Wednesday, October 24, 2012

Dairi : Kronologi maksilofasial surgery

assalammualikum wbt..

Pertama sekali aku nak ucapkan terima kasih bebanyak pada semua yang wish kat aku semoga cepat sembuh,yang bertanya pesal aku kena masuk wad dan lain-lain la..caring jugak korang kat aku kan..haha.. terima kasih banyak..aku terharu..yang terpenting thanks so much kat bini aku la pasal dia sorang je yang paling amik berat kat aku dan ada masa aku kat hospital..muaahh..sayang u ketat-ketat..hehe..

Alhamdulillah operation berjalan lancar 'agaknya'..cuma kesan operation ni aku masih terasa sakitnya..sebenarnya hal kecik je aku kena masuk dewan bedah dengan wad ni..cuma nak cabut gigi..haha..ok.nampak je macam  hal kecik, tapi melibatkan prosedur yang rumit dan pembedahan yang menyakitkan ok..kalau boleh aku pon taknak susah-susah masuk wad, masuk dewan bedah bagai..ni dah klinik gigi tak leh buat terpaksa la doktor pakar plak uruskan..hampeh..

Aku tak nak citer pasal gigi yang kena cabut tu..cuma nak citer sikit  pengalaman aku masuk dewan bedah dan kena tahan wad 3 hari 2 malam ni..huhu..lu ada?hahaha..

Hari pertama..pagi jumaat minggu lepas aku dah kene lapor kan diri kat hospital..checkin masuk wad dulu..haha..time ni aku rilek je..bleh kacau-kacau nurse dengan doktor lagi..masa ni buat pemeriksaan kesihatan dulu..pagi tu aku kena ambil darah dan jumpa pakar bius..seram jugak la..aku tak suka betul kena injection..sakit wei..setakat dari mula masuk hospital sampai keluar ada la 6 tempat aku kene suntik..jadah tah cucuk banyak-banyak tempat..

masa ni leh senyum lagi..haha..

Yang bestnya kat wad 6A aku ni, macam -macam orang ada..haha..memula sekali aku jumpa artis..korang kenal shahril fuyoo magic..haha..dia ada kat tepi katil aku datang lawat member dia buat operation tonsil..selamba je aku kutuk dia pasal dalam tv dia nampak kecik sekali kat luar macam gajah..gemuk siak dia tu..baru setahun kawin, badan  pecah habis..hahaha...nasib dia tak buat magic depan aku..kalau tak lagi dia kena bahan dengan aku nanti..'magic tak, magic tak'..kehkehkeh..tak bleh blah ayat lu bro..

Sorang lagi jiran aku baru masuk jugak hari tu, sorang macha ni..4 batang sekali gigi dia kene operate cabut..haha..tak tau la camna dia sakit sekarang ni..aku yang baru cabut 2 batang ni pon dah tak tertahan sakit dah ni..yang sorang lagi bangla ni tak tau la bila dia dah oprate, tapi dari aku masuk dia dah ada, sampai aku dah balik dia tak balik-balik lagi..bengkak gila muka dia..aku panggil dia Akshay kumar busuk..

Muka dah macam hero hindustan..tapi busuk pengotor..doktor nurs banyak kali dah suruh dia mandi, tapi tak nak mandi jugak..hahahaa..dah la tak nak makan..orang lain sakit gak mulut tapi kena la makan, ni dia nak minum susu je..haa..amik kau..duduk la kau kat wad tu masuk air sampai sudah..hahaha....malam pertama kat situ aku dah kena puasa pasal takut muntah masa operation..tu memang prosedur  dia..

Sebenarnya aku cuak jugak malam tu..nak tido pon tak nyenyak..nasib nurse tu bagi aku 'ubat tahan takut'..so bila aku bangun tido pagi esoknya untuk oprate aku dah tak takut lagi..hahaha...ubat tahan takut tu sebenarnya ubat tido..hampeh punya nurse kencing aku..tu pon aku baru tau lepas dari nurse yang lain yang nak bagi aku makan ubat ..haha..aku ingat ye la ubat tahan takut..serius beb..masa pegi dewan bedah tu aku rilek je..tak takut pon..tu pasal aku ingat betul betul dia bagi aku ubat tahan takut..hahaha..

Sebelum aku nak kena bawak ke dewan bedah tu, nurse tu suruh aku makan dulu ubat tido tu..baju nak ke dewan bedah tu pulak memang seksi gila lah..haha..tak paham aku motif kenapa kena pakai camtu jugak..padahal nak oprate kat mulut je..baju ikat-ikat kat belakang je nampak bontot..seluar takda, baju paras lutut..boxer, seluar dalam semua takleh pakai..haha..macam bogel dah aku rasa..aurat tu..kehkehkeh..

Ubat tido atau ubat tahan takut tu tak jalan pon kat aku..segar je aku rasa..haha..masuk je kat dalam dewan bedah tu, tetiba aku rasa sejuk gila..macam peti ais..dah la aku separuh bogel..haha..sampai je kat meja bedah, kene bukak baju pulak..haha..ah gila..nasib dia selimutkan aku..tapi betul la..ubat tahan takut tu buat aku steady je..pastu datang doktor bius cucuk tangan aku plak..serius dia failed..4 tempat dia cucuk kat tangan aku baru bleh dapat tempat yang betul...sabar je la..hahaha..

tiga botol jugak la air masuk kat aku..

Bila nurse dah  pasang wayar-wayar kat badan aku..last baru doktor bagi bius..punya la kuat ubat tu..sekali dia tekan ubat tu aku terus mamai..doktor bagi aku sekali sekali lagi bius dan pastu terus padam..memang tak leh lawan la..masa ni aku tak tau camna diorang sumbat wayar oksigen kat hidung aku sampai kat saluran paru-paru tu..sedar-sedar je pas operate, hidung dah berdarah, tekak aku plak sakit lagi sampai sekarang..tapi doktor memang dah bagitau la, ni memang kesan-kesan sampingan dia..so aku tak la risau sangat...luka sebab masuk wayar je pon..haha..

Masa bila aku sampai wad balik pon aku tak ingat..tak sedar pon dah lama gila aku pengsan..kat pipi aku ada kotak ais kiri kanan..masa ni tak rasa pon sakit lagi..kebas-kebas je..yang aku tau aku lapar..yela..malam tu aku dah puasa..nak makan pulak tak boleh..adehh..bubur je aku dapat..tu pon seksa gila nak makan..haha..apapon lega la semua dah setel..tapi dah 4 hari aku keluar wad ni pon sakit gila lagi..tak tau la bila nak baik..

Ingatkan aku dah boleh balik petang sabtu tu..rupanya kena tahan lagi.hurmm..petang tu jugak aku dapat sorang lagi jiran baru..special kes..hahaha..datang siap eskort dari polis..kahkahkah..kaki dia patah, muka pecah habis kena belasah.bila dah baring je kat katil terus kena gari pulak..budak lagi beb..baru 15tahun..kena belasah sebab pecah rumah...haa, tu makannya..tak pasal-pasal kena reman kat hospital...haha..
pecah rumah, pecah muka..hehe..

Bla..bla..bla..petang Ahad aku baru dibenarkan balik..terima kasih sebab takda sapa geng blogger yang datang lawat aku kat hospital..hahaha..pagi esok aku ada appoitment lagi dengan doktor..nak bukak jahitan katanya..aku tak tau camna doktor nak buat esok pasal sakit yang aku rasa sekarang lagi sakit dari lepas operate..nak bukak apanya tah, luka pon tak baik lagi..jiwa kacau dah aku jadinya ni...sakit oiii..



p/s : tobat, kalau leh tak nak masuk spital lagi..


87 comments:

  1. Replies
    1. kalau ko masuk kat HTAA kuantan ni, boleh ler jugak aku dtg melawat..sebab betul2 dpn ofis aku..ni jauh bebenor selayangku sayang tu..xsio teman..

      Delete
    2. Alaa nk seribu daya xnk seribu dalir *pedengki x? :D

      Delete
    3. haha..mohon bayar bil hospital bleh..opis aku tak terima la claim gigi..hampeh betul..haha

      Delete
    4. Mmg xde nye company bole claim gigi kecuali laa player bola Hìí :D Hìí <3<3 Hìí =)) Hìí :p Hìí =D

      Delete
  2. eh? hospital selayang ke nih? sapa doktor yg lawat pagi tu lepas operation? saya pun pernah berkampung kat wad 6A, hospital Selayang tu..pagi-pagi, ramai betul doktor dtg lawat lepas operate

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau hospital selayang, doktor bes utk gigi, dr ravi. dr Syahir yang sgt best sbb dia jahit sopansantun dan dr izza yang sporting..

      Delete
    2. wow..semua ko kenal 4feet..doktor ravi yang operate aku..dr syahir dan shikin yang datang lawat tu..diorang semua mmg terbaik la..terima kasih semua yang terlibat..

      Delete
    3. memanglah kenal. 2 kali masuk wad yg sama, dr ravi operate. dr shikin tu humble. dr syahir tu ada kenangan bersamanya..kehkehkeh.. tak berkenan sangat wad 6A tu sbb campur lelaki perempuan. manjang kena pakai tudung. tdo pun sama.

      Delete
    4. haha..patut la kenal semua..2kali masuk lagi advan.haha...masa aku checkin ni takda perempuan..kat kelas 1 ngan 2 je ade pompuan..ko operate gigi geraham gak ke?..

      Delete
    5. doktor Ravi tak bagi masuk wad kelas 1 sbb sy special kes..kehkehkeh. operate kali kedua tu sebab kesilapan teknikal masa first operation. jadi, second operation adalah free.

      yang doktor syahir tu pulak. dia dah buka jahitan. lepas tu, jahit balik, bila doktor ravi suruh buka, dia buka balik. sakit sebab bukan satu jahitan. hidup-hidup pula tu tanpa bius. macam main-main jer..

      Delete
    6. erk..kalau aku free pon taknak la operate 2 3kali..haha..dah lama ke ko operate tu?lame tak nak baik?..sakit gila kot luka ni..dah 5 hari operate pon terseksa lagi aku rasa..

      Delete
    7. first operate bulan 4. seminggu duduk hospital. MC 3 minggu. Sakitnya dlm seminggu lebih. Kali kedua bulan 6. 3 hari kat hospital.

      Delete
    8. aku dah 2 minggu ni pon sakit lagi cne..risau plak aku..

      Delete
  3. Soalan pertama kenapa dlm wad ade niat pakai spec??? Xoxo eh?? BESTNYE!! Hahahha

    Alhamdulillah semua nya berjln dgn sempurna...syukur awk da kembali sembuh wlapun xberapa nk sembuh!
    Bg bunga kat bini cepat tanda tenkiyu eh! Tu laaa pengorbanan bini taw snggp buat ape saja!

    Pasal sorang blogger xdtg tu na tbe² mcm terasa plak! Tp sbnrnye na nk bgtw 1 rasia..na pg taw sbnrnye mase awk 1stday kat hopital tu..na siap tanye smua dr mana wad awk..siap bawa biskut tok awk! Pastu bilaa da sampai jeee nak masok tbe² na terjaga dari mimpi.."Ohh mimpi rupa nya" makne pg jugak laa kan? Terharu x?? Heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai spec tu masa mula2 sampai je na..nk upload kat fb kena la style sikit kan..hahhaa..

      aku tak tau la ok ke tak ni pasal sakit sekarang ni lagi sakit dari sebelum operate..sembuh tapi tak sembuh..lulz..thanks la na walaupon termimpi je datang spital..tp tak sesuai langsung la bawak biskut..keras kot..mane leh makan..haha..

      #mimpi pon terharu gak..grrr..haha

      Delete
    2. Aduhhh suka budget taw nk pakai spec bagai! Hehehe xpe asl kan nampak macho ek ;)

      HaHɑº°˚ ˚°º≈Hɑº°˚ ˚°ºHɑº°˚ ˚°º..name pun mimpi da terbawak biskut xkn nk patah balik bawa bubur heheh

      Delete
    3. err..kalau..selamat hari raya na..hehe

      Delete
  4. Alhamdulillah sukurrr sukurrr.... moga mogaan kembali seperti normal adanya..yea...

    #macam lecture tak bertauliah suda aku..haha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukran...tima kasih nana..tak tau bila leh normal ni..sakitt lagii...........

      Delete
  5. cabut gigi dh sakit, inikn pula operate.. -____- seram.. bestnye stay hspital, dpt jmp rmai org. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sakit ke cabut gigi?ni operate mmg sakit gila la..tulang2 gigi semua kena potong..eei..seriau plak aku terbayang..nasib masa buat tu tido je..haha

      #best hari pertama je..masuk hari ke2 dah lemau..haha

      Delete
    2. eh salah.. cabut gg x sakit,tapi yg kna suntik msuk dlm mulut tu sakit =___= ehh3, time tu mst tdo mulut nganga kan?? O_o ad pic x?? haha

      Delete
    3. tau pon..yng kene suntik tu la paling aku takut..haha..aku tak tau la camne rupa aku tido..rasenya sopan je kot..no pic..haha

      Delete
  6. ubat tahan takut?? siyes ke kau caya?? gilak la.. x sangka ada gak orang caya?? mesti nurse tu ketawa guling2 kat kaunter bila tau kau percaya benda tu. lol. XD

    aku pernah gak masuk spital, utk operation gak. tapi lama punye cite la.
    part best yg aku masih ingat, time doktor nak inject ubat bius. dia buleh cakap "kalau sakit sebab saya masukkan ubat ni, tendang saya." n memang tak dapat la aku nak tendang dia kan? sebab efek ubat 'tahan takut' yang aku makan pagi tu masih ada.. so aku mamai2 je dengar dia cakap tu. kalau x, mau senak jugak doktor tu aku sepak.. hoho. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..aku lurus je pecaya ubat tu ubat tahan takut..yela..pagi tu aku p dewan bedah tak takut langsung..hahaha..nasib nurse ke2 dah pecah rahsia..hahaha...kalau tak kompom malu kalau aku p mintak lagi ubat tahan takut kat nurse tu..hahhaa

      nasib doktor bius tak ofer aku camtu..kalau tak aku cuba gak..hehe

      Delete
    2. haa tu la..aku pun pelik jugak bila ko prcaya ubat tahan takut tu..hahahaha

      Delete
    3. Aku pun pelik. Agaknya kau punya saket gigi tu buatkan urat saraf lurus bendul kau bercantum dengan jayanya. Dah takleh pikir corner2 dah. Tak pepasal kena maen je ngan nurse cantek. Kehkeh!

      Delete
    4. aku yakin sebab aku jadi tak takut la pas pagi tu makcik..tu aku rasa ubat tu mmg ubat tahan takut..hahahaha..dah2..tutup citer..

      Delete
    5. Kne psiko dgn nurse., ubat tahan tkot eh bundle hahaha btw dlm wad pn spek x lepas ek ;p


      Chuu

      Delete
    6. psiko yang bgus tu chuu..sebab dia aku tak takut..haha

      Delete
  7. lainkali masuk hospital dekat penang ni.insyaallah leh dtg jenguk.

    happy betul dok spital siap pakai spek itam. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ok pipi merah..lain kali kalau masuk aku mintak transfer sana ek..hahahha..

      Delete
  8. ooo da selamat da. alhamdulillah. oo kalo spital slyg mmg dkt kot ngan tmpt aku :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah la..dah tau dekat pesal ko tak datang lawat aku..grr

      Delete
  9. seriau aku bila bayangkan doktor nak bukak jahitan kau weh...uhhh! harap bertabah. dulu walau aku tak seteruk kau yg sampai kena bermalam di wad, tapi aku masih terasa ngilunya bila teringat...sebab kena bius sikit je bagi kebas rahang jadi aku sedar dan dengar bunyi playar dok kokak-kokak geraham aku. T_T"


    #jauh nak ziarah. tapi aku ziarah blog kau ni amek tahu...mohon terharu :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku dah pegi bukak jahitan tadi..tak sakit pon..tapi sakit yang mmg sakit tu je ada lagi..ngeri kot dengar bunyik kene kokak tu..haha..nasib aku kene bius penuh..

      #hehe..time kasih aien..terharu je ni..

      Delete
  10. Ewahhh boleh lagi erk buat peace erk!! Hambuih..

    ReplyDelete
  11. sempat ambil gambar dgn peace lagi...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kene sempatkan sebelum tak larat bro..haha..

      Delete
  12. alamakkkkk weiiiiii,kenapa gigi kau weiiii?please detail...sebab kalau kau nak tahu gigi aku lagi terukkkk,wuuuu... gigi arnab aku ni patah separuh dah nak masuk 2 tahun,sah akar mati dah weiiii.. nak buat,tapi aku ngeri gila bab2 gigi ni, for sure kena masuk hospital lagiiiii..tak sanggup tak sangguppppppp...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku cabut gigi geraham bongsu tu..kene operate sebb dia tumbuh tak betul..gigi ko patah buat gigi baru je la..pakai yang jenis crown kot tak silap aku..selagi takda operate toksah risau la..

      Delete
  13. Aku datang aritu nak lawat kau. Aku tanye nurse cantek mana wad Ym Bundle? Dorang tak kenal lak. Aku lupa nak salin real name kau drpd blog tuhari, Rafiq Othman rupanya. Banyak betul halangan (alasan) aku nak jumpa kau kan Pakcik? Ahaha! :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke makcik..susahkan ko je kan..lupa nak pesan kat nurse tu guna nama bundle..sori2..hahaha

      Delete
  14. tahniah sbb dh selamat. huhu.. tgh berbaju wad pun sempat lg posing. oh operate gigi je pun tapi macam sakit giler. seriau baca lagi2 tang cucuk. cabut gigi bongsu ke ape ni? lenkali sakit gigi nak cabut sendiri jelah. takut la nak g hospital. wuwuwu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. gigi bongsu la chicna..gigi geraham dah la besar..sakit kot kene belah tulang2 gusi tu..err..

      Delete
  15. tjawab sudah apa yg tak terungkai. hehe.. uish, tapi kalau bab sakit gg nih mmg parah la.. sakit gg habis sangkut semua, sakit kpala, otak, hati haha :D saya tak penah sakit gg, mintak2 la jgn penah gg ni nak buat sakit :D keh keh. btw, alhamdulillah da selamat semua nya, cuma luka tu je jaga baik2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..aku ni 1st time sakit gigi..sakit sampai kepala otak jadinye rasa nak krem..harap takda la lagi masalah sakit gigi..tak sanggup dah aku..

      tambah frust sbb takleh claim kat opis bil perubatan gigi ni..grrr..

      Delete
  16. salam bro..selamat hara raya aidiladha...lama ko menghilang..sihat tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya miss..aku tak berapa sihat lagi ni..internet takde lagi..tu pasal aku takde masa nk blogwalk..sori2..

      p/s : guna internet pinjam je kejap2.. :(

      Delete
  17. uishhh terasa plak sakitnya sampai ke sini, baru dgr ceta nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..berat mata memandang berat lagi bahu memikul kak..haha..takpe..aku sakit, ada org lagi sakit kan..

      Delete
  18. erk.. bahana isap rokok nie.. kehkeh.. jemput datang rumah makan daging korban pakcik.. rendang.. sedapnye..nyum2.. selamat ari raya haji pakcik.. anggaplah itu satu pengorbanan.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. isap rokok manede skt gigi makcik..ko toksah buat aku terliur sangat la...waaaa..

      Delete
  19. ko operate gigi geraham ke?

    gile la sampai operate..pengsan aku dengo..aku yg cabut je gigi geraham bertahun dulu pun rasa nak meraung..saket kot..dah la cabut masa sedar..(-_-")

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a geraham aku dah belubang....
      kene operate pasal gigi tu salah tumbuh..

      Delete
    2. kirenye ko dah takde geraham la ni? hahaha..boleh la geng dgn aku..:P

      Delete
    3. ko dah cabut ke blum tumbuh..haha..

      Delete
  20. Aiyooo.. Seram gila! Baju hijau tu sama macam bila kau nak pegi xray kot! Kena telanjang dan pakai baju hijau ikat belakang gitu. Auwww seksi. Aku pun masih tak faham motif sebenar. Tapi serius aku seram baca entri kau. Huhh. Walaupun operation gigi je kot. Tapi kena jugak masuk wayar bagai. Adoi. Takmau! Takut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..nasib xray untuk gigi takpayah bogel..hahha..tapi time bedah nak taknak kene bogel gak la..haha..tekak aku kesan dari wayar masuk ni sakit lagi..berkahak luka je lagi..

      Delete
  21. Syukur alhamdulilah... ko masih memikirkan tentang aurat wp lagi 4 saat dibedah. Menandakan keimanan ko mmg kuat Bundle. Aku tumpang bangga. Cantik gelang mata harimau ko. Heheh.

    Serius ke ko gi kutuk fuiyo magik tu? Kat luar dia nampak cool tapi dlm hati tu mesti pedih... hinss.. Tak baik tul ko ni.

    Tapi aku sangat ngeri bila dgr kena cucuk 4 kali kat tgn tu, dgn masukkan tiub sampai luka lobang hidung. Huhuhu.. Aku ni sgt penakut. Nak mintak jugak la ubat tahan takut tu. Aku sampai skrg tak gi buat check up pregnant kat klinik kerajaan dah sebab aku pegi 1st time tu dia nak amik darah aku 2 kali, 2-2 kali plak dia tak jumpa urat lengan aku pastu siap tuduh aku tak buat kerja berat. Cis.. walaupun betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa..bleh tahan sarkastik gak ko skg ni kan lyd..haha...tiger eyes merah tu beb..hahha..

      aku takde niat nak kutuk pon sebenarnya..tapi kutukan aku tu jujur la kan..kat tv dia kurus..skali life gemuk..rupenya tu rakaman tahun 2005..haha..patut la slim lagi dia masa tu..hehe..

      lor..ko nk besalin kat swasta ke?dah bape bulan blom checkup lagi..haha..p la cucuk2 sikit je tu..nanti ko nak beranak lagi sakit kot..hahaha..

      Delete
  22. dalam wad pun kemain bercermin mata hitam...hahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pakai untuk amik gambar je..gila ko nak pakai rayban dalm wad..kang doktor ingat aku salah wad plak.elok spital selayang tak pasal2 kene transfer spital gila..haha

      Delete
    2. Potong line! Grrrr! You, pegi keja..asik online jek sekarang!! Hahahaha....

      Delete
  23. untung la boleh merasa dok hospital,, tahniah,, muja ni masuk spital pun masa kecik giler sebab pneumonia,, hehe,, tak ingat dah rasa mcam mana rasa dok hspital,, tahniah jugak sebab kena cucuk sampai 4x,, haissshhh,, kulit gajah ke,, haha,,, alhamdulillah ye bro bundle ku ni dah selamat dioperate,, kih3,, selamat hari raya idul adha,, :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. untung sebab dapat pengalaman..tp tak untung sebab dapat sakit..dapat bil hospital, tak boleh makan, takleh keje..alhamdulillah semuanya selamat..thnks muja

      Delete
  24. klo la hospital selayang katdpn aku leh la melawat.. apa yg penting doa... huhuhu.. sama kes mc aku cabut gigi geraham, tp x kena tahan.. nasib baik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yela tun..yang penting doa..

      Delete
    2. apa yg penting kita dah x ade gigi tu... hahahaha

      Delete
    3. kalau ade pon bukan funtion dah gigi tu..semak je buat sakit dalam mulut..

      Delete
  25. ak dh baca dari atas smpai ke ruangan komen ni..err, npe nk cbut gg pon smpai kn operate bgai?huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab gigi aku tak center..tumbuh senget pasal geraham last tu ruang dah sempit..so nk cabut biasa jd masalah..tu pasal kene operate..

      Delete
  26. aku tanye ko knape, x reply. pastuh sentap org xnk g jenguk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku operate cabut gigi la..sentap ni ko tak datang pon..waaaaaaaaaaa..

      Delete
  27. mslhnyeeee ko x ckppp.. xpe la sam,gg je. klo ko bersalin, konpem ak pegi! hewhew.

    ReplyDelete
  28. tapi kan, ko ni cam bdak2 ek. pcaye plak ade ubat ilang takut kat dunia ni. kahkah

    ReplyDelete
  29. berapa kos pembedahan gg n kelas 1 ke 2 ke 3??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ingat la kos kelas2 ni..yang aku ingat bill dia dalam 70 ringgit gitu je..hospital kerajaan kan..tak la mahal sangat..duduk pon wad kelas3 je..

      Delete