Sunday, July 15, 2012

Etika menulis dan blogging

assalammualaikum wbt..

Sebelum rancangan tv bodoh kesukaan aku start pukul 10 malam tadi, aku main-main la dengan remote astro tu tukar-tukar siaran..terpasang pulak rancangan 'Awallagi'..talk show bersama Awal ashaari..sebelum aku nak tukar ke rancangan lain, keluar pulak sedutan pasal vlogger Mat lutfi, dan kisah artis dengan blogger untuk rancangan tu..terus aku stay dulu..hehe..

Dalam rancangan tu Hamzi blogger Rotikaya.com dijemput..nak tambah lagi dramatik, Wan shades yang kena fitnah dengan Rotikaya tempoh hari pon ada sama..kehkehkeh..kesimpulanya dalam rancangan tu blogger kena bantai la dengan artis pulak..padan muka..ni asik blogger je bantai artis dalam blog, tak fair la kan..haa, hamekaw..kehkehkeh..

So lepas tengok rancangan tak best tu aku teringin la cakap sikit pasal blogging ni..terutama untuk blogger yang bajet-bajet konon nak jadi wartawan hiburan ni..Rotikaya,dengan beautifulnara tu tak termasuk..diorang dah pemes..tapi tengok la,walaupon dah pemes, kena wat slack sekali, silap-silap makin senang kena saman..kehkehkeh...

Aku rasa mulia lagi scammer MLmers dari blogger yang menjaja fitnah ni..kehkehkeh..sebabnya menipu dalam MLM tu tak mengaibkan orang dan tak buat fitnah..kehkehkeh..kesian plak aku tengok muka wan shades tu..tak pasal-pasal buruk nama dia..aku tak la sokong artis pon..tapi sebagai seorang blogger jugak, takkan korang takda etika nak menulis story kat blog tu..haihh.kesian orang yang jadi mangsa..


sekadar hiasan


Dulu aku penah sebut sekali dalam entri, tentang etika aku dalam menulis blog ni. LINK ..walaupon blog picisan dan sampah je..aku tetap ada etika sendiri..tapi kepada blogger-blogger yang suka jadi wartawan hiburan dalam blog ni korang sepatutnya lebih tau etika-etika menulis tu..mentang-mentang blog sendiri, takda editor yang semak tulisan korang, jangan la suka-suka sangat cerita pasal artis tu artis ni..nak pulak benda yang mengaibkan..dah tu tak jelas sumber dan mendatangkan fitnah...tak baik beb..

Nak jadi blogger hiburan tu study la dulu ok..tengok contoh-contoh yang pernah jadi kat blogger-blogger yang kena saman..tengok mana silap diorang..tak pasal-pasal je kan..satu lagi yang jenis copy paste plak entri-entri panas tu..blogger 1st ni dah buat citer fitnah, blogger 2nd tolong lagi sebarkan fitnah tu dan seterusnya bercopy paste pada orang lain..huh..kalau rosak periuk nasik artis tu, kira korang dah terlibat sama la memfitnah tu, tau tak!..(takda kaitan dengan encik kopipes ok)..hahahaa..

Aku paham, korang nak pemes cepat dalam blogging, pilihan pertama haruslah jadi blogger hiburan..buktinya Beautiful nara still blog no 1 kat malaysia..ramai orang malaysia ni suka hiburan..kisah artis, gosip, artis gaduh, artis seksi, video sex artis, artis mabuk..memang laris..tapi kalau korang tak kisah hukum makan sumber income yang korang dapat dari blogging untuk sebarkan benda-benda tu, terpulang la..lagi satu harus jadi kental macam Hamzi Rotikaya tu..

Artis saman..bersedia je la..income masyuk banyak beb sebarkan fitnah ni,traffik tinggi..apa ada hal...dah tu selamber je bagi statement "kalau tak berani terima risiko kehidupan sebagai artis, jangan jadi artis"..hahahaha..lebih kurang la camtu ayat dia..kental gila....adakah korang yang baru berjinak-jinak nak jadi blogger hiburan ni boleh sekental dia?..kalau boleh, korang pasti berjaya..hahaha...tapi kena entri asli la beb..setakat ciplak dari Rotikaya atau Beautiful nara apa barang..Beautiful nara sendiri pon selalu kena bahan sebab ciplak news dari forum dan tak bagi kredit..papetah..asli lagi entri-entri aku..kehkehekeh..



p/s : etika aku tetap macam dulu jugak.."ikut suka hati "tu tak dikira etika ok..haha


61 comments:

  1. like lebih entri ni..
    sokong sgt..
    blog bukan tmpt untuk menabur fitnah n kutuk org lain.. :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. paling kuat fitnah dan kutuk mengutuk ofcoz blog politik..rasa nak muntah dengan segalannya bak kata apple..hahaha..

      Delete
  2. Kemaen serius entry kau ni Pakcik. Sampai speechless aku nak komen. Haha!

    Aku pun taktau apa yg bestnya dorang bercerita psl artis tu. Em, tak dinafikan aku baca gak sket2 psl artis & ada r gak amek tau. Tp takat gosip2 mulut je r. Ni sampai beriya nak buat blog hiburan, cite psl artis, tak pepasal terlibat ngan fitnah kan? Even tak fitnah pun, mesti tak lari dpd cite yg buruk2 psl artis tu. Hm aku taktau apa yg best sgt cite & menyebok psl lyfe org laen. Baek aku pikir psl lyfe aku sendiri. Haha!

    Bila pikir2 bila kau ckp dorang nak naek cpt dlm berblogging, jwpnnya adalah dorg wat tu sume sbb duet r kan? Takde cara laen ke nak kaya selaen dr jadi wartawan tak bertauliah? Tak pepasal dpt dosa seiring ngan duet hasil blogging tu. Okey lg abg ketak2 camtu, dpt duet hasil cite benda personal dea je. Eh, betul kan dea cite personal je? Ke ade psl artis gak? Aku ade dlm 2 kali je kut penah tgk blog dea. Kehkeh! Sempat lak aku menganjing :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila tngok komen2 artis yang diorang interview dalam rancangan tu, majoriti risau dengan blogger2 yang cerita pasal artis ni..haha..sebenarnya ok la citer peribadi,tak payah sibuk nak jaja citer orang..

      blog aku ni plak, aku sendiri dah tau kategori apa..err..entry sentap2 aku tak sama kan dengan wat fitnah..tegur tak salah kan..hahaha...

      p/s : h cepat je glamer..tak payah pon wat entry hiburan..kehkehkeh..

      Delete
    2. hahahaha..guwau je h..tp ko memang tup la skg..*bak kata johan..tup disabah bah..tup tup..kekeke..

      Delete
    3. fuyoo. kemain komen liyaa. ko ptut kopipes masok sntry ko tau sam. hehehe!

      Delete
    4. Aku malu sendiri baca balek komen aku ni. Mungkin waktu komen tu emosi aku tak stabil. Ahaha!

      Delete
  3. hmmmm leeza tak berapa pandai nk buat entri berkaitan artis. kalau blog yg puji2 artis ok lah kot.. mcm minat2 artis tu n selalu update abt she/he kan.. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. puji2 takpa la alieza..yang tak elok tu menceritakan aib kan..

      Delete
  4. hak2.. aq gelak baca "xdak kaitan dgn en kopipess"... cayala.. aq pon ada copy paste jgk.. tp sikit jak la.. adalah dlm 2,3 gtu..hak2.. pengakuan jujur ni... k baiii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak salah pon kopipes ni, tapi biar la kongsi artikel berilmiah dn bgitau owner blog tu dulu nak amik dan bg kredit..tu kira etika gak tu..hehe

      Delete
  5. xkisah dh halal haram tu janji aku dapat duit. mentaliti org skrg ni...smue benda nk bedal jer. ada ak kisah dgn ko.hahaha. mcm2 ikut ske hati ko la nk buat apa, nnt tu smue ko jwb sendiri kt akhirat nnt

    p/s: ak pon xtau knp org kita ske mengagungkan artis malaysia. bkn diorg bg mkn kt ko pon klu puji2 die..haha lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada sambutan sebab tu ade buat kopi..tak tau samade jahil sangat atau tak peduli hukum hakam janji masyuk..

      ps ko tu memang lol la..ekekeke...

      Delete
  6. Dulu masa aku kat Johor, hari ahad jer diisi dengan menonton Melodi..tu dulu la, masa mak aku ada lagi..lepas mak aku meninggal, aku dah makin jarang tengok Melodi..Dira Abu Zahar tu lawa, tapi Melodi dah makin tak best..

    Kesimpulannya, aku tak berapa tau pasal blog-blog hiburan ni..buat apa aku nak amik tau sangat dengan orang yang tak ada kaitan dengan life aku..even aku minat Nasha Aziz pun, aku tak pernah follow blog Nasha Aziz (in case kalau Nasha ada blog)..

    p/s: aku rasa naive sebab tak pernah tau pun yg beautifulnara tu blog no. 1..kahkahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku lupa..sebenarnya masa baca tadi, aku nak komen pasal "hamekaw"..sekarang ni baru aku teringat balik...grrrrr

      Delete
    2. H kau cakap melodi baru aku ingat dah berkurun lama tak tengok weh...hari ni ada. hekhek

      Delete
    3. melodi bukan blog ye h..ekekeke...aku pon dah lama tak tgk melodi..tak penting pon..

      website 1st kat malaysia ni facebook..pastu google dan mcm2 lagi..blog hiburan no 1 beauiful nara, tak jauh blakang dia blog serius obe lepas tu blog sampah..kehkehkeh..

      Delete
    4. aku rasa mcm nak membahan 1 blog yg agak femes la..

      Delete
    5. sapa plak ko nak bahan h..cam menarik je..hahaha

      Delete
    6. H dh tade mak ke... takziah.. yuyu ade lg mamy. mau kenal? hekhek. erm. ok tu je. bai.

      Delete
    7. Fuyohh! Blog Sampah blog ke3 terfemes. Rasa ingin sekali mengenali dan berbaek dgn adminnya. Baravo Blog Sampah! :D

      Delete
  7. ini serius pasal melibatkan aib orang. kadang sumber tak meyakinkan tapi sekali pukul canang (kopipes) terus tersebar. kalau betul sekalipun aib orang harus dijaga...aku sokong point kau cekgu etika menulis dan blogging penting....trafik tinggi duit masyukkk hasil memfitnah ingat berkat ke?

    tapi dasar orang kita juga yang buruk-buruk juga yang dorang SUKA cari...itu yang blogger wartawan tak bertauliah ni berleluasa, berani langgar etika...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. best agaknya kan baca keburukan orang..aku pon suka gak..haha..tapi kalau nak ceritakan tu tak la..nak2 plak dalam blog..makan duit buat cerita bukan2..huh..

      etika ko apa aien..hehe..mesti ada kan..

      Delete
    2. etika aku ialah...elakkan menulis pasal buah hati alaaa yang macam "hari ni i keluar dengan incik kaseh i....kita pergi mamam tutifrutisss. sila jelly!!"


      errr...ada rupa etika ke?


      dan dan menulis cerita sendiri tanpa kopipes mana2...kalau kopipes pun gambar je dan pastikan kredit kat mana2 yang aku kopipes tu.

      Delete
  8. apa guna sebar fitnah utk dapat rating tinggi. balik2 ko dapat bahana...btol tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak..skg ni salah ckp je saman terus..hehe

      Delete
  9. mmg da trend org kat sini..suke tau gosip2 artis..so itu je la cari plg senang nk dpt rating tinggi..tp betol la awk ckp, kene ade etika nye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. biase la shiqin..yng tak minat tu yang luar biasa,sebab majoriti mendominasi tu adalah suka gosip..hahaha..

      Delete
  10. dan hamzi tu hensem tahu,kehkehkehkehkeh...... blogger wartawan.... yang jenih tulis ikut dan pasal retis tanpa selidik dan langsung tade etika tu tade qualified,menulis atas dasar trafik.....boooooooooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamzi tu ensem ke :|..lol camtu je taste ko oni..hahaha..
      depa tulis untuk keuntungan je..tak tau la aku nak ckp apa dah..orang takde etika mmmg gitu la gayanya..

      Delete
  11. nice entry ni..kekadang takut aq tengok blogger yg suke sebarkan gosip2..ntah ye ke tak ape yg dia sebarkan tu..kalo dia mati,bende2 tu sume masih berjln,org sebarkan gossip yg dpt dari dia...yoo takut oh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..sendiri mau ingat la tu semua..kena orang yng teraniaya plak sebab gosip atau fitnah dari dia tak maafkan..jawab la nanti..

      Delete
  12. ermm, bahaya tu sebarkan fitnah, hanya org yg bersedia nk masuk neraka je sanggup sebarkan finah.. huhu.. apapun, bab2 artis ni, sy kurg layan skit, kalo ternampak org post kat fb, kat blog.. baru lah sy bca.. blog beautiful nara no. 1 eh? ooh, baru tau.. apapun, hamzi tu amat berani dgn stetment dia, wlupn sy xkenal sapa dia dan wan shades tu..ho3

    ReplyDelete
    Replies
    1. diorang dah ready kot ema..ekeke..sebab tu aku ckp kalau blogger nak cpt naik kena kental cam hamzi tu..aku pon baru je kenal blogger rotikaya tu dalam rancangan tu..yg wan shades tu vocalis kumpulan shades..band lama..haha..

      Delete
  13. seb bek aku tak tulis sal ko gosip2 ko kn. hahaha. klo x trok aku kne t. :P

    ReplyDelete
  14. insya ALLAH tak kopipes tanpa backlink,,, nak kopi yang ni la,, mcam best jah,, kih3,,, :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..bgs la tu muja..kita kene beretika sikit kan..entri aku ni cam tak sesuai je untuk dikopi..haha..

      Delete
  15. Assalamualaikum wbth...

    Salam perkenalan dari
    TiranaAduka...
    Selaku blogger baru ...memohon maaf atas kehadiran di blog ini.....tanpa diundang...maaf dari Tirana..

    From TiranaAduka.....: Sakit Itu penghapus Dosa..

    Jemput singgah blog saya.....jika ada kelapangan dari anda.....

    Wasalam..
    Ikhlas,
    TiranaAduka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..salam kenal..gaya tulisan macam blogger veteren..

      nk promote tu atleast komen la dulu pasal entri tu bro..salah guna ruang komen ni..haha..

      Delete
  16. aku setuju dgn kau bundle. buat ape la kita nak aibkan org kan, tp tu la hakikatnya org kita suka cari cerita2 mcm tu. err kalau aku mungkin belum cukup kental.

    #sebenarnya aku dah baca semalam dan dah taip komen semalam tp masa tu aku on9 guna pc (selalunya aku on9 guna laptop) aku x login dan lupa untuk komen as anon., grr ilang tros aku taip komen pnjng2., sabo je la :P

    #sori cerita aku lagi pnjng dr komen >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko tak payah nak kental benda bukan2 lak..jadi pengkomen kental aku cukup..cukup 500 komen aku blanja makan..hahha..

      kira ko dah tulis komen panjang la ek..skg citer ko plak lagi panjang..kehkehkeh..

      Delete
    2. tu la pasal.,geram betol aku penant aku taip komen pnjng2 hilang mcm tu aje lolz! err.. 500 ye bundle? tu cabaran ke? hahaha

      Delete
  17. Aku law usha blog gosip pun sal tengok gambar.. kehkeh.

    #xkesah akbar apepun aku memang xpercaya.. lagi2 metro.. semua propa. huh!..

    Regards,
    mell..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku kalau tgk gambar artis, aku suka tngok mangga..cm buku lucah pon ada..ekekeke..

      Delete
  18. Kenape anda senang dapat follower wahai roti =.=" (dengki)
    P/s : Wa xde etika dalam berblogging... mwahahhaaaa

    ReplyDelete
  19. Blog hiburan ni sng nak dapat pembaca. Gosip katakan. Haha.. tapi mmg tragis bila post fitnah dicopy paste ke merata tempat, mmg parah. Apatah lagi bila ada yang gila glamer, smp berita palsu diterbitkan tanpa berfikir. Mcm kes artis meniggal dunia walhal belum (bak kata org, kata itu doa).
    Sbg artis, logiknya ialah mereka takkan lari dari gosip. Tapi jika gosip yang sampai tahap rogol, pukul yang tak tahu lagi hujung pangkal, mmg layak kena saman. hoho..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu yang bahaya bila berkaitan gosip atau fitnah ni..penyebar dah takde tanggungjawab, dapat plak kat blogger lain yang kopipes terus la tersebar..naya kat sapa yang jadi mangsa..

      Delete
  20. Kadang2 aku ada gak perasaan nak tulis entry gossip artis yg ceritanya aku kelepet daripada Beatiful Nara. Tapi aku malu sebab takut nanti orang kata, hek eleh... citer ni org dah lama tau la... boo!! So aku tak jadi le. Maka hanya kuar entry cap hayam yang tak menarik je la kat blog aku. Tapi takpe la.. asalkan entry tu aku fikir sendiri isi kandungannya. Ye dok. Beretika kan aku?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..ko toksah la lyd amik citer2 dalam blog pemes sebabnya dah ramai baca..nama pon blog pemes kan..kalau nak kelepet pon cari blog tak pemes..tak ramai baca..hahaha..apa pon cap hayam tu yang asli..terbaikk..

      Delete
  21. salam bro..... thanks sudi reply..
    maaf selaku blogger baru...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde hal bro..komen2 kat entri ni semua insya'allah saya balas..
      tapi jgn kecik hati saya tegur gitu ye bro..

      Delete
  22. memang takde etika derang ni.kejar trafik je dengan cerita artis yg belum pasti kesahihan.yg paling menyedihkan,hal hidup mati pun sesuka je derang tulis.emm..

    ReplyDelete
  23. blog retis camtu la kutu..asal laku je tak kisah tulis apa pon..ramai pembaca dah tunggu cerita camtu..

    ReplyDelete
  24. owh well, tak suka blog gosip pun. sekali sekala ter-come accross kisah artis ni boleh la layan, nak cari sendiri maleh. I yg baru masuk dunia blogging ni, mmg awal2 dah set seboleh mungkin tak nak kaitkan orang lain dalam blog, apatah lagi mengaibkan, dosa ngan orang ni payah wei kalau dorang tak maafkan.

    ReplyDelete