Friday, July 6, 2012

Sentap : Mentaliti serupa beruk..

assalammualaikum wbt..

Dalam bulan Julai ni keadaan aku mungkin agak kelam kabut, sibuk dan kekurangan RM lagi..anniversary perkahwinan aku pon dah dekat ni..hihihi..nak buat persediaan puasa dan raya pulak lepas tu..haih..tambah serabut bila aku pikir masalah yang aku nak cerita kan kali ni..

So apa aku nak cakap sikit ni isu berkaitan mentaliti segelintir jenis masyarakat kita ni yang memang buat aku jelek..mental low setaraf orang sakit mental..bukan isu tak sekolah tinggi atau terlebih tinggi macam Mat jebon..aku nak cakap pon tak tau macam mana..tapi keadaan ni aku dah perhatikan sendiri..mentaliti tahap beruk..elok tinggal kat hutan..

Untuk pengetahuan korang semua..aku baru je beli rumah baru..hoyehh..lepas ni aku tak payah lagi tinggal kat rumah sewa..hihihi...pasal yang aku cakap kelam kabut tadi dan kekeringan RM, dah tentu sebab dalam bulan ni aku dah nak pindah dari rumah sewa aku sekarang..masalah duit pulak..rumah tu belum ok sepenuhnya..banyak nak kena buat lagi..adehh...dah la nak masuk ramadan lagi dua minggu..tak tau sempat ke tak aku nak uruskan semua ni..

Pasal mentaliti yang rendah tu..aku dah nampak kat kawasan kejiranan baru aku ni walaupon aku belum pindah..biasa la rumah pangsapuri je..rumah aku tingkat 15..selama aku hidup ni, aku tak pernah lagi tinggal kat rumah flat atau pangsa ni..ni la bakal 1st time..apa boleh buat..rumah type ni je yang mampu milik sekarang kan..better dari aku menyewa..

yang belah kanan tu blok rumah aku..


Apa yang aku tak puas hatinya..kenapa segelintir penduduk kat rumah flat ni ada perangai macam beruk..kenapa tak boleh jaga harta benda bersama tu elok-elok..demm..pasal hal ni aku memang marah..hujung minggu lepas aku pergi cuci rumah tu sebelum nak masuk nanti..baru sampai tepi lif tu dah ada orang longgok meja rosak mengganggu laluan..tak paham aku..susah sangat ke nak buang kat tempat sampah yang dah disediakan..b.a.n.g.a.n.g!!

Pintu lif terbukak je, terus nampak banyak hasil-hasil contengan beruk..aku dah geleng kepala kat bini aku..masuk lif, tekan tingkat 15..pintu tutup ,terus gelap gelita..arghhhhhhhhhhhh..lampu lif pon takda..tension gila aku..aku tak tau kenapa jadi macam ni sedangkan flat tu baru lagi..kenapa orang duduk flat, pangsapuri ni memang mentaliti rendah ke?habis jahanam semua benda..harap rumah je tinggi, mental rendah..adakah bila aku dah tinggal tetap kat sana pon aku akan jadi macam tu jugak..arghhhh tidak...........

Mungkin orang yang sejak kecil duduk flat atau dah biasa tinggal kat flat tak rasa apa aku rasa ni..sampah bersepah,busuk,hancing,vandalisme, bagi korang tu hal kecik je..bagi aku tak..aku memang sangat pentingkan keselesaan ni..berbeza bila korang tinggal kat kondominium atau apartment mewah sikit..contohnya rumah kakak aku sekarang ni..dari dia pindah tahun 2008 dulu sampai sekarang..lif tetap cantik tanpa ada apa-apa contengan beruk, dinding bersih tak payah cat baru pon..sampah tak bersepah..kolam renang cantik bersih..suasana pon tak bising..

Nampak tak beza mentaliti orang tinggal kat rumah mahal dengan rumah murah?persoalannya.. faktor apa yang jadi punca berbeza camtu sekali..penduduk kondominium dan apartment pon orang biasa jugak, bukan aien alien..tetap ada jugak budak-budak, remaja, remaja purba, orang tua..tapi kenapa diorang boleh jaga harta benda elok-elok?kenapa diorang tak conteng dinding bangunan atau lif? tak buang sampah rata-rata, tak kencing kat tangga?tell me why...

apa nasib kolam renang yang cantik ni kalau ada kat flat kan..hahaha..

Aku tak dapat bayangkan kalau la rumah pangsapuri atau flat ni ada kolam renang..silap haribulan, kolam renang jadi lebih kotor dari loji kumbahan, ada yang cuci kereta tepi kolam renang, dan sadis lagi kalau parking tak cukup, parking je terus kereta atau motor dalam kolam..kahkahkahkah..maaf la aku menganjing sangat orang yang tinggal kat flat ni..tapi mentaliti sebahagian orang flat memang low..tu hakikatnya..

Mungkin disebabkan ramai yang menyewa kat flat ni menjadikan flat ni berimej buruk kot..sebabnya mentaliti beruk-beruk tu dah set yang ni cuma rumah sewa je..tak payah aku nak sibuk hal orang, tak payah nak kenal jiran, tak payah jaga harta benda pasal bukan rumah sendiri, dan sebab dah bayar mantenance boleh suka-suka buang sampah merata..betul tak pendapat aku ni..hahaha..

Aku meluahkan rasa tak puas hati ni tadi kat member aku..dia pon tinggal menyewa kat flat sekarang ni..simple je ayat dia.."haa, baru kau tau tinggal kat rumah flat macam mana" lol..kalau ada rezeki beli rumah lain atau rumah sewa ayah aku dah kosong nanti..boleh la aku duduk rumah bertanah balik..at least boleh jugak aku tanam cili..aku suka bercucuk tanam ok..hehe..


p/s : makcik kat opis aku ada cakap kalau nak tinggal kat rumah pangsa, kena sediakan payung terjun..betul ke?

98 comments:

  1. Replies
    1. elehh, padehal suke letteww dok dalam lift gelap gelap ngn bini

      Delete
    2. jadah aku suka gelap2 dalam lift plak..gile..kat bilik ngn bini pon aku suka terang2..ekekeke..

      Delete
    3. Nampaknya kena beli lampu suluh la nih.. supaya seni2 dinding lif tu terserlah. haha..

      Delete
  2. payung terjun?? buat ape sih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau gempa bumi bleh cpt2 lompat kalau tingkat tinggi..

      Delete
    2. lol baik punya cadangan mak cik tu hahahaha

      Delete
    3. tu la..pandai jugak makcik tu buat lawak..geram je aku..hahaha..

      Delete
    4. Tingkat 15 jadi mmg perlu payung terjun tu. harhar.. kot2 lif rosak, nak cepat ke tempat kerja lagi. Payung terjun mmg kena pada masanya.

      Delete
    5. so betul kata makcik tu kan..duk tinggi2 kene ade payung terjun..ekeke..

      Delete
  3. payung terjun tu untuk senang nnt nak campak u kat bawah..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang jugak la kalau lif rosak kan..hahah..tpi nak nak naik plak mau tecabut lutut..hehe..

      Delete
    2. kalo lift rosak,u dokong la i smp atas..hehe

      Delete
  4. Replies
    1. ehem2..patutnya ko kena standby tempat 1st tu utk aku...:-w

      Delete
    2. hahahaa..ko awal sangat tak bleh kire..>:P hahaha..

      Delete
    3. Haha.. lain kali buat post baru, kena inform kat H dulu nih.. Kesian pulak. kali ni dia dok l.a.s.t

      Delete
  5. belum lagi kes yg suka menyebok hal rumahtangga orang lain. adoiiii.... sabo je la kalau duduk kat rumah flat nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg sibuk hal rumah tangga orang ni payah kak..bleh kacau bilau jadinya..hidup berjiran tu memang perlu..tp jgn sampai sibuk lebih2 sangat dah la kan..

      Delete
  6. sejutu! yg duk uma flat ke uma banglow ke apartment ke sume pon org biase je.bukan alien..tapi npe mentality org duk flat nie rendah..kite sendiri yg ade power change surrounding, bkn surrounding yg ade power change kite..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sejutu gak!..haha..orang dan bangsa yang sama tp berbeza bila taraf hidup tu berlainan..tak paham aku.masa sekolah cikgu tak ajar depa kot jaga harta bersam ni..

      Delete
  7. aku rasa pasal warga asing gak kot.. Dulu aku dok flat yg dorg ada memg busuk giler ah!.. Kt lift pn kencin.. Eeuww.. Tp flat kakak aku. Mostly warganegara.. Bersih je. Aman damai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul gak tu makcik...tapi kawasan aku ni org sini je..warga asing aku tak nampak pon..kira area pekida je.lol...kehkehkeh...

      Delete
    2. adeh... mental betul la kan.. aku rase nanti ko da pindah.. better ko buat tusyen kt pnduduk situ.. kehkeh..

      Delete
  8. sesak la aku tengok. haihh.. takpelah.. nak mula hidup memang macam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu flat baru dee..kalau 10tahun lagi tak tau la jadi camne..lemas terus..hahaha..

      Delete
  9. tinggi woo. 15 tingkat. mentaliti beruk . kehkehkeh,
    saket hati jugak kan kalo dok kat persekitaran macam tu.
    kau sabar je laa

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku sabo je la kalau tak nampak beruk2 tu buat keje..kalau depan mata aku memang kene maki la jawabnya..grr..

      Delete
  10. tu belum lif rosak, kes pecah rumah...bla..bla..bla..
    "jaga2..ada yg perhati..."
    hehheehe...

    flat kt area klang bersepah dgn bangsa asing..myanmar,nepal,indon...semua ada..
    Tunggulah flat bro akan dihuni oleh org2 obersea..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..bahaya tu..aku harap rukun tetangga sini tak bagi la foreigners tinggal kat sini..yg sebangsa pon bnyk tak paham bahasa, apatah lagi lain bahasa,budaya ni..hahaha..
      bukan nak rasis, tapi biar warganegara lagi senang handle..hehe..

      Delete
    2. Betul juga..Biarlah tak paham bahasa sekalipun asalkan bangsa sendiri..

      Tp sejak aku dok kuarters ni, aku cuma kenal jiran2 yg duduk rumah bawah je..yg lain tu, lain hal..
      Asal balik kerja je, dok berlonggok sana sini..cannot gi lah..
      Takat senyum, hai2, bye2..kang xtegur lgsg kata sombong lak..

      kena pandai bawak diri kalau duduk umah bertingkat2 ni..

      Delete
    3. ada apartment baru kat sini..memang dah kuat kuasakan dah syarat tu..besar2 dah tulis kat pagar "foreigners not allowed" sekali tengok kelakar jugak..tapi atas persetujuan penduduk jugak diorang buat mcam tu..

      Delete
  11. salam gan ...
    menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
    di tunggu kunjungan balik.nya gan !

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk..aku kene sekolahkan plak..terima kasih atas nasihat tu gan..haha..

      Delete
  12. Wah..rumah ko lg tinggi..Aku tingkat 13 jep.Kehkehkeh..
    tp apartment aku duduk ni ada swimming pool..kena pakai bikini..hoho...

    ReplyDelete
  13. Kahkahkah..aku terkomen guna nama member aku...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..ko duk apartment mesti la ade pool..kim salam kat athirah tu sida..

      Delete
    2. kahkahkah..laju jep ko kirim salam ye?

      Delete
    3. ko duk mana sida?no fone dia ade?hahahhaa

      Delete
    4. Hahaha..No phone dia takde..No phone cik puan wany ada..nak? kehkehkeh..

      Delete
  14. baru je nk taip last td =_=' org atas dh ckp.. ho3.. tahniah kerana sdah berpindah ke rumah baru... err, sian kt bro bundle kerana mnghadapi situasi2 yg sgt mnjelekkan itu.. hahaa.. apapun, bersabar je laah.. ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ko pon dah nak terjebak dengan no giliran ni ke?hahaha..
      aku belum pindah pon lagi..tp bakal berpindah la ni..belum masuk dah rase semak..nanti duk sana terus camne tah rase..saboo je la..

      Delete
  15. err.. mcm dh nk terjebak je kn.. ish3.. kna lari cepat2 ni spy x terjebak.. haha..

    dlu penah stay kat rumah akak, kat kondo kelana jaya.. best je tpt tu, aman damai.... lif x rosak, n bersih.. hehe.. nt kalo dh byk duit, beli r rumah yg dpt mnjanjikn keamanan dan keselesaan kepada anda n jga keluarga.. kih3

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila terjebak..sebab buat masa ni..belum ada tempat 2nd last..zzzzz

      Delete
    2. sila2..hahhaa..tapi lepas amik no kena komen betul2 jugak emma..penat aku tulis kalau dapat no je..hahahhaa..

      Delete
    3. xnk r 2nd last.. tu no H je.. hua2.. bro, wlupn sy amik no, sy tetap komen btul2.. donwory2.. sy hargai karya penulisan bro.. hohoho

      Delete
  16. Tahniah Pakcik dah ada umah sendiri. Jeles aku! Aku pun menyewa lagi, maseh menumpang kaseh mak ayah. Bwahaha!

    Mostly org duk flat mmg camtu kut. Cam kat umah akak aku, kebanyakan dorang dpt pampasan umah flat tu sbb tanah umah dorg duduk dulu (setinggan) government nak majukan. Then government bg pampasan umah flat utk dorg. Tak sampai setahun dorg duduk, jap je environment umah tu dah cam 10 tahun berpenghuni. Sume vandalisme cam yg kau ckp tu r. Dinding berconteng, sampah sepah2, tangga bau hancing.

    Aku igt bila dah pindah drpd kwsn setinggan ke umah flat yg baru tu dorg akan ubah mentality & rasa nak jaga kwsn umah flat tu. Sbb kwsn setinggan, konfem2 dpd awal duduk dah sedia kotor. Tp umah flat tu kwsn baru, so peluang r nak mula balek kehidupan jadi org pembersih kan? Tp betul r cakap kau, mentality. If mentality dah tahap camtu, tahap camtu jek r selamanya agaknye. Tak reti nak appreciate sesuatu peluang baru yg dtg.

    Yeyyy! Pakcik dah ada umah baru sendiri, raya boleh la serbuuuuu! Hakhak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a la makcik..kat sini pon flat bnyk dari pemindahan setinggan..tp rumah aku ni rasenya bukan pemindahan setinggan tu..tp tipikalnya rumah flat lebih kurang setinggan je..nak2 yang dah 10 thun tu...

      dah ade rumah baru jage la sama2..ni buat perangai duk setinggan lagi pasal apa tah..haih..

      jemput la raya nanti datang rumah aku..tingkat 15 paling cantik dan bersih tu rumah aku la..hahaha..

      Delete
  17. Weh umah ko ni area mana? Skali tgk mcm kat gombak 2x tgk mcm kat kepong. Ke kat mana?
    Apa kata ko mntak jadi presiden masyarakat kat situ. Manatau ko leh ubah mentaliti dorang jadi semenggah sket. Hehe. Ok tak cadangan aku? Kehkeh

    Mls login

    ReplyDelete
  18. Owhh tapi ase mcm selayang. Dkt ng umah fara. Kan? Gigih pulak aku meneka. Kehkeh

    Mls login

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..mana ko tau ni?hahaha..ha dekat2 umah fara dengan dewan masa kenduri aku haritu je..

      Delete
  19. tu la kan. kalo g umah flat, suasana tu tak rasa pun macam dok kawasan rumah. sabo jelah bundle, dah beli pun kan. hidup lah dengan aman di sana. kikiki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cam duk hostel pon ade..hahaha..sabo je la..sob..sob..

      Delete
  20. Dah dulu mase baru siap aku pnh survey nak duduk situ. Sb tu bila tgk mcm familiar je. Moga dgn kehadiran ko kat situ. Penduduk situ akan berubah. Manetau aura ko menular ke dlm diri dorang kehkeh

    Mls login

    ReplyDelete
    Replies
    1. laa ye ke..hahaha..tau aje..ekeke..org situ mcam tak makan saman je..

      Delete
  21. dh ade umah sndiri erk, tinggi tu 15 tingkat..lau sume lift rosak makin kurus la sam nih, tpaksa naik guna tangga..kahkahkah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn la rosak time2 aku nak pegi keje ke nak balik keje ke..lunyai aku nak panjat tangga..hahaha

      Delete
  22. awai gila beli rumah.. hang ambik la rumah tu.. bagi tanah kat aku.. k? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dak la awai sgt..dulu masa bujang enjoy ja tak kumpui duit..skg umah flat je la aku mampu..hahaha..tanah kubuq ja dah ada lani.hang nak ka?..hahaha..

      #terharu plak aku sifu masuk sini..

      Delete
  23. Nak buat camen bro, umah jenis camni mmg kena sharela dengan pelbagai jenis ragam human. Hoho.. Umah flat kat bandar, tu dekat ratus ribu gak tu. Jika bro dok kg bagus gk sbnrny, 30k dah boleh beli sebidang tanha. Jika buat rumah batu kecil ala2 rumah teres tnp tngkt atas, 3 bilik dlm 40k. Lol.
    Sy penah gak dok apartment sewa tapi besih sbb ada security dan pintu lif pun kena pakai kad. Mcm hotel pulak tapi berbaloi lah sebab semua terjamin. Kolam reang sy tak pergi lak walau menetap dekat setahun lebih. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la apple..saba je la..haha..umah flat dekat ratus ribu..rumah lot dah tentu ratus ribu ye dak..haha..takpela insya'allah ade rezeki, bleh beli rumah lain..senang kalau kl ni tanah murah..memang aku beli tanah je pastu buat rumah sendiri..

      apartment dgn kondo memng berbeza dari flat..berbeza facility dan mentaliti..haha..

      Delete
    2. Haha.. ayat terakhir tu saya setuju. Ada gak bertandang kat ruamh kawan masa Raya dan mmg berbeza benar. Ruang tamu lebih kecil dari bilik tdr sy. Sbb tu kot sy tak berimpian dok bandar. Walau rumah papan ke, bambu ke, luas selesa cukup. haha..

      Bundlepages tutup kaunter ke? dah takde post pape kat sana. Lol.

      Delete
    3. besarnye bilik tido ko apple..haha..tp tak heran la kau tinggal kat rumah lot..tu untungnya ade rumah kmpung..aku kalau boleh nak jugak duduk luar bandar ni..tapi mana plak nak kerja..haha..

      #bundlepges ada la post baru..

      Delete
  24. Bukan nk ngata... kadang2 manusia ni susah nk jadi benda yg bukan milik mrk. kenapa erk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi maksud ko jage ek..hahaha..
      kalau tu yang dimaksudkan..orang tu spesis kurang sivik dan tanggungjwab la..
      pentingkan diri dan elok campak je depa ni dalam kandang buaya sultan johor..hahha..

      Delete
  25. liniey, not. haha.

    aku setuju. ak tak tau knape. ade org pk sbb low sosio-eco. smetimes, stdents ak yg tggal kt flat kurg Ok klo nk banding dgn stdents yg tggl kt condo sume3 tu. ak pn keliru xtau alasan yg jitu. ak slalu dgr yg "budak flat memang mcm tu". sedih je rase bile msyrakat dh kurg sivik sedangkan hal kebersihan so n so turt dianjurkan dalam mane2 agama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku fikir, kalau mantap jati diri, di mana2 pun dri dan sahsiah tetap terjaga tak kire la duduk mane pun.

      *btw, ak x stay flat pn sbb ni. ak x pnah stay since kat kg, umh parents aku, umah kg. smbung blaja, duk kt umh yg bkn flat. quite costly ntk stdent mcm ak. tp yg pntg, selesa n feels like home. maaf ye, dh mcm esei pendek. eh, rumusan tmpat tinggal saya. hhehehe'

      Delete
    2. linie not now..hahhaa..

      ko kene kaji masalah tu yuyu..kenapa jadi macam tu..untuk student ko gak kan..hehe..makin besar lak aku rasa masalah ni..aku cuma ckp pasal mentaliti duk flat,ko kaitan plak pasal pelajar ko walaupon aku tak jelas maksud kurang 'OK' ko tu pasal akademik atau lain..

      ok la tu ko tak duduk flat..walaupon mahal sikit umah tu janji selesa..jiwa aku pon lebih tinggal umah kg sebenarnya..tp belum mampu la nak beli rumah bertanah ni..hehe..

      Delete
    3. akademik n sahsiah. kurg ok. sedih plak rasenye. "rumah awk kat mane?" "flat tcer.". aih..

      Delete
  26. lagi satu, aku tak berkenan dengan tajuk entry. ko nk kena denda ke ckp cenggitu depan ckgu? kihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. rilek la teacher..saya kan budak nakal..biase la tu..hahaha..

      Delete
  27. setuju bro.. mentaliti ogr2 kita masih rendah... sama la org2 kat pangsapuri gua... nama je pangsapuri.. tapi mental macam angkasapuri... ahakz..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkeh..mental macam angkasapuri pon boleh gak..gua paham maksud tu der..hahaha..sesuai sgt..kehkehkeh..

      Delete
  28. bro, lu beli marker lepas ni. buat entri kat dinding lif. tgk ramai tak follower.haha.. tayah metaip dah..ekekekeke...

    * banyakkan bersabar ye. nak buek camno laie.. satu yg pasti, org sesame melayu ni, bila ditegur kang bergadoh pungpangpungpang. ceharam kan? sedih gua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku nak beli cat merah je pasni..simbah je dalam lift tu..buat gaya along sikit..hahaha..

      Delete
    2. merah??? pehhh, gua suka beb. mohon bagi alamat, gua nk bergambar kat lif flat lu. :)

      Delete
  29. No 79 yeah! Aku pon dok umah flat. Tp flat 4 tgkt je. Takde lif. Tapi tak la. Kronik sgt masalah beruk2 bermentaliti rendah tu. Cuma parking je payah sket. Ko beli umah 2nd hand ke umah baru? Ngape smpai teruk gitu vandalisme dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..aku no 80 kira last la ni..hahaha..sebenarnya tak la teruk sgt pon rumah aku ni pasal baru lg..aku bayangkan tempat lain2 yang lagi teruk..haha..aku beli rumah baru lani..1st hand..

      parking kat rumah aku tu takde masalah plak pasal parking banyak gila..

      Delete
  30. Aku 81??dapat hadiah tak..

    biasa lah rumah flat,,kalau tak bau kencing kucing pon tak sah..hehe

    apa kata,,kau ubah mentaliti diorang!!haha,,satu cabaran tu...kekeke..ada berani??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ni bukan cabutan no bertuah rifha..amik no giliran mane ade hadiah..ekekeke..takpela, aku tak rik diri..aku tak mampu nak ubah orang kalau orang taknak ubah diri sendiri..cewahh..hahaha..

      Delete
  31. rumah flat abang aku,mesti ada orang bergaduh punya,orang tak cari pasal,dia cari pasal,sampai abang aku takut nak keluar malam,hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk..gaduh pasal apanye bobot?..takkan tak buat apa bleh gado plak..gila apa..hahaha..

      Delete
  32. duh..mmg tak suka kalu jadi gitu..tmbah yg conteng kat dinding tu..suh ayah deme la cat guna cat yang boleh dipadamkan kalu conteng tu.hehe apa nama tah. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah la ckin..kalau buat grafiti takpe la jugak..nampak jugak hasil seni tu..ni conteng lucah2 dgn mencarut je..semak betul tngok..

      Delete
  33. aku yang dok flat dah lali dengan sikap warga2 flat umah aku.aduh. nak-nak lagi dengan kucim2 yg suka gadoh gak. . haha haha.

    itu satu. yang duanya , kesenian di dinding2 mahupun pintu lif. .ada bakat bro . dengan bakat itu rasa nak terjah sapa yg tunjuk bakat tuh . kalau cantik takpe.

    yang tiganya, sarang penagih di tingkat atas flat aku..kire tempat tuh terlindung dan jarang warga2 flat singgah.. itu aku dapat tau dari adik aku..kebetulan nak main sorok2....sekali..hambik...terjumpa 3 orang yg kusyuk isap bende tuh. adik aku pe lagi..lari la..haha. Now dah takde dah sebab polis pantau gak flat ke flat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib ko dah lali nana..haha..aku baru nak cuba ni..tgk la cmne nanti..kalau depan mata aku ade orang buat onar..memang kene ngn aku..

      #onar tu..kehkehkehkeh..

      Delete
  34. tingginya pat tggl tu.xgayat ke?? hehehe..sabar je la bau hancing tu.. mmg gtu lumrah rumah flat..tmpt aq pon mcm tu jgk.. kat tngga kedai lg busuk... klu boleh durang berak kat ctu jgk.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. johan cakap..gayut saya..hahaha...aku benci la spesis takda sivik ni..no kompromi untuk diorang..cam beruk perangai..pengotor ya amat..walaupon banyaknya budak2 yang punye keje, tp salah perents la tak reti ajar anak ni..

      Delete
  35. oo..bulan 12 baru aku terbaca entry ni..hhehehhe. Aku memang teramat la setuju dengan entry plus tajuk dia sekali..Aku dah 7 tahun dok rumah flat kos rendah..nasib baik rumah sendiri kalau rumah sewa dah lama aku cabut lari..

    Mentaliti masyarakat di sini kebanyakkannya memang very low...Pasal dok berlonggok-longgok lepak kat koridor tu dah jadi tempat habitat dorang dah, macam dok kat tanah sendiri jer padahal koridor tu kawasan laluan...sampai tak de space org nak lalu dah..kalau dah berkumpul geng "ahli mesyuarat koridor" tu..siap susun kerusi lagi beb..org lain jgn le nak tegur-tegur..siap perli-perli lagi..kalau ketawa tu mengilai-ngilai sampai terdengar kat dlm rumah.
    Bila aku risik-risik..hmm patut ler..memang jenis yg tak habis sekolah semuanya tu..yg laki semua geng drebar lori kontrak, yg perempuannya plak geng suri rumah yang tak berapa nak fasih membaca..Maaf ye aku tau la bukan semua geng family lorry driver camtu tapi yg aku ckp ni jenis yg selalu buat masalah di kawasan flat aku la..kat kawasan lain aku tak tau la..
    Tu baru bab berlonggok,,..bila tiba bab siram bunga tu..siap disumpitnya getah paip hala ke pasu gantung..sikit pun otak takleh fikir..kalau kebetulan ada org lalu kat bawah tu camner..tak ke naya orang..tu. Kalau musim wat kenduri plak..hmmm siap dihamparkan tikar-tikar sampai kat depan pintu lif..tak ke menyusahkan org nak naik lif..tak pasal-pasal kena bukak kasut & kena jinjit kasut nak ke pintu lif..
    Nak kata ngadu kat AJK pun payah sebab AJK tu dorang sendiri yg jadi AJK..tu yg tunjuk perangai tak semenggah tu..
    Buat masa ni aku sabar je la sementara ada rezeki byk sket..memang aku bercadang nak jual & pindah jer..Nak try g dok kat medium cost apartment plak..Nak beli rumah teres tak mampu rasanya..uhuu

    ReplyDelete
  36. Wahh kau dah beli umah sendiri, bagus. Aku tak pernah tinggal flat setakat ni, sanggup aku berhabis duit gaji bulanan bayar lebih sikit untuk apartment yg ok ok. So, tak tau la keadaan flat seteruk tu.., betul la kot mentaliti agak low, atau takder kesedaran sivik. Orang kat kampung lagi pandai jaga harta dan barangan.

    ReplyDelete