Tuesday, November 6, 2012

Tips : Cara mengelak diri di MLMkan..

assalammualaikum wbt..

Pada yang dah lama follow entri-entri sampah aku ni mesti perasan aku agak anti dengan MLM..dah ada dua tiga entri jugak la tentang kutukan aku terhadap MLM ni..hehe..komen aku dalam entri encik H yang di balas oleh Makcik LiyaaMF telah memberikan aku seciput idea dan makanya terhasillah entri ni..hahaha...

Pertama sekali, entri ni takda kaitan dengan point komen aku dalam gambar kat bawah ni..pointnya dalam komen balas dari Liyaa..Liyaa cakap ada balak ajak jumpa, tapi rupanya nak promote MLM..kehkehkeh..Memang kesian..tapi ni realiti yang dah biasa terjadi..aku pon pernah terkena..


Nasib kau la makcik..panas hati aku sebab dikencing oleh member-member mata duitan yang join MLM ni memang aku tak leh lupakan LINK..apapon pengalaman banyak mengajar aku..sekali terkena takkan nak kena 4 kali lagi..untuk pengetahuan korang, ni baru kes aku tertipu yang menyebabkan aku kerugian masa sejam dua..nak duit buat modal join MLM..bleh jalan..sebab masa terbazir dan ditipu buta-buta ni pon  dan buat aku angin..jangan mimpi la nak aku ikut geng penipu ni ye..hahaha...

Kebetulan sangat semalam pon aku sempat berchit chat kejap dengan kawan lama aku kat FB..harap maklum, bila kawan-kawan yang dah lama korang tak jumpa tiba-tiba ajak jumpa, jangan cepat percaya..mungkin diorang ada niat tak baik..hahaha..aku tertipu dulu sebab tu la..barua punya kawan..So disebabkan tu aku menjadi sangat alert dengan trik tu..

Ni antara perbualan aku semalam..

So ni tips aku boleh bagi untuk elakkan korang ditipu oleh golongan MLMer ni..nampak tak aku straight point je sound member aku tu "kau nak MLMkan aku ke?" kahkahkah..lepas tulis tu aku terasa macam kelakar plak ayat aku..hahaha..tak kisah la janji bukan MLM..kehkehkeh...

Tipsnya macam tu la, terus je tanya motif dia..kalau nak jumpa lepak atau ada urusan yang jelas takpa..tapi andai korang tak suka MLM tapi tertipu pulak dengan trik-trik ajak jumpa kononnya dah lama tak borak, aku tau korang mesti akan terbakar je hati..tak pasal-pasal rugi masa, sakit hati, dan mungkin nak jaga hati jugak kawan tu, korang akan terkeluarkan modal pulak jadi ahli MLM dengan terpaksa..kehkehkeh..

Dalam perbualan tu aku tak cakap banyak dah..sebab dia bukan MLM, aku tak kisah nak jumpa..selamat lu Naim Halizam..kehkehkeh..tapi aku pelik jugak dia nak buat survey apa kejadah tah ni..lagipon dia nak datang rumah pulak tu, takda plak ajak minum kat mana-mana...pelik-pelik la lu bhai...hahaha..

Tapi tak kisah la, tetamu nak datang rumah, dengan pintu terbuka aku sambut..biskut pingpong dia mintak, potato wedges aku dah readykan..hahaha..hujan-hujan semalam aku pegi Giant beli barang kot-kot la dia nak datang terus malam semalam tu..haha..lagipon kalau nak kena tipu kat rumah sendiri senang la sikit aku hambat dia keluar pastu campak je dari tingkat 15 rumah aku tu kan..kehkehkeh....


 p/s : Sentap bersama MLM



86 comments:

  1. aku pun mmg x suka d MLM kan...trauma..wakakaaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pon trauma gak sebab diMLM kan ni..tu pasal jadi alert semacam..kehkehkeh..

      Delete
    2. aku dulu penah diskor A kan. tapi aku tak berminat. engko tahu?

      Delete
    3. Skor A tu MLM ke?..ooo..tak minat ye..aku baru tau!..kehkehkeh..

      Delete
    4. pernah sorang senior ni tbe2 ajk gi kb. siap datang amik. tengok2 ada kawn dia yang jugak my senior. ingatkan nak mintak temankan dia, dating ngn bf dia yang ada kat ipg jugak,, rupa2nya nak suh bayar duit, then cari orang lain join. mlm dah tu rasanya,, pelik tol, students pun jadi target,, mana ada duit,, ngek punya senior,, yang lagi buat muja hangin,, both tudung labuh,, grrrr!!!!

      Delete
    5. studen la senang terpengaruh dan jadi mangsa join bende2 ni muja..lagipon senang dapat downline sebb ramai kawan2 lagi masa blaja..dah berkerja jadi terhad sikit..haha..

      Delete
  2. pun xsuka mlm apatah lagi nak mlmkan org...huhuu

    ReplyDelete
  3. sekarang ni pun masih aktip ke apa mlm mlm ni? ape pun tak bolehh. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pon tak tau la..kurang dah kot..

      Delete
  4. mujur sekeliling aku xde org yg nak pomot2 MLM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko free malam ni h, aku nak citer bisnes la sikit ngan ko..hahaha

      Delete
    2. kejap je bro..agak2 bila boleh?..kahkahkah...

      Delete
    3. Nampak sgt kau dah immune ngan ayat2 org MLM ni Pakcik. Hahaha!

      Delete
    4. aku doakan H sentiasa dijauhkn dr anasir MLM kahkahkah

      Delete
  5. aku zaman belajar dulu diMLM kan. bengong betul time tu.

    dahla ajak aku pegi kafe jauh dari kolej aku. naik kete die. aku takde pilihan mendengar ceramah MLM sampai habis. kalo tak, balik jalan kaki ler nampaknye.

    nasib baik aku tak beli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh..dengar taklimat sampai abis..gigih betul ko..hahaha..aku lima minit pon tak tahan..

      Delete
  6. aku dah penah kene gak. sakai la, xrase bende 2 wasting time ke? makan duet member je pon. fak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang diorang ni sakai pon..sakai barua..buang masa, muka tembok..rasa nak tumbuk je..haha

      Delete
  7. hahahaha..wei! tetibe aku teringat kenangan aku hampir diMLMkan oleh kawan yg dah lama aku tak jumpa dan tak pernah pun contact lepas aku berhenti kerja pergi sambung blajo..siot je..

    siap kenalkan dengan auntie die lagi tu..kononnye auntie die dah berjaya dapat income ribu riban in a week dan boleh explain dgn lebih power kat aku..pehtu auntie die siap belanje aku minum2 kat kafe mewah lagi..hahaha..

    tapi non hado la aku nak terpengaruh..sori sket..aku memang anti tahap tertinggi dengan MLM ni..aku siap cakap kat auntie die, "takpe la gaji saye tetiap bulan ciput pun janji saya happy dengan hidup saya..mak saya tak suke bisnes2 MLM ni..mampus saya kena marah nanti.." terkedu orang tua tu..kui3..

    sib baek la die tu india..boleh la aku nyumpah dalam hati pastu aku bertobat sendiri..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kes member aku yg promote tu tunjuk cek dia gaji ribu-ribu gak sebulan..tapi last2 air aku segelas minum kat warung kene bayar sendiri je..kehkehkeh..

      ingatkan dia nak la belanja, bukan harap tapi toksah sembang sangat la kan citer gaji besar takat air segelas tak leh lanje..haha..

      Delete
    2. hahaha..yang tu apapontakbleh punye orang! sib baek la aku tak kena cenggitu..mungkin auntie tu segan kot sebab aku ni kawan anak sedara die..:P

      Delete
  8. Di mlm kan tak pernah. Tapi di CNI kan adala. Kata g Sepang gold kos jalan2, alih2 g tengok anugerah usahawan diorang. Tak pasal2 jumpa helmi gimik. Mencik.
    Yg benar -kaknam style-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..aku ingat lagi kesah ko di CNI kan ni..ekeke..ok la tu dpt jalan2..hahaha

      Delete
  9. kalau jadi ahli dan beli produk boley la..kalau suruh cari org dan suruh org beli...capai target..eee sorii laaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi ahli untuk beli barang takpe la nana..dapat la diskaun ke apa ke..tapi bila masuk sebab bisnes tu yang jahanam..start la belajar pijak kepala orang sebab nak kaya..haha

      Delete
  10. kalau aku, aku dah bantai siap2 dah... tak kira la kawan ke mawan ke apa ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..gedabe mung ni TK..pukul sakit kejap je bro..kalau leh kita main psikologi sikit..biar org camtu sakit hati sampai mati lagi kejam..hehe

      Delete
  11. Hahaha! Sebenarnya aku memaen je cakap camtu Pakcik. Sbb aku tau kau kan mmg pantang dengar psl MLM ni. Padahal balak mana ntah yg nak ajak aku jumpa. Mana ada. Kahkah! Aku saje2 cakap camtu sbb aku biasa je dengar kes2 terpedaya dgn ajakan deting oleh membe sendiri ni.

    Ada la skali dulu penah gak membe aku laki ajak jumpa. Dea kata lama tak lepak2 gosip2. Aku sebenanye okey je sbb mmg aku penah baek ngan dea dulu. Tyme tu pun aku bujang lagi. Tp aku dah lupa camne ntah aku leh kensel jumpa tu & tak lama pastu camne ntah aku tau yg dea terjebak ngan MLM. Naseb bek aku kensel. Selamat aku. Ahaha!

    *Laju betul kau bertindak. Igt aku bg idea tu free ke? Apa lagi? ABC Spesel satuuuu! :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..tak kisah la ko main2 ke tak makcik, tp siap gak entri ni dengan pantas..hahaha..aku dah 2 kali terkena mungkin orang lain pon penah kena kan..tgk komen2 diorang ni semua pon dah ramai penah kena..hahhaa..tapi pelik gak, takde ke yang backup MLM pulak nak bangkang aku ni..hahaha..semua sokong je anti MLM..kehkehkeh..

      *pree dah la..

      Delete
    2. Kau nak pembangkang eyh?

      Okeyy, aku penyokong kuat MLM. Tak kesah la kau nak cakap apa, janji aku ada mission nak kaya. Lagi satu boleh tak kau jgn buat entry kutuk2 psl MLM? Kau ni dah racun pemikiran bakal2 downline aku tau tak? Patut la skang susah sgt aku nak dpt downline. Sume termakan cakap kau la ni. Patut la sampai skang aku tak kaya2. Huh!

      Delete
    3. ko jgn menganjing sgt la makcik..kehkehkeh...

      Delete
  12. Aku dengar ramai kawan2 aku yg bergiat aktif dalam MLM tapi yang peliknya takde pulak org berani nak MLMkan aku...Tak faham aku..Rupa aku rupa orang miskin mungkin.. :|

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku rasa aku tau la sebb apa orang taknak promote kat ko..bukan sebab ko rupa orang miskin..malas cakap la..hahahhaa...

      Delete
    2. diorg xnak promote sebab..ah malas la aku nak buruk2kan ko..aku dah insaf..

      Delete
    3. kahkahkah..aku dah agak H pon tau sebab apa..maaf la sida, tak sampai hati nak cakap..hahaha..

      Delete
    4. Nak aku tolong cakapkan ke? Jap2 nak tengok hati aku sampai ke tak. Hahaha

      Delete
    5. Aku rasa aku pun malas lah nak cakap :))

      Delete
  13. MLM?? ahh, xkaya2 jugak. balik2 org atas je yg bermewah2han :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tu la..benda sia-sia..aku langsung tak nampak mmber2 aku yang join MLM ni kaya..belajar tinggi2 tapi senang je tertipu..

      Delete
  14. akak pun anti jugak! sakit ati dgn perangai kenkawan mcm ni. bila x mo jumpa, terus di unfriendnya kita ni. hampeh betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..cenggitu pon ade ye..hahaha..toksah rapat2 ngan kawan camtu takde ruginya kak..depa nak rapat dengan kita pon sebab nak cekau duit kita gak..hahahaa..

      Delete
  15. betul tu ..kadang ada trick masing2..haih =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. trik tu dah lapuk..tp atas diri sendiri gak sebenarnya nak menghindarkan bende ni jadi..kalau tak tegas jadi la mangsa..haha

      Delete
  16. serius tak suka mlm. tp kalau dh terkena promote mmg susah nk larikan diri. diorang ni pandai ckp kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg susah..aku paham..diorang ni mmg pandai cakap, tpi sori la aku nak cair..kalau cakap keluar emas dari mulut pon aku rasa tetap mulut tu macam longkang..sama je semua MLM pon..produk dia la terhebat dan paling menguntungkan..haha..puihh

      Delete
    2. slalunya mmg kasi can jela diorg nk ckp pe. buat2 dgr je. lastly gitau jela, sorry tak minat. rasa puas hati sbb dah buat diorg penat bercakap tp xdpt ape pun. haha..

      Delete
    3. haha..saje bagi diorang bazir air liur..haha..

      Delete
  17. jangan jumpa malam2 nanti jadi MLM versi Meniaga Larut Malam...haha.


    bersangka baik2 je dia datang rumah untuk survey...ko gosok gigi berapa X sehari. mungkin dia meniaga kecik2 jual ubat gigi ke?? siapa tahu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..Meniaga Larut Malam kalau kat uptown tu berpaedah la skit kan aien..tp kalau versi MLM guna air liur sembang ribu2 juta2 atas kertas a4 conteng2 bentuk piramid tak payah la..hahaha..

      yang aku tau dia cakap nak survey banci je..so harapnya bukan perniagaan la..kalau bisnes gak, mmg aku hambat keluar je..haha..sapa suh kencing aku kan..

      Delete
  18. aku dulu penah diMLM kan.. fobia kott... baru2 ni pun kawan akun nak MLMkan aku.. last aku.. mintak mahap.. aku skrg bawah tgggan suami.. jgn tnya aku. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..ramai la aku rasa penah terkena..ekeke..tapi tak sangka plak skg ni pon ade lagi ek..dah zaman it ni pon ramai buta lagi..haha..p bisnes jual pisang goreng kan lagi bagus..

      bgus gak cara ko tolak tu..tu kira tips gak..

      Delete
  19. Replies
    1. tah la leeza..aku tak pernah terlibat..jadi mangsa kene tipu je penah..haha

      Delete
  20. weh aku jual shaklee tu company MLM jugak cara dorang
    cuma aku takde la desperate cari downline bagai. tak pressure.
    aku jual macam biasa je then untuk kegunaan sendiri
    if ada rezeki orang nak beli aku jual la. itu pun bukan simpan stok kat rumah.
    dah ada yang nak beli baru order.
    if takde pun ok je hehe
    So agak2 ko takut tak nak jumpa aku? kahkahkah

    malas login

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..jual saje takpe la wei..sama je macam ko jual pinggan mangkuk tu..takde hal la..yang aku geram jenis menipu tu..

      Delete
  21. Tak suka bila kawan ajak kita jumpa org yg nak buat MLM nie..
    Membebel la bnyak mana pun eden tetap x kan join..
    Lepas tu bila org tak nak mula lah nak tunjuk muka xpuas hati,haiishh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaa..tu la, samo la den pon..banyak borak, banyak bongak yo tu..haha

      Delete
  22. mula2 baca ingt MLM tu malam haha..jgn la campak member tu dri tingkat 15..sian depa

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..kalau maksud MLM tu malam, ermm..kenot brain aku tips cara nak mengelak diri dimalamkan..haha..

      Delete
  23. hehehe..aku pun pernah jumpa orang camni..alasan nak jumpa cam biasa laa, lama tak jumpa..bila ajak jumpa janji bukan MLM tapi lepas sejam lepak, kawan dia datang bawak citer MLM..aku terus angkat kali lambung laa bro..hehehe..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib ko datang sendiri lan..aku ni sebab tu hari menumpang dia..sakai betul perangai..camtu punye orang pon ade..haha

      Delete
  24. hahaha. keliling pinggang MLM ni.kalu aku nak tolak member plak. hehe. ko dating je ngan MLM bro.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waa..mestu ko ahli mlm kan pasal ko tak tolak sebab member punye pasal..takpe la..ko je la deting ngn MLM tu..tak kose aku nak layan diorang..haha..

      Delete
  25. hahhahha, samalah. sgt tak gemar ngn MLM nih...buang masa, buang duet, buang segalanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku bukan takat tak gemar kak, aku anti terus..haha..

      Delete
  26. ok liyaa kita senasib!! tp na pernah terkena jugak sbb mamat yg nk MLM kan na tu handsome hahha pastu dye belanje mknkan naa pun setuju je nakk jumpa hahaha..pastu bila dye da bebel end up dye mmg boring.at last mase dye tanye "mcm ne na? kau minat??? Na jawab "sebepnarnye na x faham langsung..n tak yah la explain lagi da penat nak balik ok bai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..kesian ko na..tapi untung gak la ade org lanja makan..serius mamat tu mesti sentap sebab ko tak paham apa pastu terus nak balik..terbaik la na..

      Delete
    2. Kira kental jugak Na ni sbb boleh jawab macam tu. Hahaha! Ni tips jugak ni utk pekena balek org yg brani2 nak MLMkan kita. Konfem dah takkan ada nawaitu dlm diri org tu nak MLMkan kita lagi. Kahkahkah!

      Delete
    3. hahahahhaha tapi mcm x sampai hati liyaa nak buat bende tu lagi..sbb air muka mamat tu berubah TAK BAIK LAH hehehe :D

      Delete
    4. Acecehh! Tu sebab mamat tu hensem je kan? Cuba kalau tak hensem, rasanya Na dah takde pikir dua kali nak sound setepek lagi tanpa pikir baek ke tak baek. Hahaha!

      Rugi laa Na jwb camtu. Mana tau nanti dea berjaya dlm MLM pastu pakai BMW ke. Dah la hensem, kaya lagi. Erkkkk! :P

      Delete
    5. HAHAHAHApandai kak liyaa ni hehehhhehe!

      xde laa rugi tu mmg kawan naa laa lya..nak kenal?? dye x pakai bmw dye ade evo dgn skyline..dye bawah na laa sbb tu reject! umur dye 24
      eh tbe nak recommend lak!

      Delete
  27. haha tak baik ko buruk sgka..straight to the point senang kan.dia nak mlmkan ko pun tak berani dah awal2 kena sound

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, tang mana plak aku buruk sangka..hahaha..aku dah tnye leklok tujuan dia, dia pon cakap bukan MLM, so aku percaya je kutu..tp 'kalau' la dia kencing gak aku,mmg senang la nak uruskan tu..haha..

      Delete
  28. kwn lama kalo tetiba nak jumpa ni, kalo x mlm nak jual insuran ahaks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..tak ikhlas pon nak jumpe..nak bisnes je lebih..trik lame..haha

      Delete
  29. dah acap kali aku di"MLM"kan, senang makan pujuk, huwaaaaaaaaaaaaa !!!!

    ReplyDelete
  30. haha haritu dah terkena sekali , perempuan pulak tu, macam harem. Dengan sekeras hati gua balik jugak. Peduli hape gua haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..keras hati gak ko sis..bgs la tu..sebelum org kenakan kita baik blah je kn..hahaha..

      Delete
  31. so sambung ceritenye, kawan tu buat survey ape? bukan mlm kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. survey pasal air yang kotor..so dia nak jual penapis air..tu pasal nak datang rumah..hahaha..

      Delete
  32. MLM ke, bisnez online (YSLM, DANAHERB,SUW, U TOKEN, GWGFX) ke, apa binatang pun,tok pernah join. TAPI...PERCAYALAH, SEMUA ITU POYO JE. INGAT KATA2 TOK NI...."ORG MISKIN MENCURI, SALAH! ORG KAYA MENCURI, PERNIAGAAN"
    Ingat..lakukan perniagaan yg normal sahaja.(barang, duit,akad jual beli). Faham anak2 semua....jgn cair dgn janji madu...jgn musnahkan duit anda...FAHAM semua..?

    ReplyDelete