Friday, April 20, 2012

Serius : Konflik seorang blogger

amaran : entri ni memang akan buat ramai orang sentap..


assalammualaikum wbt..

keyboard warrior, ustaz ustazah internet, dr.cinta, dr.falsafah dan macam-macam lagi gelaran untuk golongan yang hebat bercakap kat alam maya ni terlalu ramai ada..benda-benda macam ni sebenarnya jadi hiburan aku nak gelak sensorang jugak kadang-kadang..nak cakap pon susah sebab mungkin tak ramai yang paham joke yang aku rasa ni..benda ni subjektif..orang yang bercakap tu rasa dia cakap benda baik tapi jadi kelakar bila aku baca..bergantung kepada situasi dan keadaan..

Lawak ni susah nak jadi kat aku pasal aku kurang nak bercerita tentang life aku..kalau aku cerita pon benda yang fun dan enjoy je..pasal masalah atau benda tak elok malas la aku kongsi..so benda yang aku nak ceritakan ni susah nak jadi kat aku pasal korang tak tau life aku macam mana dan takda la perunding tak bertauliah ni muncul dalam hidup aku kan..kehkehekeh...

Untuk lebih mudah memahami benda yang aku nak cerita ni korang cuba la pahamkan betul-betul situasi yang aku bagi ni.


Contoh situasinya :

Nelly seorang blogger yang menulis dairi melalui blog..segala apa suka duka dia, Nelly akan luahkan melalui blogging ni..bermula dari tulisan dairi untuk bacaan sendiri lama kelamaan Nelly terus mendapat ramai pembaca sebabkan dia seorang yang cantik persis Hanis zalikha..

ok semua jelas...simple je kan..


Konflik :

Tujuan Nelly blogging pada dasarnya sekadar ingin meluahkan isi hati dia..so bila Nelly update blog dengan entri masalah yang dia sedang hadapi..dengan tak semena-mena Nelly mendapat ramai perunding, ustaz uztazah pilihan, pembimbing rakan blogger, dr cinta, dan macam- macam lagi mengikut masalah yang Nelly post kat entri dia tu walau Nelly tak pernah minta pon..

Perunding-perunding ni pulak sebenarnya Nelly sendiri tak kenal sebab diorang sekadar follower dan pembaca..mereka ni pon sebenarnya tak kenal siapa Nelly..cuma sekadar baca entri dan komen yang akhirnya buat Nelly semakin stress blogging sebab dapat khidmat percuma perunding-perunding tu..persoalannya kenapa Nelly makin stress pulak?

haa, ni la yang aku nak cerita dalam entri kali ni...kehkehkeh...

makin jelas tak apa aku nak sampaikan?blurr lagi..lembs la korang...kehkehkeh..


Ramai tak sedar kita dah menyinggung perasaan orang dalam diam.

Kita kena paham bukan semua orang sama macam apa kita pikir..bila seseorang tu menulis tentang masalah bukan bererti dia mintak nasihat, simpati,atau pandangan, sebabnya sebelum dia menulis pon dia sendiri dah sedar masalah dia hadapi dan apa yang perlu dia buat..mungkin dia cuma sekadar nak meluahkan perasaan dengan berblogging ni..nama pon online dairi dia..berbeza kalau dia sendiri minta nasihat..harap maklum..

Bila nak komen entri yang agak bersifat menasihati ni, pikir dulu orang tu siapa..mungkin niat korang baik sebab kononnya dengan nasihat korang, orang tu akan lebih baik..situasi ni better rujuk balik yang aku tulis atas tu..adakah dia perlukan sokongan korang?..100% aku yakin nasihat korang dia tak perlu kalau dia cuma nak luahkan perasaan..

Sebelum beri nasihat tengok dulu diri sendiri dan orang yang korang nak sekolahkan tu..kot ye pon nak bagi nasihat, tak kan budak sekolah nak nasihatkan orang tua.haihh..agak-agak la..kalau ilmu tinggi pon toksah la melebih lebih sangat menunjuk tu..ingat dia adik-adik korang..nak pulak korang tak kenal pon siapa orangnya yang nak disekolahkan..tiba-tiba bajet macam perunding..korang tau ke dia tu siapa?ilmu dia tinggi mana?cuba bayangkan kalau korang budak U tapi kena sekolahkan dengan budak sekolah rendah..apa korang rasa? sekadar perbandingan..kehkehkeh..

Bila dah jadi macam tu..korang rasa, apa perasaan penulis? Dah la dia tak mintak nasihat pon..yang sekolahkan dia pulak, budak tak cukup umur...kehkehkeh...selalunya penulis blog macam ni akan layankan je komen macam tu sebab diorang ni dah matang sikit..nak pulak jenis blogger mesra alam..sabor je la..last-last dia sendiri makin stress nak menulis pasal ramai sangat nak tunjuk pandai sedangkan tu sekadar luahan dia je...tak pasal-pasal lepas tu penulis pulak rasa makin down sebab korang anggap dia lemah yang perlukan sokongan dan nasihat...kehkehkeh...


Ramai juga tak sedar dalam menunjukkan pandai, sebenarnya hanya memalukan diri sendiri..

Untung la korang dapat nak sekolahkan blogger mesra alam camtu..dia malas nak membudak-budakkan korang balik..layankan je la..kena jumpa blogger kuat gaduh korang sendiri malu beb..macam aku pernah baca kat satu blog ni dulu..ambik kau, budak nak tunjuk pandai sangat..korang tau kena sound apa dengan admin tu.."hishh..bau hamis la, kau pergi lap hingus kau dulu"...kehkehkeh..haa tu makannya kalau tahap abang-abang, pakcik makcik kau nak adik-adikkan..

Berbeza pulak dengan pendapat...kalau pendapat ni insya'allah la walaupon jurang usia yang banyak pon aku rasa takda masalah sangat kot..just pendapat je kan..So apa yang aku rasa buat benda ni jadi lawak ialah sebab "salah keadaan nak bagi nasihat"..niat dah bagus..tapi bila nasihat tu sebenarnya langsung tak diperlukan malah buat orang yang disekolahkan tu pulak terasa dibudak budakkan..kan kelakar tu..kehkehkeh..orang yang suka nasihatkan orang ni aku puji sikap korang..ilmu pon mesti tinggi, niat dah bagus..cuma belajar lagi tengok situasi ok..

Kalau la benda ni jadi kat aku..walaupon aku agak suka nak sound orang..tapi bila dalam keadaan ni mungkin aku akan layankan jugak orang nak nasihat aku tu..tak sampai hati rasanya nak perlekehkan niat suci orang walaupun hakikatnya bagi aku dia tengah memalukan diri sendiri..kehkehkeh..gelak dalam hati je la...jadi kepada spesis-spesis yang camni, pada pendapat aku ye, bukan nasihat..kalau nak nasihatkan orang, cuba la kenal-kenal dulu orang tu siapa, berkawan leklok dulu ke..lembut la sikit hati orang yang nak dengar nasihat korang tu..jangan la setakat baca entri lepas tu lu komen nasihat macam gud-gud pulak..buat malu je...Lu sapa? dia sapa? sila pikir balik...kehkehkeh...

#nasihat mak gua pon gua tak dengar ni pulak nasihat lu..hihi


p/s : ni especially untuk blogger jenis dairi je..kalau jenis entri info atau perkongsian aku rasa bagi pendapat dan berdebat perkara biasa..sapa keyboard warrior dia la hebat..harap boleh bezakan dengan dairi sebab tu cerita peribadi..hehehe..

36 comments:

  1. Perghh.. Pedas gila entri kali ni, wakaka! Stahu sy, blog yg sy dtang yg ala2 diari mcm Lady Milo, sis Liyaa la.. Nsihat tu, jarang la. Sbb yela, ada jgk fkir2 dlu sbb sy byk follow blogger lg brumur. Tp klu bg pndangan tu, slalu la jgk, wakaka! Kat entri santai la. Klu entri berat, msti akn ckp yg sy ni muda.. Mngkin si pnulis ada idea lg baik drpada sy..
    Tp kbanyakan komen yg berat sy kongsi je life experience, takde baur nsihat. Just nk share experience. Tu jela.

    Stakat ni tak prnh kena sound mcm bro crite ni lg. Tiba2 tkut jgk. Kna lg beradab la nk komen2 lpas ni..

    ReplyDelete
  2. bagi aku komen tinggal jejak dah ler kan. saje suka-suka. :)

    ReplyDelete
  3. aku suke kalau ade orang tunjuk bagus kat belog aku, aku nak tengok belog dia pulak,. bagus sgt ke? hehehhee.

    ReplyDelete
  4. seingat aku aku tak pernah lagi bagi nasihat kt org dlm komen.hahaha..

    aku pun bukan jenis yg suka cerita kesedihan atau cerita life aku ke apa wpn hakikatnya byk gak aku cerita.haha tp semua benda yg hepy2 je aku selit dalam blog aku.klu benda serius n terlalu beribadi takde makna nak buat entri.

    jadi aku tak berapa nak faham sgt istilah nasihat dan pendapat,macam lebih kurang je maknanya..haha

    ReplyDelete
  5. blog aku bukan jenis diari kan? haha. kadang kadang aku kurang suke orang yang mencapap letak gambar ni lepas tu cite itu la ini la. mcm hape je

    ReplyDelete
  6. hot nih,, kih3,,kalu dye sedey muja cakp sabar je,, jijiji

    ReplyDelete
  7. kuang3 ! satu teguran or nasihat or ape2 je lah yang bagus mnyentap hati!

    ReplyDelete
  8. jrg bg komen yg pjg lebar..tkt tesalah tafsir oleh penulis..so just komen simple2 je hehe

    ReplyDelete
  9. sis al :
    hahaha..terpedas sikit la sis..ekeke..stakat nak kongsi pandangan ok je beb..kalau kat entri info lagi best bagi pandangan siap leh gado2..macam baru ni aku ade perang sikit dengn blogger isu ptptn..ekekeke..tapi takpa la bukan nasihat untuk enti dairi ye dak..hikhikhik..

    rapunzel :
    aku pon suka camtu je..kalau member ok sikit baru leh serius..hehehe

    PK :
    hahaha...aku lagi la tak layak nak nasihatkan org kutu..aku budak jahat..hahaha..sebenarnya aku pon tengok pendapat dengan nasihat tu lebih kurang je..kehkehkeh....

    wadi :
    tak kesah la jenis apa pon cikgu..hahaha..pesal ko tak suka org letak gambar..biar la..hahaha..
    #terasa pasal aku pon ade mencapap pastu upload gambar..kehkehkeh..

    ReplyDelete
  10. Keh keh keh. Selalu nampak. Tak terjadi dekat blog aku. Tapi dekat blog orang. Nasihat bagai tu sebenarnya tak diperlukan. Tiba-tiba mencelah. Aku baca, gelak je lah. Apa ke bengong sangat.

    Kengkadang benda yang syok blogging ni adalah baca komen yang ada dekat entry tuh. Banyak monyet.

    ReplyDelete
  11. muja :
    hot ke?ops..hahaha..style camtu ok muja,suh sabar je kan..bukan suh terjun bangunan pon..hihi..

    keli menari :
    sentap untuk kebaikan bersama kan keli..hehe..

    sutera :
    ahaks..betul gak tu..dari kang salah paham ke apa ke dah jadi hal lain pulak ye dak..

    ReplyDelete
  12. takute:

    HAHAHHAA..LIKE KOMEN KO...BENDA NI AKU LUPA NAK CAKAP DALAM ENTRI NI TADI...KADANG2 TU ENTRI TAK BEST PON..AKU PON LEBIH SUKA BACA KOMEN PASAL BANYAK KEYBOARD WARRIOR DALAM KOMEN..KEHKEHKEHK...(hurup besar pasal teruja)

    ReplyDelete
  13. aku tak penah kena.. pasai aku baik.. blog aku pun baik.. sian makasih.. haha

    ReplyDelete
  14. Sng cite, hargai je lah setiap komen tak kesah komen nasehat atau pun kutukan. At least, ada jugak orang nak baca entry kita. Cewwah!

    Tp betul tu, Pakcik. Kalau ikut experience aku, aku tulis diary blog untuk saje luah2 je. Mmg aku suka tulis entry emo2. Tu sekadar style aku menulis je. Bkn utk canang masalah, mintak simpati, jauh sekali nak disekolahkan. Mwahaha!

    Actually, bg pandangan boleh. Tapi tu lah cam yg kau cakap. Kena tgk situasi, keadaan, & dgn siapa yg kita nak berckp tu.

    Kalau sorg ustaz tulis entry, dea ada masalah untuk khusyuk solat. Then takkan kita plak nak skolahkan ustaz tu kan? Gila hebat! Kahkah!

    Sng cite, fikir dulu sebelum taep. Jgn maen hembus je :P

    ReplyDelete
  15. liyaa :
    amboih ko..kemain lagi..harap gak ke orang baca walaupon dairi je..kehkehkehkeh...tah apa nak kongsi kat orang pon aku tak tau=))..

    ReplyDelete
  16. Bukan la harap, sengal! Haha. Malu lagi ada kalau org baca. Sbb kdg2 aku tulis sebab nak asah bakat menulis je, so emosi tu aku lebih2kan. Kahkah!

    Utk aku, aku tak perlu reader utk concern dgn masalah2 aku pun (Cehh, macam byk gila masalah. Haha!). In fact, aku mmg tak kesah if reader aku jumlahnya siket. Yg penting, reader boleh jadik kwn dah la.

    Aku blogging bkn nak reader sgt pun sbnanye. Malu je nak suh org komen penulisan kita. Tapi, entry aku tu sekadar perhiasan untuk org baca enjoy2 bila dtg blog aku. So, bacalah dgn enjoy, wpun entry aku tu stress. Kahkahkah! =))

    ReplyDelete
  17. liyaa :
    kehkehkeh..asah bakat ye makcik..ok la aku terima alasan ko..hahaha..takpe la makcik oi, tulis je la apa ko suka..untung leh jadi cam hanis zalikha manatau..hahaha..

    untung la ramai reader..eksyen plak ko..meh bagi aku la kalau taknak reader tu..hahaha..entri aku pon emo gak ni..menyentap lagi..hahaha...

    ReplyDelete
  18. hahah, yep, tapi lebih elok luah tentang kita berbanding mengunpat tentang org di blog, ye tak? mana lah tahu kan, ada yang terasa, ataupun kitatak tahu ujung pangkal cerita, dh terfitnah org lain.. hehe

    apapun, enjoy blogging, enjoy writing, enjoy reading.

    blogging best sebab dapat banyak kwn baru!

    ReplyDelete
  19. prinsip aku senang je,yang mana datang blog aku ..biar hati ikhlas... tak suka dah *pedas tak wei?haha*



    tak sentap pon wei...haha

    ReplyDelete
  20. bukan. maksud aku mencapap gambar dia sorang je. ha gitu lah. kau nak letak pon gamba reramai la. hihi. jgn terasa bang. cepat tua

    ReplyDelete
  21. wadi :
    hahahaha...cakap la gambar market..tu aku pon segan nak letak.sikit2 boleh laa.heheh...gambar famli ramai2 takpe..

    ReplyDelete
  22. giler susah nk komen entry ko nih, tapi bagi pendapat aku, x salah kalau org tu nk komen, sbb mungkin dy concern dy admin tu. mungkin..cume nk komen tu pn agak2 la kan..yang paling penting hormat menghormati dan bebudi bahase eceyh XD

    eh ayat aku yg sebelum ni pndapat je., bukan nk sekolahkan ko kehkehkeh.. gurau je bndle :P

    ReplyDelete
  23. *mungkin dy concern kat admin tu*..typo plaks.,, wakaka

    ReplyDelete
  24. chuu :
    hahahaa..sopannya ko komen chuu...ekeke..aku pon pening gak sebenarnya dengan entri aku ni..berat semacam je otak nak pikir..hahaha..

    ko ngan aku kalau nak berpendapat ke,bersekolah ke, berkutuk ke aku takda hal chuu..serius..bukan baru harini kenal ko..hahaha..

    ReplyDelete
  25. wahaha lega aku bile ko ckp cmtu.,so x payah la nk sopan santun sgt kan kehkehkeh.,

    oyehh! pasni aku bole sekolahkan pokcik wakaka. tp ko cekgu aku.. ehh!! pening XD

    ReplyDelete
  26. ermm, kekadang aku salahgunakan blog aku utk hentam org2 yg aku xsuka, buduhnye aku huhuuu

    ReplyDelete
  27. ermmm...aku kalau terbaca entri orang yang sedih aku tertumpang sedih, kalau entri marah-marah aku diamkan je, paling kuat cakap SABAR jelah, nak komen lebih-lebih tidaklah kot, takut tersalah kata tersilap bicara.....susah nak susun kata-kata ikut kehendak orang ni kadang aku rasa dah ok, orang lain rasa tak ini semua disebabkan pemahaman berbeza-beza.

    ReplyDelete
  28. chuu :
    aku tak suka sopan santun...ekekeke..ko jgn nak bercikgu sgt boleh..tampo nak?..kehkehkeh..

    azat :
    eh tu tak salah azat..standard la..blog kita kan..hahaha..yg klakar ni pasal keybord warrior..kadang2 dia takde blog pon..tpi kat blog orang sume dia komen tip top hebat..hahaha..

    aien :
    ok la tu aien..yg penting kita jgn lebih2 la senang citer..kang lebih lebih jadi salah paham dah susah pulak..

    ReplyDelete
  29. emm. aku banyak baca blog pelik-pelik. kata-kata dia memang puitis habis. penuh makna tersurat tersirat. aku suka baca blog camni. sebab dia buat aku berfikir.


    tapi aku takut nak komen. takut menyerlahkan kebodohan diri sendiri ^^

    ReplyDelete
  30. aku pun tak tau aku berblog untuk apa..hahahaha...tapi aku tak sentap pun..hihi...

    ReplyDelete
  31. mcm2... selalunya, kalau dah tulis pasal masalah, mmg org akn ingat yg dia nk mntak pndangan cara penyelesaian... tapi... hmm... betol jugak apa yg ko kata ni.. hehehe

    ReplyDelete
  32. bg aku, aku tak penah take for granted nasihat yg dtg kt aku... xkisah la dr budak2 sekali pun... sbb kdg2 tuguran budak2 ni ikhlas, n kadang2 budk2 ni walaupun nasihat dorg kebudak-budakn selalunya adalh bnd basic yang kita org dewasa da lupa as we grown up...

    ReplyDelete
  33. camy alya :
    hahhaa..aku tak masuk jiwa pulak baca blog puitis ni..hahaha..so tak tau camne feel ko..hehe

    fiksyida :
    kalau ko tak sentap takpe la..ko blogging je la ikut suke ko sida..takde sapa nak marah..kehkehkeh..

    pha is :
    tu la kan..dah duk citer masalah tapi bukan nak kongsi masalah.hahahah..kenot brain aku..tpi ni true story bro..blogger tu request kat aku buat entry ni..hahaha...

    rudy :
    lain orng lain caranya bro..kalau aku pon leh je terima nasihat..jgn menganjing sudah..

    ReplyDelete
  34. Wa akui... Wa blogging hanya untuk share part time life wa.. Tarakk info berguna... Tapi kekadang tacink jugak... orang masuk2 dalam entry wa.. Takde pun kredit ke kekomen ke.. mentang2 laaaa wa tak femesss.... Wahhahaha...!! Anyway... ade yang in personal komen... ade yang menyindir.. bla and bla... Wa dulik ape?? Kan..?? Kite bebas berkarya... wahhhh.....!!

    ReplyDelete
  35. kahkahkah..siyes aku suka entry nih..sebab aku sendiri jenis yg macam ko cakap tadi..menulis ala-ala macam diari..kot..ntah aku sebenarnya tak rasa macam diari pun..hahaha

    motif aku menulis sebenarnya saja suka-suka..aku suka divertkan apa yang aku tengah rasa dalam bentuk kata-kata..kira macam terapi la jugak sebab setiap kali lepas menulis aku biasanya akan rasa lega..

    Alhamdulillah setakat ni tak ada follower yang sekolahkan aku..in fact follower pun tak berapa nak ada..kahkahkah..tapi kalau ada yg sekolahkan pun biasanya aku layankan aje..

    ReplyDelete
  36. apesal ramai sgt komen nie ? tajuk sensitif. haha . juling mata aku ~

    ReplyDelete