Saturday, December 17, 2011

Sasaran dan Pengalaman..

assalammualaikum wbt..

alahaii..macam boring je aku rasa nak blogging sekarang..idea banyak je nak menulis..tapi sebabkan target aku nak seribu followers dah pon tercapai, dengan tibe tiba jadi malas dan tak bersemangat.. hampeh..kalau sebelum ni aku target nak 10k follower mybe masalah ni tak timbul..nak tunggu boleh reedem nuffnang pon tak lama lagi insya'allah la boleh dapat..so lepas dapat tu aku rasa lagi jatuh mood aku nak berbelog..hahaha...


Korang penah alami perasaan macam ni tak? kebiasaannya manusia, ramai yang tak penah puas dengan apa yang dia dapat..aku ni pulak lain dari orang..dah dapat apa yang aku nak, cukup la kan..jangan tamak..hehe..

Ada orang cakap dah dapat boring la, habis madu sepah dibuang..dah tu target aku nak madu je, sepah aku tak nak pon..hahaha..ok tu lawak siak..sebenarnya maksud aku tu lebih kepada syukur..kalau dah maksud syukur tu, syukur la apa yang ada kan..toksah nak lebih lebih sangat..hahaha..

Bukan apa ,bagi aku bila dah cukup puas atau capai target, kalau boleh aku nak cuba benda lain la pulak..sejak dulu lagi, aku ni ada perasaan yang kuat nak mencuba..benda elok tak elok semua aku langgar..tapi tu untuk pengalaman hidup aku sendiri la..tak cuba tak tau kan..ni pon dapat elakkan kita dari mudah di tipu..



Pernah aku bersembang dengan sorang otai tentang "pengalaman" ni..dia cakap benda yang tak boleh beli dalam dunia ni cuma pengalaman..aku rasa betul gak apa dia cakap..duit memang boleh beli macam macam, tapi kat kedai mana ada jual pengalaman dak?..coki coki ada la..kehkehekeh...

Nak beli kasih sayang senang je..ada duit semua orang sayang, nak beli nyawa? upah je pembunuh upahan kalau nak nyawa sapa sapa..,ni contoh je la,kat Malaysia ni tak la camtu kan..yang pasal pengalaman tak boleh dibeli ni aku sokong cakap otai tu...

Mudah je nak paham maksud dia, even orang tu jutawan sekalipon, contoh kalau dia tak pernah jadi nelayan, dia takda pengalaman jadi seorang nelayan..dia tak boleh beli pengalaman tu pastu declare dia nelayan..

Memang pengalaman ni boleh di bukukan,di blog kan..orang boleh beli, tapi setakat beli buku atau dari pembacaan je la..nak pengalaman tu, nak tak nak hang pi la sendiri ke laut tangkap ikan kalau nak tau feel dan pengalaman sebenar..tu baru hidup..membaca tu tak dinafikan memang meluaskan pengetahuan, tapi bukan pengalaman..hihi.. macam doktor falsampah lak aku..kahkahakah..

Macam aku tulis kat blog ni, banyak la jugak cerita pengalaman aku kan..aku cuma boleh kongsikan cerita..tapi pengalaman tu tetap aku punya..maksud aku yang pengalaman dapat elakkan dari mudah ditipu tu pulak senang je, kalau dah ada pengalaman, even orang tu nak kencing pasal benda yang kita dah tau, tak jadi masalah dah..setakat pengalaman orang tulis still boleh auta beb..yang sebenar benarnya kita rasa sendiri...

ok la, cukup la dulu motibasi dari aku kali ni..ada kaitan ke apa aku cerita, mood yang hilang dengan pengalaman??..kahkahakah..harap aku boleh terus bersemangat dan menyumbangkan penulisan kat blog sampah ni sampai bila bila..walaupon mood aku dah kurang, kalau aku rajin insya'allah aku akan teruskan blogging ni..sekian..


p/s : awat la aku tak target tinggi lagi dulu..haihh..


19 comments:

  1. samalah ..kadang rase malas pulak nak berblogg-ing nih..

    ReplyDelete
  2. hehe..dulu belom capai target aku excited la nana..dah dapat boring..haha

    ReplyDelete
  3. xper2 tulis bila perlu ja syabab pon berblog pon bila rase nk kongsi citer syabab kongsi lah..sbb selain blog leh usha blog2 len yg dlm list so xbowink sgt..hehe

    ReplyDelete
  4. Haha dulu pernah pasang nuffnang. Bila dah buang baru rasa macam seronok sikit nak blogging. Mungkin lebih ikhlas kot ;D hahaha

    ReplyDelete
  5. @syabab : aku nk kongsi mcam2 ada bro, masalahnye mood sasaran dah takde..tu rasa hampeh skit..hahaha...

    @Pn.besar : nufffnang tu aku tak heran pon..target aku memang nk pembaca je..serius beb..hahaha..

    ReplyDelete
  6. Selalu juga hilang semangat tapi kena paksa dirilah.

    ReplyDelete
  7. ape la nk susah, ko tembak la 10k pulak., hahaha., wehh ape cer dah nk cash out nuff., jeles3 ><

    ReplyDelete
  8. @awan : insya'allah cikgu..rajin n free je update terus..seronok kalau ade yg sudi baca ni..

    @chuu : hahaha..banyak sgt tu chuu..10 tahun la lagi kot aku bleh blogging camtu..keke..

    ReplyDelete
  9. walaupun kena capai sasaran,kena maintain la bro..:)

    ReplyDelete
  10. memang boring, tapi nama lagi blogger. kena la rajin. muahaha :P

    ReplyDelete
  11. @pn.kutu : haha..bahek la pn.kutu..selagi ko rajin menepek kat blog aku ni, insya'allah aku menten..hehe

    @orkid : aku blogging je orkid, tapi aku bukan blogger..errk..bleh ke camtu..kekekeke

    ReplyDelete
  12. keep on writing, bro..
    target follower dh t'capai..pasang target baru n usaha ke arah tu plak..:)

    ReplyDelete
  13. kepuasan sudah tercapai maka kita ingin cari sesuatu yang lebih lagi....


    pasang la target baru...2k follower pulak....kalau dah capai...pasang lagi jadi 3k pulak....terus2an sampai betul2 dah boring....hehe...

    ReplyDelete
  14. biasa la kalo mnusia x pernah puas. memang wujud pun perasaan tuh. hehe

    ReplyDelete
  15. @cik ayuni : hehe..orite..

    @aien : bahek la aien,duk nak target 15k followers n trafik 10k sehari je pasni..huhu..

    @ciktikah : hehe..:P

    ReplyDelete
  16. itu tandanye ekau dh kene buat VLOG, kate nak buat, mane???

    ReplyDelete
  17. @bro khairul : hahaha..sabaq je la bro..hihi

    @azat : aku belum study lagi vlog tu..insya'allah nanti aku buat gak..:P

    ReplyDelete
  18. tahniahla bro dpt 1k followers. hehe.. apapun, teruskan menulis entri kreatif dan lawak yg kdg2 menyindir. lol.

    ReplyDelete