Wednesday, August 8, 2012

Sentap ringan+tips blogging

assalammualaikum wbt..

"ermm..hampir setengah jam aku mengadap new post yang kosong dan tak tau nak taip apa"..kehkehkeh...ok tu alasan bodoh je bagi aku..konon-konon bila dah lama tak menaip entri, dah susah la nak mulakan balik menulis tu..hilang skill katanya..kehkehkeh...kata-kata seorang blogger yang konon hebat biasanya cam gitu..

Sebenarnya kalau korang berada dalam situasi yang aku cakap atas ni,senang je..tak payah la terus buang masa lagi padahal takda idea nak tulis pon..hahaha..aku tak paham kenapa orang nak paksa diri menulis sedangkan takda idea..akhirnya entri merapu macam entri aku ni..kehkehkeh..

Situasi macam ni jarang berlaku kat aku sebab aku akan buka new post bila aku dah ada point apa yang nak ditulis je even benda tu isu kecil pon..aku bukan blogger hebak yang sentiasa ada idea menulis pon kan..macam Chuu penah troll dulu dalam entri tips dia yang takda tips pon..hahaha.."tips menulis tajuk artikel/entri blog"..haa..yang ni memang pasti masalah besar bagi aku..walaupon aku ada banyak point, cerita nak tulis, tang tajuk aku blur -_-'..


So harapnya korang toksah la nak cover line buat alasan konon hilang skill menulis ke lupa cara penggunaan tatabahasa yang betul ke lepas dah lama tak menulis blog tu..just tulis bila korang ada idea..ngaku je la korang takda idea nak tulis apa sebenarnya..toksah nak belagak konon anda seolah superhero yang tiba-tiba kehilangan kuasa..kehkehkeh..aku paham bukan senang nak menulis ni..

Macam-macam benda kena pikir sebabnya penulisan kita ni untuk bacaan ramai..bagi aku walaupon sekadar entri dairi yang takda kaitan dengan pembaca, tapi bila blog tu di publish untuk umum, penulisan pon kalau boleh mestilah "dairi yang umum"..korang pahamkan la sendiri maksud aku...toksah tipu la kalau cakap "aku tak harap pembaca pon"..haha..kalau tak nak pembaca sila privatekan blog anda dan toksah sibuk blogwalking sana sini..

Ok la..tu la serba sikit tips bodoh dari aku dan sentap ringan di bulan puasa ni aku nak hidangkan..nak hidangkan air tunggu waktu berbuka ye..hehe..maaf kurang masa menjenguk blog kawan-kawan sebab internet baru nak pasang balik kat rumah aku ni..mungkin dalam minggu ni bila dah pasang aku akan aktif balik..see yaa!!


p/s : akhirnya aku berjaya buat entri ringkas..kehkehkeh..

57 comments:

  1. Replies
    1. sentap ringan je TK..hahahaa..ingat nak postpone dulu dalam bulan pose ni,tp gagal plak..haha..

      Delete
  2. sentap di bulan puasa.... huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sentap ke tun..ko kena bnyk sabar ok..wakakakaa...

      Delete
  3. hahaha....sentap lah sngt kan..hehe

    ReplyDelete
  4. Mohon admin buat entry santap :|

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu dah sentap la:-w..nak sentap camne lagi :|

      Delete
    2. bukan sentap oii..entry santap..kahkahkah

      Delete
    3. erkk..siak aku salah baca..kehkehkehkeh...

      Delete
  5. hahaha... :) ok2 ngaku xda idea... :)
    selamt berpuasa n raya.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..takda idea buat benda lain dulu..nanti ade baru tulis..
      *tp bleh jugak kalau buat entri "aku takda idea"..tp tulis masa ade idea..

      Delete
  6. tahniahh. berjaya juga update blog

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. sbb tu aku ckp ringan..sipi2 je..haha..

      Delete
  8. sokong H. buat entry santap. huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. nak santapan apa chicna?hahaha..chef bundle tgh bercuti lagi ni..hehe

      Delete
  9. sokongg jugak la.. ya dop chic na?? hehe

    ReplyDelete
  10. aish,, lame tk berkunjung ke blog bundle ni,, adesss,,, happy anniversary jugak la ye,, kui3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..thanks muja..anniversary ke3 dah semalam..:P

      Delete
  11. aku bace dalam keadaan mengantuk nie.. -_-

    aku menaip sebab aku nak share cerita aku.. aku tade kawan kt opis.. sedih woo.. kat belog je nak cerita.. nak col kawan2 lama.. aku kedekut kredit..jd belog tempat aku bercerita.. kalau ade masa la.. sape yg bace cerita ntahape2 aku tu nasibla.. termasuk ko pakcik.. bhahahaha..


    ~ aku rase cam terluah perasaan pulak kt sini.. sentap ke aku nie? hurmmmm.... :p

    p/s: aku lg suka mengomen dr buat entry kt belog sendiri.. kehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedihnya cerita ko makcik..haha..takpa2..ko update citer tah apa-apa pon aku baca gak makcik,jgn risau..ekekeke..

      bgs gak tu ko rajin mengomen..atleast entri blog aku dah ada pengkomen setia cam ko..terharu..hehe..

      -bundle-

      Delete
  12. sentap mak nokkk :D
    tapi betul jugak cakap lu tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf zahir batin bobot..haha..betul ke?sikit je kot..hahhaa..

      Delete
  13. err... terima kasih tlg link aku dlm entry ni, tmbh2 time aku mls bukak blog cm skang hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..sori chuu terbahan ko sikit..biasa la..lama dah tak bahan membahan ni..kehkehkeh..

      Delete
    2. xpe., nanti raye bole mintak mahap kan =))

      Delete
  14. Ayat kau mmg sentap tapi lantak pi lah kan? Ahaha! Aku salu je rasa camtu Pakcik. Tp reason aku maybe sbb aku ni baru dlm dunia blogging. Aku tak pandai nak menulis untuk tatapan org ramai. Menulis syok sendiri cam entry aku dedulu tu aku reti gak r sesiket kut. Err sbb aku dari dulu suka tulis2 camtu atas kertas pastu aku simpan. Ahaha!

    Bila dah lama2 blogging aku pun syok bila ada pembaca. Tp nak tulis entry yg leh menghiburkan org tu mmg bukan aku r. Tp pada aku sng je. Blogging ni takde paksaan. Taste memaseng len. So kau suka kau baca, kau tak suka takyah baca. Aku ngaku aku pun ada jenis entry yg aku tak suka baca :P

    ReplyDelete
  15. hahahha..ko sentap sgt ni makcik..aku wat entri ni untuk sentapan ringan je..sorila..aku tak tujukan untuk ko pon..hahahaha..lawak plak aku baca komen ko ni..

    takpe..ko teruskan je la tulis entri ko cenggitu..aku tak mawah pon..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehh, nampak sentap ke? Kahkah! Takde pe r. Terasa mmg terasa sbb benda yg kau ckp tu mmg salu aku rasa. Tp aku tak terasa bab yg kau menganjing tu. Kan aku dah ckp dah, lantak pi lah. Haha!

      Cuma saje aku explain panjang nak bg kau lebih paham :P Or aku tolong explain utk org yg tak reti nak explain. Ehh, aku tak kesah r sentapan ringan ke berat ke psl entry2 ni. Dah mmg taste kita lelaen kan? Cuma kalau kau bebetul ade perli2 aku tak kesah r psl ape2 pun baru aku terasa bebetul :P

      Delete
    2. Errr...aku tak faham ayat yg last tu..:-?

      Delete
    3. aku pong dop pahang..makcik salah tatabahasa ni..ekeke..

      Delete
    4. panjang makcik liyaa membebel.. cuti pose ker? :p

      Delete
    5. hahaha..tgk dulu time dia komen tu makcik mell..10.49pm la..padahal dia memng cuti..hahaha..makcik liya sentap..tu pasal panjang skit..haha

      Delete
    6. Err ayat mana tak paham? Okey aku repeat ngan tatabahasa yg betul. Cuma kalau kau bebetul ade perli2 aku, tak kesah r psl ape2 pun, baru aku terasa bebetul. Tetinggal tanda bacaan koma je pun. <-- Ntah betul ntah tidak ayat tu yg korang tak paham. Ahaha!

      Eh, aku sentap ke gumbira ke aku komen tetap panjang. Mohon admin jgn komplen :P

      Delete
    7. aku kompius lagi kat ayat "baru aku terasa bebetul tu" -_-'

      Delete
  16. dlm x dak idea ni pon ..panjang jugak entry hang hari ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..bro salah paham ni..haha..aku nganjing je tu bro..idea aku nk tulis..ni la dia..bkn takde idea..

      Delete
  17. ini memang bikin sentap nih. selalu terasa hilang skill. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..sori kak..anggap gurau je tau..hahaha..

      Delete
    2. akak rasa hilang skil tu, sebenarnya skill tu ade je..akak yg takde idea..hahah..

      Delete
  18. setiap entri pasti ada sesuatunyer... heeeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti ada..kalau kosong bermaksud takde entri la tu..hahaha..

      Delete
  19. selalunya ada idea memang aku terus taip...tapi penghujungnya aku save je jadi draft. entahlah...aku macam takde mood je blogging ni walaupun ada idea. hehe. tak la...sebenarnya aku sibuk dan takde masa nak on9 dengan line internet susah nak dapat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ain..mood pon penting gak..ade banyak benda nak tulis tapi mood dengan kelapangan takda tak jalan gak kan..

      aku pon baru pasang internet semalam..lama dah takda internet ni..hehe

      Delete
    2. Aien lum abes wat popia kacang tanah ke? Nanti jemput r kawan2 blogger dtg umah makan popia kacang tanah ngan batang buruk ye :P

      Selamat hari raya Aien, eh Pakcik Bundle gakkk :D

      Delete
  20. CIs. Mak tersentap jua. Bundle, ko pun takde idea ni kan? Hahah. Sweet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..sori makcik..bulan pose takleh marah..hehe..aku tgh takde idea lani sebenarnya..kuikuikui..tapi jadi jugak satu entri..

      Delete
  21. errr ? mohon admin kurangkan sentap menyentap di bulan puasa... kehkehkeh...

    lama tak borak ngan ko pakcik ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku dah kurangkan la ni..ni sentapan picisan je payeh..hahaha

      Delete
  22. hehehe masa awal2 aku sertai dunia blog sini, heran aku tengok orang cakap takder idea tak tau nak tulis apa bla bla bla, bagi aku senang jer, tak tau nak tulis toksah la tulis. Mata pencarian... wajib update blog setiap hari walau takder idea.. mungkin. So aku boleh terima la jugak alasan tu.

    ReplyDelete