Sunday, June 22, 2014

Bukan Sleep Paralysis..

Assalammualaikum wbt..

Insya'allah ni entry last sebelum aku nak ke Langkawi malam karang..pada yang ingat lagi entri aku dua tahun lepas, aku penah tulis entri tentang kononnya gangguan sewaktu tidur yang di panggil dalam istilah sains sebagai sleep paralysis dan satu lagi Lucid dream..

Aku refresh balik kalau korang lupa, sleep paralysis ni orang melayu cakap kena tindih hantu, tapi kalau ikut sains ia adalah lumpuh sementara sebab bila badan switch on bila bangun tidur, badan kita tak On sepenuhnya.dan Lucid dream pulak lebih kurang macam sleep paralysis, tapi kita boleh cipta sendiri..baca la balik link lama tu kalau nak lebih info..

Sampai la sekarang, aku tak pernah lagi mengalami benda alah ni semua..cuma yang aku nak ceritakan ni baru je jadi semalam masa aku tidur petang..aku tak tau la ni sleep paralysis atau menda, tapi memang rasa macam @#&?$%!..

google.

Dari pukul 3 petang aku tertidur masa tengok tv dan sebelum asar tu aku teralami benda ni..tiba-tiba je aku rasa sesak nafas seperti ada orang cekik aku dari belakang..memang aku masih tidur lagi masa ni..tapi otak aku masih on.aku masih boleh bergerak, dan aku ingat semua ni walaupon tengah tidur..tak lumpuh sementara pon..haha..

Dalam keadaan mata pejam lagi tu, aku tarik kolar baju kat leher aku ni sebab rasa lemas tercekik tu memang teruk la rasa..tapi tak jugak lega..dan  bila dah tahap lemas, aku terus terjaga..rasa macam mimpi tapi betul aku memang sesak nafas..

Tapi lepas je jaga tu aku terus dapat jawapan kenapa aku lemas..hahaha..rupanya keadaan aku tidur tu yang buat aku sesak nafas sebenarnya..mujur la aku bleh sedar kan..kalau tak, tidur dalam tidur lak aku nanti..hahaha..

kadang-kadang sebelum tidur aku pakai costume..

Sebab yang paling aku yakin ialah kerana leher aku tercekik sendiri sebab tang halkum ni tertekan dengan dagu bila kepala aku dalam keadaan tegak dan badan aku keadaan baring..untuk gambaran yang lebih senang,kepala aku tinggi dari badan la masa tido tu..maklumlah , baring kepala kat bahu sofa kan..bila dah nyenyak sangat tidur dan kepala tejatuh dari bahu sofa tu kepala aku terus ibarat terlipat..kalau dari sudut berdiri, ibarat kepala aku tertunduk habis kebawah..gitu la keadaanya..

Eh, serius wei..aku tak buat lawak, keadaan tu memang buat aku sesak nafas..memang halkum ni kelemahan kot..haha..so aku dapat buat kesimpulan orang orang yang pernah sesak nafas masa tidur ni mesti sebab keadaan camni jugak..kepala tinggi sangat dari badan atau tengkuk tu dah terpeleot macam aku tidur tu..yang pasti takda kaitan dengan mistik la ye..hahaha..

Oklah..tu je aku nak citer..last, aku nak ucapkan terima kasih pada Cik Juz Haira sebab bagi tips nak rajinkan diri update belog macam aku mintak tu..haha..tu membuktikan ko memang rajin tulis entry dan layak bagi tips..tapi yang ko mention aku suami sporting tu memang hampeh k..hahaha...


p/s : Selamat menyambut Ramadan kepada muslimin dan muslimat..




19 comments:

  1. Haha...siap mention Haira si penulis-blog-yang-tak-reti-menulis-pendek. Owh, betul jugak..tadi prektikal jap..memang susah nak nafas. Tapi kalau citer halkum terlipat cam lari la genre seram..hmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo... Haira tu panajang gak nama dia ek? Humph~ Halkum I terlipat 2x pun ok je? Apa citer? Wuahahaha...

      Delete
    2. hahahahaha.. halkum burung unta ke ape? eh, ade halkum ke? xDxDxD

      Delete
    3. haira berhalkum burung unta O_o..hahaha

      Delete
  2. Selamat menyambut Ramadhan al Mubarak roti..... !! itu je wa mau bilang... wahhahahaa

    ReplyDelete
  3. Salam bro, Ym.Bundle. Betul pe, suami sporting..hihi.. Gi bercuti pun gilir2 jaga Wazzi, mana2 perempuan pun, mesti nak cari suami sporting camni. Laki sekarang, yang saya tengok la kan, semua benda nak lepas tangan. Pastu, gi mana2 bukan suka bini ikut. Ntah pape.huhu. Haa, tengok emo dah. Btw, kite bizy la minggu ni. Minggu depan dah nak siapkan tart nenas orang tempah. Hukhuk. Rasa nak batuk lak. *aku komen ke tengah buat entri ek? Em, bye. Selamat ke Langkasuka~ (^,^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Die ni komen asek panas je.. ni y rasa nak mandi tetengah malam ni!

      Delete
    2. eh, aku ni kira bukan laki yang idaman pon tau..romantik apatah lagi..masih lagi belajar nak jadi laki sempoi tapi garang..wakakaa..

      Delete
  4. wei, aku teringat citer yg kau ckp bini kau alihkan wazi tapi bini kau cakap, engkau. Yang misteri nusantara tu. Jadi, ternyatalah kau yg alihkan rupanya berdasarkan cerita kau ni.. kekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan aku la ha..wani yang alih..kompom..hahaha

      Delete
  5. ada gak yang 'goal' pasal gaya tdo yang salah ni...

    ReplyDelete
  6. GOALLLLLLLL! eh, ape y goal? adu...musim world cup ni pantang sungguh dengar perkataan goal. GOALLLLLLL! tengok..

    ReplyDelete
  7. Aku selalu gila, like seriously selalu kena sleep paralysis ni. Sampai aku dah biasa. Bila tengah tidur pastu aku nak bangun tapi xleh gerak. Cuba gak tapi still xboleh. Tu la saat paling faktab

    ReplyDelete
    Replies
    1. isk..pesal ko boleh selalu plak kena..aku ni sampai penah try nak buat lucid dream pon tak jugak jadi..cer tido mengiring wei..ko ni mesti jenis tido telentang kan..

      Delete
  8. oh semua cerita kena 'tindih' time asrama tu semua ilusi??yoyo oo je semua senior,junior cerita. nganga dh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, aku taklah cakap dongeng, lagipon aku tak penah kena..hanya yang penah alami je leh jawab..

      Delete