Thursday, July 5, 2012

Mat Jebon-part 6..

assalammualaikum wbt..

Tak sangka selepas aku sebut nama Mat Jebon aku dalam entri lepas..semalam aku dapat satu panggilan telefon dari kawan aku sorang ni yang memaklumkan Mat Jebon dah keluar..hahahaha...tahniah Mat..akhirnya ko grad jugak sebelum puasa dan raya ni..boleh la beraya di kampung halaman nanti..

Walaupon aku tak pernah dengki tengok member-member aku dah pergi peringkat tinggi sekarang..aku harap Mat tak lah menyambung lagi buat "Master" pulak lepas ni..ok dah tu 'ijazah' yang kau ada sekarang..harap kau boleh la cari rezeki dengan senang lepas dah grad ni..

Dengar cerita kerajaan pon nak luluskan dah peringkat ijazah untuk dapat kerja kerani dalam sektor kerajaan..maklum la ramai graduan menganggur kan..kerani pon kerani la,janji ada kerja..tapi aku rasa kau susah sikit Mat nak dapat kerja ni, pasal 'ijazah' kau tinggi sangat tahapnya..hahaha..apapon kau jangan risau..rezeki Allah ade je untuk semua..yang penting usaha..




Aku teringat lagi mula-mula kau ambil sijil..masa tu kita dalam geng mods lagi..tengah lepak-lepak depan rumah aku sambil layan benda terlarang..datang van polis D8 ambush..terus kepong kita semua..kahkahkah..depan-depan rumah aku tu jugak kita semua kena buat urine test..untung la..kau sorang je layak dapat sijil time tu Mat..yang kelakarnya, masa aku datang jumpa kau kat balai, kau tengah stone lagi..kehkehkeh...

Lepas tu ada jugak beberapa kali lagi kau buat sijil..rajin betul kan kau Mat..boleh kata polis Selayang/Gombak dah muak la tengok muka kau..yang bagusnya..asal ada duit je boleh la keluar awal..salah tak salah tu lain citer..serius ok.Nasib ada lagi orang yang nak bayar jamin untuk kau..kalau tak,mungkin dah lama jugak kau sambung buat 'diploma'..hahahaa..

1st entri aku pasal kau ni dulu, tu permulaan la kau sambung 'diploma' kan..alhamdulillah kau sempat la habiskan dalam beberapa bulan je..tapi atas kesungguhan kau nak sambung lagi..belum sebulan kau dah sambung balik buat 'ijazah'..huhh..aku respek betul ngan kau Mat..sekarang kau dah bergelar graduan 'ijazah'..tahniah sekali lagi..toksah la sambung 'Master' pulak..cukup la tu..level tinggi sangat nanti mendatangkan riak kan..tak kan kau tak ingat cakap ustat Aidil masa kita sekolah dulu..hahaha..


Kalau korang yang dah mengikut siri Mat Jebon ni dari awal, mungkin korang teringin jugak nak tengok wajah sebenar Mat Jebon ni kan..hahahaa..maaf la ye..biar la menjadi rahsia siapa Mat Jebon tu sampai bila-bila..tapi kalau korang nak tau jugak, Mat Jebon ni hensem jugak orangnya..muka iras-iras pelakon Iqram Dinzly tu..ada gadis-gadis yang nak berkenalan?sila tinggalkan nama, email Fb,twitter dan no telefon dalam ruangan komen bawah ni..hehe...


MAT JEBON THE LEGEND

p/s : harap takda la entry Mat Jebon the return pulak pasni..erk..haha..


73 comments:

  1. Replies
    1. d.u.a

      komen dulu baru baca

      Delete
    2. hep!!..ko potong q ni lala..kak yana halim dah no2 dulu..hahaha..

      Delete
    3. bijak gak cik lala ek.. jika tengok memang dia ndua ikut turutan. haha.. 1st dari belakang nih. Jangan ada sambung komen dahla. jarang dapat seat 1st nih.

      Delete
    4. mat jebon bundle ade tak?

      Delete
    5. ko tunggu nanti akan keluar mat jebon bundle plak..hahaha..

      Delete
  2. d.u.a. apparaaa..... hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa..dah rope kelas mengeja dah kak..haha..

      Delete
  3. weiiiiii, okay aku keliru dah ni.....ijazah sebab masuk lokap ke apa tak la kan... balik kang aku khatam entri pasal mat jebon,macam menarik je,hahaha.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sijil - reman 7-14 hari(lokap balai polis)
      diploma dan seterusnya - penjara..hahaha..

      p/s: selamat membaca mocik..ekeke..

      Delete
    2. okayyyyyyyy,time utk marathon !!!!!!!!!!!!!!!!!! haha

      Delete
    3. take care mocik..hahahaha..

      Delete
  4. so kali ni mat jebon dpt keluar sbb duit gak ke?
    sejak dia keluar, bro pernah jumpa dia?minta hutang barangkali....

    nota kaki : agak2 dia nk sambung master x..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh...aku dh baca dr part 1 sampai yg latest ni..
      dah blh bikin filem da....

      mat jebon mmg legend!!!

      Delete
    2. gigih ko lala..hahaha..aku tgh cari dia la ni..pasal hutang2 dia aku dah halalkan je..haha..

      Delete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ulasan anda telah dialihkan oleh pengarang kerana mengandungi typo yang keterlaluan..kahkahkah..

      p/s : kejam tak aku sida..hahahaa..

      Delete
    2. Kahkahkah..Itu bermakna aku lagi kejam lah! Komen sampai kena removed...Hihi...Tak bagi efek kt aku pun...

      Delete
    3. hairan, patut Encik H akan bertanya "Apa silapnya?" <-detektif.. kahkah..

      Delete
    4. detekfif h mauripan bercuti..kes akan bersambung dalam siri minggu depan...hahaha..

      Delete
    5. Apple, ko tak payah nk hairan kalau hal2 berkaitan H ni..Dia sendiri pun tak paham diri dia..kahkahkah..

      Delete
  6. Replies
    1. Mohon admin buat entry baru..

      Mat Jebon: The Legend Continues [Ala2 ADB Pulak..Hahaha]

      Delete
    2. bergantung keadaan disebabkan ini bukanlah citer rekaan..harap maklum..hehe..

      Delete
    3. Mohon admin cerita pengalaman sendiri kat dalam tu..kahkahkah...

      Delete
    4. jangan bro bundle "mencipta" keadaan pulak sekadar untuk tunaikan impian H tu. Cukup2lah ijazah tuk Mat Jebon.

      Delete
    5. hahaha..tu la..siri mat jebon ni tak boleh aku create sesuka hati je..kalau nak merepek pon kene berdasarkan kisah benar..haha..

      Delete
  7. k.o.s.o.n.g. perpuluhan l.i.m.a

    untungla mat jebon dpt liputan exclusive dr ko bundle., pastu jgn lupe wish congrate dr aku untuk beliau., femes tu dy kt blog sampah hahaha mat..mat..

    --chuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. k.o.s.o.n.g perpuluhan t.i.g.a sukuJuly 5, 2012 at 11:05 AM

      hahaha...ok2 aku jumpa dia nanti aku sampaikan wish dari ko..hahaha..

      -bundle-

      Delete
    2. Nape chuu jadi anon ni? aku pgl ko enon je la ye....Hahahha....

      Delete
    3. k.o.s.o.n.g~ k.o.s.o.n.g~ oh~ oh~

      -Najwa Latip (d)

      Delete
    4. mak enon kot syida. Mengenang filem2 lama..

      Delete
    5. td aku on9 pki pc uma., mlas nk login >_<

      Delete
    6. Sbb tu lah aku pgl enon ja dia ni..Hahaha..sesuai pulak rasa...

      Delete
    7. hahaha..aku sokong..chuu enon pon best

      Delete
    8. Kehkehkeh..Muka pun ada bakat jadi enon2 ni..hakhakhak...

      Delete
  8. kne buat mcm movie senario.. LAGI_LAGI MAT JEBON the movie lak :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti aku pikirkan tajuk ko tu kalau ade bahan cerita lagi pasal mat jebon..haha..

      Delete
  9. MAT JEBON citer apa. adoi tak pernah tahu plak. huuuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..citer ni takda masuk tv,wayang tau dibukukan lagi aliza..exclusive kat blog sampah je..hahaha..

      Delete
  10. harap2 mat tak sambung pendidikan tahap tinggi dia tu bro. Tapi jika jadi cam heisenberg dalam citer Breaking Bad tu takpe gak, itu serupa ketua gengster dah. tappi jangan membunuh dahla. Hoho..
    Awek2, apa lagi, ushar mat, mat dah graduate.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..untunglh dpt mat..
      dlu dia gali emas..kali ni ape pulak..

      Delete
    2. nak berkenalan ke lala?untung dapat mat..dah gradute pon..haha..
      hensem plak tu..dulu dia keje hotel rambut dia panjang..serius gaya model..

      Delete
  11. hahaha..lps ni akan kutunggu siri seterusnya...
    apa yang berlaku..
    yg pasti aku nk thu c mat jebon ni dh ade hp ke x..
    buat naya je kt bro bundle...hahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..rasanye dia dah ade fone skg..nant aku jumpa dia aku update lagi..

      Delete
  12. baru je khatam citer Mat jebon nih..nice story.. haha.. apa2 hal, mst dia cari bundle, nmpk sgt sahabat sejati kan.. ^_^ hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau la nak cakap sahabat sejati jenis macam mana emma..hahaha..tpi tak kisah la dia camne pon..aku kwan je..

      Delete
    2. sy rsa la kn, dia nk berubah tu, tu yg asik cari je.. bundle kn baek (hahaha) so, mgkn bundle leh bg keinsafan kt dia... hahaa

      Delete
    3. aku kurang boleh membimbing rakan sebaya ni sebab dulu2 aku dengan mat jebon lebih kurang je..haha..

      Delete
  13. dah keluar ya. boleh la mat jebon datang beraya rumah kau raya nanti. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau mat nak dtang aku buat open house terus..hahahaa..
      p/s : jgn sambung masuk lagi sebelum raya udah..err

      Delete
  14. apesal semua pengomen ada angka giliran ni? hihi..

    menarik gak citer mat jebon ni. byk kali kena pun tak insaf2 lagi dia. memang legend. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ambil no giliran chikna..hahhaa..
      citer camni pon kira menarik ek..hahaha..
      aku pon tak tau camne dia skg..harap dah insaf la..

      Delete
    2. yelah lps ni leh wat entri Mat Jebon 7 "Jalan Kembali". huhuhu..

      Delete
    3. hermm..tajuk tu macam menarik je chicna..aku pon dah rasa macam nk sambung lagi citer ni..hehe

      Delete
  15. akhirnya berjaya abiskn gak cite mat jebon ni.. tak tau la kalau ada episod akan dtg kn... jgn lupa bagitau ekk.. hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ok jannah..mungkin lepas ni matjebon jadi tabliq pulak ke..sapa tau kan..hehe..

      Delete
  16. setel ! aku harap tade the next part,muahahahaha....doakan untuk mat semoga dia berubah kearah kebaikan....taknak dengar dah aku pasal saudagar ke tan sri dalam hotel ke, aku nak dengar mat dapat kerja dan menjadi org yang berguna :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yela..aku amin je..semoga dia jadi org berguna pasni..cara terbaik nak dia berubah kene kawin je aku rasa..ko nak kawin dengan dia tak mocik?haha..

      Delete
  17. mat jebon. hoyeah . dia single x ? mau kenalan dongg ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. mat single lagi..tapi tak payah la payeh..dia tak layan budak sekolah..hahaha..ko habiskan sekolah dulu ye..hahaha

      Delete
  18. Tahniah kat Mat Jebon sbb dah grad. Ada Degree lagi, bukan calang2. Semoga Mat Jebon kembali ke pangkal jalan dan terus insaf seinsaf insafnya.

    Kau punye entry pun ada byk2 part cam Uncle Seekers gak kan Pakcik? Kahkah! Naseb bek sempat abeskan sume part sampai final. Kalau Mat Jebon baca sume part ni, konfem terharu dea. Mat Jebon mmg legend kat sini. Bwahaha! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko jgn pelik kalau mat ikut jejak ko sambung master..hahaha..
      p/s : yang pasal unkel sekers tu bunyiknye macam ada sentimen johorien je makcik.tibe2 je unkel plak..kehkehkeh..

      Delete
    2. nk tnye ye admin.. mat jebon ni idup lg ke? hehe. mksud aku, still kontek2 lah dgn ko?

      *HAI Liyaa. ^^

      Delete
    3. mat jebon ok je..aku baru jumpa dia pagi tadi..tunggu nanti aku akan sambung lagi citer pasal dia..haha..

      Delete
  19. okey. tenkiu. aku bace cte jebon dr blakang bru ke start.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq tibe2 lak ko..haha..pelik2 la ko ni yuyu..mereng ek..baca dari mula la..hahaha..

      Delete
  20. ko kim salam ngan mamat yg ko kata hensem ni ok... ckp ngan dia udah2 la buat jenayah... kalu tak aku sebarkn gmbar dia.. wakakakaka...

    ReplyDelete
  21. ahhahah... baru faham apa itu 'ijazah' xD ahhahaha xD

    ReplyDelete
  22. mat2..mcm2 ko ni..tapi aku tak pelik la kalo dia ni kje keluar msuk je. sedara aku ade mcm mat ni

    ReplyDelete