Wednesday, October 31, 2012

Cerita anak kecil dalam Jamban

assalammualikum wbt..

Aku bukan seorang yang puitis, jiwang apatah lagi romantik..walaupon aku penah masuk kelas sastera, jiwa sastera tak melekat sangat kat aku..sebab tu aku kenot brain kalau Encik H tulis entri guna bahasa sastera dia..terjimak minda aku nak baca apatah lagi nak memahami..hahaha...

Cuma dalam ramai-ramai pengkarya seni bahasa ni..aku tertarik dan masuk kepalotak dengan sorang je..hasil karya minah ni memang aku minat dari dulu..puisi-puisi dan gaya bahasa dia yang tak serabut, steady, gempak, straight forward buat aku suka dan mudah paham..lagipon dia seorang wanita..bonus kat situ sebab jantina pon memainkan faktor aku suka dia..hehe..

Entry ni takda apa pon isu sebenarnya, saja aku tetiba nak post pasal Fynn Jamal sebab pagi tadi aku terbaca kat wall fb keyataan dari Ainan Tasneem yang bagi pencerahan supaya fan Fynn tak marah lagi sebab Ainan dah gunakan lagu Fynn dalam Single terbaru dia..bla..bla..bla...


bila aku google..rupanya sekarang dia dah ada anak pon..anak dia pulak sakit..kesian..

Aku malas peduli pasal tu,cuma dari kenyataan Ainan buat aku teringat balik kat Fynn..lama gila aku tak follow perkembangan dia..haha..mungkin ramai kenal dia dengan lagu 150juta tu je..tapi serius aku tak minat langsung lagu dia tu..Fynn, tak sesuai jadi penyanyi..tapi ok la, lirik dia tetap sempoi..cuma Fynn tetap cun cun sebagai pemuisi/penyajak yang aku suka....

antara yang aku suka..

Faktor yang buat aku minat karya minah ni mungkin jugak la disebabkan, apa yang aku dapat dari dia, terus masuk telinga, bukan untuk bacaan..mudah tangkap dan tak perlu baca berbelit-belit macam yang selalu H tulis..kehkehkeh...


p/s : aku tetap jeles dengan kau pakcik..entri kau sekarang, kemain ramai orang komen kan..tak main dah 2 angka..wooooo..


69 comments:

  1. nnt lah play lagu ni..aku pening kepala ni..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kecik hati encik H, ko asek kritik dy je.,
      #mls nk Q smpai bwh.

      -chuu

      Delete
    2. hahaha..aku kritik dari pandangan ikhlas aku je chuu..bukan haters pong..kalau aku tak suka, ramai lagi suka kan...sebab tu aku jeles kat h..hahaha..

      Delete
    3. lagu fynn jamal arjuna beta...mmg terbaik pa....sapa kata dia xleh jadi penyanyi...lagu nie aku nyanyi utk anak aku...smp menangis...sbb terlalu feeling

      Delete
  2. Puisi, sajak, karya sastera, semua itu adalah seni.
    Bukan semua orang yang menulis itu berjiwa seni.Dan tak semua yang ada seni itu menulis. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. seni pon bukan sekadar tulisan,karya-karya bahasa je dira..bab tu aku langsung takda..tp hal lain mybe ade..hehe..

      Delete
  3. try stalk kisah baby fynn jamal. pheww! inspiration.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade kisah apa selain yang sakit jantung tu..bak link..kesian lak siap fynn mintak sumbangan nk guna kos rawatan anak dia tu..

      Delete
  4. Replies
    1. Kat link aku bg tu blog dia..kalau taknak baca pon takpe.ade terus yang boleh dengar.hehe

      Delete
  5. Replies
    1. Tajuk camtu pon kire best ke?.hahaha

      Delete
  6. wahh..best puisi fynn jamal nih..kasar, kesat, tapi bila dengar terus melekat..

    grrr..pasni aku insaf la..xmo taip belit2 dah..kot..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk..nak jeles hape..ko punya followers tu, kalau 10% jer yang komen, kompem2 dah 180..campur yg ko reply dah jadi 360..:-w

      Delete
    2. ko blom kenal dia ke sebelum ni..ko bleh tulis apa ko suka h..tp aku pening ko tulis apa..mungkin kalau ko luahkan guna suara cam fynn aku senang sikit tangkap..haha..

      #aku tak cakap pasal follower toq..follower aku tu tampal je..yang baca bape kerat je..grrr..jeles tapi aku redha la..ko rajin dari aku sbb tu ramai balas lawat blog ko balik..siap jadi co admin..haha..

      tenet aku pon takde lagi ni..barua punye maintenance taknak pasang lagi kabel tm..arghhh...

      Delete
    3. Aku pun jeles. Tapi aku redha. Sebab aku dah tak rajen blogging, update, komen, beramas mesra. Hahaha! Mohon kongsi2 semangat berblogging sama2. Hilang dah semangat blogging aku ni :D

      Delete
    4. tambah aku jeles, semua kaum pompuan je yang rajin komen dia makcik..grr..untung laa..haha

      Delete
    5. aku tau lagu dia yg 150juta tu jer..xpernah tengok pun orgnya..

      Delete
    6. lagu tu walaupon comel2 dan geli2 tapi ayat bleh tahan la sempoi..tapi aku tak minat..

      Delete
  7. Ingatkan anak siapa la dalam jamban.. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..aku tak tau la anak sapa dalam jamban tu..

      Delete
  8. Tgk tajuk pun dah tau,
    cerita anak kecil dlm jamban ni feveret aku,tp paling aku suka biar jiwa dan sampai tua. Jangan jatuh pun best juga. Kau percaya tak aku ada folder khas simpan semua puisi2 dia? hihi.

    anak dia dah sihat sekarang,comel pulak tu,geram pulok tgk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..minat betul ko bot..tp aku siap ada mp3 dalam fone camne pulak tu..hahaha..
      #alhamdulillah la anak dia dah sihat..aku lambat update pasal dia..lama dah tak tau perkembangan dia..haha..

      Delete
    2. aku minat dia sejak aku form 3 weh, hihi. samalah weh! hehe
      kau cer usha utube,tgk perkembangan anak dia, taip je bakti arjuna fitri. Tak pun kat fesbuk ke.

      Delete
  9. Juna anak Kak Fynn ni comel gila...mata berkaca tu. geram aku! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko pon ikut perkembangan fynn ye aien..haha...noob nye aku lembs..haha..

      Delete
    2. aku suka kata2 jujur tajam dia..berfaedah sikit FB aku rasa bila aku baca status dia. hehe. macam kau kata...kau suka dan mudah faham.

      Delete
    3. aku nak like page fb dia gak la..haha

      Delete
  10. owh..tak pernah lagi "cerita anak kecil dlm jamban"..actually aku pun buta sastera gak..hehehe..tapi since ko dah bgtau nnt aku cekedout..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..aku rasa org yang tk minat sastera pon bleh kot masuk kepala dengan puisi2 dia pasal dia ada yang bentuk lagu walaupon suara dia tak best mana..haha..yang penting karya dia menarik..

      Delete
  11. fynn nie suare die x bape sangat tp suka ngan hasil puitis die..fuhh...
    terbaik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..mcam tu jugak pendapat aku..suara kenot go..tapi hasil gempak..

      Delete
  12. Aku tak kenal dea, Pakcik! Nak wat camne, org len naek flight aku naek keretapi. Tu pun keretapi kelas ke 3. Memang lambat r sampai. Ahaha! Aku taktau nak cakap aku suka baca/dengar puisi ke tak. Kdg2 aku suka, kdg2 tak. Em aku rasa aku suka. Tapi aku tak banyak tau pemuisi2 terkenal. And kdg2 aku pun semak dengan puisi2 yg aku langsung tak dapat nak paham. Hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe kot tak kenal dia.bleh dimaafkan sbb dia artis yng bukan kuar tv pon..

      Bg aku puisi ni senang difahami lagi makcik.bahasa ringkas tapi padat pengisian..kalau cerita guna bahasa sastera cam novel atau cerpen gagal la untuk aku minat.hehe

      Delete
  13. cop tempat dlu sblum cmmnt pergi lagi jauh kebawah~ na gi stalk blog Fynn Jamal sat..nty na sambung cmnnt!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh..main cop2 pulak..haha..takpa na, tak jauh mana pon nak skrol kalau lambat pon..blog na lain la..haha

      Delete
    2. alaa na da tgk blog dye tp na xphm ape2 myb na kena duk 2-3 hari depan pc sbb dye start blog dari 2006 kot..lebam nk bace smua nye heheh ;D
      so na tatw nk cmmnt ape... SORRY!

      Delete
    3. kalau tak paham na bleh rujuk dengn h..dia pakar bahasa..haha

      Delete
    4. okayy Chelsea menang smlm dgn MU 5-4 hahaha

      Delete
    5. kalau pasal Chelsea mmg kena sempat taw kekkeke ;D

      Delete
  14. Replies
    1. hehe..takpe la lyd..takde yang salah pon..haha

      Delete

  15. sape la yang baca post ainan tasneem yg panjang berjela tuh??? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..aku baca habis kot..dah la takde perenggan..kehkehkeh..

      Delete
    2. abang akan tetap pertahankan ainan..

      Delete
  16. fes time dgr nma dia ni... ehh suami dia cm kacak laa... -_-

    ehh, x sngka lak bro pn ske gak bnda2 puitis bagai ni.. -_-

    ReplyDelete
  17. Replies
    1. ko toksah yeye la wadi..jauh panggang dari bontot kuali ko dengan dia..haha

      Delete
  18. hmm tau yang lagu 150juta tuh jeh.
    pastu gambar dia pun tak penah tgk.
    nampak sangat tak bersastera jiwa nih.
    hewheww

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dulu2 dia free hair lagi..yang skg ni dah bertudung..aku dah agak, ramai tau dia dengan lagu 150 juta tu je..tapi tak tau dia sebenarnya pengkarya bahasa..

      Delete
  19. waaa.. cemburu dgn En H... aii.. hang punya entry pun boleh tahan ape.. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan cemburu buta takpa tun..haha..aku tak compare pasal entri la..entri aku dengan dia mmg lain sgt..tp pembaca dia ramai tu aku bengang..aku nk gop..haha..

      Delete
  20. aku pula jeless dengan ko,eh acoano dah sihat ke weh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko bagi 2 sebab kenapa nk jeles ngn aku cikpa..haha..
      lom sihat la beb..seminggu 2 lagi kot..

      Delete
  21. Replies
    1. aku tak lupa kat ko la adik syg..haha..kan kt fb aku selalu je komen ko tu..grr..dah kat blog ko senyap aku follow la ko kat fb..

      Delete
    2. seb baik aku ttp adk ksygn. hewhew. aku xsempat nk lyn blog. sbb mmg pling pntas sng dn mudah nk online kat henpong je sam. n x amik mase lame. hehehe.

      Delete
    3. eh tq ttp folow ak walo di mane pon aku.. ^^

      Delete
    4. ofkos la ko tetap adik kesayangn yang takkan aku lupa..adik aku cantik kot..hehe..tambah sayang sebab ko tak lupa stalk blog aku..thanks a lot dear..hikhik..

      Delete
  22. Selamat berkenalan Fynn.

    Eh...Sha suka tau blog H...best:)

    ReplyDelete
  23. eh apasal aku tak kenal pun sape fynn jamal nie?ketinggalan betul aku nie.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia minah underground je kutu..tu pasal tak ramai kenal..

      Delete