Sunday, March 11, 2012

Resepi : Garlic bread getah rambut.

assalammualaikum wbt..

Selamat berhujung minggu untuk semua..harini alhamdulillah aku takda jemputan kenduri lagi..fuhh,save poket..kehkehkeh...kali ni aku nak kongsi sikit cerita dan resepi aku breakfast pagi tadi..macam tajuk kat atas tu garlic bread getah rambut?pasti korang semua tak pernah rasa kan..hahaha

Garlic bread ni merupakan makanan pagi dan malam aku je selalunya..biasa la, aku memang jaga kesihatan dan tak nak kelihatan boroi dan gemuk..pasti korang pon suka makan ni kan...terutama yang suka makan kat pizza hutt atau kat restoran western..tapi kalau nak buat jadi makanan rutin macam aku parah la kalau asik nak makan kat restoran je..

Ni aku nak kongsi tips resepi makan garlic bread hari hari kat rumah dengan kos yang jimat..untuk yang jaga makan macam aku memang sesuai aku rasa makan ni..kenyang jugak..bagus untuk diet lagi..tapi kalau korang memang takleh dipisahkan dengan nasik, sila abaikan entri aku ni..haha..

fistly apa yang korang perlukan dah tentu roti..beli je roti apa apa yang korang suka..gardinear aku tak suka pasal mahal dan lembik..untuk sapuan tu korang beli je la garlic butter kat pasaraya..ada macam macam brand dan harga..toksah nak rajin sangat nak buat sendiri bagai..beli je yang dah siap..hahaha..


Nak makan garlic bread ni dah tentu sedap makan dengan mushroom soup..tak tau la kalau korang makan dengan kari pulak..kahkahkah..kalau untuk makan sorang aku cadangkan korang beli je campbell mushroom sup yang dalam kotak ada tiga paket tu..senang nak bancuh dan murah..masuk dalam cawan letak air panas, siap..haha..

Untuk roti tadi better korang ada toster la untuk bakar roti tu..dah sapu garlic butter tu kat roti secukup rasa, bakar kejap..kalau takda toster boleh je tepek kat kuali..kalau takda kuali, boleh jugak tepek kat iron baju..small matter..hahaha..dah siap masak, makan je la takkan tu pon nak bagitau..haihh..hehe..

Tapi kalau nak ada perasa tambahan macam breakfast aku pagi tadi..dah sapu garlic kat roti tu, korang letak la sikit getah rambut ke getah tayar ke kat roti tu than bakar sekali..kompom bau garlic tu bertukar jadi bau getah terbakar..sesuai untuk yang tak suka bau garlic..maklum la garlic ni bau dia kuat sikit...

Apa aku nak cerita ni sebenarnya pagi tadi roti garlic aku dah bertukar jadi roti getah rambut la pasalnya....tah macam mana lak getah rambut bini aku tu boleh masuk dalam toster dan masak sekali atas roti tu..kehkehkeh...jadi biru terus roti aku sebab getah tu cair..ngeri siak..kahkahkah...

Ciss..entri apa aku merepek ni..hahaha..oklah..sekian dan selamat mencuba..



p/s : masa aku kat french dulu orang panggil garlic bread ni "pain à l'ail"..hehe..-_-'
p/s : maaf gambar roti garlic getah rambut takda pasal dah selamat aku lempar kat tong sampah

26 comments:

  1. pelik jugak mula2 tadi camana pulak garlic bread getah rambut...kami anak beranak pun tengah gila makan garlic bread tapi cicah kopi o jer..

    ReplyDelete
  2. garlic bread getah rambut ek? aku ingatkan resipi baru ape benda lah tadi. hahaha

    ReplyDelete
  3. cappucino : hahah..tajuk bagi pelik sikit..haha..sedap ke garlic bread cicah kopi o..kene cuba ni..

    anis madu : kehkehkeh..betul la tu kan..sanggup dengan tak sanggup je nak makan..ekeke

    ReplyDelete
  4. omak aih., ni kalau ko sertakan gambar roti garlic getah rambut tu mesti lagi perghhh XD

    ReplyDelete
  5. terai la dulu letak bro. tgk sedap ke tak

    ReplyDelete
  6. klu nk jimat makan roti kosong je lor..lg satu klu nak jaga kesihatan better ko buat sendiri mushroom soup tu,yg segera nie semua tak sihat beb.wakakaka..

    ReplyDelete
  7. chuu : ekeke..tu la pasal chuu, aku tak sangka plak jad entri cerita aku ni..kalau tau aku snap gambar dulu..kehkehkeh

    wadi ar : hahahaa..tak sanggup aku nak jamah roti bergetah tu..hahaha..

    kutu : aku mementingkn makannan yang sedap gak kutu..ekeke..sup cendawan ala kampung aku reti la buat sendiri..ni sup pekat mana la aku tau..ko tau meh la share resepi..ekeke..

    ReplyDelete
  8. Cer bitawu roti apa yang sedapp selaen gardenia ye Pakcik? Sebab, aku penah try beli roti laen sebab nak murah, tapi keras. Aku tak suka.

    Aku ngan laki aku pun kuat makan roti. Beli sebantal kecik tu sehari jek boleh habes. Tapi roti pun mahal kan? Kopak seh!

    Tapi bakar roti guna iron tuu, cayalah! Haha :D

    ReplyDelete
  9. roti yang dalam gambar tu sedap makcik..harga 2.30..murah sikit je la dari gardenia..sedap pasal dia tebal sikit tapi tak padat..haha..

    ReplyDelete
  10. tajuk entry yang agak nak tau gak knp garlic bread getah rambut,haha.

    oh nak senang pi pizza je,haha

    ReplyDelete
  11. oi kenapa cendawan liar. seram pulak aku

    ReplyDelete
  12. robot : hehehe...pelik kot tajuk aku tu..

    el-janna : kehkehekeh..aku pon tak tau camne leh cendawan liar pulak..ekeke..sebab tu lepas makan aku rasa liar semacam je..haha

    ReplyDelete
  13. kau penah duk french?bukti mana wei? haha

    ReplyDelete
  14. Penah makan roti kat Deli France? Dia guna garlic butter n kaya. Mmg sedaplah. Kat KLCC dulu ad tapi skrg dah takde da. Tah mn nak cari da. Dulu are Bukit Tinggi belah Klang ada gak tp tutup gak. Mmg pelik npe tak laku walhal sedap.

    ReplyDelete
  15. onie : dulu aku duk french keje kedai piza je wei..ekeke..saje malas bagitau orang..opss, terbongkar rahsia..ekeke..

    apple : penah bro..dulu aku selalu gak makan roti kedai tu..kat sogo dulu ade jugak..sekarang aku dah tak tau..

    ReplyDelete
  16. Kecewa sgt la tu sampai tak sempat amik gmbr terus buang. Hahaha. Sejak bila toaster tu jadi tempat simpan getah ikat rambut wife ko? Hahah.

    ReplyDelete
  17. lama tak buat (=

    cicah kari pun sodap .

    ReplyDelete
  18. konfem tercekik tertelan getah rambut...hehehe

    ReplyDelete
  19. lyd : haha..sory la lyd..kalau ade masa nanti aku buat lagi pastu post gambar ek..hahaha..

    bro khairul : garlic bread memang sedap bro..yang bergetah rambut tu aku tak sure la..ekekeke..

    gemok : tapi mane nak cari kari segera..nak masak payah la mok..haha..

    miss : hahaha..tak sanggup tengok pon miss..nasib sedar ade getah..kalau tak memang makan getah la aku..haha

    ReplyDelete
  20. saja malas nak bongkar rahsia tapi bongkar gak,tampaq sat g kang hoiii..haha

    ReplyDelete
  21. best kot !!

    elok diamalkan menu ekau itu oleh aku yg debab ni hahahaa

    ReplyDelete
  22. patut try la dulu. pengalaman bertuah, boleh buat entri " rasa garlic bread getah rambut" dkt hospital. bertuah tuhh =='

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. owhhh... kalau dapat tayar lori tangki lagi harum ni.

    ReplyDelete