Wednesday, August 1, 2012

Info : nafsu yang ketegaq..

assalammualaikum wbt..
Salam 12 ramadan 1433 Hijriah..

Hampir separuh dah bulan ramdan berlalu..nampaknya ramai jugak yang sibuk bulan ramadan ni, ingatkan aku je bizi..hahaha..Liyaa Mf buat kuih raya..chuu jahit baju raya, H meniaga murtabak, Syida jual air tebu, aien jual kurma..boleh kata ramai dikalangan blogger yang aku kenal ni, tiba-tiba bertukar bidang di bulan puasa ni..maaf kalau tak sebut nama yang lain..

Selalunya dalam bulan puasa ni, Ofis aku mengadakan tadarus al-quran pada setiap minggu..Berbeza kalau bulan tak puasa, sekadar usrah je la..tapi memandangkan ustaz yang selalu bawak kami bertadarus tu pon dah selamat sampai ke mekah membawa jemaah umrah..so takda la tadarus kali ni, dan usrah la macam biasa..

Sebenarnya aku lega jugak tadarus ni takda..hehe..bukan apa beb..maklum la aku ni slow sikit nak baca quran..baca pulak depan ramai-ramai..segan la..hahaha...baca sendiri-sendiri takpa..ni kena buat macam tilawah al-quran peringkat kebangsaan plak dah rasa....haluihh je bunyi ngaji tu keluar dari mulut aku..hahaha..

Content usrah aku pagi tadi, menarik jugak bagi aku.. usrah kali ni berkaitan puasa la pulak kan..mungkin korang dah biasa terbaca atau terdengar dari mana-mana ustaz ada bagi tazkirah pasal puasa ni..ada macam-macam peristiwa penting untuk umat Islam di bulan puasa ni..contohnya bulan turunnya al-quran dan lain-lain la..yang aku nak kongsikan ni point je la ek..korang nak lebih cari sendiri..haha...




Sirah tentang peperangan Nabi SAW dalam bulan ramadan contohnya merupakan peristiwa besar yang aku pasti ramai pon dah tau..tapi yang baru aku dengar tadi pasal "kenapa kita kena puasa"..lebih kurang macam asal usul kenapa Allah SWT mewajibkan kita berpuasa la.. ceritanya macam ni..

Dalam kitab karangan Ustman bin Hasan bin Ahmad Asy-Syaakir Alkhaubawiyi, seorang ulama yang hidup dalam abad ke XIII hijrah, menerangkan Allah SWT telah menciptakan Akal dan berfirman..


"wahai akal..siapa aku"

"akal menjawab, Engkau adalah tuhan yang menciptakan aku dan aku adalah hamba mu"..

Selepas akal dicipta Allah SWT menciptakan pulak nafsu dan berfirman..


"Wahai nafsu mengadaplah kamu"..nafsu tidak menjawab dan cuma mendiamkan diri..

kemudian Allah SWT berfirman lagi yang bermaksud..


"Wahai nafsu, siapakah kamu dan siapa aku?"

Nafsu menjawab."aku adalah aku, engkau adalah engkau"


Setelah itu Allah SWT terus menyiksa nafsu didalam neraka Jahim selama 100tahun dan selepas dikeluarkan Allah berfirman lagi "Siapa kamu, siapa aku"..

Nafsu dengan rilek menjawab "aku adalah aku, engkau adalah engkau"..lalu Allah mencampakkan semula nafsu ke neraka selama 100 tahun dan sehingga kali ke-3 Allah SWT menyiksa pulak nafsu dengan siksaan lapar dan kemudian Allah SWT berfirman..

"wahai nafsu, siapakan kamu, siapakah aku"

Akhirnya nafsu mengaku, "aku adalah hambamu dah kamu adalah tuhanku"..akhirnya nafsu mengalah dengan siksaan lapar..so dengan itu, tak lain tak bukan lagi, sejahat-jahat manapun nafsu, puasa je la yang boleh kawalnya..wallahualam..

Sekian cerita yang aku nak kongsikan dari usrah kali ni..best tak? best tak?..haha..aku 1st time dengar cerita pasal ni..kalau korang nak lebih, tanya la sendiri dengan ustaz ye..aku cuma sampai kan balik apa yang aku dengar pagi tadi..sebenarnya banyak lagi..ni cuma secebis je la yang aku nak kongsi..



p/s : satu lagi..kalau kita tau bila kita nak mati, eloklah kita berpuasa haritu..kalau boleh biar dapat mati masa berpuasa..nanti boleh berbuka dekat sana macam Saidina Uthman..


58 comments:

  1. nafsu ni ada kawan ngan setan x? katanya bulan puasa ni setan dah kena ikat... tapi awat macam ramai yang bernafsu nak membazir je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tah la bro..tapi setahu aku, nafsu tu memang tempat setan senang cucuk la..membazir dibulan ramadan ni aku rasa silap sendiri dah..haha..

      Delete
    2. err tumpang lalau jap ye.,

      TK: kenape aku x boleh nk open blog kau, dah remove ke o__O

      Delete
  2. alhamdulillah. admin blog ni baik. selamat berpuasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. aminn..semoga aku makin baik..kehkehkeh..statement ko berunsur troll tu wadi..hampeh..haha

      Delete
  3. 1st...aku tak jual air tebu lah..Aku jual nasik tengah hari..Ekekekeke...
    Bagus ko wt entri cmni..Err, ko puasa masih penuh ke? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1.01..

      ko ada buat lauk apa sida..bleh la order..ade delivery tak?letak dalam plastik beg hitam tau..haha..

      Delete
  4. Replies
    1. grrrrrr....2nd!! aku x pandai buat murtabak weh..telur dadar boleh la..

      Delete
    2. bila ko taip "kalau kita tau bila kita nak mati, eloklah kita berpuasa haritu", aku terfikir apa agaknya nasib org yg mati dalam keadaan tak berpuasa..maksud aku dalam bulan Ramadhan ni la..

      Delete
    3. wallahualam..dah tak pose,mati lak tu..sendiri mau ingat..hahaha..

      tp aku tertarik citer ustak aku pasal pejuang libya yang kene hukum bunuh tu..last day dia puasa..paling tak, tu amalan dia terakhir yang dia bawak..saddam hussien lak sebelum kena gantung sempat dulu makan sedap2..hehe..kalau ko pilih mana satu?kehkehkeh..

      Delete
    4. kalau boleh, aku pilih hidup seribu tahun..kalau boleh la...

      Delete
  5. First tyme aku denga cite ni. Cite ni nampak cam cite pd budak2 sbb berdialog sume. Tp isi dalamnya tu yg kena pahamkan. Baru aku paham camne asal usul kita perlu berpuasa. Selama ni buat je, dah nama pun benda wajib.

    Err err entry & komen serius je bulan2 puasa ni ey? Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alang2 kau ckp aku wat kueh raya tu bek kau tolong promote terus kueh raya aku Pakcik. Untung2 kau dpt komisyen :P

      Ehh, Chuu jahit baju raya? Bukan Chuu sebok tiup pelita ke? Bwahaha! :D

      Delete
    2. erk..gaya citer kanak2 ko ckp makcik..adehh..kira entri tahap pra-sekolah je kan ko nk bgtau entri aku ni ye dak..takpe2..hahhaa..

      *tak salah ko nk promote atau mintak aku promotekan..tpi iklan berbayar la..komisyen lain plak..hahhaa..chuu tiup pelita lagi :|..kehkehkeh..

      Delete
    3. hampeh liyaa kahkah! nk kene tiup kau nih hhahhaa

      Delete
  6. wah3.. bgsnya ofis tpt bro kja, siap ad usrah n tadarus ag.. bca quran itu best kalo kta dapat bca ayat2 dgn lncar.. prektis makes perfect.. :)

    -betapa susahnya nak kawal nafsu kan.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah la..ade jugak pengisian rohani..tu la..aku rasa kene selalu2 baca baru lancar..ni merangkak je lagi..hehe..

      Delete
    2. awal2 mmg cmtu, lma2 lancar ar tu.. hehe.. truskan usaha.. :D

      Delete
  7. kalo x de nafsu membeli itu ini, kan best. Jimaaattt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..kalau takde nafsu lagi tak best kak..macam takde feel la plak..hahaha..

      Delete
    2. Setuju YM.. xde pahit, xde lah manis nya..

      Delete
  8. muja ada buat entry just yesterday,,, http://mujadafewa.blogspot.com/2012/08/perkara-yang-buat-aku-berat-hati-untuk.html pasal tajwid,, slamat berpuasa dan selamat hari raya jugak,, :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh my tajwid...aku memang kene perbetulkan pon tajwid bacaan quran aku ni..gud job muja..selamat hari raya..

      Delete
  9. nafsu makan, beli n pelbagai lagi....
    kena kuat ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..tapi biasanya tak kuat kan...haha..

      Delete
  10. aku makan kurma pandailah...jual tak pandai. haha. pestime dengar cerita pasal nafsu ni...baguslah berkongsi dengan kami semua ya cekgu. hehe. memang betul bila berpuasa kita bukan setakat tahan lapar tahan dahaga...kita juga kena tahan nafsu. dan nafsu ni ada bermacam-macam jenis nafsu....tahan la segala-galanya kawal sebaiknya.


    #yang wajib berpuasa tapi tidak berpuasa nafsu menguasai diri la agaknya. sedih tengok yang muda yang tua tak berpuasa...errr tp selalunya lelaki. kenapa ek???

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..aku ingat ko dah jadi saudagar kurma aien..bz je aku tngk..hehe..
      aku memang suka kalau org pon 1st dengar cam aku ni..kira sampai la tujuan aku ni..cekgu la katakan..kehkehkeh..

      #statement membahan tu aien..tp betul gak..ramai laki suka ponteng pose..taknak nafikan..hehe..

      Delete
  11. Salam, oo.. begitu kisahnya. Ada jugak logiknya. Ustazah aku kata, nafsu ni kalau nak lemahkan dia mmg kena berlapar. Cuma.. err.. yg tak fahamnya... makin puasa, makin ramai plak yg makan tak ingat timur barat. Terutama kalau makan buffet kat hotel. Tetiba je nafsu bleh jadi kuat wp seharian lemah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau melantak bufet kat hotel tu bukan orang kot lyd..hantu raya aku rasa..

      Delete
  12. Selamat mengawal nafsu dibulan puasa..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko pon kutu..selamat la mengawal makan..tak kemana diet pn.kutu ko tu kang..hahaha

      Delete
  13. pakcik, aku kalau tadarus rmai2 ni mmg neves sikit, tp lama2 aku rse oke kot :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul la tu..memula neves gak..baru tahun ni takde..kadang2 tu tak payah bulan puasa pon ade tadarus..kene baca sorang2 dpn orng ramai segan aku bnyk salah..

      ohh my tajwid..

      Delete
  14. rindu pulak nak tadarus ramai2 macam zaman sekolah asrama dulu.... hehe..

    baguslah tempat keja ko pakcik.. berkat rezeki pekerja2 kat situ.. lagi owner dia.. ade keje kosong tak? kehkeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi la masjid..bln pose ni ade je masjid wat tadarus makcik..hahaha..

      #keje kosong takde :|..hahaha..

      Delete
    2. kat mesjid maluuu.... tadarus kat umah je ngan laki.. hahaha..

      Delete
  15. salam..taqiee tag awk..:)
    http://taqieeummu.blogspot.com/2012/08/giveaway-ramadhan-1433h-by-jaja-sutera.html

    ReplyDelete
  16. HAHA , tak dapat dinafikan memang manusia nih nafsu kuat pun , even syaitan xde tapi kita maseh ad nafsu kan , aku pom sometimes rase gitu jgak , ;) . tmbah-II lam blaja , ckg tak hadir skola hepy gila , ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nafsu lagi kuat dari setan kot..hahaha

      Delete
  17. bagus..kat pejabat ada taradus
    sila lah dtg ke blog sy
    http://ajax85.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. biase la bro..bos tu alim2 sikit..bgs la tu kan..hehe

      Delete
  18. x pa bro..janji Allah tau kita cuba nk belajar dan baca Al Quran..jgn sampai x dak niat langsung ..btoi tak....aku pon baca bunyi .."sipi" jer..maluuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yayaya..betul tu bro..nyesal dulu aku tak masuk sekolah tahfiz..haha..

      Delete
  19. nice sharing bro
    paling parah bila nama je puasa tp still tak dapat kawal nafsu ..err bro jgn nk pikir nafsu lain eh. pempuan ada 9 nafsu , heh :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. nais ke..haha..tq sis..
      laki yg ada 1 nafsu pon payah nk kontrol apatah lagi pompuan.ye dak?hahahaa...

      Delete
  20. Replies
    1. bleh jadi supplier ayaq nyok kat aku tak dayah?haha

      Delete
  21. Replies
    1. hehe..thanks janna..skali skala kongsi yang ilmiah sikitkan ..lagipon ramai aku rasa tak penah dengar citer ni lagi..hihi..

      Delete
  22. Jujur tahun nih wa rasa sedih tau roti.. seolah takkan dapat ramadhan seterusnya... rasa macam kosong... Orang lain dah sibuk eksaited nak raya... Wa masih harap ramadhan nih tak berakhir... haha..

    nih entry luahan rasa.. promo jap.. kehkehkeh http://aunidenovella.blogspot.com/2012/08/syawal-yang-dinanti-ramadhan-yang.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa lu merepek ni oni..nanti tahun depan lu sambut la lagi ramadan..pasal raya, gua pon tak excited oni.seriusly..

      semoga cepat sihat dan berbahgia selalu gua doakan untuk lu..

      Delete
  23. bulan puasa ni aku jual jus tok guru je...

    ReplyDelete