Monday, September 24, 2012

Tips : tukar kembali profile google plus+ kepada profile blogger

assalammualaikum wbt..

Kejadian Jumaat lepas (Link) yang berkaitan Google plus betul-betul menghantui aku..dalam 2 hari bercuti sabtu dan ahad, banyak masa aku dihabiskan depan pc je nak betulkan balik kekacauan yang dah jadi kat blog aku ni..ingat malas pedulikan, tapi rupanya sayang jugak aku dengan blog ni..buat jugak.kehkehkeh... alhamdulillah setakat ni 50% dah settle 20% belum siap, 30% tak dapat di selamatkan..malam tadi pon pukul 3 pagi baru aku dapat tido..(padahal layan astro pasal dapat channel pree)..hehe..

Selepas aku menyelongkar merata tong sampah, akhir jumpa balik soft copy untuk gambar-gambar ber sentimental value tinggi tu..tu pon dalam memory kad..macam yang aku cakap sebelum ni, aku tak suka simpan gambar dalam pc..nasib la aku belum delete lagi gambar tu..walaupon tak semua yang ada, janji gambar gambar penting ada lagi, okay la tu kan..kalau gambar berjimba-jimba tu aku tak heran pon..kehkehkeh..

 So untuk kali ni aku nak kongsikan la sikit cara nak tukar semula profile google+ kepada blogger sebab ada permintaan jugak dari sahabat blog ni dan untuk sapa-sapa la yang masih pening sebab tertukar ke google+..


aku tak dapat nak biasakan dengan suasana tu la aien..tu pasal aku gigih nak tukar balik..haha.


Sebenarnya aku nak tunjuk detail sangat pon malas..takkan aku nak tukar balik ke g+ pastu tunjuk satu satu cara nak ke blogger balik kan..haha.. tu macam terlebih rajin la plak..lagi pon ni tips simple je..klik2 sikit siap..hahaha..

Okay, dengan lafaz bismillah..


  • Klik SINI..baca dulu...kalau boleh hafalkan..esok cikgu nak tanya balik..
  • kemudian skroll Bawah sekali kat page tu korang akan jumpa ni..


  • Klik la tu pulak.."reverting to your blogger profile"..
  •  
  • siap!!


Sekian, harap dapat membantu..



48 comments:

  1. astro pre?? perrrghhhtttt(tibe2) aq pon pelik pahal lak tiba2 kitorang semua ada channel ni. hahaha

    wwoooooooo nak siap dah ke??? thniah leee... smoga byk yg dpt d selamatkan... hahahahahah

    eh 1st ke aq?? hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. pree sampai esok je..ingat astro baik hati sangat ke nak bagi terus..hahhaa..
      banyak lagi tak siap..tp gambaq2 kawin, hanimun, tunang tu semua aku dah upload balik la..hehe..selamat..

      entri yang aku takde gambar backup, aku delete je terus gambar kosong tu tinggalkan text..

      #parking 1st kena cas rm5.00 sejam..

      Delete
    2. mahal gilerr ko cas !! dgn aqpon nak b'kira ke?? hahahahah

      haha.. astro bg pree smpena kejadian ape?? hak2...

      btw aq tau ko happy sebab entri2 ko dah kembali selamat. hik2....

      Delete
    3. tu harga kawan2 la lina..patutnya 5k sejam..kehkehkeh..
      aku pon tak tau astro bagi pree ni sebab apa..tapi dari hari sabtu tu lagi..rugi gak aku tak sempat sangat tgk tv sebab bizi dengan blog ni la..haha..

      Delete
  2. Laju nyer update blog. Tak dpt catch up ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..pelan2 kayuh lyd..ni pon aku slowkan la ni..sehari 1 entry je pon..haha..

      Delete
    2. sehari 1 entry kira laju bro..entry yg lepas pun aku x sempat komen..>.<

      Delete
    3. kebetulan je ni entry berkaitan tu tak habis lagi..aku sambung je terus..hahaa..

      Delete
    4. pokcik bundle dah makain laju ye.,sejak2 dah pndai buat entry ringkas ni. laju je dia pecut ke depan..mohon turunkn had laju, sekarang dah byk psng kamera perangkap hadlaju (tetibe)

      Delete
  3. haha.. lawak gak ni bro. lol. jika da lepas 30hari, mmg takde cara nak kembali eh? pernah gak alami bnd ni masa buat blog tuk orang lain tapi tak tahu lak penangan dia besar giler. sbb tak rasa kot. apa2pun, baguslah dah kembali normal. lol.

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar jika bnyk, burn dalam dvd ke. boleh rujuk semula. kecilkan saiz gambar guna irfanview. software free nih tapi still boleh simpan kualiti.

      Delete
    2. haha..insya'allah lepas ni aku buat la backup dlm dvd atau email paling senang..buat zip file pastu save pon ok gak kan..thanks tips tu bro..nanti bleh aku cuba..

      Delete
  4. Tahniah dah dapat semula gamba2 bersentimental value. Bleh la bersentimental lagik pasni. Haha! Okeyy, tu je nak komen. Sbb de kerja skola. Cekgu Bundle suh hafal pe ntah tadi, esok dea nak tanya balek. Tak hafal kang kena denda lak. Wuuuu, takut! :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..nasib la ada..tp bnyk gambar mencapap tu takda.. pe pon aku kena edit balik semua entri2 tu..buruk plak kalau yg takde gambar tu..bnyak gila aku rase..rasa cam tak caya lak dah sebanyak tu aku tulis..hahaha..

      Delete
  5. nasib baek nana x buat..aish aish aishhhh :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus nana..toksah buat sampai bila2..takde kaitan pon g+ ngn blogger ni sebenarnya..lagipon buat menyemak je ada laman sosial ni banyak2..fb dan twitter cukup la..tu pon dah boring.. haha..

      Delete
  6. Kadang2 susah nk cari link org dkt google+ page ni,
    ad yg privatekan secara tak sengaja lah ;D
    nice tuto btw ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..tak pasal2 je nanti org tak jumpa blog kita plak..menyusahkan je G+ ni..

      Delete
  7. xpenah lagi tejebak dlm mslh seumpama ini.. hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. bgusla tuh emma..jgn cari masalah..hahaa..

      Delete
  8. haha....dia nak suruh ko keja lebih 2...syang juga ko kat blog ni..hehehe....utk itu aku cubit2 nuffnang ko...tq baca n komen entri aku..

    ReplyDelete
    Replies
    1. penat la beb..takde keje cari keje..haha..syg blog tu ofcoz la..banyak dah blog n buang masa aku menulis..ekeke

      Delete
  9. berkat usaha cikgu yang ikhlas. huuuu..anak murid berjaya turut jejak langkah. terima kasih banyak2. dah buat & menjadi...suka giler kot kembali pada yg asal...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..nasib baik boleh tukar semula..

      #aku ni dah macam cekgu betul lak sebab ko asik panggil cekgu aien..kehkehkeh..

      Delete
  10. KY belum pernah guna G+1 lagi,

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau rasa berminat boleh tukar..tapi bagi aku g+ tak best langsung...toksah la guna KY..haha

      Delete
  11. alhamdulillah,, tapi muja suka je google+ punye profile,, hehe,, so,, happy blogging balik la ye :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..up to date ko muja..cpat boleh terima perubahan..haha..aku cuba nak suka.tapi takleh..err..

      Delete
  12. Replies
    1. tak paham..apa maksud ko leeza?hahha..

      Delete
  13. cikgu..saya nak mintak cikgu buat tutorial camne nak tukar dashboard balik ke versi yg asal. terima kasih cikgu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku rasa dah tak boleh tukar yg lama la..sebelum ni tukar kat blogger option tu je..tadi aku tngok dah takde..

      Delete
  14. rumusan aku.. nampak sangat ko banyak masa terluang kan pakcik.. hahaha..
    seb bek aku tak terjebak dengan menda2 alah nie.. kehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa..yaa.tepat sekali..masa aku banyak sangat terluang..ekeke..

      Delete
  15. pernah try google pelaspelas tu tp asa pelik ja terus tukar balik pic profile.cuak!
    tak dapat pelaspelas tu pun takpa janji ada yg datang melawat dan baca entry guwa.

    ReplyDelete
  16. ak datang sini nak cakap aku dh selsai viva!;)

    ReplyDelete
  17. terima kasih! tips ni memang membantu. aku da lama nak buat, cuma tak tau nak buat camne. hehe. terima kasih sekali lagi (;

    ReplyDelete
  18. terima kasih sbb sudi share maklumat :)

    ReplyDelete
  19. thanks yep sudi share maklumat neh . :)

    ReplyDelete
  20. Simplenye.. Rsa mcm nk menangis dye tertukar.. Huhu

    ReplyDelete
  21. Replies
    1. tolong apa bro?..aku bukan cikgu la..hahaha..

      Delete
  22. wah jadik!! thanxxx ea. dah lama carikkkk tuto ni. finally!! :D

    ReplyDelete
  23. ok menjadi..thanks..dr smalan duk slidik2 nak tukar xjumpa..finally da jd..tysm

    ReplyDelete