Saturday, August 25, 2012

Info+sentap : bicara tentang adat..

amaran : entri ni tak berniat menyinggung mana-mana pihak..pahamkan apa yang aku tulis betul-betul..sekadar pandangan dan apa yang aku paham..mohon pencerahan dan kongsi pendapat sesapa yang lebih arif ..

assalammualikum wbt..

Seorang kenalan aku di FB ada post status yang menyangkal dakwaan yang mengatakan wanita Negeri Sembilan akan bolot harta suami apabila sudah berkahwin..Dia juga menyatakan sekiranya bercerai, wanita Negeri sembilan takkan usik harta bekas suami sebab dah ada semua harta pusaka yang diwariskan kecuali nafkah untuk anak dan mendakwa 70% orang luar yang berkahwin dengan wanita Negeri Sembilan duk mengikis harta bini..erkk..

Okey, memandangkan aku malas nak reply banyak-banyak komen dekat wall dia, aku rasa baik aku tulis satu entri mengenai hal ni..kang orang ingat aku nak jadi keyboard warrior pulak kalau lebih-lebih kat laman sosial tu..kehkehkeh..So apa yang aku paham dari status tu, sebenarnya dia nak bercakap tentang Adat Pepatih atau Adat Negeri Sembilan tu ye dak..

Pertama sekali aku tak jelas siapa cakap kat dia yang wanita negeri sembilan ni pembolot harta suami..sangat kebudak-budakkan aku rasa statement tu..So aku rasa tak perlu kot nak cakap "sapa kata" tu sebab masih takda sumber sahih sapa yang mendakwa benda yang dia sangkalkan..lagipon agak pelik aku rasa ayat nak "bolot" harta suami sendiri tu..guna je la harta tu.harta lepas kawin tu harta bersama la bro..lu kawin nanti lu tau la macam mana..nak bolot bawak kemana tah.."sapa kata"kahkahkah..



Sebenarnya aku saja nak tengok mamat tu jawab apa soalan aku..kemain excited betul aku tengok semangat kenegerian dia..macam orang kelantan dan johor plak..kehkehkeh..harap maaf ye, bab adat tak salah kan kalau aku nak pertikaikan..tak melibatkan akidah aku rasa..bagi aku kalau ikut islam dah cukup..hukum islam ni yang takleh dipertikaikan..aku pernah dengar ustaz cakap adat yang elok tak salah amalkan selagi tak melanggar hukum syarak..

Tapi masalahnya banyak je lagi adat mengarut contohnya dalam perkahwinan..terlalu banyak adat yang ikut hindu lagi..inai bunga-bunga kat tangan, tepung tawar, tabur beras, bersanding dan macam-macam lagi lah..cakap tentang adat pepatih tu pulak, bila aku pertikaikan adat dia apasal berbeza dari hukum faraid jawapan yang aku dapat tah apa-apa je aku rasa..aku balik kena suruh banyak membaca..kehkehkeh...jawapan tak memuaskan la bro..

Timbul pulak persoalan lain dalam kepala otak aku adakah hukum islam masih kurang sampai adat boleh memperelokkan lagi hukum tuhan?..hebat betul adat tu..kalau betul bagus kenapa ulama tak fatwakan hukum tu untuk semua..hehehe..Dia cakap, "biar wanita dapat harta yang lebih supaya tak terabai dan melarat di masa depan bagi mengelakkan sampai menjual maruah"..apakah??kehkehkehkeh....aku tak pertikaikan pon hal nak jaga kepentingan wanita tu..bagus la tu bro..gua setuju..tapi adakah tu caranya?? Nabi tak ajar kita camtu kan..apa yang Nabi ajar lagi betul dan ada sebabnya..setahu aku pembahagian harta secara faraid lebih untuk lelaki kecuali kalau harta yang nak dibahagikan tu nak bagi lebih kat adik beradik perempuan haruslah atas persetujuan bersama(dengan rela)..

So adat tu bagi aku boleh reject je sebab tak ikut faraid walaupon tak salah sekiranya harta dan tanah pusaka tu diserahkan kepada perempuan dengan rela atas persetujuan bersama dan "bukan sebab berpegang kepada adat"...tak guna adat pon still boleh buat..mana la tau kan ada adik beradik yang tak puas hati tentang pembahagian harta tu, tapi terpaksa akur sebab adat..salah tu bhai..dah macam adat pulak diutamakan dari hukum islam..lagi satu yang aku pelik, dia cakap masih guna hukum faraid tapi tanah pusaka serahkan semua kat wanita..celah mana faraid tu?..tanah tu la yang patut dibahagikan bro..duit tak bawak kemana pon..tu pon kalau ada simpanan..adehh..

Habis bab harta pusaka keluarga yang aku nak cakap..satu lagi mamat tu mendakwa "perempuan negeri sembilan yang bercerai dengan orang luar takkan usik harta bekas suami"...wtf..aku tak tau ni sebab adat ke apa..kahkahkahkah...aku cuma boleh katakan kalau bekas-bekas isteri ni tak tuntut hak diorang sebagai isteri yang diceraikan diorang bodoh piang..

Aku rasa tak semua orang senang ada banyak harta pusaka bro..hak-hak tu boleh tuntut okey..buatnya isteri yang diceraikan tu sebatang kara..mati kering kang merempat..hahaha..nak jual tanah pusaka dah takda pulak..kehkehkeh..so statement lu sangat mengarut la...hak-hak sepencarian masa berkahwin boleh dituntut kat mahkamah syariah..tak kira wanita Negeri Sembilan ke, selangor ke, kelantan ke dan mana-mana lah, semuanya aku pasti nak tuntut hak..keluarga senang macam lu mungkin la tak kisah kot..hehe...

Tentang 70% orang luar yang kikis harta bini orang negeri sembilan tu bunyinya macam menakutkan..hahaha..tapi aku taknak ulas banyak pasal ni..sahih ke bro?sapa keluarkan statistik tu?..jangan main tuduh je bro..fitnah kang jadinya..nasib bini aku bukan orang negeri,kalau tak mungkin korang ingat aku pon kikis duit bini aku kan..kahkahkah..pelik betul aku..kaya sangat ke wanita negeri sembilan ni sampai laki nak kikis harta bini..laki dia tak kerja kot..kehkehkeh...




p.s : video ni aku baru jumpa lepas entri siap..see..sama je ustaz yang aku rujuk dulu dengan apa yang ustaz azhar cakap..bekas mufti perlis, ustaz asri pon cakap benda yang sama je..
p.s : biar mati anak, jangan mati adat..LOL
p.s : ni la sebabnya aku tak boleh nak reply kat fb..banyak benda aku nak cakap..haha..



35 comments:

  1. garang abg admin. mohon duit raya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ko ni sengal la..ko dah tua makcik..takde nak duit2 raya dah..

      Delete
  2. Thumbs up!

    Coz saya pon anak gadis N9 ;P
    Neway, Salam Lebaran!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik..anak N9 thumbs up.komen la sikit dulu..haha..
      neway thanks zahra..selamat hari raya..

      Delete
  3. ni la jadinya bile terlalu ngikut adat, sebab tu kalau nak ikut adat kena berpada2 sbb skang ade pesen yg adat tu mcm dah jadi kewajipan padahal kalau nk diikutkan islam tu mudah. btw, aku bukan org n9, x nk komen byk2 hahaha.,

    eh pkcik. kenape kdg2 aku masok sini blog ko ade malware. x twu la klu org len masok ade gak ke x.

    dan 1 lagi, thanks pomot vector aku tu hehehe, x sngka lak ko tlg lekat kat sidebar.klu nk original copy without watermark tu bole je. hepi blogging ^^v

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab kepercayaan adat dia tu, aku tak anggap salah terus pon cuma jawapan dia tak menyakinkan..mungkin ada jawapan lain bg org yang lebih arif..tapi tang dakwaan dia tu aku rasa memang mengarut la..sory to say..hahaha..

      mana dtg lak malware tu..ko yang bela kot chuu..hahha..nanti ko email la kat aku ek..stakat promote kat blog cikai aku yg tak pemes ni tak menjamin sgt pon chuu..tolong sikit2 bleh la..hahaha...

      Delete
    2. pakcik., ko boleh la bg link entry ni kat encik yg ko komen2 kt fb tu haha., kn da rmai org komen2 kt sini, byk pndangan :P

      Delete
    3. aku dah bagi dah..takde respon pon..hahaha..

      Delete
  4. adat nie diamalkan dr dulu,sbb tu keluar statement biar mati anak,jgn mati adat.bg aku selagi adat tak menyimpang dr agama bley je ikut.tp status fb kawan ko tu mmg tak bley blah!sendiri pikir la..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku penah baca kefahaman dan kepercayaan adat dulu dengan sekarang tak leh disamakan..dulu adat tu lah agama..mungkin sbb tu la adat atau agama masa dulu lebih penting dari anak..

      *tu jadinya kalau over sangat..ekeke

      Delete
  5. org terlebih ikut adat.. hummm kadang2 aku pun keliru mana 1 adat mana 1 hukum islam.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..pemikiran org melayu dah di brainwash sejak dulu buat orang keliru antara hukum islam dngn adat..so kalau ada kemyuskilan tnyalah ustaz ye cik tun..hehe

      Delete
  6. kenapa perlu isu laki kikis duit is3, is3 kikis duit suami.. elakkanlah isu spt ini. leeza harap leeza tak terlibat dgn isu sbgi bila berumah tangga... huuuuuuu
    pandangan leeza, adat yang tak menyimpang dan tidak membebankan kedua-dua belah pihak tidak apalah diikutkan, tp kalau seoalah2 membebankan, boleh lah dikurangkan, hidup ini kita nak bahagia, mmg juga tidak dpt dinadikan tak happy kalau tak ada duit.. depend lah juga... skrg ni dunia maju.. tanggungan keluarga perlu scr bersama...
    waris harta dan sbgnya.. lbh baik diwariskan ilmu...
    ada org pernah berkata kepada saya, "dia tidak tinggalkan harta yang banyak untuk saya, namun hanyalah ilmu pengetahuan." bila difikirkan, ilmu boleh menerangi hidup kita...
    hmmm mgkin sedikit tersimpang komen saya ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu pasal aku cakap statement tu kebudak2kan..kikis duit suami la..bolot harta isteri la..ekeke..bab adat tu ye memang tak salah selagi tak menyimpang dari islam..cuma aku perlukan penjelasan yg buat aku puas hati..

      kalau leh like komen ko ni aku like leeza..wariskan ilmu lagi berharga dari harta..ilmu takkan habis dan tu la harta paling bernilai..dah ada ilmu, nak berapa banyak harta pon boleh lepas tu kalau berusaha.ye dak..hehe

      #adakah adat tersebut bersifat materialistik?kehkehkeh...

      Delete
  7. aku orang n9... suku biduanda perut moncheh... setakat hari ni... aku tak pernah dengar orang yang bercerai dengan orang n9 ni jadi papa kedana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yela bro..nak papa kedana apa pulak..mamat tu dengar kabar angin tah dari mana, terus wat statement menafikan benda yang takde..kehkehkeh.emosi betul..kalau ada pon yang kaki kikis, bolot harta tu cuma kes tepencil je dan takda kaitan dengan adat tapi sikap individu tu sendiri..

      *pelik nama suku ko tk..

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. ohoi..den nak komen banyak2 pun bukannyo den ni org nismilan..den org johor yo..semangat kenogorian den takdo la tinggi macam ekau koba tu..tapi sikit2 den teraso la jugak..kocik hati den ni haa..

    den raso ado sobab eh org nismilan ni perkenalkan adat camtu..mungkin masa tu keluarga depa suma ni kaya2 kot..jenis harta makan tak habis..so bila depa bercerai, masing2 dah ada harta pusaka utk sara diri dan keluarga..

    aku tak kisah sgt kot pasai harta2 suma nih..tapi betui la macam apa yg ko cakap, harta sepencarian lepas kawen tu ialah hak bersama..pastu kalau dah cerai pun, nafkah utk bekas isteri tu tetap kena bagi..bodoh la bekas isteri tu kalau tak tuntut apa yg sememangnya hak dia..

    then baru sat tadi, aku jenguk kat wikipedia pasal adat perpatih..memang dia ada habaq kat situ..adat perpatih ni memang org selalu salah faham..so aku kongsikan INI utk rujukan ko..

    sekian entry tambahan daripada aku..pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas..kehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..takpe h,johor pon johor la..bg pendapat tak salah pon..tp ko bg wikipedia tu salah..tu aku pon tau.ekekeke..

      bekas isteri kene tanggung jugak ke?aku pon tak tau..ekeke..setahu aku anak je..

      aku paham pasal tanah pusaka,tanah adat tau tanah nenek moyang tu..dalam islam tak kira tanah pusaka ke tanah adat ke..yang ada tu semua kira harta jugak..mcam aku ckp kat entri, kalau takda harta lain selain tanah,benda apa lain yang nak dibahagikan?..tanah tu tetap harta yang mesti difaraid..taknak ikut takpa..tapi toksah diadatkan..

      kalau pendapat aku salah mohon sgt org negeri perbetulkan bagi aku paham..



      Delete
    2. tak tau la kalau aku salah fahaman ataupun apa..tapi setahu aku, nafkah pada bekas isteri pun kena bagi jugak..terus terang cakap, aku tak berapa arif..aku tak pernah bercerai..hehe

      aku rasa kalau harta sepencarian tu memang kena bagi ikut hukum la..tapi kalau harta pusaka, means harta family si isteri tu, aku rasa si suami tak ada hak..kot..agaknya..sebab aku tak nampak apa point untuk suami dapat bahagian harta pusaka bekas isteri..

      aku rasa pencerahan daripada orang negeri memang perlu..sebab diorang mungkin lagi faham apa sebenarnya konsep pembahagian harta yg diorang maksudkan..kot..

      Delete
    3. erk..dah cerai maksudnya bukan tanggungjawb suami lagi kan..apa hal nak bg nafkah lagi..baik jgn cerai kalau camtu..haha..laki mana nak bayar nafkah bekas bini der..anak takpe la..

      harta isteri memang laki takleh amik kecuali bini bagi..tu hal lain..maksud aku tanah pusaka tu..tak semestinya dia dah kawin baru leh dapat kan tanah tu..masalahnye tanah pusaka tu bagi aku tetap harta..walaupon bukan untuk kongsi dengan suami sekiranya dah berkahwin, tanah tu patutnya difaraidkan untuk adik beradik yang lain walaupon lelaki..

      Delete
    4. ohoo..faham dah..maksud ko bukan dalam konteks suami isteri la..yg tu aku tak pasti..sebab kalau ikutkan, memang kena bagi ikut hukum..tapi diorang bagi kat perempuan dengan alasan, menjaga golongan wanita dan orang lelaki boleh survive untuk hidup diorang sendiri..

      nafkah pada bekas isteri yang aku maksudkan tu ialah Mutaah dgn Nafkah Edah..

      Delete
    5. oo..mutaah dgn edah tu yela..aku ingat nafkah tiap2 bulan..masak kalau camtu..ekeke..

      aku sokong alasan nak jaga wanita tu,tapi bunyiknya macam adat tu tak boleh dilanggar je..mungkin sebab dari kecik anak2 dah dibrainwash yang tanah adat tu tak dapat kat lelaki kot..so anak laki tak banyak bunyik la..ikutkan je padahal kalau diorang nak protes sebab apa tak dapat boleh je.tak salah dari hkum islam..tu tetap harta yang patut difaraidkan..harta tetap harta..

      tu pasal aku kurang setuju sebab adat tu dah tak sama dgn hukum sepatutnya.. mcam adat tu lak yang lebih baik dari hukum yang ada..cet..

      Delete
  10. Replies
    1. aku pon pelik gak bro..aku cuba nak memahamkan hal ni, tapi takda penjelasan yang buat aku puas hati lagi..

      Delete
  11. apabila adat di utamakan... agama bg mereka seperti tidak relevan.. apakah?

    aku paham sepenuhnya apa yg ko maksudkan tu.. walau apapun hukum tetap hukum.. ada lagi rupanya yg paksi pd adat ye.. hurmm..

    paksu aku kawen ngan org n9 dah lama xberaya kt kg aku.. sampai anak2 dia pun aku xkenal lg dah.. :(

    # belog ko kdg2 ade malware.. gggrrr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. org nogori yg ikut adat tu ramai je makcik..dah tu pegangan diorang..kata diorang adat tu tak bercanggah..wallahualam..

      *dah 2 orang cakap blog aku ade walware..adeh..

      Delete
  12. Kaya la kot pompuan negeri sembilan sbb turun temurun dapat harta pusaka lebih. Huhu.. Ampun. Aku tak tau pun sebenarnya. Org n9 jgn marah ye.

    Tapi kawan ko yg nama daus tu pun agak 'kondifent' dalam memberikan pendapat tentang faraid. Huhu.. Siap kata adat tu lebih baik lagi sbb takkan menyebabkan wanita terbiar dan jual maruah. Huhu.. Dah tu kalo ikut hukum faraid, pompuan dapat sikit, maka pompuan tu kena jual maruah ke? Ini pandangan yg melampau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku rasa camtu gak kot..untung la kaya..hahhaa..

      yg lebih baik tu serius aku tak leh terima..persoalan ko tu bleh tahan sentap gak lyd..tak terpikir lak aku..kehkehkeh..

      Delete
  13. Fuyyoo! Terel kau mengulas isu ni Pakcik. Aku baca sebagai ilmu tambahan je la ye? Aku penah denga pasal adat2 org nogori ni especially yg kawen ngan pompuan nogori la. Tp aku taktau lak maseh ramai ke tak yg menggunapakai adat tu. & aku pun bukan jelas sgt dgn apa isi2 adat tu sbb tak pernah nak mengkaji habes.

    Tp aku pernah terbaca status kwn pompuan aku org n9 psl bakal mak mertua dea yg nak confirmation family dea pakai tak adat2 Pepatih ni. Aku rasa ramai yg takut kut nak kawenkan anak laki dorang ngan pompuan n9 sbb adat Pepatih yg berkaitan harta ni. Dikatakan sume harta kena dipindahkan atas nama pompuan. Harta sepencarian ke harta apa ke aku pun tak pasti.

    Aku percaya maybe masa adat ni mula2 dikenalkan ada sebab & kebaikannya. Tp nama pun adat, ikut peredaran masa benda tu boleh berubah2 tujuan & cara sampai tujuan asal dah hilang kut. Err itu yg aku terfikir je utk bersangka baek. Hehe. Err aku rasa membe kau tu dea cuma tak pandai nak explain benda tu dgn betul sebenarnya. Mana boleh dea buat tuduhan melulu camtu. Tul gak kata kau, dea menyangkal benda yg tak sahih. Ahaha! :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tau pon sebab dulu aku penah tnya ustaz..bnyk2 gak kat forum dan blog2 lain aku baca..banyak sgt pertikaian pasal hal ni..kena lak ada org post kat wall fb aku..panas je aku rasa..haha..

      aku rasa bukan harta sepencarian..tu hak bersama kot..harta tu diorang kata tanah pusaka turun temurun untuk perempuan saja..ada yg aku baca plak kata tanah tu tanah wakaf..sebb tu tak boleh faraid kat org laki..tah la..i kenot brain..yg aku tau harta adalah harta..

      *sangkal benda tak sahih..(macam bersalah je)..kehkehkeh..

      Delete
  14. “Keturunan dalam adat perpatih adalah menerusi pihak perempuan.Menurut adat seseorang anak adalah masuk pihak ibunya dan dia dianggap tidak ada pertalian dengan suku bapanya.”

    Adat perpatih memang melindungi hak2 waris perempuan..dalam kes harta pusaka, adat perpatih mengutamakan waris perempuan..

    contoh :
    anak gadis n9 mewarisi rumah pusaka/tanah keluarga mereka..dan tanah ni dikira tanah adat..xboleh pindah milik/jual kpd kerajaan..(so, if papehal jadi dimasa depan takdelah waris ni merempat).

    Kalau lalu spanjang jalan s’ban ke kuala pilah perasan x? ada tanah2 dgn rumah2 lama yg terbiar tak berpenghuni...mgkin pasal waris taknak duduk situ dah..nak jual plak tak boleh…? Orait.
    ~cucu suku seri lemak

    rujukan>> http://www.jejakkeluarga.dkays.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. lorr..kesiannye..bapa dinafikan pertalian..ibarat anak tak ngaku bapak la ni..pelik la adat ko ni..

      so sebab tu, harta mak takleh pas kat suami atau anak lelaki..dengan tujuan jaga kepentingan wanita..

      soalan aku,adakah tanah adat tu ada dalam islam yang tak dibenarkan faraid? berdosa ke kalau adat tu dipinda atau dilanggar?

      Delete
  15. terima kasih untuk entry ni, sekurang2nya dpt Kak Yus sedikit idea utk menggarap manuskrip kak yus 'Kahwin Lari' -- konflik antara 2 pasangan (kelantan vs N9).. hmm sebenarnya kita kena kaji kembali setiap adat yg ada, kadang2 intentionnya baik ..

    ReplyDelete
  16. Give me 5!! seriously now. I ni merapu-merapu jugak, tapi I suka ambik lojik. Orang kita ni suka sangat pentingkan adat, sampai lupa adab.

    ReplyDelete