Thursday, October 4, 2012

Pencerahan : Kenapa aku tak join segmen..

assalammualaikum wbt..

Untuk entri kali ni aku nak bagi pencerahan sikit pendapat aku mengenai segmen..apa pon maaf la kalau tak sempat singgah blog korang semua pasal minggu ni aku agak sibuk..drawing banyak tak siap..lol..Semalam aku kena tagged untuk join satu segmen oleh saudara pemilik blog everything's everythings ..huh, ayat skema..haha..sori bro tumpang tanya sikit, nama kau apa?..takda tulis pon kat blog..haha..anyway terima kasih la bebanyak..cuma aku nak mintak maap jugak pasal aku keberatan sikit la nak join segmen ni sebab.....

Okay aku flash back sikit dulu..sebelum ni aku dah pernah tulis entri berkenaan blogging ni dari pandangan aku dan style aku la semata-mata..entri tentang wordless wednesday,segmen,plagiat, komen,etika blogging, dan macam macam lagi la..aku nak bagi link pon dah tak ingat mana satu..haha..boleh cari sendiri kat tab atas tu kalau rajin..hehe..

Cuma kesimpulanya, apa yang aku tulis, tu la apa yang aku 'buat' atau 'tak buat'..contoh macam segmen ni..aku tak paham sebenarnya apa tujuan dia..adakah untuk menaikan ranking, trafik, tambah follower atau sekadar nak glamer?..kalau sebab-sebab ni serius aku kurang berminat..aku blogging bukan sebab tu dan bukan niat aku nak kondem sesapa..cuma aku nak buat pencerahan lagi pada yang terlepas entri-entri aku dulu kenapa aku tak join segmen..sebab utamanya aku tak berminat nak terikut-ikut style orang atau 'peraturan' berblogging jenis segmen ni..


hiasan je..hehe

Etika aku blogging tetap etika yang aku jaga..peraturan yang aku maksudkan ni pulak contohnya macam segmen la..apa yang buat aku tak berminat nak join sebabnya bila nak join kene buat entri la, like pages itu ini la, wajib jadi follower la..hahaha..banyak betul permintaannya..so apa keuntungan untuk orang yang join?aku tak jelas hal ni..kalau sebab-sebab macam yang aku tulis kat atas tu, takpa la..haha..tapi yang pastinya orang yang buat segmen yang untung lebih beb..tak caya, tanya brader taf taf..kehkehkeh..

Aku ni dah la cetek idea nak menulis..bila disuruh menulis samting yang bukan style aku..terus blurrr..hahaha..(FB page pon dah banyak buat camni sekarang..admin bangang nak buat perkongsian tapi dia sendiri linkkan pages lain..nak bukak video atau link tu, dah kene 'like' lagi)watdehel..aku boleh bagi seratus 'like' la kalau aku suka..ni belum tengok dah suruh like..kes-kes camni aku biasanya aku pangkah je..nak buat perkongsian tapi tak ikhlas..kena LIKE paksaan dulu pulak.puii.hahaha....

So harap korang paham la apa aku terangkan ni..aku tak suka terikat dengan benda remeh temeh ni.. nak-nak pulak terpaksa buat macam-macam sebabkan nak join..hahaha..harap maklum, even aku tak join segmen yang korang buat atau support tagged yang korang bagi kat aku,bukan bermakna aku sombong, kita tetap kawan maa..aku tetap akan terjah blog korang tu..sokongan cara tu je aku mampu bagi..

Haa, lagi satu pasal wordles wednesday tu.sampai sekarang aku masih takde jawapan lagi siapa pencipta wordles wednesday..haha..tu la korang, tau ikut-ikut orang jer..aku tanya siapa pencipta wordless wednesday?sejak bila adanya wordless wednesday?..sorang pon tak tau..kehkehkeh..harini dah khamis..ada 'spontaneuos thursday' plak..so mohon la sapa-sapa yang tau soalan aku yang sama, mohon kongsikan la ilmu pada aku yang noob lagi naif ni..ahaks....


p/s : bagi 5 sebab kenapa aku kena follow beliau..soalan ni pon masih takde jawapan..kehkehkeh...


66 comments:

  1. Hahah biasa lah lain org lain caranya berblogging ;P

    Kalau di luar sana ada orang yg anjurkan
    cabutan bertuah,
    mesti ada dia punya matlamat dia tersendiri,
    jadi dalam kes blogger ni pun mcm tu lah,
    nak menambahkan follower/traffik dsb.

    Pasal wordless wednesday tu pun aku xtau,
    payah juga nk komen entry org bila hari rabu ni,
    kalau entrynya ada 1 gambar je xD

    ps: Alahai bukannya sombong kalau tak join,
    anggap je benda ni bukannya paksaan pun ^^
    sekadar suka2 ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. sori ye bro..tapi dari pandangn aku..ko bleh pergi jauh dalam blogging ni...tngok la entri ko,semua ratus2 je komen..huh..jeles aku..ko teruskn la blogging ni memolek ye..
      #share skit kerajinan ko bw tu beb..hahaha..

      Delete
    2. tu la..aku pun perasan jugak..komen2 kat entry dia semua ratus2..

      Delete
    3. kene rajin bw ngn komen entri org je kalau ko nak camtu h..nk cpat sikit join segmen..hahhaa..

      Delete
    4. senang citer camni la..ko join segmen, pastu ko tagged aku..then baru la aku akan join segmen..hahaha

      Delete
    5. hahah Thanks2
      InshaAllah nnti aku share ^^

      Encik H nk jawab tag ke lps ni? ;P

      Delete
    6. errr..susahnya soalan..mohon berikan soalan yg senang..kahkahkah

      Delete
    7. kemon h..main tag tag pelisssss..hahhaa

      Delete
    8. Hahaha H pun taknak main tag2 ke? aduyai..

      Delete
  2. yang ni aku faham..in fact aku sendiri akan rasa terkejut kot kalau tiba2 ko join atau buat segmen..as if ko dah bukan ym.bundle..atau org lain tengah menyamar jadi ym.bundle..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...betul la tu..kalau tetiba aku terlibat dengan segmen ni..sah bundle penyamar tu..haha..

      Delete
  3. pada akak, segmen itu adalah sistem MLM yang menggunakan blog. Kalau byk masa free boleh le join.

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk...perumpamaan yg sesuai gak aku rasa kak..sebabnya creator segmen duk atas sekali..dia untung banyak, org bawah dapat sikit je..hahaha..free pon taknak la join..haha..

      Delete
  4. sama je dengan pendapat KY, selama berblogging KY tak pernah masuk mana2 segmen atau yg sewaktu dengannya...dan WW tu lg lah KY tak faham...lg pun KY tak nak semakkan blog KY dengan entri mcm tu, KY tak pentingkan followers, buat apa followers ramai, tapi tak datang pun lepas itu..kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. atas cara masing2 kan KY..ade yng minat nak join..tp jenis cam kita yang tak pernah join dah tentu taknak semakkan blog dengan entri camtu ye dak..dapatkan pembaca yang ikhlas nak baca blog kita lagi bagus dari dapat follower dari segmen yang sekadar follower tampal..

      Delete
  5. hehhhehe, humm, ikut sukalah kan kalau nak join ke tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang la kak..aku cuma takut orng kecik hati je kalau tak join bile ditag..haha..harap pencerahan ni dah menjelaskan..

      Delete
  6. samalah

    aku suka komen2 je blog owg

    nak join,dtg atau tak mau, itu terpulang rr

    ReplyDelete
    Replies
    1. gud la tu bro..tu pon dah cukup..tapi kalau nak jadi pemes kene la ikut rentak org kan..jenis aku ni lawan arus je..maleh la ikut-ikut sgt..haha

      Delete
  7. Aku kalau segmen, aku memang tak berkenan nak join. Sebab mmg aku tak minat untuk tambah follower dengan cara segmen. Sebab follower yg dapat daripada segmen ni biasanya bukan baca pun blog aku. Tapi kalo Give Away aku join jugak bergantung kpd hadiah [kalo hadiah topup, mmg jgn harap aku nak join], dan syarat giveaway tu plak tak menyusahkan nak kena like 10 org penaja hadiah punya page kat FB, pastu kena follow, kena buat sticky note selama seminggu ke apa ke jadah. Kalo syarat dia senang, kena buat entry, then aku join. Eh, ko citer pasal segmen kan? Hehehe. Lari dr tajuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab2 tu la aku tak berminat lyd..aku buat blog utk suka2 aku je..tulis apa ang aku suka..bukan tertaluk terma dan syarat..haaha..aku ni lagi noob..segmen ke contest ke apa2 pon langsung tak pernah join...

      Delete
  8. hahaha... confirm taubat dah follower blog ni nak tag tuan tanah... hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang betul2 stalker blog aku atau dah lama kenal aku camne diorang tau aku tak layan bende2 ni TK..yang baru follow je tak tau lagi..bukan salah diorang..haha

      Delete
    2. perghhh..terasa siot..xnak dah aku jadi stalker blog ko..grrrrr

      Delete
  9. kah2... aq pon xtahu hari rabu tmpa kata tu sebenar'y apa??muehehehehe.. tp entri aq ada jgk 1 2 3 entri mcm tu.. kah2.. mengong sungguh la... skrg ni aq mcm kurang nak join segment.. bukan kurang mcm xminat dah.. last aq join pon last month rasanya.. ha ha ha.. tp klu aq fhm akn procedure aq ikut.. wlupun aq fhm aq tp klu masa tu aq xrajin atau mud malas mnyelubingi diri ku aq tak ikut la...

    yg dlm fb tu like dulu bru ble tgk vdeo or bru ley baca someting, puuii watdahell kn?? memaksa je.. kadang aq klik like jgk klu tym tu aq btul2 xdak keja... bhahaha... kadang aq baikan.. kena2 lg artikel yg btul2 bikin panas mmg xbuka la...

    tp rasa'y xlama lg akan ada hari TYPO sedunia ... rasa'y lah.. hihihi...

    hari ni mood aq xbaik.. rasa nak mrh semua org je... huhuhuhuhu.. lalalalalalala

    kbaii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa, tu la..aku jamin 99% yang buat entry ww ni tak leh jawab soalan aku lina..kehkehkeh..tu la..ikut2 org je tau..cube ko create sndiri bagi org ikut cara ko lak..baru otai..haha..

      yg fb tu aku memang dah menyampah..asal klik je bukan leh tengok..kene like jugak..admin bangang share macam tu la..dah kita like pages dia..dia p la share untuk like page lain lak..grr..

      #aku marah gak ni..grrrr..haha

      Delete
  10. Baru nak komen camni. Segmen umpama MLM. Dah ada org komen lak. Hahaha! Aku nak join segmen. Tapi takde org tagged. Erk! Takde laaaa :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bundle tagged aku, baru aku akan join segmen..then lepas tu aku janji akan tag kau..kahkahkah

      Delete
    2. Janji taw H! Tak sabar rasanya aku nak join segmen. Hihi :P

      Delete
    3. aku penah balas tag dari chuu je dulu..hehe..tu pon sebab beliau bernama chuu dan geng aku dari awal2 dulu..nasib bukan segmen..tag2 lain semua aku tak layan..hahaha..

      Delete
    4. Aku pernah join GA sekali dulu. Sbb hadiah dea handbag. Berangan la aku leh dpt. Lgpun masa tu aku konfius, aku igt pemenang ada 10. Rupanya 1 pemenang je, tp leh pilih salah 1 drpd 10 handbag yg dea tunjuk tu. Grrr. Tp GA bkn segmen gak :D

      Biasanya segmen mmg utk tambah follower pun kan? Takpe la. Secara positif, itu cara dorang beramah mesra sesama blogger. Friendly cara kau laen Pakcik, friendly cara dorang laen. Kau nye cara lambat sket nak naek, dorang nye cepattt :P

      Delete
    5. perghhhhhh..ko penah join makcik..blogger sejati je ko tau yang join GA ni..tahniah..hahahaha...

      yela makcik..tu cara diorang,bukan cara aku..biar la aku lembs pon..laju2 sgt bukan nak bawak kemana pon..hehe

      Delete
  11. dulu rajin gak join segmen,tp kalau hadiah lumayan. nampak tak disitu? gilakan hadiah yang best je. kehkehkeh. tapi tak pernah menang pun. LOL

    ReplyDelete
    Replies
    1. segmen ade hadiah ke?takpe la bobot..asalkan ko bahgia udah ler..haha..join la selagi termampu..haha

      Delete
  12. haha...aku join segmen kalau yg tak perlu tag kawan....kalau ada yg nak tag or like mmg confirm fikir byk kali

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..sebab apa ko join segmen?bleh bagtau tak alasan ko mrs?

      Delete
  13. encik bundle ooii... bab #tag macam wordless, spontaneous dan bla-bla aku terima lagi la kan...

    bab segmen, aku malas dah. cukup tua pulak ko nak bagi alasan kenape ko kena join segmen itu? sedangkan ko taknak pun like. adekah kite perlu join segmen untuk menjaga hati?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok2..yang ayat memula tu aku pahm ko tulis.. bab segmen tu aku dah blur..apa maksud ko cukup tua tu?pelik lak ayat tu..pening dah ni aku nak pahamkan..hahhaa

      mohon pencerahan cpt..

      Delete
    2. aku maksudkan, bila segmen tu tanye ko 'kenapa saya perlu kurus' atau beberapa soalan yang tunjuk sebab, aku rasa dah cukup tua untuk semua tu. keh keh keh.

      Delete
  14. Aku pon sama.
    Dahla tak selalu menulis, tiba2 kena menulis.

    Ada org ckp menulis blog nieh terapi diri.
    Mungkin.
    So, kalau kena pecah otak tulis blog...ahhh...sama macam pergi bunuh diri.

    Tp pada aku pulak, bila idea kuar...tulis jelah.
    Besok2 tak tau idea tu dtg lagi.
    So, bila join segment...ada masa agak terhad cara kita.
    Sbb kena hold idea sedia ada.
    Besok2 kalo hold...terus jadi wordless dah.

    Dan aku tak agree sangat dgn wordless.
    Org dtg dgn harapan dan kalau boleh aku suka sampaikan sesuatu dr hati.
    Mungkin yg berharap aku tambah nuffnang tu bosan la kalo dtg blog aku.
    Tp pembaca tetap akan tetap sukakan penulisan.
    Apa jadi pon.

    Tepuk dada tanyalah selera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..menulis terapi diri?woaaa..tak tau plak aku..
      aku pon tulis bila ade idea je..sebab tu nk melayan buat entry segmen ni tak rajin..tapi ww tu bagi aku takda apa pon..dah diorang malas nak menulis kan..haha

      cuma bagi aku, ww ni aku taknak ikut pasal tak best..kehkehkeh..

      Delete
  15. tu laa..kekadang sedih memikirkan otak yg lembss ni hehe ade org buat duit laa buat itu dan ni..then dyorg ajak join segmen itu ini pun xberapa nk paham *tu laa na dlu mase kecik2 xnk makan kismis bebanyk ni laa adiah nya (otak lembap berfunghsi) hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. otak aku lagi lembs jna..blogging dah lama..pasal benda2 ni hampeh noob..hahaha..tapi aku tak peduli pon..otai2 blogging yang aku respek tak buat pon segmen,contest,GA ni..yang aku nampak blogger nak glemer je selalu buat..hehe..

      #otai yang aku respek tu semestinye glemer..

      Delete
    2. hahaha tu laa yg sy taw buat entry balas cmmnt okay enaf kot ek?

      Delete
  16. dulu aku suka join segmen, sekarang malasnya...sedangkan entry pun ada takde inikan pula segmen.


    wordless wednesday pun sama...sekarang malas sebab dah jarang2 hari rabu aku buka blog. hahaha.


    tepuk dada tanya selera...nak join segmen? p la join. takde sape halang. nak wordless wednesday? p la buat takde sape galakkan pun. semua atas diri sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ko pon pernah terjebak aien..takpe la tu dulu..lani ko update je citer ko sendiri kat blog tu sudah..toksah nak bersegmen2...dengar cakap cikgu..hahaha

      Delete
    2. baiklah cekgu..hahaha. kenapa aku rasa kau macam cekgu sekolah cam yuyu je ek?

      aku dah tak join segmen sejak aku tersalah ikut syarat2 ditetapkan...malu. haha

      Delete
  17. leeza join segmen ikut mood.
    2. dan kelapangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok leeza..selamat la bersegmen..hahha

      Delete
  18. entry sakit hati ni namanya ...bukan utk kita tetapi kepada mereka yang terlibat!


    hehe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak bape paham maksud ko bro..ko nak cakap entri bikin sentap ke?hahhaa..
      kalau entri jenis bikin sentap ni yang ko maksudkan, memang entri camni peberet aku..haha

      Delete
    2. entry ini ok sangat tapi sentap kepada mereka yang terlibat...jarang jumpa entry sentap begini sebab aku dulu pun rajin bikin begini!

      teruskan sentapan!

      Delete
    3. hahaa..time kasih bro..kalau nak layan sentap2 lagi, ko klik je kat tab sentap atas tu..enjoy reading..

      Delete
  19. dulu first2 main blog mcm syok kan.. sbb x ade idea nak tulis ape so masuk la segmen2 tu.. tp dah lama2 mcm malas lak.. hahaha.. ni lagi la time dah kerja kan.. lagi laaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu2 first main blog langsung tak syok bagi aku..haha..dari mula2 pon aku tak pernah join la tun..hahaha..takde idea aku buat tak reti je..tp time kerja mmg best blogging..tak payah wat keje..hahaa

      Delete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. ................ tak nak trpengaruh ngn entry ini,, tetp penyoking segment yang utama,, lalalala,, :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaa..rilek muja..teruskan la bersegmen..aku tak cakap pon salah..hahhaa..

      Delete
  22. haha...betul2...ak xjoin segmen,GA bagai ni sbb ak ada prinsip sendiri utk berblog...

    yg wordless wednesday tu, ak pon xphm..bgi ak stiap hari wordless jugak ak buatkannya...haha

    ReplyDelete
  23. bg aku terpulang la nak join segmen ke tak..aku penah gak join,utk support sahabt blogger yg rapat n aku pastikan segmen tu menarik,boleh berkoni pendapat n cerita dengan blogger lain.tu jer pun..klu nak soh follow like bagi tu kirim salam arr..

    btw aku ska entri ww,best apa tak payah penin kepala perah idea utk taip entri.jgn mare!haha

    ReplyDelete
  24. haaaa ni 2 perkara yang bermain di minda gua jugk ni. Aku ni tak pernah jugak join mana2 segmen lagi, tak minat. kalau orang tag main pemainan berangkai for fun tu boleh la... suka2. and WW tu.. buat jugak kekadang malas nak menaip, layankan sajo.. tapi bila aku nak post, hari rabu ker malam jumaat ker aku tak fedulik, aku post jer muahahaha.

    ReplyDelete