Monday, March 5, 2012

Info : Hormat untuk dihormati..

assalammualaikum wbt..

Harini aku nak buat entry mengenai perhubungan sikit..bukan hubungan seks ye..harap maklum..wakaka.. pagi tadi ada 2 orang budak praktikal baru masuk opis aku ni..nak reging aku tengok kesian je..sebabkan diorang puasa(alim siot) aku suruh diorang buat kerja membosankan je la..lipat pelan sampai lebam dengan mengemas..hehe..

Mengenai hubungan yang aku cakap tadi sebenarnya pasal panggilan..aku tak tau kenapa dari dulu aku tak berapa boleh terima panggilan abang kalau orang panggil aku..nak pulak lelaki..demm..member aku tadi tak habis habis cakap kat budak budak tu kalau tak paham apa apa tanya abang tu ek sambil tunjuk kat aku..siak..ingat aku kaunter pertanyaan..

Aku nak jelaskan apa yang aku elergik sangat pasal tu pon tak tau camna..yang pasti geli bhai..diorang tu bukan budak kecik lagi..dah besar panjang dari aku..kalau belum bebulu tu lain la cerita..hahaha....

Mungkin ada jenis senior atau orang tua sukakan panggilan hormat abang atau kakak..tu korang punya pasal la..hahaha..insya'Allah orang yang lagi tua, aku akan panggil panggilan hormat macan tu, tapi aku tak suka dipanggil camtu pulak masalahnya..bagi aku tu bukan hormat tapi menunjukkan aku ni tua..kahkahkah(sekadar pendapat peribadi) so aku tak suka..setakat umur beza 6 7 tahun apa la sangat nak berabang abang bagai dengan aku.. kalau lu awek ok la.. mesra sikit ye dak..kehkehkeh...

ni awek jepang..aku suka jepun sebab diorang tetap tunduk hormat walaupon hebak..haikk!


Bagi aku lebih friendly kalau muka yang hari hari jumpa tu just panggil nama je atau bro,der,bhai untuk laki ni..tapi kalau korang memang spesis yang nak dihormat dan disembah ibarat Raja Bersiong atau Sultan Firaun tu, it's ok..aku paham..hahaha..

Eh, ingat aku ajar budak budak panggil aku nama je, aku mengajar diorang kurang hormat orang tua ke..bukan macam tu wei..dengan aku je takpa..dengan member aku yang bajet abang abang tu tak boleh,nanti tak pasal² dia suruh cuci jamban..hahaha..dem ahh..aku tak mengajar budak-budak kurang ajar ok..walaupon aku nakal tapi aku bukan kurang ajar..7tahun berturut turut aku menang anugerah Belia Hormat Orang Tua(BHOT) tau..kehkehkeh...

Seriusly ada satu lagi pasal hormat orang yang selalu aku tegur bini aku yang aku tak berapa suka.. walaupon bukan la satu kesalahan..benda ni selalu jadi bila aku dengan bini aku makan kat kedai atau beli belah..situasi dia macam ni..bila dah habis makan, dia suka panggil pelayan kedai tu "dik meh kira "..haha..ok,ni bukan satu kesalahan..memang sekali pandang pon aku tau bini aku memang tua dari dia..kahkahkah..

Tapi masalahnya yang aku tak berapa suka tu bukan had umur yang aku pikir untuk hormat orang(tak bermaksud jugak situasi tu salah atau kurang ajar,harap maklum)..kalau ikut aku, time membeli aku suka panggil chasher atau pelayan tu kakak dengan abang je tak kira dia tua atau muda..tu salah satu cara hormat jugak kan..respect each other and each other will respect you..haa amik kau..kan dah keluar falsafah omputih aku..kehkehkeh..

Nak cerita pasal hormat ni kadang kadang bila dihormat lebih lebih pon jadi malu jugak...contohnya situasi ni selalu jadi kat aku..tengah aku hembus asap rokok suria kat tempat awam..tiba tiba ada orang datang tanya aku " bang, ada lighter"..perkara ni biasa sangat dah jadi..masalahnya yang tanya tu kalau just pangkat abang abang ok lagi..yang pangkat pakcik pon panggil aku abang siak..aku tersipu sipu malu lalu menghulurkan beliau lighter..demm..gua dah semakin tua gamaknya..

Kesimpulannya, hormatlah sesiapa saja tak kira tua atau muda..sesungguhnya dua perkara yang tiada ubatnya ialah mati dan tua.err...ahh,lantak la walaupon takda kaitan..kehkehkeh...



p/s : "abang abang" pon kalau macam siak takdanya orang respect..puihh..

29 comments:

  1. betul. bagi aku panggilan 'kau aku' tu sebenarnye lebih mesra. boleh reduce jurang antara mereka yg berumur lebih tua or lebih muda dari kite..

    ReplyDelete
  2. dah biasa di panggil kakak,,,
    xkisah pon...tapi,,,
    sakit hati nye bila dah umur 40an ke atas pon pgil kakak kat kita...
    adooiii,,,tua sangat ke??

    ReplyDelete
  3. hahaha...org jepun n korea mmg pandai hormat org..melayu zman dulu2 pn tunduk rasa.

    ReplyDelete
  4. acik lak ta kesah pgl kakak ke nama..jnj jg bahasa 2 baik2 sudah..^_^

    ReplyDelete
  5. Situasi 1 yang lelaki panggil kau abang tuu tableh blah. Situasi 3 yang pakcik2 pun panggil kau abang tuu tableh blah kuasa dua.

    Tapi situasi 2, aku rasa okeyy je if panggil "dik meh kira". Kau pun kata hormatlah sesiapa saja tak kira tua atau muda. So ni kira contoh kita hormat org yg lebih muda jugak laa. Dgn syarat kita mintak dea kira jangan macam bg arahan itu jee.

    Tapi aku rasa laki memang akan panggil pelayan akak laa tak kira pelayan tuu tua ke muda. Pompuan jee kut akan panggil akak or adek ikut kesesuaian umur. Hehe.

    Panjang pulak komen. Lantak laa! :D

    ReplyDelete
  6. setuju dengan liyaa !

    so sekarang u paham kan nape i slalu ckp cmtu..haha

    ReplyDelete
  7. Pakcik panggil ko abg tu just panggilan hormat je.mmg org tua trend panggil lelaki dengan panggilan abg,yg perempuan kakak..bukan sbb umur..

    bg aku klu setakat setaun dua tiga tu ok gak panggil nama je.tp klu dh 6 7 tahun tu layak kot panggil abang or kakak..

    klu gurl normal je beza setaun pun panggil kakak..

    budak2 tu panggil ko abg tu bg aku lagi manis panggil bro kot..serius aku geli gak panggilan abang tu.haha..

    ReplyDelete
  8. Lol! Haha.. Jika lelaki pngl lelaki yg lainnya abang, mmg agak pelik. Jika "bang" mgkn ok kot. jika "bangggg..." tu ntahla, jauhkan dari org ni bro. Lol.
    Kat barat, biasanya mereka panggil sir untuk sesiapa saja malahan kdg2 perempuan pun digelar sir. Mungkin budak2 tu bole gelar bro sir/ tuan kot. Ataupun, taiko. Nampak ganas. Haha..

    ReplyDelete
  9. Ma'am Beso:

    Kan kan kannnnnn? :D

    *Saje kasi panas Pakcik Bundle* Haha

    ReplyDelete
  10. wadi : gua angah je..bukan abang ngah..ekeke..

    zaza :yes..betul kan aku cakap..hahaha..

    misy uzmy : mesti ko ni ala kakak kakak sikit kan..saba la, tu biasa terjadi kalau nanpak tua sebelum masanya..kehkehkehkeh...

    faiz : ko mesti banyak tengok citer p.ramlee kan bro..haha..

    acik leymah : betul tu cik..aku memang tak kisah pasal panggilan..yang penting hormat jage bahasa..haha..

    ReplyDelete
  11. liyaa Mf : panggil adik tak berapa tinggi hormat tu makcik..nama pon adek..haha..kalau panggil akak kan lagi nampak hormat sebab akak tu dasarnya orang yng lagi tua dari kita..haha..apa pon aku respek ko lebih dah liyaa,sebab tu aku panggil ko makcik..kehkehekeh...matang konon..tu jawapan selamat yang sebenarnya tua sebelum usia..ekeke...

    mam beso : huh..jangan kawan i 5minit..

    kutu : orang laki ni senang kutu..tua sikit panggil bro je sesuai sekarang..budak 2orang tu sesat mana tah berabang abang pulak dengan aku..ekeke..

    apple : kau jangan epal..geli aku..hahaha..takpa la, lepas ni dorang kene praktikal kat field pulak..p duk luar jgn berabang abang lagi dengan aku..hahaha...

    ReplyDelete
  12. Hampehhhhhhh! Malas lah aku nak cakap dengan kauuuuuuuu. Grrrr!~

    ReplyDelete
  13. 'Bilakah ABANG nak berhenti merokok?'.. :-)

    ReplyDelete
  14. abangggggg... jum date, hehehe

    kalo dipanggil abg/akak xpe lg, mau nye dipanggilnye encik ke tuan ke rase mcm diperli2 pun ade kot, huhuuuuu

    ReplyDelete
  15. liyaa : haha..lek der..

    blog tips kurus : erk..next..hahaha..

    azat : jom banggg..ekeke...takpa pasni aku suruh dorang panggil aku tuan je..wakaka..tuan tanah kedaung..

    ReplyDelete
  16. walaupun ko kelihatan kicik,tua tetap tua. kehkehkeh. jangan marah ye pokcik boy.

    malas login

    ReplyDelete
  17. Aku sama cam wife ko, kalo pegi makan, akan panggil adik kat org yg nak kira tu. Wp kadang2 org tu nampak lagi tua. Tapi apa salahnya. Aku pun tau ramai org mcm ko, yg tak suka org panggil dia abang atau kakak. So, aku dgn rela hati panggil dierang dgn panggilan yang nak kasi derang rasa lagi muda drpd aku. Apa la sgt kalau tua pun. Dah mmg hakikatnya makin tua kan? Ngade2 la ko ni abang boy. Hahahaha.

    ReplyDelete
  18. ingatkan lelaki takdelah kisah sangat bab panggilan hormat-hormat ni (abang,bro, dik, bhai,etc)


    antara lelaki dengan perempuan...aku rasa perempuan lebih pentingkan senioriti panggilan ni...even selisih umur 1 tahun je nak kena panggil kakak...hmmmm... nyampah pun ado gak...

    ReplyDelete
  19. aku pun tak brp suka org panggil aku akak,even budak kelas aku semuanya panggil aku akak,padahal sethn je bezanya.

    kdg2 aku nak tegur orang aku suka lagi panggil dlm bahasa formal. macam encik or cik ke.Lagi hormat rasanya.Err habit aku kot :P

    ReplyDelete
  20. anon : ko kene akui walaupon aku dah tua tapi still awet muda..kehkehkeh..

    lyd : best ke jadi kakak ni..haha..aku bukan tak ngaku dah tua,cuma dah terbiasa panggil orang yang aku tak kenal bro atau akak je senang..kalau aku tegur awek ber cik cik ke adik ke ingat aku nak ngorat pulak..better akak kan..hahaha...

    aien : betul tu..pompuan yang suke camtu..terutama bini aku..kahkahkah..

    bobot : haha..ko tua la tu bobot..ekeke..nak formal tgk orng la bobot..ko jgn nak berencik tuan lak dengan aku dah..kehkehkeh...

    ReplyDelete
  21. a`a..aku pun tak pernah orang panggil aku abg sbb aku yang paling muda kat opis tu..hehe..tapi kalau luar opis orang panggil aku abg aku okay jer..hehe..tapi kalau setakat 2-3 tahun muda tak yah laa..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  22. abang,bila nak date?hehe....jangan lupa ajak orang rumah,hiks :P

    ReplyDelete
  23. haih..ko ni saje nak buat aku kantoi..kehkehkeh..

    ReplyDelete
  24. abang bundle., skali skala jd kaunter ptanyaan xpe kot muakhakha XD

    ReplyDelete
  25. huh..akhirnya aku nampak nama chuu muqhlis...walkam back chuu..ekeke..

    ReplyDelete
  26. harusla aku jd pembuang garbage terbanyak kt sini muakhakha! eh jap, aku baru pasan ade banner seyh. walao! bak dtg lekat kt blog aku :P

    ReplyDelete
  27. bila masa aku kantoikan?hahahaha..... betol eh aku cakap?lalalala *backup ko jap*

    ReplyDelete