Wednesday, July 25, 2012

Dairi : Kisah air, FB dan Paparazi

assalammualaikum dan salam ramadan..

perhatian : entri personal dan sia-sia je untuk sesiapa yang baca..

Berjumpa lagi kita di 5 ramadan..hehe..amacam puasa korang setakat ni?..aku baru ada nafas sikit nak blogging balik ni..lama plak aku rasa tak menulis..mesti korang rindu aku kan..kehkehkehkeh...sebenarnya ada macam-macam cerita aku nak tulis ni...tapi takda apa-apa yang ilmiah pon aku nak hidangkan...

Sebenarnya sehari sebelum puasa tempoh hari, tiba-tiba je rumah aku terputus bekalan air..serius hampeh, dan baru semalam selepas 4 hari puasa baru bekalan air masuk balik ke paip rumah aku.. berkali-kali dah buat aduan..terima kasih SYABAS sebab berjaya jugak menyelesaikan masalah aku ni..ni la masalah air paling lama aku penah hadapi..biasanya tak penah pon seharian air terputus..ni sampai 4 hari beb..mati akal jadinya..

Alhamdulillah la aku ada tempat lain lagi nak tinggal..nasib rumah baru aku tu tak berapa jauh pon..so aku tinggal je la kat sana sementara walaupon belum siap sangat..apa leh buat..aku tak tau macam mana gaya jiran-jiran aku lain hadapi masalah tu..yela..4 hari takda air..boleh gila wei..sah diorang semua busuk kan tak mandi..kehkehkeh..

Perkembangan sihat aku tengok dalam blogging setakat ramadan ni, banyak blog pon dah kurang buat cerita bukan-bukan..better nak kongsi apa-apa sekarang biar la yang berilmiah sikit ye dak..dapat berganda pahala beb..tapi andai korang dah teruskan baca entri aku ni dari tadi, maaf la, ni memang bacaan yang sia-sia..aku dah bagitau dah kat atas tu kan..awat hangpa rajin sangat baca..hahaha

sumber : ohduniaku.com

kat wall fb aku sekarang ni agak meriah dengan gambar-gambar hidangan berbuka puasa..status nak sahur dan berbuka apa pon perkara biasa..hahaha..terutama perempuan la kan..tapi perkara yang buat aku kenot brain ni masih jugak ada kan..hahahaa...

"berbuka puasa with husband at rumah mak"

(status berserta gambar lauk penuh di atas meja)..hikhikhik..

kelakar la korang ni...

Takpa-takpa,tu hak korang..sebab nak menghormati bulan puasa ni, aku nak kurangkan la bahan-membahan ni..hehe..tapi tak terpikirkah korang apa perasaan aku dan orang lain yang tak mampu nak makan macam hidangan korang tu cuma dapat melihat je....terliur bai..

Kalau ikut islam, jiran yang terbau masakan kita, wajib kan kita bagi..tu baru bau..kalau siap upload gambar kat fb bagi orang tengok..habis semua jiran, sedara mara, kawan- kawan, dan berapa ramai dah terliur tengok hidangan korang..macam mana nak kira tu..tak kesian ke kat orang-orang susah yang nak beli tak mampu macam aku ni...isk..hal macam aku kongsi resepi tu lain tau..korang terliur korang buat la sendiri..resepi aku dah bagi..hahaha..

Insya'allah nanti aku akan kongsikan lagi resepi untuk korang cuba di bulan puasa ni..resepi yang pasti buat korang terliur..hahaha..cuma aku takda masa lagi nak main masak-masak sekarang ni..hahaha..semalam lepas balik kerja aku singgah la kejap bazar ramadan..tetiba aku terasa nak jadi paparazi pulak..macam best je aku tengok kemeriahan kat bazar ni..colorfull gitu..aku nak pergi jalan-jalan sekitar lembah klang ni nak review sikit bazar-bazar yang best..kat rancangan tv korang dah biasa tengok kan..ni versi blog plak..ok ke?..hahaha..

Tapi rasanya ni sekadar idea je la..kesibukkan aku belum reda lagi..aku tengok entri aku ni pon dah bercelaru je..macam-macam aku dah tuliskan sekali..kehkehkeh..lantak la..entri sia-sia memang gaya camni..tulis je apa nak tulis..siapkan dalam masa 10 minit dan jangan buang masa nak pikir ayat..hahahaa...



p/s : oi korang semua..jom la buat majlis berbuka puasa sesama..bila lagi?



59 comments:

  1. dugaan dibulan puasa,huuhu... wei yuk berbuka sama...tu pun kalau ada org nak amik aku kat puncak alam ni,kbai :P

    selamat berpuasa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yuk steamboat..tetiba teringin lak ni..tpi pengangkutan tak disediakan la..hahaha..

      Delete
  2. waaaa...lama gila air tu mati ye.. haha..mesti ade yg xmndi tu.. hak2.. susa nak masak ,nak basuh ape yg patut.. anyway selmat berpuasa yg ke-5...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal..bleh gila wei takda air ni..nasib ade rumah lain..haha..kalau tak, busuk la aku jawabnya..kehkehkeh..

      Delete
  3. 1st..panjang sgt entry ni..aku dah nak balik..satgi la aku baca..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku rasa ni la entri aku paling pendek h..hahaa..

      Delete
    2. aritu aku ada kata nak membahan org..tapi x jadi..sebab bulan puasa..hahaha

      Delete
    3. aku tak penah tgk lagi entri membahan ko camne h..mohon buat jugak..haha

      Delete
  4. aku pun sama..nnti drop sini lepas terawih karang..muhehe

    ReplyDelete
  5. tu lemah bukak fb.. post sane sini gamba mknan.. huuuu...

    ReplyDelete
  6. Sopan la entry ko kali ni Bundle. Aku terharu sampai menitiskan airmata kesyukuran. Cheywahh.. Propa plak aku. Tak baik menipu semasa berpuasa kan? Kekeke. Selamat berpuasa. Lupa nak wish. Elok gak tu ko buat review bazar ramadhan. Senang aku nak cari laksam. *tak pasal2.

    Ok gak idea buka pose ramai2. Tapi aku pemalu. Aku gemuk. Hahah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..hampeh ko lyd..bukan sebelum2 ni pon sopan ke?tapi sebab bulan puasa aku kene sopan lebih sikit la..hahha..

      *ok set lyd..ko open table ye..

      Delete
  7. pahal tak tak ley nak klik kat reply tu,huhu...makanya aku bukak forum baru,hahaha....steamboat?alahaiiiii,tade ke makanan yang terus siap masak?muahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je mocik..kene tunggu lama sikit..hahaha..

      mknan yg dah siap masak tak fresh..aku nak mkn yg fresh plak..tu pasal teringin steamboat..hahha

      Delete
    2. oooo,buleh dah buleh dah....stress jap aku tak ley reply,haha... kau try kat kg melayu subang wei,hmmm kedai dia nama pa tatau,lupa,haha.... :)

      Delete
  8. aiyooo, kalau g2 punya banyak makan, serupa 1 kpg leh ajk makan...membazir wooooooooooooo~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar tu aku rembat kat gogel je kak.memng stok sekampung makan tu..hahhaa

      Delete
  9. 1. okay, aku faham, aku punye blog sgt sia=sia. asik cerita pasal dri sndri. maaf amik mase ko. Hehe. *edisi, aku sedar diri.

    2. aku suka klo ko buat psl bazr best tu. tapi, aku pasti sesak sgt.

    3. sila masak dan jemput aku berbuka same. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tak ckp entry sesapa yg personal tu sia-sia ma cherie..entri aku je la..hahha
      tp kalau terasa nasib la..hahahaa..

      aku memang teringin snap2 gambar bazar tu tpi tak sempat la skg..adehh..lepas seminggu lagi puasa bleh kot..lani bz gila..

      malas nk masak..buka kat luar je la senang..hehe..

      Delete
  10. joommmm iftar bersma,ko blaje ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. iftar tu maksud ko berbuka sesama kat luar ke?tk penah dengar pon ayat tu..
      self servis tak leh ke cikpa..hahaha

      Delete
  11. time2 puasa ni lah bukan main ramai yg dok post gmbr makanan.. haaaaa
    dan tangan pun dok gatal tgk2 gmbr makanan masa google.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..time puasa lak nak lebih pasal makan kan..pelik2..hahaha...

      Delete
  12. Aku pun bz gila gak Pakcik sempena puasa ni. Aku igt da banyak entry kau aku termiss. Rupanya baru 1 ni selaen entry wish Selamat Berpuasa yg aku dah baca tp tak sempat komen tu. Maklumlah aku amat bz, nak update blog pun tak sempat. Takpe r, kau gak yg nasehatkan kurangkan blogging, automatik dpt kurangkan membahan & kurangkan dosa. Kan? Haha!

    Untunglahh korang leh wat gath bukak puasa sama. Aku jauh, bukan org 'Key Ell'. Ahaha! Konfem r takleh join. <-- Aku assume je kau ajak aku gak utk majlis tu :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. puasa kali ni aku terasa bz gila..tu pasal susah nak blogging..kalau tak, bulan puasa la time opis aku paling free..hahaa..

      apa yg ko amat bz skg tah..aku tunggu entri baru ko ni makcik..hahaha..

      aku memang teringin sngat nak jumpa geng2 blogging ni makcik..kalau la dapat buat gath berbuka puasa same-sama ni serius aku belanja semua takda hal..tapi payah sgt la plak..lain cam geng ym aku senang je nak kumpul..minggu depan je dah ada jemputan berbuka puasa..tpi aku lak tak excited dah dengan diorang..hahaha..

      Delete
  13. boleh je jd paparazzi , sebenarnya blog chinese dah lama buat .. org kita ni segan2 sikit , buatlah review pasar ramadhan dengan video sekali :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu pasal la puanbee..orang kita je jarang nak buat..insya'allah la kalau ade masa bleh buat nanti..hehe..

      Delete
  14. best gak tu wat review bazar ramadhan. boleh cuci mata walaupun tak dapat pegi. snap pict banyak2. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi macam malu pon ade chic na..orang sibuk membeli kita lak jadi paparazi..hahhaa..

      Delete
  15. hahaa... err,, sy slalu gak wat entri sia2 >_< adehh.. xpe laa.. sekali skala kn.. ho3...

    dlu kn, kat hostel slalu xd air, tiap2 hari kna angkat air.. dari f1 smpai f5 =_=

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko jgn salah paham emma..aku tak maksudkan entri personal orang lain tu sebagai sia-sia..ni pandangan aku, utk entri aku sendri je..serius -_-'

      hari 1st takda air aku angkut la jugak air dari bawh..walaupon tingkat 2 je umah aku, tu pon aku dah malas..so pindah la sementara..haha..

      Delete
  16. byk gak status fb yg aku jumpa sedemikian rupa..biaq p kt depa la.haha

    gila arr air takde mmg tk bley hidup.berlengas ko tau.kehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..biasaq la kutu..depa retis kan..mesti la nak habaq makan apa kat peminat..kehkehkeh..

      sbb tu aku tak tahan..camne jiran aku steady je tak mandi pon bleh..kenot brain..

      Delete
  17. mohon bg resepi lagi... baru posa ke 6 aku dah buntu.. ari2 nak pk menu.. ingat nak beli kt bazaar.. sekali xsempat daa.. laki aku balik lmbt terpaksa aku masak... T___T
    aku sekarang rajin bw weyh... bw blog masak2.. bhahaha..

    untungla jadi paparazzi.. hati2 pakcik g bazaar pakcik.. org laki ni bulan posa jer.. napsu kat makanan tu kemain mencanak nya... hahaha..

    # nasib baik la ade rumah lain.. law tak bau kambing la ko sepanjang 4 ari.. kehkeh.. boleh batal pose akibat tensen punye hal air tade weyhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...beli je la makcik..takpon resepi.com kan ade banyak..sehari ko cuba la 1 resepi..aku pon nafsu makan susah nak kawal..nak ikut sedap tekak je..hahah..nasib aku bleh jage kuantiti makan tu lagi..kalau tak, dah lama aku gemok..hahaha..

      Delete
  18. salam ramadhan abam ..
    sekarang ni log in fb, main like2 n share apa2 yg patut je,
    haha setakat ni tak pernah lagi upload apa2 pasal puasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ramadan jugak sis..
      kira ko rajin lagi la tu..aku nk login fb pon malas je..
      nk upload apa2 kat situ lagi la tak..hehe..

      Delete
  19. salam ramadhan :) lame tak jenguks sini .. btw , status fb ikot musim kan? kte tggu hari raya nanti . status berubah . DP mula berbaju kurung dan laki pulak bersongkok . hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. time raya nanti lagi meriah..semua nak tayang baju raya baru..hahaha..

      Delete
  20. Replies
    1. insya'allah..haha..ko kat mane ha sida..

      Delete
    2. sida msu kt shah alam.,
      kehkeh aku tlg jwb :))

      Delete
    3. owh..kira kl la jugak tu..so ko kena ada kalau aku invite nanti sida..kedatangan diwajibkn..haha..

      Delete
  21. ye lah., bulan pose ni mncanak2 pulak org pos gmbo mknan., aku suggest ko pos gmbo kt atas tu bndle., tgk pegi dia mcm mana.,haha.

    p/s: ayat ko kt atas kaler merah tu lunturkn semangat aku untuk terus membaca la bundle kihkih..

    bila nk gather?

    ReplyDelete
    Replies
    1. gamba tu ade 2..yg mana 1?hehe..
      aku memang saja tak bg orang baca sgt entri aku ni sbb takde
      yang menarik pon dalam entri ni aku rasa..haha..

      *bila mau?aku on je bila2 pon..hehe..

      Delete
    2. tak bole tnye aku sowng kne tnye geng yg lain gak hehe

      Delete
    3. yang aku rasa diorang set..

      cikgu yuyu..
      sida pon kira on..
      lyd pon ok je kot..
      cikpha..tp aku tak tau dia kat mana..hehe
      mocik onie..
      dan ko.kehadiran diwajibkan..haha..

      yang laki takda lak..hahhaa..tak kesah..bleh bawak bf masing2..haha..

      Delete
  22. lapar pulak aku tengok makanan tuu..
    mohon chef bundle masakkan untok aku yee

    ReplyDelete
    Replies
    1. chef bundle bercuti la bulan ramadan ni..pegi buat umrah...cikgu bundle je ada skg..hahhaa

      Delete
  23. ramai juga yang senyap sunyi ek. aku pun sama tapi tak kisah pun pasal takde yang perasan aku ada ke takde. lain ler ko cekgu bundle...haha. blog aku senyap fb pun sama...tapi tetap meriah dengan status2 macam yang kau cakapkan kat atas ni.


    #cekgu mohon bertukar jadi chef....apa2 resepi yang mudah dan sedap sangat bila dimakan waktu berbuka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku ingat je kat ko makcik..sapa pon dalm list aku senyap aku perasan..ramai jugak reader dah tak ingat kat cekgu la aien..ekeke..banyak beribadat gamaknya..xpe2..hehehe..

      *ok cekgu amik alih tugas chef plak..resepi kita harini : resep info sentap masak cili bersama tutorial sengal..

      Delete
  24. itulah...kalau yang ada dalam bloglist memang perasan ramai je yg senyap. errr...kak liyaa pun sama, agaknya bizi jual popia serunding kot. haha.


    resepi betul2 la...macam kerabu ke. grrrr. haha

    ReplyDelete
  25. woi..xbyr bil ke apa..haha..

    erk..xyah la baca komen ak.sia2 je..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eleh anak wak mail ni..sentap lettew..haha..
      aku ckp untuk entri aku je la..

      Delete