Thursday, June 6, 2013

Info : Perbezaan Laki bujang dengan Laki orang..

assalammualaikum wbt...

Soal perbezaan tentang lelaki yang baik dengan nakal aku penah citer dulu LINK..tapi kali ni aku nak bagitau korang pulak apa perbezaan laki bujang dengan laki bini orang ni..hehe..adakah ada kaitan dengan aku?..harap maap, takda kaitan sama sekali..haha...

Pertama sekali kalau ikut hukum syarak perbezaan lelaki bujang dan laki orang ni bermaksud mereka belum pernah melakukan akad nikah, senggama atau mandi dengan isteri..kalau dah buat walaupon belum akad nikah sekalipon, anda tetap masih memang title bujang..sebelum tu aku nak tanya sikit la kat awek-awek yang baca blog ni..adakah korang pernah bercinta atau sedang bercinta dengan laki orang?

Aku ada terbaca blog seorang awek ni yang bercinta dengan laki orang..dia cakap dia suka laki orang ni sebab, laki berkahwin seorang penasihat yang baik dan pendengar yang setia, jauh beza dari laki bujang yang dia kenal..wooo..betul ke?..harap laki bujang jangan cepat buthurt..'kita' amik pengajaran dan buktikan lelaki bujang bukan macam tu..yup..aku bangkang statement awek tu..hidup lelaki bujang...

Dia cakap lagi, faktor lain yang buat dia suka laki orang ni sebab ayat manis, semut pon boleh kena kencing manis kalau dengar..wtf..aku bangkang lagi..manis tang mana habaq mai?..bagi aku hal ni bergantung atas style sendiri je tak kira bujang atau laki orang..kalau dah kau jumpa jenis orang banyak cakap, suka baca novel cinta, memang la ayat manis..cuba dia jumpa aku..tengok manis ke pahit..ops lupa, aku 'bujang'...

ni bangau kan?..


Sebenarnya aku panas ni nak ulas lebih-lebih pasal tu..memang nampak sangat la pro and kontra yang baik-baik menyebelahi lelaki dah berkahwin je..apa dia ingat laki bujang teruk sangat ke..antara yang biasa aku baca orang pompuan cakap...

laki bujang pandai ayat tapi tak pandai praktikkan.. 

laki bujang tak caring..

laki bujang kurang bertanggung jawab

laki bujang suka mengelak bila ajak kawen..

laki bujang tak gentleman

kurang sensitif...

bla..bla..bla...


Ok, bagi orang pompuan yang rasa laki bujang takda kualiti yang dia mahu, cuba check balik..betul ke 'laki orang'  yang ada kualiti tu semua bermaksud dia terbaik atau sebenarnya cuma nakal tapi korang dah tak nampak sebab angau..hehe..korang kena paham yang lelaki nakal ni tak kira kawin atau bujang memang pandai mengayat...korang boleh tersepit antara jadi kekasih gelap atau isteri muda secara sah..ha pilih la sendiri..ingat senang laki orang ni nak kawin lebih kalau tak mampu..hahaha..

So kalau tanya aku, apa bezanya laki bujang dengan sudah berkahwin senang je,..ada yang best ada yang tak best...


Laki Bujang
  • kena cuci baju sendiri, iron sendiri..
  • makan sendiri, masak sendiri, kemas sendiri
  • tido sendiri,mandi sendiri.
  • takde orang nak bebel kecuali tinggal dengan mak lagi..
  • bebas nak pergi mancing, tengok bola sampai pagi..
  • boleh online/main game sampai tido depan pc..
  • boleh tido lama-lama
  • raya balik kampung sendiri
  • awek? setia pada semua..
  • tak payah beli keperluan keluarga..sdn.bhd je..
  • rempit..

* Laki orang..bukan semua yang diatas..kehkehkeh...


 gambar hiasan..wazi, tunggu esok papa mai kedah..


Sebenarnya tak kira bujang atau dah berkahwin kita sebagai 'orang' ni sama je..tak terlepas dari komitmen..tak tau la kalau dia kacukan biawak laut..so toksah la cakap orang lelaki bujang kurang komitmen dan tak bertanggungjawab kan..ingat nak cuci baju sendiri tu senang ke..tanggungjawab besar gak tu wei..kehkehkeh...


71 comments:

  1. Replies
    1. sebagai presiden lelaki bujang, kita akan adakan hari boikot 'laki orang' pada 6jun setiap tahun berkuat kuasa harini..harap maklum

      Delete
    2. 14 jun ialah besday aku. berkuatkuasa 30thn yg lepas..harap maklum

      Delete
    3. hahaha..ye ke ha..bkn troll kn..so maknenye tahun ni 30 la ek..aku ingat 32..hepi besday siap2..jom celebrate..hehe

      Delete
    4. Aku akan hantar fik sebagai wakil!

      Delete
  2. Drama kat tv sekarang mostly pasal kawan baik sailang laki kawan sniri
    Emo aku tengok haha

    Hai ammar!

    Malas login

    ReplyDelete
    Replies
    1. hek elen..layan drama ko..hahaa...tp yg citer member sailang laki member tu aku ade pasan..si sapo tu name aku lupa..pengacara melodi dulu tu kan..hahaha..tah apa kesudahan..bosan gila citer..baik tengok katun..hahaha

      Delete
    2. tengok sket ja weh. pastu tuko cite lain. sbb nanti buat naik darah aku je. tengok minggu2 last je dekat nak ending. haha

      motip nak buat hari boikot laki org tarikh birthday aku. haha

      Delete
    3. ada drama yg kul 7 tu lg takleh blah..ija selalu tgk..adi putra ngn sape tah..bleh lak drama pasal pantang besalin..gile..

      tak kisah la harini pon boikot..ni untuk org bujang je..ko jgn sibuk..haha

      Delete
    4. oi..oi

      i pun tgk lah citer tu..jgn nk kutuk2 ok.
      walaupun sakitjiwa sbb pompuan tu lembs sgt..grrrr!

      Delete
    5. i pun tgok la cite tu with my huby.. romantik gitu.. kehkeh

      Delete
    6. ah korang..menyampah mak..

      Delete
  3. aku tak stuju 100% dengan statement tu..hidup lelaki bujang! hahaha



    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahh..idup lelaki bujang..siap la kau..sikit hari ko dapat laki orang..kehkehkeh..

      Delete
    2. haha..tak baik taw..ko ni..doakan la aku dpt laki bujang

      Delete
    3. laki orang pon ok ape..dapat pakej madu dengan anak tiri sekali silap2..haha

      Delete
    4. errr..aku harap semua tu dijauhkan daripda aku..aminnnnn

      Delete
  4. Kaunselor bundle, sila bagitahu saya beza perempuan bujang dengan bini orang lak. Nak tengok muja sokong ke bangkang,, hehe,,

    ps- kaunselor bundle bujang sekejap pe barang,, wekkk :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. cadangan yang menarik tu muja..ok nanti saya cuba menjelaskan kemyuskilan anda..sebelum tu saya perlu buat beberapa kajian..hahaha..kaunselor la sangat kan..kehkehkeh..

      Delete
  5. aku sokong lelaki bujang sebab aku pempuan bujang. dan aku memang tak minat laki orang. sekian

    ReplyDelete
    Replies
    1. orite..sokong lah lelaki bujang sebab laki bujang lebih memerlukan kasih sayang..hidup lelaki bujang..jom boikot..hahaha

      Delete
  6. Mmm.. apa aku nak komen..
    aku selesa sembang dgn suami org. tapi memang aku letak had. setakat itu sajalah. sebab kadang-kadang mereka lebih rasional. (mungkinlah sbb yg selalu aku jumpa adalah lelaki bujang yg masih muda/sebaya dan suami org yang tua dari aku). aku nak cerita apa pun, tiada sekatan sebab aku memang hadkan 'kadar nak bermanja'. (lebih kepada urusan kerja/masalah)

    tapi, urusan jodohkan di tgn Dia. aku takutlah nak kondem sbb tak kahwin lagi. Takutlah juga nak ckp pom pang, sekali terkahwin dgn suami org nanti kan dah termalu sendiri pula.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu atas faktor ketuaan gak ha..ko dah tak masuk dengan orang tak rasional ni..tapi kalau ko nak tau, orang tak rasional ni lagi best..hahaha..so nampaknya pilihan lebh menjurus laki matang la kan..tak kira laki orang atau bujang..tak gitu..

      ala kalau dah jodoh, tak kisahnye ha..hahaha..

      Delete
    2. Faktor ketuaan? Igtkan minum susu je amek kira faktor ketuaan. Wakaka

      Delete
    3. yela, sbb ketuaan tu la ha minum susu dengan selesa dengan pakcik2...hahaha

      Delete
  7. Replies
    1. hahaha..laki skg susah nak cari yg teruna lea..

      Delete
  8. aku rasa 1 kelebihan 'laki orang' ni ialah pengalaman..nakal tu sama2 nakal..caring pun sama2 caring..brtggjwb pun masing2 brtggjwb..tapi yg beza part pengalaman jer la..laki org ni ada pengalaman jaga family sendiri, which is tak ada pada lelaki yg bujang..kalau ada pun, value dia x sama..

    kesimpulannya, berilah peluang kepada kami orang bujang untuk membuktikan kewibawaan kami..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la aku cakap, diorang tak nampak..ingat laki kawen best sangat ke..manede..sama je..tp lagi teruk kalau diorang ni yang dah kawen pon nak nakal..kesian anak bini..so better lagi laki bujang kan..

      #aku sebagai presiden kelab orang bujang dengan ini melantik ko jadi timbalan berkuatkuasa harini..hidup orang bujang..

      Delete
    2. so bila ko nak letak jawatan? aku pun teringin nak jadi presiden gak..hahaha

      Delete
    3. Lebih lak H. Dah lantik jadik timbalan terus nak presiden. Kau Alif Ba Ta, leh ke jadik presiden? :P

      Delete
    4. hujung bulan nanti aku letak jawatan..hahaha

      Delete
  9. Aku banyak kawan dengan golongan "laki orang", statement awek tu bahawa LO (laki orang) ni pendengar dan penasihat yang baik, is a total rubbish. Hahahaha

    Bezanya pada pendapat aku la, LO is just experienced with woman through married life, so dorang can take ignorance and mantain "cool" tak menggelabah cam laki bujang yang agak mendesak, atau certainnya childish. Ok tak semua, kata pun pendapat :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..kebetulan je dia tu dapat orang camtu kan..lagi satu selalunye orang laki baik2 ni tak kira kawen or bujang baik bersebab kan..

      yg pasal kecool an tu aku sokong..laki orang ni dia cool skit banding bujang..lebih pengalaman handle perempuan kan..takleh dinafikan..haha

      Delete
    2. Laki yg dah kawen ni, confident level tinggi sebab dorang rasa secure, yer la dah ada bini kan, ayat2 cinta kat pompuan lain pun sempoi tak terhegeh2, no pressure. Laki bujang... sila take note. Bini orang macam aku ni, hanya dapat berharap kesetiaan membahagiakan kita. muahahaha

      Delete
  10. tetiba aku rasa saham aku macam naik je lepas baca entry ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko dah kawen TK..kalau ko dengan kelab laki orang mungkin saham ko naik..skg ko kat kelab orang bujang..silap port ni...boikot..hahaha

      Delete
    2. aku belum kawen LAGI laaa...

      Delete
  11. laki bujang vs laki orang.. baik ambik laki bujang.. laki org susah.. hahaha k bai..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2..laki bujang lebih memerlukan..hahaha

      Delete
  12. hahahaha... :p entah laa.. --, benarkah?? :o

    ReplyDelete
    Replies
    1. beza dari segi pendangan aku bnyk cam aku tulis tu la..tapi bab yang macam mengagungkan laki bini orang cam best sgt tu aku tak setuju..haha

      Delete
  13. Err..err..nak komen apa ni..?

    lelaki bujang pun ade je yg bertanggungjawab, ade je yg caring, mgkin ada yg tak nampak kot. tapi macam laki org tu lebih caring, xleh nak kata apa la, sbb diorg de pengalaman...err..itu je kot...

    p/s: wehh..comei amar dah botak.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula..sebelum diorng kawen pon bujang gak kan..benda ni karektor individu..kalau dia jenis camtu mcm macam tu jugak tak kira kawen ke dak..

      Delete
  14. bukan ke laki org nie sebelum kawen dia tetap jd laki bujang.. ohh siapakah perempuan yg buat statement begitu? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada..blognye terpaksa dirahsiakan..hahaha

      Delete
    2. hahahaha... kena selidik nie

      Delete
  15. aku ske laki bujang. laki org pun ske. bapak org pun suka. haaa.. bahaya..! hahahaha

    ReplyDelete
  16. Erm, penah baca gak sal tu, laki dah kawin mmg cmtu eh papa bundle? Mohon sedar diri dan resign dari presiden laki 'bujang'.. :P

    Err, komen seterusnya lebih kurg sma ngn Mama JJ.. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak la payeh..tu lelaki nakal..lelaki kawen cool je....

      bg la can kejap..bujang 4time..hahaha

      Delete
    2. eh silap la..aku ingat kat payeh je skg..hahaha..sori emma..

      nak bisjut?

      Delete
  17. sape kte pompuan lebihkan laki orang? aku strongly nak kat laki bujang. kalau aku brcinta ngan laki org, mmg abah akan kurung aku dlm bilik bwh tnh. haha.

    entah. aku jrg brgaul dgn laki org. mgkin atas faktor usia aku yg muda yg rase xbest kalau brgaul dgn laki org yg of kos lebih tua. mgkin jugak tkut trlebey mesra. yelah, laki org ke bujang ke semua tu lelaki juga. sweet talker. kan?

    huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu jenis yng konon bajet lelaki bujang takde value la tu...taste tinggi agaknye..nak cari yang berpengalaman..apapon laki tetap laki..beza bkn sebab bujang atau tak..tu perangai sendiri..haha

      Delete
  18. Aku tak take serius sgt apa yg kau sampaikan ni. Kalau aku take serius, certain statement kau maybe aku tak bersetuju. Hahaha. Pd aku bukan pengalaman, laki dah kawen, pendekatan pada pompuan tu yg laen :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku nak tau apa ko tak setuju tu..tolong bagi pencerahan...hahaha

      Delete
  19. haaa , last skali ada muka baby, sah ! laki orang , bhahahahahaha ,

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tu anak aku..tapi aku bujang sekarang..hahaha

      Delete
  20. sebenarnya.. lelaki bujang pun caring, romantic n bertanggungjawab... kadang2 lebih bagus dari lelaki dah kawen... yang membezakan dua ni adalah kematangan diorang dan cara diorang handle seuatu perkara... biasalah perempuan kan.. suke lah kalau dimanja2 a.k.a dilemak2 kan sangat.... but for me... i prefer a bachelor to be my partner.. tak serabut kacau rumah tangga org... hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. caring, bertanggungjawab tu aku rase ade..tapi ade ke lelaki melayu yng romantik..hahha

      Delete
  21. ntahnyer.. aku harap laki orang tu bukan laki aku la yg dia suka.. hahak!

    laki org ni nampak matang. smart, hensem pasai ada bini jaga. laki bujang suma buat sendiri kennn... errk.. ade kena mengena ker?

    * itu swan, harap maklum.

    kim salam kt puan wani n wazi

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa..takut tercabar ke mell..?hahaha..

      Delete
  22. Kalau laki dah kawen nie pandai ngayat. Memang pndai lar, sampai bini dibodohkan laki simpan awek belakang.

    ReplyDelete
  23. kawan aku yang jenis skandel sandel dengan laki orang semua cakap benda sama...laki orang ni caring la, matang la, ekonomi kukuh la. kalau ya takpelah...kalau jumpa jenis yg kaki kelepet ayat manis. sia-sia je percintaan kalian itu.

    ReplyDelete
  24. satu je leh describe.. laki orang matang... kot! ;)

    member2 ada la kawen ngan laki orang. ada yg kawen senyap2 ada yg kawen bising2. ehhh.. tapi mmg mcm yg bundle ckp tu la alasan diorang bagi knp suka laki orang. bg chicna lak, no komen. hahaha..

    ReplyDelete
  25. hai laki orang yang bujang sementara...

    bagi aku kan...

    udah tuhan ttpkan hati die jatuh cinta dengan laki orang... agak susah nak ubah.

    alrite ape laki bujang yang ada semua kekurangan bla dan bla itu...

    bolehlah kite sama-sama cari rentak sehaluan kan?

    ReplyDelete
  26. dah kalau macam tu sampai bila aku nak kawennnn????

    ReplyDelete
  27. Tak baik kacau laki org....

    Pkir..nnt cmner plak perasaan kte bla org ambik laki kte....igt tu...

    Nauzubillah..mtak jauh2...

    ReplyDelete
  28. lelaki melayu, xkira bujang/dah kawen, tak romantik.
    ini fakta.
    :p

    ReplyDelete