Tuesday, July 3, 2012

Info : Bagi hutang-Bayar hutang

assalammualaikum wbt..

Kali ni aku nak cakap isu hutang sikit..tak kisah la hutang apa pon,yang pasti bila berhutang kita kena la bayar kan..dah pandai pinjam toksah nak buat-buat lupa tak nak bayar pulak..serangkap pantun dari aku..

Pisang emas dibawa belayar,
Masak sebiji di atas peti,
Hutang emas boleh di bayar,
Hutang budi di bawa mati.

Pantun ni sebenarnya dicipta dah cukup bagus maknanya yang menerangkan budi dan harta..tapi apa yang selalu terjadi kat aku sebaliknya..untuk bagi korang jelas aku pusing sikit pantun ni mengikut situasi aku..

Pisang emas di atas peti,
Masak sebiji dibawa belayar,
Hutang emas di bawa mati,
Hutang budi boleh dibayar.

Haa..ni la dia situasi yang berlaku antara aku dengan kawan-kawan aku..bab nak bayar hutang kemain lagi susah..tak paham aku..aku ni sebenarnya selalu jadi mangsa orang pinjam duit tapi diorang tak ingat nak bayar..hahaha..bila aku mintak tolong dari segi budi senang pulak dapat..adehh..mungkin lebih mudah bayar camtu kot..aku bagi pinjam duit,diorang bayar dengan budi..hahaha...mana sama.LoL..

Walaupon aku dah biasa jadi mangsa orang buat lupa bayar hutang kat aku..aku tak penah pon serik..haha..aku ni cepat kesian tengok member-member yang terdesak ni..lagipon korang kena faham, hukum memberi hutang pada orang yang sangat memerlukan adalah WAJIB...bukan la makna aku ni senang..aku pon cukup-cukup makan jugak..tapi sebabkan dah jadi WAJIB hukumnya..kena la jugak tolong apa termampu..

Sebenarnya aku tak suka la nak tulis entri macam ni..rasa macam luahan peribadi pulak kan..hahaha..tapi pointnya, aku rasa umum untuk pengetahuan semua..

Ni serba sikit info yang aku jumpa kat sini Fiqh Muamalat..


Hukum memberi hutang

  • Haram - Jika pemiutang tahu hutang tersebut digunakan untuk tujuan yang diharamkan seperti minum arak atau berjudi.
  • Makruh - Jika pemiutang tahu hutang tersebut digunakan untuk perkara tidak bermanfaat atau nak menunjuk-nunjuk..
  • Wajib - Jika pemiutang tahu orang yang berhutang amat memerlukan hutang tersebut untuk menampung hidupnya dan keluarga..

Sebenarnya banyak lagi hal berkaitan hutang ni..ada rukun,syarat dan dalil-dalil berkaitan dengan tu..macam biasa aku malas nak taip detail-detail sangat..nak lebih,cari sendiri..hahaha..tu baru hukum pasal dari segi pemberi hutang..yang pinjam tu toksah banyak bunyi..hutang tetap hutang..tetap kena bayar walaupon dah mati selagi pemiutang tak halalkan..yang jadi mangsanya waris..tak kesian ke dah mati pon nak membebankan orang lagi..haihh..



Aku ni jenis yang tak pernah nak tuntut hutang..bila orang pinjam cakap nak bayar sekian-sekian hari, aku pegang je la cakap dia..tapi biasanya memang tak tepati janji pon..adehh..aku jugak yang susah bila mengharapkan duit tu untuk guna tapi takda..bila nak mintak malu, aku pon tak tau kenapa..hahaha...

Memandangkan ada kawan-kawan aku yang hilang bila masa patut bayar hutang ni..aku rasa terkilan jugak la..ingat lagi kat member aku Mat Jebon ..kalau nak kira, hutang dia dengan aku dah banyak pon..tapi apa aku leh buat kan..dah dia pon dalam penjara..bila masa dia nak bayar kat aku..takpa, untuk Mat Jebon aku bagi special kes..hutang dia aku halalkan je..hahaha..tapi yang kat luar ni please la kawan..jangan la buat-buat lupa..masa mintak kemain lagi..aku nak guna duit ni, nak renovate rumah wei...adehh...(kat sini aku tak malu la mintak, nak mintak dengan dia segan)kahkahkah..

Ada satu artikal ni aku tertarik jugak dengan isi dia.."memberi hutang lebih baik dari memberi sedekah" pahala 7 kali ganda dari sedekah..baca kat sini kalau nak tau (LINK)..so memandangkan aku tengah desperate tak cukup duit ni nak renovate dan pindah rumah ni..ada tak sesiapa yang nak buat amal jariah yang dibalas pahala 7 kali ganda dari sedekah ni?mohon transfer duit guna cimb clicks ke akaun aku..hahahaa...pahala dapat, hutang pon aku pasti akan bayar balik walaupon tanpa bunga la..riba tu haram jugak kan..hahahahaha...sekian..


p/s : rasa malu nak mintak hutang tu lebih teruk dari rasa nak pinjam duit..bagi aku la...
p/s : nasib aku takda hutang ptptn..kehkehkeh..


107 comments:

  1. Pernah jual kerongsang berharga rm10 dan hanya dibayar setahun kemudian. huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..biar betul kak..10 ringgit pon setahun baru bayar..hahahaa..

      Delete
    2. betul la. Nak buat macam mana, customer nie mcm2 perangai. Kes semalam, harga kain yang lebih murah, ditepek kat mahal. yang mahal, ditepek kat kain murah. Lepas tu dia beli kain mahal yg bertepek harga kain murah. Alahaii... macamlah org yg menjual ni tak perasan. Sabo je laa...

      Delete
    3. ko ade hutang dgn aku. cepat bayar masa datang bangi nanti

      Delete
    4. hutang budi ke hutang money?.bayar ansuran bleh?kehkehkeh..

      Delete
    5. uish., bayar pon da kire ok tu hihi

      Delete
    6. hahaha tu baru nama'y hutang kak... klu dia byr trus bukan hutang namanya tu.. kah2

      Delete
    7. betul gak tu..kalau amik barang than bayar tak nama hutang la kan..haha..tp takkan setahun 10ringgit pon susah..melampau la tu..ekeke

      Delete
    8. xde duik kecik la tu.. duit die semua duit besar2..kah2...

      Delete
    9. sory mencelah..sib baik dapat gak kan walaupun lama hehe (terasa lak ak nak p bayar utang kekawan semua sampaikan ader yang gtaw dah halalkan huhu.. malunya tapi kena bayar gak la walaupun malu besar pun.. :(

      Delete
  2. aku pun ase malu nak minta membe bayar hutang ... nak mention "lu ada hutang sama gua" pun segan der ... adeh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..sama la kita der..last aku plak terpaksa berhutang dengan orang lain sebab tak dpat collect duit dari dia tu..haha..

      tapi cam aku ckp tu la..nk pinjam duit tak la malu sgt dari mintak hutang..hahaha..

      Delete
  3. garangnye entri ni.haha
    saya pulak mmg jgn hrp la nk mintak hutang..
    smpai sekarang apa yg org lain hutang kat saya xdibyr lagi.haha
    halal jela.. :'D

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..manade garang asksnow..hahaha..hutang sikit2 takpe la kot kira halal..kalau bnyk camne?hahhaa..

      p/s : ingat aku sorang je tak biase mintak hutang ni..haha..

      Delete
  4. nak mintak utang kat kwan2 cam along plak dah... so halalkan jerr la.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat rm10-20 ringgit tak kisah lagi..anggap sedekah je la kat dia..maksud aku ni kalau hutang tu banyak la..

      p/s : pinjam duit jannah..pastu ko halalkan je tau..hahaha..

      Delete
  5. ehm bila kita nak bagi pinjam senang..nak minta balik 2 yang aduiyai susah..org sabah bilang payah mau dicari..pandai hilang2 kalo time mau minta hutang

    ReplyDelete
    Replies
    1. atas sikap masing2 sebenarnya ni mrs..tak paham org cmni..kalau mintak postpon bayar pon, sepatutnya bgtau..ni senyap je buat2 lupa..adehh..

      Delete
  6. Hutang mat jebon ko halalkan ye. Kehkeh
    Elokla pun dari dia tanggung dosa tak bayo better la dihalalkan aje hehe
    Manatau dgn camtu rezeki ko masuk tak putus2.
    Amin

    Mls login

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku halalkan je la ngn si jebon tu.maleh kira la ngan dia tu..hahaha..insya'allah rezeki lain ade je masuk kalau kita ikhlas ye dak...aminn..

      Delete
  7. Aku rasa part yang last tu betul..rasa malu nak mintak hutang tu lagi teruk daripada rasa malu nak meminjam..aku tengok member aku macam senang jer..tapi liat nak bayar hutang..serba salah jugak nak mintak sebab jumlah hutang tu pun dah lebih daripada ratus2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol..part last je yg ko rasa betul h..hahaharun..

      ko pon sama segan jugak nak collect hutang h..masalah global jugak rupanya topik aku ni.ingat aku sorang je..kahkahkah..

      Delete
    2. aku jenis tak suka nak bising2 sgt..kalo pandai pinjam, pandai2 la pulang..so lenkali kalo nak pinjam, aku pun senang nak bagi..berbanding kalo pinjam pastu buat2 lupa, memang susah la aku nak prcaya..

      dulu aku pernah x kerja 3 bulan..then dapat tau kawan rapat aku nak pakai duit, lebih rm1000 gak la..dia xnak call aku, sebab dia tau aku tengah x kerja..entah macam mana, aku pulak yang pi call dia..sebab sebelum2 ni kalau dia pinjam banyak mana pun, dia still akan usaha nak bayar balik..

      Delete
    3. citer ko tu pasal ko pinjam ke ko dipinjam ni?..
      susah nak hadam lak aku aku citer ko ni ..hahaha..

      Delete
    4. baiknya Encik H. dah tak kerja 3 bulan pun masih lagi bagi pinjaman dekat kawan. baguslah kawan jenis ada usaha nak bayar balik.

      Delete
    5. aku dipinjam la..:-w

      p/s: hai Aien..pinjam moto!!

      Delete
    6. pinjam moto tapi dibayar kereta boleh?

      Delete
    7. ko bagi dia pinjam duit masa ko tak keje pastu dia tak bayar ko call dia mintak duit<--camni ke:-?

      kesimpulannya..ko tak keje 3bulan pon ko boleh bagi pinjam sampai seribu lebih kat member ko..banyak gila duit ko h...aku tak keje 2bln habis aku jual rod joran aku nak hidup..hahaha..

      Delete
    8. errr...aku x call..kecuali kalo aku betul2 dah terdesak..itu pun keberatan nak mintak..byk errrr errrr errr errr jer..so kalo aku mcm serba salah nak cakap tu, dia tau la aku tgh nak pakai duit..hahaha..

      mintak org bayar hutang mmg rasa hina sgt dah..hahaha

      Delete
    9. H baik! H, nak pinjam duit boleh? Kehkehkeh...

      Delete
    10. aku pon rasa H baik sgt..dah la hensem..indah budi bahasa..
      h pinjam 5rat..hahaha

      Delete
    11. Hahaha...Bahasa dia memang indah...
      Bendulu, H tak pinjam kan ratus2..dia layan ribu2 jep... :))

      Delete
    12. Setuju dengan Syidaa.. H jika kena minta rauts, jika tak kuar ribu, dia memang akan gatal2 seluruh badan.

      Delete
    13. hahahha...h mana ko nyorok..

      Delete
    14. aku takut korang pinjam duit..kehkehkeh

      Delete
    15. H, kau kan x suke org kol kau, tu la dy x nak kol wakaka

      Delete
  8. Memang sgt2 malu nk minta hutang.. tp kdg2 kalo terdesak sgt, trpksa mntak r.. sebab nk pnjm duit ngn org lain pn sy sgt2la malu.. hmmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..apa nak buat ema..dah terdesak sgt mintak je la kalau takde cara lain..tp tu pon belum tentu dapat kan..sebab tu aku tak buat camtu..
      macam mengemis duit sendiri jadinye..err..

      Delete
    2. hahaa.. aku lebih snggup mngemis duit sndri dr pnjam duit ngn org laen..aku malu sgt2 la pnjm duit ngn org.. tp, kalo besfren aku, aku x malu sgt la.. haha

      Delete
    3. ehh, maaf3.. sy terguna 'aku'.. haha..

      Delete
    4. erk..maksud pinjam tu selalunya mesti la ngan kwan2 rapat..apa la ko ni..hahaha..mengemis duit sendiri dengan best pren tu yg aku rasa lagi malu..

      p/s : takde hal la emma nk guna 'aku' pon..camni lagi best..jgn skema sgt ngan aku..haha

      Delete
    5. saya sokong apa yang emma taip tu..

      Delete
    6. kdg2 kwn rapat pn xde duit kn, tu yg pnjm ngn kwn2 yg kurg rapat.. haha.. tgk, H pn setuju jgak.. ho3

      p/s : bkn ap.. beza umr kta kn 'jauh', tu yg guna'sy' muahaha... hormat la katakan..

      Delete
    7. h semua setuju..hahaha..
      p/s: beza umur tu sapa yang lagi tua emma..umur aku baru 18 je skg..sori kak emma kalau saya terkasar bahasa..hahaha..

      Delete
    8. Lol. Malu tu salah satu sifat mulai dalam Islam Emma. Kerana malulah kita mengelak drp berbuat... <- lari topik pula.
      Rasa jika dengan kawan pun saya rasa malu kot nak pinjam. Haha.. Masa kat u, kawan memang rajin pinjam tapi bila dpt PTPTN dorng, mmg ganti balik. Lol.

      Delete
  9. untungla x ade pinjaman ptptn... hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. agak untung la aku pasal aku tak hutang ptptn,tapi ptptn yang
      hutang dengan aku..bleh ke?kahkahkah..

      Delete
  10. hutang...?aku xlupalah nk byr cuma duit aku masih kurang..hahaha..kira oklah aku byr ptptn sebulan rm50..dr xbyr lgsgkan..

    Tulah untung org xde hutang ptptn..

    tp kalau hutang dgn org, Insyllh aku akn langsaikn gak..aku tahu depa xmintak sbb malu..same je mcm aku..aku malu nk mitak so kalau ingt byrlh,kalau xingt xpe..lain kali aku xbg pinjam dah..hahaha.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hutang ptptn tu tak kisah lagi kot pasal tak melibatkan dengan orang/kawan..tapi byar la kalau dah pinjam tu..

      yg pinjam duit kawan tu penting la kena ingat bayar..buat naya org je kalau tak bayar..atleast kenang budi sikit org dah tolong tu kan..

      Delete
    2. tulh..tgok mcm bro ni..tergendala nk renovate rumah segala bagai...

      wei..byrlh hutang bro bundle..
      aku nk bg pinjam xdptlh...duit pn kurang ni...hehehe...

      Delete
  11. untung Mat Jebon.

    Ok berbalik pada entri...aku setuju dengan "p/s : rasa malu nak mintak hutang tu lebih teruk dari rasa nak pinjam duit..bagi aku la..." aku pun merasa yang sama.

    malu gilerrr...nak susun ayat lagi bagi kawan tu tak terasa. kadang yang meminjam ni muka tebal je..sudah aku diam dia lagiii diam. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa..sorang lagi...ramai lak setuju p/s aku tu..hahaha...nak mintak pinjam cool lagi..bila mintak duit sendiri memang rasa tebal gila muka mcam tayar lori..nak sms pon tak tau nak bagi ayat apa..hahaha..

      Delete
    2. ko sms simbol camni jer kat dia: $

      Delete
    3. brilliant H. heheh. klo hutang riban2. kasik pounds punye symbol. ngeeee.

      Delete
    4. xpun kita berdiri depan dia..pastu sambil tunduk2 kita kuis lantai dgn hujung jari kaki..

      Delete
  12. haaa. bayau jgn tak bayauuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko bayaukan bagi pihak member aku tu bleh kura..plessss..hahahaa..

      Delete
  13. bila teringat hutang, ptptn oh ptptn ..... bila la nak date dengan ampa pulak kan -..-"

    ReplyDelete
    Replies
    1. bayaq oni jgn tak bayaq..tu la..bila tah nak date ngan aku plak kan..kim salam kat yuyu zulaika ye mocik..haha..

      Delete
  14. bro... gua sengkek la ini bulan... pinjam 7k bro...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sory la tuan..gua pon mengalami sindrom kesengkekkan tahap dewataraya dah skg.
      tu pasal la kuar entri mohon org bayar hutang ni..kehkehkeh..

      Delete
  15. siannya. mintak je. kalau dah malu sangat buat mcm ptptn, mintak hutang pakai surat. hehehe..

    mmg segan nak mintak hutang kita kat orang, rasa cam nak mintak duit die je. padahal tu mmg duit kita pon. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..over gila cadangan ko chicna..kahakahkah..
      rasa kene upah along la mintak hutang..simbah cat merah kat umah dia kan.
      hahaha..

      Delete
  16. awat hang xdak hutang ptptn ni sam??

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal aku takde buat pinjaman la kopi..hahaha..

      Delete
  17. aku pernah mintak hutang org kate aku berkire..rase nk pergi terjun bangunan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. demm..ko mintak hutang, pastu orang tu cakap ko berkira plak..
      kalau aku pon sentap gila..tak pasal2 je kene sound camtu..hahhaa..

      Delete
  18. egtkan bersangkut paut dgn hutang ptptn td . mujurlah tak berhutang ngn itu ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal ptptn dah biase la org tulis.boring la..lagi pon aku takde kaitan dengan hutang tu..hehehe..

      Delete
    2. haha. betul . psl pt dah berlambak . naik muak membacanya . yg nie lain .

      Delete
  19. Bendulu, aku nk hutang kat ko lah! Nak buat belajar tak cukup duit..Kehkehkeh..Tu kira wajib kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko pinjam ptptn dah la:-w..ingat aku bank..hahaha
      bab nk bg pinjaman kat ko tak wajib kat aku pasal tak berkemampuan kan..
      ibarat orang nak pegi haji tapi takda duit la..haha..

      Delete
    2. Ptptn tak cover full loan..Yg ptptn tak cover tuh ko tlg lah coverkan..Hihi...Ko cakap je takda duit padahal byk je...

      Delete
    3. kalau aku banyak duit takde la aku wat entry mohon org bayar hutang ni.

      Delete
  20. syok la x pinjam ptptn, pokcik ptptn dah dok anta2 surat kat aku, aku pulak garu2 kepala haha., aku setuju dgn kau bab nk mintak balik hutang tu, kite pulak yg malu ek, org yg pinjam tu ilek je hahaha..

    #plan kite dolu tu jadi x bundle kahkahkah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku buat2 tak baca komen2 yang kat atas..

      *saje komen kat sini..lalala*

      Delete
    2. nanti ko dah keje bayo la..ko pon ade bagi kwan pinjam duit ke?kayo ko..
      pinjam sikit..

      p/s : tak jadi la chuu..maleh dah aku..hahaha...

      Delete
    3. err aku mne ade byk duit nk bg pinjam byk2 mcm h..

      p/s: haha oke2.. seb bek da cncel wakaka..harap cancel plan ni x mjejaskan industry binaan bdn ko hahaha :))

      Delete
    4. industri bina badan pon dah tamat tempoh skg..sebulan je aku masuk gym tu..kehkehkeh..

      Delete
    5. H, nak duit..kahkahkah..sbb ko buat2 tak baca komen2 kat atas aku mintak kat sini pulak...

      Delete
  21. pernah beri pinjaman kpd kwn yang menyatakan dia mahu beli ole2 kpd keluarga.
    tup2 dia joli... haaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..sabo je la..kalau dia tipu kira bukan salah kita la bagi dia pinjam kan..janji dia bayar balik sudah..haha..

      Delete
  22. aku pun slalu kena. aku pantang berhutang. dan aku juga pantang nak mintak. sedih plak rasenye. T__Y

    ReplyDelete
    Replies
    1. alololo..ciannya adik manis ni..ko tak hutang pasal duit cukup, takpe la..hehe..
      sapa hutang ngn ko tak bayar yuyu..aku sanggup simbah cat merah kat rumah dia..hahaha..

      Delete
    2. adik manis? tersengih seketika. kihkih. H mane? kahkah.
      erm. cat? cat mhl skang. aku xnk hutang. hahahah.

      Delete
    3. hai yuyu..H datang ni..^^

      Delete
    4. amboi2...pantang yuyu panggil sikit,muncul je ko h :-w

      Delete
  23. Tragis bila difikirkan, saya rasa malu lak nak tuntut hutang walau dengan kawan baik. Masa kat u, duduk serumah dengan kawan, drp nak minta kumpul duit beli minyak masak, beras saya beli guna duit sndr. Nak minta duit dari orang sangat payah walau mereka harus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. serius aku tak sangka rupanya masalah nak mintak duit hutang dengan orang masalah global rupanya..hahaha..ingat aku je rasa camtu..

      pasal untuk makan bersama tu agak kejam aku rsa sebab takkan diorang taknak keluarkan duit..padahal untuk sama-sama makan jugak..adehh..

      Delete
  24. belasah je org yg taknak byr hutang tu..biar dy tau sape ah lOOOngggg..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi aku ah ngah je cendol..hahaha..

      Delete
    2. pembetulan..ko kan ah chai..:-w

      Delete
    3. hahahahaha..ah chai kawan panggil maa..ah ngah pemeli panggil..haha

      Delete
  25. aku pon susah sikit bab nak kutip hutang or meminta membayar. segan ouh !

    tapi membe aku lagi terok. dah bagi pinjam, pastu bile orang nak bayar , dia pulak yang tak engat. slalu je macam tu .

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pon penah sampai camtu gak..orng nak byr pon sampai aku lupa sbb hutang tu dah lama sangat..kekeke..

      Delete
  26. Tak best bila dah lambat nak komen ni. Tp aku nak bitau gak.

    Dulu pun aku salu je jadi mangsa dipinjam duet, pastu membe hilang entah ke mana. Pinjam bkn sket2, byk plak tu. Masa nak pinjam, kemaen aku kesian sbb dea susah gila. Aku salu pikir, if aku tak bg pinjam, tyme aku susah mesti takde sape nak tolong. Tp manusia kan, sng betul lupakan pertolongan org. Sng betul lupa diri. Aku bkn je segan nak mintak semula, kalau membe dah hilang camtu je mmg tak sempat r aku nak mintak balek. Ahaha!

    Skang je dah takde org mintak pinjam ngan aku dah. Sbb aku tak keje. Haha! Kalau aku kumpul2 balek duet yg membe2 aku hutang kat aku, kaya aku weyh! Leh banje korang sume :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..sapa suh ko hilang2 :-w..

      kira ko macam ceti haram gak la dulu ek..hahaha..apa lagi simbah la cat merah kat rumah diorang..

      Delete
  27. Assalamualaikum. Oleh sbb aku lmbt komen, aku perlu memulakannya dgn bersopan. Orang jarang pinjam duit aku. Mgkin sbb aku pun sokmo cukup2 makan je kot. Hehe. Tapi kalau org pinjam duit aku aku bleh je selamba mintak. Haha. Tapi biasanya aku sms atau email la. Face to face aku segan. Biasanya aku akan buat2 tanya dia dah byr ke blum duit aku. Kalo dia kata blum aku akan kata, oo takpe2, aku saje je tny sbb dah lupa. Tp derang akan faham sndiri la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bz ke lyd..lama tak nampak..hahhaa..aku lantik ko perunding collect hutang leh tak..hahaha.nak bagi hint2 camtu pon segan la..adehh

      Delete
  28. sam aq pun mcm tu jgk,rasa malu nak minta duit kita balik, aq rasa lebih malu berbanding berhutang ntah kenapa sdgkan duit yg kta mnta balik tu adalah duit kta sendiri kn?? aq paling benci klu dia dah jni nak byr hujung bln ,last2 dia ckp tggu bulan hadapan plak, sdgkan time tu aq perlukan duit.. benci2..xkan dia xmemahami... pastu siap post kat fb dia kata "mmg kau xmemahami aq" aik ayt dia tu membuatkan aq trasa panas dan nak ckp je "hutang tetap hutang",bkn aq pinjam duit dia kan???

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabo2..serius aku tak sangka ramai gak cenggitu ek..hahaha..aku kalau bagi pinjam duit kat kwn2 ni dah malas nak mengharap bila diorang nak bayar dah..so untuk tak rsa panas sangat setakat 10 20 ringgit aku bleh bagi..lebih sori..haha...

      Delete
    2. hahahahaha, hutang lama xbyr lg nak hutang lg?? xmgkin aq tlong dia lg.. jerak dah weii.. wlupun rm10,20,30 nak pinjam rm5 pon aq fikir lg, tp bg org yg yg suka pinjam dan byr balik xpe. tp yg pinjam dan xbyr2 lagi aq xmau bg pinjam.... cukuplaaaa.

      Delete
  29. rase dh mlas nk bg hutang kt org..mintak merayu2 tp time nk byr wat x tau lak...serik2

    ReplyDelete
  30. ok baru baca. hahahaha mujur aku tak tercopy paste pantun kau. Panjang ulasan kau.. heishhh payah kan bila involve duit ni.

    ReplyDelete