Monday, October 29, 2012

Info : Deja'vu dan Hyperthymesia

assalammualaikum wbt..

Akhir minggu Oktober yang membosankan ni aku dah mula berkerja semula..sakit operate gigi minggu lepas pon tak sembuh lagi..blog kawan-kawan pulak dah macam banyak aku terlepas..sori geng..internet kat rumah aku belum ada lagi...nak harap online kat opis pon, dah seminggu aku MC tak kerja..maaf sebab buat korang rindukan aku...kehkeh..

Sebenarnya banyak entri berlabel dairi yang aku nak tulis, tapi pasal dah dua entri aku yang lepas pon berlabel dairi buatkan aku malas nak teruskan niat aku tulis entri dairi personal ni..dah macam attention seeker  lak aku rasa asik nak cerita pasal diri walhal aku bukan la seorang retis..kehkehkeh..

Entri kali ni aku nak cakap pasal  Deja'Vu..rasanya dah ramai tau pasal dejavu ni kan..filem,lagu,drama, dan macam-macam ada pasal dejavu ni..harapnya korang pon dah tau la apa maksudnya perkataan tu..fenomena dejavu yang penuh misteri ni dah lama pon dikaji oleh pengkaji-pengkaji barat..macam-macam teori pon dah ada..cuma jawapan yang paling klise yang aku leh cakap, wallahualam..cuma Allah je yang tau apa yang sebenarnya kita lalui yang dinamakan dejavu tu..


Seriusly aku selalu sangat alami dejavu ni..tak perlu aku pergi jauh keluar mana-mana pon..perasaan tu selalu datang tiba-tiba..kat rumah tengah makan malam pon boleh timbul perasaan 'pernah alami' situasi tu padahal perkara tu baru berlaku..rasa macam pernah mimpi je kan..entahlah..hehe..

Adakah aku sebenarnya mempunyai kuasa time manipulation dan pernah mengembara ke masa depan dan mungkin aku dah berikan kuasa tu kepada orang lain, tapi aku kini hilang ingatan setelah kembali ke dunia sebenar aku..ala macam watak Hiro Nakamura siri Heroes tu..rasanya mungkin jugak, sebab tu aku selalu dejavu yang pasti sangat aku pernah alami peristiwa yang baru terjadi tu..hahaha...

Kalau betul aku seorang psikik time manipulation, kan bagus kalau aku disertakan sekali Hyperthymesia..ini adalah kebolehan untuk tidak lupa apa yang pernah dilihat..Hyperthymesia ni bukanlah fiksyen ok..Pemilik hyperthymesia mampu mengimbau segala yang dilihatnya sepanjang hidup hingga ke perkara yang teliti.huh..


Dalam siri TV Unforgettable, watak carrie wells yang mempunyai kelebihan tidak lupa (hyperthymesia) ada diketengahkan dengan menjadi polis di bahagian siasatan untuk membantu polis menyelesaikan jenayah..dalam manga fullmetal Archemis pon ada seorang awek(nama dah lupa) seorang perpustakawan yang kerja dia baca buku dah ingat setiap buku yang pernah dibacanya..best gila..

Tapi realiti tak seindah fantasi..pemilik hyperthymesia sebenarnya menganggap ianya bebanan kerana dia melihat kenangan lepas macam satu projektori yang tidak berhenti dan sampai satu tahap,dia gagal membezakan mana kenangan dan mana realiti..ya..hyperthymesia  adalah satu penyakit...mujurlah aku bebas hyperthymesia ni..hahaha..

Berbalik tentang dejavu....aku rasa aku macam pernah tulis la entri ni....kehkehkeh...


p/s : mat rempit bangang langgar lari pasu bunga mak aku..siap kau kalau aku jumpa..

85 comments:

  1. pes...............................................

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha diri sendiri pun boleh eh ? kuikui :P

      Delete
    2. pes khas untuk admin iaitu aku..haha..

      Delete
    3. hacumm *terasa pulak nk jd c0-admin ;D

      Delete
    4. aku hargai na..tapi blog sampah tak glamer yang hidup segan mati tak mau ni tak layak lagi untuk ade co admin..lagi pon na dah co-admin penulis misteri kan..haha..takmolah berebut dgn h..hahaha...

      Delete
    5. na da resign da bundle..sbb dye menang! na xnk jd admin da..PENAT :)

      Delete
    6. pulak dah..ada2 je la korang ni..hahahaha...

      Delete
    7. erkk..berpaling tadah yer..grrrrr

      Delete
    8. Sape suruh MU main rasuah hahahha :)

      Delete
  2. hahahaha..punya lari banggang 2 mat rempit....

    ReplyDelete
    Replies
    1. teruk gila kot mrs..4 biji pasu besar hancur, motor adik aku pon kene sapu jugak dia langgar..grr..

      Delete
    2. mak ai kesian motor adik ko..oh ya aku kalau jumpa yg gay pun aku geli,...susah kalau nafsu songsang ni

      Delete
  3. Cuba jadi posmen : "Eh...mcm pernah hantar la surat kat umah ni?" " Eh...anjing garang ni mcm pernah jumpa?" "Eh...bumper ni mcm pernah tergolek sini" Kdg2 itu mainan rutin ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang la mainan rutin cheryna..yang peliknya benda tu baru terjadi tapi rase macam pernah lalui..misteri yang tak terungkai lagi..ade kajian yang aku baca gak, orang yang buta sebelah mata tak pernah alami dejavu..

      Delete
  4. empat! chelsea kalah =.=' mohon jgn berkawan dgn mr. H selama 3 hari :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. chelsea bagi gol ehsan la aku rasa..aku taknak kawan h 3hari setengah..haha

      Delete
    2. grrrr..apa ni? komen tak ada kaitan dengan entry :-w

      Delete
  5. haha..letak je paku tepi pasu tu. kot-kotla dia ada niat nak langgar lagi..hehe..
    pernah masuk dalam mimpi kot..tu yg rasa macam dah terjadi perkara ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. isk.idok la gitu..aku paham dia tergolek pastu terlanggar pasu tu..masalahnya sivik takde yang terus lari tu..

      Delete
  6. Dan bagaikan Deja'vu, Dira rasa macam pernah dah terkomen dan terbaca pasal entri ni. heehehe

    ReplyDelete
  7. dejavu tu apa? eheh. gogel jab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. p google sana pastu mai balik..hahaha..

      Delete
    2. ahahah sesuai sgt nick name kura tu dgn soalan dye bagi kekek ;p

      Delete
    3. kura tu saje buat2 noob je tu na..haha..

      Delete
  8. untuk na selalu jugak rasa dejavu ni lagi kaitan dgn mimpi laaa
    #nak2 plak mimpi pergi melawat awk kakakakaakk :D

    #mat rempit tu orang suruhan H tu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, na mimpi mimpikan ittew kew..so suwett..hahaha..
      #mat rempit suruhan h..kahkahkah..

      Delete
    2. kenapa aku? kenapa? kenapa? kenapa????? warghhhhhh!!!!!

      Delete
    3. Ni contoh² org bersalah laa ni #da buat xnk ngaku kakkaka

      Delete
  9. ikotkan, salu sgt merasa dejavu...seriuss...tak tipu..

    ReplyDelete
  10. iyew lew <-- penat kan ckp pelat ni hehehe

    ReplyDelete
  11. 2nd..arini aku kemain bizi kat ofis..singgah blog ko skjp jer tghri tadi..baca pun x sempat..zz

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalahnye ko baca ke idok entry aku ni..takde satu pon komen ko yang berkaitan apa aku tulis..hahaha

      Delete
    2. ahaa..pasal deja'vu tu..tadi masa aku buat monthly report, aku terasa macam aku pernah buat benda ni bulan2 lepas..pelik betul..benda ni jadi berulang2 kali..tiap2 bulan aku rasa deja'vu..

      psikik kot..baru buat tadi, tapi rasa macam dah pernah buat..x faham aku..

      Delete
    3. hahaha! lawaknye. dejavu sungguh!

      Delete
    4. aku ingt dejavu ko tu ulang2 benda yang sama je la..dejavu waklu...hahaha..

      Delete
  12. best jugak kalau dapat sikit Hyperthymesia, sebab apa sahaja yang kita pelajari di sekolah, sampailahh dari universiti sekalipun masih ingat la sampai sekarang. fuhhhh.
    agaknye nak sampai ke tua pon tak nak lupa sebab ade Hyperthymesia...boleh dak macam tu? kkekeke

    kalau boleh xnak ade sangat la Hyperthymesia, bebannnn! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..aku pon rasa best kalau takleh lupa tapi bleh pilih mana kita nk lupakan..haha..kalau ade tu kompom aku lulus semua paper masa exam dulu..haha

      Delete
  13. errr.. refer kpd entri ni, rse cm penah bca laaa... tp ktne eh.. hahaha...

    mmg bangang la mat rempit, kalo jmpa mmg nak kna sekeh tu.. ehh, cm dejavu laaa... -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. dandan je ko ema..original post tau, takde yang sama mcam ni walaupon banyk lagi org tulis pasal ni..haha..

      mat rempit tu bukan takat nak kena sekeh, mmg nak makan kaki terus..

      Delete
  14. aku benci cite dejavu tv3 dulu..grrr!pasal jantung jantung jantung! sampai org sebut perkataan jantung pun aku nak sepak! hahaha... okay, takde kena mengena...

    -syidacomeiyangmalaslogin- :">

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko tengok ke sida..haha..biasa la tu drama melayu..

      Delete
  15. Awk sorry late wish but it still in oct kan?

    Hapy belated burfday!!!!!
    ♫♫ happy birthday to you ♫♫ happy birthday to you ♫♫ happy birthday, happy birthday ♫♫... "... HAPPY BIRTHDAY... WISH YOU ALL THE BEST IN LIFE MORE BLESSINGS TO COME A GOOD HEALTH AND MORE BIRTHDAYS TO COME..."ALLAH BLESS" :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, bila bday en Rafiq? huhu

      Happy bilated birthday tuan sampah. ekeekeke :D

      Delete
    2. aku pelik ni mana jna ni tau..haha..ye la time kasih na,dira..27hb besday aku..hehe

      Delete
    3. hahaha taw suda..na kan kawan dgn nujum pak bebelang! (BUKAN BELALANG TAW)

      Delete
  16. err rasa cam pernah komen la entri bertajuk mcm ni. haha..

    serius pernah berlaku. kdg2 tgh meeting dgn bos pun boleh rasa macam tu.
    *nampak workaholic di situ. kakaka..*

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai betul dejavu baca entri ni aku rasa..haha...
      #workaholic ke?..nak kaya sgt nampak..haha..

      Delete
  17. antara dua KY suka cerita Unforgettable

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tak minat sangat..haha..lagi suka csi

      Delete
  18. Mat rempit tu terbabas ke hape yg pergi langgor pasu mak ko tu? ish3..

    Rasanye semua org pernah rasa kot perasaan dejavu tu..gamaknye la..

    Kalau ada penyakit Hyperthymesia tu kesian betol..memang la bg kelebihan dia boleh ingat semuanya..tapi kalau la die pernah alami peristiwa malang yg kalau manusia normal kalau boleh nak lupakan, die pulak tak mampu nak lupakan, memang boleh mengundang trauma melampau nih..kang tak pasal tetiba jadi gila..kesian..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia tebabas la tu..habis dia sapu semua..geram aku..aku tak tau camne org2 ade hyperthymesia tu nk save banyak2 memori dalam kepala otak..tak jem ke ha..haha..

      Delete
    2. aku rasa otak org hyperthymesia ni lebih hebat dari harddisk kite yang berGB beso itu..haha..

      Delete
  19. xnak penyakit. tapi nak kebolehan tpp

    ReplyDelete
    Replies
    1. tpp tu ape? kage bunshin no jutsu ke?haha

      Delete
  20. pasu bunga kena lnggar mat rempit?err...bro, umah ko tepi jalan ker atas jalan??=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah ak tepi simpang tempat mat rempit layan koner..dah diorng eksiden tu yang langgar pasu bunga kat depan umah aku..grr

      Delete
  21. Salam YM Bundle..

    Banyakkan berehat ye....Dah musim skrg ni..lagipun hujung2 tahun ni kerja tak byk sgt mashyukkk kan...hehehehe :-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. musim apa bro..musim mengawan ke..haha..

      Delete
  22. Replies
    1. ofcoz layan..kepala otak katun aku ni sampai bila2 tetap ada bro..

      Delete
  23. aku pun kekadang ade rasa dejavu jugak bro..hari-hari datang on pc kat opis nie..sama cam hari-hari semalam(kecuali weekend dan annual leave)..hehehe..tapi seriously aku belum pernah lagi rasa ade kejadian dejavu melanda diri ini..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, pelik lak ko tak penah rasa lagi dejavu ni..camne aku bleh selalu rase ek..haha..serius ni

      Delete
  24. x tahu ape itu dejavu.. ehhee
    tp dah baca entry nie so dah tahu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bgus la tu..dapat gak info kan dari blog sampah aku ni..haha..

      Delete
  25. Replies
    1. hehe..fenomena pelik kan..penat pk pesal jadi camtu..

      Delete
  26. cite pasal apa ni? haha. sori ketinggalann

    ReplyDelete
    Replies
    1. lembs..ko baca ke tak apa aku tulis ni..apa lagi ko tak paham..komen terus ke apa ni..haha..

      Delete
  27. aku dah baca..tapi tak drop komen pastu baca lagi ni. dejavu ke?? heee..sori cekgu melawak je. eh..aku pun selalu je alami dejavu ni dulu. sekarang dah kurang...kenapa? ada kena mengena dengan suka tidur petang ke?? otak penat ke??


    otak manusia ni penuh misteri~

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..aku tak tau lak ade kaitan ke dop dengan suka tido petang..hahaha..

      Delete
  28. Penah dengar word Dejavu ni tapi tak pernah terpikir lak apa maksudnya. Bila kau cakap 'harapnya korang pon dah tau la apa maksudnya perkataan tu' baru aku tau yg aku sebenarnya taktau pun maksud Dejavu tu. Hahaha! Bila baca seterusnya, okey aku rasa aku baru paham apa Dejavu tu. Em rasanya pernah beberapa kali je aku mengalami Dejavu ni. Rasa benda tu pernah berlaku. Tapi taktau la itu betul Dejavu or kejadian Dejavu ni lebih dasyat lagi drpd tu sebenarnya. Ehem. Apsal aku rasa berbelit2 ayat aku dalam komen ni? Aku rasa aku kena blaja komen secara ringkas la. Haha!

    Btw, Pakcik. Dejavu yg kau cakap ni ada kena mengena tak ngan Deja Voodoo Spells? Err lama dah aku tak dengar :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohoo..deja voodoo spell..teringat diorang dgn faizal tahir nyanyi lagu bohemian rhapsody masa oiam dulu2..

      Delete
  29. Aku selalu jugak ada dejavu bukan dejamoss. Dalam satu buku yang aku pernah baca, penulisnya membuat teori bahawa sebenarnya kehidupan kita ini sudahpun completed. Tempat kita pun sudah ada kesudahannya sama ada di syurga atau di neraka. Perjalanan hidup kita ini juga menurut beliau, telah selesai. Tapi hanya Allah yang tahu apa sesudahannya semua. Cuma kita ini manusia jadi kita tidak tahu kesudahan kita. Kita masih melaluinya lagi. Konsep dia macam filem atau drama. Drama dah habis shooting. Ending dah ada. Tapi kita yang menonton masih ternanti2 kisah selanjutnya sedangkan pengarahnya sudah pun tahu. So, dejavu ni bagi aku ada jugak kaitannya kalau teori itu benar. Kita seperti telah lalui perkara tertentu. Sedangkan MUNGKIN kita sebenarnya betul2 sudah lalui pun perkara tu. EH, ko faham ke apa aku ckp ni? Kalo ko nak baca buku tu, ko cari la buku Harun Yahya. Keabadian Masa dan Hakikat Takdir.

    ReplyDelete
  30. atas entry dah ok.. tiba2 ade pasal mat rempit... hehehehe... setiap org pun mengalami ape yg ko alami.. hehehehe

    ReplyDelete
  31. ilmiahnya entri dejavu ni.serius aku tak berapa nak faham.haha

    ReplyDelete
  32. I think I have hyperth... hyperthymomosi... hyperthymesia. Believe me. (nak eja tengok berulang kali pun tak ingat, pooodah)

    ReplyDelete