Thursday, November 29, 2012

Trimester kedua dan panggilan diri..

assalammualaikum wbt..

amaran : entri berkaitan kebapaan..kalau malas baca, sila skip terus baca topik lain bawah gambar yang hujung sekali..

Tak salah kan kalau aku nak tulis entri bersifat kebapaan sikit kali ni..kehkehkeh..sikit je.. lagipon aku nak kongsikan jugak dengan topik lain..toksah risau pasal aku tak mungkin over sangat tunjuk yang aku nak jadi bapa ni mcam blogger pemes tu..kejutan budaya betul..kahkahkah..seriously kat FB pon aku masih tak mention apa-apa lagi pasal hal ni walaupon dah masuk trimester kedua..malu siak...hehe..

Pertama sekali aku memang noob nak jadi bapa kepada seorang anak yang bakal lahir nanti walaupon aku ni memang seorang yang penyayang..hahaha..due akhir bulan 5 atau bulan 6 nanti insya'allah..jangan lupa sediakan hadiah untuk ymbundle jr. tu nanti ok..sekarang pon aku masih dindong je lagi..yang aku ambil tahu pon cuma bab bini aku yang tengah mengandung ni..tau la serba sikit contohnya yang pasal trimester tu..hahahhaa..

Bila aku dah paham bab trimester ni baru la aku lega skit sebab dah masuk peringkat kedua iaitu dari bulan ke 4-6..peringkat ni orang kata dah kira selamat  la..mak buyung tu dah boleh lasak sikit..dan orang kata jugak, time ni roh dah masuk..maknanya baby dah boleh bergerak la dalam perut tu..dan yang paling best,bila dah boleh lasak tu..bermakna boleh la kan nak berganas-ganas balik..tuttttttttttttttttt....kehkehkeh...



Satu info yang best jugak untuk bakal ibu bapa yang aku terbaca ni dari blog PN KUTU..dia pon tengah termengandung jugak sekarang ni untuk anak kedua..haha..thanks beb kongsikan yang pasal "hak bagi nama anak tu"..ringkasan dari entri tu pada yang belum tahu..adalah lebih afdal kalau hak memberi nama anak tu diberikan pada ayah, sebab ayah la yang akan tanggung dosa anak tu kelak..

Skrin shot yang aku print skrin bawah ni pulak masa aku berchat dengan member sorang ni..satu masalah aku ni susah nak kongsikan benda kat FB tu yang personal sampaikan nak kongsi berita gembira yang bini aku mengandung pon rasa benda tu susah..anti sosial kah aku..hahahhaha...




sekadar nak tunjukkan yang aku ni blogger sejati yang kurang nak berfb apatah lagi twitter..kahkahkah....

Tentang nak bagi nama anak tu ,aku masih belum ada nama yang sesuai..dalam buku nama-nama anak dalam islam tu aku kurang berkenan la pulak..mungkin sebab buku tu tak banyak nama kot..nipis sangat..hahaha..


**********************


Okay, kira settle la bab kebapaan tu ek..banyak-banyak kang menyampah lak korang baca..hahaha..topik kedua ni masih bersifat kekeluargaan tapi bukan pasal aku la..ni boleh jadi yang belum kawin pon dah alami..haha..topik ni berkenaan panggilan diri..aku penah cakap dulu, tak ingat dalam entri apa ,aku tak boleh sangat orang panggil aku abang..tak kisah la Payeh yang belum SPM tu sekalipon kawan dengan aku..panggil nama sudah..baru la amareka..kahkahkah..

Dalam entry Cinta LiyaaMf..dia ni bermula kenal laki dia dari hubungan kawan biasa..so apa yang aku nampak bila dah nama kawan biasa, dah tentu la panggilan Kau Aku la yang standard kan..melainkan dia seorang yang skema..dengan kawan pon ber saya awak..kehkehkeh..dari hubungan kawan akhirnya menjadi cinta..errk..dan yang aku biasa nampak, dari panggilan diri Kau Aku tu akhirnya bertukar..hehe..ada yang jadi Saya Awak, Abang Ayang, dan macam macam lagi la yang agak mengelikan..hahahhaa...dalam kes Liyaa aku tak tau dah panggilan dia bertukar apa..hahahaha..

Dalam situasi kapel..walaupon pasangan tu sebaya, aku boleh terima lagi bila perempuan nak panggil pakwanya abang(walaupon aku geli), konon manja la tu..ada kes yang pakwanya lagi muda pon dapat panggilan abang..kahkahkah...yang lagi over pulak, belum apa-apa dah berpapa mama..wekkk..tu yang jadinya klip 3gp papa jahat yang penah hot dulu tu..hehehe...

Panggilan aku dengan bini aku still amareka lagi..memang tak boleh tukar sampai bila-bila la ni..masa kapel You I, You I, sekarang pon sama..tapi panggilan manja sayang atau yang je la bila panggil..dalam perbualan tetap you i..hahaha..tapi kenapa orang lain aku tengok senang-senang je boleh tukar panggilan diri tu haa..tak geli ke?macam mana korang biasakan perubahan tu..euwwww..kenot brain.hahahahha..

Bila sampai satu tahap ni pulak,tak payah tengok jauh la..contoh adik aku..baru lagi jadi ayah..dulu masa dia baru kenal dengan bini dia tu, aku pasti dia bersaya awak je, bila dah kapel,kawin berabang ayang pulak, bila dah jadi ayah ni, tetiba je berayah ibu..hahahhaa..kelakar kot benda tu bagi aku...bagi aku la, kalau nak bahasakan ayah ibu tu dengan anak takpa la kot..ni sembang laki bini pon berayah ibu...mak ayah aku pon tak camtu..kahkahkah..

Jelas sangat  kan perbezaan karektor seseorang tu..aku dengan adik  pon dah lain sangat berbeza style..dia boleh camtu, aku langsung tak boleh..hahaha..apa leh buat, memang dah dia dah jenis sentimental sejak azali,dan aku rasa dia seorang yang jiwang..tu pasal gaya penggunaan panggilan diri dia tu aku kenot brain..hahaha..walaupon dia jiwang, tapi aku rasa aku lagi buaya dan lebih memahami orang perempuan ni kot..haha..tak payah jadi sweet talker dan jiwang pon aku ada ramai peminat okay..tapi tu dulu la..sekarang cita-cita nak jadi ayah yang cemerlang je..kahkahkah...


p/s : lega, internet aku dah ada balik.hehe..tapi memang hampeh, dua bulan kot aku bayar tanpa guna.grrr..


105 comments:

  1. Replies
    1. wakaka.. bro .. jangan lupa suruh anak bro nanti hafal al quran okeh.. hehe..

      Delete
    2. orite..tu harus la..takleh jadi cam ayah dia..hahaha..

      Delete
    3. filem berunsur ganas tu kalau bleh elakkan lah dari ditonton leh anak..

      Delete
    4. belum last lagi mocik...hahahaha..

      Delete
    5. Macam biasa Na mesti nak atas Lyaa kan?? hhahaha
      pasal bapa tu..
      tahniah anda mampu buktikan anda POWER!!! hehehe
      maknenya ada hari bapa utk bundle woot woot ;))
      pasal FB no cmmnt myb Na sikit terasa kot dgn entry Bundle ni..sbb Na ni golongan yg ape je terjd kat diri Na,Na nk share kat FB (NA MMG BUDGET WEH)
      hahahah even dpt lesen keta pun Na share booo~!!!

      okay pasal Name pggilan utk BF/GF
      hahah ni sumpah lawak!!
      mase 1st love tu..sumpah bila fikir balik
      GELI~!! sbb Na DIPAKSA okay!! DIPAKSA memanggil BF Na PAPA~!! yucckkkk
      kekekeke tp paggil jugakkk kekekekekke
      tapi dalam berpapa mama tu jujur Na bgtw tetap ada kau & aku jee dgn dye.
      contoh bila nak duit je pggil papa..papa nak duit top up,
      bila da dpt KAU JGN BANYAK TANYA PA.. camgitu kekekeke

      pastu beralih ke BF no 2 (banykk nye BF kau Na -_-") kita org ni berkawan je memulanya BFF konon2,so pggilan utk Na dn dye is AKU & HANG ,so bila da couple 3tahun mcm tu,1mlm dye call Na ,dye req suruh pggil dye "B" sumpah time tu nak gelakk tp x bole kena jaga hati BF.hihihi tapi jawpan Na utk dye "aku tataw bole ke tak bole sbb aku dah biasa dgn hang mcm ni" tapi proses percubaan tu sumpahhh rasa janggal gila..mmg rasa tak bole blah..tapi lame2 bila da biasa RASA MCM SWEEETTTTTTTTT SGT~!! hahahah

      Na teringat lepas Na putus dgn papa tu..ade laa Na kenal dgn sorang mamat ni, Na dye dgn dye pulak bersaya awk sebab dye senior tempat keja Na.
      So respect sikit..Lama2 dye suka Na and TAHU tak dye paggil Na ape tolong jgn muntah ..dye pggil Na MEY?? WHAT?? MEY?? apakah itu??? Na pun tatw..so Na tanye Mey tu hape??? dye ckp MEY means COMEY~!!! kakahkahakahkagakah mmg terbatuk muka merah Na time tu..

      kekadang Bundle dyeorg ni kreatif sgt..sbb tu laa adeee jee name panggilan utk buah hati dyeorg huhuhu tapi sejujur nya Na lebih selesa dgn panggilan KAU & AKU tp utk BF sahaja..myb Na terbalik sikit..klau dengan kekwan mmg Na lebih suka gelar nama ataw saya & awk..tapi kalau tang BF KAU & Aku sudahhh

      #sbb tu BF na slalu mengeluh,dye ckp "kan best i jd kawan u..so dpt bermanja dgn u saya awak ,saya awk wekk ;p

      Delete
    6. tahniah na dapat duk atas liyaa..hahaha..

      aku takde nak buat sapa2 sentap pon pasal fb tu na..serius..haha..kesimpulan dari entry ko ni, dah ramai jadi duda sebabkan ko kan na..hahaha..tapi untung la diorang dpt awek yang bleh ikut rentak bf dia..

      aku penah panggil awek aku dulu omel pasal dia comel.errk.kalau mey tu aku terbayang peon kat opis aku ni lak..hahah..nama dia azman, tapi sebab org kelantan jadi la azmey atau mey je..hahhaa..

      Delete
    7. tak tau aku nak blas apa lagi..hahaha...

      Delete
    8. Secara jujurnya aku adalah termasuk dalam kategori skema yang ko kata tu. Aku dulu tak skema. Suami aku pun tak skema. Tapi bila makin matang, makin ramai kenal orang, aku rasa bercakap dengan orang lebih2 lagi yang aku tak kenal dan yang berbeza peringkat umur, aku prefer guna 'saya-awak'. Lebih polite.

      Panggilan pun aku termasuk dalam kategori jiwang jugak la kot jika mengikut kriteria yang ko bagi tu. Mula2 dulu aku ckp saya awk. Pastu bersayang2, then sekarang wp anak belum lahir, kadang2 kami berpapa-mama. Sebab biasanya aku atau suami aku bercakap dgn anak dalam perut aku ni. Bila time selepas tu terbawa-bawa plak panggilan tu wp kami bercakap sesama sendiri. Dan kadang-kadang lebih kepada nak main-main je bila panggil2 gitu, tapi last-last lekat plak. So, entry kali ni aku agak kontra la ye dgn pendapat ko. Ngeh2. Tapi jgn risau, aku tak sentap. Sbb bagi aku, itulah perbezaan karektor yang Allah dah berikan kepada setiap hamba-hambaNya. Cheywahhh.

      Delete
  2. Pakcik, aku banyak la nak komen psl entry ni. Aku rasa komen aku bakal panjang gila. Err boleh ke? -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka hati ko la makcik..hahaha..takpa aku bagi can tikus makmal komen or wat entry terus..hahaha

      Delete
    2. Aku harap kau tak menyesal ngan keputusan kau. Kahkahkah!

      Hahaha! Lawak kut aku baca entry ni. Okeyy, aku komen psl isu kebapaan dulu. Aku punya keaktifan dlm fb tgk masa laa. Bila dah malas & takde mood, aku biar je fb tu tanpa update. Takde la aku gelabah sehari tu mesti jugak kena update. Ahaha! Bila ada mood & terasa nak update pulak, aku update je laa. Contoh cam skang ni, mentang2 annibersary. Feeling lebih so asyik nak update je. Mwahaha! Twitter password pun aku dah lupa. Dah la lepas sign in terus tak bukak2 lagi. Hehehe. Yg psl nama baby, info baru gak utk aku bahawa ayah yg lebih afdhal bg nama. Tapi kan Pakcik, err malu nak cakap. Aku yg belum apa2 ni pun dah siap2 rancang nama. Dah lama lak tu. Wakaka! Over kan aku? :P

      Okeyy! Masuk part panggilan diri lak. Sebenanye aku penah reveal bahasa panggilan diri aku & laki aku kat satu entry aku. Dan aku ingat kau dah siap2 muntah dah masa tu. If skang kau tanya, means kau tak pasan ke? Macam pelik. Ke kau lupa? Ke kau buat2 tak pasan je? Err patut laa kau takde bahan aku apa2. Wakaka! & as aku mentioned kat aku, aku pun sebenanye ada nak wat entry psl ni. Err sebenanye psl laen, tp since kau dah tanya benda ni dlm entry aku, aku terasa macam nak buat entry la. Boleh tak? Macam gedik siket, tapi boleh tak Pakcik? Ahaha!

      Actually bahasa panggilan diri kitorang agak2 nak muntah jugak. Tapi err takpe la better aku cite dlm entry kut. Itu pun aku harap2 laa niat aku ni kesampaian. Aku harap aku berjaya wat entry tu. Tp utk entry kau ni, cukup sekadar aku bagitau aku kenal, berkawan, & bercenta ngan laki aku dulu ngan bahasa Aku, Kau. Perkara selanjutnya aku akan cite dlm entry, if aku buat entry tu nanti :P

      Dulu, masa skola aku cukup geli sbb 1st tyme dengar skoolmate aku berpapa mama ngan balak dea. Masa tu skola lagi kan? Rasa cukup kurang matang untuk aku menerimanya. Tapi lama2, maken dah besar aku leh je terima. Sukati org la nak panggil apa, aku dah biasa sgt dengar. Dah takde rasa apa2. Hahaha! Part tukar panggilan after dpt anak pun aku rasa cam dah biasa gak. Err maybe secara tak sengaja kut. Dea nak panggil mewakili anak dea, tp last2 terus selesa dea pun panggil laki/bini dea camtu. Em tapi.. Tapi aku rasa macam aku taknak ubah panggilan camtu. Macam, tp taktau la if aku terbuat gak. Kut2 laa laki aku nak camtu, derhaka lak kalu aku taknak setuju kannn? Kehkehkeh!

      Lupa nak cakap, selamat berganas2 kembali. Tetttttt. Kahkahkah! Sory pakcik, makan space lebih untuk komen entry ni. Hehehe

      P/s: Syida, bape kali kau tidur bangun semula untuk baca entry tambahan aku ni? Sila report kat aku nanti :D

      Delete
    3. Err ada lagi yg aku tak tercakap. Lupa. Kalau ditakdirkan aku preggy nanti, rasa2nya aku pun tak sure bila aku akan share good news tu. Yg pasti, share pd awal kehamilan mungkin tidak. Mungkin. Sbb aku macam ragu2 je. Takut :)

      Delete
    4. yang pasti jna tak leh celen..syida dah siap berkeroh nak habiskan baca komen ko ni makcik..hahahhaa..

      Delete
    5. Aku siap draft dalam microsoft word dulu. Aku harap kau terharu la ngan kesungguhan aku ni. Ahaha!

      Delete
    6. Err boleh tak kalau aku nak tambah lagi? -_- Sumpah aku rasa kepala aku ngah weng skang ni -_-'

      Kalau berbahasa I, You, actually dulu aku pun cukup geli. Pada aku sama je standardnya ngan Papa, Mama tu. Lagi2 kalau muka yg ber I, You tu muka pecah habes, mmg stok jamban tak siap. Erk! Apakah? Lagi satu, err sory dulu, sbb ni pemikiran aku masa zaman2 skola. Lagi satu kalau yg ber I, You tu budak2 kelas tak pandai. Bukan la aku sombong sbb kelas pandai. Masa tu aku pikir, sedangkan budak2 kelas pandai yg nanti dah dewasa mesti (walaupun tak mesti) keje bagus2, professional, hidup kaya, standard, layak berbahasa I, You pun, masa kapel kat skola tak berbahasa I, You, ni pulak budak2 yg out la sng cite. Err maaf bongkak betul aku masa tu, geli punya pasal. Hahaha!

      Tapi, sama case cam Papa, Mama gak. Pas lama2 & agak dah besar, aku dah tak kesah ngan bahasa diri I, You tu. In fact, aku pernah terletakkan salah satu pilihan masa nak tukar bahasa diri Aku, Kau ngan laki aku tu kepada bahasa diri apa. Dan masa tu apa yg aku fikir, I You? Rasa macam gelabah tak kalau aku ber I You ngan dea? Hahaha! Betapa aku tak sure dengan geli atau tak panggilan I You tu? Dan sbb aku rasa aku & laki aku dedua bukan type Amereka, so aku decide tak guna I You. Tapi... <-- Bersambung dlm entry aku yg mungkin ada mungkin takde nanti. Hahaha!

      Tapi, ada tapi lagi. Tapi, sampai skang aku still agak "Ohh, okeyy" bila sape2 kawan aku rupanya berbahasa I You ngan laki/bini dea. Err err dan termasuk la masa mula2 kenal kau dulu. Hahaha! Bukan aku takleh terima ke apa. Nak ikutkan dah besar2 ni sume panggilan aku dah leh terima. Cuma pada aku bila org ber I You tu "Fuhhh, Amereka jugak korang rupanya ek?". Hahaha! Bukang menganjing, tak sama skali. Cuma mungkin aku ni terlalu kekampungan agaknya. Tapi tu laa. Tunggu laa kalau2 ada entry aku psl ni kuwa nanti. Cam yg aku cakap, panggilan diri aku pun boleh tahan nak muntah. Hahaha!

      Kesimpulan, pada aku takde isu psl geli nama panggilan lagi untuk aku bila dah besar2 ni, especially utk yg dah berkawen. Panggil la apa pun, aku takde rasa geli apa2. Malahan aku akan nampak sweet lagi ada la. Hakhakhak!

      *Siap kesimpulan. Memang aku obses untuk buat entry kat sini kan Pakcik? Mohon maafkanlah -_-" Aku tak kesah if kau reply komen aku bukan pada setiap part. Aku rasa mmg aku yg over. Melebihguna space dan had limit kotak komen untuk pembaca. Belog sendiri ada, tapi still update entry merata2. Mohon maafkannn!! :D

      Delete
    7. Aku rasa macam aku dah tulis diary pulak kat sini :D

      Delete
    8. aku tak ingat la makcik ko berpanggilan ape ngn laki ko..selamat la ko..kalau tak mmg jadi bahan la tu..hahaaha..

      so camne ko bleh tukar panggilan tu?serius aku kenot brain..camne nak biasakan perubahan tu?ko tak geli ke...hahahhaa..tpi kan panggilan aku dgn bini aku tu dah kira paling simple la beb.sama je kau aku atau saya awak..tp mmg kene amareka la baru tak jadi geli dan kira sopan la jugak..hahaha..

      eh aku baru perasan la kat fb ko tu..ko ber"orang"2 kan dengan laki ko? kehkehkeh..skema gila..hahahaha.........

      Delete
    9. pehh..patut la aku susah nak komen..space tak cukup rupanya..liyaa dah tapau habis..hahaha

      Delete
    10. Aah ek? Betul jugak I You tu sama je cam Aku Kau Saya Awak cuma dilondonkan je bunyiknya. Hahaha. Tak terpikir lak aku. Cuma dulu2 aku mmg pikir org panggil I You ni macam gelabah, bajet omputeh. Hakhakhak! Dulu laa. Tp skang da besar2 ni dah tak pikir apa dah. Kwn2 aku pun ramai je panggil camtu.

      "Orang" tu skema ke? Hehehe. Igt sng ke aku nak buat perubahan tu? Aku taktau kut nak ubah apa mula2. Dan aku benci untuk bahasakan "Saya". Benci ek? Hahaha. Maksudnya lagi susah kut, dulu Aku, tetiba, Saya. Jahanam punya susah :P

      Err lagi satu, kalau I You, mesti laki aku pun tak suka. Sbb dea taknak kena bahan ngan family dea. Aku syak dorang pun jenis pikir cam aku laa, I You tu bajet omputeh. Kehkeh! Padahal, bahasa skang pun dorang bahan2 gak. Grrrr. Eh, kalau psl kitorg apa2 je jgn risau r tetap akan jadi bahan. Sbb tu kalau kat luar aku lak kena bahan org laen, balas dendam. Ahahahah!

      Kejut Na tu Pakcik, lama sgt dah dea tido :P

      Sory H, tertapau habes. Tamak tak tamak laa aku kannn? Tu yg semalam Pakcik private belog jap tu. Dea adjust2 kasik tambah space untuk additional entry kat setiap entry dea :P

      Delete
    11. aku tertanya2.. laratnya makcik liyaa ni karang berentry2... aku nak taip entry sendiri pun malas.. bhahaha..

      aku komen kt sini terus la.. malas nak scroll bawah.. kehkeh..

      pes.. aku nak share group fb ni kt ko pasal nama anak yg bermakna dan besh2.. ustazah gak.. dia mmg refer kamus arab.. sbb lambakan buku2 nama islam tu xsemestinya word arab tau..
      https://www.facebook.com/groups/207788309316339/
      pegi situ eh pakcik.. aku rambang nama kot kt situ.. tp macam mana aku rambang pun.. laki aku yg decide nama anak.. cehh..

      pasal pesebuk lak.. aku tak la aktif sgt buat status.. tp aku stuck kat satu group ni.. hari2 kena skodeng sana.. bini ko tau la group apa.. hahahaha.. ko xyah nyibuk tau!!.

      and then pasal ganti nama panggilan.. pes kenal laki aku.. walaupun kiteorg kawan2 gak dulu.. tp aku mmg la panggil dia abg.. pasal dia tua dr aku.. dan aku terdidik dgn jiwa yg sopan santun.. kahkah.. dah kapel.. gnti diri aku je tukar sikit.. dr "saya" tambah word kt belakang sikit.. tmbh "ng" hahaha.. xsusah mana pun.. laki aku ni pun xkira la depan sape pun.. panggilan untuk aku tu.. itula.. saaaayangg jer.. dah terbiasa kot.. tp aku penah la usik2.. xnak bermama papa ker.. dady mumy ker.. dia jawap toksah dok gatai.. gelii.. kahkah.. pas dpt anak nanti.. tetap mcm sekarg.. dia dah ckp dah.. xpayah nak berumi abah law sesama sendiri. macam abang aku.. pelik lak.. beribu ayah lak bile dpt anak.... kehkeh..

      aku xdpt bygkan law kami somi isteri ber i you.. xsesuaiii... kahkah.. pasal we olz not da amerika staii.. kami anak kampung.. :p

      Delete
    12. aku pon tak sangka kegigihan makcik liyaa camtu sekali..hahaha..tapi ko pon apa kurangnye mell..panjang gak ni komen ko..hahaha..bagus la u all ni kan..komen ikut tema dan bersungguh2..terharu akak..hahaha..

      ok mell tq..nanti aku try tengok situ..tapi kalau pass job tu kat bini aku pon bleh je..aku tolong endorse kan je..hahaha...tapi kes ko aku tak kisah pon..standard la bersyg2 tu ..aku pon panggil bini aku yang gak..haha..tapi amareka tu takleh buang..hehe...

      Delete
  3. Replies
    1. adeh..tu yang fail..aku tido pon dah lambat..haha..

      Delete
  4. Kalau encik jenis tak suka di panggil abang, sye spesis tak pandai nak sebut word abang. Gelii~ Hahaha! Part pasangan couple tu mmg cair tahi telinga n tertutup mata tengok dorang guna mama papa. Panggilan diri ni sesuatu yg special kot. Belum apa apa panggil mama papa, haiyak! Geli T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan ciknin..jgn geli-geli sekarang..mana tau esok2 ciknin guna anje dinde ke..hah..taktau..kehkehkeh

      Delete
    2. Erkk, anje dinde?! Hahahaha! Ini lagi gelii. Tapi mana satu utk laki, mana satu utk pompan? XD

      Delete
    3. Betul Ninja. Biasanya yg akan geli2 sgt ni biasanya nanti yg akan guna. Hehehe. So, cuba praktikkan drpd skarang. Hahaha!

      Delete
  5. aku rasa ko duduk area rumah aku jugak. by hand nanti aku hantar hadiah pada bundle junior.. papehal pun, jgn lupa bagi makanan kat roh baby tu. bukan makanan fizikal. makanan rohani, semoga dia jadi anak yg cemerlang yang selalu mendoakan ko dan wife ko esok-esokhari.. tahniah bundle..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dekat roger2 la..boleh request hadiah tak 4feet?hahahhaaa..ok aku gurau je..thanks anyway..insya'allah aku cuba yang terbaik la untuk zuriat aku tu..biar dia jadi orang berjaya dunia akhirat..

      Delete
    2. tak boleh request2..hehe..barang2 baby mahal kot. avent 2 botol sahaja dah nak cecah ratus.. ;)

      Delete
    3. kalau botol2 mahal, stroller pon boleh 4feet..hahahahaa...

      Delete
    4. stroller eh..? tak kesah brand eh..? jgn ko bantai mahal2 sudah..bila due..? boleh aku menyimpan sikit dulu, kot2la tetiba harganya naik tahun depan..wehehe..(takpe, aku kept follow blog ni utk tau bila duenya.. ;) )

      Delete
    5. wehh, aku gurau je la..ko jgn serius sangat...doakan semoga anak aku nanti dapat lahir ngan sihat pon cukup..

      Delete
  6. wahhhhhhh,dari aku tatau kau dah kawen sampai lani nak ada anak dah rasa fuh! rejekiiiiiii,kau patut berbangga,jangan memalu aihhh :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. rejeki pon malu la mocik..orang tnye aku jawab..selebihnya kat blog la sikit2 aku nak citer..kat fb rasanya tak kot..hahaha..

      Delete
    2. hihihi,biasa la anak firstkan..... jaga bini leklok tau beb.... kau roger umah kau,boleh aku p nanti,kehkehkeh

      Delete
  7. tahniah bro.

    pasal nama anak tu kan.
    kawan aku cakap ( dia anak mufti ), ayah dia cakap.elok letak nama pendek sebab kalo panjang, akan ada masalah di padang masyar nanti.masalah macam mana?..aku tak ingat dah.

    pasal nama pasangan tu.
    aku ni jenis mudah geli jugak.
    tapi pasal aku dan pasangan sendiri.
    tak geli pulak panggil abg macam tu.tak tahu pasal apa..

    hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks bro..aku pon penah dengar gak info tu..tp mmg aku tak minat nama anak panjang2 ni.serabut je..nama yang moden2 pon taknak..nant la aku cari..ade masa lagi..hahaha..

      untung la tu dapat pasangan boleh panggil abang..manja2 sikit..aku lain kes..aku tak leh..bini aku pon tak leh..hahaha..

      Delete
  8. tahniah bro... hehe sudah terserlah kejantanan mu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengkiu bro..tu la pasal, cam tesersah sikit la nampaknya..tu yang aku rasa malu nak habaq kat fb..hahaha..

      Delete
  9. ouch siapa yg jd bapa ni? confius....
    2. kanak2.. jgn diberi sgt tonton tv, skrg tc mcm2 ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pon kompius soalan ko leeza..hahaha..

      aku salah tulis ke apa ni..-_-'

      Delete
    2. maksud saya awk bakal jadi bapa???
      ... awk tak salah tulis, sy yg salah fhm entri nie. haaaaa..
      baca sekali lagi dgn teliti tadi. haaaaaaaa

      bab kanak-kanak jgn diberi sgt tgk tv tu. sekadar info jer.. heeeee

      Delete
    3. hahaha..ye leeza, aku bakal nak jadi ayah dah ni...

      thnks for the tips..tapi lambat lagi kot kalau nak bagi anak aku tu pandai tgk tv..haha..skg pon dalam perut lagi kan..

      thnks la sudi baca balik..hehe..

      Delete
  10. wah nda lama lagi kan..x sabar mau tgk bby kau

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lama dah..pejam celik2 tau2 nak beranak dah tu..haha..aku taknak tunjuk nanti bleh tak Mv?hahaha

      Delete
  11. kalau dah lepas kawen panggil papa, mama tuh ok lagilah kut..ni, baru form 1, dah papa, mama...haduhhh...sentap hakak.

    yg pasti dari lps kawen spi beranak satu nih, I stiil panggil ayang, abang lagi dgn hasben I..kehkehkeh..tak pandai pulak aku nak berummi, walid walaupun itulah panggilan kami utk anak...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tu yang aku pelik tu kak..mmg la panggil papa mama, ibu ayah, umi walid pon kalau bahasakn diri dengan anak..kalau tak nak bahasakan apa lagi kan..haha..tpi bila bersembang laki bini saje pon nak bahasakan diri camtu aku rasa pelik..kenot brain lah..haha..

      Delete
  12. dah tu muja pun kena guna aku gak la,, aiyaaakkk,, kenot brain la.. pak cik bundle kan lagi tua,, sila sedar muja ini lagi muda,, and awet muda,,, berusia 17 tahun selama 3 thun,, orang lain ada? kih3

    ReplyDelete
    Replies
    1. yela muja yang muda rumaja..hahahha..ikot ko la nk guna apa bahasa ngan aku..aku pon nak muda gak..hehe..

      Delete
  13. aku rasa kalau couple/laki bini panggil saya awak macam comel je..:P

    tahniah la wei..jaga bini ko tu elok2..aku pun rasa awal2 ni takyah la nak annouce sangt..memang la berita baik..tapi ntah la..aku macam tak kenan sgt..tak tau pasai pa..tapi bukan la dengki pulak..

    kekadang kan, bila aku tengok kat wall pesbuk aku tu ramai je kengkawan yg dok share pasai depa dok ngandung2 ni macam getis je rasa..macam nak menunjuk sgt ko dgn laki ko tu 'hebat' kan sampai ko ngandung..macam la ko sorang je boleh ngandung..*aku memang takleh lagi la sebab belom kawen..haha* ko tak pikir ke kot kawan2 ko yg lain yg dah kawen bertahun2 tapi tak ngandung2 lagi, terasa tengok ko doplohpat jam nak update pasal keterujaan ko ngandung tu..haishhhh..erk..mmacam tak puas hati pulak bunyi nye..kui3..tak2..aku suka kalau tahu kawan2 aku dah nak dapat baby..tapi mcm tak gemor kalau yg setiap saat nak cerita keterujaan dia tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes aku setuja sangat apa ko cakap tu sha..camtu gak yang aku rasa..nak cakap ghetis mmg tak..nak kongsi kebahagian tu plak, aku duk pk kang ade plak orang cakap aku konon hebat sangat..mungkin jugak ade yang terasa dengan statement aku tu..so diam2 je la..orang tnye baru jawab..kat blog ni takleh samakan ye..hahaha..tu pon sikit je yang aku citer..haha..

      Delete
  14. asal malu plak? tgk org lain kemain eksaited lg bila nk jadi ayah. huhu.. tak lama lg tu, harap terus berusaha menuntut ilmu kebapaan. :D

    wooo bundle bahan adik sendiri. hihi.. kalau chic na mmg dh terbiasa ngan nama panggilan. tak kira la ngan family ke kawan2 ke partner ke. memang panggil nama. kalau dgr kapel2 berayang abang tu ok lagi. tp kalo berbaby2 tu rasa geli geleman gak la. hakhak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu bezanya aku dengan orang lain chicna..aku pon eksaited gak..1st time kot..tapi nak kecoh sgt, aku rasa macam tak perlu je...

      aku tak pilih kasih chicna..bahan tetap bahan..hahaha....

      Delete
  15. lepak sini tunggu entri terbaru ,, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko ni biar betul mad..baru malam tadi kot aku post..haha..tak kose akak nak post lagi..(pinjam ayat ko) hahaha..

      Delete
  16. wah wah wahhhhh ! pegi entri syida ada name aku.. pegi entri kau pun ada nama aku jugak ehh.. #_# tapi yg x best nye.. aku asyik dilabel budak bawah umur walaupun tu memang kenyataan... isk3... :'(

    1-facebook
    aku ni kalau nak dikira memang aktif kat facebook.. sebab aku lebih dulu kenal facebook dari blog.. membe2 aku pun ramai kat sana.. status tu kalau aku tengah menggila mau sampai 4 status sehari.. kalau aku tengah wengg.. 2-3 hari tak updet.. nampak x kat situ tahap keaktifan aku kat fb.. ngeh3...

    2-pregnant
    kenape ko pulak yg malu? bukan ko yg pregnant.. adehh.. hahahaha... aku ni xpenah lagi jadik ibu mengandung so aku xdpt nak feeling lebih2 acano rasanya hepi tu.. tapi sifat keibuan + penyayang tu tetap ada tau! aku boleh rasa yg kau ngan kak wani mesti gila2 hepi.. jgn jadi weng dahle... ganas2 ? tetttttttt!

    3-panggilan
    aku lagi la x biasa nak panggil kaum berlainan jantina ngan 'abang'.. mcm loya tekak aku.. kalau takat nak gurau tu boleh la slow2.. utk yg serius, kenot go laa.. classmate aku merangkap abg angkat aku dlm program kluarga angkt kat skola slalu je panggil aku adik n dia tu abang.. what the -_-" .. aku kaku semacam je bila dia dah start berabang adik.. time2, boleh la nk berseloroh abang adik ni..aku prefer aku kau lagi dgn mangkuk tu.. bedmate aku sndiri membhsakan mama papa dgn bf dya.. mula2, aku confius.. bila mse membe aku ni aa anak.. kahkahkah.. tpi dya pun malu2 gak ngan kitorang.. tang mama papa tu dia slow sikit.. hahaha..

    sekian entry aku untuk hari ni.. kehkehkeh..

    muhun Pakcik Bundle sediakan lebih kertas kajang untuk entry tambhan seperti ini :|

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila baca balik aku rasa pendek la pulak komen ni haa.. hurm :-?

      aku ada kemusykilan ni Bundle.. muhun kau jawabkan.. ko kan ramai yg sayang.. awek2 pulak tu...

      kenapa kalau org gayut lama2 tu ckp slow2 ? kenot brain.. x boleh ke kalo ckp normal.. erk.. aku kan single.. mane paham perasaan org kapel n gayut-suara-slow.. suara mcm nak keluar malu tak keluar seksa .. pelik ~

      Delete
    2. 1.aku tau ko mmg gila fb lagi..takpe la..boleh dimaafkan sebab ko masih kanak2.kahakahkah..

      2.malu la pasal bukan aku yg peknen..kalau aku yang peknen kompom aku bgtau..baru la ala2 diana daniel..haha..

      3.masa sekolah la aku paling takleh terima panggilan abg 2 atau kakak senior ni..nak bahasakan diri camtu lagi wtf..haha..orang camtu bajet nak orang hormat dia lebih je payeh..puii..

      Delete
    3. pasal soalan ko tu, lagi mau tanye ke..diorang tengh angau la tu..ko tengok nanti ko camne..hahaha..tp biasa mula2 je..pastu cakap tak lebih 2 minit dengan nada yang kuat..hahaha..

      Delete
    4. Bersyukur la Payeh dorang cakap selow2. Kalau cakap kuat cam biasa gayut 5-6 jam ada kau termuntah kang dengar. Lagi teruk, mau telinga kau bernanah nanti. Hahaha!

      Delete
    5. membe aku steady je ckp 2-3 jam slow2 punya suara.. guwa syak telinga dia memang clean and clear...

      syukur2... yg slow pun aku dah loya2 ala morning sickness, kalau yg kuat mau cirit birit :|

      Delete
    6. untung la telinga dia peka lagi..aku ni dah nak pekak..sebab tu kena ckp kuat2 je kat fone..hahaha..tp syukur la aku tak buat orang loya dengar selain bini aku je yg dapat morning sickness tu..haha

      Delete
  17. Aku usik Fik nak panggil dia abang dia marah..Kahkahkah..
    Katanya, dia dah ada adik...Bhahahahaha...

    Err, kau tak ganas mcm mak abah aku..Cakap aku kau je sampai skrg..Cool kan?
    Kahkahkah...

    Dulu masa borak2 dng mak aku, dia penah tanya nanti kalau ada anak nak suruh pggl aku apa...
    Aku cakap panggil Syida dah la..Jwpn aku pun sama mcm kau baru la America sikit..Kahkahkah...
    Jangan tanya apa aku kena lepas tu..Hahahaaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..bukan fik lagi muda dari ko ke?..aku leh bayangkan keganasan mak ayah ko sida..tengok ko la camne..hahahaha...

      Delete
    2. Kau usik ke hati kau dah mula berkembang mekar Syida? Ngaku je laaaa. Usik2 kunun. Hahahah :P

      Delete
    3. hahahaa..dalam hati dah ade taman la aku rasa makcik..ekeke..

      Delete
  18. pasal trimester tu..aku baru smlm tau trimester tu apa..maklum la, belum kawen..kehkeh

    pasal nama anak, err..tak banyak nama or nama2 kat dalam tu pendek? haha..mana la tau kot2 ko nak letak nama anak panjang2..eh dah scan ke? anak lelaki ke perempuan? harap2 anak perempuan la..insyaAllah

    pasal panggilan diri..aku sama macam ko jugak la..aku tak suka org panggil aku abang..tapi ada jugak la yg panggil..and panggilan diri tu bertukar dari kau aku..camne proses pertukaran tu berlaku, aku tak ingat dah..cuma agak janggal la masa mula2..

    pada aku, kalau nak tukar biar tukar awal2..sebab kalau dah lama2, jadi liat nak sebut..adik aku dgn laki dia, sebelum ada anak and semasa anak diorang masih kecik, diorang guna saya awak..tapi bila anak dah agak besar, diorang tukar panggilan jadi mak ayah..maybe sebab nak biasakan pada anak2 kot..

    p/s: staff aku, lelaki, tua setahun daripada aku, tapi sejak mula2 kenal, dia panggil aku abang..aku syak dia perasan muda kot..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. grr ! hang dah tua H.. muhun Bundle jauhkan anak beliau dari Encik H..

      Delete
    2. anak 1st ni aku tak kisah lagi dapat pompuan atau laki..kalau ade rezeki lain nanti baru la harap sikit kot laki ke pompuan..haha

      Delete
    3. sebab kalau anak perempuan, bila besar sikit dia boleh tolong2 bini ko kat rumah..kalau lelaki ni masa muda2 banyak main jer..asik nak berjalan..anak ppuan la yg biasanya rajin tolong mak..

      payeh: nampaknya ko salah faham ni pated..kahkahkah

      Delete
    4. wahh... H seorang yg prihatin.. kehkeh..

      Delete
    5. tapi sayangnya H, aku terpaksa bangkng lagi pendapat ko..hahaha..anak lelaki la yang kalau dah besar patut tolong dan jage mak..yang pompuan ni last2 kene ikut laki gak..

      Delete
    6. hahaha..yg tu mmg tak dinafikan la bro..tu dah kira tggjwb anak..even anak bongsu pun kena jaga mak..maksud aku ni kalau anak sulung, waktu diorang mula membesar tu..

      lagi 1, org ppuan ni biasanya boleh jadi contoh yg baik utk adik2, compare dgn org lelaki..bukan 100% tapi biasanya camtu la..:D

      Delete
    7. hahaha..aku paham maksud ko tu h..saje je twist skit..haha..betul la ko kata tu, anak laki biasanya nakal je, tau nak main je masa membesar ni..anak pompuan bleh la harap sikit..

      org ckp, nak jage ank laki susah masa kecik sebab nakal,yg pompuan plak baik je kecik2 ni..tapi bila dah besar susah jage ank pompuan plak selagi dia blum kawen..

      Delete
  19. Selamat berterimister ye. Hmmm, aku bahsekan ummi, abi pada si gemuk kucing aku je. Hahaha. Sampai sekarang panggilan aku, bahsekan nama je. Takde penah dia panggil aku sayang ke, ayang ke, tentayang ke. Takde. Sampai aku rasa takde spesial nye sebab dia panggil aku sama je macam orang lain panggil aku. Aku pun da terbiasa. Sebelum ni aku panggil dia pun nama je. Tapi bila aku tengok sanak keluarga dia panggil dia abang sebab dia memang segala2nya sulung dalam keluarga, so aku ikut jugakla panggil abang bila dah kena tegur. Tapi kejap je. Sejak gemok datang, aku panggil dia Abi je. Mak aku cam takboleh terima sebab dia ingat aku tengah carutkan laki aku sebab bunyiknye lebih kurang cam *abi. Hahahaha... kebanyakan masa, kitorang bercakap kurang guna kata ganti nama. Tak kesahla pape, janji selesa. Yang pastinya, aku nak panggil ko abang poji. Lantok le..geli tak geli walaupun rakan sebaya. Hahaha.

    Dah ko kate aku suam2 kuku, begitu juga aku kat fb. Lagila sejuk kuku terus.

    Aku sejak sekolah rendah lagi dah ada list nanti dah besor nak bagi nama anak aku ape...

    Yang benar,
    Kak6

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..bunyik cam carutkan laki ko ye zie..hahaha..apsal aku pon masuk dalam citer ko?abang poji lak tu..hahaha..sengal betul...

      kemain lagi ko..awal dah prepare name..semoga cepat la ko dapatkan yang punye nama tu ye..amen..

      Delete
  20. 1st, tahniah. bukan semua dapat rasa apa yg kau rasa, termasuklah encik suami aku. doakan kami juga.

    2nd, pasal nama baby. encik suami aku selalu bagi cdgn nak nama tu, nak nama ni. dan aku adalah orang yang dipertanggungjawabkan untuk cari nama tue ada makna atau tak. gigih tak gigih? hahaha.

    3rd, psl tukar nama panggilan tue, ia secara natural. mcm aku jugak r. aku pnggil nama je memula. lepas tue kn marah dgn mak. hambek kau. kenalah hormat encik suami. bila dah ada anak plak (contoh abg aku), letak kakak ipar aku pnggil, "abg, abg" xbersahut, last2 panggil je r, "abahnya. tak dengar ke umi panggil?", barulah abg aku dgr. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah rezeki..tu pon lama gak menunggu..semoga ko pon cecepat la harapnya dapat anak..amenn..

      aku pon tak kisah sebenrnya sapa nak bagi nama..janji aku rasa sesuai on je..asal aku selalu sangat dengar kes mak tegur cam ko ni ek..haha..tapi panggilan ko tu mmg tak berapa nak sesuai la kalau panggil2 nama je..laki takde hal panggil nama bini, tpi bini panggil nama laki je tak molek la jugak..cam kawan2 plak..haha..

      Delete
  21. mst xcited skg kn nk cari nma ap yg sesuai... hehe..

    kelakar je bca sal pnggilan tu.. dlu time form3, ad mmber tgh call bf dia, dorg ber'abg' 'syg'.. fes time dengar cmtu, terasa cm nak muntah.. tapi kwn kan, so.. sy wat2 de' je laa... hahhaa.. geli tahap dewa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku ni jenis kejap je emma..malas lebih..haha..
      aku rasa nanti ko pon camtu gak..pecaya lah..hahaha...

      Delete
  22. pasal nama baby tu ada dengar juga lebih afdal ayah yg bagi. elok juga pendek macam Syazwan Che.Deraman komen. lagipun tengok nama2 budak sekarang takut aku...dulu2 "Melur" zaman kita "Siti Melur" zaman sekarang "Siti Melur Zahraa" zaman akan datang entah lerrr.

    kalau nak mata cantik jangan lupa letak nama "Cahaya Mata" taw cekgu. HAHA. dan2 aku dah tanya petua kat mak aku...mak aku cakap takde petua apa2 pun cuma masa mengandungkan dia macam teringin sangat dapat anak mata macam anak patung. ni kisah benar ni mak aku cerita...tapi tak tahu la betul ke x dengan teringin je dah dapatkan....tapi kalau tengok mak ayah aku mata biasa je. hehe.


    pasal panggilan nama tu...terjadi mengikut arus masa. masa kawan lain bercinta lain berkahwin lain beranak-pinak lain. alah bisa tegal biasa dari tak biasa lama2 jadi biasa...nak biasakan??? cuba dulu baru tahu. mula2 cam kekok lama2 kalau ko serasi pasti selesa. lagipun terpulang pada pasangan tu kan nak panggil apa...ikut suka dorang la nak amareka ka nak papa mama kah, nak mucuk anje kah dah itu pasangan dorang bukan dorang suruh ko join panggil sayang dorang tu sayang sekali kan. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku nak nama anak yang simple je..mengarut je yang jenis nama yang mix2 sgt tu..bunyik nama cam anak mat saleh, tpi jawa je pon..hahhaa..tu yang aku tak leh terima sebenarnya..

      tapi untung la ko nama aien tu kene ngn mata ko yang berkilat..bleh la suh bini aku teringin dapat anak mata cantik gak cam anak patung..nanti leh aku letak nama aien gak..haha..


      pasal panggilan u aku nak tau camne diorang leh biasakan...aku takleh langsung la aien..nasib agak comel lagi panggilan aku ni..hahaha..nak ber ayang abang mmg idok la..hahha

      Delete
  23. wwahhhhhhhhhhhhh rumah baru woot woot woot ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Jna kan...rumah baru cekgu. waaaa! haha

      Delete

  24. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    semoga bisa jadi semangat
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete
  25. akak datang sini untk tunggu entri baru.. hehe.. tak sabar nak baca hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabaq mad..hahaha..ko lain la..idea banyak..meh share sikit...

      Delete
  26. akak ok je bila dah ada anak panggil 'abah' 'mama' sebab rasa lebih belonging to each other. Ecewaahhh......feel macam lebih dihargai sebagai ibubapa dalam family. Tunjang keluarga gitu dan semua org rasa saling memiliki antara satu sama lain. haaa......ambik!
    Akak dulu mcm ko jugak. 'apehal le diorg ni nak panggil daddy mummy, ayah ibu kat pasangan masing2. Geli lah!'
    Sekarang baru faham. Oh feeeeellll......jadi mak bapak ni vangga siot...keh keh keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak takpe la akak kategori veteren..aku muda lagi kak..hahaha..nak2 aku harap nanti anak aku cpt besar pastu bleh jadi cam kawan2 ngan dia..baru sempoi..hehe..

      tapi mungkin gak la..skg tak rasa lagi..nanti mana la tau kan..eeeeiii..kenot brain..hahaha...

      Delete