Monday, December 22, 2014

Tadika Yang Sesuai Untuk Hero Aku..

Assalammualaikum wbt...

Dikesempatan bini dan anak aku sedang bercuti di rumah mak toknye di kampung sekarang, so aku pon ada la masa lapang sikit kat rumah ni mengadap blog walaupon agak rindu jugak kat depa sebab sunyi..sob..sob..so ceritanya kali ni, bila terpikir pasal anak, aku dah terbayangkan apa lah yang aku mampu bagi untuk anak aku 3 4 tahun dari sekarang..maksud aku pendidikan awal dia di tadika nanti..

Macam aku dulu, kemana lagi kalau bukan masuk tadika kemas je kan..serius aku masih ingat lagi serba sikit aktiviti masa aku di tadika tu..main, makan, menyanyi, belajar kenal huruf  dan lain-lain...pelik jugak, memori aku masa tu lekat kuat dalam kepalotak aku ni..hahaha..



Monday, December 15, 2014

Kisah Bubur Jagung Bergandum Ayam..

Assalammualaikum wbt..

Tak tau la sama ada aku yang noob atau perkara ni kurang diketahui ramai..minggu lepas bini aku sibuk la teringin nak makan bubur jagung..haa, ni takda kaitan dengan mengidam ok..so pendekkan cerita, masa shopping barang dapur kat Giant tu, dia pon beli la sekali jagung dalam tin tu dengan bahan-bahan yang dia guna nak buat bubur tu..

Disebabkan aku tak berminat dengan  bubur jagung, aiskrim jagung, air jagung atau apa-apa kaitan jagung yang telah dimodified ni, so aku tak amik kisah pon sebenarnya tentang isu bubur jagung ni..buah jagung asal je yang aku leh terima..tapi tah macam mana, bila dah keluar dari Giant tu baru dia teringat ada bahan lain terlupa beli..

nampak sedap, tapi kurang minat..huhu

Monday, November 17, 2014

Aku Dah Boring Blogging..

Assalammualaikum wbt...

Macam dah lama je tak update blog..hehe..anak aku yang sorang tu dah pon berumur setahun setengah..so pada yang ada anak umur-umur camni pasti paham..selain faktor aku dah semakin malas, faktor tak boleh mengadap pc kat rumah dengan aman mungkin juga sebab kenapa aku susah mengadap blog..ye anak aku agak buas dan lasak..hahaha...

Kadang-kadang aku terpikir jugak macam mana korang-korang yang nampak gaya lebih kurang je dengan situasi aku atau sebenarnya lebih sibuk melayan karenah anak, suami, isteri kat rumah tapi still boleh berblogging..kalau setakat nak melayan laki je macam kebanyakkan blogger makwe purba kat sini aku tak rase sibuk lagi..tapi yang dah ada anak 2 3 orang pon masih selamba je selalu update blog aku heran lah..anak tak mengacau ke?..sopannya anak uols..hahaha..

gambar raya yang lepas ni..sekarang rambut dah pendek..

Thursday, October 16, 2014

Resepi : Daging Goreng Kicap..

assalammualaikum wbt..

Pada yang ada lagi daging korban hari raya aidiladha lepas, kalau tak tau nak masak apa, boleh la cuba resepi yang aku nak share ni..masakkan ni selalu je boleh kita makan kat mana-mana kedai makan nasi campur..tapi apa salahnya kalau sesekali buat sendiri kat rumah ye dak..

Ni la hasil daging korban aku sabtu lepas, lepas subuh aku dah keluar pergi pasar beli barang untuk masak.




Friday, October 10, 2014

Info : Salam 20sen..

assalammualaikum wbt..

Kalau korang perasan lah, aku dah lama sangat sebenarnya tak buat entry-entry isu semasa ni..tapi kali ni aku terasa nak meluahkan jugak isi hati tersirat ni biar tersurat..huhu.kalau tengok tajuk pon korang mesti dah tau, tentang apa aku nak tulis ni ye dak..apa lagi kalau bukan tragedi Oktober..stesyen-stesyen minyak seluruh Malaysia sesak selepas diumumkan kenaikkan harga minyak tempoh hari..laman sosial plak macam biasa la,terus penuh dengan keyboard warrior baik yang menyokong kerajaan ataupon yang mengutuk tindakan kerajaan menaikan harga minyak ni.


Aku plak ofcoz dikalangan yang tidak setuju sama sekali tindakan kerajaan menaikan harga minyak ni.(tapi aku bukan keyboard warrior)..gila apa, sebabkan minyak ni la satgi habis segala barang naik..kata menteri pasola, harga minyak masih kekal cuma subsidi je yang dikurangkan..ah, ada aku kisah..yang pengguna rasa tetap minyak dah naik harga kan..

Aku taknak tulis banyak sebenarnya, just satu point je aku nak sentuh bab minyak ni..isu marhaen..kita dah biasa dengar kenyataan-kenyataan menteri pasola ni biasanya langsung tak bersifat rakyat marhaen kan..tu aku tak kisah..memang diorang tak rasa apa yang rakyat marhaen rasa sebab menteri bukanlah rakyat biasa..menteri-menteri ni, takkan terjejas sikit pon pasal kenaikkan harga barang akibat minyak naik ni..tapi yang aku kenot brain bila rakyat marhaen pon masih rasa kenaikan minyak ni wajar adalah sama sekali aku tak mampu hadamkan dek akal..

Thursday, September 18, 2014

Info : Ranking Top Site 2014, Autolike, Dan Kelucahan Di Facebook..

Assalammualaikum wbt..

Aku pernah dengar lama dulu rumors yang mengatakan FACEBOOK akan down macam yang terjadi kat laman sosial yang pernah top sebelum ni macam friendster,myspace dan lain-lain..tapi nampaknya aura Mark Jew ni kuat betul..walaupon terpaksa bersaing dengan lebih banyak lagi  rangkaian sosial baru dizaman telefon pintar ni,FACEBOOK tetap gah..

Hasil semakan aku dari Nielsen Malaysia, badan yang menjalankan survey tentang apa yang rakyat Malaysia buat, baca, main, tonton, beli dan lain lain dalam suku tahun ini menunjukkan FACEBOOK tetap berada ditempat pertama..diikuti tempat kedua penggunaan whatsapp kemudian wechat, youtube dan lain-lain..tak sangka pulak aku yang 'google search' hanya jatuh ditempat ke sembilan je diatas twitter yang berada ditangga ke10..haha..Sapa cakap tahi twitter Up to date tu silap la..dah ketinggalan pon..hihi..

Kalau mengikut rank Alexa pulak, FACEBOOK masih lagi berada ditahta pertama diikuti google.com..tu kalau kat Malaysia la..even global sekalipon, FACEBOOK tetap power..cuma ia masih ditempat ke-2  seperti tahun tahun lepas..yang pertama tetap pakcik Google yang punya..

Friday, September 5, 2014

Info : Beza wanita bujang dengan wanita berkahwin..

Assalammualaikum wbt..

Sebenarnya aku dah malas nak buat entri yang memerlukan aku buat research ni..tapi masa aku check kat traffic sources nampak satu entry lama aku up berkaitan perbezaan lelaki bujang dengan yang sudah berkahwin (LINK)..bila aku bukak balik entry tu dan baca komen-komen, terpandang pulak komen dari Muja yang minta aku bagitau dia perbezaan wanita bujang dengan wanita berkahwin plak..

Hoho..sebenarnya kalau aku nak tulis ni mungkin agak susah jugak la..sebab aku bukan wanita kan..tapi takpe..aku try tulis berdasarkan pengalaman sendiri berdamping dengan wanita dan atas rujukan pendapat wanita sendiri..

entry tahun lepas daa..

Thursday, September 4, 2014

Musim Haji, Umrah dan Jubah Bundle..

Assalammualaikum wbt..

Panggilan haji untuk tahun ni dah pon tiba..Jemaah pertama dah pon selamat sampai disana.macam kejap je lepas raya aidilfitri dah nak masuk musim haji pulak..tapi belum raya lagi ye..lambat lagi baru leh dapat daging korban..bulan depan baru raya ok..ni pon bukan entri ucapan raya..haha..

Tahun lepas dan tahun tahun sebelum ni sebenarnya aku tak ambil tahu pon berapa ramai rakyat Malaysia yang pergi menunaikan haji ni, tapi kebetulan aku tertengok berita semalam, rupanya bukan kecik anak wei jumlah jemaah Malaysia pegi haji ni..untuk tahun ni dikatakan seramai 22 ribu ++..wooaa..tahun yang sudah-sudah tak tau la berapa ramai..mungkin lebih atau mungkin kurang la..

Jeddah Airport

Tuesday, August 26, 2014

Cerita Petang Ahad..


Di suatu Ahad..

Kisah seorang lelaki yang kerjanya dari pagi sampai ke petang asik dengan menonton TV dan melayari internet je..maklum la cuti hujung minggu..

petang tu si isteri yang tengah sibuk mengemas rumah menyuruhnya pergi ke kedai membeli bahan  masakan untuk makan malam..


"alang-alang nak keluar tu, bawak anak sekali, senang saya nak menyapu sikit ni takda anak kacau"..

lelaki tersebut dengan longlai malas terus la menyarung seluar jeans yang bersangkut di belakang pintu..pakai cap, amik wallet dan kunci kereta..

Friday, August 22, 2014

Info : Kisah Sebenar Yusuf Dan Zulaikha..

Assalammualaikum wbt..


"Tak perlu mencari teman secantik BALQIS, Jika diri tak seindah SULAIMAN,
 Mengapa mengharap teman setampan YUSUF, Jika kasih tak setulus ZULAIKHA
Tak perlu diri menjadi seteguh IBRAHIM, Jika tak sekuat SARAH, 
Mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH, 
Jika diri tak se sempurna RASULULLAH S.A.W.... "


Aku pasti ayat ni ramai yang pernah terbaca, bersepah orang share kat mana-mana laman sosial, pesanan ringkas, what apps dan macam-macam saluran lagi..apa yang aku nak tulis kali ni berkenaan salah satu kisah yang menjadikan nabi Yusuf A.S dan Zulaikha tersemat dalam puisi kat atas.(puisi ke apa pon, what ever la)..

Kisah Yusuf dan Zulaikha ni kononnya kisah cinta agung..ibarat lebih agung dari kisah Romeo dan Juliet atau Laila Majnun.begitulah kalau menurut Puisi Sufi Parsi..

Monday, August 11, 2014

Lelaki Dalam Kenangan..

Assalammualaikum wbt..

Sebahagian kawan-kawan lama berpendapat aku ni macam lelaki dalam kenangan..memori tentang aku kuat dalam ingatan diorang..selalunya berkenaan benda bukan-bukan la dan kebanyaknya pulak, hal tu aku sendiri dah lupa..tu yang seronoknya bila dapt jumpa kawan-kawan lama..keluar la balik cerita-cerita mengarut..

Memang antara kenangan yang best dalam hidup aku ni kebanyakkannya benda tak berapa elok pon..tapi nak buat macam mana kan, dah tu hidup yang aku lalui dari kecil, naik remaja dan belia sekarang..haha..banyak sangat benda nakal dah aku buat..benda baik plak, kita lupakan jela..aku tak baik, dan aku pernah dengar kata-kata ni "benda yang baik kita buat tu, anggap je la najis, buang dan lupakan" dosa tu letak depan mata" biar kita sentiasa beringat...

Saturday, July 26, 2014

Monday, July 14, 2014

Hanya Sementara..

assalammualaikum wbt..

Genarasi 80's  terutama orang perempuan kebanyakkannya mesti ingat lagi dengan group Mat jambu boyband tak kira la dari Malaysia, US, Uk dan sebagainya..kalau sekarang ramai gadis-gadis mengilai K-pop plastik dari korea, dulu pon apa kurangnya..setiap zaman ada  trendnya ye dak..hahaha.

Cuma apa yang aku nak tulis kali ni tentang boyband dari Taiwan yang dulu jambu sekarang dah tak berapa nak jambu lagi..yang kelakarnya, salah seorang ahli kumpulan F4 ni  merupakan artis yang bini aku minat sangat dulu..kehkehkeh..

bukan Jambu yang ni..haha

Sunday, July 6, 2014

Iftar Review : Carini Food Station..

Assalammualaikum wbt..

Walaupon majlis berbuka puasa dengan geng blogger semalam kurang sambutan dan agak hambar dari tahun lepas LINK, tapi takda hal lah,masing-masing ada alasan kan, tu aku paham..apa pon alhamdulillah ada jugak peluang lagi jumpa dua orang blogger ni En.H dengan Payeh yang suam-suam berbelog ni ..At least aku takda la berbuka sorang-sorang pasal bini aku tengah kat kampung sekarang..hehe..

Bertempat di Carini Food Station, aku rasa ni tempat makan paling sesuai untuk orang yang mementingkan rasa cainis food dan thaifood yang authentic dan sedap..mujur masa aku call untuk booking tempat  tengahari tu, masih ada meja yang kosong sebab masa aku sampai sana, memang semua meja pon penuh ditempah..

Halalan toyyiban lagi tu..takde cabbury kat sini..Chef dia Cina Muslim

Thursday, July 3, 2014

Resepi : Ikan Siakap Stim Overdose Bundle Style..

Salam Ramadan hari ke-5..

Harini aku nak kongsikan satu resepi iftar aku semalam..lama jugak chef bundle tak kongsi rahsia masak memasak ni kan..huhu..aku suka makan sedap, tapi tak suka bayar mahal..So kalau boleh buat sendiri kat rumah lebih elok dan  jimat kan..tambah pulak masak dengan penuh kasih sayang..mesti sedap..

Resepi ni aku namakan Ikan Siakap Stim Overdose bundle style..jangan tanya kenapa dia overdose..


bahan special kali ni

Friday, June 27, 2014

Dairi : Pulau Lagenda Helang Kawi (42 Gambar)

assalammualaikum..

Kisah lagenda Mahsuri di Pulau Langkawi kini telah tersemat dihati  aku dalam percutian ke pulau lagenda tu baru baru ni..boleh kau, tak sampai tiga hari pon duduk sana dah tersemat kat hati bagai..haha..

Dikatakan, kisah Mahsuri yang sinonim dengan Pulau Langkawi, berlaku sekitar pemerintahan Sultan Abdullah Mukarram Shah III (1778-1797) dan Sultan Ziyauddin Mukarram Shah II ibni al-Marhum Sultan Muhammad Jiwa Zainal Azilin Muadzam Shah (1797-1803) di Kedah, yang mana pada waktu itu, ibu bapa Mahsuri yang bernama Pandak Mayah dan Endak Alang baru saja berhijrah ke Langkawi dari Selatan Thailand..

Dah macam buku sejarah plak kalau aku copy paste semua kan..cukup la tu sikit intro pasal Mahsuri ni..cuma yang epic aku rasa adalah bab sumpahan tu..


"sesesungguhnya aku haramkan darahku mengalir ke bumi ini, dan aku sumpah, bumi Langkawi tidak akan aman, berpuakalah menjadi padang jarak padang tekukur selama tujuh keturunan!"

Sunday, June 22, 2014

Bukan Sleep Paralysis..

Assalammualaikum wbt..

Insya'allah ni entry last sebelum aku nak ke Langkawi malam karang..pada yang ingat lagi entri aku dua tahun lepas, aku penah tulis entri tentang kononnya gangguan sewaktu tidur yang di panggil dalam istilah sains sebagai sleep paralysis dan satu lagi Lucid dream..

Aku refresh balik kalau korang lupa, sleep paralysis ni orang melayu cakap kena tindih hantu, tapi kalau ikut sains ia adalah lumpuh sementara sebab bila badan switch on bila bangun tidur, badan kita tak On sepenuhnya.dan Lucid dream pulak lebih kurang macam sleep paralysis, tapi kita boleh cipta sendiri..baca la balik link lama tu kalau nak lebih info..

Sampai la sekarang, aku tak pernah lagi mengalami benda alah ni semua..cuma yang aku nak ceritakan ni baru je jadi semalam masa aku tidur petang..aku tak tau la ni sleep paralysis atau menda, tapi memang rasa macam @#&?$%!..

Sunday, June 15, 2014

DAIRI : PERCUTIAN KE PERHENTIAN ISLAND RESORT (55 GAMBAR)

assalammualaikum wbt..

Percutian aku dari Isnin hingga Rabu lepas ke Pulau Perhentian nampaknya berjalan lancar dan selamat pergi dan pulang..bila dah ramai-ramai ni ofcos ada la sikit-sikit problem macam kelewatan akibat takda maklumat..tak boleh nak salahkan orang yang lewat tu jugak sebab semua info nak bagitau dalam group whatsapps je, bukan semua orang rajin baca masej kat situ kan..haha..tu jela antara yang jadi isu sikit sebenarnya...

Perjalanan ke Jeti Kuala Besut bertolak dari KL pada pukul 12.00 dan sampai kat sana dalam lebih kurang 8 pagi..mujur kali ni aku naik bas atau bot takda mabuk kenderaan..haha..macam yang aku penah cakap dulu, aku jenis mabuk kenderaan sikit bila naik kenderaan selain yang aku pandu sendiri..(link)

Thursday, June 12, 2014

Cinta Sempoi (asam pedas) -part5


Setahun sudah berlalu..hubungan aku dengan  Anis masih seperti biasa..semakin rapat..dia dah jadi tempat aku nak berkongsi suka duka..dan aku pulak bukan sekadar tempat dia meluahkan perasaan, tapi semenjak dua menjak ni aku dah jadi macam juri masterchaf pulak..

Save jugak duit makan bila Anis hantar masakan yang dia baru cuba tu..kalau sedap aku makan, kalau tak sedap, aku bagi je kat Awe, dia tu mana ade deria rasa..semua dia sapu..kadang-kadang tu Anis bengang jugak dengan aku sebab reject terus bila dah rasa masakan dia tak sedap tu..kelakar tengok muka kecewa dia tu..haha..

Petang tadi, lepas balik kerja, lebih kurang pukul 6, Anis mesej  nak hantar Asam pedas katanya..tah apa la rasa kali ni..

"assalammualikum.."  tak sampai 5 minit lepas bagitau nak hantar, dah sampai pon...kalau jadi rider Dominos pizza ni kompom jangan harap la customer nak dapat kupon pizza pree sebab sampai lambat..
  

"waalaikumsalam, cepatnya kau Nis, aku baru je nak mandi"


"isk, tak senonoh la kau ni, keluar dengan tuala je"..



Tuesday, June 3, 2014

Dairi : Kisah Disebalik Kenapa Aku Tinggal Puasa Yang Lepas..

Assalammualikum wbt...

Pejam celik pejam celik dah pon masuk setengah tahun 2014..hujung bulan ni dah nak start umat islam semua berpuasa Ramadan..huhu..so ada lagi kurang sebulan je sesapa yang belum habis ganti puasa..aku pon ada lagi dua hari belum ganti untuk puasa tahun lepas..insya'allah sebelum Ramadan nanti bayar hutang siap-siap...

So kiranya dah hampir setahun la jugak aku disahkan menjadi pesakit kanser ni..citernya beberapa hari sebelum ramadan tahun lepas, aku telah jumpa doktor di sebuah klinik swasta akibat gejala kesakitan yang dah beberapa lama aku hadapi..kemudiannya aku dihantar untuk pemeriksaan lanjut dihospital dan terus ditahan wad pada 30 Syaaban dan terus operatian kecemasan pada 1st ramadan..huhu..

Itulah kisah kenapa aku banyak tinggal puasa tahun lepas ye.awal-awal puasa dah kena tahan wad, dah la anak aku kecik sangat lagi masa tu, bini aku pon baru habis pantang, aku  pulak disahkan ngidap kanser, down kejap aku..pastu orang berpuasa waktu siang..aku pulak awal sehari dah berpuasa..dah la puasa malam..ye la kan..orang nak operate memang prosedur dia kena puasa sebelum tidur..hahaha..

Monday, May 19, 2014

Info : Tiada Istilah Kawan Baik (BFF) Lelaki Dengan Perempuan.

Assalammualaikum wbt..

Sabtu lepas aku telah menghadirkan diri ke satu majlis perkahwinan seorang member aku di Shah Alam..beliau adalah salah sorang kawan perempuan yang paling lama aku kenal yang pernah jadi kawan baik aku dulu..percayakan korang perkenalan tu telah bermula pada tahun 2000..ketika itu dia baru tingkatan2..hahaha...

Apa yang aku nak ceritakan ni ialah tentang perhubungan karib antara lelaki dan perempuan..seriusly aku  tak percaya langsung lelaki dan perempuan boleh jadi kawan baik, paling rapat antara satu sama lain..bullshit..senang citer takde istilah lelaki dan perempuan berkawan baik..



Friday, May 16, 2014

Dairi Junior : Gambar Wazzi jer..

assalammualaikum wbt..

Genap je 20 Mei 2014 nanti, bermakna Ammar Wazzi dah pon setahun..sekejap na pulak masa berlalu..alhamdullillah setakat ni budak kecik ni membesar sihat normal macam biasa..walaupon kadang-kadang tu risau jugak bila dia demam,tapi alhamdulillah belum pernah perkara serius membabitkan kesihatan dia..

Ammar Wazzi mula berjalan pada umur 10 bulan..masa ni dia belum kuat lagi la melangkah tu..dapat la setapak dua..masih belum boleh tandingi aku yang start berjalan masa umur 8 bulan..haha..takda isu pape aku nak tulis kali ni..just nak upload kompilasi gambar Wazzi dari awal sampailah yang sekarang..

 dalam perut 7 bulan.



Thursday, May 15, 2014

13 Mei 2014 - Bukan Tragedi Rusuhan..

Assalammualaikum wbt..

Ramai yang tak perasan ataupon terlupa yang cuti hari wesak lepas adalah sama tarikh dengan satu tragedi pada 45tahun yang digelar peristiwa 13 Mei 1969.".Peristiwa 13 Mei pada tahun 1969 ialah rusuhan kaum yang berlaku dan kemuncak masalah perpaduan di Malaysia. Tragedi ini telah mengakibatkan kehilangan nyawa serta harta benda dan mempunyai kaitan yang rapat dengan "Pilihan Raya Umum 1969".ia merupakan satu titik hitam dalam sejarah negara Malaysia".-wikipedia

Tapi aku tak nak cerita pasal sejarah tu..aku sendiri pon belum lahir masa tu kan..hahaha..yang aku nak ceritakan ialah tentang cuti 13 Mei 2014 aku sendiri..point of the story ialah aku frust gila pada haritu..selepas kejadian tu berlaku, aku telah mengalami sindrom kemurungan seperti yang pernah berlaku sebelum ni akibat tidak membaca post Amran fans selama 2hari..

Kolam Kolej ke12 UM..


Sunday, May 4, 2014

Cinta Sempoi (tengok wayang) -part4

Err..mata aku terpaku seketika melihat perubahan pada Anis..baru je aku tak jumpa seminggu, rupanya dia dah bertudung...aku duduk dan terus mengalihkah pandangan takut-takut Anis sedar agak lama aku memerhatikan dia..

Kereta yang dipandu Anis terus meluncur laju di ikuti suasana sepi tanpa perbualan.kedengaran pula lagu Lucky by Jason Mraz ft Colbie sedang bermain di radio..lagu yang seolah-olah sedang mengejek aku..ahh.ntah kenapa tiba-tiba aku rasa perasaan yang kurang menyenangkan. agak janggal sejak dari tadi masih tiada siapa bersuara..


Monday, April 28, 2014

Info : Ketawa Menipu Kita.

Assalammualaikum wbt..

Setiap orang yang sihat mental dan bebas dari unsur mengkhayalkan tak terlepas dari memiliki emosi..orang gila pon sebenarnya masih ada emosi, sebab tu diorang pon tau marah, suka, sedih dan sebagainya, cuma emosi tu tak mampu dikawal agaknya..macam tu jugak la kalau kita dalam pengaruh alkohol atau dadah, emosi dan perasaan tak mampu dikawal sendiri oleh otak..so takda bezanya la orang gila dengan pengkhayal tegar ni kan..hehe

Apa yang aku nak tulis harini berkenaan satu emosi keseronokkan yang lahir dari perbuatan yang dinamakan Ketawa..ramai yang kata "Laughter is the best medicine."..ni dikira merangkumi perubatan bukan dari segi mental, bahkan fizikal.dalilnya ketawa atau senyum bukan hanya reaksi muka tapi ada kaitan dengan penghasilan endorfin dalam otak yang boleh mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi yang menjadikan seseorang itu lebih selesa.. 


Tuesday, April 22, 2014

Sihirkan aku, andai sihir tu wujud..


assalammualaikum wbt..

Minggu yang lepas aku telah dikejutkan dengan satu berita buruk yang menimpa salah seorang anak jiran mak aku dan juga merupakan anak murid mak aku dalam mengaji Quran..serius perkara yang aku dengar tu membuatkan aku tersentap..

Kesian dan semoga beliau sembuh..adik Ayuni ni masih bersekolah tingkatan satu tapi sehingga kini sudah hampir tiga bulan tidak bersekolah sebab menderita sakit misteri atau lebih tepat telah terkena sihir..aku tak paham betul kenapa la masih ada lagi orang zaman FB ni mengamalkan ilmu sihir ni..

Dah bermacam ikhtiar yang keluarga adik ni buat tapi nampaknya masih belum diizinkan sembuh..dari yang mak aku ceritakan, pada masa-masa tertentu terutama petang selepas asar hingga ke waktu malam, dia akan menjerit sakit pada bahagian pinggang atau badan seperti di ikat kuat dengan tali dan merayu-rayu mintak dilepaskan ikatan tu..

Dan kadang-kala dia akan menjerit sakit rasa seperti badannya di cucuk-cucuk dengan benda tajam..dan yang paling kesian, adik ni akan kesesakkan nafas  dan kadang kala pengsan sebab rasa seperti lehernya di cekik kuat dan lemas..macam biasa, bila sakit macam ni, takda penjelasan logik yang boleh doktor jelaskan..walaupon ketika sakit, dan dibawa ke hospital, doktor tetap mengesahkan adik Ayuni ni takda apa-apa penyakit atau infection..

Wednesday, April 16, 2014

Cinta Sempoi (first date) -part3


Hujung minggu yang lepas...

Macam biasa waktu cuti ni biasanya aku akan bangun awal sikit sebab banyak kerja kat rumah nak siapkan..maklum la orang bujang..semuanya kena buat sendiri..nak membasuh baju, kemas bilik bagai.dah siap semua baru la aku sambung balik tidur..
 
Tapi sejak Anis wujud dalam hidup aku beberapa bulan ni, aku dapat rasakan ada perubahan yang berlaku..
kadang-kadang aku pon hampir tak pasti, adakah aku rasa ia satu gangguan atau keseronokkan..
yang jelas, mulut kata lain, tapi hati lain...

Tengah-tengah aku main buih cuci motor aku, berbunyi pulak fone yang aku letak tepi meja bujang depan rumah tu..

Anis calling tertera di skrin sentuh...

"ala minah ni, apa dia nak pagi-pagi dah call aku" 

Friday, April 11, 2014

Biadap : Guna alasan orang lain sebagai alasan sendiri.


assalammualikum wbt..

Dalam sibuk-sibuk minggu lepas masa buat kerja, sempat jugak aku melayan chatting kejap dengan Chuu kat group..saja nak release stress..so secara kebetulan aku tersedar satu perkara yang biasa orang kita amalkan bila berinteraksi dengan orang lain untuk situasi yang aku nak ceritakan ni..

Aku tak tau nak bagi istilah apa untuk situasi ni, tapi secara tersuratnya, ia adalah perbuatan membuat alasan bagi pihak kedua sebagai alasan untuk pihak empunya diri..huhu..bunyi pon dah pelik kan..haha..tapi percayakah anda, hal ni sebenarnya terlalu biasa kita lakukan..

Ni la dia sikap orang kita, suka sangat pentingkan diri sendiri..sampai buat alasan untuk sesuatu, contohnya menolak pelawaan pon taknak tunjuk alasan tu datang dari diri sendiri.nak jugak manipulasi keadaan macam pihak yang mempelawa pulak ibarat bagi alasan...masih tak paham lagi apa yang aku terangkan??..

Tuesday, March 18, 2014

Sekapur Sireh..

assalammualaikum wbt...

Lama jugak aku tak menulis macam biasa..bukan taknak tulis, tapi serius otak aku dah beku agaknya..lagipon aku dah malas nak research perkara macam isu semasa dan apa-apa hal berkaitan masyarakat ni untuk aku tulis semula..baca dan beramal untuk diri sendiri je sekarang..haha..

Walaupon blog sampah ni dah suam-suam milo je, tapi aku berterima kasih jugak pada engkorang yang masih setia baca..terharu jugak..haha..walaupon tak ramai yang datang komen macam dulu-dulu, tapi aku tau masih ramai yang masuk ke sini baca entri aku sebab statistik masih agak tinggi untuk posting-posting aku yang lepas..

Koleksi novel bini aku..yang 2 kiri tu je aku punye..
DVD Man Of steel dengan Anime death note..haha

Monday, March 17, 2014

Cinta Sempoi (Lepak) -Part2


Perhubungan aku dengan Anis semakin rapat selepas perkenalan tempoh hari.tak sangka jugak rupanya dia seorang yang ramah..secara tak langsung Awe pon menumpang kelebihan ni untuk cuba mendekati Anis..asal ada masa terluang je mesti nak ajak keluar minum bertiga di restoran mamak berhampiran..


"Ril, aku nak ajak Anis lepak makan kat mamak jap, mung nak follow ko?" tanya Awe..


"Malas lah, kau pegi jela, tu pon kalau dia nak la lepak ngan mu je " sempat jugak aku menganjing Awe..haha..


Bukan apa, dah beberapa kali jugak kalau Awe mengajak Anis keluar minum, mesti Anis akan tanya aku ade ikut sekali ke tak..mungkin sebab Anis nak berkawan dengan Awe pon sebab aku ni kawan serumah dia..ntah lah..cuma pertaruhan untuk untuk memenangi hati Anis tu aku dah tak peduli lagi..


Saturday, March 15, 2014

Cinta Sempoi (Pertaruhan) -Part1


Namaku Hairil, berumur 25..aku berkerja sendiri sebagai 'runner' untuk sebuah syarikat pencetakkan..boleh la untuk menyara hidup..salah seorang kawan serumah aku pulak namanya Sham, orang panggil dia Awe je..dia ni budak Kelantan..aku kenal dia masa belajar sama-sama dulu..tapi mungkin nasib dia lebih baik, dia dah selesa bekerja dengan kerajaan sekarang..

Cuma apa aku nak ceritakan, kami secara tak sengaja dah terlibat dengan satu pertaruhan yang melibatkan seorang gadis..yup..kami bertaruh siapa yang akan berjaya menambat hati seorang makwe ni...sekurang-kurangnya dapat keluar dengan dia..

kalau nak ikutkan, memang jauh sangat beza personaliti aku dengan Awe ni..dia nampak lebih ada tarikan untuk menambat hati wanita la..dah tentu dalam pertarungan  ni susah untuk aku berjaya..

tapi aku layankan jugak pasal geram pulak aku dengan Awe ni  menganjing aku.. 


Wednesday, March 12, 2014

Sains dan 'Nature'


9.30 pagi..suasana yang hening di dalam Makmal Sains, kelas 5 Perdana..Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Selayang..

*****

Kelihatan dua orang pelajar yang tidak mengambil perhatian semasa gurunya mengajar sedang berbual di belakang..Topik yang dibualkan berkemungkinan nampak lebih ilmiah berbanding apa yang gurunya Pn.Aini sedang sampaikan..


Pet atau nama sebenarnya Mohd Rafiq seorang ketua tingkatan, memiliki sifat malas infiniti, tapi sukakan cabaran..panggilan Pet dipercayai muncul disebabkan style beliau suka berjalan slowmo, bersuara perlahan, gaya lalok dan suka tidur di dalam kelas..lalu seorang kawan beliau memanggilnya 'Pet' simbolik kepada gaya seorang Mat Pet @ penagih dadah..

Thursday, March 6, 2014

Wazzi Si Tunas Islam.



Tahun ni anak aku Wazzi dah pon mula pra sekolah...mulanya bincang dengan bini aku nak hantar ke Tadika omputih, tapi last minit aku tukarkan je masuk Pasti (Pusat Asuhan Tunas Islam)..biar molek sikit kecik kecik dah belajar agama kan..


Seronok melayan anak-nak tengah nak galak bercakap ni..asal balik je dari tadika ada je benda Wazzi nak ceritakan..



" Papa-papa, tadi kan, cikgu cakap hisap rokok tu haram"..buat benda yang haram tu berdosa kan..



ye sayang..sambil rokok yang baru aku nak nyalakan tu terkembali semula ke kotak......


Haruskah ku terima..


" saya cintakan awak, saya janji akan bahagiakan awak, percayalah " kata Faizal kepada satu satunya gadis yang dia minati sejak setahun lepas yang dikenali di Universiti..


Faizal masih tidak berputus asa untuk memenangi hati Sarah..walaupon sudah berkali-kali lamaran Faizal ditolak, dia betul-betul tekad..biar putih tulang, jangan putih mata, asalkan gadis idamannya dia berjaya miliki, dia akan terus cuba..


Mesej dari sarah petang tadi  betul-betul buat Faizal tertanya-tanya..


"awak terlalu baik untuk saya"..

Wednesday, March 5, 2014

Mencapap Ke Kedai Buku..



beeb..1 new message


" U free tak esok? kalau busy body takpela?"


Zafira Izzyan, makwe aku yang tengah studi kat MSU..agak comel orangnya..
mesti ada niat jahat msg aku malam-malam ni..


lepas 5minit..beeb lagi..


" boleh temankan i pegi kedai buku esok, nak beli novel la "


15 minit kemudian..



Sunday, March 2, 2014

Dairi blogger : Bowling-Bowling Kopitiam Members.

assalammualaikum wbt..

Al-kisahnya pada hujung minggu lepas, satu perjumpaan blogger picisan telah pon selamat dengan jayanya seperti yang dirancang...ini bukan geng blogger taf2 atau mana-mana group blogger hebat pon ye..jauh sekali blogger retis nak terlibat..

Series aku bangga dapat kenal geng-geng blogger ni semua..kitorang ni bukan baru lagi kenal..dah lama pon..alhamdulillah hubungan tu semakin rapat bila dapat mengadakan perjumpaan camni..ingat senang ke nak kumpul camni weh..meh nak bagitau sikit kenapa aku rasa group ni power..

Thursday, February 20, 2014

Teori evolusi yang memualkan..

amaran : entri ni mengandungi unsur-unsur riak, lucah,dan troll yang tidak keterlaluan.

assalammualaikum wbt..

Kalau mengikut kalendar hijrah, tahun 1435 ni umur aku dah 30 pon sekarang..kalau ikut masihi je belum genap lagi..apa pon usia se gini orang cakap dah kira dewasa la ye dak..cumanya, kadang-kadang aku macam tak rasa pon lagi aku dah macam tua..rasa macam  muda je, macam comel je lagi...ekekeke...

Bukan apa, macam aku penah citer dalam entri 2 tahun lepas ( kalau korang ada baca la), masa tu umur aku kira 28 la kan..makwa promoter P1 wimax  yang aku citer tu duk ingat aku baru dalam 18 -19 tahun..bayangkan punya la jauh lari..10 tahun kot perbezaan salah dia teka...hehe..

Sunday, February 9, 2014

Berita sukan yang diulas dengan kaki : JDT

assalammualaikum wbt..

Kalau tak mampu bersorak ketika pasukan anda dibangangkan, jangan bersorak ketika pasukan lain dibangangkan #AktaSukanStar


Dah macam macam hal jadinya dalam bola sepak Malaysia sekarang ni..ada yang bagus dan ada yang buruk..ramai yang tau punca tercetusnya kekecohan dalam liga bola sepak negara kita ni ye kan..team mana lagi kalau bukan JDT.. hahaha..lepas satu, satu hal yang jadi setiap kali ade perlawanan dengan pasukan JDT..

Mulanya aku bangga gak fenomena yang JDT bawa untuk kebangkitan liga bolasepak tanahair ni..fasiliti world class, ada stadium sendiri, pemain Star world class..coach pon world class jugak..tapi apa yang dah jadi sekarang nampaknya fenomena bertukar menjadi bahan trolling jer..

Wednesday, January 29, 2014

Pemikir luar kotak atau luar otak.

assalammualaikum wbt..

Sejak kecoh pasal video mamat yang bernama Benz Ali yang tersebar kat youtube, ramai dah orang membuat ulasan tentang statement beliau..seriously aku tengok video tu pon tak habis dan malas pulak aku layan sangat..cuma dari komen rata-rata ramai yang menghentam dia..

Aku taknak jatuhkan hukum apa-apa pada dia walaupon dah ramai yang lebih arif soal ni yang mengatakan Benz Ali ni dah kafir, sesat, atheis, sosialis, orientalis, gila isim dan macam-macam lagi sebab ideologi yang Benz kemukakan dalam video tu..aku tak tau nak cakap apa sebab macam aku cakap la, aku tak paham keadaan sebenar sebab tak tengok pon video tu..

Friday, January 10, 2014

Hot : Felixia

assalammualaikum wbt..

Tak tau la aku ni yang noob ke tak lambat dapat tau kisah ni, tapi dari tarikh posting entri blog makwe tu idok la lama sangat..baru bulan 12 yang lepas je..kisah ni ecely aku dapat dari video yang salah satu page macai ni post kat FB.. makwe comel ni telah diundang ke rancangan TV Al-hijrah bercerita tentang perubahan dia yang kini lebih selesa menutup aurat dan berhijab..

Mungkin geng-geng hijabista, fashionista, kaki fap2 dah kenal kot makwa yang aku maksudkan ni..yup, beliau ialah Felixia Yeap..seorang professional Model, Ex-Playboy Bunny , Playboy Model , Mermaid dan Blogger..orang KL tapi dibesarkan kat Ipoh..

Seriusly aku tak kenal pon sapa dia sebelum ni..Tapi lepas aku tengok video tu dan aku google image untuk lebih kepastian tentang dia, huh..memang boleh membuatkan hidung berdarah jugak la..macam aku tulis atas tadi, bekas playboy bunny kot..kehkehkeh..

Monday, January 6, 2014

Harapan yang bukan Azam

assalammualaikum wbt..

Pejam celik pejam celik kini dah pon masuk tahun baru 2014.secara tak rasmi nya lagi, tahun ni jugak lah umur aku akan masuk 3series..hahaha..aku perhatikan ramai orang yang buat status kat FB semperna tahun baru ni yang renew azam, buat perancangan dan macam-macam lagi la..

"Tahun 2014 ni gua nak kawen lagi sorang" kata salah sorang member aku..hehe..tu salah salah wishlist yang biasa..azam pon gitu gak la..ada yang blom tercapai tahun-tahun yang lepas, sila la cuba lagi ye..bagus la tu, sekurang-kurangnya korang ada azam..

Tapi aku kesian jugak dengan segelintir golongan muda yang meluahkan perasaan yang tahun 2014 ni akan terus jadi tahun kesempitan hidup..minyak, tol, gst, makanan, dan segala-galanya akan terus naik dan makanya, "bujang lagi la aku tahun ni"..hahaha.. kesian, tapi apa boleh buat kan..kawalan harga kan keketuman ketetapan tuhan..hihi..Insya'allah dipermudahkan la nanti kalau korang betul-betul ikhlas nak berumah tangga tu..