Monday, March 12, 2012

Info : Sentap bersama SEO..

amaran : entri ni mungkin menyebabkan sesetengah pihak sentap..hehe

assalammualaikum wbt..

Baru baru ni aku selalu online dan berchatting dengan para blogger kat satu web shoutbox yang tengah meningkat popular ni..istimewa tempat ni dari laman chatting yahoo massengger ,msn atau lain lain mungkin sebab majoriti yang chat kat sini adalah blogger..

Sejak aku selalu masuk kat sini, follower aku pon agak cepat la meningkat..aku pon tak tau pasal apa diorang ni nak jugak follow blog sampah ni..kehkehkeh..tapi yang yang isunya aku tak paham sampai bila keadaan yang macam siak ni nak terus berlaku..tak habis habis sikap yang macam memaksa aku follow balik selepas beliau follow blog aku..demm..

Serius beb..sejak aku mula berbelogging ni sampai sekarang, aku tak pernah sekali pon harap apatah lagi mintak dan memaksa orang follow blog aku..etika aku berblogging bukan macam tu...biasanya aku yang akan follow balik atas dasar semangat berbelog jer..so tak payah nak ingatkan aku atau tak sabar sabar mintak aku follow balik..rilek sudah..

Tapi disebabkan masa aku chatting minggu lepas tu agak buat aku rasa semak kejap, last aku post je satu ayat bagi semua yang ada masa tu boleh baca..ayat aku kira agak berlapik lagi.."apasal aku tengok semua orang kat sini tak habis² pasal i follow u, u follow i..follower tu lebih penting dari pembaca ke..demm"..haha..lebih kurang camni la ayat aku..

Mungkin disebabkan kat situ ramai otai..dengan tak pasal pasal ramai yang mula melantun balik..nak nak pulak yang terasa pasal diorang beria suruh aku follow blog diorang balik tu..kahkahkah..mula la keluar hujah yang follower tu la yang akan baca blog kita dan menaikkan trafik la, itu la..kehkehkeh..ok, memang betul korang cakap tu, tapi bukan follower macam korang semua la..puiihh..sejak aku masuk situ,follower yang duk follow aku tu seko pon takda kot yang baca blog aku ni..setakat jadi follower tampal boleh lah..ekeke..

Tak habis pasal follower je, lepas tu ada sorang blogger ni pulak bukak topik pasal SEO yang duk dorang kecohkan sampai buat contes bagai..otai kat situ kata seo ni menaikkan trafik untuk engin carian kat google atau mana mana la..lebih kurang camtu kot..maaf kalau aku salah cakap,maklum la aku noob pasal benda ni semua.. -_-'

Aku macam biasa la kan,suka jadi pembangkang..aku cuma bagi pandangan aku je..sebenarnya saja bikin panas.kehkehkeh...SEO naik pon kalau blog lagi sampah dari blog sampah aku sapa nak baca..nak cakap follower korang banyak sangat pon tak jugak..kehkehkeh..bila aku stalk kat blog korang pon hampeh je..entri sunyi sepi takda orang komen pon..pageview pon tak seberapa,10k pon belum tentu ada..entri kalau boleh semua nak copy je than bagi kredit kat sumber..kahkahkahkah..cerita hebat melantun lantun tak guna maa..

Kadang kadang aku kenot brain apa yang diorang kejar sebenarnya berbelog ni..nak jadi kaya dengan berbelog pon agak agak la der...korang citer pasal seo ke trafik tinggi ke aku peduli apa?..dah dekat 4 tahun aku blogging, seposen duit iklan pon aku tak penah dapat...pegi mampus la dengan trafik..takdanya aku kesah..kehkehkeh..banyak kerja lain aku nak pikir dan aku ada income tetap untuk sara hidup dan bini aku..hahaha..

Aku blogging sekadar suka suka dan sukanyeww bila ada orang baca dan komen entri aku... wakakaka... alhamdulillah la sekarang aku dah ada pembaca yang sentiasa support aku..korang yang pembaca ni aku tak anggap follower pon lagi..termasuklah anonymous,silent reader yang setia..korang semua aku dan anggap kawan, NOT MY FOLLOWERS..


ni namanya kengkawan..bukan follower ye otai otai seo sekalian..kehkehkeh..



p/s : haih..tu belum cerita pasal isu blog ada autoplay..banyak betul isu..kehkehkeh...

34 comments:

  1. 1st time singgah sini..salam kenal :)

    followers ka readers ka apa ka, copy paste ka, yg penting kita happy blogging kan hehe

    ReplyDelete
  2. yela sutera kasih..haha..enjoy jgn tak enjoy..

    ReplyDelete
  3. I'm ur follower.. hehe.. btw, betoi sangat ngan apa yang hang cakap.. aku setuju! :)

    ReplyDelete
  4. sentap!! xp xde ape2 pn rse. ape yg awk ckp betul. buat ape adefollower beribu-riban pon kalo belog ttp sunyi kan.

    followers sy pn da bertambah. tp hanya bbrp org je yg sudi komen selalu kt entry sy. mungkin entry sy blum cukup menarik ag. so kene byk la perbaiki, ye dak? huhu.

    p/s: kali kedua singgah. >_<

    ReplyDelete
  5. zwan : u are my fren bro.not just follower..haha..hang dan2 setuju ja..ekeke..

    nana : err..sentap..hahaa..tah la nana,masing2 ade pendapat sendiri..tapi pendapat aku ni la..aku nak cari pembaca je,bukan follower..

    ReplyDelete
  6. nape nama sa tiada..huhu....apapun sa suka ni entri dlm blog kau

    ReplyDelete
  7. haha..ala sa nama ko belum naik lagi la tu..widget ni kadang2 bengong gak,lagipon ni atas statistik 50 orang..ramai kot..ekeke..

    ReplyDelete
  8. Masing2 ada cara tersendiri dlm berblog beb.ada org nak buat duit semata,tu yg tak heran dengan kedatangan 'kawan' yg ko cakap tu..

    buat masa nie aku selesa menulis mengikut kepala aku dr sibuk dok kejar trafik n up entri seo.bg aku nilai 'kawan' tu lg penting dr follower yg sekadar follow tp tak baca entri kita..kadang2 aku tensen gak org dok soh follow back,tp aku follow gak la tak nak dia kecik hati..bkn ikhlas sgt pun..haha

    aku pun tak pernah dpt sesen lg dr berblog.mana best buat entri klise je pasal artis..semua blog nak cerita pasal tu.malas aku nak baca.hahaha..(kadang2 je aku buat gak entri tp takde la all the time..)

    tp tak tau la klu satu hari nti aku pun akan jadi gila seo macam blogger2 otai tu..kihkih..

    eh panjang plak komen,komen aku macam setuju je dengan entri ko nie..:)

    ReplyDelete
  9. Hi! Saya follower tampal awak jeee. Ini baru je first tyme nak komen. Kahkah! :P

    Wey, aku dapat imagine kau taep entry ni laju2 dengan penuh perasaan jek. Aku rasa kau macam melepaskan segala rasa sentap yang terpendam lagi membuak2 dalam dada. Haha.

    Chillex2! Aku setuju je sume point2 kau tuuu. Memang sentaplah dengan jenis2 blogger yg macam tu kannnn? Tapi nak buat cemana. Setiap org ada hak & ruang untuk berblog, free je pun. So, kena hadapi je lah memacam ragam diorang even kita tak sukaa cemana pun.

    Kau guna je pepatah ni "Bukan sume org suka kita sebab kita pun bukan suka sume orang" Ada kena mengena ke? Lantak laa!

    Err aku rilex jek tade iklan nuffnang ke wutsoeva iklan tuu. (Sebab aku tak reti buat). Buta blogging aku ni. Kahkah!

    Last soalan, kat mana yang kau chatting tuu? Almaklum, aku buta blogging. Haha. Macam best je, ke tak best?

    ReplyDelete
  10. aku suka entry camni..

    Pasal SEO tu tatau laa aku nak komen sbb aku pun tak paham sgt..

    pasal follow me follow you tu mesti dorang ukur power sesebuah blog berdasarkan jumlah follower..budget nak sama banyak ngan Ben Asahari kot..hahaha

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  11. I pun setuju ngan U....follower i dah la ciput malah yg baca n komen entry pun lagilah ciput....tak penting la follower tu....nak bg nampak hebat jer

    ReplyDelete
  12. Aku masa mula-mula blogging dulu mcm agak menggelupur nak naikkan traffic dgn meramaikan follower. Sebab nk dptkan income tambahan la acekonon. Tapi lama2 aku rasa mcm blogging ni bukan bidang utk aku dptkan extra money. So, aku dah slow down, follower2 semua aku rasa dah tak bermakna sebab yang follow ramai2 pun bukan baca blog aku. Setakat jenguk skali je, pastu tak dtg dah, so, buat apa kan? [heh, aku ngata org, aku pom sama gak tak baca pun semua blog yg aku folo. Kehkeh.]. Makanya sekarang, aku berblog bila aku rasa aku suka nak berblog dan aku dah tak blogwalking. Tapi follower baru, aku still folo balik wp derang tak suruh. Bg aku, aku lagi pentingkan readers drpd followers. Sebab a reader otometik adalah a follower sedangkan follower tak semestinya reader.

    ReplyDelete
  13. nasib baik nama aku ade kat situ, so aku kurang la tahap sentap menyentap tu lolol., bole x mcm tu? Huhha! XD

    ReplyDelete
  14. hiyah!aku setuju....
    follower mmg penting..tpi skrang ramai ingat...dgn ade follower ramai je..dah kire berada di zon selamat..dah merasa dah retisnyer tu..tu yg pakat nak follow paksa2..xguna follower ramai tapi xde pembaca...xbest la kan follower ramai tpi forever alone..hahah...bye.

    ReplyDelete
  15. pendapat kau sama macam aku,yeay kita geng tapi aku tade income tetap lagi,hehe.

    eh nama aku ada,terasa bangga jap,kembang weyh kembang,haha

    ReplyDelete
  16. Terasa nak tambah komen pulak. Yang 'Done follow you, please follow me back' <-- Yang ni satu hal.

    Yang 'Follow me, then I will follow you back' <-- Yang ni macam2 hal.

    Ehh, kau suka2 nak kasik arahan kat aku. Apa kejadah! What the heck? Dem! Kheukheukheu :P

    ReplyDelete
  17. DONE..already follow you. follow me back ok. kahkah..larikkk..!!!

    ni mesti kes kat bebudak fibox chatters. stiap saat ada je follow you, follow me back. aku buat tak nampak je. kehkeh..=p

    ReplyDelete
  18. @kutu : perghh..panjang ulasan ko kutu..haha..kira ko setju la ek apa aku cakap..haha..risau gak kalau kawan kawan ni sentap..hehe

    @liyaa : aku tak berapa ingat camne kenal ko la makcik..tak pasal2 ko jadi antara geng blogging yang aku suka..hahaha.. pasal "follow me the i will follow u back" tu memang tak bleh blah..hahahah..syok sendiri sangat..tak ingat lak point tu tadi nak tulis..hahahaha...

    @azlan : dorang cita2 nak jadi cam ben la kot..takpa2 usaha lagi..hahaha

    @nina : follower ramai tu lebih pada pemes kot aku rasa..retis...hahaha

    @lyd : biasanya mula2 blogging akan jadi camtu..aku paham la..tapi nasib aku sejak azali memang tak camtu..hahaha..bila dah lama blogging baru paham ye dak..

    @chuu : hahaha..kalau ko sentap lagi aku suka chuu..tapi tak leh gak..kang ko merajuk taknak masuk blog aku lagi naya..kesian aku..sapa nak komen lagi..hahaha...

    @myra : kalau follower tampal je tak best gak..ibarat jadi retis tapi hasil seni tak dihargai..sia sia je aku rasa..haha..

    @bobot : hahaha..kembang jgn tak kembang..kahkahkah..

    @jejaka terhangat : hahaha..aku penat layan bro..tak cukup kat shoutbox aku, kat "sana" tu,sampaikan kat post komen entry pulak tu mintak follow back..gila apa..hahha..

    ReplyDelete
  19. "I follow you, You Follow I balik"

    Benda ni mmg slalu jadi kot. Lagipun, jika ramai follower, cam nmpk glamer sket even ramai silent reader atau takde reader langsung.
    Sekitar 5-6 thn lalu, blogger ni tak ramai, tu yg boleh jadi kawan tu. Tukar2 pendapat tentang sesuatu post siap buat perjumpaan hjg tahun lg.
    Skrg ni, ramai blogger sekadar copycat n letak sumber esp benda2 panas cam gosip dan sebagainya tuk dpt trafik. Originaliti dah takde.

    ReplyDelete
  20. aku suka kawan dengan kau beb...... kawan-kawan dekat blog semuanya best-best,tak serupa kat facebook tu,kira duk buat tak tahwan ja..... okay,mujoq nama aku besaq tang tu,aku pun nak ucap terima kasih kat kau sebab sudi jadi follower aku,eh silap! kawan aku,hihi..... aku suka konsep blogging yang positif.... aku tak suka i follow,u follow me back PLEASE..tuihhhh,tak suka..haha......


    thanks beb....

    ReplyDelete
  21. chemay follow sni yaa.
    sila follow balikkk.
    aummmm.
    :P

    dulu masa mula2 berblogging time 2009.
    chemay pon guna jugak ayat tuhh.
    sebab zaman tuh tak ada lagi orang nak komen2 kat entry,
    blogger pon macam segan2 lagi time tu.
    so blog mana yang ramai follower memang akan jadi femes.
    tapi bila dah makin matang ni.
    dah makin lama berbelog.
    chemay dah tak kesah dah pasal follower.
    reader tuh lagi penting.
    diorang baca apa yang kita nak sampaikan.
    even followe tak sampai 1k pon.
    orang yang singgah baca entry lagi ramai dari belog2 yang ada follower sampai 3.4k tuhh.
    :)

    eh membebel pulakk.
    hehe
    :)

    ReplyDelete
  22. apple : sebab tu aku blogging ni untuk berkawan..takat berfolow2 je tak best gak..memang banyaknya blogging ni originaliti dah takde..asik2 mengulang tayang karya orang walaupon bukan copy skalipon..boring la cmtu..haha..

    onie : haha..so bila ko nak lepak ngan aku pulak..asik tengok ko hangout dengan blogger2 pemes je..mentang2 aku tak pemes..hahaha..

    chemey : betul tu chemay..aku kagum la tengok blog ko mey..follower tak beribu2 pon..tapi entri sesak dengan komen..perghhh..gua respek lu la..camni tu la yang aku nak..

    ReplyDelete
  23. mesti ramai blogger yang sentap dengan post ni hahaha tapi aku suka...

    ReplyDelete
  24. cett ! mmg betol la kan . kalo keje nakk tambahh follower jekk tapi entry mcm sakai tarak gune. sentap dohh sape bace nie.
    i follow you
    you follow me back
    macam bangang je
    hahaha

    ReplyDelete
  25. Stuju sangat bro. Sbnrnya sy ni bknlah blogger bru. Prnah buat blog sblum ni, tapi rasa blog mngarut tahap gaban, tu yg buat blog baru.

    Stakat ni Alhamdulillah, tak prnh sruh org follow. Smua ni lbih kat kualiti, bukan kuantiti.

    ReplyDelete
  26. asal nama 'malas login' takde kat situ? kahkahkah.. larikkkk

    nasib la sapo2 yang sentap tu. :D

    -malas login-

    ReplyDelete
  27. pasal ko malas login sangat sebab tu komputer pon malas update nama malas login ko tu..ekeke..

    ReplyDelete
  28. seo tu nak up traffic bg byk duit jugak.hmm nak kaya dgn blog lettew. xpe la rezeki dorang^^

    yg kite kite ni duk rilek je k^^

    ReplyDelete
  29. eljana : haha..bunyik cam sentap je el..haha..aku memang tak kesah pasal rezeki dorang tu..tapi yang aku kesah pasal aku rase semak dorang yang push2 nak polo mempolo tu..terganggu gak aku..hehe..

    ReplyDelete
  30. "i follow u, u follow me back,"

    ayat keramat yang paling aku menyampah tahap gaban sesat..anyway, dulu2 aku main2 gak dgn incik seo pekejadah tu tapi takde pape pun menerujakn aku.lgpn kalau trafik naik mencanak tp kgkawan zero pun tak guna bhai..

    ReplyDelete
  31. wei,yuk la lepak...aku lepak pon nasib baik ada org yg bawakkan....kalau tak,takde makna nak lepak bagai,huhu....

    ReplyDelete
  32. seronok baca cerita orang sambil berfikir luar dari kotak pemikiran sendiri.. tak seronok kalau asik nak follow sana sini tapi tak baca pon..

    aku rasa, orang yang 'i follow'-'u follow me' tu mungkin terkena sindrom salleh yaakob ~i follow~

    ReplyDelete
  33. entry kau x mengecewakan bila dibaca, ade je suntikan humor, baru kelas kau jah, hehee

    sori sbb terpaksa baca pukal, bz nok, huhuuu

    ReplyDelete