Wednesday, February 15, 2012

Mat Jebon-part 4 : Seksyen 307

Masa aku kat Tesco minggu lepas jalan jalan nak beli barang dapur, tiba tiba aku dapat satu panggilan tanpa nama..aku pon jawab ler..


"haluu..".. Dan pertanyaan terus hinggap kat gegendang telinga aku.." ni Mat ke?"


aku jawab la bukan..lepas tu, dia tanya aku lagi..Boy ke ni?.. "ye aku Boy"(memang gelaran aku boy kat sini)..aku masih terpinga pinga siapa sebenarnya call aku ni..

pastu aku pon tanya pulak dia ni siapa?..


Dia pon jawab , "kita sama masa kat kajang dulu bhai, Kerol Melaka"


Jenuh aku pikir bila masa aku ada kawan nama Kerol Melaka, pastu apa kaitan dengan kajang pulak ni..kahkahakah..aku makin blur dan aku cakap je la kat dia, gua tak ingat la bro..

Jawapan aku tu terus di sambut..


"Jahaman la lu ni Boy..lu kan seksyen 307 kat Penjara Kajang haritu..aku ni bilik sebelah lu je bingai..cepat betul lupa kawan"..




erk..aku terkelu tapi aku baru dapat tangkap siapa sebenarnya mamat Kerol Melaka ni...kehkehkeh..ntah aku yang salah dengar atau betul dia cakap..akta jenayah seksyen 307 kanun keseksaan ni kalau korang nak tau dah kes jenayah berat jugak macam cubaan membunuh..kalau disabitkan kesalahan boleh dipenjara sehingga 10 tahun dan denda..perghh ganas..tu..hahaha..

Tanpa banyak cerita aku terus la potong balik cakap Kerol ni..eh bro..lu salah orang ni, Mat Jebon@Boy yang lu cari takda sekarang..dia tu kawan aku..ni no phone aku..bukan Mat..tapi nama aku Boy jugak..kahkahkahkah..

Aku pelik betul bila masa mangkuk Mat Jebon ni tukar nama jadi Boy..dah la tukar guna pengenalan aku, guna no phone aku.siakk..mencemarkan kedaulatan nama aku je..kehkeheh...Lepas tu aku sembang la sikit dengan kerol tu..dia cari Mat pasal dia pon baru keluar..kehkehkeh..pastu aku bagitau la kat Kerol tu yang nama dia kat sini orang panggil Mat je atau Bob..tak pasal² aku kena "jahanam" sedas dengan kerol sebab ingat aku Mat jebon..lol..

Kerol Melaka ada jugak mintak kat aku no kontek Mat sebenar,tapi setahu aku, memang no phone aku ni je yang dia bagi kat sapa² pon sampaikan nak mintak kerja pon guna no phone aku..kahkahkah..

Last aku bagitau kat dia, "kalau nak cari Mat, lu boleh pergi tengok kat penjara Kajang tu balik..aku dapat berita dia dah check in lagi 2 3 minggu lepas"..hahaha.

Kerol Melaka agak terkejut dengar berita tu..mungkin dia tak berapa lama kenal Mat dan belum kenal kerakusan Mat Jebon yang sebenar..hahaha...mungkin boring agaknya dia duduk luar ye dak...

Aku tak tau sampai bila aku nak tulis cerita pasal Mat Jebon ni..ni pon dah masuk siri ke 4..ada ada je la setan tu...lepas ni tak tau pusher dadah pasar borong atau taiko kongsi gelap mana pulak yang call aku..gila betul..kahkahkah...

Pada yang tak mengikut siri Mat Jebon dari awal, ni aku bagi link balik..true story aku ni wei...cikidautt..

Jebon part1
Jebon part2
Jebon part3


p/s : gua rindu kat lu mat..kehkehkeh..

36 comments:

  1. Haiii la mat.. Sayang betol kau dengan boy ni haaa. Sampai nama pun tuko jadi boy. Kahkahkah

    Mls login

    ReplyDelete
  2. Haiii la mat.. Sayang betol kau dengan boy ni haaa. Sampai nama pun tuko jadi boy. Kahkahkah

    Mls login

    ReplyDelete
  3. Bro, mat ni mmg kamceng dgn bro la kn? Heheh... walau ke hujung dunia mana pun, bro gak yg dicari, mmg sahabat sejatila jgk.
    Apa2 pun, watak mat jebon ni dah cam watak hero pulak, dari sisi lain, mcm ct "kl gangster". best jugalah baca, terbuka sket kepala dgn bnd2 real cam ni. wa tabik sama lu bro.

    ReplyDelete
  4. anon mls login : cet..dia tu tak betulnya banyak sgt..macam ko tak kenal..lama tak jumpa pon ada je kaitan lagi dengan aku.adehh..hehe..

    apple : kamceng pon pening jugak aku melayan dia apple..ade je masalah dia..hahaha..

    ReplyDelete
  5. Aku baru baca sume series! Gila sadis membe kau ni kan pakcik? Kau heret-heret laa dea ke jalan kebenaran. Hehe.

    ReplyDelete
  6. hahaha..rajin pulak ko bace semua ek..dia tu ok je sebenarnya tapi tah la.wayar banyak putus kot..wayar aku dah sambung balik..ekeke

    ReplyDelete
  7. nak buat cenggana,dah kawan.
    terima seadanya.
    redha.

    jangan dok join dia pi check in sudah la nohhh.

    ReplyDelete
  8. aku baru je baca semua cerita bersiri kau ni. hahaha! aku gelak je macam tengok maharaja lawak pulak.

    ReplyDelete
  9. nice..
    jom follow blog akak lak, tgok novel.

    ReplyDelete
  10. Jambunye niknem ko bundle. Heheh. Mat Jebon tu peragut ke?

    ReplyDelete
  11. ca'ah : haha..terima je,tapi mintak simpang la masuk jel tu..kene liwat aku nanti..ekeke..

    anis madu : kelakar ke citer ni..haha..aku rasa serius je:P

    liana : link mane?

    lyd : mesti la jambu macam orangnya..hehe..mat tu lagi ganas dari peragut lol..peragut tu tahap budak sekolah je cari duit beli rokok..haha..

    ReplyDelete
  12. hakhakhak, rasa cam baca belog ahli kongsi gelap jak..takot bro~~

    ReplyDelete
  13. mak aih, punye la siyes bace. rupanye cite sajo. adoyai, xterprasan plak kat tajuk tu ade part 4.

    ReplyDelete
  14. Saya rasa Mat Jebon susah nak lupakan
    Ym.Bundle...kawan terbaek!!

    (singgah baca kat sini bila stress..wakaka.. best..)

    ReplyDelete
  15. cintazulaika : amboi kak..kongsi gelap plak.ekeke..aku pencerita je la..kawan aku tu yang penjahat..kahkahakah..

    annaqia : haha..haa,de 4 siri dah ni..p baca semua baru tau kisah mat jebon ni camne..hehe..

    honey : nak kata baik tak rapat macam dulu pon lagi..tah la dia..masuk air banyak sgt..haha
    p/s : thanks honey..singgah la selalu ye:P

    ReplyDelete
  16. wohoho...jaga2 bro..kdg ada udang sebalik kereta sorong cik kiah.

    ReplyDelete
  17. mat mmg anggap awk nie shbt dunia akhirat nie.hahaha kat sume org die pas no awk.haha :)

    ReplyDelete
  18. wakakaka .... kesian3 ... mcm2 manusia zaman sekarang :)

    ReplyDelete
  19. Kenapa kau tak heret dia ke jalan yg benar? Msti ada sbb kenapa dia jd mcm tu kan? Cuba kau buat entry satu lagi pasal kehidupan dia.. jgn cerita keaiban.. aku nak KEHIDUPAN...

    *Aku yakin setiap yg berlaku pasti ada sbbnya.. sbb Tuhan takkan jadikan sesuatu perkara tu SIA2..*

    ReplyDelete
  20. janedoe : bukan tak nak heret dia ke jalan yang benar..aku ni pon tak berapa nak benar lagi..aku dengan dia pon sama dengan je..cuma aku dah ok sekarang..haha..cerita kehidupan yang ko nak tu aku tak tau camne nak cerita..yang ni pon hidup gak apa..haha

    ReplyDelete
  21. Adoi.. Aku jatuh kesian bila tau ada org2 yg jd mcm ni.. Bangsa aku sndr plak tu..
    Alahai.. Kau cerita la latar belakang dia.. mak bapak dia ada lg ke tak.. anak ke brapa.. Sekolah smpai tingkat brapa.. bla..bla..bla..

    *Caring tak aku? hahah!*

    ReplyDelete
  22. hahahaa..ko tak banyak berkawan lagi jenis orang macam ni sebab tu ko rasa kesian..aku ni dah muak naik menyampah dah..haha..

    tapi mat ni special la sbb dia memang bes fren aku dari dulu..kebaikan dengan bingai dia sama je level..

    dia sekolah sama habis dengan aku form5..masalah famli buat dia sengal sikit..lagi satu sebab dia amik dadah..sbb tu payah nak berubah..haha..sekian

    nanti ada idea atau dia nak kawin ke aku buat la entri lagi pasal dia ok..haha..

    ReplyDelete
  23. ada cerita tulis aje...femes la Mat Jebon...


    merasa jugak baca true story lain daripada kisah cintaaa aje...huhu

    ReplyDelete
  24. masuk jail balik mat jebon nie?wah mmg hebat..

    ReplyDelete
  25. hahaha..hebak woo mat jebong ni..bikin panas je..ekeke

    ReplyDelete
  26. hahaha... x abis la dia ni mmg suka menyusahkn org... nasib ko la boy... khakahakahakaha...

    ReplyDelete
  27. tah la dia tu..aku tak tau nak cakap apa lagi dah..ekeke..

    ReplyDelete
  28. erkk, aku xtau nk cakap cemane,

    ekau nih dh mcm abg besar je

    hehehee

    ReplyDelete
  29. Ko jgn tuka no phone ko beb..atleast bila ko takde idea nk update blog ko mana tau ada je org call cari mat boleh ko buat bahan..kahkahkah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tukar buatpe..aku tak kisah pon..hahaha..

      Delete
  30. Aku sebenarnya dah login..tapi saje2 nak komen guna anonymous..hahaha

    -H-

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko pon nak jadi anon malas login jugak ke..mane leh..sorang je anon malas login kat sini..haha..

      Delete
  31. adehhhhhhh, sampai ke tangan orang lain lagi no fon kau kan,gila tul mat jebon... tapi kau yg penah duk jel pun aku rasa bangga sebab kau jadi blogger,bagus-bagus.... hei mat-mat...

    ReplyDelete
  32. hahahhaha... femess r no hang..hak2.. :)) lawak2... smga dia berubah :))

    ReplyDelete
  33. ganasnye mat..nsib baik dia tak dtg time rye hari tu haha

    ReplyDelete