Friday, March 9, 2012

Fuuufuu : sleep paralysis

assalammualaikum wbt..

Korang lena tak tido malam tadi..huhu..malam jumaat pulak tu..hehe...dengan suhu sedap tido sejak sejak musim hujan ni..perghh..memang buat aku tido mati..tapi dalam orang sedap boleh tido mati..member opis aku ni pulak boleh cerita malam tadi dia kena sleep paralysis atau istilah melayunya kena tindih hantu..kahkahkah...

So aku berminat la nak tengok apa pendapat korang yang penah kena sleep paralysis ni..meh la share share sikit pengalaman sapa yang penah kena..aku insya'Allah belum pernah kena lagi..aku berminat nak tau kot la korang penah kena "tindih" la kononnya sampai patah katil ke,patah tulang rusuk ke..hehe...

Member aku cakap masa dia duduk asrama dulu selalu kena benda ni..so dia dah tak heran pon..tapi aku suka pendapat dia ni yang tak percaya pon benda benda tahyol ni walaupon dia dah biasa kena..

Kalau mengikut sains lumpuh sementara ni terjadi bila kita tido nyenyak dan bila terjaga switch on untuk badan kita tak on sepenuhnya..otak dah sedar tapi badan takleh bergerak..camtu la gamaknya ye..tapi sementara je la mungkin beberapa saat sampai ke beberapa minit..


Aku malas nak hurai banyak pasal korang lagi pandai dari aku dan boleh baca sendiri je kat wikipedia atau mana mana..ekeke..yang pasti aku menyokong benda ni dari pandangan ilmu sains dari kes kena tindih hantu..sebenarnya benda ni dah lama pon aku tau..penah sekali dulu aku bertekak dengan sorang kawan aku yang rasa betul dia kena tindih setan ni..

"kau tak penah kena, boleh la cakap sleep paralysis la temporary paralysis laa,puii"..kahkahkah....kemain marah lagi member aku tu bila aku cakap guna pandangan sains..kehkehkeh..ada lagi beberapa orang jugak member aku yang sangat yakin ada setan yang tindih diorang ni..siap cakap nampak hantu lagi..demm....

Tapi yang pastinya keadaan ni jadi mesti bila diorang tido terlentang...mungkin setan suka tindih dari depan je kot..kahkahkahkah..tu la,suka lagi tido telentang..cuba tido mengiring macam nabi ajar kan bagus..


p/s : bini aku suka pulak tido meniarap..tak lemas ke..kehkehkeh..

30 comments:

  1. pernah kena waktu dok asrama. asal kene je mesti pernah dok asrama. hehehe. tapi mmg kene tindih pun, seram semacam je. menggelabah jugak bila xley bangun .. haihhh...

    ReplyDelete
  2. suriz : haha..sapa tindih?ekeke..aku duk asrama gak dulu tak penah pon kena..mungkin hantu pon dah ade dalam badan aku kot,so hantu lain takmo dekat..ekeke..

    ReplyDelete
  3. tidur mengiring sambil peluk bantal best wooo...haha..

    ReplyDelete
  4. pernah rasa kena tindih walaupun tidur mengiring..kena tindih pulak kat muka, bila sedar muka rasa sengal gila, macam kena tindih betul2, tapi bila ada keluar kajian pasal sleep paralysis ni adalah rasa percaya yang kita telah ter paralysed sebenarnya masa tidur sebab tu rasa macam kena tindih.

    ReplyDelete
  5. menyampah tol aku ngn bende ni., da lebih 3 kali kena~ iyah! iyah! iyah! gigih aku nak bangkit dari tidur..puiii~ sesak nafas mak nok! XD

    ReplyDelete
  6. pernah kene gak dulu time kat ostel. terus demam semggu

    ReplyDelete
  7. Pernah alami. Ditindih selama 2 minit. Baca kalimah Allah, selepas tu pulih kembali.

    ReplyDelete
  8. Aku sejak2 kawen ni baru selalu kena tindih. Lagi2 Khames malam Jumaat. Kadang sampai paralyse jugak. Kahkah! :D

    Ehh, sukanyaa? :P

    ReplyDelete
  9. kat asrama dulu banyak kali lah jugak kena. tak terkira dah. sesak napas la jugak. saat tu pk nyawa dihujung tanduk. HAhA. time kena, member kat sebelah buat dunno je pulak tu. kurang hassam.haha. tapi usaha la jugak baca ayat2 kursi, baca kalimah Allah. then okay la.

    ada jugak pernah dengar. orang kena tindih smpai bengkok besi katil pasal dok melawan benda tu menindih. fuhh. dulu dok asrama katil dabel deker punyer. HAHA.

    persoalannya..selepas dah tak duduk asrama. memang dah tak kena dah aktiviti tindih menindih nie. haaa. a

    tapi

    ReplyDelete
  10. ada kata hantu tindih..ntah la bro..tp aku pernah kena skali ..jerit pon suara x keluaq ..cuak gak

    ReplyDelete
  11. Saya biasa kena. Tapi taklah rasa seram pun. Saya pun anggap benda ni sleep paralyse jugak. Sebab tak rasa pun mcm ada benda hitam berbulu tindih atas badan. Cuma bila nak bangun tu, saya takleh nak bangkit daripada tidur, tapi dah sedar. CUba nak bangun pun badan rasa mcm takleh bergerak langsung walaupun seketul jari.

    ReplyDelete
  12. kepada semua kecuali liyaa mf ::perghh semua penah kene tindih ni..pesal aku je belom kena..isk..isk..

    liyaa MF : kahkahkahkah..bleh tahan sengal ko ni makcik..hahaha..asal malam jumaat je kene tindih..memang boleh paralyse dan kekejangan silap2 ko ni..kehkehkeh...

    ReplyDelete
  13. chemay pon percaya benda ni dari segi sains jugak.
    sebab tak ada bukti hantu setan yang tindih kita kann.
    tapi bila dah kena sleep paralyse ni. chemay still baca ayat kursi. untuk tenangkan diri. so far setiap kali baca ayat kursi. memang akan lepas lah dari sleep paralyse tuh.
    :)

    ReplyDelete
  14. Err yang malam Jumaat tuu yang sunat. Malam2 yang laen wajib. Sesekali je haram. Ish! :P

    Amboih kau suka kan? Aku cakap siket jek. Kau bukan maen menambah, kejang laa bagai. Kahkah!

    ReplyDelete
  15. I tido meniarap tu takdenye nak lemas,kene tindih tu yela lemas..hahaha

    Liya :
    I loike kes u kene tindih tiap khamis malam jumaat tue..harusla suka
    kan ?
    untungla kalo tak selalu kene,kalo yang hampir tiap hari nak kene cmne pulak?
    sabo jela...hahaha

    ReplyDelete
  16. kawan aku tu percaya sangat benda2 tahyul ni sebab tu sampai sanggup nak bertekak dengan kau.. hehe..

    aku pun agak banyak kali jugak kena masa kat sekolah dulu, matrik sampai la aku masuk uni. org2 yg percaya kena tindih mungkin sebab masa kena tu dia nmpk something kat depan, belakang mahupun sebelah dia. bagi aku diorang nampak macam tu sebab kat kepala diorang dok pikir diorang kena tindih memang la nampak macam2..
    aku dulu masa kena pun nampak bnde2 macam tu. ada org kata jin la, setan la, hantu.

    ReplyDelete
  17. "kawan aku tu percaya sangat benda2 tahyul ni sebab tu sampai sanggup nak bertekak dengan kau.. hehe.."

    demm! silap.. kawan kau..

    ReplyDelete
  18. chemey : haha..payah la mey kalau nak buktikan hantu ngan setan ikut sains..haha..apa daa..tp anggap je la yang bende ni memang takde kaitan dengan hantu setan..ye dak.

    liyaa : kahkahkah..malam jumaat sunat, malam lain wajib..sesekali haram..wakakaka..untung lah.. -_-'

    mem beso : malam ni wajib bak kata liyaa..hehehe...

    zaza : dah tu ko rasa betul ke hantu tindih atau sleep paralyse?

    ReplyDelete
  19. Ma'am Beso:

    I tido meniarap tu takdenye nak lemas,kene tindih tu yela lemas <--- Haha! Suka sangat statement ni okeyyy! :D

    Kes tindih I ni memula dulu jek cam seram2 gitu. Skang dah okeyy dah. Haha.

    Err. I cakap jek berapi2. Tapi kalau hampir tiap hari nak kena pun, tak larat rasanya. Ahaha.

    Err. Bersedia okeyy malam ni! :P


    Ym.Bundle:

    Memanglah untunggggg. Haha. Kau kalau dah nak jangan nak guna2 nama aku eyh? Hamboi. Aku cakap wajib terus lajuu jek kau kan? Selamat berjuang! Kahkah!

    ReplyDelete
  20. oii makcik..readers blog aku ni ramai budak budak lagi..cover sikit..kehkehkeh...

    ReplyDelete
  21. sleep paralyse.. jangan sempitkan fikiran kita. asal terasa macam ni je kena tindih.huhu.. aku pun komen macam pandai pulak kan..

    ReplyDelete
  22. Err err. Aku cakap apa? Pasal sleep paralyse jek. Kena tindih hantu kan? Hehe. Okeyy2! Kau jangan buat topik macam ni lagik :P

    ReplyDelete
  23. selalu juga kene tindih tindih ni . da kene , bangun je lari bilik mak . hahha !

    ReplyDelete
  24. entah ekk nak cakap apa..aku pun tak pernah kena.

    melalui info yg aku baca,salah info yg ko kata tidur terlentang tu tak bagus. terlentang tu adalah tidur para nabi.aku ada share dekat sini.

    http://www.puankutu.com/2012/02/cara-tidur.html

    walahualam..:)

    ReplyDelete
  25. pn kutu : ye tak ye gak ek..memang betul yang aku baca pon para nabi tido telentang..tapi maksud aku tu cara rasullulah tido la kutu..kan nabi tido mengiring kekanan pastu tngan kat pipi..

    ReplyDelete
  26. aku selalu kena tindih. tapi so far, kat umah sekarang ni tak pernah lagi la. cuma simpul2 biawak biasa kena. susah la nak relate sains dengan benda tak nampak ni. yang pasti bila sebut Allah, rasa macam terlepas dan lega. hanya Allah yang tahu. barangkali body stress.

    ReplyDelete
  27. kene tindih tu pernah la... mase dok menyewa zaman student dulu

    tapi kene tindih dgn bantal sendiri sangat selalu, hehheee

    ReplyDelete
  28. Wowo.. Saya terlepas entri ni. Menarik ni. Lol

    Masa sekolah dulu mmg ramai kwn yang mengaku kena sampuk dek hantu smp tak boleh bergerak tak kiralah perempuan atau lelaki. Tapi budak sains cam sy, susah sket nak terima sebab ianya boleh dibuktikan melalui sains. Huhu.. Bagus bro!

    ReplyDelete