Friday, December 14, 2012

Sentap : Kepercayaan karut..

assalammualaikum wbt..

Kepercayaan karut orang melayu dan masyarakat islam kita harini sebenarnya terlalu banyak..aku pon dalam sedar tak sedar mungkin ada kepercayaan yang buat aku terpengaruh lagi..benda-benda remeh bangang je sebenarnya..mungkin kebetulan buat kepercayaan tu jadi kuat..sampai menyampai tah dari mana asalnya pon tak tau, tapi duk percaya...bangang kan..kahkahkah..hal ni sebenarnya boleh melibatkan akidah kata ustaz..jangan cakap aku, kau, dia, semua orang kita mesti sikit sebanyak mesti terkesan dengan kepercayaan karut marut ni..

Contoh bangang yang pernah dulu member aku sampaikan.."jangan letak jaket atas handle motor, nanti eksiden"..puii la...terkekeh aku gelak, memang tak percaya la..tapi sehari lepas aku dengar member aku cakap camtu, betul-betul aku eksiden kononnya sebab aku dah letak jaket atas handle motor...hahaha.aku masih lagi anggap benda tu kebetulan..tapi sebab aku dah dengar apa member aku cakap tu 'terjadi' dan tambah kejahilan lagi masa tu, mudah kan bisikin syaitan tu memanipulasi suruh aku percaya benda tu betul..tak percaya banyak pon, sikit sebanyak mind aku terproses pikir apa yang pernah jadi kat aku sebab tak dengar cakap member aku tu..jahanam betul..haha..

Tu hal kecil je beb..kalau dengar mak aku citer orang dulu-dulu, dan yang baru-baru ni jugak aku tengok dalam Tanyalah Ustaz benda yang sama, bab kepercayaan karut orang melayu kita ni sampai bab nak buat ibadat pergi haji pon ada macam-macam kepercayaan dan pantang larang..'sebelum pergi haji kene tinggalkan rumah dulu bermalam dekat rumah orang lain'..'bila dah melangkah tinggalkan rumah, jangan toleh belakang lagi' dan macam-macam lagi..kahkahkah..

Yang lagi bangang abadi, bila dah kat Mekkah, duk percaya pulak batu, tanah kat Mekah ada keistimewaannya pastu ambil la sikit bawak balik Malaysia..kahkahkah...harap maklum la, tu memang dah langgar adab-adab pergi Mekkah beb, bawak balik yang benda shopping takpa la., batu ,tanah , kayu, pokok diharamkan bawak keluar tak silap aku..satu lagi, orang tua selalu nak sekolahkan aku bab kononnya aku percaya kat batu-batu ni..letih betul aku nak layan orang-orang tua ni..hahaha..


Memang la kat tangan aku ni selalu je aku pakai gelang batu tu..tapi sekadar eksesori je pon..ingat aku Geng Gelang Magnet AC ke percaya pakai gelang magnet tu boleh jadi kuat..kahkahkah..tangan aku ni tak boleh kosong la beb..sama la macam orang biasa pakai jam tu, rasa kosong kalau tak pakai..bab percaya bukan-bukan kat batu gelang tu memang tak la..nak rasa sihat ke, percaya batu ni jadi pendinding ke memang idok la..puii..aku beli kat Jusco je ni..kahkahkah..aku malas nak sentuh bab bab yang terang-terang kekurafatannya cam bomoh-bomoh sesat tu..pelik lah, tu pon ramai je lagi percaya..hahaha..

Akhir sekali,point ni sebenarnya point utama idea aku tulis entri ni..harap bini aku tak tersentap la dengan terpublishnya entri ni..hahaha..aku citer sikit la dulu intronya..Esok(sabtu 15/12/12) kat UM tempat bini aku kerja, diorang ni ada event menda tah..bini aku ni dengan geng-geng pejabat dia terpaksa masuk pertandingan masak-masak,ala-ala masterchef kot...hahaha..So untuk lelaki pulak, ada la pertandingan memancing..hehe....pendekkan citer, aku tak dibenarkan ambil bahagian dalam pertandingan tu..hahahahhaa....boleh agak kenapa?..


Adakah disebabkan aku seorang pemancing master? raja pancing, raja kelah,tongsan, toman,dan raja segala ikan..(raja-raja tu sekadar gelaran untuk pemancing yang hebat) sampai tak dibenarkan menyertai pertandingan tu..hahahaa..memang takk laa...kehkehkeh..

Berbalik tentang kepercayaan karut, bini aku ni pon salah sorang la dah terpengaruh kepercayaan ni..hahaha.."suami tak boleh pergi mancing ketika isteri mengandung"..hahaha...takut aku buat bukan-bukan kat ikan nanti terkenan kat anak yang bakal lahir tu...'kan yang, kan..camtu kan yang u pikir?'..hahahaha....mengarut betul....

Kesian kat nelayan kalau takleh turun laut time bini mengandung..hahaha..mapuh kering takde pitih..hahaha..aku tak minat pon nak masuk pertandingan mancing tu sebenarnya, saja nak usik bini aku tu dan harap kepahaman dan kepercayaan mengarut tu boleh buang..kan tak pasal-pasal je dah jadi paranoid disebabkan benda yang mengarut tu..haha..pengalaman aku dua tiga tahun lepas masa gila memancing lagi, member aku sorang ni, time bini dia mengandung, bukan setakat mancing biasa-biasa..selamba je follow sekali trip dengan aku pergi Tasik Kenyir 4 hari 3 malam..kesian bini kena tinggal..kehkehkeh...

 
dengar ni kalau nak lagi pencerahan..
 
 
p/s : lagi bini larang, lagi suka buat..hahaha..


69 comments:

  1. 1st...tak bangga pon..kehkehkeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaupun aku lambat komen tapi aku still akan dilihat sebagai pengomen kedua. Kehkehkeh.

      Mak mentua aku tak kasi aku tgk citer katun. Tapi aku nak gi tengok The Hobbit ni cemana? Nak tgk kat wayang sebab nak tgk 3D.

      Memang pun kepercayaan yg kita percaya tu agak karut. Aku masa peknen ni tak kasi husband aku bergaduh dgn cicak. Dia selalu nak lastik cicak. Aku tak kasi. Aku cakap, jangan bunuh haiwan. Tak baik, wp sunat bunuh cicak. So, kalo cicak banyak, aku hanya benarkan suami aku spray je utk halau. Pastu aku tak siang ikan, sebab rasa tak sampai hati nak kerat mulut ikan, jadi aku mintak tolong suami aku siang kan ikan. MUeheheh. Selamat le suami aku rajin.

      Delete
    2. tahniah lyd sebab dapat 2nd..kahkahkah...

      amboi mil ko..kemain lagi oldskul punye pemikiran..nak tngok katun pon takleh..hahah..parah...ko tak siang ikan lyd..isk,isk..terpengaruh kepercayaan ke sebab emosi ko tengh mengandung ni?selamat laki ko rajin..hahaha..

      Delete
  2. 2nd kot.. :p

    hehe.. kawan aku dulu laki dia kuat gila mancing tym dia pegnen dan tym xpegnen pun ye.. pemancing tegar la katenyer..
    tp ALHAMDULILLAH.. anak dia tade tekenan ke hape.. comel je aku tgok. haha. cumanya org tua2 xbg tu.. aku rase mybe pasal dah pegi mancing tu.. xelok la tinggal bini mengandung kot.. cmtula. pndapat aku la..

    laki dia bg ayat sentap bila dia bising. " ni xpercaya qada' dan qadar ker? semuanya kententuan ALLAH? " ..

    Tapi.. aku tak suka la laki gile mancing.. siann kat anak bini.. dok kena tinggal2.. ikut sgt hobi tu smpai anak bini terabai.... laki aku kate memancing ni melalaikan.. kehkeh.. tp takat suka2 tu xpelah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku ni sebaik la sebelum kawen terus slow mancing ni mell..kalau tak aku ni pon dalam kategori hantu mancing ko tau..hahaha..

      aku pon banyak je contoh orang pergi mancing masa peknen takde apa2 yang buruk pon jadi..contoh buruk yang orang takut tu plak lagi popular aku rasa padahal bukti aku tak nampak lagi..hahaha..

      laki ko bukan kaki pancing mmg la ckp camtu..haha..

      Delete
  3. encik bundle ni pun, ikut jela puan wani nak ape.. 9 bulan je pun.. let her be a queen for a while,, lepas dapat puteri or putera jadila king balik.. hehe.. tengah mengandung tu,, follow jele,, :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...ye la muja oii..hahaha...aku saje2 je tu..feel nak mancing aku sekarang setakat kat pasar je pon..boleh pilih lagi..haha..

      Delete
  4. Eleh,kutuk la ckp i ni mcm² kan..
    1st esok i tak masuk pon pertandingan masak tu sume..i ade date ngan ira.
    2nd kalo u nak masuk sgt..sekarang pon i leh bagi nama u..nak?
    3rd nelayan sume guna pukat,jala so ikan diorang tak cedera okkey !

    ok,mungkin i terpengaruh la sket dgn benda mengarut tu kan..i jz takut sket² je..bueekk! bukan la smp terpesong akidah i..

    jgn kawan i !

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu pon nak sentap..hahaha..i nak bagi pencerahan je bagi u dgn orang2 yang tak jelas paham..yang tak elok toksah la percaya lagi..i tak teringin pon nak masuk pertandingan pancing tu..tapi yang masak2 tu ade kosong lagi dak? buh nama i..lama chef bundle tak masak ni...kehkehkeh

      Delete
    2. nk tolong masak kat rumah pon jarang ni sibuk nak masak kat pertandingan..lupakan je lah!

      Delete
    3. hahahaha..kantoi..i tolong apa..masak air...

      Delete
    4. Kan dah kena sound ngan bini. Kantoi lak tu. Chef Bundle konon! Huh! :P

      Delete
    5. hahaha... poyo je pancik bundle nih.. padan muka! :p

      Delete
    6. uiks..aku kene serang ke ni..larikk..hahaha..

      Delete
  5. amboi..perli bini nampak..haha..

    aku pun pernah jugak dengar pasal mende ni..yg pasal natang dengan org peknen ni..kalau pukul ular nnt anak kuar kulit jadi sisik2 la..kalau mancing mulut ikan rabik, kang anak kuar mulut jdi sumbing la..macam2 lagi la..tapi mcm tak logik je aku rasa nak kaitkan..

    bakal laki aku gila mancing..sebijik perangai arwah abah aku..nnt dah kawen kalau die gi mancing aku nak ikot die..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..aku dah mintak izin la nak tulis..

      semua orang penah dengar shah..dah turun temurun dah kepercayaan ni..buat orang paranoid je..masalahnya yang langgar semua tu tapi tak jadi apa, aku banyak contoh..tapi yang terkenan tu tak penah lagi tau..apa pon tu kuasa Allah kan..nak jadi2 la..bersebab la kalau camtu..

      Delete
    2. haaaa..yg tu betul..kalau nak jadi tu jadik jugak kan..dah takdir dari Allah..kekadang ko tak buat ape pun dengan menatang2 tapi kalau dah Allah nak bg ujian dapat anak ada kekurangan tu kira dugaan la kan..

      Delete
  6. haha.. mmg kalau dipikr pikir balik lawak pulak pntang larang itu ini..haha
    nak caqi bakal suami yang tak suka memancing lah senang. duk umah bljaq masak dengan aku lagi bguih.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..yang ko tak suka tu la senang dapat cikgu..haha

      Delete
  7. hahaha...mengarut lah..sebab hubby masih sya pregnant pegi jer memancing..tapi kau x naik lah..bini kau baca nnt kecik hati dia...org mengandung ni sensitif tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg mengarut pon bagi aku..haha..eh, aku dah mintak izin dulu nak tulis entri ni mrs..ko ingat aku berani sangat ke nk main pos je entri camni.haha...

      Delete
  8. kepercayaan or pantang larang ni biasanya nak takut2kan budak2 jer..contoh, org ppuan xleh duduk kat tangga, xleh nyanyi kat dapur and macam2 lagi..aku sendiri pun kadang2 terproses jugak utk percaya benda2 camni..contoh, mimpi kat someone means org tu rindu kat kita..padahal kebetulan jer 2-3 hari lepas tu kawan aku call..hahaha

    dulu aku selalu masukkan nasi dalam kuali, gaul2 kat sisa lauk pastu makan..kadang2 kalau malas, aku makan terus dalam kuali..abah aku bising la, dia kata kalau makan dalam kuali, nanti dapat bini punggungnya besar..aku jawab kat dia, bagus la kalau dapat bini punggung besar, dia marah pulak..kehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kau menjawab H...menjawab! hahaha. suka ko dapat bini punggung besar ek.

      Delete
    2. dapat bontot besau pon best apa..hahaha..tp yang pasti bukan sebab makan dalam kuali la..qada dan qadar je kalau terjadi pon..haha..

      Delete
  9. Aku tengok jenis kepercayaan tu kut. Ada yg aku tak percaya langsung. Ada yg bukan la aku pecaya sgt tp lebih kepada takut. Rasa cam tak caye, tp bila pikir still takut, percaya jugak siket la tu ek? Heheh

    Cuma, pendirian aku, kalau kepercayaan tu resultnya nanti mungkin membawa musibah, dan aku tak perlu buat pun benda tu, so tak perlu la aku buat, or lebih tepat aku elakkan. Bukan masalah percaya tak percaya. Tapi aku taknak la cakap besar sgt. Takut even kepercayaan tu mengarut sebenarnya, tp kalau kita terlebih tak percaya, terlanjur cakap besar, laen pulak jadinya. Sume tu kuasa Tuhan kan? Laen la kalau dah desakan hidup ke contohnya, kena buat gak ke, so buat & berserah je la kut.

    Aku rasa tak salah Wani nak takut. Bukan masalah percaya tak percaya. Tp dea cuba mengelak drpd apa2 musibah berlaku. Berbalek pada apa2 pun kuasa Tuhan kan? At least in case apa2 berlaku, kita takde la rasa puncanya dari kita. Lagipun dea yg ngandungkan kut, mesti la siket sebanyak dea pikir benda ni. Btw, semuga baby korang dan puan mengandung sehat2 belaka. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik liyaa faham ape yg i cuba nak sampaikan..
      thanks liyaa :)..liyaa : ko jgn kwn dgn chef bundle konon-konon tu.
      propa je lebih !

      Delete
    2. Aku cuba menyelami jiwa kewanitaan kau Wani. Kehkeh! Aku rasa Cekgu Bundle tu lagi la propa sangat. Kahkahkah! :P

      Delete
    3. Kalo ko nak tau sume title yg die gebang kat cni sume propa lah senang cite..haha
      nasib title suami tu je die tak leh tukar aku ase..hehe

      Delete
    4. tu yang aku cakap..kepercayaan tu walaupon sikit je buat kita paranoid..

      masalahnya kepercayaan apa yng ko maksudkan tu bawak musibah?..yang aku nampak, tu semua sekadar rekaan je.takde musibah pape pon..haha..ko mmg salah sorang la yang senang terkesan dengn bende2 karut tu makcik..hahha..

      bab cakap besar tu takde kaitan pon dengan kepercayaan karut..tapi mmg selalunya orang cakap besar akan terkena balik..tu rotation kehidupan makcik..

      nak percaya sesuatu kena guna akal dan ilmu..baru tak merepek kepercayaan tu..

      Delete
  10. sebenarnya setiap kata kata yang keluar dari mulut ia satu "doa" cth.. kalau isteri mengandung suami tak boleh potong leher ayam nanti terkena kat anak yang bakal lahir !
    haa kan doa makbul wakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. tah la..aku tak rasa pon setiap apa yang cakap tu doa..nak berdoa pon ade adab2 je nye bro..haha..so kalau orang pikir camtu kan lagi bagus pikir dan cakap yang baik2 je kan..

      Delete
  11. orang kita sarat dengan pantang larang. selalunya pantang larang ni lebih kepada nak menakutkan kita, pantang larang ni selalunya ada sebab disebaliknya...

    cth yg macam sebab memancing tu bukan apa...nak bagi suami lekat kat rumah je, jaga isteri sedang mengandung...kan ibu2 merandung ni sensitif, perlukan penjagaan rapi dan belaian suami...cewahhh! haha.

    cth lain : jangan makan kepala ikan nanti bodoh....tu sebab kepala ikan xde isi. takut tercekik tulang lg.

    jgn duduk kat bendul tangga (anak dara) nanti lambat kawen...tu bkn apa kan tak manis dipandang anak dara melepak tayang muka.

    jgn lambat basuh tgn pas makan nanti mak mertua tak sayang....padahal nak ngelak dari tangan tu berkerak, yelah lepas makan kadang sedap berborak-borak.


    dan mcm2 lagi....takde la smapai terpesong akidah kan kan. dah besar panjang pandai ler fikir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku rasa ada betulnya cakap ko aien..org dulu mungkin bercakap style berkias..tapi tak nafikan jugak ada yang betul2 mengarut..

      tapi mcam ko cakap bab mancing tu, totally orang tak pikir cam ko aien..orang mengandung mmg takut dengan mitos tu..dan mungkin jugak kefahaman tu mmg tu je maksudnya dan bukan ayat kiasan bagi laki duk umah..

      ko tengok ke blom video aku bagi tu camne ustaz cakap kepercayaan yang boleh melibatkan akidah..malas nak ulaskan lagi..haha

      Delete
    2. internet lembappp tak boleh tengok :(


      err...yg pasal pancing tu aku sebenarnya malas nak sentuh point yg sepatutnya. tapi dah alang2...aku tahu sebab apa sebenarnya saje je mangarut tang lain, bimbang anak cacat kan? itu semua ketentuan Allah...anak2 istimewa ni hanya dipinjamkan pada yg selayaknya sahaja. kalau dah ditakdirkan...tak payah tunggu pergi memancing pun.


      apa2 pun aku doakan kesihatan dan kesejahteraan Cik Puan Wani dan Bundle Jr. semoga selamat kedua2nya atas izin Allah

      Delete
  12. aku pun percaya macam wani cakap tu jugak dulu even sampai sekarang part mancing tu haha
    sekali bapak mentua aku sound
    kesnya kakak ipar aku ke biras tah tengah preggy nak tengok cite narnia ke ape tah then dia kata depan bapak mentua aku isk takleh tengok ni sebab muka pelik2 dalam tu kang terkenan kat anak
    bapak mentua aku dengan selambe sound dok percaya merepek2 tu buat ape
    nak tengok tu tengok jela takde mende la nak terkenan ke ape
    dok susahkan diri sampai nak tengok tv pun takleh hahaha
    niat pun nak tengok cite je bukan nak buat ape
    aku yang dok kat situ pun tersentap sebab aku pun terpikir cam biras aku tu jugak haha

    so lepas tu aku pun kuat la sket nak tengok cite apepun kebetulan time tu aku pun preggy masa tu. cuma part mulut tu aku lebih percaya la kan berbanding perbuatan. kena jaga mulut tak kira isteri ke suami ke. takut berbalik pada anak. mana la tau kang termaki hamun orang ke ape. termengata orang ke ape.
    my 2cents

    malas login (tapi kali ni aku nak guna id blog aku haha)

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang perempuan je selalu senang percaya benda2 ni aku tengok..tapi aku setuju yang ko cakap bab cakap dan perbuatan tu..mulut kalau jahat mmg tak selamat la..sebab tu ade pepatah kerana mulut badan binasa..tapi tang perbuatan yang takde salah apa yang dimomok kan ade musibah tu mmg agak mengarut la..percya qada dan qadar je..semua dah ditentukan..

      haha..akhirnya ko login jugak guna id..ok la tu..bagus la untuk promosi..ko tinggalkan link ko dalam komen pon takpe..apa ada hal iklan2 sikit..pree je pon..haha..

      Delete
  13. org dulu2 buat cerita mcm tu, cuma nak takut2kan kita ajakan, dan nak menjadikan kita manusia yg berdisiplin sikit heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke..pasti?mane tau mmg tu yang diorang maksudkan..bukan nak cakap apa la..orang dulu tak berapa berkembang mcam kita sekarang..ilmu susah nak dapat..budaya karma2 dari pengaruh hindu pon kuat..tu sebab mmcm2 kepercayaan ade..

      Delete
  14. aku rasa mcm penah buat la entry psl kepercayaan karut ni.. kehkehkeh...

    bundle.ko ingat lagi tak sydi ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke..aku tak perasan la payeh..jgn cakap entri ko, entry aku sendiri pon aku dah banyak lupa tulis apa..hahhaa..

      aku ingat lagi syidi VIP tu..pesal dengan dia?arwah dah ke?

      Delete
    2. geram betul la komen aku duk kat bawah ni.. letih aku scroll... hhahaha

      tade ahh.. saje aku tringat kat dia.. zaman dulu2 kot..kehkehkeh

      Delete
    3. ala bukan banyak sangat pon komen2 kat blog aku ni..

      sejak fbox takde ni kurang dah aku nak mengutuk orang..tp syidi tu mmg aku takleh lupa la..hahaha..

      Delete
  15. kadang2 orang tua dulu2 bagitau semua pantang larang tu sebab nak kuatkan hujah dorang. nak bagi anak2 dorang tak bertanya balik. lagipon orang tua dulu2 kan suka cakap berkias. tapi bila dah jadi kepercayaan turun temurun, orang ramai dah main ikut buta je. tu yang buleh terkacau akidah kita. so, lebih baik bagitau hal sebenar dari berkias2 camtu kan?

    cth lain : rama2 masuk rumah, maknanya ada orang nak datang.
    cth lain : tapak tangan kanan gatal, maksudnya nak dapat duit.

    tu kira kepercayaan karut jugak ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ye yang jenis berkias, kira mmg jadi salah paham pihak kedua la kan..tapi macam mana kalau hal tu bukan kiasan?

      bagi aku tak kisah la apa pon,kalau dah percaya benda bukan2 yang tak pasti tu kira mengarut la tu..haha..

      Delete
  16. ^_^ Kelia pencerahan ni bro. Dok tengok ngan bini aku. Masuk ni setaun dah aku takleh mengai dek pecaya menda cenggitu. Anyway, selamat memacing bro!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko pon bini tengah mengandung ke? bini tak bagi ngail sebab apa?ko g ngail ikan mulut merah ke apa ni..hahaha..tu mmg la tak bagi..umpan mahal..hahaha

      Delete
  17. Replies
    1. memang salah orang dulu2..depa punya pasai la ni..hahaha..

      Delete
  18. Ada sbb kot pantang larang bagai ni...nk halang bese2...xnk dgr...selit mende2 tahyul sikit baru jalan...tu cara halus org2 dulu kot...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..mungkin jugak la kot..contoh cam orang2 tua dulu suka momok2 kan sesuatu bagi budak2 takut kan..tp sebenarnya cara tu salah walaupon untuk kebaikan..efek jangka masa panjang la jadi kepercayaan tu..so eloknya kalau rasa cam mengarut tu kaji balik, pikir guna akal dan ilmu..org dulu bukan betul sangat..hahha..

      Delete
  19. ha??

    habis macam mane? bakal laki aku suke mancing. tiap bulan g lepas gian sekali.

    masa aku mengandung ke nanti???

    dr bundle. mintak bagi penjelasan... haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. biar je la dia suka mancing..tak kisah la time bila pon..janji tak mengabaikan ko..

      Delete
  20. ko nie kira tak percaya langsung pada kepercayaan karut la ekk?aku nak komen macam mana ekk..bab letak jaket tu mmg tahyul la beb tp bab pantang larang masabini pregnant tu aku percaya jugak sikit2..benda ni or panggil terkenan..dh byk berlaku kot.ni kategori kepercayaan karut gak ke?haha..

    org melayu mmg byk pantang larang.en suami skang terus cuti mancing.pastu siap pesan dekat aku jgn bunuh apa2 binatang pun.cthnya macam lipas kt rumah.org mengandung kena hati2 dengan setiap perbuatan dia kata.dia kata lg klu boleh semut pun jgn bunuh.aku pun balas, semut pun tak boleh,ni dah kes berat!haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. terkenan tu pon benda karut marut la kutu oii..tu semua pon dah ketentuan..qada dan qadar..aku tak pernah nampak lagi kenan yang ko cakap tu..saje dimomok2kan je..ustaz pon cakp benda ni karut..bukan aku je pikir camtu..

      tak sangka plak aku laki ko pon berpikiran oldskul..ingat orang pompuan ngan orang dulu2 je camtu..haha..

      Delete
  21. Na sokong kak wany!
    Ape laa bundle ni mmg laa perempuan mcm tu bukan percaya benda karut taw! Tp dlm keadaan tgh pregnant..kita (perempuan) mmg lebih suka sikap berhati2... ƪ(°͡▿▿▿▿▿▿°")͡ƪ grrrrrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ye la na..orang pompuan ni emosi lebih ye dak..kehkehkeh..

      Delete
  22. aah la actually bukan nak percaya sgt pon. lebih kpd takut & berhati2 mcm yg liyaa, wani & na explain tu. kihkih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jawapan selamat je tu chicna..hahaha..

      Delete
  23. memang karut . kalau letak helmet dekat handle sama jugak ker ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. letak helmet kat handle tak penah lak aku dgr..yang ade versi letak jaket je..haha..

      Delete
  24. Mohon Fik jangan ikut perangai kau..Kehkehkeh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. toksah risau sida, orang laki semua sama..hahahaha...

      Delete
  25. haha. betul wei. kawan aku ckp xboleh amik gambar ngn kereta, arwah nnti..hehe..
    alah.. trutkan aje la bini ko tu, tgangu emosi org mngandung..ko ni..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..nk amik gambar dgn keta pon takleh..aku syak model2 dalam majalah kereta tu semua dah arwah la..hahaha...

      Delete
  26. Nenek aku prnah bising kat pakcik aku cakap jangan potong kuku hari sabtu, nnt mati berdarah. (Kebetulan few days before ada sorang pakcik kat kampung tu mati kena tembak, namakan dia Pak Yeh jer la eh). Then Balas pakcik aku, "cer tanya family Pak yeh tu, selalu ker dia potong kuku hari sabtu?" Kuang ajor tak pakcik aku hahahaha. Owh Pakcik aku tu dah arwah dah skang, kena tembak. Aku masih potong kuku tak kira hari, even sabtu hihi.

    Part pantang bila bini ngandung tu, kalu yg jenis jarang buat perkara hobi tu, orang kata baik tak payah, mungkin sebab tak biasa kan, and bini mungkin duk teringat2, tu yg effect tu kot. Tah.. aku tak caya jugak benda2 gini.

    ReplyDelete
  27. ha6.... jgn duk atas tgga nnti xde y nak masuk minang... kah8... ;p

    ReplyDelete