Wednesday, December 12, 2012

Kenangan..

asslammualaikum wbt...

Masa lunch tadi, aku ada la bersembang-sembang..lepas satu satu terkait-kait..tak sedar masa dah sejam lebih potpet-potpet..aku banyak diam je la pasal yang bercerita tu orang lama..citer pasal bola yang tahun 70'an 80an' punya..citer pasal politik zaman Datuk Harun Idris jadi menteri besar Selangor la..haha..Zaman bila tu? masa arwah atuk aku hidup lagi pon dah zaman Tan Sri Muhammad Taib..lost........hahaha...

Cerita-cerita camtu aku cuma dapat dengar dan menyelit serba sikit..tak kisah la..walaupon apa yang aku sembangkan tu takda kaitan dengan apa aku nak tulis ni, at least idea tajuk entri ni datang la jugak dari borak-borak kosong tu tadi..'kisah dulu-dulu'..hehehe..

Aku ni kurang nak ingat sangat kenangan masa kecil kecuali bila dah jumpa kawan sepermainan..bila dah berkumpul camtu baru la citer tu dapat refresh balik..cuma benda biasa masa aku membesar, aku biasa je macam budak-budak kampung biasa lain..permainan masa tu pon game kampung je la kan (banyak la kalau nak listkan)..untung la sekarang budak-budak sekarang macam-macam permainan dan hiburan ada..haha..


Apa yang aku nak citer ni, minggu lepas bos sebelah opis aku ni pelawa la pergi rumah dia kalau nak makan rambutan dan buah-buahan lain..maklum la, kan sekarang musim buah..Rumah bos ni boleh tahan la besarnya kawasannya..dalam kawasan pagar rumah pon banyak dah pokok-pokok buah-buahan..bila dah dipelawa camtu, time lunch jugak tak menyempat-nyempat terus pegi..

Sampai je rumah dia tu, tengok pokok rambutan memang sedang elok buah masak..penuh merah-merah..memula aku guna la galah dulu nak petik buah tu, tapi tak boleh lama, setengah jam je dah lenguh tangan dan tengkuk aku..pokok pon tinggi beb..susah-susah sangat nak guna galah aku pon terus la panjat pokok tu, memula guna tangga dulu, bila dah sampai dahan aku boleh pijak, tengok bawah terus gayat..hampeh..hahaha..

 Berbalik kisah kenangan masa dulu (zaman kanak-kanak), jangan kan pokok rambutan, pokok kelapa pon aku panjat korang tau..pokok jambu belakang rumah aku dulu lah tempat aku bergayut..pokok tu besar ok..buah jambu tu kalau masak kulit dia warna kuning dan isi dia merah pink..konfiden level aku yang memula tu yakin boleh panjat terus down..aku pon tak tau kenapa selepas lebih kurang 15 tahun aku tak  panjat pokok, terus skill monyet wukong aku hilang..ketaq terus lutut aku atas pokok tu..hahaha..
 
 camni la rupa jambu tu..tapi susah nak jumpa la sekarang..

Cuma sorang je member aku tu yang masih berani panjat..umur dah 40 lebih tapi berani la pulak..hahaha..mungkin sebab aku dengan pakaian formal opis kot panjat pokok, tu yang skill panjat pokok aku tak menjadi..orang tua sorang tu takpa la dia pakai t-shirt dengan jeans je..haha..err..aku tau tu alasan aku je..-_-'

Aku dengan sorang lagi kawan aku yang 'segan' nak panjat tu akhirnya duk bawah je la kutip rambutan-rambutan yang gugur tu..haha..member aku yang baru lagi kawen tu cakap.."aku tak berani panjat, zuriat pon belum ada lagi beb"..haha..sebenarnya ayat tu biasa dah aku dengar dalam situasi-situasi lain..maksud yang agak sama la kiranya.."taknak mati lagi, aku belum kawin, aku belum ada anak"..haha..

Memang la ayat tu macam berseloroh je masa cakap..tapi rasanya memang tu yang dimaksudkan ye dak.takut sangat ke mati takda anak..kan lagi elok la kalau nak mati sebelum ada anak..at least kita mati tak tinggalkan anak menjadi yatim, bini menjadi janda..haha..tu pendapat aku la..tapi ada satu lagi ayat tu aku boleh terima la yang member aku cakap.."orang tua tu panjat pokok, kalau jatuh mati takpa lagi pasal dia hidup dah lama"..kehkehkeh..kejam-kejam..tapi camni la selalunya gurauan aku kat opis ni..mulut memang takda insuran..hahaha..


p/s : mesti istilah 'merah jambu' tu  berasal dari merah isi jambu tu kan.kan.kan...nasib tak jadi merah lain..hehe..
 


52 comments:

  1. Replies
    1. Aku tak reti panjat2 pokok ni. Pompuan melayu terakhir tak? Hahaha! Tu tandanya kau dah tua la tu Pakcik. Takyah nak kasik memacam alasan. Membe kau yg 40 lebih tu maybe dea biasa lagi panjat2 pokok kat kg kut. Tu yg skill tak hilang lagik.

      Psl anak tu, err ntah r. Better ada zuriat kut. At least leh tolong doakan kita, itu pun kalau anak kita tu soleh laa. Lagi satu, kira keturunan kita tak abes camtu je. Aku rasa laa :D

      Delete
    2. tah dia..memula cakap tak berani..pastu kemain tinggi lagi dia panjat..haha..

      aku pikir elok mati sebelum tinggalkan kesusahan kat orang makcik..dah sah2 mati tanggungjawab tinggal kat waris..untung la kalau anak nak doakan tu..kene yang cam setan..teseksa kat kubur..haha..

      Delete
    3. Salam Yang Mulia Bundle. Aku tau pokok jambu tu. aku pon selalu gka panjat pokok jambu tu masa skolah rendah. Batang pokok tu licin je kan? Kalo tersalah pijak, akan melunsur le kaki. Masa kecik dulu, aku biasa je panjat pokok. Terutamanya pokok rambutan yg kat depan umah aku. Tu lah tempat lepak dan tempat permainan aku dgn 2 org lagi kawan aku. Mungkin sbb pokok tu rendang. Bila dah besar, sebelum majlis kawen ari tu, aku ada panjat pokok duku kat tepi umah kakak aku... Pastu lepas abih je musim buah, pokok tu mati. hahha. Pokok tu protes kot.

      Delete
    4. a'a, pokok tu batang dia licin..best jugok buat kayu lastik pasal tahan..haha..tak sangka la aku ko pon main panjat2 pokok gak ye..dah tua2 pon nak manjat lagi..kehkehkeh..

      Delete
  2. tapi aku tak suka warna merah jambu sebagai idola

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat ko wadi..1st time ni ko laju..hahaha

      Delete
    2. kann? macam tak caya je. selalu bila bukak dah bawah bawah. rezeki 121212 kot. haha

      Delete
    3. wadi,kaler pink la cunnnn ko tahu :P

      Delete
    4. wadi :
      hahaha..ni pon 1st time ko komen balik yang aku reply..kehkeheh...

      Oni : ko takpe la mocik cakap pink tu cun,jiwa taman..wadi tu kan perempuan ganas..hahaha..

      Delete
  3. aduuuuhhh,,, tetiba rasa nak manjat baca entry nih,, baik pulak bos anda ye,, lupa,, nak gitau ni, baru je add fb puan wani tinggi slim tu,, msti tak slim dah sekarang,,, haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu bos sebelah opis aku la muja..hahaha..ko kalau boleh jadi la jiran dia sekali kat farmville..tah sawan apa tetiba nak berkebun balik tah dia tu..malas aku layan..hahhaa

      Delete
  4. jambu merah tu mmg nostalgia..skang nie ssh dah nak dapat spesis yg sama kan..mmg kenangan.

    nmpk rambutan tu terus teringin,tp keadaan tekak skang belum mengizinkan utk aku bedal..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..dulu masa kecik2 je aku jumpa pokok tu kat banyak tempat..skg tak jumpa dah..nak cari buah tu orang jual pon mmg takda la..haha

      Delete
  5. aku nak yg 3rd!

    aku tak reti panjat pokok.. hahahaha... aku penah cuba panjat pokok kat tepi padang sekolah aku.. tinggi gila kot pokok tu.. tapi disebabkan masa tu dah ada 5 atau 6 orang atas pokok, sampai turn aku, dah takde ruang.. hahaha.. tambah lagi aku tak reti. asyik gelongsor jatuh je.. caitt... pokok yg rendah2 tu boleh la aku panjat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko toksah nk panjat2 sangat la payeh..takde keje betul..hahaha..

      Delete
  6. Aku dulu nakal pun masih mengekalkan kemelayuan aku sebagai gadis melayu.Kehkehkeh..Tak penah la panjat2...Kakak atas aku dulu pernah dia panjat pokok kelapa lepas tu tak reti turun..Hahahaha..Gila punya kelakar, menangis meraung dia kat atas tu...Kehkehkeh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hek elen..gnas2 cam ko ni tak penah panjat pokok..gadis jugak ko ye sida..kahkahkah..paling tak pon akak ko berani gak la tu panjat..

      Delete
    2. aku gadis yang lemah lembut mana ada ganas...Hahahaha..

      Delete
    3. takde2..ko dengan keganasan takleh dipisahkan..nama ko sida tu pon bermaksud ganas kan..kehkehkeh

      Delete
  7. aku dulu2 cuma panjat pokok rambutan jer kot..sebab pokok tu memang kat blkg umah..pokok kelapa aku panjat jugak, tapi separuh jer..jambu pink tu, aku pernah la makan..tapi x ingat dah sebat kat pokok jiran yg mana..

    aritu indon kat site aku selamba jer panjat tiang TNB sampai atas..tiang tu dah la licin..ala2 macam panjat pokok kelapa pulak aku tengok..siap pegang wayar sebelah tangan, nak gantung kat tiang..kagum jugak aku tengok dia..

    "orang tua tu panjat pokok, kalau jatuh mati takpa lagi pasal dia hidup dah lama"..hahaha..gurau yg ni memang best..nak marah xleh, sebab org gurau jer..so balasannya setakat maki ala kadar jer la..kehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. jambu tu tak silap aku kalau tak masak sangat buah dia pahit..dah masak betu baru sedap..tapi yang tak best biji lagi banyak dari isi..haha..

      untung la ko ade pekerja camtu..tapi kalau dia muda lagi suh hati2 la..kalau tua takpe la mati short karen atau jatuh tiang tu..haha

      Delete
  8. NA FEVRET PANJAT POKOK CERMAIIIIIII 24JAM ATAS POKOK!!!
    KEEKKEKEKEKE GILA RINDUUUUUUUUUUUUUU ZAMAN TUUU
    SKRNG NAK PANJAT TAPI MCM MALU....
    KENAPA EH DLU TATAW MALU ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. 24jam ko duk atas pokok cermai na..kehkehkeh..mesti ko penah tumbuh ekor dulu kan..hahaha..dulu kat belakang umah aku pon ade gak pokok cermai..tu bukan ke pokok tu jenis kecik2 je..camne ko panjat??

      Delete
    2. apa pulak ada ekor~!!! cis nak ckp Na macm monyet lettew grrrrr
      Na kan kecik je bundle so x susah pongg Na panjat pokok..
      Da besar ni je makin tggi pulak..Benci laaaaa!!!

      Delete
    3. hehehe...nyet2 pon comel ape..wakakaka..lek na...

      owh..dulu pokok tu kecik pon ko still kecik lagi ek..so bleh la panjat kan..lani dah panjang sangat pulak kaki tu..cuba la panjat pokok tinggi plak..haha..

      Delete
  9. hahahaha.. pkcik owhh pakcik.. lama dh xkomen blog ko.. ampunkn saya ye pkcik... hehehehe

    ingt kenangan pasal pnjat pokok.. hahh ni haahhh pnjat pokok rmbutan.. blakang rumah aq ada 1 pokok rmbutan.. masa aq pnjat tu aq teka umur aq 12 thn xsilap,, oleh kerana nak mkn rmbutan xde org tlg pnjat n jolokkn, aq nekat nak pnjat sndri.. dh naik siap mkn rmbutan ats pokok lg.. skali nak turun aq pndaii daaaaa..hahahaha.. gila aq kat atas pokok tu, lama tggu org dtg selamatkn aq.. hahaha.. akhir'y pak aq dtg dgn tgga2... mujur.. klu x..jd tarzan aq... muehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..padan muka ko..takpa..bleh jadi kenangan nanti citer kat anak cucu ko..hahaha..ramai jugak pandai panjat tapi tak reti turun ye..kehkehkeh..cam kuceng lak..

      Delete
  10. herk herk, so far tak ada kenangan panjat pokok.. pompuan kot. ki ki ki.. tp ada juga kawan2 pompuan yg panjang pokok. kalau panjat pagar pernah lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi..pompuannya ko leeza...panjat pagar tu pagar rumah ke pagar sekolah?hahaha..

      Delete
  11. Sy mmg tak reti nk panjat pokok...hahahah...pokok buah pun ssh nak cam...tak mesra alam tul... =)
    Blogwalking...i follow terus...

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..pokok buah yang simple2 takkan tak cam kot..lain la kalau pokok buah berangan tu..hahaha..thanks eleea..

      Delete
  12. Aku rasa sebab ko dah bertambah berat..tu yg ko gayat..hahahaha..:P

    Aku masa kecit2 dulu pun suke gak manjat2 pokok ni..lasak sket masa kecik dulu..best lagi aku rasa zaman kanak2 dlu..banyak main dengan alam..bebudak skang main dengan teknologi je..takde life langsung..eceh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. berat apanya..aku menten slim la..gayat tu je aku rasa over sangat..dulu ok je..bebudak skg ikut peredaran masa la..takkan nak main longkang lagi kan..tak kpop la..ekekke..

      Delete
    2. hahahaha..ye la yela..ko menten selim..isipadu badan je tambah sket..maklum pas kawen..haha..

      kpop la sangat bebudak skang ni..tak kretip langsung..:P

      Delete
  13. giler ah tak boleh blah ayat ni "orang tua tu panjat pokok, kalau jatuh mati takpa lagi pasal dia hidup dah lama" LOL :p
    tapi aku tak reti panjat pokok.. gayat (@_-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh..bukan betul ke..orang tua dah hidup lama kan dari yang muda2 ni...hahahaha..

      Delete
  14. tu tande ko dah tuaa... badan berat dah.. kehkeh..
    aku kecik2 dulu ganas kot.. panjat memanjat ni hobi.. mase sekolah rendah dulu aku ingat tym umur 7 ke 8 taun dulu.. tym rehat org makan kt kantin.. aku ngn kgkawan melepak atas pokok makan.. bhahaha.. syok giler zaman kanak2 kan.. main je keje.. budak2 skrg dok lam pagar jer.. hihi..

    -aku suke minum air jambu batu pink lam kotak.. elok untuk ibu preggy-

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh tolong sikit..aku muda,awet muda dan masih menten mcam dulu..perut pon tak naik lagi tau..haha..ko ni lawak la makcik..jadah tah makan atas pokok..cam beruk makyea je..kehkehkeh..

      p/s : ye la, jus dalam kotak jambu pink guava tu sedap..aku pon suka..

      Delete
  15. Replies
    1. kat kg senang lagi kot nak dapat..kat tempat aku dah pupus dah pokok tu..jangan cakap budak2 skg je tak pernah tengok..burung kat sini pon dah tak kenal..hahaha..

      Delete
  16. stamina dah kurang, tu yg dah xterer panjat2. kihkihkih.. sedap ooo jambu merah tu. lama giler tak makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. stamina ade je chicna..masalahnya aku jadi takut, gayat bila tinggi atas pokok tu...jambu tu tak sedap mana pon..biji banyak..

      Delete
  17. dlu terer panjat pokok mangga je.. pastu bergayut2 kat pokok klapa.. hehehe... skang ni... hmmm... xlarat dh.. badan dah smakin berat dah bro..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko pon terer panjat memanjat emma..huh, cam tak caya lak..haha..skg ko dah gemuk ek..hehe..

      Delete
  18. hehe..kau panjat pokok rambutan..? tinggikan? sy takat pokok gajus boleh panjat lagi. rambutan dah tak berani.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok gajus aku tak pernah tengok la..tyu yang biji kat luar tu kan..jap2 aku google..hahaha..pokok rambutan ade gak yang rendang2..tpi kena yang besar, tinggi jugak..

      Delete
  19. hahaha..keluara ketawa aku depan PC ni. lawak betul lawak takde insuran tu. tapi betul la masa ginilah macam2 lawak secara berseloroh keluar.

    jambu yg macam tu memang susah nak jumpa...jambu susu pun sama. mana nak cari ek? teringin lak aku bila tengok...huhu.

    5 tahun lepas aku boleh lagi makan rambutan atas pokok...sekarang tak boleh dah. skill memanjat dah hilang.... :P


    ReplyDelete
  20. ko gelak aien..hahaha..

    a'a la..ko sebut jambu susu, baru aku teringat..tu pon spesis jambu yang jarang2 gak jumpa tu..

    ko saja wat alasan skil hilang kan aien, padahal ko dah gemuk sebenarnya.berat nak panjat pokok..hahaha

    ReplyDelete