Wednesday, March 14, 2012

Mat Jebon-part 5 : Story from Jail

assalammualaikum wbt..

kelmarin aku dapat panggilan lagi dari orang penjara..kahkahkah..trutt..truutt...henpon aku berbunyik..ringtone jadi trutt..trutt.. pasal bini aku rembat SD kad aku..hehe..


"heloo, boy ke ni?"kawan mat kan?..pemanggil memulakan bicara...

"yup" siapa tu, aku membalas...



Dia tak memperkenalkan nama dia cuma dia terus cakap yang dia dari penjara sebab mat suruh dia call aku,pastu mintak dari aku RM150.00..what the fuckk...hahaha..bila masa aku jadi banker dia pulak ni..

suara dia bercakap memang agak kasar seolah olah aku macam pernah berhutang pulak dengan dia..bila aku pon tinggi sikit suara baru dia cakap elok..dah la aku tak berapa paham ayat dia..adehhh..



" Mat mintak bagi RM 150.00 nak bawak kapal "

haaaaa?apa..


aku terpinga kejap..


Terus terang tak paham langsung apa maksud dia..nak RM150 nak bawak kapal apa jadahnya pulak ni..kahkahkah..kapal layar ke kapal terbang..kehkehkeh..dah la tak pasal pasal dengan aku jugak dia mintak..hahaha..hutang lama aku dah kira halal pon dah cukup ok, ni lagi mau pow ka..haiyaa..

aku tanya balik, apa benda yang kapal kapal ni?..aku tak paham?pesal tiba tiba aku pulak kena bagi RM150 tu..bila masa aku ada hutang dengan dia..

"kapal tu rokok bro" dia nak rokok..dia mintak tolong la nak bawak masuk..tapi kena bayar RM150..

hahaha..aku tergelak dalam hati..hampeh ko mat..dah check in pon boleh nak pow aku lagi...kahkahkah..ko memang legend mat..

Lepas tu aku cakap la kat orang yang call aku tu yang aku rasa dia 'warden penjara.'.bagitau mat aku tak boleh tolong..duit takda..kalau ada masa aku lawat aku hantar la rokok sekotak dua..hahaha..perbualan aku tamat kat situ je..so ni la kisah sambungan lagi untuk cerita mat jebon..dah masuk siri ke5 dah ni....kehkehkeh..

So aku nak ceritakan sikit la pasal apa Mat kat dalam tu macam terdesak sangat nak rokok..bukan sebab ketagih atau sangap..tapi mengikut pengalaman yang aku dengar dari member member yang penah masuk jugak, mana mana banduan yang ada rokok,lighter dan apa apa lagi benda yang berguna kat dalam tu, diorang ni ibarat VVIP.

walaupon sebatang rokok, nikmat yang boleh dikongsi untuk sesama kawan, mereka sangat hargai dan dia akan dihormati..so selamat la dari senior cari pasal atau hal hal lain...Makanya Mat terdesak nak meluaskan empayar dia kat dalam tu la mengikut apa yang aku nampak..hahaha..harga rokok kalau kat pasaran luar ni pulak sangat murah berbanding kat dalam tu..ni fakta jugak yang aku dapat dari bekas bekas banduan..

kalau kat luar ni RM 150 tu stok rokok aku sebulan cukup sangat dah..jangan terkejut la kalau kat dalam tu harga sekotak dunhill RM150..haha..So rokok ibarat emas,ada rokok ibarat orang kaya...gua dah paham sangat perangai lu mat..hahaha...

Sory la Mat, gua tak dapat tolong..tah sapa sapa yang call tiba tiba mintak duit takkan gua nak bagi gitu je..insya'allah kalau gua ada masa lawat lu kat sana, gua belanja lu rokok banyak banyak bagi lu jadi dato', tan sri,Yang Berhormat,raja,menteri dan hidup senang kat dalam tu...tapi kalau gua lawat la..tak pasti lagi bila....hahaha...rehat la dulu ye..cacah dulu badan tu gambar naga ke singa ke, baru gengster..hahaha..

Jebon part1
Jebon part2
Jebon part3
Jebon part4



p/s : kapal = rokok..huh, pelajaran baru ni..

31 comments:

  1. kenapa tak guna perkataan rokok je ??

    -.-'

    ReplyDelete
  2. hahaha..tah la..bahasa pelik2 je..blur jadinya aku..kehkehkeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Legend betul lah mat ni...kagum aku!

      Delete
    2. Oit sida2..mana boleh potong Q..grrrr

      Delete
    3. mana bleh wei..ulasan anda akan dialihkan oleh pengarang..haha..

      Delete
  3. Fuuyohhh, banduan pun ada taraf.

    ReplyDelete
  4. kan elok kalo u pon jangan isap rokok..bley..?

    ada kaitan tak?

    bile la mat nak kuar gamaknya..rendu plak nak tatap wajah dia...hahaha

    ReplyDelete
  5. tuan@puan besar : lama tak nampak der..haha..mesti la banduan pon ade taraf der..kang org baru tak respek otai pulak..haha..

    mem beso : ok..otw berenti ni...nak tunggu dia kuar tah bile..kalau de masa kita p la lawat dia pon ok gak kan..haha..ombak rindu dah ni..

    ReplyDelete
  6. Hahahaha! Serius taktau fakta pasal kalau rokok tu ibarat emas dalam jail. Pergh, ye ye je kena paw RM150. Memang ada gaya boss si Mat tu, haha!

    ReplyDelete
  7. hehe..memang betul la..rokok bukan senang nak dapat kat dalam tu..orang penjara buat duit plak..sapa ade rokok memang bos besar la..haha..

    ReplyDelete
  8. bile mase lak dah smpai part 5 nih., hahad0ii XD

    ReplyDelete
  9. tu la ko..lama sangat menghilang..hahaha..dah macam2 hal jad..ekeke

    ReplyDelete
  10. serius aku tak faham kenapa kapal dijadikan objek utk mendapat gelaran pangkat.kahkah..

    *cuba selami maksud tersirat dlm komen aku.kihkih..

    ReplyDelete
  11. ops lupa nak komen, aku suka badan baru ko..putih gitu..tak sakit mata aku..haha..

    ReplyDelete
  12. Apakah simboliknya kapal sampai boleh disamakan dengan rokok? Aku tak nampak langsung ikatan persaudaraan kat situ. Kenapa bukan chopstik ke lipstik ke, kan ke baru ada chemistry? Hehe.

    Weng lah membe kau ni kan? Btw, apa kes dea plak kali ni check in lagik? Seronoknya dea dah macam check in hotel pulak kan? Haha.

    ReplyDelete
  13. Rokok cam bnd super amat penting. Mungkin tu emas kat dalam lokap kot. Hoho..

    Bro, kat dlm penjara Malaysia ni, sama cam dalam penjara citer "Prison Break" kah? Mksd, cam ad watak cam T-bag yang liwat banduan lain, penjahat ganas dijadikan ketua puak dsb??

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. aku tak berapa pasti la pasal tu apple..tapi secara logiknya kat dalam tu lgi mcm2 jenis penjenayah ade..so berpuak dah tentu..nak2 yang kongsi gelap bermusuh tu..tak mungkin boleh berbaik kat dalam..hehe..

    ReplyDelete
  16. kemain lagii.
    nak jadi vvip lah tuhhhh si mat tu.
    hehe
    :P

    ReplyDelete
  17. kapal=rokok? jauh berbezanya,haha

    wah wah berwajah baru nampak,ehemehem

    ReplyDelete
  18. seriusly xnmpak pOn kaitan kapal dgn rokok.. rokok tu boley belayar @ terbang ke pon? ataw dlm erti kata lain, soon later korang merokok akan 'belayar' @ 'terbang' jua ke 'sana' lalala...

    ReplyDelete
  19. Ko kira baik la Abg Boy, sbb dia dah pau ko, tp ko masih nak lawat dia. Ko punyer brotherhood of the ring tu memang aku sgt salute coklat la. [Hahah. cari pasla lagi- ko kan tak suka org panggil ko abang. Lgpun dah tentu aku lgi tua dr ko].

    ReplyDelete
  20. mati2 aku ingat dia nk pi berlayar mana2, rupanya rokok, apesal x guna sudu ke lampu suluh ke hehee

    ReplyDelete
  21. wahahahaha,sengal punya mat....kapal=rokok...memang kosa kata baru ni,haha.... jap, hebat gila mat nak luaskan empayar dia kat hotel tu,adeh la......

    ReplyDelete
  22. -_- terfikir2 apa kaitan rokok ngn kapal.... hahahah xD adoii2..~~

    ReplyDelete
  23. mcm tu aku nk jual rokok kat dlm tu haha

    ReplyDelete