Monday, August 13, 2012

Perbincangan : Perlu ke tak perlu baju raya ni?..

assalammualaikum wbt..

Apa kabar semua..seminggu lagi nak raya oii..haha..apa cer persiapan raya korang semua..bajet 5-6 ratus tu dah tentu paling sikit kan..ok-ok..entri aku kali ni nak cakap jugak pasal topik yang sama dalam "Johara pagi Era" pagi ni.."perlu atau tak perlu baju raya baru setiap tahun"..harap maklum ye, cuma baju atau pakaian je ok..persiapan yang lain tak kira..hehe..

Setakat yang aku sempat dengar tadi Johan tak sokong beli baju raya..yeahh, aku sokong Johan..tak perlu beraya dengan baju baru je setiap tahun..contoh aku ni, sangat tak perlu aku rasa untuk aku tukar baju melayu baru sedangkan baju melayu cuma aku pakai 2kali je setahun..haha..

Untuk yang perempuan pulak, kenapa bila nak raya je baru sibuk nak beli atau buat baju?..untuk korang tu, aku paham la selalu nak pakai baju kurung, tapi tak payah tunggu raya pon boleh kan..gaji setiap bulan tu boleh je beli..kumpul baju banyak-banyak..nanti raya, rotate je la pakai baju yang korang dah beli tu..so takda la timbul isu nak shopping raya lagi..



fakta : orang yang cantik walaupon pakai baju lama,tetap cantik..

Pandangan aku ni sebenarnya aku tujukan untuk golongan level-level aku jugak la..maksud aku yang lebih kurang sebaya atau golongan belia yang berkerja....aku nak tau adakah korang berfikir macam aku jugak?mohon berkongsi pendapat ye..

Tapi kalau untuk golongan kanak-kanak atau remaja lagi macam Payeh, abaikan perbincangan ni..korang tak reti cari duit lagi..kehkehkeh..dulu masa aku kecik-kecik pon, orang tua ajar aku camtu gak..bila nak raya je sibuk la shopping baju raya..tapi ye la..masa raya je la pon baju aku bertukar..masa tak raya, mana la ada mak aku nak belikan ni..so bagi la can untuk budak-budak seronok kan ada baju baru masa raya macam kita kecik-kecik dulu..nanti kalau aku dah ada anak pon, aku sure nak belikan anak aku baju raya jugak..ahaks..

So itu je la isunya..apa pandangan korang?..aku memang dah lama tak pernah shopping raya ni..macam aku cakap tadi, gaji setiap bulan boleh je beli pakaian, so tak perlu masa raya..bonus pon dah habis kat "rumah raya" je semperna nak raya ni..lagi kopak dari beli baju raya ok...err..waaaaaaaaaa...


[ym bundle]
Rakan blogger consultant


57 comments:

  1. entah la beb.
    tp mak gua kata "raya pertama perlu baju baru"
    jadi,macam mana pun.tetap beli.walau sehelai.tuk
    pagi raya.ihiks


    woi woi.gua da kemas rumah bak hang.
    kuih je tunggu nak hidang :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tak jelas tu sunat atau adat je..nanti aku gugel kalau rajin..kan ke naya kalau orang tak mampu beli baju baru..kesian depa..

      yg aku ni nk beli boleh je..tapi kalau semata-mata nk pakai baju baru sebab sunat atau adat tu, tapi membazir pastu tak pakai, baik tak payah beli kan..hehe..

      #ko tunggu aku mai syafika..hidang kuih banyak2..

      Delete
  2. haisssyyy,,, tk setuju tak setuju tak setuju!! baju raya kena ada,, tiap2 tahun,, grr,,, kalau budak kecik je nak kna berbaju raya,, ok.. ku bertukar jdi peter pan! :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..org fomfuan gitu la..bini aku pon sama..dia je yg sibuk nak belikan aku baju melayu..aku buat tak reti je..hehe..

      Delete
  3. ermmm...aku sibuk beli kelengkapan baby... lagi penting dari raya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah tk..untuk anak takpe bro..lu dah tua tak payah sibuk raya2 ni..hahhaa..

      Delete
  4. Aku suka shopping & melaram. So pada aku baju raya tu wajib <-- Aku sendiri wajibkan. Tu je rasanya yang leh naekkan semangat raya aku. Hehe. Kalu aku dah beli baju bukan waktu bulan raya pun, waktu raya mesti akan beli gak baju raya. Hmm lagipun baju kurung len dah salu pakai untuk gi kenduri kawen <-- Alasan kukuh :D

    Tamabahan lagi, laki aku pun jenis semangat beli baju melayu. Bagus, aku suka! Bwahaha! :DD

    Your IP address is banned. Please wait 10 minutes <-- Baru nak borak2. Grrr ~X(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la dia fomfuan..shopping melaram no 1..takpe la..ko berlaki masyuk bleh la..kalau dah pakai baju tu pegi kenduri tak boleh lagi ke pakai masa raya??aku tak paham betul..

      ko ingat ade orang nak tegur ko cakap camni ke.."oii liya ni baju masa ko datang kenduri dulu..takda baju raya lain ke?"hahahaa..so jgn buat alasan tu..kalau sbb laki ko semangat beraya tu kuat takpe la..layankan je..mintak dia belikan ko 10 lai pon takpe..haha..

      apa pon..dalam hepi2 berhari raya..jgn lupa org yg susah..aku nangis tgk iklan raya bernas..siak..tak ganas langsung..

      *aku tak blok pon ip ko..adehh..busuk pon gila..

      Delete
    2. Tak paham pun kau bebuat paham je r Pakcik. Ahaha! Kemaen kau wat dialog untuk aku ey? Err terasa bajet retis lak aku baju gi kenduri takleh repeat untuk raya. Hahaha! Laki aku tak masyuk pun r, tp semangat beraya tu mmg konfem ada.

      Takpe r Pakcik. Koman2 aku leh pakai baju baru masa dtg open house umah kau nanti. Cehhh! :D

      Okeyy Pakcik. Aku insaf kau cakap camtu. Insyaallah aku akan selalu beringat. Bagus r Pakcik hilang ganas kau tgk iklan tu. Maknanya hati kau dah ada Nur di situ :P

      Delete
    3. iklan raya bernas tu memang sedih pun..aku tacing gak masa tengok..tapi tak berapa tacing sebab aku tengok kat youtube, pastu kat tv tengah tayang spongebob..hehehe

      Delete
  5. haha aq suka fakta :org cntik pakai baju apapun nampak cantik... mcm saya..PERASAN jap

    aq suka juga soping raya, tp shoping tgk bajet jgk la... thun ni aq xsperti tahun2 lalu sebab skrg nak soping guna duit sendri , so aq banyak nak byr hutang.. almaklumlah baru habis belajar hutang keliling pinggang oleh pihak ptptn.. hahaha... kalau dulu shoping guna duit kakak, abg.. mak.. hahh apa lg, xfikir sgt pasal duit aq man hambik je la.. sebab bukan duit aq.. tp sekarang hanya baju kurung sepasang je.. nak pijak shoping komplex pon aq xpijak2 ag sebab bajet aq larii bulan ni.. aiyaaa.. sabar je la...

    nak pujuk mak bg aq duit tuk shoping.. ** muka seposen

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah agak dah..aku sure majoriti org fomfuan yg akan komen kat sini suka shoping raya..hahahaha..takpa la..duit sendiri kan..lagipon selalunya time raya bos bagi bonus sbb tu raya bleh la beli baju raya kan..hehe..

      *best la leh mintak lagi..hat aku ni, kene bagi plak..-_-'

      Delete
  6. Mak aku call cakap tahun ni baju kurung aku mak aku beli 3 pasang...Hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pesal bnyk sgt..mesti baju raya ko yang dulu dah tak muat kan..kehkehkeh..
      ingat sida..nanti ko dah keje, ko plak belikan mak ko baju raya...

      Delete
  7. xcely kan.. sepatutnya kita sambut posa lebih meriah dr raya tau. aku bujang2 dulu.. dekat2 posa je sibuk tempah baju kurung.. tapi raya pun baju baru jugak.. kehkeh..
    taun ni xtempah baju kurung pun sambut posa.. tp beli gak la baju baru.. raya lak.. harus laki aku belikan baju baru kt aku.. maklum la.. raya ni perot dah mula muncit.. berjubah ai yuu noe.. hahaha.. xbyk pun 2 lai jer..

    tp laki aku xbeli pun bju melayu untk dia.. org laki mmg cmtu kot.. cuma t-shirt ngn jeans je dia beli.. tu pun sal dah lama dia xbeli baju bru... sian beliau.. sobs.. sobs.. alang2 ada rezeki lbih.. aku suruh dia beli untuk dia jgk..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa leh buat..tadisi org melayu..haha..aku pon paham pasal tu makcik.walaupon aku tak nak berbaju raya, aku bg jugak duit kat bini aku utk dia beli baju walaupon duit dia lagi banyk dari aku..hahaha..

      tshirt ngn jeans penting..bundle pon takpa..tak payah nak baru-baru sgt la kan..hehe..

      Delete
    2. aku pn paham org laki nie.. bak kate laki aku la.. xpayah baju melayu baru.. baju nikah dulu kan adaa.... hahahaha..


      Delete
    3. lupa tanya.. zakat dah bayar belum? :p

      Delete
    4. blom lagi makcik...adehh.nanti aku bayar la..hehe

      Delete
  8. bukan apa, beli baju raya nak kasi spirit raya tu ada..tambah seri..tambah bahagia..tak nak la pagi raya masam dan sedih ye dok..tapi tu lah..beli baju raya sampai 400,500 ratus habis..itu yang tak molek tu..

    p/s: selamat berayer der..enko serupa dani dewa19 aku kelih..kakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. org sini sini je aku rasa sibuk pasal pakaian..org arab sana ustak aku ckp raya biasa jer..pas solat raya blah...baju raya dorang pon jubah gak..takda beza hari biase..ekeke..

      *selamak beraya gop der..bisa la der..nate kacok memey gaya retis..hahhaa..

      Delete
  9. aku raya pertama pakai baju lama. raya ke 2 baru pakai baju baru.hehe
    so konsep wajib berbaju baru tu bule la di abaikan sket demi sket mengikut peningkatan umo haha.

    mls login

    ReplyDelete
    Replies
    1. yo la ko makcik..tah2 dah menimbun baju raya ko..hahaha..untuk adam takpe belikan lebih sikit..

      -bundle-

      Delete
  10. bukan sunat hari raya ke beli baju baru kalau berkemampuan. belilah... asalkan bersederhana. ye dok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo sunat takpa la..aku tak sure je pasal tu..hehe..tapi bnyk yang membazir sampai lepas raya mula la sengkek ye dak..

      Delete
  11. Untuk lelaki, yang jadi masalahnya mungkin sebab baju raya = baju melayu yang tidak dipakai setiap hari utk gi kerja. Tapi utk wanita solehah mcm aku [muehehehe], aku rasa lebih sesuai beli baju time raya. Baju raya yang aku beli @ tempah memang dah plan untuk dijadikan baju kerja. Walaupun boleh beli tiap2 bulan masa dapat gaji, tapi tetap suka nak beli masa time nak raya sbb harga masa nak raya lagi murah, pastu design pun lagi banyak yang cantik, warna pun terkini dan banyak pilihan. Kalau beli masa bulan-bulan biasa pun boleh, tapi mcm tak seronok sangat. Lagipun sunat memakai pakaian baru di hari raya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..betul tu lyd..senang jadi laki ni..takda la sampai nak pakai baju melayu je tiap2 hari..cm aku ckp, aku pakai baju melayu 2x setahun je..rugi je beli nanti..lagipon baju aku lama-lama sedang dan cantik je lagi..

      ko takpe beli baju banyak2 pasal nanti nak guna gak pakai gi keje..apapon raya setahun 2x je..apa salahnya kan..hahaha..:P

      Delete
  12. kes baju baru ni berlaku kat adik aku.. mak aku berkeras nak belikan baju melayu utk adik laki aku, tp dia dgn kerasnya x nak... kata org raya bkn nak tunjuk baju raya, baju raya thn lepas pun ade jgk, pehhh sabo je la mak aku nak layan adik aku sorg tu.. bagi lelaki memang baju raya tu tak penting kot sbb mcm yg ko ckp la gak, bkn selalu pakai, tp as a women and kalau dah jadi bini org x kan la ko nak tgk bini ko tu pakai baju yg sama dgn baju kerja dia, at list 1 pun jadi la kan.. bini sapa yg cantik baju nya, hang gak yg dapat nama kan. yg silapnya org skg ni baju raya beli sampai berpasang2, tu yg x elok.. aku dari kecik sampai besar ni tiap2 kali raya 1 pasang je baju raya. so inilah pendapat aku.. hahaha.. pjg lebar kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow..bagusnya adik ko..aku dulu kecik2 kalau mak aku nak belikan aku sapu je..hahaa..tapi kan kat mata laki ni..baju kurung tu nampak sama je..kaler je la kot kalau berbeza..so pakai yg lama ke baru ke aku tak nampak beza..lain la kalau cuuting lain..

      rajin ko tulis panjang2..haha..

      Delete
    2. hahahaha.. adik aku memang mcm tu susah nak belikan ape2 kat dia tp sekali dia mintak... mak laptop, mak dslr.. huhuhu... aku memang rajin tulis.. hahaha

      Delete
  13. Memang tak silap aku ada hadis kata, sambut hari raya dengan baju baru, dan pakai cantik-cantik. Tapi actually tak sebut pun baju Melayu. Pasal zaman Nabi mana ada baju Melayu. Tapi disunatkan berbaju baru bagi yang mampu. Tapi jangan boros. Pasal tu amalan setan.

    Dan bro Bundle, aku rasa, baju Melayu tu boleh je pakai hari-hari untuk pergi solat Maghrib & Isyak jemaah. Jadi, rajin-rajin la pergi jemaah~ Yolah. Orang semua pakai jubah, kita pakai ah baju Melayu pasal sopan sikit berbanding baju t-shirt. Jadi, tak ada la rasa rugi sangat beli baju Melayu baru.

    Nota tambahan:
    Actually tak elok pakai t-shirt yang bergambar lagi-lagi dekat belakang baju bila tengah jemaah. Pasal kita boleh ganggu kekhusyukan jemaah belakang kita. Kut-kut ada gambar Doraemon, orang belakang pun tengok, duk terfikir-fikir, "Mamat depan aku ni layan Doraemon? Tak boleh blah betul".

    Jadi, rasanya, Baju Melayu raya tu serbaguna ja.

    Yet, aku setuju, bahawa, tak payah beli baju baru~ Baju lama boleh pakai lagi, pakai. Kalau elok lagi, nak bazir duit beli banyak-banyak pasal pa?

    Pejabat kau tak boleh pakai baju Melayu ke hari Jumaat? Ni kes malas nak pakai baju Melayu la nih. Haha.

    K. Chalao.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok la kalau camtu..tak payah dah aku google nakkan kepastian..tq..kalau sunat tu tandanya digalakkan la kan..tapi kan, kalau mampu pon akhirnya jadi pembaziran camne?..sebab aku sure aku tak suka pakai baju melayu..yg ada2 pon boleh pakai lagi..camne tu?

      memang la bleh bwk pegi solat kat masjid, tapi jarang la plak pakai baju melayu..hehe..wat masa ni aku tak pernah la lagi pakai baju tak senonoh yg bergambar bawak solat..merepek sgt tu..hehe..

      boleh je pakai baju melayu tu g opis..takde hal..tapi masalah aku ni tak selesa pakai..tu pasal malas..hahaha..

      Delete
  14. Last arwah mak aku buatkan baju melayu, kalau tak silap tahun 2005..masa tu 2 pasang terus sebab dah bertahun2 aku x beli/buat baju melayu..then itu la baju melayu aku sampai skg..hehe..

    Cuma, tahun lepas aku ada tambah 3 pasang baju melayu..itu pun sebab shopping dengan kawan kat masjid india..so tahun ni aku x sure nak beli ke tidak..kalau beli pun sepasang jer, sebab tahun lepas ada 1 warna baju yg aku minat, tapi tak dapat beli sebab saiz tak ada..

    Kesimpulannya, pada aku tak semestinya kena beli baju baru masa raya..pakai baju yg lama pun tak apa..tak pernah pak imam tanya, "H, baju raya kamu ni beli tahun bila?"..kehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku dari tahun 2005 tu gak sampai skg takda baju melayu lain..last terbaru aku tempah baju kawin je..hahha..ko memang kena pakai baju melayu selalu h pasal ko suka berbahasa melayu oldskul..ekeke..ade kaitan ke?..

      aku tak nak pakai baju melayu dah pasal aku nak pakai jubah lak tahun ni..tu pon jubah lama masa aku g umrah dulu..nak beli baru memang tak la..haha...

      Delete
  15. Gua atleast mesti ada sepasang,tp mak gua ni rajin bebeno tak kira hari raya ke,mesti tiap2 bulan beli kain buat baju kurung untuk gua. Habit mak gua camtu. layankan saja

    ReplyDelete
    Replies
    1. untung la..semua mak pon camtu..tapi bila ko dah keje nanti jgn lupa ko plak belikan mak ko baju raya bobot..

      Delete
  16. Hoh! Gila panjang sume komen. Nama pun perbincangan. Hamekaw :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai plak nak celen ko makcik..hahaha..perbincangan la sgt kan..kehkehkeh..

      Delete
  17. em em. bagi aku. depends kot? sape rase nak pakai baju baru. silakan. sape rase xnak. silakan jugak. tp kalau aku. disebabkan aku beli baju kurung mase raye je. maka tiap kali hari raye. aku beli jugak walau sepasang sebab aku boleh pakai next next next and next day. memandangkan profession aku lebih kpd memakai baju kurung. hihi.

    sekian :|

    ReplyDelete
    Replies
    1. betui la tu..terpulang la kan..aku pon just nak tgk je apa pendapat2 org lain..hehe..so nampaknya orang fomfuan memang sokong beli baju raya ni la ek tak kira status..kalau dah namenya pompuan melaram punye pasal mane leh tinggal..kehkehkeh..

      Delete
  18. Sbelum typing, nk brsenam dlu. Dh lama tak jdi keyboard fighter, wakaka!

    BTW, entah la bro, ikut pndangan sy la, raya ni jdi best bila kita beli bju bru, pkai bju bru smua. Dia bkn crite bazir tau. Dia crite 'kseronokan', or macam so called adat time raya.

    Cuba bayangkan. Raya tanpa baju raya baru. Bayangkan....
    Ok, bosan. Takde bau kedai! Dan takde prtunjukan bju bru! Dan takde sesi soal tanya harga baju!

    Tp, yela, btul jugak. Klu kita yg sdarhana ni, sdar2 la diri. Tp kan bro, type family sy pun beli bju kurung time raya je. Then dah tak beli. Kiranya kita dh trbiasa agknya.. Cuma laki rsa leceh sbb diorg tak pkai bju mlayu tu. Kitorg, prempuan, hari2 pun boleh pakai. [Kecuali yg rasa dia ank Amerika la]

    ReplyDelete
    Replies
    1. fight2..kehkehkeh...lama tak nampak ko sis..

      ok2..tu pandangan ko sis..aku terima je..tapi insan marhaen cam aku ni tak berapa mampu nak beli pakain baru..banyak lagi perkara penting nak guna duit tu selain baju yg aku rasa membzir sedangkan dah ada..

      err..aku tak pernah rasa seronok plak pakai baju baru..lagi aku rasa malu ada la kalau bau2 kedai tu..siyes sis.ko ni pelik2 je la..hahahha..nanti mesti ada member2 nak bahan aku mcam budak2 plak raya beli baju raya. takmo aku..hahaha..

      kesimpulannya aku dah dapat pon sis..orang pompuan je sibuk pasal raya ni..yang laki steady je..hahaha..

      untuk orang2 yang mampu tu plak, ingat2 la sikit dalam berseronok raya pakai baju bau kedai tu nanti, ada lagi insan yang susah..nak beli boxer baru pon tak mampu..so jgn lupa zakat fitrah..sedekah banyak2..besar pahalanya kan..kan..kan..

      Delete
    2. Wakaka! Bro buat lawak la..

      A'ah eh.. Mungkin pndangan kita twist skit la bro sbb fktor jantina dan usia..
      Ekekeke, tp ni msti kes bini dh tolong belikn, hehe!

      [Scara jujur, sy suka bau kedai. Tak fhm apasal org beli baju nk bsuh dulu. Pkai la dlu, ingt snang nk bau kedai?? Kcuali klu kulit sensitif la, ekeke!]

      Tu la.. Tp takpe la klu taknk beli tu.. Pndai2 kita kira budget msing2 kan.. Ni zakat pun dri hritu sy bca bro tak langsai2. Bila lg broo, raya nk smpai dh, haha!

      Delete
    3. Aku sblum ni pun kalo beli baju msti akan basuh dulu..sbb aku segan baju bau kedai..then tahun lepas kwn aku tegur,baju baru buat apa basuh..so lps drpd hari tu,aku pakai dulu baru basuh..kehkeh

      Delete
  19. And btw, ckp Takutake tu ada betul. Kita dgalakkn pkai pkaian bru yg ikut kmampuan smua. Dri sudut agama, kita kan dh hbis 'perang' time Ramadhan, kira feel la bila celebrate kmenangan tu.

    Kcuali org tak puasa la. (=_=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul la tu yg korang semua ckp..selamat la menyambut aidilfitri tu nanti je..hahaa..

      Delete
  20. ikutla..kalo berkemampuan beli la baju..
    kalo rasa nak jimat @ tak berkemampuan tak yah la beli baju....
    guna baju yang dah aada.kasi wangi skit pastu pgla masjid...

    ReplyDelete
    Replies
    1. makanya aku kene beli perfume je la kan sebab perfume aku pon dah habis..

      baju melayu-rm 60-70

      perfume-rm 200++..erkk..lagi mahal perfume...hahaha..

      Delete
  21. emmmm... perlu jika tiada..
    kalau bersesak2 di sogo nk beli. tak yah lah.. simpan jew.
    depend pd individu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko tau leeza, aku ni sebolehnya elak sgt masuk pusat bandar tu..jalan tar ke bukit bintang ke.stress je aku kang.haha..takpa bagi can untuk yg nak beraya sakan..aku biase2 je..hehe

      Delete
  22. aku rase penah sekali je dpt 2 pasang baju raye., yg lain mmg setahun sepasang je., lg pon kalau nk ikot aku bkn jenis yg gemar pki bju kurung so aku x kisah sgt., nti at last bkn pki sgt pon bju tu., errr

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tgk gaya ko pon aku dah tau tak gemar pakai baju kurung..ekeke..nanti ko dah level makcik2 baru ko pakai chuu..

      Delete
  23. x penting pun ...yang penting juadah hari raya kene hado la inciksss...
    kalau tetamu datang, nak jamukan ngan hape kan..kannn..

    xkan nak kasi dorang makan nasi berlauk pulak...x kerlass laaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu nana..ko bagi jawapan yg paling aku cari2..juadah raya tu paling penting..epic win..

      Delete
  24. AKU BELUM BELI BAJU RAYA LAGI. uwaaaaa :(


    bagi aku ini semua ikut kemampuan dan pasti bukan paksaan perlu berbaju baru...orang perempuan ni kebiasaannya mesti nak beli baju kurung raya baru pasal yang lama dah selalu ulang pakai. jadi apa salahnya beli yang baru untuk diulang pakai pula akan datang...hehe. sentiasa berterusan proses ni. sentiasaaaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bile nak shoppingnye aien..nk tunggu last minit ke..haha..
      org pompuan aku tak heran pon..shopping dgn pompuan mmg takleh dipisahkan..haha..
      tu la kalau awal2 dah beli kan senang..nk jugak tunggu raya..haha..

      Delete