Thursday, November 17, 2011

Fakta : blog yang dikopipes adalah blog hebakk..

assalammualaikum wbt..

Harini aku nak story berkenaan etika blogging sikit..bajet hebak la kan..wakaka..nak cakap tips bukan tips pon, apatah lagi tutorial..ni just pendapat aku je ok..Macam word yang dah terpampang kat header blog aku ni "biarlah entry sampah, asalkan bukan plagiat"..korang tak rasa siak ke ayat tu..kehekehkeh..sebenarnya ayat ni aku buat bukanlah untuk diri aku semata mata...tak paham? pikir la sendiri..hahaha.. 

 Isu pasal plagiat atau copycat ni bukan la isu baru pon..jangan cakap blogging je..segala benda kat dunia ni pon ada masalah ni..tapi bila dah cakap pasal blogging rata rata banyak blogger tak suka benda ni kan..korang mesti rasa macam hak korang di curi atau dikelepet.. 

 Terus terang aku nak katakan, aku tak kisah kalau orang nak copycat @ plagiat blog aku, jangan hack sudah..wakakaka..kenapa aku cakap camni? sebabnya aku bukan retis, bukan penulis hebak, dan tak mungkin ada orang nak copycat entry sampah aku Tapi..kalau la ada jugak yang 'teringin' mengcopycat blog aku ni, serius aku akan rasa terharu sangat..serius bai..bangga pon ada jugak kalau penulisan aku ni ada orang nak ambil..entry sampah je kot..ambil je la, tak payah bagi kredit kredit jadah tu..kahakahkah..

maksud tersirat yang aku nak sampaikan sebenarnya 'silalah copycat blog aku'..kehkehekeheh.. "Anda DIBENARKAN untuk mengambil apa sahaja kandungan dalam blog ini walau dengan apa cara sekali pun. Tiada larangan sama sekali daripada unwanted."..huhu..ni ayat dari blog unwanted tutorial blogspot..ni la apa yang aku nak kategorikan sebagai otai..takda pon mintak orang bagi kredit kat dia..ni orang lain aku tengok, sebuk je bising bising blog kena copycat.. kihkihkih...

 So terpulang la kat korang nak macam mana pon..blog lu, lu punya pasal la..tapi etika aku dalam berblogging ni, aku takkan sesekali copycat blog orang lain..even sampah mana pon entry aku, ada aku kesah..nama pon blog sampah..hahaha.. Kesimpulannya, toksah la marah sangat kalau kena kopipes tu..tu menandakan penulisan atau entry korang hebat, ohsem,best, terbaik dari ladang...kalau taknak kena ciplak, tak payah buat blog/jangan share apa apa...kahkahkahakah...

 p/s : away~~ 

33 comments:

  1. jakun tu sebab kalut bila kena kopipes,aku pon tak kesah orang nak kopipes tapi sebelum tu ce kabo dulu kan,miahahahaha....

    ReplyDelete
  2. Setuju. Sebenarnya, kita hidup dengan menyiar ulang karya orang lain. Kena fikir dengan tenang.

    ReplyDelete
  3. betul tu..apa nk kesah kalau org nk copy paste...cuma bagitau la kt dia...link skali blog kita...bleh tarik traficc wooo...

    nFx

    ReplyDelete
  4. memang hak masing2 tapi ikut undang2 kita kena bagitahu pada empunya tuannya..
    kalau orang tu nak saman pun boleh tau..:)

    apappun happy blogging, berdirilah atas nama blog sendiri :)

    ReplyDelete
  5. @onie : yg masalahnya,org yang kopipes tu biase buat macam hak sendiri..jgn harap la nak bgtau dulu..redo je la ye..kehkehkeh..

    @awanbiru : betol la tu bro..apa yng kita tulis pon kadang2 ulang tayang je..

    @nfx : hahahaa..tak iklas la tu bg org kopipes..nak jugak kredit..hahahaa..bg aku yang penting kepuasan aku menulis..

    ReplyDelete
  6. @sis92 : ala sis,jgn la emosi sgt..hahaha..memang la boleh saman..tp jgn buat teruk la org cakap..hehe..kot blogger tu bdk darjah 6 takkan nak saman kan..hahaha

    ReplyDelete
  7. boleh jer nak copy klu tak kredit pun..tp klu mengaku tu tulisan dia memang nak kena sepak laju2 dengan sy.haha...

    selalunya perkara yg sama berlaku pada pelukis doodle,tu sebab dieorg marah..dah la tak malu amik lukisan org,mengaku sendiri buat.macam ini punya orang pun ada ka?

    ReplyDelete
  8. @Pn.kutu : tol tu pn.kutu..kalau aku jumpa org cmni aku terajang gak..kahkahakah..takde penyelesaian pon hal ni pn.kutu..sabo je la..

    ReplyDelete
  9. baik sungguh hati blog sampah nih...meh nak banje eskrem...hihihi

    ReplyDelete
  10. @ungu : hahaha..takkan aiskem je..mekdi jom..

    ReplyDelete
  11. betul3!..
    bagi aku kalau ada orang yang kopipes entri blog kau tu maknanya entri kau tu hebat.
    tak payah la nak melenting sangat kalau entri kena kopipes..

    ReplyDelete
  12. kopipes seketul2 tu melampau sgt kot...bajek le kot ye pon.

    ReplyDelete
  13. meniru adalah proses pembelajaran paling basic seorang manusia..mcm budak kecil baru belajr nak bercakap..mula2 dia(budak kecik) akan tiru apa kita ckp..lama2 dia pandai ckp sendiri..huhuhu..jadi kopi mengopi ni..memang akan terus terjadi dan tidak dapat dielakkan..kalau takut kena kopi jgn penah share..senang cherita..hehehe('',)

    BLogger Blog Tutorial

    ReplyDelete
  14. kalo nak kopi pes tu habaq dulu, itu lebih molek. mejaga hati sesama kita. uhuk2.

    ReplyDelete
  15. @polskahackrew : sokong lu bro..meniru memang basic pembelajaran..mcm aku ckp tu la,benda ni takde penyelesaian pon..taknak kene kopi jangan share..abis cite..haha..

    @rara : blogger beretika,blogger tahu rule boleh la citer camtu rara..kalau org baru blajar atau nak kejar publisiti,trafik,je dorng memang tak peduli tu semua..janji masyuk..

    ReplyDelete
  16. apa yg aku takut ada org copy semua bende dlm blog aku then claim itu dorg punye, dh pernah jd kt sorg blogger pon

    ReplyDelete
  17. nak selesaikan masalah tu aku tak tau cmne bro..tapi kalau aku, share ni apa yang patut je la..dah nama pon share..terima je la kalau kene kopi walaupon kita share utk dibaca bkn disalin..hahaha..

    ReplyDelete
  18. wawawa................ada udang sebalik mee nie..tol2..
    aku pun bgga kan klu org copy bab apa yg kita tulis diterima org laen dan disebarkan utk dibaca oleh org laen..bermakna apa yg kita tulis tu adalah bermanfaat ..

    ReplyDelete
  19. pantang kalau da kopipes ngaku die yang penatlelah buat....nak kene penampar doploh ratus kali tuh! :p

    ReplyDelete
  20. rase macam nk kopipes je entry kao nih wakaka

    ReplyDelete
  21. @farah : mee udang pon sedap..hahaha..

    @nana tembam : tamparkan sekali untuk aku..jadi la doploh ratus satu..hehe

    @chuu : kopi tarik ko takmo ke chuu..grrr..

    ReplyDelete
  22. haha,,kopipes tak best,,biarlah sampah camne pon..aku buat sendiri sampah tu..haha.

    ReplyDelete
  23. ada je yang kopipes lalu dengan tak malu mengaku itu hasil nukilannya sendiri....


    tapi nak buat macamana...tak semua orang macam kita...ya... kita...


    kita??? haaa... :)

    ReplyDelete
  24. aku tak kesah..hampa nk copy ka..nk kopi ka...lantak la

    ReplyDelete
  25. yg kopipes tu minta la izin dulu.. xpon wat link je la... :P

    ReplyDelete
  26. hak masing2 lah kan.. setengah tu tak suka hasil dia di kopiket.. so kite kene hormat die lah.. tp bg Nurul, nak kopi tak salah.. tapi jangan pesongkan sudehhh...

    ~hepi blogging! ^^

    ReplyDelete
  27. blog gua hebakk gakk laa kena kopi paste kan? keh keh keh :P


    kopi satuu!!


    kbai! haha:P

    ReplyDelete
  28. copy copy copy..apekes ! ~~ milo xdek???..hehehe..(^_______^)..

    ReplyDelete
  29. Grrrrr..yg ni wa sentap bro..kahkahkah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha sudah..ko nk sentap kenapa plak..entri ko hak cipta ko kan..hahaha..sengal

      Delete