Sunday, September 2, 2012

Paranormal aktiviti

assalammualaikum wbt..

Kejadian paranormal ialah perkara yang tak dapat di jelaskan tepat oleh akal..perkataan paranormal sendiri dah menunjukkan perkara yang diluar normal atau melampaui hal-hal normal..Secara definitif, paranormal adalah istilah yang digunakan untuk segala jenis fenomena psikologi, pengalaman atau kejadian yang dilihat mempunyai hubungan dengan jiwa (psike) atau fikiran (mind), dan yang tidak dapat diterangkan dengan prinsip-prinsip fizik.

Ada jugak pendapat mengatakan paranormal adalah suatu aktiviti yang melibatkan deria khusus dalam berkaitan dengan alam ghaib. Dalam menjalani kemampuannya seorang paranormal memerlukan penggunaan deria dengan deria khusus di luar panca inderanya atau sering disebut dengan sixth sense. Hal ini kerana objek yang ingin dihubungi bersifat ghaib yang tidak dapat diraih oleh manusia biasa, tidak dapat dilihat dengan mata kasar dan memerlukan deria khusus untuk berkomunikasi dengan mereka.

Sekian intro yang aku ambil dari berbagai sumber..kali ni aku nak kongsi lagi satu kejadian aneh yang baru berlaku pada aku awal malam semalam..sangat paranormal bagi aku..haha..kejadian ni berlaku sewaktu aku tengah solat magrib..adakah nyata apa yang aku lihat atau pikiran aku melayang kemana aku sendiri dah keliru..tapi aku sangat yakin dengan apa yang aku nampak..

ruang tamu tempat kejadian..entiti tu betul-betul tepi tingkap ni..


Kebetulan pulak semalam dalam pukul 7 malam kawasan perumahan aku ni mengalami gangguan tenaga elektrik..sebelum hari semakin gelap, aku cepat-cepat la mandi lagipon magrib pon dah nak masuk..nak jadi cerita, selalunya aku akan solat di dalam bilik..tapi sebab lilin dah pasang di ruang tamu, aku pon berjemaah je la dengan bini aku kat luar..
Keadaan masa tu dah pon gelap..untuk pengetahuan korang, bila aku solat kat luar, arah kiblat tu lebih kurang -20darjah je la senget dari dinding tingkap rumah aku ni..so kira masih menghadap tingkap la maksud aku..kalau hari siang apa yang boleh lihat dari tingkat rumah aku cuma bukit bukau dan pokok-pokok..belakang rumah aku ni hutan je..

 macam ni la benda tu..sumber: google je..

So apa yang aku nak cerita paranormal tu ialah, sewaktu dalam rakaat pertama solat, tiba-tiba kelibat benda asing betul-betul tak jauh dari tingkap aku ni..apakah?untuk pengetahuan korang jugak, rumah aku ni tingkat 15 dari 16 tingkat..haha..apa kebenda pulak boleh terawang-awangan setinggi ni tepi tingkap rumah aku..haih..

Apa yang buat aku semakin pelik dah tak berapa boleh kusyuk solat tu ialah benda yang terawang-awangan tu berupa sebiji bola api..serius..korang nak cakap aku menipu ke terpulang la..apa yang lebih mengerikan bunyik api yang sedang membakar pon jelas masuk ke gegendang telinga aku..kalau ikutkan hati aku memang aku berhenti dulu solat nak jenguk apa yang kat luar tu..tapi sebab aku dah jadi imam, teruskan jugak la..haha..maklum la, keadaan yang gelap kat luar dan terhadang langsir nipis tu buat aku kurang jelas apa sebenarnya yang aku nampak..yang pasti cahaya dari bola api yang marak tu memang terang kat mata aku..

Kejadian pelik tu start berlaku dari mula bacaan fatihah sampai aku turun sujud..bila aku dah bangun untuk rakaat kedua paranormal tu dah hilang..selesai solat aku terus tanya bini aku dia nampak ke tak benda terbakar kat luar tingkap..aku syak dia nampak jugak la sebab sangat dekat dengan tingkap, lagipon dia cuma belakang aku..yang aku tambah pelik, dia boleh tak nampak apa-apa..adehh..aku mula bingung..

Aku beria cerita kat dia macam yang aku tulis ni..masa kejadian tu aku langsung takda pikir pasal paranormal lagi..kejadian serupa yang penah aku alami dulu LINK mungkin ni jugak benda yang sama..cuma kali ni lebih jelas..apa yang sama, aku masih lagi ada perasaan ingin tahu apa sebenarnya benda tu..perasaan takut atau seram takda pulak..bukan nak eksyen, cuma aku tak terpikir pon pasal setan hantu ni lagi masa tu..mungkin juga sebab aku tengah solat..hehe..

Apapon aku masih takda jawapan tentang aktiviti paranormal yang aku nampak ni..bila aku baca kat forum, ramai jugak yang pernah alami benda yang sama macam aku..waktu kejadian pon banyaknya berlaku start waktu magrib..i kenot brain ahh..nak kongsi dengan bini aku pon tak puas hati sebab dia sendiri tak nampak..grrr..



p.s : sesetengah orang yang tak percaya atau belum tengok selalu anggap tu cuma ilusi..terpulang lah..kalau korang pernah tengok meh la kongsi cerita..


58 comments:

  1. Replies
    1. aku masa baca dua perenggan awal tadi rasa macam baca artikel majalah..agak pelik bila bayangkan ko taip formal camtu..hehe..tapi bila kat perenggan ketiga baru aku tau intro tu drpd sumber lain..

      aku x sure la aku pernah alami ke tidak pasal paranormal nih..kalau pernah pun aku mmg cpt2 lupakan kot..sebab aku x suka nak ingat..hahaha..aku percaya benda2 paranormal nih..cuma aku x berani nak kaji lebih2..

      Delete
    2. intro tu aku amik dari carian dan ubah2 sikit je..tu pasal skema...tak mungkin aku tulis camtu..hahaha..

      aku dah masuk kali kedua dah ni..seronok lak rasa..haha..serius pelik beb kalau ko nampak sendiri.kenot brain..nak kaji pon aku rasa takda jawapan..angkel seekers gila boleh la buat keje gila tu..hahaa

      Delete
  2. Replies
    1. 2 perenggan pertama tu (intro) serius ak xbaca sbb terlalu bersifat akademik dan ak sendiri dh tau maknanya paramount eh silap paranormal tu...

      err, yg jelas skli ak nmpak kt cni, hang imam tp hang tak khusyuk solat.kantoi. bhahaha...berkenaan benda2 mistik2 adakala mainan ilusi; kita yakin sgt/terpengaruh smpai benda yg xdak tu djadikan ada..tp mmg ak xsangkal, benda lah tu smue smue wujud..mayb jin/ sayitan nk wujud/main2 ko sbb ko tgh jd imam solat tu...nk ganggu kyusuk ko..mana la tau kan

      Delete
    2. kehkehkeh..hampeh ayat ko memula tu..paramount takpa..tu aku suka..hehe..

      apa nak buat kopi..imam muda belum cukup ilmu didada camtu la..tu pon aku cuba jugak la teruskan solat sebab dah jadi imam..kalau sorang memang aku stop kejap..serius benda tu mengganggu tumpuan..haha..

      Delete
    3. tp kalau aku pon boleh x khusyuk solat kalau dah keluar bende2 mcm tu O_O
      teringat lak cerita aku membelakngkan kiblat hahaha

      *tumpng lalu, x mo komen kt bawah2 sgt.. takot! wakaka..

      Delete
    4. takda2..ko jgn potong q..duk bawah kalau lambat.ekeke..
      #ko baru imagin bukan2 je chuu..aku real punye..haha..

      Delete
    5. aku bace komen bwh2 tu mkin seram la, aku scroll balik nek atas wakaka
      #rase mcm seronok lak potong q. muehehe.. =))

      Delete
  3. nmpk sgt ko tak kusyuk solat.hehe

    tp kan pasal bebola api ni aku ada satu cerita.kejadian yg sama pernah berlaku dekat romate aku time zaman studi dulu.

    masa tu dh tgh malam,dia asyik dok bergayut hp dengan pakwe dia dekat koridor kolej.pastu dia balik dengan keadaan sgt takut n tak mau cerita apa2 kt aku.muka dia mmg cuak gila.aku agak benda paranormal gak yg berlaku,so aku berlagak biasa smp dh siang esoknya baru dia cerita.bebola api tu kejar dia, apa lagi berterabur dia lari masuk bilik..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak kusyuk dah tak boleh..betul2 depan mata kutu..takkan aku nak pejam mata plak..haha..lagipon perasaan ingin tahu aku tu kuat..adehh..

      kes kawan ko tu mcam scary je..siap kene kejar plak..mungkin sama macam kes aku 1st time dulu kot..tpi dia bukan kejar aku rasa..saja ikut nak menyakat..kalau betul dia kejar tak mungkin terlari lah..

      Delete
    2. apa yang ko crita ni sbijik apa yang aku lalui, aku tgh bergayut fon kul 3 pagi, pastuh aku nampak bebola api terbang... perghh.. time ni di uitm... aku trus lari masuk bilik, takot die serang je bukan apa, tpi slow je pergerakan die

      Delete
  4. nampak sungguh kesungguhan kau bercerita. hehe. aku percaya apa yang kau nampak tu bebola api.

    aku pun pernah nampak...tapi tak la maghrib aku nampak macam dalam pukul 11 stengah malam masa aku balik kerja, melintas atau erti kata lain terbang terapung macam tu la. agak tinggi separas pokok kelapa....tapi tak kacau aku pun. dia lalu je...ada urusan lah tu kot. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..eksited aku aien..kalau aku bukak tingkap besar2 sikit mesti dia masuk..habis tebakar langsir aku..tu yg aku risau..hahaha..

      dulu 1st time aku jumpa pon tengah malam..yang tu memang ikut aku..dah la sorang2 dalam jalan hutan..seram gak la sebab dia main2..ko nasib baik la dia tak kacau..hehe..

      Delete
    2. hahahaha. gilo! takutlah tu langsir baru terbakar. silap2 gitar dgn tv pun rentung kalau benda tu masuk...hahaha..

      Delete
  5. yang muja tau,, kalau bebola api ni,, santau,, pernah dengar2 la,, tak tau la betul ke tak,,, huhu,, kalau muja yang kena,, confirm demam esoknya,, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pon penah dengar camtu..kat forum pon ramai orng berbincang hal ni..tapi kesahihan tu aku tak pasti..kalau santau rupa tu..santau jenis apa..nak bakar orang ke apa..ekeke..

      Delete
  6. Replies
    1. pokes mende ko umie..aku gigih google nak tau apa ko cakap.tapi tak dapat jawapan..ko pon paranormal la aku rasa..ekeke..

      Delete
  7. oh scary. tak pernah dengar pasal ni tp cik na percaya ada aktiviti paranormal camtu. ni umah baru kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde apa nak ditakutkan pon chicna..a'a ni rumah baru..

      Delete
  8. Errrrr.... Paranormal ni ala-ala misteri kann.

    ReplyDelete
  9. hantu penanggal. selalu kelihatan kat tepi sungai time Maghrib menurut cerita org tua di kg akak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk..rugi tak nampak dengan jelas..akak penah nampak ke?

      Delete
  10. Jika ikut lagenda kat Sabah, ianya hantu penanggal. Tapi tak pernah pula dinyatakan bahawa ianya hanya boleh dilihat oleh orang tertentu kerana semau yang melihat mmg akan nampak.
    Nak kata gas fosforus terbakar, ianya agak tak logik sbb umah bro di tingkat super atas. Jika kata pemindahan ilmu, lagi tak logik kecuali ilmu tu nak diserahkan kat bro Ym.Bundle la. Hoho..
    memandangkan musim perayaan dan di kawasan perumahan, saya andaikan ianya adalah tanglung suratkhabar kerana ianya ada bunyi terbakar yang jelas. Ianya tidak dilihat oleh si istri kerana tanglung terbang keatas dan keatas. tapi jika ianya statik di udara, saya setuju ianya paranormal. hoho..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam banyak2 teori ko kat atas ni, aku terpikir tanglung je masa tu..aku pikir mungkin budak2 main tanglung kat bawah sebab gelap takde letrik..tapi..tanglung apa statik kat udara tingkat 15..lama plak tu..haha..

      Delete
  11. hehehe. saya tengok gambar kedua tu teringat. kecik2 selalu buat. guna paper.

    ReplyDelete
    Replies
    1. benda tu dulu aku pon pernah buat..tp tak mungkin sama apa yang aku nampak..

      Delete
  12. Dah tu, lepas ko solat, ko ada jenguk tak ke bawah tingkap tu? Kot2 ada kesan bakar kat bawah tu. Kalo benda berapi yg terbang ni aku selalu main guna surat kabar yang aku staple kat tgh2. Benda tu kiterang panggil polong. Bila bakar di empat2 bucu surat kabar tu, dia akan terapung. Dalam kes ko ni, wife ko tak nampak mungkin sbb dia solat lebih kusyuk drpd ko. keheheh. Jgn marah ye bundle. Gurau je. Kalo betul2 paranormal, pergh.. berdebor gak aku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. takda kesan apa lyd..mane ada budak main polong tu..secara logiknya pulak..tak mungkin polong tu sebab dia statik depan aku lama tak habis2..kecik2 dulu aku pon main benda tu..kejap je habis tebakar..lagipon benda tu terbang..mane leh statik..

      yg pasti betul la tu dia lebih kusyuk..kantoi..hehe..

      Delete
  13. mungkin ape yang kau nampak tu betol. mungkin jugak ilusi. wallahu 'alam.

    tp budak bilik aku penah je nampak ape yang kau nampak. mase tu kitorg tgh melepak kat bwh maam2. saje lah amek angin mlm.
    tibe2 kawan aku peluk dan nanges. die nmpk ape y mcm kau nmpk lah. die sorg je nmpk. tu y die takot.

    bnd ni kalau tgur otomatik die akan jatuh sndri. dan bersepai.
    **pengalaman oleh mak aku sndri**

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku rasa bukan ilusi..serius aku sedar..
      pesal apa kawan ko nak nanges2 plak tgk benda tu..bukan dia pukul pon kawan ko..haha..steady je..

      lain kali kalau aku jumpa lagi aku tegur ek..

      Delete
  14. Erks! Dulu aku tak berapa nak yakin. Aku percaya tapi tak yakin sgt dengan benda2 gini sampailah anak sedara aku sendiri kena possessed..Lps tu terus yakin. Hahaha.
    Lain kali maghrib je mohon admin tutup tingkap :|

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko belum jumpa mana ko tau..tapi ko memang patut percaya la hal2 mistik ni..memang ada..tapi tak leh takut la..hadap je..dia tak makan org..paling koman kene sampuk la kot..ekeke..

      aku bukak tingkap masa tu pasal takda letrik..bagi angin masuk sikit..haha

      Delete
  15. tak khusyuk solat nie...hahahaha..
    ntah la aku kurang percaya skit benda2x macam nie...lagpun aku tak pernah jumpa..
    kalo dah jumpa baru padan...baru nak percaya gaknya masa tu...papepun ko tgk, mintak2x dijauhkan dari makhlus2x halus...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kusyuk la sebab dia dah kacau bro..ekeke..tapi better ko jgn percaya hantu2 atau setan ni yang org duk citer2..lebih2 lak yg macam dalam movie..tu mengarut je..cukup ko percaya depa ni wujud..nasib ko baik bleh la nampak..masa tu org nak percaya ke tak ko sorang je tau kebenaran..hehe..

      aku still tak percaya hantu2 yg org gambarkan tu..

      Delete
  16. ade orang cakap tu tuju-tuju. :zy

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa aku dengar camtu gak..ntah la..takde jawapan jelas lagi...

      mana ni ilang lama tak nampak zie..update la citer baru..

      Delete
  17. heeee~ scary... wa nih dah x larat mengadap makhluk Allah yang satu nih.....

    ReplyDelete
  18. errrr.....nak tak nak kusyuk je la..eeee takut


    dear, i dah tukar link blog.. http://farhanazin87.blogspot.com/
    pasnie tukar link blog i kat bloslist mak jemah u tu tauu, plishh..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..yela nana..lain kali kalau nampak lagi aku buat taknampk je la..haha..
      #dah tukar dah..

      Delete
    2. baru gentleman gagah perkasa jiwa kebal....#sangat :P

      #thanks a lot :)

      Delete
    3. a'a la sgt kan..ekeke..

      takda hal nana..ko memang dalam list..elokla ko bgitau..kalau tak, aku pikir ko dah delete blog lak kang..hehe

      Delete
  19. erk.. aku penah nampak dulu.. tp sekali imbas jer.. masa tu aku sekolah lg.. aku teman kakak senior aku bergayut kt public phone.. kt tepi pagar sekolah.. sekali menda tu melintas depan pokok kekabu dpn pagar sekolah tu.. dgn beraninya aku pg jengok lg.. sebab nampak sepintas lalu kan.. xpuas ati weyh.. haha.. tp xde.. pastu aku heran.. aku diam je sepanjg balik ke hostel.. sebb memikir apa kejadahnya menda alah tu.. sampai je hostel bru aku cite kt akak senior tu.. kemain kecut perot dia.. macam dia yg nampak pulak.. kehkeh.. waktu kejadian 11 malam ke atas.. org ckap santau kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. berani jugak ko ye makcik..haha..bagus2..buat pe nak takut dgn makhluk2 tu..untung ko dapat tengok..bukan senang..hahha..

      aku tak paham napa org ckp santau..nak santau bakar org ke apa tu..benda tu kan berapi..haha..

      Delete
    2. perasaan nak tahu dan hairan tu lebihh dr takutt masa tu... hahaha.. sampai hubby aku kate aweks lain bila dia cerita paranormal sikit semua pakat takut.. gediks2.. tp aku jer tak.. siap nk tau tempt dia jumpa makluk tu lg.. tapi... tu dulu.. sekarang bukan main penakut pulak aku.. kahkah..

      Delete
    3. tapi aku rasa ko mmg penakut la makcik..masa tu ko tak terpikir pasal hantu lagi aku rase..kan..kan..kan..hihikhik

      Delete
  20. wah3, cm exciting je bnd yg bro nmpak tu.. bebola api tu.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..serius wa tak tipu ema..ohsem..ekeke..

      Delete
  21. waaaa... gerun jgk aq baxa ni.. aq penakut ekcely.. kucing pon aq tkut.. baik segala bulu roma.. hak2..

    nak cita jgk pgalaman aq ni masa aq kecik, antara 11thn xsilap, masa ni aq stil main kejar2 ag, mgrib kat sabah dalam kul 6, ada jgk 5.55ptg mgrib dah sebab pna b'buka waktu mcm tu.. hehe,ok d jadikan cerita mak aq suru tutup tingkap, so aq g la tutup, tiba kat bilik akak aq, aq tgk mcm bola tu terbang lalu dpn mata aq apa lg, tgur la bnda tu, uik bola api terbang malam2, kan dah keteguran kat ctu,demam beminggu2..

    pastu aq dlm form 2, pestime dpt bilik, aq nak bilik dpn skali dkt ruang tamu, siap nak tdo ni, aq dgr nama aq kena pggil, rasa jauh sgt nama aq kena sebut, then aq baca ayat2 yg sepatut'y makin perlahan,, so aq lari g bilik mak, esok'y aq cita ngan abg aq , abg aq ckp bnda tu suara makin kecik makin dkt dgn kita,sehingga kan smpi aq form5 aq tdo ngan mak.. kesian kat pak aq tdo kat toto.. haha

    yg ke-3, kat asrama.. thn lalu,asrama kitoang btul2 dkt dgn hutan. so dlm kul 3 pg.. perot aq sakit .. so aq nak g toilet,nak bg bgn romet,tp aq tgk dia nyenyak ,so aq branikan diri g la toilet.. sesampai tu aq lepaskan geram,tup2 lampu dmatikan.. aduii takut gilerrrr.. nak xnak terpksa lepaskan geram,, dah lepas tu, aq bsuh secepat alam then aq kuar trus lariii pecut 100m..

    adeiihh terlebih pnjang la plak.. sory.. mohon baca dgn tekun...
    +

    ReplyDelete
  22. 1stly, bila aku tgk tajuk kau aku terus refresh2 semula cite paranormal aktiviti yg pernah aku tgk. Tp aku tak paham cane kau leh kategorikan benda yg kau nampak tu adalah paranormal. Err maybe sbb maksud paranormal kat perenggan 1 ngan 2 tu kut ek? Cuma aku tak dpt nak kaitkan ngan cite paranormal aktiviti tu. Lembs lak aku! Haha.

    2ndly, memula aku tak paham apa yg seramnya objek yg kau nampak tu. Bebola api? Kalau aku, maybe pelik je, seram tu tak laa. Kalau de rupa hantu, or fizikal hantu, takut la aku! Maybe sbb aku tak penah denga cite bebola api camtu b4 ni. Tp bila baca komen2 org, ada yg kata penanggal la, santau la, tuju2 la. Erkkkkk! Baru aku tau benda tu patut takut rupanya. Haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. isk..lembs beragak la makcik..ekeke..aku dah tulis jelas2 paranormal tu natang apa kot..ekeke..

      satu lagi aku tak cakap pon benda tu seram..hahaha..sebab aku langsung takda pon perasaan tu..ekeke.kalau boleh aku nak pegi tengok jelas2 lagi ada..haha...

      Delete
  23. Kemungkinan orang nampak sebiji bola api kerana mereka alim dan bersih dalam hati mereka.

    ReplyDelete