Tuesday, May 28, 2013

Kenot Brain : kunci dan pakcik..

assalammualaikum wbt...

Kali ni aku ada story yang luar biasa..sangat pelik, senggama minda, memang bisjut, royi dan miyo la senang citer..ceritanya pagi tadi aku dengan member aku masuk town jap, urusan kerja..sebabkan tempat yang aku nak pergi ni tengah town, Wisma Selangor Dregging ni terletak berhampiran KLCC, kitorang keluar merempit je la.senang parking free dan cepat sampai..member aku rider, aku jadi cikaro..

Settle urusan kat situ, aku ajak member aku ni merayau kejap pegi "Jalan Pasar"..target aku nak sambar sebijik rayban caina sebab yang lama dah patah..sepanjang perjalanan, cuci mata kat situ memang takda hal lagi..tapi kejadian pelik terjadi bila aku sampai kat motor masa nak balik..

WTF..terdetik dalam hati aku.."ni sapa gila pulak yang tetiba pegi rantai kunci motor orang ni.."

Setahu aku member aku cuma rantaikan tayar belakang dia dengan rantai buruk je..ni tiba-tiba pulak tertambah lagi satu rantai kunci yang memang baru..

rugi lak aku lupa nak snap gambar kejadian tu..so ni la dia rayban mampu milik tu..siap box doploh hengget je..hahaha..


Aku dah tak sedap hati, ni kes nak samun ke apa ni..tapi bila tengok motor member aku ni, serius rasanya takda sapa nak ngaku motor dia..hahaha..aku bertambah pelik dan terus cuba pikirkan penyelesaian..member aku terus bukak sit motor dia, keluarkan skru driver konon nak umpil rantai tu, tapi nampak la sia-sia kejenye...hahaha..

Last aku ajak dia pegi tengok kat pasar tu balik, cari orang yang jual rantai mangga tu, kot-kot dia baik hati nak bagi test anak-anak kunci yang dia ada..



bla..bla..bla kami duk citerkan hal kat pakcik yang jual kunci yang sama camtu, dia pon cakap la..

"pakcik rasa memang budak yang beli rantai tu tadi kot kunci motor hang" baru je lagi..kata dia..

"mungkin gak pokcik, sebab rantai tu nampak baru sangat lagi"

"kaler merah kan"

"A,ah..kami mengangguk.."

"memang sah budak tadi tu"



Dalam kepala otak aku terus pikir apa kena dia beli kunci pastu nak pi rantai motor orang...nak cakap dia tersalah kunci motor, tak mungkin kot..takkan tak kenal motor sendiri..jarak antara motor yang parking pon renggang je..lagi satu, dalam satu barisan tu, takda pon motor EX5...tak mungkin dia salah kan..ni sah sakit mental..

Kami sembang la tanya ade ke tak kunci yang sama buleh bukak, orang tua tu cakap takda..alih-alih dia bagi pulak cadangan yang sama buat aku kenot brain sekali lagi..tak cukup orang dah kunci buat aku pecah kepala pikir, ni tambah lak pakcik ni..kahkahkah..


ni la rupa kunci tu....just ketuk kat tempat masuk kunci tu aku jamin tercabut..


"senang camni la, hang beli rantai ni satu ngan pakcik, pastu hang kunci motor dia pulak"..

"jangan beli kaler merah, beli kaler hitam, nanti dia tengok rantai dia lain, dia tunggu la orang yang kunci bukak.. baru dia tau dia dah salah kunci motor orang.."..

"amik la, harga RM 18 pakcik bagi RM 16 je... "

grrrr..



Aku nak sound, pikir orang tua..adoii..mana la aku tau kan sapa orang tu, motor apa dia pakai...serius lawak pakcik tu bleh tahan gak..kehkehkeh...

Malas dah citer banyak, member aku terus tanya kat pakcik tu samada dia ada hammer ke tak..mujur amoi kedai depan gerai dia meniaga tu ada..aku pon tak sangka jugak baru dalam 5 6 kali aku ketuk tecabut terus kunci tu..hahaha..so kesimpulannya kunci yang pakcik tu jual sangat tak berkualiti..hahahaha..tapi bagus lah, pakcik tu pandai meniaga..kahkahkah...

Sebelum blah tu aku sempat la toleh belakang bila motor dah lebih kurang 150meter dari tempat kejadian..kunci yang pecah tu pon aku campak je tepi tu..kebetulan aku nampak 2 orang tomboy pegi kutip rantai tu..siap jeling kat aku..motor dia pon memang parking sebelah motor aku parking tadi...aku syak diorang la kot tersilap  kunci, tapi tak tau la macam mana boleh jadi kan..mungkin ye, mungkin tidak la..motor dia pon bukan EX5 ..aku takda jawapan lagi..warghhhh...stress baq hang pikiaq...hahaha..


p/s : Mat jebon penah ajar aku bukak mangga solex, forklock motor dan kunci sliding door kalau korang nak tau..emangnya dasar bajingan kan..kahkahkah..


47 comments:

  1. wah,, dah ada fb comment dah,, huhuu,, dah pelik sangat tu,, nape tak guna kepakaran yang mat jebon ajar tu je,, lahai,, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalahnye apa yang mat jebon ajar tu bukan benda yang aku jumpa..ni kunci lain..tp dengan tukul, setel masalah..hahaha

      Delete
    2. etlis bertambah lagi ilmu.. kira ok la tu. hoho.. ;P

      Delete
    3. refer pada komen muja..dah ada fb comment dah..errr kat mana fb comment tu? kenapa aku xnampak..

      Delete
    4. betul harzy..bertambah ilmu dengan sendiri dari pengalaman..hoho..tu yang mahal..

      kalau ko 1st komen je baru nampak komen untuk fb..aku pon pelik gak nape jadi camtu..lantak la..haha..

      Delete
  2. hahahaha..aku xtau pakcik tu serius ke buat lawak..tapi boleh tahan sengal jugak la idea dia..konot brain..hahahahaha

    buatnya member ko beli pastu salah kunci moto org lain, then org lain pulak beli lagi kunci kat pakcik tu pastu pegi kunci moto orang lain, dan seterusnya benda tu berulang2..mesti best..untung pakcik tu..hahahahaha

    betul2 senggama minda entry ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalahnye dia serius..bukan melawak..orang tengah pening pikir dia boleh plak promte nak jual kunci tu lagi..kahkahkah..cadangn plak tak leh blah langsung..geram je aku..hahahahha..

      Delete
  3. misteri pasar karat... beskal papa JJ kena culik last month, sekarang pakai old timer yang pakcik dia kasi, giler klasik. Kunci lagi mahal dari beskal muahahha. (kat sini time spring mmg rakus dorang menculik beskal).

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha...pakai klasik pon kunci mahal ok la tu..dari ilang lagi..ke ko berminat nak beli kunci yang pakcik tu jual..ade 3 kaler pilihan..merah, hitam dan biru..tapi lepas beli jgn kunci beskal sendri..p kunci beskal jiran sebelah..kehkehkeh...

      Delete
  4. ahahhaha... xyah fikir... buat pening je... kah3.. err, bagus gax mat jebon tu,,at least berguna gax kan masa desperate :P jgn pecahkan sliding door org sudaaa...hahahahah~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalahnye aku terpikir2..adehh..hahaha..tp yang kes semalam tu aku ikhtiar sendiri je..yang mat jebon ajar benda lain..

      Delete
  5. Err..sabo aje lah pakcik tu..
    tak lepaskan peluang untuk berniaga tu..bagusss....
    tapi itulah kalau beli pun bukan tahu motor mana pun...

    sabo je lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalahnye kalau tau pon takdenya nak beli..hahaha..idea pakcik tu merepek gila..member aku pon ade rantai kunci gak..ape relevenye beli kat dia pastu kunci motor orang tu..hahaha

      Delete
  6. pkcik tu nk untung je., tu dy soh ko beli lg rantai -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal..rasa nak smackdown je orang tua tu..hahaha

      Delete
  7. bro, boleh menuntut tak, aku bagi pengeras baik punya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..takpe..ade masa aku buat tutorial pecah kunci..kehkehkeh..

      Delete
  8. ada kemungkinan ke dorang buat camtu sebab nak curik motor..? even motor yang x serupa motor.

    tapi pakcik tu memang lejen.. tengah kalut camtu pon masih sempat nak carik untung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memula aku syak camtu gak..tapi teori tu tak kuat la bro..hahaha..

      Delete
  9. bhahhahah.. xleh blah betul itu pakcik.. amik kesempatan dalam kesulitan.. asal boleh nak cri untung.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampaknye kenot brain pasal pakcik tu lebih dapat sambutan dari orang yang clamp motor tu..haha

      Delete
  10. Nasib baik tak der orang claim korang plak dalam cubaan curi moto. Kalau tak, jenuh nak explain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu tak jadi masalah lizzie..motor sendiri mestilah ade pegang roadtax kunci motor semua kan..

      Delete
  11. kuikui.. klu aku, aku tggu kt situ. nk tgk sp yg baik hati sgt tmbh kawalan keselamatan.. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku memang tunggu gak sebelum tu..tapi lama sangat tak muncul2..aku dah la melencong time keje..haha

      Delete
  12. haihhh, pakcik tu pn bg advice cmtu.. agak2lah pacik.. hahaha.. kenot brain kenot brain bundle..

    -Chips-

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakcik tu menyelam sambil minum air emma..haha..

      Delete
  13. Replies
    1. kan..kan..aku ingat pakcik tu bekas juara raja lawak mega la..hahaha

      Delete
  14. seb baik boleh bukak.. kalo tak bermalam kat situ la kau dengan spec baru hahahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hal kecik je tu..bukak memang senang cuma aku tetap kenot brain pasal kene kunci..hahaha

      Delete
  15. Adeh pakcik ni , ke dia nak pertukaran rantai dgn spec tu . Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..spec aku lagi murah dari rantai dia..tapi box tak leh bg laa..haha

      Delete
  16. boleh masuk raja lawak pakcik juai kunci ni.muahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bleh la dia buat lawak kunci ni..minggu pertama kene singkir..kehkehkeh..

      Delete
  17. aku tak pernah lagi terkunci motor org sebelum ni. tapi kat jalan pasar tu, memang takut betul pergi sensorg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. elok la..kan ke gila nak pegi kunci motor orang tu..haha..bahaya ha kalau ko pegi sorang..

      Delete
  18. Hahaahhaha...kenot brain betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko pon kenot brain len..ingat bleh la pikirkan sama..haha

      Delete
  19. hehehehe...

    salah solek motor dah lucu dah... memang kenot brain...

    pakcik tnjuk kelemahan kunci die pun... hahaha lagi kenot brain

    ReplyDelete
    Replies
    1. lucu la ko punzel..hahaha..pasal kunci salah tu aku kenot brain..tp pakcik tu dah la silap orang dia nak bisnes..alih2 dah terbukti kunci dia tak selamat..hahaha..fail

      Delete
  20. bahahahah!! aku perlu try niii!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko nak try kunci motor orang ke, nak try pecahkan kunci tu..hahhaa

      Delete
    2. kunci motor orang le. haha. lagi2 masa nk exam nnt. yezza

      Delete
  21. hahaha.. pakcik tu paling kiut ok. tp memang misteri citer ni. -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. kiut ko ckap chicna..arghhhhhhh...

      Delete
  22. pakcik tu niaga pakai downline ni. laku kunci dia.. hahaha..

    ReplyDelete