Friday, June 29, 2012

Mimaland..

assalammualaikum wbt..

Minggu lepas bini aku sibuk tanya aku pasal satu taman tema yang dahulunya pernah popular pada tahun 70an-90an dulu..sah lepas baca entri kat blog Oh tidak! la tu....hahaha..korang pernah pergi atau kenal tak dengan Taman Tema Mimaland ni? untuk yang bukan orang Selangor, kl atau yang lahir tahun 90 an, rasanya memang jarang nak tau pasal tempat ni..

Untuk pengetahuan korang yang belum tau,Mimaland ni terletak kat Jalan Gombak je..dekat je dengan UIA..Dan tak mustahil pon generasi sekarang ni walaupon orang gombak sendiri, tak tahu pon pasal kewujudan Mimaland ni..bila aku tanya member aku yang sebaya kat opis pon dia sendiri tak pernah dengar..mungkin sebab dia orang Negeri sembilan...hahahaha..tu yang lahir tahun 80an jugak..kalau yang 90an toksah cakap la..hahaha..


macam kat oversea lak aku tengok dressing orang dalam gambar tu mai Gombak..hahaha.. 



Aku nak cerita banyak pon tak tau sangat sebab masa aku pergi sini mungkin umur aku baru 5-6 tahun..tahun 1994 pulak tempat ni dah ditutup sampai la sekarang..masa tu Genting belum ada theme park, sunway lagoon pon belum ada..Kat Gombak ni la Taman Tema pertama kat Malaysia beb..bangganya aku jadi orang Gombak..kehkehkeh..


ada pulak kolam renang yang terbesar kat asia tenggara masa tu..perghh..hebat tak hebat la kan..hahaha..



Tapi sayang....kini Mimaland dah jadi tempat jin bertendang je..tak silap aku sebahagian tanah kat situ sekarang dah dibangunkan jadi hostel untuk kolej BMI (british malaysian institute) sebahagian besar lagi tanah tu masih dindong je..patung patung dinosaurs kat situ yang dulunya kaku, kini dipercayai telah membiak dan kadang kala menyerang orang kampung ...err..

Ye laa..aku sedar entri ni dah basi sejak blog oh tidak buat entri ni minggu lepas..ramai jugak blogger dah buat entri pasal ni..hahaha..aku sebenarnya nak post entri lain, tapi tetiba tanpa sedar aku sedang menaip entry Mimaland...entry picisan je sebagai orang Gombak..kahkahkah..kalau nak lebih detail cerita pasal Mimaland ni, korang klik sini (LINK)..malas aku nak upload gambar banyak-banyak..boring ok buat entri cerita ulangan ni..kahkahkah..


p/s : entri sebenar yang aku nak post tu,belum ada gambar..tu pasal aku tertaip entri ni dulu..hehe..


51 comments:

  1. 1st....please 1st...pleaseeeeeeee:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkahkah berjaya jugak..kepuasan mutlak doh..gn jeles mr.H...hahahah

      Delete
    2. sam, makhluk2 kt pic atas tu yg ala2 duk oversea tu ko kn??hahaha

      Delete
    3. hahahhaa..demm kopi..1st untuk admin je ok :-w..encik h pon tak boleh 1st..hahha..

      Delete
  2. 2nd..pleassee 2nd...Kehkehkeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wat the fish sida..ko pon nak jugak..kehkehkeh..

      Delete
  3. masa kecik tgk jurasic park takoot ouh. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wayang 1st time aku tgk pon jurasic park..hahaha..

      Delete
    2. errr....wayang 1st time aku pulak godzilla.


      #saje je nak mencelah. haha

      Delete
  4. ai org ipoh, lahir thn 1984.tp penah g mimaland. skali je pun..best gile nek gelongsor tinggi tu.2-3 thn pas ai pegi tu trus tutup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. woaa..jauh dari ipoh pon datang..untung la yu dapat merasa tempat tu..org skg dengar nama pon tak pernah..kesian..kehekehkeh..

      Delete
  5. tq la ye,,, nape la dia gi tutup,, tak ke rugi,, pelik btol,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq for?err..diorng kene tutup pasal masalah pengurusan lettew..ade rakyat singapore mati sebab kurang kawalan keselamatan..dindong naik mahkamah kene saman..last2 tutup..

      Delete
  6. Yang kat patung dinasor tu kau ke Pakcik? Sbb gamba tu cam gamba lama2 sket je? Kau biar betul dea leh membiak dan menyerang org kampung? Err & patung tu mmg still ada lagi ke? Gila lama bertahan if camtu.

    Okey dah. Takde entry tambahan. Ahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan aku la..gambar rembat je semua tu..haha..anak2 dinasour yg dulu kecik semua dah besar skg..beranak pinak dah..penuh dah hutan gombak tu dengan dinasour..

      *ko tgk la link aku bagi tu..grr..

      Delete
  7. gempak gak eh..kalau nana gi kompom2 dah macam kanak2 ribena..haha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. err..dulu ok la kalau nak ala kanak2 ribena kat tempat tu nana..skg dinosour kat sana dan garang..budak2 tak dibenarkan masuk..ekeke..

      Delete
  8. oh ada eh mimaland. tak pernah dgr pun. selama ni dok ingat bundle ni org kelate sbb cam selalu buat entri pasal kelate je. rupanya org gombak. hukhuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah ditelan zaman pon chic na..hahaha..err..camne ko leh ingat aku kelate plak ni..pelik2 je..hahaha..manade aku buat cerita kelate sangat pon..apa la ko ni..hahaha..

      p/s : aku org selangor tulin..tulin bang..haha..

      Delete
    2. ntah. kakaka.. suka hati je kan. :)

      Delete
  9. aku dah baca haritu...sampaikan nak kepastian terus call mak kat rumah. mak cakap "dulu ada mimaland...dah tutup pasal ada orang mati..."


    sekarang masih ada sisa2 jelah kan...apa kata kau amek gambau sisa2 tu buat entry khas...itu baru betul orang gombak. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bini aku pon sama..siap kol mak dia tnye pasal tu..hahaha..

      ok aien..ada masa aku pegi sana..tapi diorang dah pasang pagar zink tinggi tu..camne aku nak pecah masuk ek?haha..

      Delete
  10. okayy, first time dengar ni weii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko mesti lahir tahun 90an kan cik wahida..

      Delete
  11. Mende la berebut jadik org first comment.

    Maju jugak gombak ye. Ada taman tema dah 20 tahun dulu. Hebak2. Dinosaur tu aku ada jumpa sekor kat kat Kuantan. Tapi kacukan punya, mungkin mak dia dah termengawan dgn spesis lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tah diorang ni lyd..aku dah ckp dah 1st tu tempat aku je..degil diorang ni...hahahaha..

      apa ko ingat gombak tak maju ke..grr..sini kan pinggir bandar..haha..ko jumpa dinosor tu kat mana lyd..bahaya tau..baik ko hati2..garang dia tu..err

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. jgn la mawah h..org tak paham bende tu kita untuk guwau2 jew..gawang la ko ni..haha..

      Delete
    4. erkkk...mana ada aku mawah..grrrrrr.... :))

      Delete
    5. Semua pelat R pulak! Grrrr...

      Delete
  12. pernah dgr sejarah tmpat nie.. tp xpernah pergi pong.. hehe :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. jauh duduk pon penah dengar sara..hebat ko..bukan ko lahir 90an ke?
      *lama tak singgah..hehe..

      Delete
  13. err., bundle..aku x twu pon pasal mimaland ni, curios aku nk tawu pasal dinasor bkeliaran tu -__- aku memula nk tnye kao je tp bile tgk liyaaa kne marah sbb x tgk link tros aku klik link ko bg tu wakaka.

    #geli la nak baca cerita mimaland keras tu smpai abes.,x berani >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko orang mana chuu yg tak tau cerita ni..hahaha..oh ko orang 90an ek?kehkehkeh..

      Delete
    2. 90an la mude remaje sikit dr kau :D

      Delete
    3. ko baru lahir dah nk tutup pon tempat tu..hahaha..
      #apasal aku rasa ko tua haa chuu?muda remaja ko tu takde pon aku tgk..

      Delete
  14. fes time dgr nma ni.. Mimaland.. ohh, so ad zmn 70 an lah ni ek.. err, so.. umr bundle skg berape? ho3... soklan snctif x?haha..

    *nk bukak link tu tp lmbt giler loadingnye........

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1st time ko dengar ema..hahaha..bgs la tu..atleast dapat jugak info baru dengn entri aku ni kan..hihi..aku muda lagi la..belum 30 pon,tapi dah dekat la..erkk..

      Delete
  15. jadi, yang sebenarnya, dimanakah hilangnya Dinosaur2 tu? besar tu nak kena pindahkan. Hoho..
    Tak pernah dengar pun pasal taman tema ni seumur hidup mahupun melalui ohtidak. Bagusla bro tulis entri ni. Kahkah.. Taman tema skrg terlalu bnyk warna warni tapi tak semeriah aman dulu. Funfair yang ala kadar pun macam kat las vegas rasa. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade je semua lagi tu bro..cuma dah hilang dari pandangan je pasal kawasan tu dah jadi hutan balik..hahaha

      Delete
  16. lokasi dkt mana ek..? tringin nk jenguk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala bro.area2 jpj driving test gombak tu..sebelum alang sedayu..tnya org org kmpung sana kalau nk lebih pasti..

      Delete
    2. org kampung x nk jwb~ aku pown cari sndiri... aku ade tanye makcik duduk bwh mimaland tu jer... mule2 dahi bkedut pastu dier ckp x tau... pdhl atas tu jerw mimaland

      Delete
  17. hurmm... minggu lepas aku pergi sampai 3 kali tgk ape jd skang... huhu 1st n 2nd okay jerw... tp 3rd keadaan jd pelik... dgn keadaan 2 moto kwn aku accident pastu satu moto boley pulak gear tcabut n kawan2 aku ade yg prangai pelik ari tu... huhu kwn aku ade tbwk kluar satu benda yg ade kat mimaland tu~ tu yg mnjadi psoalan skang nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. tambahan lg... accident yg ptama sudah cukup pelik~ kereta mmg nyata2 depan dorang siap x gerak lg kereta tu... tp dorg kate mcm x nmpk kreta tu... 2nd,accident tanpa langgar ape2... tbe tjatuh... kwn aku kate time dier tgh belok, moto tu rse berat...

      Delete
    2. uikss..angker citer ni bro..pegi hari siang ke malam ni?jgn hantu mimaland tu ikut balik dah..suh member tu pulang balik la barang tu..

      Delete
  18. kat jalan karak lama kan?yg turun ke r n r janda baik tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a..tapi tak jauh la sampai janda baik tu..sebelum alang sedayu lagi..

      Delete
  19. Hm..Share kat kawan2,diorg pun tak tahu tempat tu ape & kat mana ,Kesian almaklum lah lahir Tahun 95 mana dpt merasa

    ReplyDelete