Tuesday, December 4, 2012

Dairi : Tragedi tahun baru..

assalammualaikum wbt..

Dah masuk hujung tahun..cepat je masa berlalu..kalau dulu masa bujang-bujang asal hujung tahun je awal-awal dah planning nak sambut new year kat mana-mana..kalau zaman sekolah sampai umur lebih kurang 24 tahun camtu  aku biasanya keluar sambut dengan member-member sekitar KL je..maklum la darah muda time tu..hidup nak enjoy je..untuk pengetahuan korang semua, sekarang pon aku masih muda ok..hehe..

Citer pasal sambut new year ni..nak citer semua memang banyak sangat..tapi yang agak rare, aku ingat lagi masa tu 2003 kalau tak silap aku..huh dah 10 tahun yang lepas rupanya..haha..masa ni aku masih lagi mods(geng vespa)..upgrade dari skinhead yang dah beli vespa(tapi kepala tak botak dah)..hahaha..

Mods dengan Mat Rempit takda banyak beza pon sebenarnya...cuma yang jelas berbeza, motor dengan pakaian..aku London style, mat rempit tu kampung Segambut style..kahkakah...tapi biasa la, yang rempit kutuk mods, yang mods kutuk rempit..cuma aku sebagai bekas mods aku rasa best lagi jadi mods sebab style yang rare..style yang obersi (bajet duk UK).kehkehkeh..

lagenda budak vespa -ymbundle the red vespa..hehe..

Masa ni geng rempit mods aku ada la dalam enam orang yang betul-betul rapat..kalau campur yang kurang rapat memang ramai la..tapi sebab vespa diorang buruk,aku takmo jalan dengan diorang melainkan time ada gigs atau apa-apa event..hahaha..apapon aku bangga jugak la dapat kumpulkan geng vespa ni sebab aku antara orang terawal yang pakai vespa kat area Selayang ni..

Sebenarnya bukanlah setakat tahun baru je baru nak keluar pusing town ngan bebudak vespa ni..setiap malam pon aku keluar atau paling best malam minggu la kan..tapi sebab masa tu kes gaduh bebudak punk, skinhead dengan mat rempit menjadi-jadi..aku pon jadi mangsa keadaan la jugak..maklum la bebudak vespa ni pon dikaitkan dengan skinhead dan punk walaupon tak semua..


aku blurkan gambar tu bukan jeles dia lagi jambu dari aku, tapi sebab dia lah Mat Jebon(original).. hehe..


Tu la yang payahnya bila jadi rare sangat..orang senang kenal..ada ke patut aku yang baik comel ni pon orang cop budak jahat..haha..kalau sorang-sorang masuk town memang kena baling beb..budak-budak punk punya kerja la tu..kalau setakat baling botol mineral cam kat stadium tu tak sakit bro..ni kena baling botol arak ok..takpon batu hinggap kepala..bila pegi kat diorang, diorang lari..haha..tu pasal kalau tengok budak vespa dulu, kat box yang bulat tepi tu mesti ada batang besi atau kayu..standby untuk fight je..apa leh buat..mangsa keadaan..hehe..

Dalam citer Mat Jebon, rasanya aku belum citer pasal kejadian tahun baru masa aku lepak ngan dia kat BB(bukit bintang) kan..malam tu Mat tingtong teruk..overdose minum..yang kelakar dia cakap malam tu la last nak berpoya-poya..pastu nak cuci tangan kononnye dan nak kerja rajin-rajin kumpul duit...hambik lu..overdose tak bangun depan sg wang..haha..masa tu plak tinggal berapa kerat je membe-member aku, yang ramai gadis-gadis..haha..

Tah majal apa malam tu, datang pulak haprak bawak geng ramai-ramai nak belasah orang dengan sebab tak jelas..mat la jadi mangsa paling teruk, tu disebabkan dia tak leh bangun langsung sebab dah overdose kan, kena pukul kaw-kaw la tanpa melawan..teruk beb mat kena belasah..yang cuba leraikan orang belasah mat pon awek yang temankan dia tu je..sebab pompuan je dia selamat..yang lain nak tolong apa..nak tolong diri sendiri pon tak lepas..kena jugak tapi tak seteruk mat..

Diorang ni buat kerja sekelip mata je(perumpamaan)..datang,pukul,terus hilang..isu nya masa tu diorang ingat kitorang ni geng vespa yang pukul adik-adik diorang tu kot minggu yang sudah..so abang-abang nak balas dendam la kononya..cam citer tamil la plak..hahaha..aku bukan nak cakap apa la..Hang Jebat pon lari beb kalau 20 orang datang nak belasah sorang..hahaha...tu penakut la namanya ye dak...dah la salah pukul..tak puas hati betul aku..haha...



So sambutan tahun baru pada tahun tu telah berakhir dengan tragedi..hahahha..lebih kurang sebulan jugak Mat duduk hospital..aku tak peduli lagi masa tu dia masuk wad apa..tapi sekarang aku dah pasti dia dulu rupanya masuk wad maksilofasial sebelum aku..kehkehkeh..akibat dari kecederaan parah kat muka dan mulut, Mat la satu satunya kawan aku yang pakai braces time tu...demm..dia makin jambu berkawat gigi..kehkehkeh...


p/s : lama jugak aku tak keluar time orang celebrate2 ni..tah la, dengan sendirinya rasa tak berminat lagi..dah puas/tua kot..haha..





76 comments:

  1. suka sangat tengok grup vespa ni klu mereka berkonvoi..bunyinya..teringat zaman kecik2 dulu.trettt3x bunyinya.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku suka kalau budak2 muda je pakai vespa ni..yg tua pesen diorang tak style dah, pastu vespa diorang kebanyakkannya kurang cantik..haha..

      Delete
    2. smart ape pakai vespa.. mods pakaian diorang smart..

      Delete
    3. Bundle tapi baju ko memang takleh bla. Sepasang pakai denim. Memang lebih amareka daripada amareka sendiri. kehkeh. Yang aku paling suka helmet kalo naik vespa ni. Dulu aku masa belajar pun mengepong skuter kawan aku. Aku beli helmet separuh tu la. Cam comel je aku rasa. *perasan.

      Delete
    4. tu dressup waktu siang lyd..standard la bebudak underground camtu..haha..kalau malam baru UK style lebih sikit..siap pakai kod labuh berbulu kat leher lagi..haha..

      helmet aku takde jual tau kat kedai2 motor biasa ni..helmet crome tu..hehe..jauh tu aku import..

      Delete
  2. antara yg terawal keh keh, :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedo pun dah tua hahah mesti dah 30 something kuikui

      Delete
    2. tu bukan maksud aku dah tua pon..ni citer antara golongan muda la..apa yg kelakarnye tah..grrr

      Delete
  3. gambar kenangan tuh yang mahal, masih simpan lagi kan :)

    dulu boleh cuci mata tengok "abg2" London style, kampung Segambut style ke grr tapi sekarang kalau kuar bb entah nampak budak2 jer yang lepak...bdk2 zaman dulu semua dah cuci tangan kan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak banyak pon gambar2 tu lagi, maklum la dulu hp kamera pon takda kan..digital kamera pon tak mampu beli..yg ade kamera guna filem je..haha

      skg pon ade gak lagi budak2 pesen tu kat BB..tp tak semeriah time aku dulu..rempit segambut syle banyak la..yang london style dulu semua dah normal..tp nak jadi segambut style rasanya tak kot..haha..

      Delete
  4. cop tempat jap. nak sambung kerja dulu. dah siap, dtg balik..ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. camtu pon boleh ek..hahaha..ok2 selamat kembali balik nanti..

      Delete
  5. Dulu ada balak yg aku minat ni budak vespa. Aku syak (aku syak laa) dea pun minat kat aku. Tp kitorang baru nak rapat2, laki aku potong line. Kahkahkah!

    Dah lama tak celebrate2 new year ni. Bila fikir2 balek, taktau apa motif malam new year tu nak kena kumpul ramai2 ngan geng2. Sekadar nak lepak, countdown, huha2. Tapi masa tu seronok laa, zaman agas2. Skang ni kalau lepak lagi malam new year kat luwa rasa macam taktau nak buat apa. Baek aku celebrate kat umah je. Lagipun, dah taktau apa motifnya nak celebrate ntah. Hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko ni kuat syak la..perasaan betul...mujur laki ko pantas..hahaha...

      tu la..bila dah tua rasa camtu la makcik..hahah..masa muda2 semua nak langgar..aku tak ingat dah bila last keluar2 camtu..skg sah rimas kalau g tempat crowded2 ni..baik aku duk rumah..

      tapi bagi can la kat budak2 baru up tu plak kan..sampai satu tahap diorang mesti rasa tak leh blah punye..haha...

      Delete
    2. Hahaha! Betul. Rasa takleh blah dah duk tempat crowded. Apa2 pun skang lagi rela duk umah duk depan tv je kalu de pape nak tengok. Rindu mmg rindu nak berhuha tu tapi rasanya dah bukan masanya lagi skang ni. Kannn? :P

      Tapi aku konfius laa. London style tuu. Kalau aku, suka yg oldskul style :">

      Delete
  6. muja pulak first time sambut new year kat koridor um 2010 kalau tak silap. tunggu kat koridor tngk bunga api dari jauh,, tak penah merasa la sambut ngan geng bagai tu,, hehe http://mujadafewa.blogspot.com/2012/12/guna-ini-untuk-jadi-parents-terbaik.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. sambut kat koridor je..haha..tak sambut pon takpe muja..dari nak tunggu countdown tu baik tido..kalau duk luar hepening la ramai orang, ngn konsert2 semua dan segala maksiat ada..semua tu dunia je muja,dunia..elok la ko tak pernah terjebak..hahahahha..

      Delete
  7. Replies
    1. dah jual pon..tapi aku teringin nak beli lagi ni..vespa yang baru tu..cam skuter biasa je, engin auto..tapi semat gila kot..tu hari aku nampak awek bawk vespa tu pegi keje aku rasa dia stylo habis..teruja rasa nak beli..hahaha..

      Delete
    2. beli la satu bro.. stylo beb pakai vespa.. janji stylo

      Delete
  8. gilerrrlahh..humm, vespa abg ym mmg cun..teringin nak beli bila dah masuk 40 tahun nti, nak bawa2 pusing kpg, kehkeh.

    saya nih, rasanya dah 9 ke 10 tahun tak celebrate tahun baru, sb lg baik celebrate kat atas tikar sejadah, dpt gak pahala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadah jd abg ym lak aku.hahaha..takde2..walaupon aku lagi tua, biar aku je panggil ko akak..grrr..

      betul la tu kak oii, tp biasa la kan masyarakat kita ni..hiburan diutamakan.trololo..

      Delete
  9. Aku tak main syak syak macam kak liyaa da...ex bf aku sememangnya mat vespa. Hehehe. Kisah lama...kenangan tu.

    Sekarang aku suka tengok vespa je... :D

    Aku suka lepak kat luar pagar a'famosa resort dengan family aku sambil tengok bunga api malam tahun baru. Best wooo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana satu aku nak bls ni aien..atas ke bawh..ok aku nak komen yang bawah la..hahaha

      Delete
  10. Aku tak main syak syak macam kak liyaa da...ex bf aku sememangnya mat vespa. Hehehe. Kisah lama...kenangan tu.

    Sekarang aku suka tengok vespa je... :D

    Aku suka lepak kat luar pagar a'famosa resort dengan family aku sambil tengok bunga api malam tahun baru. Best wooo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, ye ke aien..tak sangka ko pon minat orang2 pelik ni..hahaha..bg aku pelik la sebab org muda minat benda oldskul ni lain sikit jiwa dia..cam aku ni..haha...tak tau la kalau ex bf ko tu orng tua yang pakai vespa..hahahhaa...

      kenapa luar pagar afamosa resort??rumah ko dekat situ ke?

      Delete
    2. Kahkah. Ada 2 ek. Abaikan...haha. ex bf aku ya tua...tua setahun dr aku la. Bkn org tua...tua yg berumur tu. Hahahaha

      Ya...rmh aku dekat2 je kat sana. Ddk luar pagar dpt tgk free...lagipun ramai bsidai tepi jalan. Mcm pesta. Hehe

      Delete
    3. Kahkah. Ada 2 ek. Abaikan...haha. ex bf aku ya tua...tua setahun dr aku la. Bkn org tua...tua yg berumur tu. Hahahaha

      Ya...rmh aku dekat2 je kat sana. Ddk luar pagar dpt tgk free...lagipun ramai bsidai tepi jalan. Mcm pesta. Hehe

      Delete
  11. wah rupa baru yea blog ko pakcik..geng vespa..baru ku tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. rupa baru tapi ejas sikit je..boring la dah lama tgk rupa tu je..haha..

      Delete
  12. Hahahaha...sian mat!! Nape ko xtlg hah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tolong apa..masing2 nak kena hadap sendiri..ramai beb..sian mat..senget tulang rahang dia kene sepak..haha

      Delete
    2. Hahaha, agak kejam disitu...tapi okay la sebab kau tolong kesian..Hahahaha...

      Delete
  13. Suka tengok orang muda naik vespa. Comel!! Macam nostalgia gilaa. Dengan topi keledar kura kura lagi. Dengan bunyi dia lagi. Hahaha, tapi sekarang jarang dah nampak orang naik vespa reramai dekat highway. Biasa motor besar gabak kuasa tinggi tu je. Helmet tutup muka. Tah tah orang tua. Vespa jugak comel! :DD

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko pon suka ye ninja..hahaha..kat sini je rasa cam oldskul guna vespa tu..kat eropah tu biase je guna vespa sampai sekarang..tu sebab kat sane takde motor EX5 atau Rxz..haha..so kira aku rempit tahap eropah dan comel la kan..kehkehkeh..

      Delete
  14. aku rasa aku ada member yg minat dan taste sabijik macam kau..minat vespa.minat gigs. ikut trend uk..aku kena tunjuk kat dia blog ni..boleh dia mintak ilmu ngn kau..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu dulu la tokey..minat tu ade je..cume tak havoc lagi cam dulu..nak mintak ilmu apanya..aku pon noob..haha..

      Delete
    2. tak pe la kira kau tetap lejen dulu..
      noob cenggitu? ish3 haha

      Delete
  15. Replies
    1. tau dah..hahahaha..bnyk perabih duit kalau tak hengseng gak tak tau la..

      Delete
  16. sure kes dok temenung sorg2.. teringat kngn lama.. pahtu sengih sorg2.. hahaha..

    xpenah sambut taun baru.. harap taun ni sambut dalam labour room.. harap bby aku kuar awal taun baru.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cet..ingat aku suka layan2 feel ke makcik..haha..

      tahniah makcik..tak lama dah ni ko nak jadi mak budak..due bila?awal taun or hujung taun..semoga semuanya selamat..

      Delete
    2. haha.. mana tau kan.. dalam ati jiwang.. suka layan kenangan lalu.. KLKL.. kenangan lalu kuala lumpur.. kahkah..

      ikut doc bg due 7/1.. mana tau nak kua 1/1 ker. kan baby taun baru.. kehkeh.. semua suruh aku pujuk baby aku lahir awal taun.. jgn ujung taun.. rugi taun kata dorg.. hahahaha.. tp xkesahlah.. jnji selamat.. amin.. tq pakcik.. pahtu bby ko lak nyusul.. kikiki

      Delete
  17. Replies
    1. dah jadi camtu pon masih tak ambik pengajaran leeza..jiwa kacau je.haha..

      Delete
  18. Ni laa Entry yg sampai 10hari fikir Nak buat tu kekekekekkekkekeke

    Hi mat yang jambu..wlaupun Bundle da blur kan pix dye tetap Na nampak dye JAMBU~!!
    wewitt wewiitttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..overla tu sampai 10 hari ko up na..baru 3hari tau..hahaha...
      haihh..mat jugak jambu..mentang2 lah aku kiut je..hahahha..

      Delete
    2. Allaaa xngaku malu lettew!
      Hahahahhah

      Bagi 3bahagian yg anda rasa anda kiut?
      Na nkk kaji sikit :p

      Delete
    3. erkk...banyak sangat sampai 3..satu cukup..satu yang pasti..rambut aku kalau pandang dari belakang, mesti orang ingat aaron aziz..tapi dari belakang je la..kiut kan..kehkehkeh..

      Delete
    4. yelaa bundle dari belakang nampak mcm aaron aziz dari jarak yg jauh kan???
      kan kan? hahahaha

      Delete
    5. yup..pandangan belakang dari jarak jauh, kalau boleh samar2 waktu malam..kompom sebijik cam aaron aziz..hahahhahaa...

      Delete
    6. daahh taw dahh..sbb kemarin Na gi selayang..nampak sorang mamat ni DARI BEALKANG DAN JAUH macm aaron aziz..so bila dah DARI BELAKANG DAN JARAK JAUH mcm aaron mesti mesti laahh org tu BUNDLE kan kan kan..?Na pg laa keja mamat tu.. da dekat nak duku kepala dye (yelaaa kan egtkan tu Bundle) rupa nya mamat bangla CIS!!!terus Na marah mamat bangla tu..
      "ASL KAU MACAM ABG BUNDLE AKU??
      hahahahahhaahh

      Delete
    7. cett..hampeh ko na..ko samakan aku dengan bangla..hahaha..

      Delete
    8. Isk bukan Na yg samakan laaa...bangla tu yg sengaja nak sama dgn bundle..
      Na da mmg menyirap gila dgn bangla tu...JOM pukul dye ramai2 nak?

      Delete
  19. eh blog berwajah baru. nmpk lebih cool & kemas. ;)

    cun la vespa. skrg guna lg or dah jual? dah agak dah tu mesti gambar mat jebon. hikhik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thks chicna sebab perasan perubahan...tapi aku rasa lebih kurang je dulu..hahaha..

      aku dah jual pon motor besi tu..haha

      Delete
    2. eh tak la. dulu cam serabut sket. kikiki..

      Delete
  20. aku slalu pikir vespa ni untuk org tua je.. maybe sebab aku slalu nampak org tua naik vespa.. dgn kain pelikat nye.. kampung style gitu.. hahahha... lepas aku baca entry ni, still aku dok pikir org tua yang bwk.. haiya.. muhun ubah pemikiran aku.. tapi yang dress code tu memang terbaik... style london.. hahaha.. wa suka...

    tahun baru aku countdown sorang2 dpn tv.. pastu sorang2 duk atas katil, dgr bunyi mercun.. bila aku nak jadi berdua ye? kahkahkah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak buat cmne dah vespa tu motor dulu lagi dah ade..bukan zaman kita pon..yang vespa kg style tu aku kurang la berkenan..ko tak duk bandar cam kl ni lagi payeh..kat sini ko bleh la nampak cutting2 urban tu jenis yang pakai2 skuter vespa ni tapi dressing smart2..cool beb..

      apasal ko cam gatai je payeh..ape liyaa tu dah ajar ko..hahaha..

      Delete
    2. Asal yang gatai je aku ek? Hahaha!

      Delete
    3. pasal ko cikgu ERT payeh la makcik..ajar leklok sikit..hahaa

      Delete
    4. wahh2.. best je hang mengata aku ye Bundle.. mentang2 aku ni dara pingitan yg tinggal di hujung kampung.. kat kelantan ni ada laa kot geng vespa mcm hang tapi aku mane sempat nak tgok.. dah balik pun 2 minggu sekali, sebulan sekali,, tak sempat aku nak tgok dunia luar... ehh... dah terlebih perasaan pulak aku ni..kahkahkah!

      dressing dorang memang tip top laa.. sukaa aku tgok.. even nak tgok yg live tu jarang sgt.. at least penah gak tgok.. takpe, aku tatap gambo ko lama2 ye pakcik..

      cg ERT ? wakaka.. aku tak penah amek ERT tu.. aku aliran kemahiran tekknikal.. yang maen tukul, gerudi dsb.. kahkahkah.. benda2 mcm ni, Liyaa tak perlu jadik cg ERT aku.. dia mmg dah official bagi katku kelas tambahan.. wahahaha

      Delete
    5. hahaha..kalau ko nak tau, vespa aku tu pon aku beli dari kelantan ngan member aku kat sana..hahahaa..lagi pon sana dia dekat ngan golok..barang vespa banyak..hehe..

      Delete
  21. Sebut pasal vespa, mak aku kalau sebut vespa bukan vespa. Comel je bunyiknye, 'bispe...'
    Bagi aku pulak, cite vespa takda lain. Ingat vespa, ingat mahmud jun. Bukan main....
    Mesti ko camtu ek? Hahaha. Joget laju-laju.

    Barula aku tau yang rupa2nya ko ketua vespa Selayang sampai umur24 tahun.

    -kak6-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...betul la zie..comel la ayat mak ko..ko takde orang lain ke yang ko nak kaitkan dengan bispe tu..mahmud jun gak..haha.arwah tu dah la orang kampung aku..kira jiran gak tau..haha..

      bukan ketua la..ketuat je..hahhaa..

      Delete
    2. Sebab watak arwah dgn bispe tu meninggalkan kesan.. patutla ko jadi ketua, pewaris jiran rupanya. Papepun, aku rasa pengalaman ko tu sikit sebanyak buat ko matang. Tau selok belok dunia luar yang macam2 hal.

      Dulu aku takut ngan skinhead tau. Sampai sekarang pun takut. Aku pobia dengan orang botak. Punk pun aku tak suke. Rasa nak pang je kalo tengok dorang kumpul ramai. Patutla busuk, rambut letak telur... hahaha.

      Aku agak, kalau dulu aku jumpa ko, mesti aku pang ko jugak. Hahaha.

      Delete
  22. Replies
    1. aku tak paham komen ko cik lin..hahaha..tetiba je pasir putih tepi pantai..haha

      Delete
  23. fuyooh geng vespa lah. Ini memang klasik. Paling suka tengok kalau ada konvoi vespa. comel lah siot. haha. Tapi tragedi itu memang bodoh yang amat, suka2 hati mereka saja nak belasah orang. Haiyaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama tak nampak sis..aku tak penah lagi join konvoi masa pakai vespa tu..tak minat la plak..stakat jalan2 dalam town je pon..haha..

      orang penakut camtu la sis..ramai2 je berani..

      Delete
  24. entry ni aku dah baca tau..cuma siyes aku xtau nak komen apa..tu yg aku x drop komen..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yo la H..aku takde paksa ko komen pon..hahaha..

      Delete
  25. baguslah ko dah insaf..dok rumah solat baca doa awal tahun n hujung tahun lg pekdah.haha

    ReplyDelete
  26. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    semoga bisa jadi semangat
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete
  27. vespa ko tu ade lagi tak? style gile!

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde..dah jual...aku nak pakai vespa moden lak pasni..takna klasik lagi..banyak masalah..hahaha

      Delete