Friday, November 9, 2012

Info : Tahap evolusi aku berblogging..

assalammualaikum wbt..

Aku tertarik dengan entri PON tentang evolusi seorang blogger..agak mengimbau kenangan la jugak membacanya..kehkehkeh..teringat lagi masa mula-mula blogging kalau macam yang PON tulis kira level 1 la tu..time ni aku betul-betul KON (king of noob) la senang citer..tahun 2005 masa tu, terpengaruh buat akaun blog pon semata-mata aku dipaksa baca blog sorang awek ni..sebab reader blog tu dia private untuk user akaun je boleh baca terpaksa la aku buat register id untuk login..haha..

Level 1 aku ni memang cukup lama..nak buat camna ,dah masa tu aku pon bukan minat lagi nak menulis..nak buat apa pon tak reti..entri ofcoz yang personal dan langsung tak matang..untungnya orang lain yang start level 1 tapi berminat nak jadi blogger, insya'allah cepat naik ke level 2 dan seterusnya..berbeza aku, aku tak punya minat sama sekali sebelum ni..tak tau kenapa aku dah jadi blogger pulak sekarang..kehkehkeh...

Level 2 evolusi aku menjadi blogger terjadi apabila lahirnya blog yang ada sekarang ni..sebelum tu aku masih guna blog yang lama (Bundle Pages)...tahun 2009 baru aku explore sikit tentang dunia blogging..tu pon aku masih lagi banyak menulis personal dan tah apa-apa yang mengarut..kehkehkeh..walaupon macam tu, aku syukur aku tak terikut-ikut tren blogging level 2 yang macam PON cakap contohnya gila mencari follower, guna sistem follow n follow back..kehkehkeh..so sebab tu aku berani kutuk blogger yang gila follower ni memandangkan aku tak pernah buat (LINK)..kahkahkah..


Level 3 pulak lebih kurang setahun selepas tu dalam tahun 2010-2011..masa ni follower aku dah cecah ratusan la..reader semakin bertambah..kalau cakap PON masa ni blogger rajin balas komen dan mula belajar buat segmen, GA, atau kontest..blogger lain mungkin macam ni, tapi sama  macam level 2, aku tak terikut pon style blogging camtu..aku ikut kepala aku je..aku tak berminat langsung dengan hal remeh temeh yang tak penting langsung ni..haha..

Level 4 : Artikel yang ditulis semakin panjang dan padat dan diupdate hampir setiap hari, hits mencecah puluh ratus ribu, followers dah lebih dari 1K. Purata komen pengunjung bagi setiap artikel at least 50 komen termasuk komen2 dari anon tetapi komen tidak lagi dibalas setiap satu, hanya beberapa sahaja yang dibalas. Boleh dikatakan kat level ni blog dah agak dikenali dan pasti akan dikunjungi walau tak buat blogwalking lagi  ----- ni kopipes je dari PON

walaupon EVO nampak macho, aku tetap lagi suka STI..

Mungkin jugak ada sebahagian point point level ke 4 ni dah ada dalam ciri2 aku berevolusi sekarang..tapi banyak lagi yang aku kurang sebenarnya..kalau ikut apa sebenarnya yang ada kat aku sekarang, bab artikel panjang tu mungkin dah ada, hits ok, follower pon ok..selebihnya takda..komen tak cukup 50 pon setiap entri, kalau orang dah tahap ni malas balas komen, tapi aku pulak semakin rajin balas komen padahal dulu tak...kurang blogwalking tetap dikunjungi betul, tapi hits slow nak mampus..nak update setiap hari, tak mungkin la..ikut suka aku je..ade idea aku post..hahahaa..rasanya mungkin aku terstalk kat level 3suku la..kehkehkeh..

Jadi macam yang dikatakan level 1-3 masih rajin reply komen pengunjung sebab faktor banyak masa sebab kurang update blog, tak la macam yang dah level 4 dan 5 yang sibuk nak menten kepopularan dan kurang rajin reply komen adalah kurang tepat la bagi pandangan peribadi aku..bukan nak kencing..sila tengok entri aku yang lama-lama boleh kata banyak komen aku tak balas walaupon cuma  4 5 orang je komen..sekarang dah fofuler sikit, ada 10-20 komen pon insya'allah semua aku balas walaupon komen merepek..alasan sibuk nak mentenkan kepopularan blog boleh pegi mampus..

Level 5 aku malas citer sebab tu bukan target dan tahap aku blogging..tak mungkin kan ym bundle boleh jadi selebriti blogger..kehkehkeh..nak menang award dan sampai tahap boleh income ribu-ribu sebulan dengan blogging..sangat imposible dan dalam mimpi pon tak mungkin...hahaha..so abaikan level ke 5 ni..blog sampah boleh sampai level ke 4 dah cukup cemerlang aku rasa untuk kepuasan aku blogging..sampah je kot..kehkehkeh..
 
Level 6 boleh dikatakan level puncak la..tapi macam aku cakap tadi, tahap aku cuma leh sampai level 4 je..so takda maknanya aku nak ke atas lagi..maaf la, aku memang kurang bercita-cita tinggi..kehkehkeh..dikatakan bila dah sampai tahap ni makanya blogger tu pon dah sampai la masanya bersara dari blogging dan terjun black hole..tak rasa rugi ke dah panjat tinggi-tinggi pastu terjun..haha..so aku pilih tengah tengah je la kalau nak terjun..kurang impak..hehe..

Apapon pandangan aku tetap nak mentenkan blog lebih susah dari nak naik macam aku pernah tulis dalam tips mengekalkan pembaca sedia ada...seminggu aku senyap tak update blog kompom korang dah lupa aku kan..hahaha.. tak kisah la..takda apa yang kekal pon kat dunia ni ye dak..hehe..


p/s : blogwalking aktiviti bila takda idea je (kalau rajin)..hehe..


96 comments:

  1. Replies
    1. ala..apsal owner pes nih..?

      Delete
    2. hahahaha..aku dah buat garaj peribadi kat parking 1 ni..sori la ye..kehkehkeh..

      Delete
    3. sy tak berminat tahap2 ni. tak kisah. ada ke takde ke. takdehal. yg penting nak cerita jugak. pedulilah org bg kategori apapun.. letak nuffnang pon sbb tujuan utama nak trace pengunjung je sebab boleh pergi balik blog dia.

      Delete
    4. aku mesti orang last komen. sedih gak benanya

      Delete
    5. Ko memanjang lemb..aku tag ko dalam 2 entry lepas pon mesti ko tak perasan kan..

      Delete
  2. Replies
    1. tu la..nasib bukan multilevel..ekeke..

      Delete
  3. aku tahap cerita peribadi lagi ni..nak cerita pasal blogging punya tips..tak reti den..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko lambat berevolusi la kiranya tu mrs..tapi bukan salah pon..ko suka blogging camtu, teruskan je la..

      Delete
  4. level 1 pon xlepas lgi..huhu

    dn memg xnk ikut level pon..sbb berblog skdr suka2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde hal la wan..aku pon tak penah perasan tahap2 level sebelum ni..bila baca kat blog tu baru aku nampak evolusi tu jadi sendiri..

      Delete
  5. akan ku kejar sampai level 6. wahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tinggi cita-cita ko..pastu sebelum ko bersara apa kata wakafkan blog ko kat aku..hehe

      Delete
  6. hmmmmm.... masih di level satu gamaknya. selagi rasa rajin, update dan bw. nanti kalo dah malas, lantak situ la. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak la akak punye level 1..hahaha..

      Delete
    2. betol la apa. entah apa2 akak merepek kat blog. Rasanya lagi sampah dari Blog Sampah. kah kah kah...

      Delete
    3. scarsm gak ko kak..hahaha...follower dah lebih 2k, entri rajin update, hits tinggi secara otomatik akak dah level selebriti blogger kay..haha..

      Delete
  7. nak join level 3suku la...
    ntah la ikut dan je nak tulis topik apa.ikut kepala otak gak...ada masa BW,BW...xde senyap je la...huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..3suku ketegori blogger tak betul je aishah..

      Delete
  8. eh mana plak lupa, still akan mai sini kalau ada masa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau aku tak update pon datang gak?huii..terharu aku kak..hahaha..

      Delete
  9. dah memang la kalau menyepi tak de yang nak datang,, dah memang entry baru tak naik kat dashboard or bloglist,, grrr,,, so,, kena update gak hari2!!!! :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul gak tu muja.kalau dah sepi tak update sapa nk dtg kan.news feed tak update.dalam bloglist duk bwh je..haha

      Delete
    2. Aku datang je kalau kau tak update pun. Cuma kita dah lama tak gosip macam dulu la kan Pakcik? Heheh. Kau je dah tak rajen dtg blog aku. Mentang la dah fofular. Ahaha!

      Delete
  10. individu mana lak yg setkan tahap tu smpai level6 jer? 0.o

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko tanye PON la kopi.aku tulis dari apa di tulis je..haha..

      Delete
  11. ok na plak level bape? (bersia untuk di kongdem!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. na top blogger kay..na ngan h ketegori blogger selebriti atau retis sebab komen dah main 3digit je..hahaha..tapi gud sebab still balas komen..teruskan beramas mesra dengan pengunjung..jgn biar orang tuduh na sombong plak kay...

      Delete
    2. masa aku baca reply komen ko sekali imbas:

      "na top blogger gay.."

      Delete
    3. Hahahaha H na pun bace yg sma baru na nk kate na gay celah mana kekeke

      Bundle RETIS tu H laa
      Dye bnyk fans ppuan!
      Jeles x? Jeles x?
      Na jeles taw hahaha

      Insyaallah na xlupe diri ,xkn sombong..
      Bundle Sebagai abg Na klau nampak na terover ke tersilap n salah kata tegur na ok :)
      Tenkiyuu

      H sebagai adik,kena dgr ckp na
      Nty jd adik derhaka (kenapa na yakin sgt H adik eh? Umur H bape?

      Delete
    4. na gay, aku lessy..kehkehkeh..

      aku perasan na, H dah berevolusi jadi blogger retis..maunya aku tak jeles..pompuan je fans dia..hahhaa..

      eh, deal ke ni anggap aku abang..best2..bleh la buli ko pasni kan na..hahaha..

      # wei H, aku dapat adek la..jgn jeles bro..hahaha..

      p/s : tapi kan na, aku tak yakin langsung H tu ko nak jadikan adik...dia dah tua kot..kehkehkeh..

      Delete
    5. Hoii abg melindungi laa adik yg buli abg (bundle taw abg na selalu bengang dgn na sbb na ni suka memerintah,dye kate na kakak dye hahha) so bundle da bersedia ke diperintahkan?? Hihiih

      Yeker dye da tua?? Na mcm anggap dye adik sbb DP dye kan selalu kartun yg kiutt mcm bdk kecik :) ngeeeee H jgn marah nty kene jual!

      Delete
    6. tak aci la macam ni..semua yg lawa2 dapat kat ko..na dapat kat ko, yuyu pun dapat kat ko..mau tak jeles camni..grrrr

      Delete
  12. aku sendiri tak tau aku entah ape level. hihihi

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. erkk..mane bleh takde level kak..belajar iqra' pon ade level2 kan..haha..

      Delete
  14. aku rasa nak taip jugak la evolusi blogging aku..cuma bukan skg la..sebab follower aku bukannya sampai 1k..buat malu jer nanti..kehkeh

    tapi apa yg aku nampak, blog ko memang naik mendadak kot sejak tahun lepas..muhun kongsikan tips..

    ReplyDelete
    Replies
    1. toksah kira follower la..reader la penting..nampaknya aku pon dah kalah dari ko kalau ikut reader..

      so ko nak tips naik mendadak tentang reader ke follower..kehkehkeh..

      Delete
    2. A'ah btul H!
      Follower dye bnykkkk
      Sampai beribu da pewitttt
      Kita ni baru ratus.
      Na pun nak tips bundle!!!

      Delete
    3. tu follower tampal la na..same je macam roti tampal tu..sedap tapi kenyang kejap je.hahaha...ko yang baru 2ratus tu tapi entri sesak dengan komen-komen lagi gempak la..apa nak pandang sangat kat follower aku tu..widget semata-mata..

      Delete
  15. aku ntah la level berapa..lantakkan je..asal aku tulis je apa aku nak tulis..takde orang nak baca pun , aku boleh baca sendiri..*kesian*

    hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat kisah la level2 apa pon shahada..terpulang la masing2 punye selera nk blogging camne...cam aku gak..bukan peduli pon pasal level ke ranking ke apa ke..cuma kat sini bleh la nampak kita dah berevolusi bape banyak sejak mula blogging..

      Delete
    2. tu la kan..apa ade pada level..eceh! hehe..

      tapi betol la jugak..evolusi tu memang tetap ada..even dalam kehidupan seharian kite pun berlaku jugak kan..bukan dalam penulisan belog je..ye dok?

      Delete
  16. entry level 1 ko dedulu
    yang aku ingat ko letak gambo kasut ke hape tah
    baru beli kasut kekdahnyaaa
    kehkehkeh

    malas login

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh bukan aku dah remove ke entri tu..kehekehkeh..

      Delete
  17. Aku takde level. Level aku suam-suam kuku je. Hahaha...

    Kaknam style

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua tetap ade level la kaknam..nak tak nak tetap ade..samede nak org nilai atau penilaian sendiri je bezanye..

      Delete
  18. Replies
    1. Amiklah..takde aku kisahnye.haha

      Delete
    2. Untunglaahhhh reader n folower beriban2..Kahkahkahh...

      Delete
  19. sama la macam PON gak..level 1 mmg agak noob.....tp bukan noob yg bodoh2 la..hahaha

    after level by level, kire agak nak matang la jugak..kakakaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung la kalau mula blogging ade minat.takde la jadi noob cam aku..level 1 aku mmg noob bangang terus..apa pon tak bleh.ekeke

      Delete
  20. aku level 7 kot... hahaha.. tahap tertinggi... kahkahkah

    kalau nak ikut level, aku dalam level 2 ... kot... tapi aku rasa blog tu tak patut ada dalam level pun,.. kot..

    p/s:: aku baca 5 jam yang lalu dan sekarang baru rasa nak komen :|

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..amik la payeh..ko nk level 15 pon bleh..level ni bukan nk kira bertanding pon lah..nk taknak kite blogging ni tetap ade tahap atau level tu..tak kisah la level apa ..takde menang kalah pon..

      *lama tak nampak ko?dah cuti ko?

      Delete
    2. a'ahh.. dah cuti laa ni...

      *membe aku tak caye ko dah kawen :| dorang lagi x caye ko ni dad-to-be :))

      Delete
    3. erkk..apa kaitannya tetiba pasal aku dah kawen pulop ni..haha..kim salam la kat kawan ko tu..hehe

      Delete
  21. Tanak letakkan diri pada level mana mana. Nanti sibuk nak kejar level lain pulak. Eceh. Hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..tak kisah bro..kalau ko tak kejar level pon. level tu yang tetap follow ko..

      Delete
    2. tah..aku rasa laki la..tapi mungkin ninja comel2 la macam ninja boy..ekeke

      Delete
    3. Encik berdua.
      Ninja, perempuan. Hahaha!

      Delete
    4. ler..fomfuan upenye ninja ni..ekeke..

      Delete
  22. Replies
    1. haha..macam multi level plak kan bro..haha

      Delete
  23. chic na punya tak berlevel agaknya. skrg ni lebih rajin bw dr update. huhu..

    *suka dtg baca & komen sini sbb ada reply. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade sebenarnya chicna..cuma kita mls pikir pasal tu kalau jenis blogging takde target..apa pon level tu tetap ade..

      #hehe..mekasih..rajin-rajin la lagi ye..insya'allah aku bls semua komen..

      Delete
  24. macam MLM pulak dah! Apepon Sha salute mereka yang dah ramai follower bertingkat2 nieh. Harap2 semua org puas hati dengan hasil tulisan mereka:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. follower ramai aku selute gak tapi dari segi mcam mane diorang bleh dpat follower ramai sampai puluh2 ribu tu..tapi untuk dapat pembaca dari puluh2 ribu tu tak mungkin la..so kesimpulannya follower ramai tak semestinya ramai pembaca..haha

      Delete
  25. Aku rasa blog aku berada dalam level teruk. Ahaha! Betul cakap2 kau dlm komen, kita tak pikir psl level pun, level tu ngan sendirinya sebenarnya dah sedia ada. Samaada kita amek pusing ke tak je. Okey tamat komen psl level.

    Psl blogging pulak, aku rasa blogging ni sgt seronok sebenarnya. Kita boleh maen tulis2 apa ada dlm kepala, boleh baca2 apa yg org laen pikir. Boleh sembang2 dan berkenal2an ngan org yg mgkin kita takkan pernah jumpa kat tmp laen kalau kita tak blogging. So, tak kesah la kita kat level bape, tp rasa puas kut bila tetiba dpt geng dlm berblogging ni. Aku rasa aku terlebih menghayati la entry kau psl evolusi berblogging ni. Kahkahkah

    Apa2 pun, aku rasa org berblogging ni macam ada satu dunia dea tersendiri. Kehkeh! Nampak tak aku terlebih menghayati? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. liya :

      takde teruk pon aku tgk..dari segi bahasa ko tulis entri dah gaya blogger otai..maksud aku citer ko panjang..bagi aku bukan senang nak tulis entri panjang2 ni..pasal level2 tu tak penting pon kalau ko tak target apa2..nk menten ke, nak follower ke, nak kejar ranking ke, nak main segmen ke tu terpulang hak individu..taknk berevolusi pon tak salah..

      salah satu yang buat aku belum nak stop blogging ni sebab dapat kengkawan la makcik..nak harap dapat duit nuffnang mmg tak la..haha..

      terlebih menghayati jadah tah..kehkeh..

      NA :

      nak komen komen je la na..haha..

      Delete
    2. Pakcik:

      Gaya blogger otai jadahnya? Jangan la menganjing aku sangat. Grrrr. Gaya blogger otai aku rasa ayat kena sempoi2 cam blog kau ni. Hehehe. Kalau aku stop blogging pun, aku rasa aku taknak lost contact ngan korang sume :P

      Na:

      Blog Bundle ni nak komen takyah mintak pemisyen la. Hehe. Ohh, paham. Na taknak potong Q eyh? Kehkeh!

      Delete
  26. aku kat level berapa ekk?haha tak tahu nak letakkan diri kt mana dengan keadaan sekarang yg dah malas nak update, bw pun yg ada dekat bloglist je n komen yg tak seberapa, entry pun kadang pnjg kadang pendek,lg malas nak jawab komen n semuanya yg malas2.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. coiii..toksah tanya aku la kutu..ko tu dah otai-otai pon..takyah kira level pon dah tau otai..

      Delete
  27. rasa2 sekarang saya kat mna??? eh?? hihihihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko masih kat sabah aku rasa..ke dah mai semenanjung?

      Delete
  28. setuju. skrg ni leeza sibuk sikit. bukan main lah slow on9 n bw.
    plus.... x ada modal nk uat entri ni.
    haaaaaaa

    ReplyDelete

  29. salam super sahabat,
    tetap semangat dan sukses selalu ya
    ditunggu kunjungan baliknya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. erks..komen kat entry yg sama rupanya..patut la macam pernah baca..hahaha

      Delete
  30. Eh, aku dah tak termasuk dalam pengkomen terbanyak dah.

    Aku masih di level 1. Hahahah. Wp mengikut bilangan follower aku dah berada di level 2. Peace. Tapi seperti biasam ada aku kesah dgn semua benda level2 ni? Aku blogging hanya utk layan kepala sendiri je. Takde target apa2. Kecuali nak tambahkan oncome nuffnang tapi skrg niat tu semakin pudar sbb dah 3 tahun aku blogging, income nuffnang aku still cam siput.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade lagi daa..ko skrol la bawah sikit..hahaha..

      tapi kan..target ko pasal nuffnang tu dah menandakan ko level otai2 lyd..3 tahun blogging aku sama mcam 3hari je baru blogging..tak naik2 kredit tu..hahaha..

      Delete
  31. lame bebenor aku tak mengomen di belog ekau nih, huhuuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpe..lame bebenor dah ko tak singgah blog aku zat..ko marah kat aku ke?serius aku rasa macam entri aku ade buat ko sentap gila2 sampai ko taknak masuk blog aku dah..haha

      Delete
  32. banyaknya level sampai berlevel-level. aku level mana ntah??


    sekurang2nya ko berevolusi cekgu. agak memberansangkan jika melihat jumlah komen dengan kepadatan info dalam setiap entry ko. selamat maju jaya cekgu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ntah la aien..pasal tu orang lain yang tulis..aku mengulaskan je..hehe..time kasih la..aku pon tak perasan sangat pasal evolusi tu kalau tak baca hal tu..

      Delete
  33. salam super sahabat,
    tetap semangat dan sukses selalu ya
    ditunggu kunjungan baliknya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. komen ni copy paste ke? kat entry2 lain pun sama jer ayatnya..kehkeh

      Delete
    2. sebab tu aku malas layan indon ni..tah apa2 tah..hahaha..

      Delete
  34. Dah 3,4 entri hang cheq baca...
    cheq rasa, Hang takyah nk berlevel bagai sgt pong hang mmg ada aura blogger fofuler yg semulajadi..
    itu yang penting...ahakss
    Apapong, cheq penah dok level 16 kondo Bukit Jambui... ngeheheh

    ReplyDelete