingat aku suka berbelanja kat bazar ramadan kan..salah.. aku kurang berminat pon nak beli juadah kat bazar tu..sesekali tu, boleh la..


Yang pasti rokok je jimat..haha..

Aku lebih suka juadah buka puasa tu masak je kat rumah..tapi jujurnya kos nak masak-masak kat rumah sebenarnya lagi tinggi kos memandangkan nafsu makan masa tu meningkat mendadak..kalau bulan biasa, makan tu tak demand sangat, nasik telur dengan kicap pon boleh..tapi bila bulan puasa ni selera tu lain macam la..nak makan citarasa 5star je..bezanya korang yang tak masak sendiri, korang beli siap..aku plak kena pegi beli bahan-bahan dulu sebelum masak dan kosnya pon lebih kurang je...

Dan faktor ni terjadi berkaitan mentaliti gak aku rasa..bila dah puasa sehari, dalam kepala otak dah set, masa berbuka kena makan bahan makanan yang berat jugak untuk bagi balik tenaga kononya..tak nak la makan ringan-ringan ni.hahaha..berbeza bulan biasa, makan malam aku tak kisah pon makan apa-apa..roti ke, burger ke,meggi ke asal kenyang..agak-agak nak makan pon rasa malas, postpone je esok paginya baru makan..kan jimat..

Satu lagi bab sahur..kalau hari biasa kira breakfast la..bezanya breakfast dengan sahur ni selain pasal puasa dengan tak, ia juga faktor yang menambahkan belanja dapur aku..sebabnya, aku nak bangun sahur dan makan benda yang aku ada selera nak makan dikala sedap tido tu..ingat senang ke nak bagi aku ada selera makan pagi-pagi buta tu..so kena ada la menu yang best jugak..kos besar lagi..hehehe..kalau breakfast biasa boleh la roti canai atau nasik lemak je..nak sahur tu, mana nak cari..so freezer terpaksa la dipenuhkan dengan bahan untuk menu sedap tekak aku tu..hahaha..

Kalau korang nak cerita korang sahur minum air je, tu korang punya pasal..yang pasti, sunnahnya kena bangun untuk dapatkan fadilat sahur tu..dan yang terakhir kenapa bulan ramadan ni memerlukan banyak modal..sebabnya sibuk nak buat persiapan raya.......arghhhhhh..aku kurang berminat nak raya...hahaha..

Kesimpulannya, jangan korang anggap aku tulis entri ni nak menunjukkan bulan puasa ni bulan yang makin buat aku sesak dan bulan untuk boros berbelanja..semua yang buruk tu datang dari aku sendiri..aku yang tak reti nak control nafsu mencekik tu..haha.korang pon jangan la ikutkan sangat selera tu ok..bulan puasa ni kan bulan yang lebih baik dari seribu bulan..so sama-sama la kita dapatkan keberkatannya..berjimat cermat amalan mulia..wassalamm...


p/s : sabtu ni majlis menyambut puasa dan anniversary aku..hehe..

85 comments:

  1. errr...rumah aku pun sama la...hehehe.. rasa2 rumah semua orang pun sama kot.

    masa puasa habis semua benda teringin nak makan. lagi2 kat rumah aku banyak anak tekak...sekali semua tekak teringin itu ini habis meja penuh hidangan. membazir?? tak la sebab lepas terawih makan balik..takpun bawak ke sahur mana yang elok. cuma itulah belanja meningkat jelah dari bulan biasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah Aien dpt first tanpa disedari. Hehe

      Delete
    2. s.a.t.u...
      errr...hahaha...

      Sama ja lah semua org, pdhal time makan tu ciput je...kehkehkeh..
      senang buat mcm abg aku sbb tamo membazir, time tgh hari tu boleh habiskan..kahkahkah..
      err, nak duit raya..

      Delete
    3. aku makan tak leh ulang2..walaupon skali mkn tapi kalau dah 5star punye menu, tu yang buat mahal kan..hahaha..kalau campur beli kat bazar lagi makin bnyk la kos tu..adehh..

      #good job aien..sapa 1st kene open table lunch harini..ekeke..


      sida-sida :
      ko jgn nak satu sangat la..hahaha..bgs abang ko sida..tak membazir..mungkin aku akan amalkan nanti..kehkehkeh..*kencing tak membatalkan puasa -_-'

      Delete
    4. mari2...aku open table lunch : MENU KEREPEK TEMPE

      Delete
    5. eleh, ko jimat makan pon badan gemuk mumuk gak

      Delete
    6. gemuk mumuk waklu..aku slim je ok...hahaha

      Delete
    7. hahaha...kan? nasihat aku, ko tak payah la amalkan sgt benda2 gini..abg aku pun sejak beranak 3 ni dia dh insaf...hahaha..

      Delete
    8. aku rase mcm nk like je.,payeh dpt first wakaka. baibai H

      Delete
    9. tang mana yang payeh dapat 1st ni chuu?kompius aku..haha

      Delete
    10. Err Chuu salah orang lettewww~

      Delete
  2. Bab berbelanja kat bazar mmg xdpt nk elak..
    kdg2 nafsu mkn tu membuak2..semua nak....
    last2...
    mmg membazir time berbuka..mcm2 kaler air ada..

    tp time sahur ada sardin sambal pun dh ok..xyahlah nk demand sgt..
    gedik betul tekak ko bro ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku lain lala..belanja kat bazar tu kurang la..selera aku nak cuba resepi2 baru je bulan pose ni..yang pasti masak sendiri..air tu mungkin beli jugak la..hahaha..

      tekak aku memang gedik pon..nak2 sahur tu la..kene sedap2 tekak je..
      kalau tak, malas bangun..hahaha..

      Delete
    2. hahaha..untunglah isteri bro bundle..
      byk resipi baru yg dia akan tahu nti...
      Ala sahur dgn kuah sardin + cili api dgn telur dadar sudah..kena plak dgn nasi panas..

      bro, tekak nak sedap mkn apa time sahur ni..?

      Delete
    3. menu ko ckp tu kira dalam senarai menu aku jugak la tu..tapi nak puasa lama kan..so kena ada 30menu berbeza setiap hari..kehkehkeh..

      *nak listkan pon bnyk sngt lala..hahhaa..janji bukan makan yang sama masa berbuka tu..taknak lauk yang main panas2kan je tu.nak yang baru.hahaha..

      Delete
    4. pergh..nsb baik pose sebulan...
      kalau tak, mau setebal buku teks bro punya resepi...hahahha

      Delete
    5. hehehe..takpe skg bleh baca kat internet je..hahaha..

      Delete
  3. Aku tak sure expenses meningkat ke tak dr bulan biasa. Nnt aku tanya laki aku dulu. Ahaha!

    Yg pasti aku sama cam kau, Pakcik! Aku lebih byk masak kat umah berbanding beli kat bazar. If beli kat bazar mmg lg memacam nak beli. Aku masak utk buka lauk cam biasa je r takde r 5start sgt, 4star je kut. Hehe. Tp takde r just mkn megi or burger. Pape mesti nasik or mknn berat r sng cite. Sahur biasanya panaskan lauk buka tu je. Heee :D

    Expenses meningkat sbb beli brg raya, itu konfem! Tp laki aku ni dlm kata sesak2 nak puasa & raya ni, leh lak kelmarin dea beli PS3. Wat aku musykil gila! & aku kata kat dea aku nak duet shopping raya 3xganda dr harga PS3. Hmm hmm :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa...kak mintak je, PS3 boleh beli inikan pula BJ3 (Baju Raya 3 Pasang)..hehe

      Delete
    2. die beli dulu makcik.. sebelum ko mintak duit belanja raya.. nanti bleh jawap.. ala yunk.. abg da terguna duit tu.. xtahan tengok PS3 tu.. yunk pakai bju taun lepas ye.. muah2.. hahahah

      Delete
    3. Lupa lak nak kaitkan ngan tajuk entry. Jin mana yg kau bela Pakcik sampai selera camtu skali? Bwahaha!

      Aien: 3 pasang mana cukup Aien. Nak lebih. Hehe

      Mell: Itu r yg aku syak tu. Grrr. Dea wat camtu, tau r apa jadik kang ngan PS3 dea. <-- Ugut2 manja. Hehe

      Delete
    4. ko pakse dia jual balik makcik.. muahaha..

      Delete
    5. mentaliti dah set nk makan berat kan..ko pon sama je makcik ngn aku..betul tak..padahal makan ringan2 pon takpe je..hahahaha..tapi takpe, untuk belanja raya tunggu bonus je la..hehe...

      Delete
    6. Mentaliti dah set nak makan berat & nak makan yg special2 kan? Mana taknya, dah tentu ngah lapar. Pompuan gak yg pening nak pikir menu special apa nak masak setiap hari. Hehe

      Untunglah kau ada bonus :P

      Delete
    7. Asal shorform Aien Alien ilh BJ3 dan bukannya BR3 ek? Lol.
      Liyaa..Logik kot panaskan lauk je (sahur) sbb lebih mudah. haha.. Jika part makan 5star tu, dah jadi kebiasaan, puasa jadi bila masa makan, konpem nak sesuatu yang super sedap. Lol.

      Delete
    8. hahahaa..aien gagal disitu..

      Delete
    9. laki aku punye tekad taun nie.. sahur makan berat.. berbuka ringan2 sudah.. senang sikit aku nak masak.. arini mee .. esok bihun.. lusa ketiaw.. begitylah seterusnya.. muahaha..

      Delete
    10. ketiaw goreng satuuu...........haha..

      Delete
    11. haha. aku baru perasan. abaikan la..janji maksud sampai. BAJU RAYA

      Delete
  4. 2nd!! Mohon admin jgn publish entry time saya tengah buat keje..grrrrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tang mana 2nd nye ntah! Dah2 r tu H. Bwk2 r bertaubat. Ahaha!

      Delete
    2. Aku sama la macam ko..perbelanjaan masa bulan puasa memang lagi tinggi..biasa kalau utk makan malam aku masak sendiri..kos makan malam aku utk sebulan RM100 la lebih kurang..tapi kalau bulan puasa, xkan aku nak masak malam2..nak masak petang2 xleh, aku kan puasa..:|

      Jadi aku beli kat bazar..air jer dah RM2..nasik berlauk semua2 dah RM6-7..kuih RM1..anggap RM10 utk sekali berbuka..kalo aku beli sekali utk sahur, maybe RM15..kalau sebulan..RM450..

      Delete
    3. tiba2 aku rase nak like komen H.. bhahahaha

      Delete
    4. Saya setuju dgn H. Biasa sahur sy makan roti je dgn air milo. Sbb nak masak tu macam susah bila ada orang lain dok serumah yg tak posa. Meganggu pulak rasa. Tapi energy kekal maintain, takdelah lesu apa. Juz mulut terasa kekeringan. Mlm sy kdg2 msk dan kdg2 beli kat bazar. haha..

      Delete
    5. mohon h buka dan sahur di surau kalau nak save bajet..hahha..

      apple :
      eh..ko puasa jugak ke apple?

      Delete
    6. errr, apple... ko org islam kan? ho3...

      Delete
    7. apple kristian la emma..belum tau lagi ke?

      Delete
    8. ohh ya?? errr, sy xtaw laa.... haha

      Delete
  5. sejujurnya... aku xcited sangat nak sambut puasa ni.. maklumla.. 1st tym sambut puasa sebagai isteri.. 1st tym jugak berbadan dua kan.. 1st tym jugak pegi terawih ngan en.suami... waa.. xsabarnyer.. tp tu la kan.. risau gak.. aku setuju bulan puasa munkin belanja makin tinggi woo... lg2 suri bekerja cam aku.. mana sempat nak balik masak.. bak kate ko la kan.. bulan puasa selera tinggi.. haha.. nampak gaye g bazaar bawak duit cukup2 la. bajet.. muahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha..mcm sama je semua 1st time tu...
      tak tahulah mcm mana bulan puasa ni..
      dulu dok harap arwah mak, la ni dah berdua dgn suami..
      sempat ke tak nak balik masak untuk berbuka..nak gi bazar hari2 mmg paraklah jawabnya..
      tp akan kucuba masak sendiri...

      Delete
    2. woaa..untung la badan..1st ek..lala pon 1st time gak berpuasa ngn laki..aku dah kali kedua ni..hahhaa..selamat la berpuasa bersama2 nanti ye..ko jgn buat alasan kerja la mell tak sempat masak..org lain pon kerja gak..maleh la tu..hahaha..

      bgus lala..cuba la sempat2kan masak tu..mell mak buyung..sebb tu dia malas sikit..hahaa..ajak laki ko tolong masak sama-sama..baru best..


      #bulan pose kan balik awal..

      Delete
    3. suke ko kate aku malas sikit.. aku malas banyak la.. muahahaha.. weh! aku akan cube masak tau.. tengok bajet kot.. parah2 ari2 bazar.. kot kalu g bazar tu nampak 1 jenis makanan je xpe jugak.. lg2 kot termengidam2 itu ini.. xpenin kepala laki aku.. kesian beliau.. kehkehkeh

      Delete
    4. If aku keje pun mesti aku malas gak nak masak cam Mell. Balek keje penat, stress kat tmp keje lg. Da r puasa, letih lebih. Pastu balek2 nak kena pikir masak lak. So, aku pun malas byk cam Mell gak if keje. Em tp if keje tak stress okey r kut. Hehe.

      Delete
    5. tp tak kan larat hari2 mau masak..
      mana maunyer...
      xpe, aku tunggu jiran tetangga bagi juadah..
      belum pun pose, depa selalu hantar mcm2 umah aku..rejeki2....

      Delete
    6. malas banyak rupenya..kehkehkeh..takpe mell, bigbos masyuk kan..makan kat kedai je la...hahaha..

      nampak noh ko malas liyaa..belum keje dah pikir malas nak masak..toksah nak wat alasan stress ke penat ke..malas tetap malas..kehkehkeh..

      bleh la selang2 beli ke buka pose kat masjid ke kan..haha..takpon mintak la ngn jiran sikit..hahha..

      Delete
  6. muja nak jimat jugak!!! grr,,, tak nak jadi mcm anda ye,, :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yo la tu muja..tgk la nantii..jimat kelaut...hahaha..

      Delete
  7. kekeke rokok jugak yg jimat..hang xhabaq pon brape byk hang leh jimat dengan kurangkan rokok..tunjuk ckit calculation die..ak nk tgk..huhu :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. bro Ym.Bundle konpem takkan dedahkan rahsia ni. Lol.

      Delete
    2. hahahaha..ko saje nak troll aku ni kopi..ekeke..jimat tak jimat mane la..tapi sekotak bleh la tahan 3 hari kott....

      tul tu apple..mane leh dedahkan rahsia rasmi..hahhaa..

      Delete
  8. haha.. jadi pasni bro masuk Raya ada ke duit belanja nih? macam amkin susut je. Lol. Harap2 takdela apa2 masalah dekat2 bro nak Raya sebab belanja akan naik. Tu perkara biasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak raya nanti insya'allah gaji dan bonus untuk bulan 8 dah ade..hehehe..tp nak bajet untuk sampai hujung bulan ni la parah sikit..haha..

      *satu hal lagi, kalau musim perayaan je mesti harga barang selalu naik kan..haha..sabo je la..

      Delete
    2. itulah pasal..bila nak raya je mulalah naik darah..
      harga semua nak naik...
      tu belum congak kuih raya, duit raya,baju raya..raya..raya..raya..

      dah kahwin ni baru sedar nafsu dan bajet kena seiring..
      kalau ikut nafsu, hbs pokai laki aku..

      Delete
    3. jgn camtu lala..kene la bajet2..kesian laki ko..hahhaa...

      Delete
    4. akan ku cuba..

      rambang mata.....itulah masalahnya..

      Delete
  9. kalo bkak posa kat rumah ni, kdg2 ptg2 g bazar, mak dah pesan awal, jgn beli kuih banyak2, sbab xkn habis pny.. tp...... time dh kat bazar tu, serta merta hilang ingatan dgn pesanan mak td, nafsu mnguasai.. cisss... haha.. blm lg posa ni, tp teringin sgt mkn kek batik.. ho3.. sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..kesimpulannya orng yang tak kuat lawan nafsu jgn pegi bazar..keke..takpon bwk duit yang dah bajet je..hahaha..

      Delete
  10. Mohon Bulan Pose nak cuti masak !

    ReplyDelete
    Replies
    1. permohonan anda ditolak..kehkehkeh..

      Delete
  11. wahh.. bulan puasa.. dah dekat.. ekekeke..

    aku suka bulan pose ni sebab duit belanja masuk macam biasa tapi aku tak guna pon.. boleh simpan beli BMW :))

    kat kolej dah berlambak makanan.. aku jarang sangat pegi shopping untuk berbuka.. kadang-2 time mengidam baru pegi..

    nie la untung jadik budak kecik.. kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. untung laa..makan tanggung berak cangkung..ekeke..
      kat kolej ko tu sedap ke makan buka pose dia..maklum la diorang pon
      pose kan..kang masin la tawar la..haha..

      Delete
  12. sedap laa... macam-2 ada... :))
    yelaa, untung.. nanti nak bayar yuran , meleleh air liur aku .. :((

    fixie dah le.. bmw kasi kat ko

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu ko belum rasa chef bundle masak payeh...ekekeke...

      Delete
  13. nak menjelang bulan ramadhan ni.. kena lah elok2..
    jaga nafsu mkn masa berbuka... jgn membazir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. membazir tu biasanya tak..cuma nak makan sedap kan.tu yang mahal sikit...hehe..

      Delete
    2. tumbang teros kalo ko masak . entah ape yg ko letak dlm mskn tu

      Delete
  14. aku rasa aku ni kategori selera jin afraid kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..kau pon selera jin gak tk..parah...haha

      Delete
  15. baget bulan puasa konon2 lebih save tp jgn harap.,mcm ko ckp., time ni nafsu main peranan., nfsu melahap. tp aku jarang sgt sahur, kalau sahur minum susu secawan cukup -__-

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko pon bela jin gak dalam badan chuu..ekeke..aku awal2 puasa rajin la makan sahur..tgh puasa dah malas dah..hahaha..

      Delete
    2. jin dlm bdn aku dasat lg., aku makan2 pon jin yg makan kehkehkeh., erkk x_x

      Delete
  16. time pose ni lah selera manusia jd pelik2, sedangkan bukan makan pon...buat tayang atas meja ja...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..betul kan kak..duk ikut selera sgt nak makan..last tayang je..haha

      Delete
  17. setuju. sebenarnya time bulan puasa nafsu makan lg bertambah la kot. dah tgk macam2 kat bazar tu kan. semuanya nak tp makannya tak abis pun. lagipun mknn skrg sume mahal2. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib aku kurang terpengaruh beli kat bazar..hehe..

      Delete
  18. Menghampiri bulan romadan.
    Terasa diri lebih beriman.

    Tapi apahal kalau nak dekat raya banyak pulak makwe pakai seksi bai.
    Apahal.apahal.

    Goyah dok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. makwe2 tu nak saje je nak dedahkan aurat dulu sebelum pose..nanti ramadan
      dah malu2 plak nak seksi...keimanan gua pon kadang kala goyah gop..

      Delete
  19. selamat berpuasa nanti ah chai .. xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. orite mael..tq..ko taknak puasa sekali ke?hehe..

      Delete
    2. nak .. tunggu aku jadik mini no 10 ko. hahaha :P

      Delete
    3. hahahaha..no 10..lol..2-9 pon kosong lagi ni mael..ekeke..

      Delete