Wednesday, September 19, 2012

Tips : Cara mengekalkan pembaca sedia ada..

assalammualaikum wbt..

Usaha aku berblogging sepanjang beberapa tahun ni aku kira dah berbaloi la walaupon belum berbayar..kehkehkeh..apa yang lagi berharga bagi aku ialah ada kawan-kawan yang selalu rajin support entri aku secara paksaan ni..kalau tak baca aku tikam..haha..pada korang yang baru lagi blogging tapi dah ada pembaca kira bagus dah tu ..harap jaga la baik-baik..seriusly bukan senang nak kekalkan..

Okay, sebenarnya kali ni aku nak buat  entri berkenaan satu masalah yang biasa dikalangan blogger..aku pon dah biasa sangat dapat masalahnya ni..(hilang pembaca secara tiba-tiba)..hahaha..kadang-kadang tu terkilan jugak, pasai apa la entri aku ni sunyi je..mana kawan-kawan tak mai lawat blog aku ni..sedihh..haha.

Aku tak nak cerita dah bab nak dapatkan kawan atau tarik pembaca ni tu camna..yang tu pandai-pandai la korang..haha..masalah yang ni dah kira masuk part2..bagaimana cara nak kekalkan pembaca yang sedia ada supaya diorang tak blah..nak menten lagi susah dari nak naik beb..tu baru target nak menten..silap haribulan down terus..nak blogging pon malas ibarat macam start dari awal balik..leceh la kan..haha..

Masalah entri sunyi tanpa komen tak jadi masalah untuk blogger yang kejar ranking atau traffik ni..bagi aku diorang peduli apa dengan komen..janji traffik laju macam mat rempit tengah race..dan biasanya blogger macam ni kurang friendly..dia blogging bukan untuk berkawan tapi sekadar nak masyuk..takda apa yang salah dengan style blogging tu..untung lagi pasal senang nak masyuk dan bebas masalah pikirkan mana hilangnya pembaca kita(maksud aku yang baca dan tinggalkan komen)..

tengok..slow macam siput vavi..

Bukan aku nak sembang la kan..terus terang aku cakap traffik untuk blog aku ni slow macam siput vavi jer..dalam satu hari kalau aku submit entri baru dapat la dalam 200-300 pageview je paling banyak..kalau takda entri baru nak harapkan ada 50 pageview pon susah..hehe..tapi hal tu tak penting bagi aku..yang pentingnya, walaupon 10 orang je yang view entri aku tapi baca, fahamkan dan bagi komen..tu yang aku tunggu dan buat rasa dihargai menulis ni..

Tapi yang jadi sadisnya bila 10 orang pembaca ni pulak yang hilang, serius aku mula terasa kehilangan..terasa pulak entri aku macam sampah yang langsung tak boleh di kitar semula..apa boleh buat..terima je la..haha..salah ni salah diri sendiri..pendapat aku bila jadi macam ni disebabkan entri aku sendiri yang tak best..ni la maksud aku nak kekalkan pembaca yang ni susah..ramai yang datang dan pergi...ingat korang nak stay lama, tapi tempat lain lagi best..so korang pon angkat kaki, lambung..haha..

Berbeza dengan blogger-blogger hebat..bila blog diorang hilang pembaca bukan bermakna entri diorang tak bagus..tapi sebab salah diorang slow sangat nak update entri baru..berbulan-bulan tinggalkan blog tak berupdate..mau tak hilang pembaca walaupon tak efek sangat macam aku..blogger pemes lain beb..diorang lama tak update pon pembaca setia ada jugak yang tunggu..kalau aku tak update..jawabnya terus korang lupa la..hahaha.


aku kongsikan sekali lagi gambar ni.."setiap masalah ada penyelesaian"


Walau apapon, setiap masalah tetap ada penyelesaian kan..hehe..bila korang dah buat entry yang terbaik, dah rajin update tapi kalau susah jugak nak lekat pembaca setia yang takkan blah, tu salah korang kurang friendly sebenarnya..serius..kita ni sebagai blogger ni apa la salahnya kan kalau berkawan..toksah la sombong-sombong sangat atau nak terlalu formal..bila hubungan ni dah rapat, andai kata korang ada post entri baru la..aku akan rasa bersalah bila tak baca dan komen entri korang tu..mungkin kadang-kadang terlepas jugak..tapi nak blah terus tak mungkin la..korang kan kawan-kawan aku..

Lagi satu kelebihan berkawan ni buat kita sempoi..sebagai contoh, aku ada buat entri yang gila merapu tahap shitbrixx..selalunya bila orang baca entri merapu atau tak paham apa yang kita tulis, orang baca pastu tinggalkan gitu je..nak komen apa pon tak tau..yela entri  macam orang gila yang tulis..entri Encik H pulak contohnya dengan ayat sastera senggama minda tahap jurus Ifrit utama..yang paham pon Maharaja Zhou dengan Rahib Esa je..ekeke..nak komen berkenaan entri tak masuk dek otak plak..so best nya bila dah close..korang tak paham entri, toksah la nak formal-formal sangat lagi, kutuk je..kehkehkeh...

Jenis aku dah lali kene bahan, korang nak kutuk ke, maki ke..serius aku takkan amik hati..kahkahkah...orang lain aku tak tau la..Encik H tu aku buat contoh je sebab banyak entri dia aku tak paham..kalau kutuk H pon dia steady beb.hahaha..ni la sebab kita semua kena jadi kawan..bertekak pendapat, gurau-gurau hal biasa laa..yang pasti bila dah kawan tu toksah la nak cepat kecik hati sangat kan..orang surau pon dah pandai gurau beb..hahaha..

Jadi dengan cara berkawan ni, secara tak langsung jugak korang boleh jadi supporter dan pengkritik yang jujur untuk sesebuah blog tu..dapat kawan, dapat stalker setia yang insya'Allah tak hilang dah..See, satu sebab yang mengakibatkan entri korang kurang mendapat sambutan dah pon settle..ada kawan, entri takkan sunyi lagi..hal hal lain macam blog berat, ada word verify, iklan pop out, tulisan kecik, dan lain lain tu semua hal biasa yang dah ramai blogger tulis..takkan tu pon aku  nak ajar gak..pandai-pandai korang la..kehkehkeh..



p/s : sapa tak komen entri aku ni, aku baling blog dia dengan "molotov cocktail"


141 comments:

  1. aku baca je entry ko walaupun tak komen... aci tak???

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde hal la TK..tapi ko tunggu aku baling bom petrol satgi..hahaha..

      Delete
    2. aku dah kekurangan pembaca disebabkan leptop. wuwu

      Delete
    3. ramai je lagi stalk kat blog ko tu gila..tu la beli lagi lappy cap kure2..beli cap ayam dah la..haha..

      Delete
  2. hek ellleehhh.....x penah nmpk komen kat blog akak pon? kui kui kui...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa..ade je kak..tapi jarang..kehkehkeh..

      Delete
  3. nice info bro ... kadang2 bila lama tak update blog, memang hilang membe2 yg selalu komen hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yela..diorng ingat kita dah benti blogging kan..haha..salah sendiri..

      Delete
  4. grrrrrrrrrr...kutuk aku rupanya...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa..kutuk untuk mengeratkan silatulrahim kan..muahaha..takkan ngn aku pon sentap..:-w..kim salam dengan ji fat H..hahhaha

      Delete
    2. xde hal la bro..drpd dulu pun aku tau tak ramai orang faham entry aku..bukan ko sorang kot..kehkeh..ni pengakuan jujur ni, kadang2 aku rasa seronok bila orang tak brpa nak faham..kadang2 jer la..hahaha

      mujur ko, liyaa, chuu, sida, chic na, emma dll tu sudi gak baca entry2 aku..

      p/s: ji fat kata, dia xleh jawab salam..=))

      Delete
    3. hahaha..takpa2..ko kurang buang entri perkongsian takpa la..biar je org tak paham..ekeke..tpi sebenarnya ramai yg baca tu poyo je konon paham h..haha..

      aku malas nak buat2 paham sebab aku mmg tak paham..ekeke..

      Delete
    4. Mohon H hentikan ugutan bagi memaksa supaya org sudi membaca entry beliau. Grrr~

      Delete
    5. Andai fitnah itu lebih berat daripada membunuh, mohon tikam saja bayang-bayang aku dengan belati. (d)

      Delete
    6. Mohon H menggunakan ayat sastera senggama minda hanya di blog sendiri (d)

      Delete
    7. Mohon maaf. Lain kali saya tak buat lagi :|

      Delete
    8. "ko kurang buang entri perkongsian takpa la"

      aku rasa ko maksudkan "buat" kot..hahaha

      Delete
    9. ooooo...hahaha..aku refer komen lia ingat ko suh buat..hahaha..paham2..ckp la typo kan senang..grr..

      Delete
    10. H kan memang cekgu bahasa melayu khas untuk semak ejaan.

      Delete
    11. h kan inspektor bahasa..hahaha..

      Delete
    12. H tak stated name yuyu. sobs.

      Delete
    13. hai aien. hai liyaaaaa... ^^

      Delete
    14. takpe adik..aku tetap ingat ko.tak pilih kasih pon..hehe..

      Delete
  5. aku suka entri ko ni...tak tahu nape? haha.

    nak kekalkan pembaca setia selalunya kita kena layan macam kawan2. jemput datang rumah...belanja steambot...bodek2. haha. bukanlah....sebenarnya dari diri kita sendiri, cara pembawaan kita sebagai blogger, kalau orang suka orang akan setia dengan setiap entry kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. #pipi aku merah-merah la aien..hahaha..

      mohon ko pon setia baca entri2 merapu ni ye aien..tak best sila kutuk, kalau best klik like..hahaha..sebab ko geng blogging aku batch pertama, insya'allah aku pon jadi stalker setia blog ko sampai bila2..hehe..

      #mohon belanja steambot

      Delete
    2. oh ha! datang dah ni.

      mohon jadi tuan guru ajar cara-cara berbloging ni.

      Delete
    3. oh..aku batch pertama ke? haha.

      #steambot di negeri masing2 bayar asing2 (Permohonan LULUS)

      Delete
    4. pipi merah :
      harap maklum..ajaran aku selalunya mengarut..ekeke

      Aien :
      a'a ko dgn chuu batch pertama..haha..
      #mohon bank in untuk pembayaran..

      Delete
    5. aiennnnn! ce teka ni sape.ejehhehe!

      Delete
  6. pernah alami juga..
    berdasarkan kajian leeza lah kan...
    weekend selalu hilang pembaca.
    haaaa......
    mula2 frust juga.
    lama2 dh lali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..weekend selalu orang tak login kot..yg banyak blogging ni masa kerja je..curik tulang la katakan..hahaha..

      Delete
    2. sebab tu blogger boleh cuti hari weekend... heheheh

      Delete
    3. yeaaahh, dapat cuti..kehkehkeh.

      Delete
  7. Aku penah tnggilkan blog aku selama 6 bulan...sunyi mcm lorong resident evil bak hang..sakit sket biler nak start balik berblogging time tu..haha btw, nice info my pren!

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama tu bro..hilang stalker ko semua..malas2 pon sebulan post 2 3 entri pon ok la kot..haha..

      Delete
  8. errkkk aq dah koemn..mohon jgn boom aq.. kah2...

    setiap masalah ada penyelesaian'y.kah2.. yg gmbr cube2 tu, org malas nak susun,so dia kaler je kn.. haha..

    ni lg xbleh blah "orang surau pon dah pandai gurau beb" adeeiii aq xpernah lg tgk org surau gurau,bagaimna la rupe'y tu ya?? hahahaha

    ok baru nak komen pasal pembaca setia,, nak kekalkan pembaca setia ni mcm ko ckp jgk tu la, xbleh tggl blog lama2, org pon naik bosan tengok xde n3 t'barukan.. mcm blog aq haha toksa ckp la, gtu2 je.. komen pon pling bnyk 7 @ 8, tu pun kadang t'msuk komen aq jgk.. kah2.. kadang nak menarik pembaca setia pon kita kena selalu review blog org len jgk kn..

    bro aq nak tips panjang kn entri.. aq rasa komen aq lg pnjang dr entri kn?? hahaha, tunjuk ajar ku sifuuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko komen pon aku rasa nak bom la lina..kehkehkeh..

      eh, org surau pon orang gak..sah2 la pandai begurau..silap2 lagi loyar buruk ko tau..haha..

      bagi aku sikit2 tu ada la jugak tertunggu2 blog yg aku suka baca..tp kalau selalu sangat update pon tak leh gak..nanti org belum sempat baca dah besusun entri baru..penat wei nak baca..haha..

      nak tips buat entry panjang2 watpe..aku pon kalau leh nak tulis pendek2..senang sikit korang baca..haha..

      #takde tips apa pon..tulis je la ikut cerita apa entri ko tu..

      Delete
    2. hahaha.. brtul jgk tu.. kadang klu entri ni pnjang2 ramai yg baca perenggan pertama then t'akhir ja.. .. tp aq x. aq baca setiap perenggan tu.. haha

      Delete
    3. bagus la ko lina..dengan ini aku anugerahkan ko pingat pembaca gigih dan pengkomen tegar..haha..

      *ko tak boring ke baca entri aku panjang2 ni?

      Delete
  9. untunglaaaaa~~~ .. aku pemalu.. tak sombong.. tp malas blogging = xbnyak masa.. hahaha..

    # kenapa aku rasa macam dah penah komen ginim.. hurmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. pemalu la sgt ko makcik..hahaha..
      #bilanye ko komen ginim..tak pasan pon..hehe

      Delete
  10. ko tak komen balik kat blog aku aku bom blog ni dengan c4

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ko dah jemput aku mesti datang noob..aku baru main bom petrol dah nak kene balas dengan c4..lebih la ni..hahaha..

      Delete
  11. Aku pun terasa tak best bila dah lama tak blogging, tak update entry baru. Sbb org dah tak bape ingat nak gi blog aku. Err maybe dorang bukan lupa, tp dorang sesat kut sbb dah lupa jalan. Map dah hilang agaknya. Haha!

    Nak kata hilang sume pembaca tu tak laa. Tp kemeriahan bila selalu update ngan jarang2 update ni laen. Tu satu hal. Yg paling tak best, bila tak dapat nak komen entry kwn2 sama2 ngan kwn2 yg laen. Cthnya kau update entry arini, 7 kurun pastu baru aku komen. Gila tak best camtu. Haha!

    Tak reti la nak jadik friendly Pakcik. Aku pemalu dan pendiam. Hewhew! :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. dilarang menipu..terutamanya pada baris terakhir..grrrrr

      Delete
    2. aku pun pemalu dan pendiam.. lalalalala... =3=

      Delete
    3. tu la..ko dah la jarang update skg..jarang plak komen2 entri org..stalker ko dah merajuk ok..aku tau la entri aku tak best makcik..ko saje je je tak nak komen kan..sentap..

      # baris akhir tu takleh blah..hahaha..
      # makcik mell ni pon sama..nak jugak..haha..

      Delete
    4. Sape stalker aku yg majuk tu? Tolong bom skali dea Pakcik! Ahaha. Eh ehh, kau ni. Kemaen skang asik nak sentap ngan aku. Sebenanye kau sengaja carik alasan nak putus kawan ngan aku kan? :'(

      Delete
    5. kehkehkeh..ko la susah sgt nk nampak skg..lama tak gosip ngn bahan ko makcik..rindu sikit la..hahaha..

      *ko rasa nak kene bom ke nak kene tikam..pilih satu..grrr

      Delete
  12. hahaha..samalah blog aku pun x tinggi mana trafiknya...ko aku jer yg komen blog ko..ko x jenguk pun blog aku..huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sori makcik..takde dalam list sebelum ni..hahaha..pasni aku tak miss dah..

      Delete
    2. nasib baik ko panggil mak cik kalau panggil nenek haru aku..hahaha

      Delete
    3. hahaha..welcome de club makcik..kat blog aku ni ramai makcik2..kalau ko nak jadi nenek bleh gak..belom ade lagi ni..haha..

      Delete
  13. Ok..ok.. aku komen, sebab ugutan ko yg bertulisan merah tu amat menakutkan aku. Hehehe. Ye, aku setuju la dgn ko kali ni. Biasa mmg aku setuju jugak kan..

    Itu jugak yang aku praktikkan selama ni. Aku tak fokus sangat nak cari follower baru. Tapi kalo ada blogger yg baru follow blog aku then komen entry aku dalam 2,3 kali... Aku terus masukkan dia dlm bloglist aku supaya aku tak tertinggal baca entry dia plak. Ini mmg cara slow utk dptkan loyal reader yg aku rasa lebih penting drpd follower berlambak tapi takde yg betul2 loyal. Ingat senang ke nak jadi blogger ni. Tapi... unique visit ko setiap hari lagi banyak drpd unique visit aku. hahahah. Lame kan aku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku simbah cat merah je la lyd baik sikit..haha..

      insya'allah yang ada dalam bloglist aku tu aku rajin2 la komen..kalau telepas nasib la kan..haha..tp kesian tang yg baru2 kenal blog aku tapi takde dalam list lagi..selalu telepas..soriii..

      Delete
  14. O... lupa. Daiso ada byk cwngn. Kalo rajin buka web ni.

    trailsshoppers.blogspot.com/2012/01/new-daiso-jusco-taman-maluri-daiso.html

    ReplyDelete
  15. aku takut kaalau tak komen,nt ko ugut aku ahahahaha

    ReplyDelete
  16. betullah..nak kekalkan pembaca memang susah, cara terbaik kita kena rajin juga bw dan tingalkan komen ke blog rakan2kan?...dan yg pasti KY selalu gak jumpa blog yg tulis entri yg memang payah kita nak faham isinya...sbb KY ni, kalau dah masuk blog orang pasti nak tinggalkan komen...eehhmmmm...

    tips yg bagus untuk blogger baru cam KY, thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..pembaca yg dtang dah pergi senang je dpt..yg nak kekal lama tu payah..so kena pandai la amik hati diorg ye dak..paling senang kene berkawan la..

      Delete
  17. follow sini.mohon dapat komen hari-hari dari tuan tanah.kalau takdak kami BOM sini jugak tanpa isyarat.oyeah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks pipi merah..nanti aku menyusul..insya'allah aku rajin2 komen nanti..haha..bommmmmm..

      Delete
  18. Kena buat kajian ttg nk naik trafik di hujubng minggu ni. Leeza nk mula buat kajian lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok la tu leeza..nanti kongsi2 kan la ek..hehe..

      Delete
  19. lagi suka kalau ada org komen belog, sb baru tau rupanya yg follow tu bukanlah hanya follow semata2. tapi ikot jugaklah perkembangan walaupun entrinya, sadis2 sahaja, kehkehkeh.

    akak ni, kalau follower tu dah masuk list, mmg followlah walau bagaimanapun, melainkan, hamba sibuk..tak ada kesempatan lansung..mmglah tak terbaca belog2 member tuh. huhu

    pepehal pon, belog ni ttp akak terjah. sbnya, hehhhe, belog ni lucu tau. leh regang2kan otot mulut...terbaekkk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. entri aku pon sadis2 je kak..hahha..yang pasti blog aku tak lucu la..sikit pon tak..thnks sebab jd frenlist aku..

      Delete
  20. ermmm boleh tahanlah blog ko bro ..x kisah la ..apa pon terus berblog ...aku sokong jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh..ye ke..hahaha..time kasih beb..sempoii

      Delete
  21. Jiran alam maya lah katakan, ko bagi salam aku balas..entry pilihan busuk mmg terbaik..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes bro..jiran ke apa ke.yg penting kite semua geng..

      #terharu jadi pilihan busuk..2nd time dah ni..rasa cikai je..tpi tepilih lak..haha..

      Delete
  22. thanx info, sangat menarik.

    >komen ni cm mesra alam x?< kih3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa..ko toksah nak skema2 sgt la emma..tikam kang..haha..

      Delete
    2. hahaa.. janganla kejam sangat smpai tikam, stakat baling mercun dh la..

      Delete
    3. ok2..aku simbah cat je la senang kan..setuju dak..hahaha

      Delete
  23. teruskan menulis
    aku selalu je baca
    komen je kadang2 hehe

    malas login

    ReplyDelete
    Replies
    1. time kasih la sya..ko sorang je yang berani jadi anon kat sini..
      #baca tu komen2 la sikit..maleh betul..haha..

      Delete
  24. NAK KOMEN JUGA LA..TAKUT KENA BOM...eh huruf besaq pulak..sorry ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tau takut..
      tpi huruf besaq tu mcam marah pon ade..hahaha..

      Delete
  25. aku klu baca wajib komen,klu tak komen tu maknanya aku belum baca.haha sekian..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul gak tu kutu..alang2 dah baca kan..apa salahnya komen terus..
      tapi aku selalu gak komen dulu sebelum baca..ada la 2 3 blog aku buat camtu..ekeke..

      Delete
  26. ok, aku komen je ler... sekadar pekataan komen. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. okey2..komen ye..satgi aku baling bom petrol kat blog ko..hahaha..

      Delete
  27. selalu je baca kadang2 komen, kadang2 tak komen. hahaha..

    yayy dah komen, tak kena bomb. hakhak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks cikna..ko teselamat dari kene bom..tapi tetap kene simbah cat merah la..hahha

      Delete
  28. panjang tul kaki ngomen blog ko nie, ok turn aku lak ngomen kat sini.
    sbnarnya xde pe2 pun nak ngomen just nak cakp blog ko ni hebat juga. Mungkin aku jadi salah sorang pembaca setia blog sampah ni. Walaupun sampah tapi penuh ngan info

    ReplyDelete
    Replies
    1. panjang sebab aku reply semua komen je bro..haha..
      thanks la ko layan lagi blog cikai aku ni..haha..tp blog ko memang tempt aku cuci mata la beb..update laju2 KA..

      Delete
  29. haha biase lah tu .. sy pon dah penat sgt nak kejar trafik neh ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..sapa suruh ko kejar..kan dah penat..hahha..

      Delete
  30. Alamak terpaksa comment sebab taknak lah kena baling dgn bom tu =.="

    Hahah tpi nice advice! ^^
    I like itt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkeh..tapi hati2 gak bro..periuk api banyak tu aku pasang..haha..
      anyway thanks..

      Delete
  31. baru pertama kali baca dah jatuh hati...ok santai aje...senang difahami orait bro terbaikk...jalan2 singgah sini ...

    mselim3.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..jatuh hati ngan sapa bro..haha..
      maksud bro..entri aku ke?hihi..rasanya biasa2 je ni..entri cikai..
      btw..thanks..

      Delete
  32. yelah2.. aku komen le ni..haha.. aku dah lama tak singgah blog orang, bukak blog sendiri pun dah malas kot sekarang ni. update apetah lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..nasib ko jumpa jalan kan zaza..ingat sesat tadi..aku baru je nak bomm blog ko tadi..hahha..

      Delete
  33. aku lagi suka org tinggalkan comment. pasal trafik tu tak kejar sgt.. bila org tinggalkan comment, nampak la gak dia baca entry kita. nampak sikit ape yg kita tulis tu berbaloi, ade org baca. tapi ade gak tinggalkan comment yg takde kaitan dgn entry mahupun blog. atau lebih mesra dipanggil spammer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau blogger yang betul2 tulis sendiri artikel perkongsian yang bukan hasil kopipes, aku rasa depa semua harapkan org baca dan komen..yg sekadar kopipes tu yela tak rasa sangat..haha..bukan dia tulis..

      so komen anda sangat dihargai..haha

      Delete
  34. muja ni harapkan ckgu bundle je la untuk comment,, tu pun tak tau la khatam ke tak baca entry muja tulis,, huhu,,, tq la cikgu!!! :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tak la katam satu blog tu muja..haha..tapi stakat ni aku baca je semua sejak stalk rasmi blog ko ni..haha..failed sikit kalau ko tulis english..hahaha

      Delete
  35. tq bagi pendapat...takyah nak bom sangat

    ReplyDelete
  36. kira 0k la...page views ratus2...sy ni puluh2 je..kdg2 belas2 je..haha

    tukang komen pn 1-2...tp pape pn alhamdulillah...

    bkn kisah sgt psl trafik ke ape...asalkn ada org menjengah tgk sy menceceh je..

    http://ielahinagiku.blogspot.com/

    Salam perkenalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal..

      ala slow2 la..kalau rajin mesti blog tu meriah punye..bila
      dah ramai pembaca plak, kene mentenkan supaya diorang tak lari..
      senang citer bukan senang nak jadi blogger berjaya ni..haha..

      Delete
  37. Follower agak riban-riban jugak tak jadi masalah.sekurang-kurangnya percentage yang aware kita ada create entri baru agak tinggi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. follower yg riban2 tu follower tampal je bro..tp cam ko cakap 'mungkin' la percentage tu tinggi sikit..tapi aku rasa tak pon..pasal aku kenal sapa yg komen kat blog ni..boleh kira ngn jari je..haha..

      nak cari follower senang je dari nak dapat pembaca..-_-'

      Delete
  38. Hmm...yelah..saya lah yang kurang friendly tu.. Baca jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..rilek feena..bergantung tujuan kita blogging la nak frenly ke dop..haha..

      Delete
  39. komen jugak sebab takut kena boooommmm!
    okla traffik lu bro. kalu gua ler adoiiimaaakkk lagi macam anak siput vavi.miahahaha.
    abehtuuuuuu dah aku sensorang je view blog sendiri. syok sendiri gitewwww!
    eh.nak kerap kerap singgah sini le.boleh bagi laluan??=p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...kebabommmmmmm..kena jugak..
      ok ke tak ke aku tak kisah pon sis..yg aku harap diorg singgah baca..rugi woo tak baca..hahaha..

      singgah la selalu..aku tak bomm dah..tol pon percuma..haha

      Delete
  40. content is the king...jadi kalau content berkualiti maka orang akan datang lagi membaca blog kita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..isi tu penting kalau kita harap nak pembaca yg sudi singgah kali ke2 dan sampai bila-bila..hehe.

      Delete
  41. " Masalah entri sunyi tanpa komen tak jadi masalah untuk blogger yang kejar ranking atau traffik ni..bagi aku diorang peduli apa dengan komen..janji traffik laju macam mat rempit tengah race..dan biasanya blogger macam ni kurang friendly." - Silent reader :D

    ReplyDelete
  42. aku blogger baru friendly 0,,traffik 0,,komen tunggu megat komen datang mengomeng..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. standard la tu komeng..lama2 nanti ramai la reader....kene rajin la sikit..

      Delete
  43. Blog saya paling jarang menerima sebarang komen !
    Apa pendapat tuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama je macam aku tulis atas tu..haha..kurang blogwalking pon salah satu la..tak ramai sedar kewujudan belog kita..so rajin2 bw dan komen entri belog org lain..nanti depa mai plak blog kita..

      Delete
  44. blog sue bebalik dapat lawatan dari Tanpa Nama..pastu ruang komen plak dia kasi iklan barang pharmacy..

    ReplyDelete
  45. jeles pulak tengok post yang ada komen panjang2 ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. komen ni nampak banyak sebab aku balas semua komen je bro..cer bahagi2 komen yg ade tu..tinggal bape je..

      Delete
  46. suka entri nih..tringin nak bw lama2,tp msalah masa & internet pmusnah sgala..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh entri dah lama pon ade lagi komen..haha..thnks..b4 ni internet aku hampir 2 bulan takda..memng pemusnah..yang lagi jahanam..bil mahal bulan2 tetap kena bayar..haha

      Delete
  47. oleyh, dia pon x komen orangnye belog!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku utamakan berbalas komen kat blog aku sendiri dulu eyqa..kalau sempat aku walking back la kat blog pembaca..hahaha..sori atas kesulitan...

      Delete
  48. adoiii lawak la cara penulisan ko nih.. part siput vavi tu,hahahaha. papun aku tanpa sengaja tbaca blog ko ni, rasa best pulak. aku follow eaa :)

    ReplyDelete