Tuesday, July 17, 2012

Dairi dan Tips : Komen Mengimbau Kenangan..

assalammualaikum wbt..

Macam yang aku pernah cerita dulu, sebelum aku jadi blogger ni aku seorang chatters tegar..last aku aktif dalam chatting tak ingat dah bila..masa tu kecoh chatters Indon boot room-room chatting kat yahoo massenger Malaysia pasal isu maling..ekeke..so akibat bosan nak masuk room pon susah, ditambah kalau masuk pon takda orang, akhirnya aku terus hantar surat berhenti chatting kat ym tu..hahaha..

Tapi masa awal-awal aku blogging dulu, aku masih lagi seorang chatters..ada jugak dulu aku buat entri pasal gath kecik geng-geng chatting aku tu.. link sini dan sini..kadang-kadang rindu pon ada jugak kat diorang..cuma aku nak masuk room je rasa malas walaupon aku tau diorang semua ada lagi..ekeke..tapi alhamdulillah la,perhubungan tu tetap ada sampai sekarang..fb,twitter kan ada..kat wall aku pon penuh dengan status budak-budak chatting ni jugak..kehkehkeh..



Tapi apa yang aku nak cerita ni pasal sorang member chatting aku yang dah lama aku kenal kat ym dulu..dia jugak merupakan sorang chatters dan blogger yang masih link dengan aku walaupon tak sama macam kat chatting room..dulu yela beb, asik huha huha kat room siang malam..tapi bezanya dia dengan chatters lain,dia blogger jugak..dan apa yang menyebabkan aku nak buat entri ni ialah sebabnya dia baru komen entri aku yang lepas dan sebenarnya aku tertarik pasal komen dia tu sebab ada sikit mengimbau kenangan peribadi bagi aku..hahhahaha...

Empunya nama Ratu turquoise atau aku panggil Oni ni memang chatters tegar jugak..adakah sampai sekarang pon lu masih chatting lagi oni?hahahah..wa rindu masa-masa tu la..karoke, main kuiz, pijak memijak mic, dan macam-macam lagi laa..haha..(aku tulis lu wa, pasal tu cara dia menulis dalam blog dan chat)..hehehe..dan satu lagi, korang pon dah tau id aku bundle kan..tapi sebabkan bundle tu panjang, bebudak room panggil aku "bun" je..dan lagi pelik budak kecik Oni ni tukarkan "bun" tu jadi roti..adehh..so toksah pelik kenapa dalam komen dia tu tetiba sebut roti..hahahha...


Link ratu turquoise : Ratu typo inggelish


Berbalik pasal komen Oni yang mengimbau kenangan tu, aku ingat lagi aku penah tulis satu komen atau text kat shoutbox dia tak berapa nak pasti..aku cakap lebih kurang cam komen dia la..yang pasal follower tu..jeles masa tu follower dia ramai..aku plak gila noob tak tau lagi nak cari kawan..hahaha..entri pon tah hapa-hapa je masa tu..kehkehkeh..

Dan untuk pengetahuan lu onie, dan semua pembaca kat sini..1st sekali aku rasa nak blogging betul-betul ialah dengan letakkan target aku nak potong ranking dan follower Oni ni la..hahaha..yang aku ingat lagi masa tu follower Oni dah ada seratus lebih macam tu..follower aku ada la 25 orang kot..aku terasa angka seratus lebih tu satu target yang besar gila aku nak kejar..serius..

Walaupon tu target permulaan aku,tapi harap maklum ok..aku tak gila follower dan aku tak pernah mintak sapa-sapa follow aku..tak pernah join apa-apa segmen tambahkan follower dan tak amalkan "i follow u,u follow back"..ni pon kira etika aku gak la..dan untuk pertanyaan lu oni, kalau nak nilaikan pada angka tu, mungkin tuah wa ada pada nama blog ni kot..sebabnya lepas penjenamaan semula blog ni dulu dan wa rajin-rajin blogwalking..follower tu meningkat terus..pelik jugak aku, blog sampah pon ada nak follow kan..hahahahaa...

Now target aku tu dah pon tercapai..thanks oni sebab dengan blog lu la bagi wa semangat nak naik..lu kalau nak ramai follower ikut tips lama wa, blogwalking je sampai lebam..sebab tu je wa buat dulu tiap-tiap hari..hahahaha..tapi kalau lu nak tips yang ikut pengalaman wa dah ada sekarang, follower tu nombor 2 lu pikir..cari kawan dulu..selalu komen entri-entri blog lu stalk..jangan setakat silent reader jer..bantai je komen diorang tulis apa pon, pasal penulis ni suka dengan pembaca dan orang yang rajin komen..so senang dapat kawan dari situ dan automatik follower yang akan lu dapat follower berkualiti..Insya'allah...sekian..


p/s: sorang lagi member chatting dan blogger aku ni pon dan senyap pulak lepas kawin..aku suka entri-entri dia sebab entri dia personal yang kelakar..syok gila baca..(LINK)


58 comments:

  1. Replies
    1. hebat., sleepwalking boleh taip entry!

      Delete
  2. apekah?? kenape diriku menjadi mangsa?? wakkakakaka how dare you roti.... nampak sangat wa tak pemes .... anyway thanks for the entry... kembang kempis hidung wa.... lepyu arr

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..cepat lak lu sampai oni..jom2 kl5..wa nak jadi dj malam ni..ekeke..

      Delete
    2. ko tak leh panggil aku roti cikgu..grr..

      Delete
    3. nak panggil abang roti mula saat dan detik ini,, haha

      Delete
    4. oii oii..jgn merepek..tak glamer la panggil roti..haha..

      Delete
    5. abg roti ni admin rotikaya.com ke? :-?

      Delete
    6. hai abg roti dawah...kahkahkah..

      Delete
  3. ohh, ni entri khas tuk oni lah eh... ho3.. btw, akhirny target bro tercapai gak kan.. tahniah.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde khas sgt pon..hahaha..saje je terkenang masa dulu aku penah melalui macam tu jugak..hehe..

      Delete
  4. waaaa gempak ;a chatter tegar tu !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..takleh watpe..dah memang hobi dari dulu.hihi..

      Delete
  5. lupe2... haaa lagi satu... thanks for the tip... mungkin wa agak malas blogwalking... maka blog wa x pemes macam lu... lagipun blog lu ada isi... wa punya basi... hehe ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal isi entri tu tak kisah pon..janji lu rajin mesti blog lu naik jugak..

      Delete
  6. ko mmg sk berinteraksi di alam maya kan. jumpe kak wani kat my space ke prenster? ehhehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..memang aku suka..tambahkan kawan lagi..tp jodoh aku ni bukan jumpa kat internet..kak wani tu aku kenal kat luar..hehe..

      Delete
    2. Yuyu..kitaorg jumpa kat kedai tomyam..
      Kan cuk..? kehkehkeh

      Delete
    3. hehehe..ye sayam..tak main la kenal dari internet ni..orang jumpa kat kedai tomyam je yuyu..hahaha..

      Delete
    4. hikhik. jatuh hati plak kak wani kt ko kn. kehkehkeh. ko tlg die lap tomyam kt pp waktu mkn ke? ololoolo..tomey je kak wani nih! *hai kak wani. epi eniberseri.. ^^

      Delete
  7. aku nampak blog kau dah maju sekarang...hebat kau bundle :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah la..aku dah takde target apa2 lagi..tinggal tulis je lagi apa-apa aku nak..hehe..

      Delete
  8. aku ingat komen roti tu.. dia tujukan kat rotikaya.. bhahaha... adehh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahah aq pon fikir cam tu jgk... adeiii

      Delete
    2. kehkehkeh..rotikaya plak..aku la..hahhaa..

      Delete
  9. Hahaha. Encik Roti. Comel jugak nama tu. Jadi, YM tu adalah yahoo messenger la ye? Aku ingatkan Yang Mulia. Hahah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha same mcm ape yg aku fikir., Yg Mulia Bundle? *headbang!

      Delete
    2. kehkehkeh..jadah Yg Mulia plak..yahoo massenger lol..

      Delete
  10. macam-macam nama ada cekgu bundle ni....penangan laman sosial boleh kisahkan kat anak cucu nanti...atok roti!! haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..atok roti plak..pelik gila kot..kalau nama buat tu jadi gelaran ok lagi..ni roti..ekeke..

      Delete
  11. dgn kengkawan.. mmg ada jew yg nk dibuatnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. err..biase la tu alieza..kalau sorang termenung je la..hehe..

      Delete
  12. Tahniah Bun, sbb kau dah berjaya capai target kau awal2 dulu. Haha! Skang reader kau dah ramai tak terkira. Kejayaan ni weyh! Aku nye target nak improve entry je kut dulu. Aku nye objektif berblogging still sama, nak improve penulisan. Dulu maybe improve penulisan untuk diri sendiri je. Tp dgn berblogging, aku ada rasa nak improve penulisan untuk pembaca. Means, aku nak carik pembaca yg suka tulisan2 aku r. Apa2 pun, aku serah je r pada takdir. Ahaha!

    Tahniah skali lagi, Bun! Kahkah! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. time kasih makcik..siot je ko kan perli aku..aku bleh kira je la reader ngn jari ni..reader aku reader ko jugak kan..bezanya aku dah lama ngadap benda ni,ko baru..ko lagi hebat kalau camtu..

      toksah nak panggil aku bun sangat la makcik..hahaha..entri ko dah makin improve dah aku tgk..tapi cube selitkan humor sikit kalau leh..mesti tiptop..personal pon kalau kelakar seronok gak orang baca..

      ko tgk link kat P/S aku tu..entri personal je member aku tu tulis.tapi aku suka pasal kelakar..

      Delete
    2. Aku lg hebat jadah! Aku sepak kau kang. Haha. Aku ckp bebetul kata perli lak. Nak improve kena slow2 r, Bun. Aku blogging lum sampai setahun kut. Kiranya aku maseh baby lg dlm bidang terjun ni. Baby seh, cam comel je rasa. Haha!

      Nnt aku baca blog membe kau tu. Aku suka panggil kau Bun! Seronok pulak. Bwahaha! :D

      Delete
    3. lama atau baru tak menentukan orang tu hebat pon..aku ni kategori lama yang lembs je..ko baby yang pikap cepat..keimprovean ko dah tinggalkan aku kat belakang pon..ko sendiri sedar dan saje taknak ngaku..merendah diri konon..haha..

      Delete
  13. Replies
    1. hehe..nak kata penggilan manja pon mcam tak manja sangt bro..kena bahan je ada la..haha..

      Delete
  14. hai bun. hehehe.. memang mengimbau kenangan nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haih..jgn la panggil aku bun..waaaaaaaaaaa............

      Delete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. roti ... hahahaha .. panggil roti pon oke apeee ?

    ReplyDelete
  17. haha.. saya perasan gak komen ni tapi ingatkan kawan bse bro ym. tak sangka kawan2 lama. lol. chatting2 ni, teringat lak room kampung. dulu selalu tgk kakak chat dalam room tu. tapi lama2 chatiing ni jadi tak popular dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..ada bape orang je yg follow up blog aku ni dari chatting..tp dah tak close mcam dulu la..bnyk beza chat dengn blogging ni kan..hehe

      Delete
  18. hehe mengimbau kenangan ye..aku dulu takde la chatters tegar,tp sesekali utk ilangkan boring bley la layan chat.

    BW n komen tu setuju sgt.tu je cara org bley kenal n follow blog kita..:)

    aku pggil ko roti gak bley?hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngada la ko kutu..id aku selama lamanya tetap bundle je..hahaa

      Delete
  19. mcm2 ye nama ko ye chai .. roti la,sampah la. :P
    bagus la tu tak lupa pren, bagus la sangat, hihi..
    puasa ke? xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. bnyk lagi nama glamer aku micel..contohnya johny deep..ekeke..

      Delete
  20. Surprise! Terharu... walaupun ko dah femes, tak sangka ko tak lupa aku... thanks bund. Hanya follow je la yang dapat membalasnya... hari ni setengah hari suntuk aku ngadap sume entri ko. Ada yg aku dah baca tapi tak tinggalkan jejak. Lagipun aku ni sabut dan batu. Jap ada jap takde. Tak sangka,imbas-imbas, ada p/s disitu. Hmmm...alam chatters tu memang tak boleh blah. Kahkahkah. Apepun thanks.....

    Kak6

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..lembs la ko zie..dah berbulan dah entry ni..hahaha

      Delete
    2. Argh.... lambat pun ok ape.. aku nak ko keje keras cari komen2 tersembunyi aku kat entri lama. Aahaha. Ko kan ada wiget.

      Delete
    3. hahahha..ko ni ade2 la..rajin2 la komen lagi ye..bukan susah pon aku nak trace.haha..bukak kat comment blog tu nampak la ko komen entry apa..haha..

      Delete