Sunday, May 26, 2013

Newborn : Bundle Jr..

assalammualaikum wbt...

Pertama sekali syukur kehadrat ilahi setelah sembilan bulan bini aku mengandung, akhirnya cik puan wani dah selamat bersalin awal 9 hari..sebelum tu, apa yang aku nak tulis ni harapnya korang jangan salah paham..korang masih lagi berada di blog sampah..bukan blog ben ben a.k.a brader taf taf..jangan betulkan moniter anda..

Aku cuba tulis sedetail mungkin sebab ni mungkin pengenalan dan akhiran untuk kisah ni sebab aku dah janji dengan diri aku dan korang semua, blog sampah bukan blog untuk citer pasal anak..mungkin kalau ada pon dalam entri akan datang, kisah  aku pergi bercuti dengan keluarga atau apa-apa event la..tapi insya'allah bukan citer pasal aku tukar lampin anak, bagi anak makan nestum,tidurkan anak atau sewaktu dengannya..hehe...

Pagi Isnin 20/5/2013 bini aku dah mengadu sakit..tengah malam sebelum tu sebenarnya aku dah bawak pon dia ke labor room, tapi doktor cakap belum nak bersalin lagi..masa ni dia dah tak tentu arah dah..dari malam sampai ke pagi memang tak boleh tido katanya..so pagi tu aku terus bawak dia semula ke hospital..take note kengkawan pompuan yang nak kawen dan beranak, dari apa yang nak nampak, nak bersalin ni memang azab, aku yang kental ni pon jadi tak senang duduk tengok bini aku menahan sakit.

 merah lagi..1st day bundle Jr..

Mujur hospital tak sesak..register je chekin terus dapat masuk labor room..tapi punya la lama nak boleh bersalin tu, dari pukul 10 masuk,  pukul 4.40 petang akhirnya baru baby keluar..korang toksah tanya lah yer, of coz aku kene masuk labor room tu sekali untuk sambut kelahiran..cuak gak memula tu, takut aku yang pengsan..tapi alhamdulillah aku steady kay..hehe..

So baby dapat lahir normal seberat 2.91 kg..pada yang tak tengok entri Scan 3D Ultrasound tempoh hari, baby aku ni lelaki ye..alhamdulillah cukup sifat dan bakal kacak macam aku..kehkehkeh..cuma yang sedihnya, 2 hari lepas lahir, baby kena wad semula sebab nurs cakap baby kuning dan demam..dah tu kene tinggalkan baby sorang-sorang pulak kat hospital pasal wad untuk ibu dah penuh..sampai bengkak-bengkak la mata bini aku ni menangis sebab kene tinggalkan baby kat hospital..alhamdulillah baby cuma kene wad semalam dan esoknya sihat dan kuning tak serius..



Seminggu yang penuh padat dah berakhir harini..eceli aku pon sebenarnya baru je sampai KL petang tadi..Semalam aku hantar bini aku untuk berpantang kat Jitra..pagi-pagi tadi lepas peluk cium anak, aku terus gerak balik kl..tak sanggup aku nak duk lama-lama pasal nanti makin sedih  nak jauh dengan anak ni lagipon esok dah keja..adoi..sakit pinggang aku drive tak hilang lagi..

Last sekali, aku pasti korang semua nak tau apa nama anak aku kan..ok, macam yang aku dah cakap dulu, aku tak suka nama panjang dan terlalu mengikut tren..lepas aku pecah kepala nak pikir nama anak, akhirnya aku letak je nama Ammar Wazzi..cukup takat tu, toksah nak tanya apa maksud plak.cari sendiri kalau nak tau...hahaha..apepon, lani aku tengah pening memikirkan nak kena hidup bujang sebulan lebih ni..sapa nak cuci,gosok baju aku? setakat sapu lantai dengan kemas rumah boleh lah..adoiii..


 p/s : hujung minggu depan dah boleh start mancing..hehe..dan aku doakan kawan-kawan yang masih mengharapkan zuriat akan cepat ada rezeki, semoga tabah dan bersabarlah..rezeki tu pasti ada..


80 comments:

  1. romantik betul ko. tujukan lagu muse untuk JR. hahaha.. nasib baik tak hardcore. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. romantik sekali sekala..hahahaa...

      Delete
  2. seriously rasa nak nangis baca entry papa bundle kali ni.. gambar yang ammar celik mata tu nampak sangat dia pelik, mesti tertanya2 eh aku kat mana ni.. mana tali pusat aku ni,, haha,, alhamdulillah dah selamat and seriously dia hensem macam papa dia!!! omg!!! aku lak yang excited!!! romantic weh laki masuk labour room sekali,, sob3,, nak menitik dah ni,, so the end.. :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..rilek muja..aku tak buat citer sedih pon rasanya...tp sedih gak la pasal anak aku demam tu..baru 2hari lahir kot..apapon alhamdulillah semuanya ok sekarang..baby sihat, ibu pon sihat..

      Delete
  3. Alhamdulillah selamat cukup sifat dan kedua ibu dan anak dalam keadaan baik, mujur la Jr comey ikut mak dia :p
    Cantik nama, baby pun comel molek geram aku tengok, rambut lebat. nnt buat style pacak macam JJ baby2 dulu ok hehehe (sesuka hati jer aku).
    Tahniah again to u both, may ur family grow bigger and better hihihi, Cik Puan Wani selamat berpantang ok, psstt make sure nutrien cukup, tak payah la ketat sangat pantang takleh makan itu ini, makan jer segala apa yg nak, ur body knows what u need ;) jahanam pantang aku ni hohohoo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pesal comel ikut mak je..patutnye comel ikut aku lah..hahaha..skg boleh la nak pacak lagi..nnti nak cukurkan gak pastu aku nak biar rambut budak ammar ni panjang cam anak jepun..hehe..

      aku sebenarnya tak paham bab2 pantang ni..dengan mak aku pantang dia lain, dengan mak mertua aku lain plak..lantak la, bukan aku nk pantang kan..aku pantang jumpe je..hehe..

      Delete
  4. alhamdulillah.. syukur.. tahniah bro dan isteri.. comel!!

    ReplyDelete
  5. tahniah bang jr. bila lagi nak anak kembo. eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kura..mekasih..ko tanye kak wani tu bile dia nak anak lagi..kembo tak janji la..janji ada pon, alhamdulillah..haha

      Delete
  6. aku belum baca entry ni..baru tengok tajuk pun dah imagine lagu newborn..rupanya mmg ko letak lagu ni..hahaha..

    okey, baca entry jap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. okey..walaupun aku dah ucap tahniah, tapi aku tetap nak ucapkan tahniah lagi sekali utk ko dgn wani..

      comel weh baby ko..standard la semua baby comel yer dak? hahaha..tapi honestly, aku mmg rasa budak ammar ni comel..mata pun cantik jer..

      kalau nk tau mata dia ikut ko ke tidak, yg tu kena tanya chuu..chuu mesti dah teliti garis2 yg ada kat mata ko..kahkahkah

      Delete
    2. hahaha..aku kan peminat muse..kene la tu dengan entri kan..hehe..time kasih H, ko kene bagi hadiah ni...pancing sebatang pon jadilah..errk..hahaha..

      aku pon sebenarnya tak sure mata tu ikut sapa..kalau tak sepet ikut bini aku la..kalau ade garis tu ikut aku bak kata chuu..kehkehkeh..

      Delete
  7. keh3... comel je baby.. :)) *ttba takut nak khwn* :3 hek3

    ReplyDelete
    Replies
    1. rugi la takut..kawen la best..tapi beranak tu sakit tau..hahaha..

      Delete
  8. Boleh ambik part time maid. Tapi buat kerja rumah je...

    Part mengail tu best. Mana port?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..kalau ade yang sukerela aku nak la bro..tak mampunye aku nak bayo maid..hahahaha..

      member ada ajak baru ni kat sungai batang kali..port yang orang tak berapa nak masuk..ikan tengas kasar2 gak saiz..

      Delete
    2. terbaik, kalau berhasil sila update. casting ke? silap2 kelah pun rembat jugak tu...

      Delete
    3. Ko lyn casting ke botak? Aku tak tgk lg port tu.tak tau sesuai ke dak utk casting..tp member aku guna umpan perut ayam je..spesis kejor aku rase ade..kalau member aku pree ptg ni aku nk ajak dia usyar port tu..

      Delete
  9. waaaa.. comelnya si amar ni... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih tun..lama tak nampak ko..

      Delete
  10. Tahniah,moge jadi anak soleh dan keluarga sakinah =)

    Baby yg comel !

    ReplyDelete
  11. woiii..dah jadik bapak! hahaha..

    tahniah untuk ko dan isteri..selamat menjadi ibu dan ayah..semoga dapat memberikan didikan yang terbaik untuk anak..

    selamat melihat dunia buat si kecik ammar..semoga jadi anak yang soleh untuk ibu dan ayah ye..comel sangat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..im papa bundle now kay..not ym bundle..hahahaha..

      terima kasih la sha, panjang lagi citernye nak membesarkan dan didik amar ni..insya'allah aku akan bgi yg terbaik la..

      Delete
    2. good2..semoga ammar membesar dengan baik dan menjadi anak yang terbaik serta soleh untuk ko dan bini..

      Delete
  12. tahniah pakcik! Alhamdulillah selamat ibu anak.. Ko tgok bini bsalin bru ko tau btapa gagahnya kami org pompuan.. Hehe.

    Akhirnya dpt tgok baby.. Comeyy.. Bambam. Rambot lebat, kenin pun lebat.. Ni y rasa nk p cr rmbot pelsu kt syukrii. Motak! Haha.

    Pesan kt wife. Keep breastfeeding tau.. N selamat bpantang buat dia.

    Anak bru lhr pas2 msuk ward. Memg cuak. Paham sgt pasaan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu ko baru tgk gambar.kalau dkt ko nmpak la dia ni spesis buluu byk..bulu tnagn, badan kemain lebat panjang lg..haha

      Delete
    2. ikot ko ke hape? Hehe. Syukrii dulu bru lahir anak rambut bnyak. Tp pas cukur.. Lmbt nau nk tumbuhnye..

      Aku mse mgandung dok berangan nk ank rmbot lebat. Tp xdpt daa. Haha.

      Delete
    3. lupa tnya bila puan wani blik sini?
      Kemas rumah tu, jgn kang smpai bini blik umah cm tongkang pecah. Haha.

      Delete
    4. aku tak penah berangan nak anak camne pon..hahaha..janji cukup sifat je aku nak..hujung bulan depan baru balik..ko ingt aku tak reti mengemas ke..rumah sentiasa kemas ok..

      Delete
  13. ok sekarang dah percaya.. hehe..

    eh eh comel la baby.. kecik je.. muka innocent.. Alhamdulillah la demam kuning tak melarat.. so sebulan lebih ni single la sekejap eh.. kesiannya takde org nak basuh baju. hahha.. selamat berdikari. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ceh..br nk caya..haha..orang ckp baby mmg comel..tapi kalau lebih skit mungkin sbb papa dia pon comel gak kn.ekekek

      chicna nk jd maid pat time tak.haha

      Delete
  14. alhamdulilah..semua selamat..tahniah sampah! kemain rambut lebat anak ko..huhu..comel!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks fana..tu rambut dalm perut lg..nanti aku botakkn gak..haha

      Delete
  15. alhamdulillah Bundle dah jadi bapak yang sah..tahniah2..nama anak ko sma dengan anak buah aku. ade amar2 gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. time kasih cidut..bonus 6bulan ko bile..3sit nak booking ni..hahaha

      Delete
    2. err..bos aku kate cancel hahah..insyaALLAH 3 sit tu pkai gaji jela weh..bukn nak booking hotel 5 bintang pon haha

      Delete
  16. tahniah untuk ke sekian kali bundle....

    minggu depan cuti panjang jugak tau...

    have fun lah ye

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. minggu depan ade cuti apa lak? lostnye aku..

      Delete
  17. Tahniah Senior Bundle..
    cumel macam makcik nisah jugak si Bundle Junior.
    okey, makcik cume nak cakap yang.
    "baby, awak memang cumel. sila comel terbabomm macam makcik jugak. boleh lah kite geng. "

    Cik Puan Wani, Alhamdulillah. anda selamat bersalin yang ditemani dek hasben yg terchenta. semoga anda dapat menunaikan tempoh berpantang dgn jayanya. (^_~)

    ReplyDelete
    Replies
    1. time kasih la kak nisah oii..takde present apa2 ke..hahhaa..

      Delete
  18. TAHNIAH!! comei aihh cam pak dia gak.... ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. time kasih..sebab ko cakap pak dia comel..hahahhah..*pipi merah2

      Delete
  19. baru ko tau cmna azabnya nk bersalin.habuan masing2 la sbb ada gak org kata sakit bersalin ni sikit je macam gigit semut..pada aku mmg gila2 sakit la.hikhik.

    sedap nama anak ang..aku pun tak suka nama panjang2...comel ammar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. teruk kot..dah la berjam tnggu nak tebukak tu..seksa je aku tengok..isk..takkan la ade orang rasa cam kene gigit semut..untung la, bleh beranak tiap2 tahun camtu..

      Delete
    2. Tingat pulak time I nak beranak dulu, seminggu sebelum tu rasa geli2 nak berak la nak apa la siap tidur dalam toilet. Si JJ dari dalam perut dah menggedik hihihi

      Delete
  20. weiiiiiiiii comel gila mata anak ko!! serius comel, bulat gila kot!!! tahniah weiii!!!

    ReplyDelete
  21. Tahniah lagi sekali dah jadi Papa. Hehehe

    Ammar comel....nanti bulan 8 dah tegap boleh jalan jauh datang Melaka taw. Hahaha. Sedangkan dalam hari pun da sampai Jitra kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks aien..

      bulan 8 bape haribulan?..insya'allah..bleh bwak amar jalan2 sekali..

      Delete
    2. tunggu kad menyusul. aku segan nak cakap tarikh awal2. tapi dah terlepas cakap kat kopitiam.


      #bak alamat. aku sedang dalam proses kumpul alamat.

      Delete
    3. bulan 8 ni ade tarikh2 penting gak dalm famli aku..30hb besday bini aku..31hb besday mak aku..ade yng sama?hahaha...

      nant pm kat wechat je aku bg alamat..

      Delete
  22. dat baby has beautiful eyes ! :)

    ReplyDelete
  23. Nak ucap tahniah skali lg. Ammar comel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. time kasih auntie chuu..nk hadiah...

      Delete
  24. Alhamdulillah..lebat betol rambut.. tahniah bund dan wani

    Cuci baju, mesin kan ada?
    Tapi iron baju...aku mmg tak suka.
    Selamat mancing la bund...
    Semoga wani kembali keremajaan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak aku jenis bebulu zie..tu pasal rambut pon lebat..kalau ko tegk dekat memang nampak la..tak padan dengan kecik..tangan dah berbulu..hahaha..

      mmg ade mesin, tapi aku malas nak tunggu, nak sidai, nak amik balik, nak sangkut, nak iron..pehh..banyak gila keje..

      Delete
  25. Tahniah abam bundle dah jadi ayah. Hi Ammar,selamat berkenalan, hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai auntie bobot..kita nak bobot jugak bule? -bundle jr-

      Delete
  26. Assalamualaikum Ammar! slamat datang ke dunia yang penuh pancaroba ini.. smoga jadi anak yg soleh! :)

    Bundleeeeee! tahniah!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumsalam bgi pihak amar..aminn..jadi lah ko budak baik ammar....

      time kasih auntie emma..presen mane?..haha

      Delete
  27. Tahniah bundle......!

    Apa yg menarik pada baby adalah aromanya yg boleh buat kita hilang stress....

    Tp syglah bundle jauh dari ammar...
    Tp xpe..xlama kan..sebulan jew...
    Hehehe.....

    Selamat mbujang dan selamat mnahan rindu pada anak n isteri ye bundle..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. time kasih..tp betul la ckap ko nur.aroma baby tu memang penenang jiwa...ko dah ade anak ek?..serius aku tak tau..



      Delete
    2. Ehh..Nur mana ada anak lagi...
      kawin pun belum lagi...

      Mak dulu mengasuh baby...
      hari2 cium baby.. :)

      Lagipun aroma baby mmg wangi la bundle..
      Nur sampai beli bedak baby sbb nak bau baby..hahaha

      Delete
  28. Replies
    1. time kasih ler..lu bila nak kenalkan gua dengan awek UM ni..haha..

      Delete
  29. tahniah dah jadi ayah.. ko sibuk pk sp nk basuh baju, gosok baju ye.. sblm ni xpk pun apa wife ko pk bila bsuh n gosok baju ko.. hahahha..

    anak ko comel r.. bulat mata dia.. nk scan r tgk gender.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. thnaks beb..ko dah berapa bulan preggy? scan la..ape tunggu lagi..3d terus..

      Delete
  30. Comelnya baby kau, Bro Bundle! Comel macam Kak Ton! Btw, tahniah bro. Haish, bila la aku nak kahwin ni. Belajar pun tak habis lagi. Haha. Berangann

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa..comel cam kakton..ahh tidak..hahahhaa

      Delete
  31. comei nyer...!!!!!

    atoyai. bace entry mcm ni trus meningkat hormon keprempuanan aku..hahaa.. tahniah bundle..!

    ReplyDelete
  32. Ooo..okay... Ammar Wazzi. Tahniah Bundle. Sesama la kita jadi parents yang berjaya yet merapu dan poyo. Apa-apapun harap ko bertenang kalo aku citer pasal tukar lampin anak. Tolong la baca jugak. Sebab aku pompuan. Aku bukan benben badan ketak.

    ReplyDelete
  33. Mata Ammar cam mama dia la.. kening lebat :)
    Tahniah bro..!
    teringat Hakim dulu masa baby pun penuh bulu2 kat badan dan tangan. Ingatkan sebab mama dia rajin tgk Wu Kong dalam Journey To The West..!! Hahahaha

    ReplyDelete