Tuesday, July 10, 2012

Info : perkongsian widget..

assalammualaikum wbt..

Atas permintaan seorang blogger tegar ni, aku nak kongsi satu widget top comentator yang best..sebenarnya aku pon tak tau apa motif dia mintak kat aku lagi pasal dia sendiri pon dah pasang..kahkahkah..sengal la kau Mr Kopipes ..benda yang sama je aku tengok..hahaha..tapi tak kesah la, mungkin tak sama sikit coding dan mungkin ada lagi yang berminat nak pasang cuma tak tau mana nak dapatkan widget tu kan..so baca terus entri ni..hehe..

Sebenarnya widget ni takda la penting sangat pon untuk sesebuah blog..terpulang la pada sesapa yang teringin pasang..cuma bagi aku widget ni boleh jadi macam sikit penghargaan pada pembaca pembaca kita la..nak bagi penghargaan lebih dari tu belum tentu ye dak..so cukup sekadar kita viewkan profile dia pada blog kita pon ok la kan..nampak la sikit nama-nama yang dah bagi sokongan kat kita tu..dalam masa yang sama mungkin aku boleh bagi sikit tambahan trafik pada blog dia sebagai balasan sekiranya ada blogger lain yang masuk ke blog dia melalui widget tu..

Sebelum ni aku gunakan widget top commentators cloud..tapi untuk pengetahuan korang..widget tu gila..kahkahkah..kesian kawan-kawan aku ni berebut nak tinggikan jumlah komen diorang kat blog aku ni, tapi jumlah tu makin berkurang ada la..kahkahkah..

widget ni gila.harap maklum..kehkehkeh..


Ok settle pasal intro..macam yang korang nampak sekarang kat blog aku ada senarai nama top commentators untuk mingguan dan yang penyokong setia..untuk wigdet ni aku jamin tak gila lagi macam widget cloud tu..cuma kelemahan wigdet ni agak makan ruang la sikit..



kalau korang berminat nak pasang widget macam ni klik sini LINK ...bila korang dah masuk situ..korang akan nampak ruangan macam gambar bawah ni..

isikan mana yang patut..
klik add widget pastu letak mana mana korang suka..siap!!..hahaha..

Sekian, sedikit perkongsian dari aku..semoga dapat membantu..nak cakap tutorial macam tak je kan..kehkehkeh...



p/s : sory geng..gua takda cerita la nak update blog sekarang..mohon cuti sekejap k..haha..

57 comments:

  1. Replies
    1. demm h..patutnye aku..

      -bundle-

      Delete
    2. mohon kongsikan no telefon bila dah dapat nanti..:|

      Delete
    3. perhatian :: mohon amik no dan kemudian komen berkenaan entri..terutama encik H :-w
      aku perasan beliau dah malas komen skg tapi suka amik no :-w..hahaha..

      Delete
    4. hahaha..mohon kongsikan no telefon tu kira komen berkaitan entry la tu..

      Delete
    5. no tepon tak bole..takde kaitan dengan entri..

      nextt....

      Delete
    6. ceh..camne aku nak komen kalo ko post benda yang aku payah nak komen..hahaha..no giliran tu memang kena amik awal2..biar ada sistem yg teratur..

      Delete
    7. kahkahkahkah..okla..tpi 1st tempat admin je :-w

      Delete
    8. sebab tu la aku rebut..ingat senang ke nak fight podium 1st dgn admin..hahaha

      Delete
    9. s.a.t.u..Nk buat!!! kihkihkih..malam kang ...

      Delete
    10. Kihkihkih..Dh siap buat..Ko gigih skit bendulu, si H dh jauh tinggalkan ko :p

      Delete
    11. cet..malas aku ikut h..dia menang la banyak amik no dulu..hahahha..

      Delete
    12. amik nombor tu dah kira 1 komen tau..kahkahkah

      Delete
  2. anon ftw

    -bundle-

    ReplyDelete
    Replies
    1. huyooo sape wadi ar tu. kirim salam

      Delete
    2. kehkehkeh..gila la ko ni..

      -bundle-

      Delete
  3. dapat widget ni aritu pon dari kau., hahaha thanks bundle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal aku kesian kat ko la chuu..gigih nak komen ke seratus,last2 kurang balik..kahkahkah..

      sekali pasang widget baru ni dah beratus2 dah sebenarnya komen ko..hahaha..

      Delete
    2. tu la., melambong2 naik tros., haha widget tu mmg ngeng! *banghead*

      Delete
  4. widget top commentators cloud selalu je tak betul. aku malas nak ubah...tengoklah pasni ubah yang canggih macam korang pakai ni. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jadikan widget ko tu serupa widget alien.. epic tu..

      Delete
    2. ingat ko tak sedar lagi aien pasal widget gila tu..hahha..

      Delete
  5. Saya guna widget mingguan sama. Lol. Erm.. Apakah yang gilanya widget cloud tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang gilanya widget tu,jumlah komen tak sama macam kite dah komen..yg lagi gila, jumlah tu makin berkurang..kan ke gila tu..hahaha..

      Delete
    2. Owh.. camtu. Mmg sah gila la iget camtu. Haha.. Sy ada nmpk kat blog Sis AI dulu dan hampir nak guna tapi tak jadi. Lol. Skrg dah tahu bnd ni gila, stick dengan yang skrg lah. Bgs2. Haha..

      Delete
    3. Kemaen Pakcik, kau kutuk2 aku kat blog Apple tuhari eyh? Waktu aku bz tu. Bila aku dah free2 aritu, aku jalan2 blog Apple, baca balek komen2 entry lama, kemaen kau bangkang komen aku kan? Carik gaduh ke? Grrrr

      Delete
    4. err..ade kutuk ke..aku tak ingat laa..mohon bagi link..ekekeke..

      Delete
  6. cam best je.. ho3.. nt nk try r..

    ReplyDelete
  7. Kenapa aku paling malas nak ubah2 widget dalam blog aku? Ye r, masa memula create blog aku taktau byk benda sgt. Da lelama sket, da nampak kat blog org len, teringin nak wat. Tapi, MALAS! Pakcik, tolong buatkan kat blog aku. Ahaha!

    Encik H kemaen nak potong aku skang. Maken lama maken hampir. Saje je nak jadik pesaing aku kan? Ahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa yg ko rajin..update blog pon dan malas aku tgk..hahaha..

      H dah jadi GM blog aku skg..aku nak 1st pon dia dah potong..nak kata apa lagi..kehkehkeh..

      Delete
    2. mohon liyaa kerje lebih keras mninggalkan encik H =))

      Delete
  8. oh ak igtkan len..upernya2 sama jer dgn ak..demn...sigh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kopipes : aku tngok skali pon dah tau benda yg sama..apa daa..hahaha..
      lina : atas tu ade je butang like..unlike je takde..hahaha..

      Delete
    2. tidak dibenarkan unlike kat sini..semua post walaupun sentap harus kena tekan like..hahaha

      Delete
    3. hahahhaa..hampeh..unlike tak dibenarkan..tp boleh terus kritik je..hehe

      Delete
  9. jap.. alieza dayasari nak try.... haaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  10. widget tu ada yg design comel2 sikit tak? haha *demand*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..amboi, nak comel2 plak dah...sory la asksnow..tu je yang ade..haha

      Delete
  11. Replies
    1. yang penting.. terselit gak la name aku kat situ.. kahkah

      Delete
    2. yg teselit tu widget lama mell..yang baru mane ade..ekeke..

      Delete
    3. widget baru xlarat kejar.. aku ibu mengandung.... kehkeh..

      Delete
  12. gile H .. langsong x beri peluang aku nak jadi first ! wohaa!

    widget-2.. name aku tade kat satu lagi tuu.. takpe, aku paham :-w

    -payeh-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ko paham takpe payeh..tu la ko..seminggu skali je baru nak nampak..ekeke..

      Delete
  13. kira tuto gak la ni bundle. tengok, ramai yg dah terer lepas baca entri ni. huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tutor ek..haha..tak kisah la..janji orang paham apa aku sampaikan udah..hehe

      Delete
  14. nama aku dah takde dalam widget pengkomen tegar kau la.nampak sangat dah lama tak komen sini.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lama gila kot ko hilang..hahaha..takde hal la..ko takde dalam senarai tu pon aku ingat je..tetap ada dalam bloglist aku..

      Delete
  15. ha, jpa dah. sbnrnya teringin nak buat bda nih..

    ReplyDelete
  16. ramai la comentator kau wei :D

    ReplyDelete
  17. okeh! saya dah letak benda ni.. tengs ! :)

    ReplyDelete