Wednesday, May 22, 2013

Mat Jebon Part 7..

Assalammualaikum wbt..

Kalau nak di ikutkan siri Mat Jebon ni patutnye dah tamat sejak part6 pada Julai 2012 lagi..tapi tak lama lepas tu, muncul pulak entri tribute untuk Mat Jebon sebab aku rindu kat dia..hahaha..apa pon kali ni aku terpaksa sambung balik sebab ada lagi story pasal dia..takpe aku tulis ringkas-ringkas je la..

Sejak bulan 7 tahun lepas last aku jumpa Mat yang baru keluar jel, terus tak dengar khabar berita dari dia..kebetulan semalam pulak aku ade bersembang pasal Mat dengan seorang kawan aku, dan sungguh tak sangka, harini dia call aku..kehkehkeh..macam tau tau je kami mengumpat dia..

Elok je aku sampai depan rumah petang tadi dari jemput bini aku kat hospital, iklan sikit,bini aku baru bersalin semalam ye kawan-kawan, hal tu lain kali la aku cerita..hehe..ok sambung balik..cam biasa la kalau citer dari mat jebon mesti ade elemen kejutan yang tak berapa suspen sangat pon kan..hahaha..pendekkan citer, aku dapat panggilan dari nombor misteri la siang tadi...

Pemanggil misteri : haloo..oii setan, call aku balik..

aku : ok..

Lepas drop bini aku, dan aku malas parking, terus aku jalan balik dan call no tu...

" haloo, sapa nih..?"
 "hoi, ni aku la, mat... "

"Siak kau Mat, barua , ingat dah mampus,*&^@&!#*..tutt"
"Aku tengah kursus ni setahun.." kata Mat...

"fakiu kursus!!..kau kat Kajang kan"..hahahaha..cakap jela kau amik diploma sekarang...
" bukan diploma, aku sambung digree la.."..hehehe..

Eh, ye la..tu hari kau dah grad diploma kan..lupa lak aku..aku dah agak dah, kau mesti nak sambung punye..
 bila grad? 
"insya'allah raya tahun ni aku bleh raya kat kampung..."

ha elok la tu...


Tapi macam biasa..Mat takkan call aku sekadar nak tanya kabar atau nak citer hal peribadi dia sangat pon..cukup mukadimah dia, point sebenar dia terus cakap..dan aku  memang dah agak...kehkekeh..ok sambung balik...

"kau free tak boy?"
"tak, Wani baru je beranak semalam, ni pon aku baru balik dari hospital"..aku berterus terang...

"oh ye ke, tahniah la"..baru nak mintak tolong sikit..tapi takpelah..aku paham...
"kau pahal"

"Habuk habis la boy.."
"aku dah agak"..kehkehkeh...

"takpe la boy, bini kau pon baru beranak aku paham la" ..Mat berdrama..
"salah time sekarang ni Mat, aku pon belum gaji, esok lusa nak balik kedah plak ni" aku pon kering..

"Ok-ok takda hal,..jumpa raya nanti, kim salam kat Wani,..aku dah jadi uncle..hehe...assalammualaikum..

tuttt..........

#aku rasa Mat cam nyesal tanya aku free ke tak, bila aku jawab camtu kat dia..kehkehkeh..


Tu la kisahnye..dalam citer part 6, aku harap Mat dah tak sambung la lagi buat degree..tapi tu sekadar harapan aku je kan..akhirnya firasat aku jugak betul yang dia tetap sambung..kahkahkah..sayangnye aku tak sempat sembang banyak nak tanya dia masuk  kedalam lagi sebab apa..sebelum tu, korong paham ke tak "habuk" yang Mat maksudkan tu apa?..mesti tak paham kan..hahaha...

Kesian Mat..orang selalu cakap  " poket kering tinggal habuk"  yang maksudnya takda duit..tapi sadisnya Mat ni, jangankan duit..Habuk pon boleh habis...parah gila babeng...hahahaha...

Macam dalam part5 aku ada citer pasal Mat nak bawak "kapal" masuk jel yang bermaksud rokok..kali ni pon lebih kurang la camtu, "habuk" ni bukan la habuk kotor tu tapi sebenarnya  adalah "tembakau" maksudnya..tak pulak Mat nyatakan berapa nilai habuk tu..dulu "Kapal" sekotak pon dah RM150, mungkin habuk ni murah sikit la kan walaupon harga tetap 10 ganda lagi mahal dari kat luar. kat luar tembakau gulung ni baru 60sen...hahahaha...

Akhir sekali, lepas perbualan tu, mat hantar satu sms kat aku..eceli tu bukan nombor fone dia pon...dalam penjara ni biasanya fone otai-otai penjara dengan warden je la kan kalau dia nak pinjam untuk call..walaupon sekadar call untuk suh aku call balik, tak sangka aku dapat bill reverse charge..kahkakah..

 aku tak tau Mat atau owner fone ni yang text aku lepas tu..tapi berkira noh, Mat call untuk bagitau tak sampai 5 saat dah mintak aku topup kan balik..hahaha..lantak kau lah..tak kuasa aku nak layan..kehkehkeh..



p/s : tak mustahil ade sambungan lagi..

46 comments:

  1. Replies
    1. hahah. bengong bundle. jangan ingat aku tak tahu bisjut tu mende

      Delete
    2. anon blog serius detected..hahahahaa

      Delete
  2. ala...aku dah taip komen panjang kemain tiba2 putus lak. hmpppfff.
    aku re-type untuk tahniah jer la dulu ni... Tahniahhhhhhhhhh. Fliss update more about junior fliss.

    ReplyDelete
    Replies
    1. uiks..apa yg putus tu? haha..thnks dora..aku takde idea nk tulis pasal tu lg..biolah dia beso skit dulu ek..hehehe..

      Delete
    2. Hahaha takpo, aku paham. Membesar la dengan jayo nya kay Junior, ikut mama fliss jangan ikut bapak. Hehheeee

      Yang putus tenet la, terus gone komen yang aku taip. Ok nah aku taip balik sikit... habuk kat sini mulah mulah, below 10gram kira legal sampai orang kat sini tak heran pun nak berhabuk hehehhee. Kalau la itu "habuk" yang aku paham kat sini la.

      Delete
  3. habuk?

    macam tau je habuk tu ape...

    wat tak layan je ler...

    lepaskan tekak masing-masing dulu ye tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yela, kan aku dah ckap kat atas tu..hahaha..ni la yang dikatakan habuk belum jadi habuk..bakar habuk jadi habuk..hahaha..

      tak dapek jack nak tolong..

      Delete
  4. Tahniah bund. Tahniah mat dah jd uncle. Bukan main jebon dia.. pape mesti carik ko kan?
    Yang tak menahan tu ada reverse caj. Dah macam courier service da.. haha.

    P/s: harapnya, kali ni komen aku kuor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. teng zie..tahniah kat mat jugak sebab dah jadi uncle dan sambung pengajian..hahaha..

      p/s : komen ko kuor ni..haha

      Delete
  5. aku baru baca entry mat jebon 2entry yg lepas.. ok. alloy tu sgt ganas.. mat ni, tak dimasukkan ke pusat pemulihan ke? dia drug addict ke bandel..? aku belum baca episod 1-5 tu..

    tapi xtau nak komen mcmn.. setiap org, ada bahagian masing-masing..semoga hidayahNya sampai pada Mat.

    junior, semoga ensem dan comel ms cik Ha dtg nanti, okey? kemsalam wani dan junior. Tahniah kat korg berdua.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ms lg, cik lg. padahal dua2 makna sama... :P

      Delete
    2. rajin ha baca kisah jebon ni..hahaha..mat tak penah masuk pusat lagi..tapi dia penah cakap kat aku dia rela masuk penjara dari masuk pusat..tak tau sebab apa..

      ms tu aku rasa untuk Masa kot kopi..hahaha

      Delete
  6. laaaa akak ingat dia study kot.
    baru nak tanye die course ape.
    sudahnya baru hakak paham Mat tu kat mana.
    miehehe lambat benornye pun hhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha...mat rajin study...tp tu la, ptptn takde..biasiswa apatah lagi..tu yang mintak bantuan kewangan tu..hahahaa

      Delete
  7. Bak alamat..Nak pegi melawat anak kau..Kehkehkeh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko datang makesure bawak hadiah atau ampau..nanti aku bag alamat..hehe

      Delete
  8. Uncle jebon katanyaa. haha
    Sibbaik dia takde no fon aku.
    Seriau jugak aku tiba2 dapat panggilan misteri gituh. haha.
    Tah dia kenal aku lagi ke tak tah.

    Congrats pakcik dah jadi bapak.

    *susah nak komen before ni sbb guna fon bila type panjang2 ampeh tak kuo pun.
    ni guna pc bule la singgah sini jap bagi komen

    Malas login

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..takdenye dia lupa..tp tu la..dalam kepala otak dia dah hafal terus no aku ni..ada je masalah mesti cari aku..hahaha..

      time kasih la..jadi bapak gak akhirnye..haha

      Delete
  9. tahniah dah dapat bby.. nak tgok gambo babyyyyyy..... persetankan hal MAT JEBON. aku nak tengok baby!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekasih makcik..ko ni tak sabar2 kan..p layan syukri tu je la..sebuk nak blogging lak..hahaha

      Delete
  10. habuk tu aku faham..tp jadik blur plak bila ko kata habuk pun habis.muahaha..

    tahniah ye bini ko dh bersalin..dh jadik bapak ko ye..nti update la tayang muka baby.hiks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mujur la aku dah paham sebelum dia mintak tu lagi pasal bekas2 banduan lain yang aku kenal pon memang sebut tembakau tu habuk..

      Delete
  11. tahniah papa bundle,, suke la tuh,,, kih3

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekasih muja..suka dan lega sebenarnya..

      Delete
  12. Ingatkan habuk apalah...
    Baru cadang nak kaut semua habuk katumah bagi jebon...hehehe....

    Habuk tu duitlah kan...?

    Waahhh..tahniah bundle....dah jadi ayah...tahniahhh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha..kemain baik ko nur nak tolong sedekahkan mat habuk..kehkehkeh..

      kan aku dah cakap habuk tu tembakau..tp takleh bawak masuk sendiri..kene melalui warden penjara dan harga tu jadi berlipat kali ganda mahal..

      Delete
  13. Kesian betol brada Mat ni. Ingatkan betol2 sambung degree tadi.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesian tu kesian..tp dia yang takmo berubah..tu yang leceh..

      Delete
  14. eh bundle dah jadi ayah la. tak percayaaa.. hahaha..
    apepun tahniah.. pict baby mana?

    tak serik2 mat jebon tu eh.. ingatkan dah tamat kisah dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, betul la..sabo cikna..kalau ade entri baru tu ade la pic baby bundle jr..

      aku rasa nanti mesti ade sambungan lagi..hehe..raya nanti nak jumpa dia..

      Delete
  15. xfhm r cite dia.. mybe kena baca epi1 smpai 5 dulu..huk3.. >.< tahniah dah jadi ayah :DD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..apapon thanks sebab sanggup maraton balik citer mat jebon dari awal sebab nak pahamkan..hahaha..

      Delete
  16. \(´▽`)/ naAaa da jd anty la ni? Congratsssssssss ayah bundle! Hihi cer publish pix ym junior japppp :)


    Untuk mat..harap pasni dye xde laa nk sambung ambek master lak :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan setakat master jer, dia nak sebat PHD sekali kot. cita2 tinggi

      Delete
    2. time kasih na..harap tak sambung la..tapi macam kopi cakap mat cita2 tinggi..so tak mustahil dia sambung lagi nanti..haha

      Delete
  17. Tahniah! Dpt ahli keluarga baru...

    ReplyDelete
  18. adoyai, mat jebon. berdrama swasta la pula dai kot2 berharap ko boleh cair...

    tahniah dpt anak sulung... dah ada nama dah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tu la, mat main drama..kalau bukan time ni mybe aku bleh la tolong..tp dia salah time..

      tunggu next entri..

      Delete
  19. pacik bundle.. gambar baby mana? :D nama dia ap? oh baidewayy... TAHNIAH!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade kat entri baru..check it out..

      Delete
  20. tahniah bundle Wazi dah besar..

    aku rasa mcm aku ade komen sebelum ni taw

    ReplyDelete