Wednesday, June 22, 2011

PENTING!! IKUT KIRI KECUALI MEMOTONG..

assalammualaikum wbt..

Harini aku nak story skit pasal undang undang jalan raya yang ramai tak perasan atau korang memang jenis spesis lembab piang dan bawak kereta macam jalan tu bapak korang punya..macam yang korang sedia maklum, highway kat Malaysia ni habis besar pon takat 3 lane je kan..pastu ada la signbord tulis 110 km sejam yang bulat tepi jalan tu..kalau kat Jalan persekutuan pulak 80km tak pon 90km sejam camtu la,tapi jalan tetap 2 atau 3 lane jugak..untuk jalan kampung atau taman yang hanya 1 lane sila abaikan masej yang aku nak sampaikan ni..

Perkara sebenarnya yang aku nak tegaskan kat sini banyaknya orang tak paham..korang nampak signbord 110km sejam tu je,tapi korang tak nampak signbord yang tulis lagi besar dari signbord tu..tu la yang menyebabkan jalan selalu jem korang reti tak..tak pernah ke nampak signbord tulis "IKUT KIRI KECUALI MEMOTONG"..

Ni aku nak terangkan detail lagi bagi pemandu tak reti bahasa ni paham skit..Jalan raya tu kerajaan dah bagi 3 lane guna la betul betul..Korang tetap tak boleh memandu 110 km sejam kat lane 3 tu paham tak!!..kalau korang bawak kereta 120km - 360 km sejam pon, tetap korang kena duk kat lane 1 atau 2 je ok kecuali korang memotong...apa yang aku cakap ni bukan nak buat kempen memandu slow pon..Sebab aku tak boleh bawak kereta lembab lembab la aku nak terangkan benda ni bagi korang paham..


Tiap kali aku memandu masuk highway je mesti benda ni jadi..serius aku terbakar betul dengan spesis manusia camni..dah la tak tengok tengok cermin pandang belakang kat kereta tu..bila aku dah dekat pon buat bodo je bawak 110kmh lagi..fark la..aku tau mesti dia pikir, kat tepi jalan tu dah tulis 110km sejam je..pastu duk membebel(terutama perempuan) "pahal mamat belakang ni bawak laju laju nak highbeam pulak,tak nampak ke dah tulis 110 km sejam tu" lebih kurang camtu la ayat dia..Dia bajet dah betul sangat la tu,padahal bangang .."IKUT KIRI JIKA TIDAK MEMOTONG SENGAL"..tu yang aku nak terangkan kat sini..110km pon silalah memandu kat lane2..nak stay lane 3 tak salah pon..tapi tengok tengok la cermin belakang tu sikit bhai..bila ada kereta speed belakang kita cepat cepat bagi ruang..Tolong jangan menyusahkan orang..

Soal nak kena speed trap tu belakang kira..tak nak kena saman korang bawak je la 110kmh tu..tapi bawak kat lane 2 reti.. Jenis orang yang bawak kereta ferarri macam aku ni memang tak boleh bawak kereta 180km sejam kebawah..wakakakaka..tapi walaupon ferarri aku dah speed sampai 280km sejam,tiba2 ada kancil660 belakang aku nak potong, aku awal awal lagi dah bagi ruang..takkan nak tunggu kancil tu highbeam dengan hon baru nak ketepi kan..malu je..So kepada pemandu pemandu di Malaysia ni..timbang rasa la skit..Jangan jadi bodoh dan menyusahkan orang..

"IKUT KIRI JIKA MEMANDU MACAM SIPUT"


P/S : Entri sampah yang penting!

6 comments:

  1. hiway kat johor 2 lane je..so semua ikot peraturan. senang oooo. hehe

    ReplyDelete
  2. boleh tahan la.


    nak2 kalau kete yg siput tu kete2 mahal.
    aku yg bawak kete murah ni dorang langsung taknak ketepi.


    cium bontot kete tu kang aku jugak yang kene bayar.



    perangai mcm haraaammmmm

    ReplyDelete
  3. betol tu ungu..aku cukup tensen kalau keta besar yang mahal2 tu bleh plak bawak cam siput kat lane3..arghh..nasib kejap lagi drive malam..kurang skit tensen..hahaha

    ReplyDelete
  4. Aku paling hangin kalau drive waktu malam (atas highway), keta blkg tak memotong tapi guna highbeam..so aku slow bagi dia potong la..just after dia potong, aku pulak guna highbeam..bagi dia rasa balik..hahaha

    Alhamdulillah la setakat ni aku still alert time drive..tak pernah buat perangai camtu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..main highbeam lak ko h..hahhahaa..

      Delete
    2. tu namanya balas dendam..pedulik la aku bawak kancil660 pun

      Delete