Tuesday, April 10, 2012

Info : Jenis blogger yang perlu anda tahu..

assalammualaikum wbt..

Entri kali ni aku nak story pasal blogging lagi..ok firtsly aku nak tanya korang yang korang blogging atas dasar apa?apa niat korang sebenarnya..ada macam-macam jawapan kalau tanya kat blogger ni..ada yang kerana duit, minat, hobi dan nak popular kot..kehkehkeh...


DUIT

kalau rasa nak anda blogging kerana duit..teknik copypaste entri-entri panas dan mesra carian merupakan medium terbaik untuk korang..bantai je la copy artikel dari mana-mana blog lain pon takda hal..pasang iklan atas,bawah, pop up dan selagi boleh..duit segala-galanya kan bagi korang..up to you..kehkehkeh..


MINAT
Aku rasa aku dalam kategori ni kot..yela,dari mula aku blogging memang sekadar suka-suka..tapi bila dah lama,rasa minat tu datang sendiri..seronok kot dapat kawan-kawan..ada orang baca dan komen entri-entri sampah aku ni..minat ni buat aku rasa aku tak boring la walaupon mengadap benda ni setiap hari..tu je kot teori aku..hahaha...


HOBI

Minat dengan hobi ni macam adik beradik jugak..cuma yang hobi ni jarang jarang la sikit kot blogging..bila ada masa je baru blogging..tapi ok la..bukan semua orang ada masa nak mengadap blog ye dak..


POPULAR
Hahaha..yang ni aku saja tambah walaupon takda kaitan dengan blogging aku rasa..nak glamer jadahnya buat blog..tak retis la takat blogging je..kahkahkah..buat Vlog mungkin la glamer sikit..so kalau nak glamer aku syorkan korang Vlogging la dari blogging ni..pegi calen mat lutfi sana tu..hahaha...



________________________________________________________________________________________

Ok habis cerita pasal jenis jenis blogger tu yang biasa tu..tapi yang aku nak kasi sentap sikit kat sini ada satu jenis lagi blogger rare yang dah lama ada tapi aku tak tau diorang ni blogging atas sebab apa sebenarnya..aku gelarkan spesis ni VIP la senang ok..sebabnya dari cara blog walking ke apa ke memang macam VIP haram jadah...kahkahkah..


Golongan VIP ni biasanya berpegang teguh dengan falsafah "if u follow me..i will follow u back"..atau pon yang VVIP terus je cakap "pelis follow me" sambil buat smiley ni ..hahahaha...nak harap dia follow korang dulu apatah lagi baca entri..puihh jangan harap..kahkahkah...ni memang perangai VIP..selamber je tinggalkan msg camtu kat shoutbox atau komen...siakk betol..kehkehkeh..

Aku tertarik nak tulis pasal ni sebab semalam aku ada la jumpa sorang VIP ni kat fibox..memang bola tanggung la kalau aku jumpa live camni..hahaha..selamber je dia tegur aku..


" hei blog sampah, pelis follow me"


Aku pon balas..


"kehkehkehkeh.. sambil terguling-guling gelak" ..memang dia Vip sejati..


Sebenarnya aku bukan nak membahan sangat pon..kesian pon ada..tapi aku suka mengingatkan orang dengan cara cari pasal dulu..lepas tu baru aku jelaskan tujuan aku..berdakwah cara kejam la ni..bantai dulu kesalahan dia than baru betulkan keadaan..baru rockkan..kahkahkah...

sambung balik dialog aku dengan VIP tu..lepas aku terkekeh gelak, terus aku tanya dia..


"Bagi aku 5 sebab kenapa aku kena follow kau?" ..


kahkahkahkah..dia terdiam kejap..mungkin VIP tu tersentap agaknya dengan soalan aku..

2minit kemudian...


"sebab aku jeles follower orang lain ramai" ..


kehkehkehkeh..jeles? wtf...kenot brain aku jawapan kau...dah la tak paham rupanya yang aku tengah bahan dia..hampeh betul..kehkehkeh..

pastu aku tanya lagi,


"kalau blog kau takda follower pon, rosak ke blog kau tu?"



terus dia senyap.. mungkin away from keybord bak kata chuu...kahkahakah..


Lepas beberapa minit aku tunggu dan tunggu dengan harapan dia ada sebab ke 2 sampai ke 5 yang aku mintak..tapi tetap takda..tiba-tiba pulak lepas tu ada sorang blogger perempuan ni bersuara membackup VIP tu..


"alaa, follower dia ramai boleh la cakap camtu"


"pedulikan je blog sampah ni nak cakap apa VIP, cakap je dari hati kau"..


perghh..dari hati tu....


kahkahkahkah..demm..lawak siak benda ni bagi aku..macam celaka..spesis VIP jugak agaknya blogger perempuan tu..lepas tu aku tak sempat dah nak balas kata-kata blogger perempuan tu sebab aku ada kerja lain pulak kat opis..arghhh..

Nasib lu baik..


So kesimpulannya..kalau korang jenis blogging kerana minat atau hobi, tolong la jangan jadi VIP ok..serius annoying gila..cakap blogging sebab minat dengan hobi, tapi yang duk sibuk pasal follower tu apa kejadah..meminta minta pulak orang follow macam pengemis..puihh...kalau nak jadi VIP jugak, korang prepair la dulu 5 sebab ye kenapa aku kena follow kau..kehkehkeh...

Kesian jugak budak-budak kat Fibox yang baru nak belajar blogging tu..baru nak cari follower sikit dah kena hentam dengan aku..kehkehkeh..walaupon aku kejam, aku sound untuk sedarkan diorang jugak sebelum makin ramai golongan VIP ni muncul..nasib la sapa kena, sambil aku boring-boring kat opis tu, ada jugak hiburan aku nak gelak sorang-sorang kan..hehehe...


p/s : blogging la memolek skik..


44 comments:

  1. jahat gak kau layan VVIP centu. haha. aku dulu sbb esaimen blog ni. pastu mcm best je blog so dah jadi minat

    ReplyDelete
  2. afk sebab nk list down 5 sbb knape ko kene folo beliau., logik gak hiuhiu :P

    eh dah siap ke blom list down tuh :-?

    ReplyDelete
  3. wadi : hahaha..aku jahat bertempat..ekeke..

    chuu : hahaha..lame sangat aku tunggu..=))

    ReplyDelete
  4. You peliss folow me? hahahaha :P
    VIP kunun...

    ReplyDelete
  5. akak nih masuk kategori hobi kot...lallalla..

    kalau akak ni kan, kot masuk kategori baik hati kot. jadik kalau ada minta follow, akak followkan ajerlah...malas nak pikir2..

    ReplyDelete
  6. gelak je.. Dulu pernah gak jadi vvip, masa mula2 meniarap dalam dunia blogging... semua orang bermula dari bawah kan.. nak naik/??? Kena guna mcam2 cara... huhuhu skang tidak lagi..

    ReplyDelete
  7. nana : vip pasal dia harap org ikut dia je nana..nk dia ikut orng idok la..hahaha

    kak ct : hahahah..kak ct memang baik..followkan ajer..hehehe...

    ReplyDelete
  8. Hey, Blog Sampah! Please follow meeee :) Kahkah!

    Eh ehh, tuhari bukan kau kata kat aku kau blogging sebab nak popular ke Pakcik? Ceh cehh. Da popular pun kau skang. Cam retis! Mwahaha.

    Kalau aku laa, aku blogging sebab nak luah perasaan jiwa luka. Itu yang entry emosi jeeee. Stress kalau baca. Kehkehkeh <-- Gelak admin :P

    Last but not least. Hi, saya VVIP :)

    ReplyDelete
  9. kehkehkeh..
    cam kejam je layan VIP cam gitu..kesian dorang tersalah mintak sedekah..hehe mesti tersentap ngadu kat mak dia..
    mintak2 golongan vip ni tak tumbuh bak cendawan tumbuh selepas hujan..arghh..pitam'

    ReplyDelete
  10. muja salu follow je yang mintak folow tu,, kih3,, tapi,, tak ingat pulak pernah mintak merayu-rayu orang follow,, maybe ada la kot sekali or dua,, mula2 dlu,, hehe.. saya bekas vip :D

    ReplyDelete
  11. hahahaha..ksian bdk tu...tape2..dlu mse jahil pnah la jd vvip jap..hahaha..tp skang dah insap.. :)

    ReplyDelete
  12. Bro.. Mcm ni la bro.. Oleh krana sy dh ksian tahap gaban kat diorg ni, so sy kasi explain skit.

    Bro prasan tak kbanyakn yg mntak follow tu prempuan? Actually yg newbie Blogger ni diorg singgah blog Lyssa. Ala, Lyssa Blogger fmous tu. Dia ada bg tips mcm mana nk tmbah followers mcm dia. And dia kta salah satunya tinggalkn psanan,

    "I follow u."

    Dgn hrapan, org dgn baik hatinya follow dia balik. Itu salah satu teknik la bro.. Cuma bg kita yg blog psal minat ni, tak berkenan cra tu.. Ada jgk sy nmpk Followers bribu riban, tp bila send entri, satu haprak pun takde komen! Gersang je blog dia, haha!

    Ksian pun ada, tp pndai2 la fkir.. Follow2 ni tak bwk kemana. Klu nk fmous, rmai Bloggers lain dh fmous. Nk kejar diorg, payah arr..

    ReplyDelete
  13. dieyna : hahaha..memang semua orang bermula dari bawah..tapi aku mula tak pon buat camtu..ekeke..


    liya : ko saje nak bahan aku kan..wekk..ko memang..tujuan sebenar kau nak buat aku stress kan..ekekeke..


    inz indah : kehkehkeh..nasib la tu..meluat aku tengok..


    nurmujahidah : bukan la merayu tapi lebih meminta minta..ekeke..takpe la mujahidah..bende dah lepas kan..hahaha


    izz faizah : ramai rupanya vip ni ek..terutama perempuan..hahaha..gile glamer betul..tapi yang aku jumpa tu lelaki..adehhh..


    sis al : tulis i follow u tak memang la tak salah..sekadar bagitau je kat admin blog tu kita follow..yang aku cakap ni jenis dia minta kita follow dia sis :-w hahaha...

    tak tau la kalau lyssa ajar ajaran sesat supaya jadi pengemis follower macam vvip tu..isk..rosak imej baik,comel lyssa kat mata aku..hahaha..

    ReplyDelete
  14. i followwww...eh!! haha


    menda la nak suruh2 orang follow...hmmmm i pun kenot brain la weh..boleh??

    ReplyDelete
  15. aku bo layan jer klu budak hingusan soh follow.tp klu dia dh follow aku, kadang aku follow gak utk bg sokongan.aku takde la kejam sgt.aku faham beliau blogger baru yg perlukan perhatian.kahkah..

    aku pun blogging sbb minat kot.suka je tulis2 buat karangan.hoho..

    ReplyDelete
  16. Hahaha..aku x tahu lak msk dlm kategori mana.tapi klu vip 2 tak kot!

    ReplyDelete
  17. follower tak penting,yang penting pembaca yang sudi baca penulisan kita...macam aku,aku dah la suka buat ayat keling,muahahaha...so,aku berbangga dengan kehadiran korang-korang ke blog aku..eh,duit tu penting apa,tapi aku berblog bukan atas dasar duit..berblog sebab dulu masa aku habis spm aku bosan tahap tenuk duk umah, and aku ada terperasan dari friend kat fb aku share link blog dia...aku cakap dalam hati,,aishhhh...macam best je buat blog ni..dari situ aku pon create blog...




    honestly la aku kata,dulu aku mata duitan..lani...aku tak kisah,income masyuk ke tak masyuk ke yang penting blogging with happening ..... ada ada,tak ada tak ada lah kan :)

    ReplyDelete
  18. please follow me,im begging to you,hahaha

    ReplyDelete
  19. Kutu : hahaha..aku suka ayat budak hingusan mintak perhatian tu..

    Cleverspider : tak kisah jenis mane pon bro..tp kire ok la tak jadi vip tu..hehe


    onie : keotaian ko dah teserlah mocik.hehe..blogging seronok2 dapat duit lagi.pembaca ramai..huhu. Best woo..


    Bobot : unfollow n follow u back bobot..ekekeke

    ReplyDelete
  20. Haha.. cannot brain la bro. Tapi jika dia ada ramai follower, takkan post dia satu pun tak "makan"?

    Tapi memang pedas gakla bagi blogger2 baru. Haha.. Ni la namanya raging ni. Untuk menjadi bloger terhebat, kena ada motivasi pedas camni. Hoho..

    ReplyDelete
  21. wa tk boleh blah dgn budak gila k pop merayu -rayu mintak difolo slg tk folo ayat cm tak puas hati, ckp sikit wa boleh dpt apa dr blog yg fully cite k pop ,-,-

    ReplyDelete
  22. okey,setuju semua..semua point kau tu memang go-on dgn aku..hahah..eh,1 lagi aku paling benci blog yg iklan berlambak..siap suruh klik iklan dia..giler duit doe..=='

    ReplyDelete
  23. tak suka blog yang banyak iklan hihihi...siap suruh klik lagi...Tapi akak tak kisah bab follow nie...

    ReplyDelete
  24. weh..pasepa nama cuhu je ada..nama aku mna? ahahaha...

    ReplyDelete
  25. hahaha..aku rasa aku ade mase kejaidan tuh berlaku..:))

    pergh..entri penuh icon! rare :-> terbahekkk..:-bd

    p/s: :-s icon kat komen takde so, agak cacat sikit simbol2 aku :))

    ReplyDelete
  26. hahahaha...betul tu ane..ko jadi penonton je..asal tak join aku skali kasi panas..ekekeke...baik letteww..=))

    ReplyDelete
  27. Aku nak tambah point sket ni. Ayat yang kau salu cakap pasal VVIP ni. GILA KONFIDEN nak suh orang follow blog dea. Mwahaha!

    Kurang kemaluan betul. Erk cemana tu? Kemaluan separuh ke? Kahkah!

    Point kedua,

    Hi, saya VVIP! \m/ Saya blogging kerana minat sambil ingin berkenalan dengan blogger seantero dunia untuk bertukar2 pendapat :) <--- Ni ayat cover line VVIP je bukan ikhlas dari hati mereka. Kahkah!

    Last point,

    Ahh, gila sentap baca entry ni. Unfollow lah blog sampah ni,pada muka! <--- From Anonymous.

    :P

    ReplyDelete
  28. hihik. saya beblog sebab nak luahkan apa yg tak terluah. popular? jauh sekali, minat, err xjugak lah, hobi? tak kot mungkin boleh jadihobi jugak. heh. :)

    ReplyDelete
  29. Pantang jumpa betul ko dgn ayat 'pelis folo me back' ye. Heheh. Takpe..takpe.. lama2 nnt ko akan tak dpt nak pedulik lagi dah dgn ayat tu. Aku mula2 dulu jenis minat. Tapi sekarang dah jadi hobi.

    ReplyDelete
  30. liya : kemaluan separuh pon depa konfiden gak..hebakk..kehkehkeh..

    ayat2 poyo tu biase aku tengok..geli siak..biasenya mesti nak puji..blogger semua gila pujian ke apa ni..ekeke..

    jadah anon unfollow aku wei..kehkehkeh...


    RA : meluahkan isi hati lebih kategori minat atau hobi la kot..blog jadi cam jurnal atau diari..ok la tu..tak salah pon..hehe..


    lyd : aku tak kisah pon sebenarnya lyd..tapi bila aku boring tu yang ade jadi mangsa aku..hahaha..

    nak cakap lama,dah lama dah bende ni aku hadap..buat tak reti atau bahan..ikut keadaan...ekeke...

    mungkin aku patut kurangkan jadi hobi la..ni asik ngadap blog je..tak siap keje aku..hahaha..

    ReplyDelete
  31. deno berblogging sebab minat... pastu bleh share ngan kekawan blog tentang penyakit sle... deno ada sle dah lama.. tapi ramai org tak tahu apa itu sle.. tp bloggimg kan mmg best!! :)

    ReplyDelete
  32. selain boleh sharing - sharing bleh wat duit gak blog ni.. yang penting iklas :)

    ReplyDelete
  33. huhu... aku rindu nk g genting... biler la bley pegi sana...^__^

    ReplyDelete
  34. haha..aku pantang betul golongan VVIP ni..aku tak penah pun suruh org folo aku..tengokla follower aku seciput je..tapi aku yakin,seciput org yang follow aku adalah glgn yg ikhlas,bkn sbb aku paksa dengan parang..haha

    ReplyDelete
  35. Saya dalam kategori apa ya? Is it 'minat' or 'hobi'? Dulu saya ada diari, tetapi bertukar ke diari online just because it is faster than writing by hand.

    Pernah juga jummpa orang yang minta kita follow, but usually Nisa tak layan (melainkan beliau mempunyai blog yang agak menarik bila dibaca. Saya lebih suka blog yang more kepada kisah harian, bukan gosip yang mengurangkan pahala kita)

    ReplyDelete
  36. kehkeh...gelak sengsorang baca entry ni...macam2.. :P

    ReplyDelete
  37. tertarik pula CKJ mau baca entry ini.. hehe.. betul tu.. kadang2 tu dorang suruh follow ckj pun pi la tengok blog diorg.. sekali tengok entry.. pergghh.. banyak mencarut ma.. ish.. ni yang tak best. tapi kesian la kadang2 kat mereka..

    thanks juga la sebab berani buat entry ni.. hehe..

    *ckj rasa ckj dlm kategori minta or hobi.. hehe..

    ReplyDelete
  38. hahahaa. best betol entry ni.. hoho.. fara pdn jmpe insan mcm tuhh.. wohhoho.. ape2 jelaa. layannn blog sampah terbaaeekk !

    ReplyDelete
  39. aku pun xtau pasaipa aku berblog...

    ReplyDelete
  40. aku terlalu baik hati nak tegur cara jahat ...

    ReplyDelete
  41. follow me. ada lagi tak brand bedak talkum powder tu?

    ReplyDelete