Saturday, March 24, 2012

Cara menangani plagiarism atau plagiat..

assalammualaikum wbt..

Berkenaan tajuk aku di atas, rumusan aku tentang cara menangani plagiat is nothing..erk, belum apa-apa dah rumusan pulak..kehkehkeh..tapi betul la,memang takda cara setakat ni...ok start dari awal balik..sebelum ni aku dah pernah buat entri pasal hal ni jugak..saja aku bosan-bosan ni terasa nak tulis lagi advance entri pasal ni lagi sebabnya bila aku blogwalking, aku tengok ramai sangat blogger anti plagiat rupanya..hahaha..

Tapi apa yang buat aku nak tergelak ialah sebab lu olang cakap tarak serupa bikin maa..pasang tanda besar-besar kat blog, copycat not allowed la, dilarang mengcopy paste hak persendirian la.. wat the fuck??..korang sendiri pon sama je..kahkahkah..pasal kredit dah satu hal..kalau bagi pon takda nilai la bagi owner blog tu..bagi la cash ke, kredit topup ke, baru betul menghargai karya orang..kahkahah..

Contoh blogger peribadi macam aku ni la,tulis ikut suka je..kalau la tiba-tiba aku pasang signbord kat tepi ni..


"Dilarang sama sekali mengambil sebarang isi kandungan diblog ini.kalau aku jumpa memang aku bagi penendang".kahkahkah..

mesti korang akan cakap macam ni pulak lepas tu..

"hek elen mamat ni,macam gud gud je entri kau"..puihh la, memang bodoh la sapa yang nak plagiat blog sampah kau ni"...kahkahkahkah..


Yes, aku setuju kalau korang cakap macam tu..macam tu jugak apa yang aku rasa bila aku tengok blog peribadi yang tulis gitu..sorry to say ok, cerita peribadi apa sangat yang penting sampai orang nak plagiat dari blog kau tu haa..cerita pergi mencapap kat pavillion?gila apa..perasan tak bertempat..kahkahkah..yang aku nampak korang je copy artikel hebat-hebat macam contoh dari blog IluvIslam.com atau kat mana-mana lagi la blog ilmiah yang kononnya korang nak share tu..cet..

Memang kompom la admin blog Iluvislam tu tak kisah pon kalau blogger nak copypaste artikel dia untuk dikongsi biar lebih ramai dapat info..ilmiah kan..ofcoz la baik untuk dikongsi,dapat pahala..tapi..yang aku kenot brain tu, blogger yang kopipes artikel tu pulak yang tulis kat blog dia dilarang copycat,kalau nak ambil bagitau dulu dan jangan lupa bagi kredit..Apakah??.WTF??..isk, rasa nak mencarut je aku tulis ni..kahkahkahkah..


Apapon aku masih berpengang dengan etika aku berblogging yang takkan sesekali ciplak artikel orang..korang cari la mana mana entri aku dalam blog ni kalau ada yang sama dengan orang lain..99% ori ok..isu yang sama dengan orang lain dah tentu biasa bro..beribu lagi blogger ada buat, tapi yang sama macam aku tulis tak mungkin ada..hahaha...walau apapon aku takda la sampai nak cakap aku anti plagiat ni..rasa malu pulak kalau nak cakap macam tu..kehkehkeh....

Last word macam entri aku yang lepas.."blog yang dikopipes adalah blog hebat"setuju tak?..So aku malu nak cakap no plagiat sebab blog aku bukan blog hebat untuk dikopipes..hahaha...ok sebelum terlupa, ada satu lagi aku nak cakap..kalau ada blogger yang post artikel copy paste dari akhbar online tu, siap gambar muka surat paper tu pon ambil sekali..aku rasa sia sia la korang blogging..serius beb,lu pikir sendiri mana silapnya..kahkahkah...

p/s : kalau takut di pukul ombak, jangan blogging di tepi pantai..

36 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. dah lame dah sebenarnya aku dok pikir benda ni..beriye je dorang ni tak suka kopiket,tapi bila aku tgk,guna blogskin 1 hal..ade kredit plak tu..adoi..sabo je laa..padahal tadak pape pon dlm blog tu..samela ayat ke-2 yg ko merahkan tu..haha..mmg tu la aku cakap dalam hati...okey,aku setuju gilak entri ni..!
    *beriye panjang komen aku.=_='

    ReplyDelete
  3. tak tido lagi bobot..hehe..ko jgan say no tapi buat pulak bobot..aku babab ko nanti..hahaha

    ReplyDelete
  4. aku nak blogging tepi sungai la weh

    ReplyDelete
  5. tepi sungai banyak ulor..silap2 boleh kena kepala air..bahaya gak..hahahha..apakah??

    ReplyDelete
  6. Kahkah! Aku gelak2 je baca entry kau ni. Ntah apsal ntah aku rasa setiap paragraph tu macam lawak je. Err terasa weng pulak bila aku cakap camni. Haha!

    Err disebabkan aku rasa entry ni macam entry lawak, aku hilang idea pulak nak komen apa. Blank laa Pakcik.

    Esok laa aku komen if ada idea ey? Ahaha!

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. betul!
    kalau dah kena plagiat tu
    sama cam bertambah nya hater kat blog pompuan yang comey tp tak tulih apa sangat tu lah..

    a recognition that the mentioned blog is 'good'

    ReplyDelete
  9. kalau akak, org nak copy benda lain boley, tp jgnlah cerpen2 akak..mmg lah aku carik manusia tuh spi lubang cacing...aishhh..kekkekke

    ReplyDelete
  10. setuju sangat siap ada amaran lagi jangan copy-paste bagai dekat sidebar ke, kat kaki blog ke...padahal blog cerita pasal peribadi "baby i cakap i cumelll...euwwww!!"


    kadang kalau saja jelah nak right click nak open in new tab ke mesti keluar kotak "haipp..jangan kopi" cisss kejuuu sungguh rasanya...

    ReplyDelete
  11. encik bundle, terkekeh bace psl plagiat ni...

    sokong gak ape yang ko cakap. isi ke laut. takde hati nak copy.oops :)

    ReplyDelete
  12. sendiri2 punya cara..nk copy ke cut ke sukati la korg la...tu pndapt aku.. :P

    ReplyDelete
  13. hey, i'm agreed some points of yours. well, berbeda orang, berbeda juga gaya dan cara blogging. :) dan tidak dapat disangkal lagi, almost 80% bloggers suka menulis dengan cara copy paste, but for me it's not wrong at all if the entry written by them is so so beneficial dan mendatangkan ilmu2 pengetahuan yang serba positive! :) paling tidak entry yang mereka copy paste itu haruslah 'LINKED' ke sumber asal..

    ReplyDelete
  14. aku rase nak kopi pes je entry ko ni letak kt komen wakakaka xD

    ReplyDelete
  15. tapi x sampai hati lak nk buat cmtu kehkehkeh :P

    *plagiat cara ko gelak*

    ReplyDelete
  16. Fara : apa aku nk sampaikan mudah je sebenarnya.."jgn belagak mulia je"..mcm aku ckap tu tak salah pon share copycat bende yg yang elok..yg salah tu why dia pulak nak anti plagiat sedangkan dia sendiri cmtu..

    Chuu : haha..sengal la ko chuu..

    ReplyDelete
  17. betul betul betul , setuju je apa yg di cakap tu .. byk point nya kalau baca betul2 lah kan .

    ReplyDelete
  18. cleverbot pun tak copy paste kan kan kan.. cayala blog sampah! gua follow ur blog!

    ReplyDelete
  19. Yg nak jaga hak artikel dia tu mmg tak salah, kot2 nak dijadikan filem ke kisah peribadi dia tu t. Novel ke.. Tp mmg sakit jiwa jk ad yg letak sign "no copy" tp yg dia amik ilh benda copy dari blog org n sekadar letak je perkatan kecik kat bawah "source drp.."

    Tp blog kopykat sepatutnya gempak sbb dia pilih bahan terbaik dari ladang2 terbaik. Cam pilih susu lembu lak. LOl.

    ReplyDelete
  20. Ápple :Yup tak salah nak jage hak persendirian..tapi jangan cakap tak serupa bikin je la kan.heheh..betul la ckap ko apple,blog plagiat pon dah tentu blog hebat sebab dia mesti kopipes entry yang bagus2 je kan...semua entri dan artikel hebat dia ade..kesimpulannya blog plagiat blog hebat..kahkahkahkah..

    ReplyDelete
  21. aku rasa nak copy entri kau yang ni la......buleh?hahaha :P

    ReplyDelete
  22. Alamak! Kang if aku pegi mencapap kat Pavillion jugak pastu updet kat blog mesti dorang kata aku plagiat blog dorang kan? Hahah. Gila apa?

    Untunglahh anak orang kaya boleh mencapap kat Pavillion selaluuu. Hahah!

    ReplyDelete
  23. Liya : jgn update cmtu makcik,kompom entri ko kene kopipes nanti..dah la tak bagi kredit..kahkahkah..

    ReplyDelete
  24. Aku pom! [angkat tangan ni]. Aku rasa cam tah hapa2 je org yg siap2 warning kat kolum tepi entry supaya jgn copy apa2 dari blog dia. Yg paling aku hangin kan, kalo kat blog tu dia tak bagi aku click kanan. Hotek betul. Mcm le aku click kanan tu utk copy. Padahal, aku ni biasanya suka klik kanan utk open in new tab sbb kdg2 aku tgk ada entry dia yg dia higlight tu nampak cam menarik nak baca, tapi dlm masa yg sama aku still nak baca entry yg aku tgh baca tu. Kira mcm aku saje nak buka dulu banyak2 tab. Eleh.. tapi kedekut taik hidung tak tahu rasa apa. Biasanya aku akan terus tutup blog dia. Malas aku baca blog kedekut.

    ReplyDelete
  25. ehh sengalla entry ko neyhhh...smpai ke komen2 skali aku dok guling2 ketawee..

    Ohh...naseb baikk aku xdop wat warning2 segalaa..

    Ehhh...aku nak share arr entry ko neyh kt blog..(dah kopipess xdopek..)
    bulehh keee?? muaahahaha..

    Saje menyemak kt sinunn..

    (^_^)...

    ReplyDelete
  26. sweet : hahaha..aku terharu beb kalau ade orang nak share apa yang aku tulis ni..haha...

    ReplyDelete
  27. abam abam.
    jangan kopipes entry itewww tauu.
    itew tak sukewwww.
    awrrrrrr!

    harharhar~

    ReplyDelete
  28. sumpah aku halalkan klu siapa2 amik copycat entry aku.klu pic peribadi tu aku agak hangin gak la.haha..

    aku copy gak beb,tp takde la 100%.kahkah..

    ReplyDelete
  29. aku selalu copy pics je sbb malas nak bergambar, aku x hensem huhu

    ReplyDelete
  30. setuju dan terasa ingn meng "kopikucing" artikel nie...huhu..

    Ala stakat kopiket,ape ade hal.
    xluak pun lemak cik..

    ReplyDelete
  31. Hahaha! Betul bro! Tp sy pling tak boleh blah bila org buat 'disable right-click' tu. Sakit hati gila. Kita dgn baik hatinya nk bukak la website yg sangkut paut dgn web dia. Dah tak boleh! Pergh.. Mudah2han sy ni tak terikut la mcm tu.

    Even website hebat2 pun redha je org copy paste. Taktau la. Esei srupa SPM pun mcm satu karya agung.. Haih..

    Mntak jauh la bro. Mana yg baca entri ni, buat ambik iktibar la. Tak perlu la nk personal2 sgt.. Nk personal pi buat diari..

    ReplyDelete
  32. Haha pedas bro ayat sume tu, tp macam Sis Al kat atas tu cakap, yang disable right click tu memang panas. Sebab kadang2 nak open new tab pun xboleh camtu.

    ReplyDelete
  33. sangat pedas entri ini tuk org yg salu wat sign cmtu, no kopipes, n yes, sy kalo jmp blog cmtu sy akan terotomatik terckp dlm hati, cm laa blog dia tu ok sgt :O

    ReplyDelete