Tuesday, August 28, 2012

Malware detected

assalamualaikum wbt..

Dalam entri lepas, dua orang makcik yang merupakan pembaca setia blog ni ada memberitahu blog sampah ni ada virus malware..pada mulanya chuu sorang je yang cakap..aku buat tak reti je lagi..lepas makcik mell pon cakap benda yang sama terus aku tak leh pandang ringan..makanya dengan pantas aku cari la cara nak buang virus lahanat ni..grrr..

Terus terang la aku cakap,aku tak tau virus malware ni sebenarnya serang blog atau desktop..so bila aku google, rupanya dah ramai blogger kena virus ni kat blog diorang..so maksudnya virus ni cuma ada bila online la ikut kefahaman aku..tu pasal blog aku terkena..

Macam-macam tutorial ada bila aku google..aku pon naik pening nak guna yang mana satu..dan kebanyakkannya tutorial sampah tak boleh pakai pon..tutorial yang sama sebijik dalam blog yang berbeza..kehkehkeh..tapi dalam satu blog tu ada penerangan yang agak jelas dan memang berguna la untuk remove malware tersebut..trimas tuan blog..

1st sekali aku dah scan malware secara Online kat sini..


kat dua-dua link tu aku scan result ok je..bermakna blog aku bersih..so mana datang virus tu..?

 
see..blog sampah clean..


Aku tak puas hati sebab pc aku ni baru je format sebelum raya tu hari dan takda anti virus lagi ..err..so dah alang-alang tu, aku terus download Malwarebytes Anti-Malware..tak mungkin makcik-makcik tu buat dakwaan pelesu yang blog aku bervirus kan..kita terjah dapatkan kepastian....

So bila dah scan pulak pakai anti virus tu, sah ada malware..bermakna bukan blog aku ada virus, tapi desktop aku..sebab tu berjangkit ke blog kot bila aku online..err..hahahaa..terima kasih la makcik-makcik sampaikan info kat aku..aku mana la perasan sebab takda efek pape pon kat aku sini..hehe...


tengok tu..malware.packer.gen haram jadah dan virus-virus lain....gaya
macam penternak virus dah aku..hehe..


Sekarang masalah dah selesai..kot-kot kalau ada lagi malware tu, infom aku balik ye kawan-kawan..dengan sukacitanya sebab virus dah takda..aku kongsikan korang satu gambar ni untuk muhasabah diri jangan cepat berputus asa..

setiap masalah ada penyelesaian..



p.s : lol..nak buang virus je pon..kahkahkah..
p.s : harap maklum, ni bukan entri tutorial remove virus..



38 comments:

  1. Replies
    1. Ingat aku sorang ja jumpa malware ni. Erk. Nasib baik aku tak bukak. Hahahaha.

      Delete
    2. ko jgn potong q sida..amik no giliran betul2..ekeke

      Delete
    3. Ekekeke, aku tak suka berada di bawah2..Biarlah aku! Hewhewhew..

      Delete
  2. Replies
    1. mudah sungguh penyelesaian ko utk gambar kat bawah tu..hahaha..aku nak scan jugak la..

      Delete
    2. kesimpulanye tu la..mudah je..kehkehkeh...

      Delete
  3. Replies
    1. trial pree je muja..tapi 14hari je la..

      Delete
  4. bhhahaha LOL..ksilapan hang yg paling besaq lepas format ialah xinstall AV trus..lepas tu syok2 la on9 mmg vulnerable giler nk kne virus/ malware...

    yg malwarebyte tu bkn antivirus okey tp lebih kpd nk kesan malware..so kne install AV len..ak reckon pkai microsoft security essential MSE free punyer. ringan n reliable

    yg malwarebyte tu hang google jer key die. berlambak org share. trial n error masukkn key tu..ak key google jer utk jd PRO dn bukan trial :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke..aku lupa nak install..dah kene menggelupur la..ekeke..so skg ni ade virus lagi ke dak? aku noob betul pasal ni..haha..av lain aku de install gak..dia tapi cam tak power je..takpa aku try yang ko ckp..tq kopi..

      Delete
    2. hang install la dlu MSE tu dlu lepas tu scan..bru la tau ada virus ke x..DAN pastikan jgn ada lebih dr stu AV kt pc sbb nnt tkut konflik

      lappy ak ak buh MSE + malwarebyte tu = so far xdak virus berbahaya nk attack..

      ada dua2 tu dh kira terbaik dh utk perlindungan

      Delete
    3. orite cikgu..siap..pc clen..

      Delete
  5. bhahaha..bgus2 pantas bertindak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ade lagi bgtau ye chuu..

      Delete
    2. orait bos :D
      btw aku pon kurang arif bab2 nk settle menatam malware2 ni, mintak dijauhkan dr aku,jgn ade org santau blog aku sudah kahkah XD

      Delete
  6. aku pun kurang pahamm..
    tp bila dah kena baru nak paham2x kan..
    hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa tu bro..dah kene memang terpaksa pahamkan..ekeke..

      Delete
  7. Gambar terakhir tu motivasi terbaik. hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..masalah sebenarnya boleh diselesaikan dengan cara paling senang walaupon masalah tu rumit..ekeke..

      Delete
  8. tulah kott ko wat entry tego adat orang.. kahkahkah

    er.. ok.. masalah mmg mudah di selesaikan.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..konspirasi nak bagi blog aku jahaman ke apa ni mell..tu baru aku tegur sikit..ekekeke..ok gurau je..maafkan saya..

      Delete
  9. Replies
    1. apa lagi..laju2 la remove sebelum anda diremovekan..ekeke..

      Delete
  10. Harap2 aku tak kena. Sbb aku mmg malas nak amek tau jalan penyelesaian dea ni. Aku baca je tp tak take point pun. Haha!

    Gambar last tu, itu pun salah satu penyelesaian jugak kan? At least dea terfikir gak salah satu cara nak selesaikan. Selesai gak masalah dea. Haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah kene baru cari penyelesaian..standard la tu..ekeke..
      *hantar virus kat ko jap..pastu ko pikir selesaikan masalah tu berpandukan gamba kiub rubik tu ye..ekeke

      Delete
    2. kalau aku dah kena bru cri penyelesaian., bhahaha

      Delete
  11. nasib blog aku tak pernah kena. nasib. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jage keselamatan blog tu..av jgn lupa pasang..insyaallah lagi selamat..haha..

      Delete
  12. tu lah aritu mmg tak dpt bukak blog ni. malware detected.

    tq anyway utk link2 kat atas tu, chic na siap scan laptop semua. ada gak menternak beberapa virus tp dah remove. sbb AV da lama expired. huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko pon perasan blog aku ade virus cikna..adehh..kalau takda sapa bgtau sah aku buat tak reti je lagi sampai skg..haha..

      ko guna av yang leakedknowledge tu cakap ok..

      Delete
  13. hari tu aku nak singgah blog kau. maka teros keluar malware detected. ahh sudah. membantutkan niat aku. nak bgtaw aku tataw nak habaq cemane. bagus ade yang tolong sampaikan kat ang.

    kalau kene kat aku memang aku gelabah ayam jugak nak buat ape. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. huh..ramai rupenya tau..kenapa aku tak sedar ek..padahal selalu jugak aku susah nak bukak blog aku sendiri..ekeke..ingat masalah apa lah..binawe punye malware..ekeke..

      #tem..ko jambu la..ekeke..

      Delete
    2. err kau kauuu. mane ade aku jambu. -.-'

      Delete
  14. klu aku kena mcm ni sure jem kepala otak

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tau masalahnya takpe bro..aku ni tak sedar pon.ekeke..nasib org bagitau..

      Delete
  15. aku tak pernah kena,klu kena msti aku pun penin tak tau nak buat lagu mana.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. so sebelum kene protect siap2 pc dengan av je kutu..aku lain kes sebab baru format..lupa install..ekeke..

      Delete