Wednesday, September 5, 2012

Sudah gaharu cendana pula..

Assalammualaikum wbt..

Malam tadi secara tak sengaja aku tertengok satu rancangan tv..aku pon tak pasti rancangan apa pasal masa aku tengok tu dah habis pon..terus layan la kejap sebab aku memang minat kalau rancangan dokumentari ni(bergantung info apa jugak)..sebabnya malam tadi berkenaan benda yang aku tak berapa nak explore..so dapat pengetahuan sikit pon jadi la..padahal kalau rajin semua info di jari je ye dak..hehehe..

Tapi aku tak suka sangat google ni melainkan penting dan nak info cepat..korang pon jangan amalkan sangat sebab membuatkan korang jadi malas..serius..sebabnya bila semua dah google je nak tau sesuatu perkara tu korang cuma mengadap pc..life dah takda beb..pengetahuan banyak tapi life kosong..tu pon bila google korang takleh terus terima maklumat tu, kena cari banyak sumber dulu buat perbandingan..kan aku penah tulis dulu..pengalaman je orang tak boleh beli..So kalau boleh cari pengetahuan dari pengalaman selain google..kalau boleh..hehe..

Okay, berbalik pasal rancangan tu sebelum aku melalut kelaut..rancangan tu pasal pokok gaharu..ada orang sebut geharu..tak kisah la janji maksud dia sejenis pokok..macam ramai yang dah tau, bahagian dalam batang pokok tu merupakan bahan utama untuk pembuatan perfume..yang tu biasa dengar..tapi sebab kan aku noob pasal ni..aku tak tau pulak rupanya bahan tu atau dinamakan teras, rupanya tak banyak pon dalam sebatang pokok tu..alahai sikitnya la nak dapatkan teras tu..terpaksa tebang sebatang pokok besar nak dapatkan teras yang cuma beberapa ratus gram..haha..

 
Sebenarnya banyak lagi kegunaan pokok gaharu ni..aku malas nak tulis pasal tu..tapi yang aku nak kongsikan ialah mengenai pasaran gaharu ni..kalau dulu aku penah tulis tentang fakta ais lagi mahal dari emas..la ni aku nak buat kesimpulan lagi yang gaharu ialah kayu bernilai Emas..mau tak, harga sepokok gaharu dah bernilai RM 5000-20,000 kalau berusia 7 hingga 10 tahun..tu kalau harga jual pokok..kalau dah proses dapatkan teras yang kat dalam tu, harga boleh mencecah RM 100k sekilo..belum kira jual minyak gaharu lagi..erkk..wtf, mahal gila...

So kalau korang ada tanah boleh la start tanam pokok gaharu ni..dalam 5-6 tahun dari tu korang dah boleh jadi jutawan..tapi kalau nak cepat kaya jadi tokey ais je la..tu aku pasti korang lagi kaya dari tokey emas atau gaharu..hehe..Berkenaan tajuk entri aku ni..korang tau tak CENDANA tu apa?..


p.s : aku nak beli pasu untuk tanam cili pon tak terbeli-beli lagi..ekeke..





51 comments:

  1. Replies
    1. lepas ni tanam gaharu la pkcik.,huntong2 bole jd jutawan Ym Bundle bhahaha!

      #aku baru dapat kad raye kau semalam. tgh tengok parody gangnam. tetibe mak aku hulur kad raye. Cantik tulisan ko :D

      Delete
    2. aku takde tanah..haha..takpa la..aku taknak jadi jutawan..nanti aku tak blogging plak kalau dah kaya..ekeke..

      *lambat sampai..haha..cantik celah mana tah..aku tak suka tulis pekataan ko tau..tulisan no aku je aku rasa kemas dan syok sendiri.ekeke..

      Delete
    3. Nak kad raya gak Pakcikkkkk! :D

      Delete
  2. aku rasa tanam pokok ganja lagi cepat kaya kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ganja mahal pas proses. lol. tapi nak berjual tu yg payah. harhar..

      Delete
    2. haha..takpa..pengedar disediakan..ekeke..

      Delete
    3. nak cepat kaya tanam pokok ginseng la...bahhaa

      Delete
  3. mmg mahal kayu gaharu ni siap smp Arab tuk buat rumah bro. Skrg sy sndr dalam proses mencari gaharu liar (gengetik berbeza) sebab ada dua jenis pkk ni. satu btg besar tahap balak, dan satu lagi yang biasa ditanam. yang liar ni, dia dlm 2 tahun dah sebesar lengan dan kdg2 boleh sampai 3 cabang sepokok. jadi, boleh dah dapatkan hasil pada tahun ke-3.
    Sbnrnya, dah ada teknik penanaman cndwn untuk menghasilkan teras ni kat dalam dahan tanpa tebang pokok. jadi dari satu pkk boleh harvest berulang kali kot2 takda duit. lol.

    ciri2 pokok ni, daun dia mengering kat ranting dan berupa bulu ayam. jika kayu dia dibakar, berbau wangi. daun dia mcm daun durian tapi serakan daun tu tak sama, ranting kecil2.

    ada jumpa 1 tapi takut lak risk mati jadi plan nak kulturkan. lol.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal harga tu, dia terbahagi kpd kualiti. jika kaler hitam pekat, kualiti teras tu lebih tinggi dan harga lebih mahal.

      berlebih lak sy cte pasal gaharu ni. lol. Bahasa local kami, kami gelar sebagai Tara.

      Delete
    2. wow..ko pon nak jadi usahawan gaharu apple..masyuk la..yg aku tgk semalam tu kira gaharu liar la tu..hos ikut org asli pegi masuk hutan cari gaharu..tak tau plak ada teknik2 nak dapatkan teras cara lain..

      bgs gak ko terangkan ni apple..aku pon banyak tak tau..maklum la kt selayang ni takda pon pokok gaharu..haha..

      tara, cam nama top model tu..hihi

      Delete
    3. haha.. masa dulu, anak gaharu ni kena buang2 je sebab tak tahu guna. skrg dengan pengetahuan teknik penghasilan tara secara sendiri, jadi bnd ni boleh dijadikan satu pelaburan. saya takdelah usahawan tara ni tapi saya berminat sbb ianya benda yang bernilai secara semulajadi. lol.

      Dlm bhs saya gak, tara bermaksud keras. lol.

      Delete
  4. ohh. aku x kenal rupe pokok gaharu. aku tau itu sangat terok. iskk
    y aku tau. cendana ni wangi asli. kire cendana ni minyak die org slalu amik lepas tu gune pakai dalam kosmetik. tak bnyk y aku tau. itu yang aku ingat je. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau salah mohon tunjukkan :|

      Delete
    2. ko google ke poyak..haha..nak tunjuk ajar aku lagi la noob..ekeke..

      Delete
    3. kenal la leeza..poyak cunn siot..haha

      Delete
  5. Haa... kalo ada sesape yang nak beli pokok gaharu bitau aku. Husband aku agent jual pokok gaharu. Sepokok rm17 je. Lepas 3 tahun boleh beli inokulasi untuk suntik pokok tu supaya keluarkan antibodi yang last-last akan menjadi teras yang berharga tu. Kalo proses semulajadi, haiwan yang akan cederakan pokok gaharu tu sampai keluar antibodi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iccc..murah je ek sepokok tu..laki ko jual je..tak tanam ke lyd?..boleh kaya cpt sikit..jual pokok 17 ringgit..jual teras kan ribu2..haha..

      Delete
    2. ha ah... aku ada tanam skit je. Tumpang kat umah mak kat kampung. Mana aku ada tanah. Dah tu acaner nak tanam.

      Delete
    3. wuuu..ada tanam jugak..bleh la kaya pasni..aminn...

      Delete
  6. aku dulu disebabkan praktikal kat satu jbtn. gov ni la aku dapat kenal pokok gaharu. tidak...tak tahulah. dulu merasa la siap dapat pegang, diajar macam mana nak kenal pasti kualiti teras. bila bakar akan keluar asap yg bau wangi. itu yg orang cina buat colok guna gaharu.

    cendana tu...patung cendana ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..mahal2 gaharu tu buat colok je..sempoi..hahaha..
      kira ko dah terer la pasal gaharu ni ye aien..siap dah belajar pasal kualiti teras plak tu..saspek la sama lu..haha..

      cendana bukan name pulau ke?

      Delete
    2. tak la terer, cuma aku amek tahu je..ilmu orang turunkan. lagipun teras yg orang tu tunjukkan bukan suntik punya tp yg semulajadi jd yang hitam2 tu tak berapa nak banyak. mahal2 gaharu buat colok tu sebahagian jelah...ada la lagi hasil lain. hehe.

      cendana pulau ek? ntah la..google jap. heee

      Delete
  7. sam, ko kne start tanam pokok2 garu2 tu er gaharu tu byk2..nnt kita jd rakan kongsi la ek..bhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku takde tanah la kopi..tanam dalam pasu bule dak?kehkehkeh...

      Delete
  8. Replies
    1. hahaha..asap rokok pon wangi kan?ye ke..ekeke

      Delete
  9. sama macam sebesar-besar gajah dibunuh untuk gadingnya,,, :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. huh..tu yang kesian..pokok takpe lagi aku rasa sebab ada kegunaan dan diorang tanam balik untuk industri..yg gajah tu memang tak leh blah..bunuh sebab gading nak buat perhiasan..wtf..

      Delete
  10. gaharu ke cendana ke yg aku tau benda nie wangi je.serius aku tak berapa suka benda wangi2.aku pening bila bau.haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku baru je tau cendana pon wangi gak..haha..pelik la ko kutu, bleh plak tak suka wangi2..mesti ko busuk kan..ekeke..

      Delete
  11. kesian pokok. tak berbaloi langsung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bebaloi la..sapa ckp tak..punca rezeki tu..hehe

      Delete
  12. aku tau!! cendana tu macam celana la..yg org pakai kat dalam..

    ReplyDelete
  13. dengar macam garu..rupanya ohh pokok gaharuuuu..kekekke :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..camne leh pegi ke garu lak..ekeke

      Delete
  14. Ohhh.. macam tu ke?? baru sy tau.. ho3.. byk ketinggalan fakta dh sy nih.. hoho..

    oh ya, aritu sy ada ckp 'eid mielad saied' kan kt entri hapy bfday to u tu.. mksd nya, slamat hari lahir :D hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak berfakta sangat pon emma..hahaha..yg dalam entri aku bagi link tu fakta..hehe..

      oo tu maksudnya..aku ingat apa kebenda la ko ckp tu..haha..anyway thanks a lot..

      Delete
  15. dtg bawa pinggan mangkuk,gelas cawan,besen,baldi dan sama waktu dgn'y.. hahaha...

    adeeeiii betapa kecil'y aq "gaharu" baru aq tau ia sebatang pokok.. ingtkan hanya peribahasa saja..

    blakang uma aq xpayah nak beli pasu tuk tanam cili, ada banyak kat blakang uma, pokok cili dan terung, ada hasil kitorang makan, dan kalau hasil berlebih2 mak n pak aq jual.. adalah untung nak beli ikan.. errrkk..lari topik la plak..

    tambah nasi dgn muka xmalu.. ~_~

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat je sampai pas invite makan..ekeke..dah rope kucen bg ikan gamaknya teman nengok.ekeke..

      adehh..takkan tak tau kot..ko lagi pelik lina..ekeke..takpa.atleast ko dah tau skg yg gaharu tu pokok..

      ko ade kebun cili ke siap sampai boleh jual..best la..kat umah mak aku pon ada gak tanam..tapi untuk makan sendiri je la..nak jual tak lepas..haha

      *sila2..tambah la kalau tak malu..

      Delete
    2. bkn kebun, ruang kat blakang uma tu besar sgt xthu nak wat ape,so baik tmbah tanaman yg spatutnya.. ada jgk hasil.. haha..

      errk.. nnt ade mkn2 invite lg ya.. kwkwkwkw

      Delete
  16. ok baru tau perfume dri pokok tu, tak tau sebab tak suka pakai perfume, tak suka wangi2. pedih pala nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh.. aq suka wngi2.. tp berpada2 la kn.. hek2.. tgk dr minyak wangi tu.. ade yg wat skit pala..

      Delete
  17. cendana tu apa? malas lak nak google. hekhekhek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok yang menghasilkan bau yang wangi2 jugak macam gaharu tu chicna..

      Delete
  18. Aku tau garu je. Bila rasa gatal, kita kena garu. Hehe.

    ReplyDelete