Monday, June 25, 2012

Sentap : Elakkan menjadi pengkomen sinis ..

assalammualaikum wbt..

Aku pasti ramai kat sini yang dah biasa sembang dengan aku dan baca entri-entri aku akan pikir aku ni orang jenis bercakap lepas, suka bahan membahan dan bercakap sesuka hati..mungkin bila aku bersembang dalam shout box ni aku agak open sikit..tapi bila dengan kawan-kawan aku yang kat luar ni, aku agak berfikir dulu sebelum bercakap..aku tak nak ada orang terasa atau berkecil hati dengan aku...

Tahukah korang semua, aku sebenarnya seorang yang sensetif..kahkahkahkah.. aku mudah blur bila bercakap dengan sejenis spesis manusia yang suka berpikir dengan kepala lutut ni..aku tak pasti diorang ni baru keluar dari hutan atau memang tak reti jaga hubungan bila berkomunikasi ..demm..orang jenis macam ni memang tak boleh terima langsung pendapat orang..ada saja nak bangkang dan nak menang...

Macam aku cakap tadi..aku bukan la marah pon..cuma aku blur nak teruskan komunikasi dengan orang camni..tak boleh ke jaga sikit komunikasi tu bagi elok aman damai..nasib kawan-kawan aku yang macam ni tak ramai ada..kalau yang aku tau dia macam ni, aku memang malas nak ajak borak..stress beb..hahaha..


Spesis yang pikir guna lutut ni selalu boleh jumpa kat komen-komen Fb atau blog la..kalau anon haters tu aku tak kisah lagi sebab dia memang tercipta untuk membangkang orang yang dia tak suka..hahaha..tapi bila orang yang kita kenal pon perangai macam tu, memang buat aku stress..kenapa nak bangkang tanpa sebab..arghhhh...

Hal ni berbeza dari kutuk atau maki ok..cuma yang jelas, kita dibangkang terus secara tiba-tiba..aku tak kisah kalau orang kutuk aku..tapi dengan komen yang aku sendiri tak tau nak cakap jenis apa ni memang selalu buat aku blur dan terasa..contoh situasi camni la bagi korang paham..


Satu pagi di wall facebook


ym bundle : aku baru beli galaxy tab..
xxx : Ipad lagi best..
err..aku tak mintak pendapat dia pon mana lagi best..blurr

ym bundle : best la lagu anak kampung tu..
xxx : lagu lama..boringggg..
err..apa masalahnya kalau aku suka lagu tu..ym bundle : cantik la Neelofa tu....
xxx : not my taste...
err..teruk sangat ke taste aku..blur jugak ..

Situasi kat atas ni kalau aku jumpa, aku cuma boleh bersuara dalam hati je la..blur nak reply apa..aku tau korang pon mesti biasa jumpa orang-orang yang macam ni terutama kat laman sosial..orang macam ni tak sedar pon komen dia tu sebenarnya komen yang tak diperlukan..tak boleh ke cakap tu biar komunikasi tu lancar je tanpa buat orang terasa..komen-komen macam ni nak cakap jenis sindiran bukan, kutuk pon bukan..tah la..sinis je aku rasa..apa pon yang pasti, aku kenot brain layan orang yang camni...



Sumandak ni bagi 'samting' inpirasi kat aku..takda kaitan dengan entri..hehe..


Pembaca kat blog aku ni ada sorang jugak macam tu..aku perasan kalau dia masuk sini mesti komen dangan cara macam ni..kalau aku buat entri troll atau sentap..last aku sentap(blur) balik dengan komen dia..(biasanya komen tu ringkas je macam contoh aku bagi tu la)..hahahaha..yang pasti dia bukan follower blog aku ni pon..jarang-jarang dia masuk sini..

Kalau nak bagi komen tu cuba cara elok sikit der...ni semua nak bangkang terus walaupon takda kaitan pon dengan kau..kahkahkah..aku bukannya tak leh terima kritikan..tapi nak komen tu guna kepala otak tu sikit, bukan kepala lutut..ni aku jadi blur tak tau dia kritik ke kutuk ke sindir ke...haihh.. memang ada cara nak layan balik orang yang macam tu sampai dia butthurt, tapi aku tak suka pulak panjangkan isu...kang sama pulak aku dengan orang macam tu...senang citer, lantak dia la nak menang ke apa ke..hahahaa...


p/s : "kutukan" bagi aku, komen yang lebih baik dari komen jenis bangang ni..afk

82 comments:

  1. Replies
    1. Mohon admin elakkan jadi pengkomen 1st utk entry sendiri..

      Cc: Chuu Muqhlis

      Delete
    2. adakah mengkomen 1st di entry sendiri sama seperti LIKE status fesebuk sendiri?? haha. larikkkk~

      Delete
    3. erkkk...hampeh aien..ok2..tak buat lagi lepas ni..hahahhaa...

      Delete
    4. sila komen berkaitan entry ye..
      dilarang fes ke seken ke terd ke....

      Delete
    5. Nak join komen kat sini! Kihkih.

      Delete
    6. kesian juga admin ni sampai terkejar2 jadi 1st entry.. haha..

      Delete
    7. fes time ni tengok admin komen entry senirik.
      kahkahkah

      Delete
    8. kahkahkah...saja je mey...skali skala..hehe..

      Delete
    9. tibe2 rase nak like je semua komen2 kt sini.. wakakakaka..

      Delete
    10. Skali skala ke? Aku nampak macam slalu jek. Kahkah!

      Delete
    11. aku bru nk komen, tp liyaa dah ckp lak wakaka

      Delete
    12. entry terbaru pun dia komen 1st.
      kahkahkah

      Delete
  2. hehehe. sabar je la. mungkin orang tu tak tau nak borak ape kan. so, cetuskan kontroversi. yihi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tak marah pon..cuma nak luahkan rasa..

      Delete
  3. abaikan jak org mcm 2..minta perhatian bah 2...lama nda masuk blog ni..anyway....hi

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya aku balas ikut selera dia gak..bg can la pendapat dia best.

      Delete
  4. Replies
    1. wakakakaka....usaha lagi...

      Delete
    2. xde inspirasi pun yg aku dapat drpd versi sumandak tu.. (sinis x? kahkahkah)

      comel la awek tu..rasa mcm terinspirasi pulak..

      Delete
    3. pasal sumandak tu cun la aku terinspirasi..hahhaa..

      Delete
    4. dasar tidak teruna! kahkah..

      Delete
    5. Haaa! Betol tuh kak mell.dasar bujang tiga! Hikhik.

      Delete
  5. hahaha..thanks h sebab ko bagi contoh lagi untuk aku..hahhaa..memang cam gitu la komen yg aku blur slalu nak balas..hahhaa...

    cun kan awek tu..add la fb dia..hahaha..

    ReplyDelete
  6. 3rd?? *sigh* kne usaha lagi :) <---senyum plastik

    ReplyDelete
    Replies
    1. err smue cth situation yg ko try xplain tu, ak xnmpak mna nya die punya sinis tu??? situasi tu mcm die nk express pendapat die atau trolling..tu jer yg ak nmpak...sinis tu lain la sam...sam oh sam

      Delete
    2. bukan sinis ape?hahaha..aku memang blur komen camni..nk troll bkn camni caranya kopi..bkn semua orang rasa macam aku rasa kalau dapat komen camni..

      bg aku komen camni potong terus..jenis tak reti bekawan..

      Delete
  7. orang yang suka komen2 macam tu abaikan je...tak jadi kudis pun. mungkin hobi dia suka tidur membongkang lalu kuat membangkang. hahaha. ok x lawak!!


    #lagu anak kampung original dari Jimmy Palikat best. yang bermix-mix bagai dgn 1 kumpulan (xingat nama) macam serabut sikitlah. x suka...x suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhh..lawak tu aku dapat rasakan aien..ok apa..hahhaa..
      *ko nk ckp kumpulan black eyepis mesia tu kan..hahhaa...

      Delete
    2. cakap terang2 takut kena saman. musim artis saman menyaman ni. haha

      Delete
  8. emm..sy pun mmg sentap kalu ada org komen mcm ni kat FB..saja cari pasai..org jnis cmni,"hg kata kat orang xpa,orang kata kat hg xboleh"..hihih..paling xsuka org cmni dlm dunia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..biase la tu noor..sabor je la..:P

      Delete
  9. padan muka? ko sentap tak ngan komen aku tu? pasti la.. hehe
    alahai abaikan je la ah chai ..
    eh aku suka lagu anak kampung,nak menari je rasa dengar lagu tu xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. komen ko yang mana lak mael..takde maknanya aku nak sentap ngan ko..hahaha...
      jom nari sama-sama :"> ..hahaha...

      Delete
  10. ala...nk jadi pembangkang mmg senang..
    bangkang je apa org buat/ckp..
    org yg mcm ni mmg saje nk carik publisiti,buat kontroversi..
    usah dilayan..

    tp kalau nak kutuk jgnlh lebih2..kang ade lak telinga berdarah..sadis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak bangkang boleh tapi tngok keadaan jugak la kan..
      aku nak bangkang2 ni tak reti sangat..tapi kalau nak bagi aku kutuk tu boleh la..hahaha..

      Delete
    2. hahahhaha..tapi aku tahan kutok..
      kalau menangis kt belakang org xtahu...

      Delete
    3. salu kalau org yg kutuk tu means dy bangkang., ko rase tak mcm yg aku rase :-?
      ko mmg teror kutuk org hahaha

      Delete
    4. bab kutok mmg dia teror pun..patotlh kena bangkang selalu..hahahaha

      Delete
    5. aku kutuk tu masa begurau je :-w..hahaha..tak sama dengan bangkang la..

      Delete
  11. Komen menganjeng tu dikira ke? Huhu. Ko sentap ke aku kat ko sombong tu? Aku gurau jek.

    cemana nak buat komen yg bleh reply2 ni? Aku rasa dulu ko penah buat tutorial tapi aku tak jumpa kat mana. [eh, ke org lain?]

    ReplyDelete
    Replies
    1. komen menganjeng tu cam troll la kan..tu takpa lagi kot..ni yg komen macam takde perasaan je ni aku rasa stress..hahaha..tak leh baca org tu macam mane..hahaha..

      #sentap la skit sbb aku bknnye sombong..aku kan sensitif..hahhaa

      # ala tukar kat setting comments tu je..dari popup ko tukar embedded below post..siap..haha

      Delete
  12. setiap org ade pndapat, pandangan dan cara dorang tersendiri,yg kadang2 cara dorang tu x ngam dgn ape yg kita fikirkan sepatotnya. mcm tu lah sebaliknya, tak semua org fikir cara kite betul..ni just pendapat aku lah..kehkehkeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak sama pendapat pon tak perlu kot nak bagitau aku kalau mcam contoh yang aku bg tu..aku tak mintak pon ok..hahaha..

      Delete
    2. hahaha tu la.,degil, nak jugak bgthu kahkah., potong tros x twu nk reply ape..tak pon ko rply je 'ok' muakhakha mesti org tu senyap lol

      Delete
    3. bleh jawab camtu..takpon jawab je ade aku kesah..tapi aku bukan la org cmtu..baik kan aku..haha..

      Delete
  13. 2 3 ari ni xleh nak komen mengomen kt mana2.. bz semacam pulak.. huh!
    mmg ade yg gitu kan.. abaikan.. kt mana2 ade je lah.. muka xsama.. watak serupa..

    # ohooo.... pakcik sensitip jugak rupenyer.... kehkeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yola tu makcik..bz ko blogging gak..ekeke...

      #betul la aku sensitip..suwitt kan..kan.wakakakaka

      Delete
    2. ntah a.. xpokus keje xblogging.. kahkahkah..

      # suwit la sangat..~ tangan di bahu.. mata ke atas ~

      asal ku rajen mengomen di sini sekarang.. adakah ingin lawan chuu? ahh... tidakkkk~~~~~

      Delete
  14. Kite kn ade byk personaliti..n brubah2 ikt situasi.sbb tu kdg sensitip kdg tak..aihhh..seb bek follow.klo x,terase..sensitip dak? Kihkih..baiii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko ckp pasal follow apa ni?tak paham aku..hahahahah....mohon cikgu terangkan jelas2 sikit boleh..grr

      Delete
    2. Mls la.ko nk tau jwpan bace blik entry ko kat ats tu.pnat weyh handle sukan tahunan.ni br training..abisssss hilang keayuan.heheheh

      Delete
  15. Hi! Saya Liyaa. Hobi saya adalah membangkang Ym Bundle. Tapi entry yg ni aku tak bangkang Pakcik! Aku setuju 200 peratus! Aku pun akan blur ngan komen yg camtu tp aku tak salu kena r. Err aku rasa kau pernah jadik pengkomen sinis kat aku. Err serius! Mintak maaf cepattttt! Bwahaha!

    Lagu anak kampung aku suka Zero nyanyi jek. Laka laka superrrr! Kahkah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahkirnya ko muncul gak makcik..ko punye bangkang tu lain situasi mcam aku bg contoh tu..ngan ko tu tak lebih dari gurau senda je..hehe..aku penah buat camtu ke?sori la ek..hahaha..

      rindu siot tunggu komen ko..adehh..

      Delete
    2. Penat aku carik sape pengkomen sinis kau. Tak jumpe :(

      Sape weyyyyyy?

      Delete
    3. tahniah makcik..sebab ko sorang je tnya sapa dia..hahaha..biarkan la rahsia..

      Delete
  16. Replies
    1. biase lettew org pompuan..semua sensitif..hahaha..

      Delete
  17. mne pegi komen2 sayeeeee? sentap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. komen ko tadi masuk tong sampah..hahaha..aku dah recycle balik ni..hahha..

      Delete
    2. Teroknyeee!!! Macm mane msok recycle bin ni..ce gtau..

      Delete
    3. Klo x suke ak komen, ak dh x komen dah..kihkih

      Delete
    4. masuk spam la..mane la aku tau..komen ko suspek virus kot..hahaha..

      Delete
  18. biasa ja bah itu.. inda ada adab itu urang bro. harhar.. xxx tu jeles kot bro. Bro ada buat apa2 yang menganggu pikiran dia ke? haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa..inda ada adab itu urang..saja buat contah aja itu bah..yang pasti mandak tu cantik ya..haha..lol..

      #apa kata buat kelas bahasa sabah sikit apple..aku kurang explore la bahasa sana..susah nak ngorat awek sabah..hehehe...

      Delete
  19. sensitif gak bundle ni. abaikan saje mereka2 tu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..takda la chicna..saje je tu..hahaha...

      Delete
  20. mende macam tu pun nak sentap.
    (sila baca dengan nada sinis ye abam?)
    muehehehe
    :P

    ReplyDelete
  21. huhuum tetiba teringat tym study dulu ,ada member suka cakap tnpa mulut tapis,teh pun pndai ditapis, hahah,tp bila org ckp men lepas dgn dia, trus marah siap ajak betumbuk lagi.. owwww..benciii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. org yg suka mengata ni selalunya tak tahan dikata..sbab tu senang citer tak payah layan..hahha

      Delete
  22. kadang2 kan, kat fb.. sy suka jadi pengkomen yg sinis.. ho3.. tp tuk member2 yg rapat je lahh... hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk member2 takpe emma..tapi kene tngok keadaan jugak..
      1.kenal dia bebetul..
      2.makesure dia bukan sensitif
      3.jgn lebih2 sgt..selit2 dengn joke..baru org tak terasa..

      Delete
    2. hmm, tu r.. dlu penah komen ngn kwn2 kn, dia sntap trus die pdm die nye status.. pastu, sy tny r mne dh status td, die kte die dh pdm.. sentap ngn komen2 sy yg sinis.. sdgkn sy gurau.. adeshh

      Delete
    3. hahaha..kesian dia.tak pasal2 delete status..haha...tu yg susah kalau org sensitif..

      Delete
  23. mana best kepala lutut, kepala paip la. nak jugak jadi annoying. I ada kawan macam tu, memang siap2 lari bila nampak dia dari kejauhan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rekomen komen sendiri, boleh? Hahaa sebab dulu masa aku baca entry aku belum banyak pengalaman kat laman sesawang, skang baru aku boleh feel entry yang ni, bila ada jugak sorang dua pengomen "tegar" kat blog aku yg suka bagi komen lagu tu. Komen yang matikan ayat... mmg serious blurr, macam... apakah?

      Delete